Zobacz pełną wersję : Produktowo - kargulowo
Chciałem trochę zagłębic się w temat fotografii produktowej.
Postanowiłem zacząć od alkoholu :), czyli szmpanik. Miałem na celu tutaj proste zdjęcie typu produkt oferty gazetkowej.
Dajcie cynka jak mi to wyszło jak na pierwszy raz.
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/ChampagneVeuveClicquotPonsardin2002850px-1.jpg
źródło (http://pkarwowski.pl/Blog/wp-content/uploads/2013/08/Champagne-Veuve-Clicquot-Ponsardin-2002-850px.jpg)
dominikpl72
09-08-2013, 11:18
W moich oczach:
- rzuca się w oczy, że zielona część butelki to sztucznie dołożony gradient
- nie udało ci się zapanować nad odblaskiem na bocznej części pudełka.
nie ma żadnego dołożonego gradietu :) poprostu swieciłem z tyłu butelki i takie piękne cos wyszło.
a co do odblasku to masz racje
Do odblasków i przebarwień dołożyłbym jeszcze:
1. Niedomknięte pudełko. Niby nic, ale taka elegancka fotka mogłaby być dopracowana do ostatniego szczegółu.
2. Raczej wyeksponowałbym butelkę, a nie opakowanie i dał ją na pierwszy plan, przed kartonik. Albo bez pudełka. Albo inaczej ustawił i skomponował. Albo położył pudełko w tle. Nie wiem. Ale obecne ustawienie to jak dwa słupy i mi się osobiście nie podoba.
Podkleję Ci tutaj 2 zdjęcia, które mi się podobają:
http://boutique.champagne-arnaud-dumont.fr/images/21/ad-packshot-141.jpg
http://www.forgeorges.fr/wp-content/uploads/2013/06/Op-Bouteille-+-%C3%A9tui-Ardbog-Packshot-2.jpg
I to chyba tyle :)
RobertMiernik
09-08-2013, 11:33
Kup filtr polaryzacyjny odblaski zlikwidujesz.
Zdjęcie ok ale w produktowych najważniejsza jest kompozycja, tutaj moim zdaniem nie jest optymalnie, przetestuj różne ustawienia butelki z kartonikiem i znajdź najlepiej pasujące. W tym przypadku moim zdaniem karton po lewej wyglądałby lepiej, a może z tyłu leżący na innym?
Technicznie butelka ok, karton z odblaskami ale ujdzie, ale razem na zdjęciu nie gadają, trzeba to poprawić.
Sławol, w pierwszym twoim linku nie podobają mi się odbite softboxy na butelce ale w drugim linku już bardzo fajnie to wygląda.
U mnie chciałem zrobić to z tylnym oświetleniem ze względu na ten piękny zielony gradient na butelce
no to troszeczkę inne ustawienie:
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/ChampagneVeuveClicquotPonsardin2002850px-2.jpg
źródło (http://pkarwowski.pl/Blog/wp-content/uploads/2013/08/Champagne-Veuve-Clicquot-Ponsardin-2002-850px..jpg)
RobertMiernik
09-08-2013, 12:53
Lepiej ale zobacz co się stało z pudełkiem, rozszerza się na górze...
poprawione :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/08/ChampagneVeuveClicquotPonsardin2002850px-3.jpg
źródło (http://pkarwowski.pl/Blog/wp-content/uploads/2013/08/Champagne-Veuve-Clicquot-Ponsardin-2002-850px...jpg)
RobertMiernik
09-08-2013, 13:26
dalej krzywo ale dużo lepiej.
;]
Świetnie butelka wyszła.
Teraz cała zabawa z kropelkami cię czeka i innymi dymkami, powodzenia.
Sławol, w pierwszym twoim linku nie podobają mi się odbite softboxy na butelce ale w drugim linku już bardzo fajnie to wygląda.
Mi się nie podoba odbicie na pudełku na pierwszym, butelka może być :) Głównie chodziło mi o kompozycję, ale fakt faktem - drugie ujęcie jest z innej ligi :)
U mnie chciałem zrobić to z tylnym oświetleniem ze względu na ten piękny zielony gradient na butelce
No i spoko, zawsze ładnie to podbija wnętrze :) Coś teraz wiemy.
Teraz jest na pewno lepiej! W dodatku napis na pudełku jest widoczny i czytelny.
Ale co mi po głowie jeszcze łazi - butelka wygląda na spłaszczoną, a to dlatego, że perspektywa tak zadziałała. Kartonik jest jak gdyby pod kątem, a butelka na wprost, strasznie "wypoziomowana". Poprzednio widać było, że stoją obok siebie.
