Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Pachniul
Z góry przepraszam za kompozycję i burdel w kadrze. Zdjęcie strzelone przypadkiem o zmierzchu z dwiema 800'kami ustawionymi na przysłowiową pałę co widać ;)
Nie czekam na ocenę warsztatu - chciałby się po prostu podzielić z Wami wypatrzoną przypadkiem chwilą ;D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img854/9288/7p8o.jpg)
ani kadr, ani swiatl,oani makro (podobno). Płasko, bałagan w kadrze (po co to po prawej? bardziej przyciaga uwage niz to co chciales pokazac). Nie rob makro o zmierzchu - chyba nie warto.
Sorry Jarek ale napisałeś dokładnie to co ja tylko innymi słowami. Rozumiem że na czymś trzeba nabić posty ale są sensowniejsze sposoby. Zdjęcie jak najbardziej makro z uwagi na to że skala odwzorowania jest bliska 1:2. A w klatce tej urzekł mnie moment i tylko dla tego się tutaj pojawiła co napisałem w opisie argumentując wstawienie tego gniota. To forum nie jest galerią sztuki tylko medium wymiany sposobu patrzenia na świat choć ostatnimi czasy nader często zbyt dużą uwagę kładzie się na technikalia a szkoda.
Pozdrawiam MP
Gdzie tu jest skala 1:2?
pozdro
Szkoda, że na skorupie i na "lewym ślizgu" jest blik od światła. Faktycznie śliczny ślimak włażący na kwiatka. Czyściutki, wilgotny. Skorupka przejrzysta niczym bursztyn. Ładna sytuacja. Przy prawdziwym makro i bez lśnienia - można wziąć głębszy oddech po słowach "świat jest piękny" :)
neny1 odpal exifa i wyciągnij wnioski szczególnie z tego że to FX, a 1:2 na FX to nie to samo co na cropie jak zapewne wiesz
neny1 odpal exifa i wyciągnij wnioski szczególnie z tego że to FX, a 1:2 na FX to nie to samo co na cropie jak zapewne wiesz
Po pierwsze: nyny1
Po drugie: to exifa nie ma.
Po trzecie: rozmawiajac o skali 1:2 obrazka prezentowanego to czy to bedzie krop czy ff ma malo do rzeczy, a to co zaprezentowales to nawet kolo 1:2 nie stalo.
pozdro
Sorry Jarek ale napisałeś dokładnie to co ja tylko innymi słowami. Rozumiem że na czymś trzeba nabić posty ale są sensowniejsze sposoby. Zdjęcie jak najbardziej makro z uwagi na to że skala odwzorowania jest bliska 1:2. A w klatce tej urzekł mnie moment i tylko dla tego się tutaj pojawiła co napisałem w opisie argumentując wstawienie tego gniota. To forum nie jest galerią sztuki tylko medium wymiany sposobu patrzenia na świat choć ostatnimi czasy nader często zbyt dużą uwagę kładzie się na technikalia a szkoda.
Pozdrawiam MP
Co wy macie jakąs obsesje z tym nabijaniem postów.. to jakies zawody są? Guzik mnie to interesuje, jaki mam numerek przy słowie POST.. dziecinada.
Dziwi mnie wstawianie fot, które juz w ocenie samych twórców nazywane sa gniotami... po co sie zatem wstawia? Dla uzyskania potwierdzenia? Czy może z nadzieja , że ktos podbuduje i napisze "No coś ty stary.. super focia!"
Ja bym przyciął to znacznie, pozbył sie tego co po prawej i do tego nic nie wnosi. CHcesz pokazać slimaka odurzonego zapachem groszku , to pokaż to.
hehe widzę że utworzyła się loża szyderców. Czytajcie Panowie ze zrozumieniem to pomaga w życiu. Nie napisałem nigdzie że to gniot ale liczę na poklask. Nie potrzebuję się dowartościowywać gdyż fotografię traktuje w kategoriach zabawy.
Pozdrawiam i życzę spadku ciśnienia.
cz4rnuch
07-07-2013, 08:47
No może rzeczywiście nie użyłeś słowa gniot, ale wspomniałeś o skopanej kompozycji, nieporządku w kadrze oraz przypadkowym strzale na pałę. Jakby nie patrzeć definicja gniota :) Mi najbardziej chodzi o Twoje ostatnie zdanie i co wypomnieli Ci koledzy. Niestety w wyniku tego w jaki sposób została nam podana, tej chwili po prostu nie widać ani nie czuć. Wychodzi na to, że jednak się nią z nami nie podzieliłeś.
Zaiste piękna chwila. Przyznaję, że niepowtarzalność "lizania" kwiatka przez ślimaka jest tak doniosła, że zgrałem sobie tę fotkę na pulpit. Jeszcze raz dziękuję za ucztę dla zmysłów.
A w klatce tej urzekł mnie moment i tylko dla tego się tutaj pojawiła co napisałem w opisie argumentując wstawienie tego gniota.
Pozdrawiam MP
Ślepy nie jestem, czytać umiem. Nie zabieram więcej głosu w dyskusji nad twoją pracą bo strasznie drażliwy jesteś. Wystawiasz prace na forum - wiadomo, że pojawia się albo głosy krytyki, albo głosy zachwytu. Tych pierwszych pewnie przyjmować nie potrafisz.
Sorry, znów sobie posta nabiłem do kolecji.
A już myślałem że zamilkłeś bo Ci oczy popękały od patrzenia na tego gniota ;D Jestem otwarty na krytykę - Napisałem jednak na wstępie że jej nie oczekuje ponieważ jestem świadom błędów popełnionych. Przysłona 25 nikkor 105 matryca FX jedna sabina od dołu druga z boku. mniejsza głębia i większe powiększenie i wszystko było by tak jak trzeba, z tym że ślimaka by już nie było. Żałuje że zdjęcie wstawiłem bo bliki na ślizgu zostały dostrzeżone a przypadkowo maźnięty stemplem liść po lewej już nie ;) Ot taka dygresja że jak już coś krytykować, to błędy które można skorygować.
Pozdrawiam.
Dla mnie słabe, zwykły łąkowy pstryk jakich wiele;)