Zobacz pełną wersję : Nikon ViewNX2
Lubię te przeglądarkę z kilku powodów. Bo można zmieniać wsadowo nazwy plików jpg od razu z NEF, bo można kliknąć na zdjęcie i się ten fragment powiększy do 100% i dlatego, że można usunąć od razu parę jpg+NEF. Więc uzywam tego często do selekcj zdjęć po sesji.
Sęk w tym, że wszystko grało pod Win XP, a na 64 bitowym W7 pro - nie chce.
Nie mogę skasowac plików, bo wyskakuje komunikat, że nie mam uprawnień - katalog/plik jest chroniony. Oczywiście chroniony nie jest, daje sie usunąć w innych aplikacjach (w przeglądarce windowsowej czy w Total Commanderze)
Czasami na tym win7 przy innych sytuacjach mam zapytania o potwierdzenie operacji, która jest dozwolona dla administratora. XP takich pytań nie dawał.
O co tu może chodzić?
Win7 ma inne zarządzanie uprawnieniami. Część operacji wymaga przez aplikację uprawnień administratora.
Większość tych blokad można wyłączyć wyłączając kontrolę kont użytkowników.
Dzięki. Pomogło, ale ... trochę sie boję mieć wyłączoną te opcję (trzeba wyłączyć ją zupełnie). Bo nie będzie komunikatów, że jakies oprogramowanie coś robi na kompie. Mam co prawda PC Tools Firewall ale nie wiem czy to to samo?
Możesz uruchamiać VNX2 z uprawnieniami Admina, albo nadać na stałe stosowne uprawnienia temu oprogramowaniu.
Możesz uruchamiać VNX2 z uprawnieniami Admina, albo nadać na stałe stosowne uprawnienia temu oprogramowaniu.
Święta prawda.
Dokładnie jak pisze Johanan - przy skrócie do aplikacji możesz zaznaczyć, że ma być uruchamiana z prawami administratora (właściwości skrótu -> zakładka Skrót -> zaawansowane)
Dzieki wielkie jeszcze raz. Tak jest bezpieczniej :)
Teraz zauwazyłem, że normalnie każdy z programów ma cały czas na rozwijalnej liscie opcje uruchomienie z prawami administratora. Ale dzięki temu co podpowiedzieliście to moge normalnie dwa razy kilkac na ikonę skrótu i się w tym trybie odpala. :)
josephebeloki
25-07-2013, 23:45
Jak mam fotkę otwartą w ViewNX2 i wciśnięte "i" (te takie po prawej stronie) i jest ono na żółto => To po lewej stronie wyskakuje takie okienko z informacją o fotce. Jak do tej informacji dołożyć ISO? Bo przecież to jest jedna z istotniejszych informacji, muszę ją tam mieć :)
maciey75
26-07-2013, 22:38
ISO jest domyslnie: For images shot by digital cameras, ViewNX 2 shows shooting date, camera model, lens, image size, file size, focal length, ISO sensitivity, shutter speed, aperture......
tuzbysiu
18-09-2013, 15:27
Potrzebuję porady. Chciałbym wywołać i ewentualnie obrobić Nef-y w VNX2 i jpg-i wyexportować do dalszej obróbki do FS. Wiem że Nef-a z uwagi na kolorki lepiej wywołać w VNX2 lub w CNX (nie mam tego programu) niż w ACR. Nie znam zupełnie VNX2. Chodzi mi o to jakie czynności wykonać, jak zapisać pliki, czy jest w VNX2 automatyzacja? Nie chciałbym przez nieznajomość programu ponieść strat. ACR daje dużo większe możliwości ale chciałbym osiągnąć lepszy efekt końcowy. Ze zdjęć, które wywoływałem w ACR a następnie obrabiałem PS po wydrukowaniu w labie nie byłem zadowolony. Być może potrzebna jest kalibracja monitora. Wziąłem z labu profile kolorów w pliku i wydruk na papierze do porównania z monitorem i nijak nie mogę ich dopasować.
Jeśli masz co innego na wydruku, a co innego na monitorze, to zmiana programu nie pomoże. Przecież dalej będziesz obrabiał pod monitor.