To może jeszcze inaczej: zanim ja się rozgadam na dobre, to powiedz, jakie masz założenia - czy chcesz, by karton był widoczny w całości, czy nie? Czy butelka może być bardzo blisko, czy raczej w pewnej odległości?
Na razie wiemy, że chcesz oświetlić od tyłu, więc karton nie może tam się znajdować, bo przesłoni wszystko. Zatem nie masz za wiele pola do manewru, bo możesz operować tylko kartonem i to tak, żeby się za bardzo za butelką nie znalazł :)
Sławol, ale mnie zalałeś tymi pytaniami. :)
ale dzieki.
własnie kombinuje z róznymi usawieniami przedmiotów.
próbowałem z kartonem za butelką ale to robi się czarno w butelce, i czym blizej karton butelki to po prawej stronie powieksza się czarny kontur butelki.
Można tutaj kombinować i kombinować ale myśle że to co udało mi sie zrobic i tak wyszło całkiem całkiem, oczywiście będę działał dale i nie spoczniemy na "laurach"
ale dzieki za konstruktywna krytyke i pomysły.
W moich oczach:
- rzuca się w oczy, że zielona część butelki to sztucznie dołożony gradient.
Fajnie by było, gdyby użytownicy tego Forum potrafili przyznać się do nie trafionych opinii (nie spotkałem się z tym jeszcze).
Kolega zacytowany powyżej często to robi ale sprosowania jakoś nigdy nie widziałem, a myli się często... (delikatnie mówiąc)
@Kargulo - nie ma za co, cieszę się, że mogłem jakoś pomóc :)
Mnie też kręci taka fotografia i chętnie podpatrzę, jak Ci idzie i sam się czegoś nauczę :)
Kup filtr polaryzacyjny odblaski zlikwidujesz.
filtrem polaryzacyjnym zabijesz swiatlo i glebie.
Świetnie butelka wyszła.
butleka wyszla fatalnie... namiot bezcieniowy nie jest dobrym rozwaizaniem do focenia szkla. Ogolnie szklo sie paskudnie fotografuje i trzeba sie troche nameczyc :)
Clicquot to bardzo wdzieczna butla do focenia. brak swiatlocienia, brak wydobycia bryly.
ponizej masz jak powinien byc zaswiecony i wygladac material wyjsciowy przed obrobka:
http://photoheaven.net/forum/sb_PFA_6928a_web.jpg
źródło (http://photoheaven.net/forum/sb_PFA_6928a_web.jpg)
no i wpadka sailor (mistrzu)
namiotu bezcieniowego nawet nie mam :) i nie był wykorzystany w tym zdjęciu :)
P.S. tak to już jest. porobią sobie piekne strony z super zdjęciami, a jak zobaczą jakieś zdjęcie to gadają głupoty,
że to niby w namiocie bezcieniowym, sailor a nie lepiej było sie spytać jak to zrobiłem a nie tak od razu palnąć głupote?
ach
namiotu bezcieniowego nawet nie mam :) i nie był wykorzystany w tym zdjęciu :)
namiot , stol czy inne ustrojstwo - jedne pies .. chodzilo mi o technike swiecenia a nie konkrene urzadzenie.
P.S. tak to już jest. porobią sobie ********e strony z super zdjęciami, a jak zobaczą jakieś zdjęcie to piep....ą głupoty.
Ze to niby w namiocie bezcieniowy, sailor a nie lepiej było sie spytać jak to zrobiłem a nie tak od razu palnąć głupote?
wiesz .. jak dla mnie to mogles swiecic nawet oczami - zdjecie wyglada jak zrobione na kiepskim stole bezcieniowym. jak bylo robione mnie nie interesuje bo kompletnie mnie nie interesuja aspekty wykonania kiepksich fotografii. a ta sie nie nadaje do niczego, a juz na penwo nie jako foto produktowe. wkleilem ci jak powinno wygladac zdjecie butelki przed postprocesingiem. ty nazwales to piep.rzeniem glupot. mysle ze tyle mojego w temacie. jestes kolejnym przykladem na to ze na forum nie warto pomagac ;) i bardzo zaluje ze sie udzielilem w tym watku. zycze dobrego swiatla i troche wiekszego obiektywizmu pod katem swoich zdjec
pastwisko
14-08-2013, 15:30
brzydkie te odbicia "na stole" - za mocne i na dodatek krzywe - ja bym je wygubił do białego.
pastwisko:
wiem te odbicia mnie też nie leżą. Ale temat jest przeze mnie zgłębiany i dopracowywany. Ale dzięki za uwagę.
sailor:
dla mnie " nie jeden pies ", bo jak coś się nazywa to tak się nazywa. Bo namiot bezcieniowy a stół bezcieniowy to trochę inna technika, co?
