PDA

Zobacz pełną wersję : Trasa Warszawa --> Zakopane

hobbits
05-07-2013, 19:39
Ostatnio trasy to mój ulubiony temat na forum ;)

Jak w tytule: lepiej na Katowice S8, autostradą do Krakowa i Zakopianką. Czy też lepiej S7 przez Radom do Krakowa i dalej Zakopianką?

A jak teraz w ogóle Zakopianka? Remonty są nadal czy już w miarę przejezdna.

Ja będę jechał w niedzielę... I będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Majek
06-07-2013, 00:44
Powiem tak... Z Radomia do Krakowa jedzie się jakieś 3.5 godziny, jak nie ma za dużego ruchu... Z Warszawy do Radomia - godzinę z groszami. Czyli 7-ką masz ok 5 godzin z Warszawy do Krakowa. Później musisz się liczyć z godzinę, może półtorej na zakopiance.

miron19j
07-07-2013, 15:56
Powiem tak... Z Radomia do Krakowa jedzie się jakieś 3.5 godziny, jak nie ma za dużego ruchu... Z Warszawy do Radomia - godzinę z groszami. Czyli 7-ką masz ok 5 godzin z Warszawy do Krakowa. Później musisz się liczyć z godzinę, może półtorej na zakopiance.

a ile przez Kraków?

!AGresT
07-07-2013, 16:08
To zależy. Ja od dawna jeżdżę Radom - Kraków - Mszana Dolna - Czarny Dunajec - Kościelisko i "od tyłu" do Zakopanego. Trasą "autostradową" można coś zaoszczędzić, jak się zaiwania i nic po drodze nie będzie się działo. Trzeba założyć, ze ta trasa, po prostu, szybka nie jest.

login_87
07-07-2013, 16:18
W tygodniu z Krk - Nowy Targ jedzie sie szybko ( okolo 1h).. gorzej w weekend

miron19j
07-07-2013, 17:11
"od zawsze" do Zakopca jeżdżę przez Częstochowę, wychodzi 50 km dalej. Jakieś 2-3 lata temu znajomi namówili mnie przez Kraków.
To był koszmar, przez samo miasto jechaliśmy prawie 3 godziny. Nigdy więcej.

Majek
07-07-2013, 22:44
a ile przez Kraków?Może miałem farta, ale jak nie było nic po drodze zbombardowane (czyt. roboty drogowe) to w miarę płynnie zawsze przez Kraków przejeżdżałem. Co prawda ostatni raz do Zakopca jechałem dwa sezony temu i wtedy stałem na wylocie, ale przez miasto przejechałem w miarę bezproblemowo. W Krakowie zdarzało mi się stać w korkach w innych okolicznościach, jak akurat do Zakopanego nie jechałem. ;-) Obwodnicą jest ciut mniej stresująco, ale i tak się dojeżdża do Mszany Dolnej, gdzie zazwyczaj mniejsze lub większe zatwardzenie powstaje...

robin102
07-07-2013, 23:21
Tak od 15 lat 2 razy do roku pokonuję trasę do Zakopanego, a konkretniej do Bukowiny Tatrzańskiej. Co by się nie nudziło to do Bukowiny jadę przez Warszawę, Radom, Kielce, Kraków i obwodnicą Krakowa i mam tylko 599 km
a wracam zawsze dla odmiany gierkówką czyli obwodnicą Krakowa potem na płatną autostradę na Katowice, potem odbijam z niej na Częstochowę, Warszawę i mam aż ;) 649 km dłużej, ale chyba szybciej o 15-30 minut.
Tak czy siak z 6 godzin z Wa-wy trzeba założyć. Choć był taki październikowy powrót, że Bukowina - Kraków raptem cyrka 100 km jechałem 8 godzin :)
tu sobie zaplanuj
http://www.odleglosci.pl/mapa-europy-trasy.php

Amadeusz
08-07-2013, 09:36
a ile przez Kraków?

15 minut.

miron19j
08-07-2013, 14:05
15 minut.

zrobili jakiś objazd? Ostatnim razem, jak jechałem, przejeżdżałem przez miasto, obok Wawelu.

Amadeusz
08-07-2013, 14:06
zrobili jakiś objazd? Ostatnim razem, jak jechałem, przejeżdżałem przez miasto, obok Wawelu.

Nie wolno przejeżdżać obok Wawelu :)

miron19j
08-07-2013, 14:47
Nie wolno przejeżdżać obok Wawelu :)

ale nie było innej drogi.
Miejscowi się nie liczą. :-)

Amadeusz
08-07-2013, 16:13
Kraków z północy na południe to tylko 10 km. Wiedząc jak i kiedy jechać to bardzo łatwo się jedzie :) GPS zapewne prowadzi na rzeź :)

hobbits
09-07-2013, 01:01
Dzięki za info. Pojechałem przez Radom, Kielce i obwodnicą Krakowa, na Zakopiance też było spokojnie w stronę południową. Współczuję wszystkim, którzy w tym czasie (niedziela popołudniu) wyjeżdżali z Zakopanego... było kilka kilkukilometrowych korków... I przed samym Krakowem też. Na szczęście dla mnie jadąc na południe było luźno ;) Ale myślę, że drogę powrotną to chyba na noc muszę sobie zaplanować, żeby nie stać w takich korkach...

manfred
09-07-2013, 05:26
A jak najlepiej sam Kraków minąć? A spytam jak minąć Warszawę jadąc od Olsztyna? Wcześniej zawsze kierowalem się na Ostrołęka, Legionowo i przez samą wawe z tym że mijalem ja po prawej stronie. Teraz meczy mnie jazda przez Sochaczew i całkiem z boku. Ostatnio jechałem bocznymi drogami Zakopane-Augustow przez Sandomierz Siedlce i Białystok powiem tak że trasa super mały ruch dobre drogi i widokowy super

robin102
09-07-2013, 12:38
Przez Górę Kalwarię miniesz Warszawę po wschodniej stronie i wskoczysz na trasę Warszawa-Radom. Tylko czy warto. Ja zawsze cisnę się przez centrum Warszawy tylko godzinę przejazdu cyrkuje tak aby np była to 22-23 albo 5-6 rano. Wtedy przejazd przez stolicę zajmuje 25-30 minut.Obwodnica Krakowa na Zakopane, a konkretniej ta kierującą znakami na Chyżne-przejście graniczne jest całkiem dobra, tylko trochę długa ;)

Amadeusz
09-07-2013, 14:36
Obwodnica Krakowa na Zakopane, a konkretniej ta kierującą znakami na Chyżne-przejście graniczne jest całkiem dobra, tylko trochę długa ;)

Obwodnica nabierze sensu jak zbudują 2pasmówkę z Kielc za 5, 10 lat może... Na chwilę obecną to strata czasu.

manfred
09-07-2013, 17:54
Czyli jechać przez wawę i przez krak jak do tej pory no dobrze.

bowie
09-07-2013, 22:40
A spytam jak minąć Warszawę jadąc od Olsztyna?

Jeśli w Warszawie nie trafisz na godziny szczytowe, to nie ma sensu jej omijać, lepiej wbić się w S8 i kawałkiem A2 dojechać do Pruszkowa. Od znaku z napisem Warszawa, do Pruszkowa masz max 15 min. Z Pruszkowa rzut kamieniem do Nadarzyna i masz tam do wyboru opcję przez Częstochowę, lub Radom/Kielce. Ja wolę przez Częstochowę.
Jeśli koniecznie chcesz ominąć Warszawę, lub trafiłbyś na godziny szczytowe, to możesz na wysokości Modlina skręcić na Błonie/Nowy Dwór Mazowiecki. Trasa malownicza przez Puszczę Kampinoską. Dojedziesz do A2 w Grodzisku Mazowieckim. Stamtąd do węzła Wiskitki (pierwszy węzeł za Grodziskiem w stronę Poznania, swoją drogą z idiotyczną nazwą, powinien być węzeł Żyrardów, czyli pobliskiego większego miasta, a nie nazwa jakiejś wiochy) i dojeżdżasz do gierkówki w Mszczonowie, stamtąd masz wylot na Radom/Kielce. Przez Grodzisk odradzam się przebijać.
Generalnie, zachodnia strona Warszawy będzie niedługo wspaniale skomunikowana. Za dwa lata będzie obwodnica Raszyna/Janek, czyli zjazd z S8/A2 w gierkówkę. A poza tym, gierkówka od Janek do Radziejowic będzie ekspresowa, ale nie wiem kiedy dokładnie. Przetarg na obwodnicę Janek wygrał Strabag, niedługo zaczną budować.

hobbits
09-07-2013, 22:58
Ja jechalem obwodnica Krakowa i bylo szybko, zadnych korkow. Ale moze akurat mialem szczescie :)

Amadeusz
10-07-2013, 16:57
Ja jechalem obwodnica Krakowa i bylo szybko, zadnych korkow. Ale moze akurat mialem szczescie :)

Jeśli jedziesz z Olkusza lub A4 to obwodnica jest jedynym słusznym wyborem. Jadąc od Kielc tracisz czas. :)

charlie_kr
10-07-2013, 22:41
Wcale nie kolego. Jadąc z Kielc wjeżdzasz na obwodnicę (około 10 minut, zależne od ruchu) i pomykasz do samego zjazdu w Libertowie. Później już zakopianka.

Amadeusz
11-07-2013, 22:03
Wcale nie kolego. Jadąc z Kielc wjeżdzasz na obwodnicę (około 10 minut, zależne od ruchu) i pomykasz do samego zjazdu w Libertowie. Później już zakopianka.

Ani praktyka, ani google nie potwierdza tych rewelacji.

krzysztof jot
12-07-2013, 01:33
bo jadąc od Kielc, do obwodnicy z siódemki należy już zjechać za Michałowicami... :)

robin102
12-07-2013, 11:25
bo jadąc od Kielc, do obwodnicy z siódemki należy już zjechać za Michałowicami... :)
Krzychu, a konkretniej w którym miejscu ?

moro
12-07-2013, 11:39
Za przystankiem w prawo.

manfred
12-07-2013, 11:45
Pokażcie ten zjazd na tergeo.