Potrzebuję porady. Chciałbym wywołać i ewentualnie obrobić Nef-y w VNX2 i jpg-i wyexportować do dalszej obróbki do FS. Wiem że Nef-a z uwagi na kolorki lepiej wywołać w VNX2 lub w CNX (nie mam tego programu) niż w ACR. Nie znam zupełnie VNX2. Chodzi mi o to jakie czynności wykonać, jak zapisać pliki, czy jest w VNX2 automatyzacja? Automatyzacja jest i to bardzo łatwo sie robi.
W przeglądarce zaznaczasz pliki, klikasz na ikonę Edit (trzecia u góry), mieszasz suwaczkami, które się pokażą po prawej (WB, ekspozycja, ostrość itd) a potem klikasz na ostatnią ikonę - Convert Files.
Być może potrzebna jest kalibracja monitora. Wziąłem z labu profile kolorów w pliku i wydruk na papierze do porównania z monitorem i nijak nie mogę ich dopasować.Tak, jesli jesteś perfekcjonistą to kalibracja będzie potrzebna. Proflie z labu niewiele ci dadzą jeśli monitor ma rozjazd.
tuzbysiu
18-09-2013, 18:20
Dziękuję, wszystko jasne.
Robię czasem foty na papier. Wysyłam do Fotojoker. Jakie ustawienia przy cropie mam ustawić w ViewNX2 ?
Fotojoker chce w proporcji 2:3 Cyt za Fotojoker :
,,Natomiast jeśli stosunek boków zapisanego pliku stanowi proporcję 2:3,
wówczas:
- zdjęcie zamówione jako format 9 będzie miało długość 13,5 cm,
- zdjęcie zamówione jako format 10 będzie miało długość 15 cm
- zdjęcie zamówione jako format 13 będzie miało długość 19,5cm
- zdjęcie zamówione jako format 15 będzie miało długość 22,5cm,
- zdjęcie zamówione jako format 20 będzie miało długość 30cm.
- zdjęcie zamówione jako format 30 będzie miało długość 45cm.
- zdjęcie zamówione jako format 40 będzie miało długość 60cm.
- zdjęcie zamówione jako format 50 będzie miało długość 75cm.
*Jeśli używany aparat jest wyposażony w matrycę 2:3 (głównie lustrzanki)
to oryginalną wielkością formatu 9 jest 9x13 cm, formatu 10 jest 10x15 cm,
formatu 13 jest 13x 19,5 cm, formatu 15 jest 15x22,5 cm, formatu 20 jest
20x30 cm, formatu 30 jest 30x45 cm''.
Ja poprzednio kadrowałem w RawTherapee i tam było min. ustawienie 2:3. W ViewNX2 jest inaczej..
Które ustawienie kadrowania mam ustawić żeby mi w Fotojokerze, przenosząc na papier, nie ucięło boków/góry foty ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wrzucajtu.pl/wrz/27fdfc013e6360480f6fa6a8ad1882bb108.162.210.217For mat zdjęcia.jpg)
wasilewk
20-01-2015, 13:27
Pokazała się nowa przeglądarka ViewNX2. Jest na stronie w Europie, więc powinna mieć w menu język polski. Jak go włączyć ?
nikoniarz
20-01-2015, 14:00
Chyba jednak nie ma mozliwosci wyboru j.polskiego.
zbyszekD7000
20-01-2015, 14:19
I chyba nigdy nie było
nikoniarz
20-01-2015, 14:30
Przypuszczam, ze gdyby kiedys byl to pewnie by pozostal. Ale na szczescie to jest tak prosty i intuicyjny program, ze moze byc nawet po japonsku :D
wasilewk
20-01-2015, 21:35
Przypuszczam, ze gdyby kiedys byl to pewnie by pozostal. Ale na szczescie to jest tak prosty i intuicyjny program, ze moze byc nawet po japonsku :D
?
Wystarczy, żeby był po ukraińsku i nie wiem czy będzie takie 'hoop'. Dobrze, że angielski jest - co dla żółtka nie musi być takie oczywiste.
Zapytałem, bo przez tyle lat tego programu Japońce nas Polaków ignorują a UE nic na to.
Nie chce zakładać nowego tematu w sprawie tego programu więc zapytam w tym.
Jak ustawić VNX2 żeby podczas importu zdjęć tworzył foldery według daty zrobienia zdjęć bo do tej pory mam tak że tworzy folder z datą importu.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
wasilewk
02-02-2015, 20:35
Nie wiem czy to możliwe w Nikon Transfer 2.
Ja używam ReNamer, który czyta Exif i problem z głowy.
Pzdr.