Zobacz pełną wersję : D80 - tylna kurtynka
Witam wsztstkich forumowiczów
jako,że jestem świeżym posiadaczem d80 mam pare pytań, na które chciałbym znaleźć odpowiedź.
generalnie czekałem długo na moją zabawkę i bardzo się cieszę z jej nabytku ale znalazłem pare dziwnych rzeczy.
najważniejsza która mnie denerwuje to wbudowana lampa błyskowa.
problem: ustawiam lampe w trybie "rear", ustawiam czas naswietlania np 1 sek., celuje i strzelam w kierunku modela/ki.
i tu pojawia się pytanie. Czy lampa nie powinna zostac odpalona tylko na koncu, na tylnia krtynkę? bo u mnie strzela dwa razy! na poczatku i na końcu! czy któś z fo(to)rumowiczów mógłby mi powiedzieć co jest nie tak lub co robie źle?
pozdrawiam serdecznie
i czekam na odpowiedź niecierpliwie......:)
Witam wsztstkich forumowiczów
jako,że jestem świeżym posiadaczem d80 mam pare pytań, na które chciałbym znaleźć odpowiedź.
generalnie czekałem długo na moją zabawkę i bardzo się cieszę z jej nabytku ale znalazłem pare dziwnych rzeczy.
najważniejsza która mnie denerwuje to wbudowana lampa błyskowa.
problem: ustawiam lampe w trybie "rear", ustawiam czas naswietlania np 1 sek., celuje i strzelam w kierunku modela/ki.
i tu pojawia się pytanie. Czy lampa nie powinna zostac odpalona tylko na koncu, na tylnia krtynkę? bo u mnie strzela dwa razy! na poczatku i na końcu! czy któś z fo(to)rumowiczów mógłby mi powiedzieć co jest nie tak lub co robie źle?
pozdrawiam serdecznie
i czekam na odpowiedź niecierpliwie......:)
Nie mam D80, więc nie wiem na pewno, ale to chyba są przedbłyski, które są wyzwalane przed otwarciem migawki. Właściwy błysk następuje tuż przed zamknięciem.
BugsBunny
09-04-2007, 10:41
dokładnie, przedbłyski monitorujące iTTL'a
nie są rejestrowane na zdjęciu
jak się przypatrzysz dokładnie - ten pierwszy błysk jest równo z dźwiękiem otwierania się migawki, więc realnie przed ekspozycją
dopiero ten drugi doświetla zdjęcie
lampa błyskowa w D80 działa bardzo fajnie ( i nie tylko lampa, wszystko oprócz[autocenzura])
ustawiłem iso 3200 wyszedłem na dwór aby było jak najjaśniej i tez były dwa błyski. nie rozumiem tego za mocno. czy ktoś z Was sznowni koledzy mógłby to sprawdzic na swoich zabawkach? generalnie zależy mi na uzyskaniu efektu dynamiki ruchu- czyli tło rozmyte a model ostry , nie przezroczysty.
No przeca dostałeś już odpowiedź...to są przedbłyski które nie mają wpływu na ekspozycję.
crisder -> to nie jest tak, że jak jest jasno to nie potrzeba przedbłysków iTTL'a.
Mimo, że odpowiedź padła już ja powtórze - iTTL to taki wymysł Nikona, kóry z racji oszczędności wykorzystuje jeden element pomiarowy - i dlatego pomiar musi nastapić przed otworzeniem migawki. Zawsze jest przedbłysk pomiarowy, a po nim w zależności ustawień błysk właściwy. Jak Ci pomiarowy przedbłysk przeszkadza możesz zapamietać pomiar i pozostałe zdjecia robić bez niego - ale działa to oczywisćie poprawnie tylko dla tej samej sceny. Przy lampie odpalanej zdalnie dochodza jeszcze błyski komunikacyjne.
Dziekuje Panowie/Panie za odpowiedz. teraz wszystko juz jasne, szkoda ze w instrukcji nie ma nic o tym.
apropos czy ma ktoś z was polską instrukcje do D80 w pdf ?, bo chetnie bym chciał miec na swoim kompie
życze fajnych zdjęć
Mimo, że odpowiedź padła już ja powtórze - iTTL to taki wymysł Nikona, kóry z racji oszczędności wykorzystuje jeden element pomiarowy - i dlatego pomiar musi nastapić przed otworzeniem migawki. Zawsze jest przedbłysk pomiarowy, a po nim w zależności ustawień błysk właściwy. Jak Ci pomiarowy przedbłysk przeszkadza możesz zapamietać pomiar i pozostałe zdjecia robić bez niego - ale działa to oczywisćie poprawnie tylko dla tej samej sceny. Przy lampie odpalanej zdalnie dochodza jeszcze błyski komunikacyjne.
co to ma z oszczednoscia wspolnego? ttl lapal swiatlo odbite za filmem, z matryca to nie przejdzie, dlatego najpierw byl d(igital)ttl z dyskoteka kilkunastu przedblyskow, a teraz jest ittl, majacy max 3 przedblyski i mozliwosc zdalnego sterowania lampami. dttl lapal swiatlo odbite od szarej kurtynki, ittl ma osobne lustro od tego. pod wzgledem ekonomicznym ittl jest najdrozszym systemem.
a jak komus nie pasuje to w puszkach d2... dziala ittl i dttl
co to ma z oszczednoscia wspolnego? l
Ano to że drzewiej były osobne elementy pomiarowe do zastanego i błysku, a teraz jeden. Przedtem przedbłyski były emitowane po podniesieniu lustra, ale przed otwarciem migawki. tylko mutant popromienny był wstanie je zauważyć. Czasu było mało na obliczenie prawidłowej ekspozycji, więc układy musiały być szybkie. Teraz przedbłyski są jeszcze przed podniesieniem lustra, które tylko w...ją wszystkich wokoło. Czasu więcej, dają rade gorsze kości.
m-zylinski
10-04-2007, 18:01
( i nie tylko lampa, wszystko oprócz[autocenzura])
Oprócz czego?:)
Oprócz czego?:)
Może pomiaru matrycowego?
dominik77
10-04-2007, 20:40
bo u mnie strzela dwa razy!
Menu ustawień osobistych -> Wbudowana lampa -> Tryb ręczny
i stała się jasność (kontrolowana)
...
apropos czy ma ktoś z was polską instrukcje do D80 w pdf ?, bo chetnie bym chciał miec na swoim kompie
Wyslalem PW
Pozdrawiam