PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] lips

aronov
13-07-2013, 14:22
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/images/71898580233369062004.jpg)

Minolta XG1 + Rokkor 50/1.7
ORWO BEH 1
częściowo odbielane, tonowane w Tetenal Sulphide Toner
Odbitka 18x24

La
13-07-2013, 19:26
Nie wiem czego mi brakuje na tym zdjęciu. Ogólnie mi się nawet podoba (całokształt) ale szczerze mówiąc szybko o nim zapomnę. Tak jak wcześniej wspomniałem - czegoś mi brakuje lecz nie jestem w stanie powiedzieć czego :)

La
13-07-2013, 20:38
Znów tu wróciłem, zdjęcie mi się dalej podoba, ale dalej nie wiem czy i co bym zmienił. Zabiłeś mi ćwieka i jednak pamiętałem o nim :)

PS
Trochę mnie wkurza rozmycie? włosów na lewym ramieniu modelki, ale nie o to mi chodziło w pierwszym poście.

plan3s
13-07-2013, 22:26
Nie wiem czego mi brakuje na tym zdjęciu. Ogólnie mi się nawet podoba (całokształt) ale szczerze mówiąc szybko o nim zapomnę. Tak jak wcześniej wspomniałem - czegoś mi brakuje lecz nie jestem w stanie powiedzieć czego :)

A ja wiem czego, ostrości

aronov
14-07-2013, 01:36
Znów tu wróciłem, zdjęcie mi się dalej podoba, ale dalej nie wiem czy i co bym zmienił. Zabiłeś mi ćwieka i jednak pamiętałem o nim :)

PS
Trochę mnie wkurza rozmycie? włosów na lewym ramieniu modelki, ale nie o to mi chodziło w pierwszym poście.

To wada negatywu.

chcesz rzęsy liczyć?

Andrzej1974
14-07-2013, 07:27
Hmm... ja odnoszę wrażenie jakby twarz był lekko przerysowana...

pgaik
14-07-2013, 07:41
A mi się bardzo podoba, i właśnie te barwy, nieostrości... Jest miodek ;)
Dzisiejszy pęd za megapikselami, ostrością, tonacją powoli zacierają ideę fotografii. Czasami polecam zerknięcie na fotografię XX wieku, zwłaszcza artystów, którzy pozostawili swoją pracą mocny ślad w sztuce. Ileż tam jest fotografii, która uznana by była dzisiaj jako "do kosza" ...

aronov
14-07-2013, 19:23
A mi się bardzo podoba, i właśnie te barwy, nieostrości... Jest miodek ;)
Dzisiejszy pęd za megapikselami, ostrością, tonacją powoli zacierają ideę fotografii. Czasami polecam zerknięcie na fotografię XX wieku, zwłaszcza artystów, którzy pozostawili swoją pracą mocny ślad w sztuce. Ileż tam jest fotografii, która uznana by była dzisiaj jako "do kosza" ...

święte słowa

Hmm... ja odnoszę wrażenie jakby twarz był lekko przerysowana...

Brawo, celna uwaga.
50 mm ciut za krótko, minimalnie.

La
15-07-2013, 16:58
Z jakiej odlegóści robiłeś? Bo wydaje mi się, że dość blisko i twarz się delikatnie optycznie wyciągnęła i może to jest właśnie to co mnie nurtowało. Nawet na pewno. Ale dalej mi się podoba :)

aronov
15-07-2013, 19:00
Z jakiej odlegóści robiłeś? Bo wydaje mi się, że dość blisko i twarz się delikatnie optycznie wyciągnęła i może to jest właśnie to co mnie nurtowało. Nawet na pewno. Ale dalej mi się podoba :)

Wszystko się zgadza, z niecałych dwóch metrów. Za ciemno już było na 135/2.8.
Dziękuje, mi też :)

PiciuD300
15-07-2013, 22:03
No tak, ale skoro tytułem zdjęcia są usta, to mogłyby być ostre. Wyobraźmy je sobie z przesadnie wyostrzonymi ustami. I co, lepiej?

Ze[N]
15-07-2013, 22:20
Jak dajesz podpis zdjęcia:
"Minolta XG1 + Rokkor 50/1.7
ORWO BEH 1
częściowo odbielane, tonowane w Tetenal Sulphide Toner
Odbitka 18x2"

To możesz mieć nieostre. Taka niepisana zasada forum. Bez podpisu poleciałyby obelgi.

Do mnie tak średnio przemawia zdjęcia. Modelka ani nie uśmiechnięta, ani jakoś szczególnie ponętna. Czy to smutek czy obojętność. Nie wiem co zdjęcia ma przedstawiać.

dewas
16-07-2013, 15:30
Przede wszystkim twarz jest zdeformowana i wydłużona, bo autor za blisko podszedł i dla mnie to od razu dyskwalifikuje to zdjęcie. Można mówić o plusach i minusach, klimaciku, ostrości, nieostrości, kolorystyce, ale jeżeli na zresztą bezwyrazowej twarzy kształtuje się wydłużenie to ja "przechodzę dalej". I tytułu też nie rozumiem. Na usta prawie na samym końcu spojrzałem.
Mam nadzieję, że autor nie potraktuje tych słów jako bezpodstawnej krytyki/czepiania się.

pozdrawiam.

aronov
16-07-2013, 15:52
Przede wszystkim twarz jest zdeformowana i wydłużona, bo autor za blisko podszedł i dla mnie to od razu dyskwalifikuje to zdjęcie. Można mówić o plusach i minusach, klimaciku, ostrości, nieostrości, kolorystyce, ale jeżeli na zresztą bezwyrazowej twarzy kształtuje się wydłużenie to ja "przechodzę dalej". I tytułu też nie rozumiem. Na usta prawie na samym końcu spojrzałem.
Mam nadzieję, że autor nie potraktuje tych słów jako bezpodstawnej krytyki/czepiania się.

pozdrawiam.

Bardzo cenny wpis, dziękuję kolego.
Zgadzam się z Tobą.

TMB
24-07-2013, 23:03
A mi zdjecie sié bardzo podoba. Modelka wyraza cos, co zmusza do zastanowienia sie...czego ona ode mnie chce! I to jest piekne. Kupuje! :)

A co do tytulu - faktycznie. Wyjątkowo nie trafny i nie zrozumiały...przynajmniej dla mnie ;)