"zdjecie wyglada jak zrobione na kiepskim stole bezcieniowym" - a teraz to stół bezcieniowy? aha bo ty masz najlepszy pewnie? nie widziałeś to nie oceniaj.
i dla twojej wiadomości nie pomogłeś pisząc "butleka wyszla fatalnie"
piszesz że chcesz pomóc ale "jak bylo robione mnie nie interesuje bo kompletnie mnie nie interesuja aspekty wykonania kiepksich fotografii" - to w jaki sposób chcesz pomóc? zaczekaj, bo ciebie stac tylko na "butleka wyszla fatalnie"
dodałeś swoje zdjęcie butelki, i co mam ci napisać że jesteś super, może coś więcej na temat wykonania twojego zdjęcia , w przeciwieństwie do ciebie mnie interesują aspekty wykonania wszystkich zdjęć.
masz racje nie udzielaj się !!! takiej pomocy chyba nikt nie potrzebuje
dla mnie " nie jeden pies ", bo jak coś się nazywa to tak się nazywa. Bo namiot bezcieniowy a stół bezcieniowy to trochę inna technika, co?
roznica miedzy stolem a namiotem jest tylko taka ze namiot jest z materialu a stol z plexi. technika swiecenia i zalozenia sa takie same. jak nie rozumiesz takich podstaw to daruj sobie tego typu wstawki
bo ty masz najlepszy pewnie? nie widziałeś to nie oceniaj.
piszac o kiepskim mialem na mysli wykorzystanie a nie jakosc. jak widac po raz kolejny nie zrozumiales.
dlat towjej wiadomosci - nie mam najlepszego stolu bezcieniowego z bardzo prostego powodu. nie posiadam wcale.
piszesz że chcesz pomóc
nigdzie nie napisalem ze chce pomoc.
ale "jak bylo robione mnie nie interesuje bo kompletnie mnie nie interesuja aspekty wykonania kiepksich fotografii" - to w jaki sposób chcesz pomóc? zaczekaj, bo ciebie stac tylko na "butleka wyszla fatalnie"
powtorze oferte z innego watku - przyjedz poloz na stole 10kpln, zaczniemy rozmawiac o przekazaniu ci wiedzy. Podaj mi jedn powod dla ktorego mam ci pomagac? bo ci sie nalezy? bo tak chcesz? od kiedy to jest obowiazek dzielenia sie wiedza?
dodałeś swoje zdjęcie butelki, i co mam ci napisać że jesteś super, może coś więcej na temat wykonania twojego zdjęcia , w przeciwieństwie do ciebie mnie interesują aspekty wykonania wszystkich zdjęć.
masz racje nie udzielaj się !!! takiej pomocy chyba nikt nie potrzebuje
po pierwsze i najwazniejsze - spusc z tonu bo ci zylka peknie.
po drugie - wskazalem ci jak powinno wygladac zdjecie bez postprodukcji. to bardzo duzo. bo twoje nie dosc ze jest fatalnei zaswiecone to jeszcze zmasakrowane obrobka. masz wzor - masz do czego dazyc, srednio inteligentny czlowiek jest to w stanie zrobic w 3-4 godziny. zrob to metoda prob i bledow. nigdzie nie jest napisane ze mam obowiazek narysowac ci i wytlumaczyc jak to zrobic. nawet gdybym chcial a biorac pod uwage twoje odzywki bardzo nie chce.
po trzecie - gdybym dal ci gotowe rozwiazanie to nadal nie bedziesz umial robic zdjec. bedizesz jedynie umial zrobic zdjecie konkretnej butelki. zmieni sie ksztalt zmieni sie produkt i zamiast pomyslec znow zaplaczesz an forum "dlaczego nie wychodzi?". trzeba sie nauczyc patrzec na swiatlo a nie tylko odpieprzac gotowe schematy. jesli tego nie pojmiesz to daruj sobie fotografie bo nigdy nie wyjdziesz poza odtworcze klepanie gotowych rozwaizan.
i naprawde przestan sie rzucac - nikomu tym nie zaimponujesz a tylko sie spocisz.
no i spartolił mi posta :)