Zobacz pełną wersję : Grip newell czy meike ?
Witam, w związku ze świeżą dostawą gripów z Chin chciałem zapytać, który jest lepszy - Newell czy Meike (jeżeli ma to znaczenie to pod D7100). Od razu powiem, że oryginał jest za drogi :)
pozdrawiam
negatyf
darkmajin
12-07-2013, 08:55
Tylko z oryginalnym jest szansa że nie będziesz zakładał wątku o uszkodzonym aparacie z niewiadomych przyczyn...
Wizualnie spojrzałem, newell ładnie skopiował strukturę plastiku nikona i wygląda dużo solidniej niż meike czy pixel.. gdybym był szalony wybrał bym newella. ;)
Witam, a ja mam jeszcze inne pytanie: Jak się zachowuje body d7100 z gripem zamiennikiem w połączeniu z aku orginalnym lub z aku zamiennikiem, czy wszystkie dane aku są prawidłowo wyświetlane w body.
Cześć!
osobiście zraziłem się do Newell bo kupiłem bubla. Zarówno Newell jak i Meike to gripy z jednej półki jakościowej więc moim zdaniem obojętnie który kupisz :)
Pozdr.
[QUOTE=darkmajin;3172786]Tylko z oryginalnym jest szansa że nie będziesz zakładał wątku o uszkodzonym aparacie z niewiadomych przyczyn...
Czy znasz taki przypadek że komuś nieoryginalny grip popsuł aparat?
Oryginał to oryginał - wiadomo, ale cena 1100 to dla mnie trochę za wiele, potrzebuje gripa głównie jako polepszenia chwytu więc z uwagi na cenę skłaniam się za podróbką :)
pozdrawiam
Ja znam - mi popsuł
A możesz coś więcej napisać ? Co dokładani popsuł, i jaki to był grip?
paparazzi89
12-07-2013, 20:17
mnie też raz popsuł. Wyświetlacz w nikonie D700. Ale jak włożyłem baterie AA do niego i robiłem zdjęcia seryjne - później wyświetlacz wyświetlał jak kiedyś canal plus
to było kiedy aparat miał 3 miesiące od tego czasu nadal używam gripów meike w moich D700 (od 3 lat) i nic im nie ma :)
mnie też raz popsuł. Wyświetlacz w nikonie D700. Ale jak włożyłem baterie AA do niego i robiłem zdjęcia seryjne - później wyświetlacz wyświetlał jak kiedyś canal plus
to było kiedy aparat miał 3 miesiące od tego czasu nadal używam gripów meike w moich D700 (od 3 lat) i nic im nie ma :)
Czyli nie zakładać baterii AA :), a czy komuś popsuł z oryginalną baterią?
foto4deg
12-07-2013, 23:40
Ja z D80 używałem meike, ale D80 kosztował mnie 800 pln, grip 180pl. czyli 1/4 ceny aparatu.
Jak kupiłeś aparat za 4k, to wypadałoby kupić grip oryginalny. Jak meike kosztuje 300 pln, a oryginał 1000, to jest to zaledwie 700 pln różnicy. Tak, wiem, że zaraz odezwą się głosy, że 700 pln to dużo pieniędzy itp, ale ja wychodzę z założenia, że "biedny" nie może kupować dwa razy. Do D700 zainwestowałem w oryginalny grip i różnica do podróbki to niebo a ziemia. Idź do sklepu foto i załóż pod D7100 oryginalny grip. Zobaczysz, że jest wart tych pieniędzy.
Jeśli się Tobie nie spieszy, to radzę poczekać i odłożyć, albo przez 3-4 miechy pić mniej piwa, albo whiksy ;)
darkmajin
12-07-2013, 23:43
Przeszukaj forum jest dużo takich przypadków,nie to żeby jakaś plaga, nie ..różnica cenowa duża tylko co będzie jak trafi na Ciebie...pierniczę ja nie ryzykowałem
Słuchajcie, uszkodzenia poprzez gripa dotyczą serii Nikonów serii 7xxx , czy ogólnie wszystkich lustrzanek Nikona??
W moim przypadku Newell po prostu padł, teraz mam Meike. Na plus pierwszego były gumowe kółka, reszta bez zmian.
zyzio666
19-08-2013, 12:56
foto4deg:
troszkę dziwna logika. Czyli grip do puchy za 10 tys powienien kosztować 2500 pln????
Moim skromnym zdaniem- skoro pucha kosztowała 4 tys, to tyle kosztowała. A cena gripa wynosząca 1000 pln jest przesadzona i już. Sam mam trochę sprzętu Nikona, ale staram się zachować zdrowy rozsądek. Gdzieś chyba jest granica pomiędzy akceptowalną ceną a sztucznie wywindowaną. Co prawda Nikon, jako producent ma prawo do określania poziomu cen, jak sam uważa, ale ja mając już 4 puszkę cyfrową Nikona wolę zainwestować w grip jakościowo dobry konkurencyjnej firmy, a uzyskaną różnicę przeznaczyć na szkiełko (odmawiająć sobie okresowo - jak to określiłeś piwka lub whisky).
Pozdrawiam