Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Nikon ViewNX2

Domyślnie Nikon ViewNX2

Lubię te przeglądarkę z kilku powodów. Bo można zmieniać wsadowo nazwy plików jpg od razu z NEF, bo można kliknąć na zdjęcie i się ten fragment powiększy do 100% i dlatego, że można usunąć od razu parę jpg+NEF. Więc uzywam tego często do selekcj zdjęć po sesji.
    Sęk w tym, że wszystko grało pod Win XP, a na 64 bitowym W7 pro - nie chce.
    Nie mogę skasowac plików, bo wyskakuje komunikat, że nie mam uprawnień - katalog/plik jest chroniony. Oczywiście chroniony nie jest, daje sie usunąć w innych aplikacjach (w przeglądarce windowsowej czy w Total Commanderze)

Czasami na tym win7 przy innych sytuacjach mam zapytania o potwierdzenie operacji, która jest dozwolona dla administratora. XP takich pytań nie dawał.

O co tu może chodzić?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Win7 ma inne zarządzanie uprawnieniami. Część operacji wymaga przez aplikację uprawnień administratora.
    Większość tych blokad można wyłączyć wyłączając kontrolę kont użytkowników.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzięki. Pomogło, ale ... trochę sie boję mieć wyłączoną te opcję (trzeba wyłączyć ją zupełnie). Bo nie będzie komunikatów, że jakies oprogramowanie coś robi na kompie. Mam co prawda PC Tools Firewall ale nie wiem czy to to samo?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-04-2014 o 10:35
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Możesz uruchamiać VNX2 z uprawnieniami Admina, albo nadać na stałe stosowne uprawnienia temu oprogramowaniu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Możesz uruchamiać VNX2 z uprawnieniami Admina, albo nadać na stałe stosowne uprawnienia temu oprogramowaniu.
    Święta prawda.

Dokładnie jak pisze Johanan - przy skrócie do aplikacji możesz zaznaczyć, że ma być uruchamiana z prawami administratora (właściwości skrótu -> zakładka Skrót -> zaawansowane)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dzieki wielkie jeszcze raz. Tak jest bezpieczniej
    Teraz zauwazyłem, że normalnie każdy z programów ma cały czas na rozwijalnej liscie opcje uruchomienie z prawami administratora. Ale dzięki temu co podpowiedzieliście to moge normalnie dwa razy kilkac na ikonę skrótu i się w tym trybie odpala.

Domyślnie

Jak mam fotkę otwartą w ViewNX2 i wciśnięte "i" (te takie po prawej stronie) i jest ono na żółto => To po lewej stronie wyskakuje takie okienko z informacją o fotce. Jak do tej informacji dołożyć ISO? Bo przecież to jest jedna z istotniejszych informacji, muszę ją tam mieć
    "Nikon"

Domyślnie

ISO jest domyslnie: For images shot by digital cameras, ViewNX 2 shows shooting date, camera model, lens, image size, file size, focal length, ISO sensitivity, shutter speed, aperture......
    D300 | N35 1.8 | N17-55

tuzbysiu
    Gość

Domyślnie

Potrzebuję porady. Chciałbym wywołać i ewentualnie obrobić Nef-y w VNX2 i jpg-i wyexportować do dalszej obróbki do FS. Wiem że Nef-a z uwagi na kolorki lepiej wywołać w VNX2 lub w CNX (nie mam tego programu) niż w ACR. Nie znam zupełnie VNX2. Chodzi mi o to jakie czynności wykonać, jak zapisać pliki, czy jest w VNX2 automatyzacja? Nie chciałbym przez nieznajomość programu ponieść strat. ACR daje dużo większe możliwości ale chciałbym osiągnąć lepszy efekt końcowy. Ze zdjęć, które wywoływałem w ACR a następnie obrabiałem PS po wydrukowaniu w labie nie byłem zadowolony. Być może potrzebna jest kalibracja monitora. Wziąłem z labu profile kolorów w pliku i wydruk na papierze do porównania z monitorem i nijak nie mogę ich dopasować.

Domyślnie

Jeśli masz co innego na wydruku, a co innego na monitorze, to zmiana programu nie pomoże. Przecież dalej będziesz obrabiał pod monitor.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów