PDA

Zobacz pełną wersję : d70s -> d90. Jest sens?

Sokolik Wędrowny
02-07-2013, 10:22
Tak, tak, wiem... było 1000 razy... :)

Z tym, że ja od razu walę z konkretami. Posiadaczem d70s jestem od października 2008 roku i po ponad 4,5 roku "zrastania się" z ową leciwą konstrukcją mogę coś o niej wreszcie zacząć mówić... Ogólnie biorąc z aparatu jestem zadowolony, niemniej myślę o zmianie z przyczyn następujących:

1. Wizjer. To, co jest w d70s przyprawia mnie o mdłości. To nie wizjer, to nawet nie dziurka od klucza. Czy w d90 będzie choć trochę lepiej pod tym względem?

2. Szumy. Nie przeszkadzały mi one, dopóki bawiłem się jedynie w foto plenerowe. Wówczas ISO 200 na stałe, czasem statyw i koniec pieśni. Odkąd jednak moja Córa zaczęła odnosić pierwsze sukcesy taneczne - pojawiła się też chęć uwieczniania jej dokonań na scenie. Sposobny obiektyw powiedzmy, że mam (Tokina 100/2,8), ale chciałoby się wskoczyć na ISO 1600 bez późniejszego zgrzytania zębami podczas przeglądania zdjęć na monitorze... Pytanie: czy d90 zapewni mi choćby niewielki progres w tej kwestii w stosunku do poprzednika?

3. Rozdzielczość. 6MP w d70s wystarcza mi w 95% przypadków, chodzi właśnie o te pozostałe 5%...

4. d70s to jednak klocek, mam wrażenie, że "dziewięćdziesiątka" jest trochę mniejsza, lżejsza i poręczniejsza, czy się nie mylę?

I to w zasadzie tyle. Mam jeszcze pytania uzupełniające:
Czy d90 będzie równie trwałą puszką co d70s? Bo z tą drugą się nie pieszczę, służy mi do robienia zdjęć a nie do cackania się... :) (jak ją będę sprzedawał, to proszę mi o tym przypomnieć...)
D70s jest znana z tego, że apetyt na prąd ma nader skromny. Dwa akumulatory (jeden w puszce, drugi w torbie) i jadę na dziesięciodniowy urlop zapominając o ładowarce. I najczęściej nie ma potrzeby sięgania po zapasowy akumulator. To dla mnie ogromna zaleta, czy w d90 będzie dużo gorzej? :)
Autofokus... cóż, z moim 35/1,8 siedemdziesiątka trafia niemal zawsze, natomiast naczytałem się, że d90 miewa tu problemy. Czy moje obawy są bezpodstawne?

Trochę się tych pytań zebrało... mam nadzieję, że jakaś życzliwa dusza rozwieje wątpliwości. Abyśmy nie gadali tak na sucho - wklejam link do moich zdjęć:
http://www.flickr.com/photos/sokolik_wedrowny/

Nie kopcie po kostkach, wiem, że to żadne arcydzieła. Wklejam, aby była jasność jaki rodzaj fotografii najbardziej mnie ciągnie. Do tego dochodzi Tańcząca Córa - ale tu nie mam dokonań, którymi mógłbym się pochwalić. A wiekowe d70s wcale mi zadania nie ułatwia i to chcę zmienić.

MstrG
02-07-2013, 10:26
Ja bym na Twoim miejscu poszukał D300 / D300s

RAF7705
02-07-2013, 10:50
D300 używane kupisz w podobnej cenie a będzie lepszy af niż d90. Rozmiar jednak większy niż d70.
Chyba że chcesz nówke, to d90 w miarę dobrym świetle można nawet iso 3200 używać. Bateria wystarczy na dość długo.

moshica
02-07-2013, 11:28
dokładnie jak koledzy wyżej napisali, jeśli "klockowatość" D70s to nie problem to zaletą będzie posiadanie D300s. Świetna ergonomia, uchwyt + zadawalajacy obrazek wg. "dzisiejszych" standardów. Pewny AF to też duża zaleta...
D90 ma CMOS a D70 CCD, więc kolorystyka będzie zauważalnie odmienna, cały czas to widzę jak focimy z kumplem. Ja wyciągając RAWy z D70 jestem bardziej zadowolony widząc tę kolorystykę...

misio1399
02-07-2013, 14:42
byłęm posiadaczem D300 sytulacja finasowa zmusiła mnie do sprzedania D300 i zakupilem D70s naprawde puszka godna polecenia moze tak jak kolega pisze wizjer tyłka nie urywa ale jakos zdjec jest naprawde fajna , powiedziałem sobie ze nie kupie nic innego Dx jedynie D70s moge zmienic na FX

moshica
02-07-2013, 15:07
Misio widzę że jako ortodox pobiłeś nawet mnie w braku chęci zmiany.... ja czekam na D400 o ile tak się stanie.
Jeśli 'kłapiesz" w jpeg to Cię nie rozumiem, ale jak w RAW to piwko ;-)

pioter m
02-07-2013, 17:13
Ja zmienilem d70s na d90. JEst OK. Wizjer lepszy i to dużo. AF też taki sobie. D300 byłby lepszy, ale nie ta cena.
Rozmiar praktycznie taki sam i baterie też.
Korpus podobnie soidny.
Generalnie AF to d3100 ma szybszy (lepiej to dziala, ale czujnik podobno ten sam).
D90 to juz staroć technologiczny, tylko matryca sie jakos prezentuje. Z D300 dostaniesz niemal identyczne fotki, ale korpus jest bez porownania lepszy.
Do twojego focenia d90 styknie.

Sokolik Wędrowny
02-07-2013, 17:27
Dzięki za dotychczasową pomoc. Mile widziane dalsze opinie. Nie będę ukrywał, że używane D300(s) też rozważam. Czas mnie nie goni, mogę spokojnie przemyśleć decyzję...

Chogori
02-07-2013, 18:23
kupuj D7k za tę cenę to najlepsze rozwiązanie. Ja już mam 2 lata i nic z tych problemów, które są opisywane na forum

marcinekmm
02-07-2013, 19:07
Ja miałem podobny dylemat ale zdecydowałem że jednak zostanę przy starej puszce D70 a pieniążki na D90 zainwestuję w szerokie szkło. Mam te same rozterki co Ty :-) ale jednak szkiełko robi większą różnicę :-) Do amatorki (czyt. dla mnie) D70 wystarcza zwłaszcza jak strzelasz w RAW-ach...

Greg81
04-07-2013, 15:40
Nie miałem d70s ale mając d90 i d300 moge napisać kilka spostrzeżeń D90 lekkie na wypady idealne ze względu na wielkość i wagę jak było nowe body nie miałem problemu aby wykonać 1500 zdjęć af nie jest idealny ale też nie należy do kiepskich trzeba poznać puchę ,D300 cięższe solidniesze ,af prawie idealny, ,czuła pucha w tej chwili za nie dużą kasę ,Sokolik jeśli Chcesz to możemy się zgadać i Zobaczysz na żywo:)

MstrG
07-07-2013, 19:51
a ja mam do sprzedania d90 w bdb stanie z racji tego, że sprzedaje sam aparat bez szkła cena będzie na pewno niższa
mam też gripp no i dwie baterie pudełka papiery itp przebieg 10 tys fotek
jeśli masz pytania to zapraszam na gg
2671199 lub pw

Nie pisz o tym w różnych wątkach, tylko daj ogłoszenie na giełdzie.

Andrzej1974
07-07-2013, 20:56
Nie pisz o tym w różnych wątkach, tylko daj ogłoszenie na giełdzie.

Dokładnie. Myślałem, że mam jakieś zwidy, gdy przeczytałem po raz kolejny, o sprzedaży D90 przez krzysiek17-18. Dział Giełda się kłania.

map67
09-07-2013, 08:29
Ja przesiadłem się niedawno z D50 na nowego D90. Ma teraz naprawdę dobrą cenę. Jestem bardzo zadowolony, to wprawdzie technologicznie stary aparat ale jest bardzo przyjemny w obsłudze. I myślę, że za parę lat sprzedasz go bez problemu, bo patrząc na różne aukcje - używane trzymają się całkiem nieźle.

Przy okazji przywitam się ładnie ze wszystkimi bo to mój pierwszy post na tym forum:oops:;)