Zobacz pełną wersję : Jaki telekonwerter?
Paweł Budzik
16-07-2013, 20:20
Moje pytanie to: jaki telekonwerter dokupić do zestawu D80 i Sigma 100-300 F4?
Mam na myśli telekonwerter 1.4 lecz jakiej firmy kupić, Nikon czy Sigma? czy jeszcze coś innego.
Dziękuję za odpowiedź.
Niewiele zyskasz. Jestem gotów się założyć, że lepszą jakość uzyskasz kadrując zdjęcie, niż używając konwerter 1.4. Chyba że ktoś tu zaraz wklei przykład zdjęcia, gdzie widać, że jest inaczej.
pioter m
17-07-2013, 17:36
Niewiele zyskasz. Jestem gotów się założyć, że lepszą jakość uzyskasz kadrując zdjęcie, niż używając konwerter 1.4. Chyba że ktoś tu zaraz wklei przykład zdjęcia, gdzie widać, że jest inaczej.
Nie masz racji w tym przypadku. Na d80 nie będzie znaczącej degradacji, bo ma mało napakowaną matrycę i warto założyć TC.
A jaki TC? - Nie wiem. Ja używam kenko x1.5, ale nigdy nie używałem z sigmą 100-300/4.
Uważam, że dobrze byłoby sprawdzić przed zakupem.
astramus
17-07-2013, 17:56
Z reguły sigma nie lubi się z konwerterami nikona. Radziłbym celować w kenko lub konwertery sigmy.
M.
"Pioter m" widzę że stosujesz kenko 1,5. Jest to podobno jeden z mniej zaawansowanych:, telekonwerterów kenko. Z jakimi obiektywami go stosujesz i jakie daje to efekty w porównaniu z np kropem ze zdjęcia o tym samym powiększeniu. Może podasz jakiś przykład. Pozdrawiam Wist