Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Produktowo - kargulowo

Chciałem trochę zagłębic się w temat fotografii produktowej.
    Postanowiłem zacząć od alkoholu , czyli szmpanik. Miałem na celu tutaj proste zdjęcie typu produkt oferty gazetkowej.

Dajcie cynka jak mi to wyszło jak na pierwszy raz.

1.
    Ostatnio edytowane przez Kargulo ; 09-08-2013 o 11:13
    Nikon D80/D90/D610 + N24-70 + N80-200 + SB-900
    Kilka moich fotek

Domyślnie

W moich oczach:
    - rzuca się w oczy, że zielona część butelki to sztucznie dołożony gradient
    - nie udało ci się zapanować nad odblaskiem na bocznej części pudełka.
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

nie ma żadnego dołożonego gradietu poprostu swieciłem z tyłu butelki i takie piękne cos wyszło.
    a co do odblasku to masz racje
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Do odblasków i przebarwień dołożyłbym jeszcze:

1. Niedomknięte pudełko. Niby nic, ale taka elegancka fotka mogłaby być dopracowana do ostatniego szczegółu.
    2. Raczej wyeksponowałbym butelkę, a nie opakowanie i dał ją na pierwszy plan, przed kartonik. Albo bez pudełka. Albo inaczej ustawił i skomponował. Albo położył pudełko w tle. Nie wiem. Ale obecne ustawienie to jak dwa słupy i mi się osobiście nie podoba.

Podkleję Ci tutaj 2 zdjęcia, które mi się podobają:

http://boutique.champagne-arnaud-dum...ckshot-141.jpg
    http://www.forgeorges.fr/wp-content/...Packshot-2.jpg

I to chyba tyle
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Domyślnie

Kup filtr polaryzacyjny odblaski zlikwidujesz.
    Zdjęcie ok ale w produktowych najważniejsza jest kompozycja, tutaj moim zdaniem nie jest optymalnie, przetestuj różne ustawienia butelki z kartonikiem i znajdź najlepiej pasujące. W tym przypadku moim zdaniem karton po lewej wyglądałby lepiej, a może z tyłu leżący na innym?
    Technicznie butelka ok, karton z odblaskami ale ujdzie, ale razem na zdjęciu nie gadają, trzeba to poprawić.

Domyślnie

Sławol, w pierwszym twoim linku nie podobają mi się odbite softboxy na butelce ale w drugim linku już bardzo fajnie to wygląda.
    U mnie chciałem zrobić to z tylnym oświetleniem ze względu na ten piękny zielony gradient na butelce

no to troszeczkę inne ustawienie:

2.
    Ostatnio edytowane przez Kargulo ; 09-08-2013 o 12:55
    Kilka moich fotek

Domyślnie

Lepiej ale zobacz co się stało z pudełkiem, rozszerza się na górze...

Domyślnie

poprawione

Kilka moich fotek

Domyślnie

dalej krzywo ale dużo lepiej.
    ;]

Świetnie butelka wyszła.

Teraz cała zabawa z kropelkami cię czeka i innymi dymkami, powodzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kargulo Zobacz posta
    Sławol, w pierwszym twoim linku nie podobają mi się odbite softboxy na butelce ale w drugim linku już bardzo fajnie to wygląda.
    Mi się nie podoba odbicie na pudełku na pierwszym, butelka może być Głównie chodziło mi o kompozycję, ale fakt faktem - drugie ujęcie jest z innej ligi

Cytat Zamieszczone przez Kargulo Zobacz posta
    U mnie chciałem zrobić to z tylnym oświetleniem ze względu na ten piękny zielony gradient na butelce
    No i spoko, zawsze ładnie to podbija wnętrze Coś teraz wiemy.

Teraz jest na pewno lepiej! W dodatku napis na pudełku jest widoczny i czytelny.

Ale co mi po głowie jeszcze łazi - butelka wygląda na spłaszczoną, a to dlatego, że perspektywa tak zadziałała. Kartonik jest jak gdyby pod kątem, a butelka na wprost, strasznie "wypoziomowana". Poprzednio widać było, że stoją obok siebie.

To może jeszcze inaczej: zanim ja się rozgadam na dobre, to powiedz, jakie masz założenia - czy chcesz, by karton był widoczny w całości, czy nie? Czy butelka może być bardzo blisko, czy raczej w pewnej odległości?

Na razie wiemy, że chcesz oświetlić od tyłu, więc karton nie może tam się znajdować, bo przesłoni wszystko. Zatem nie masz za wiele pola do manewru, bo możesz operować tylko kartonem i to tak, żeby się za bardzo za butelką nie znalazł
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 09-08-2013 o 13:33 Powód: Parę słów.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów