Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 2.8 i dziwne zachowanie D7100
Witam, posiadam D7100 i w połączeniu z tą sigmą automatycznego podglądu po wykonaniu zdjęcia nie można zmienić, tzn można wybierać czasy od 2s do max, ale nie ma to żadnego znaczenia - zdjęcie jest wyświetlane około 30s (chyba że nacisne spust to podgląd gaśnie). Z innymi obiektywami jest ok. Czy ktoś spotkał się z czymś takim u siebie?
pozdrawiam
Paweł
Przeniosłem wątek do działu Obiektywy 24-75, chociaż mógłby być i w aparatach.
Znane są problemy z Sigmami i pracą w LV w nowych puszkach. Zwykle dotyczyło to jednak pracy AF. Jedynym rozwiązaniem było wgranie nowego firmware do obiektywu.
Witam, posiadam D7100 i w połączeniu z tą sigmą automatycznego podglądu po wykonaniu zdjęcia nie można zmienić, tzn można wybierać czasy od 2s do max, ale nie ma to żadnego znaczenia - zdjęcie jest wyświetlane około 30s (chyba że nacisne spust to podgląd gaśnie). Z innymi obiektywami jest ok. Czy ktoś spotkał się z czymś takim u siebie?
pozdrawiam
Paweł
A jakie to są inne obiektywy? :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3108394&postcount=538
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3129511&postcount=851
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3129558&postcount=855
O to chodzi ?
to o czym piszesz to niestety norma w tym szke.
Obiektyw powoduje zmianę czasów na 1 minutę i nie ważne co ustawisz w body.
Tak więc czas automatycznego podglądu, czas wyłączenia pomiaru, stabilizacji zawsze wyniosi 1 min.
A ktoś wie może z czego wynika takie zachowanie body z tym szkłem i dlaczego zapięcie szkła powoduje zmianę ustawień w body, a w zasadzie ignorowanie ustawień?
A ktoś wie może z czego wynika takie zachowanie body z tym szkłem i dlaczego zapięcie szkła powoduje zmianę ustawień w body, a w zasadzie ignorowanie ustawień?
Tak wiedzą - z tego, że to Sigma, a nie Nikkor.
A, super, to wiele wyjaśnia, dziękuję, nie wpadłem na to.
Bambello
01-07-2013, 20:19
Też przerabiałem ten temat, ale bardziej dokucza mi brak możliwości płynnego przesuwania powiększonego fragmentu zdjęcia.
Przypuszczam, że problem jest powiązany ze stabilizacją w obiektywie, ponieważ słychać bzyczenie, które ustaje po ok minucie i problemy znikają.
Niestety wyłączenie stabilizacji na obiektywie nie pomaga.
Pomaga natomiast przełączenie się na tryb LV i włączenie wtedy podglądu.
W innych sigmach 85/1.4 i 50/1.4 problemu nie ma.
Mam nadzieję, że ktoś to zrozumie ;)
Też przerabiałem ten temat, ale bardziej dokucza mi brak możliwości płynnego przesuwania powiększonego fragmentu zdjęcia.
Przypuszczam, że problem jest powiązany ze stabilizacją w obiektywie, ponieważ słychać bzyczenie, które ustaje po ok minucie i problemy znikają.
Ja nie rozumiem... Co ma obiektyw wspólnego z przeglądaniem zdjęcia ??
Bambello
01-07-2013, 21:18
Uwierz mi, że ja też tego nie rozumiem.
Nawet dłuższa chwilę rozmawiałem z kierownikiem serwisu Nikona, ale nie potrafił mi pomóc.
A dziwniejsze jest jeszcze to, że z d600 i d800 problem nie występuje.
W D7k, D5100, D3100, D3200 nie ma żadnych problemów przewijaniem zdjęć. Wszystko działa jak należy. Możliwe, że jakiś błąd w komunikacji body<->obiektyw, albo błąd w sofcie aparatu, ale Nikon ma gdzieś współpracę obiektywów firm trzecich.
U mnie fakt trzyma pomiar światła ok 30s, ale przeglądać można i powiększać jak się chce... co puszka i szkło firm niezależnych to coraz większe akrobacje z tego wychodzą ;-)
autopilot
03-07-2013, 19:51
Ale to jest tak, że wszyscy którzy mają sigme i d7100 mają takie problemy?
Bambello
03-07-2013, 23:01
U mnie fakt trzyma pomiar światła ok 30s, ale przeglądać można i powiększać jak się chce... co puszka i szkło firm niezależnych to coraz większe akrobacje z tego wychodzą ;-)
Piszesz o d7100 i sigmie 17-50?
Nie występuje u Ciebie problem z przesuwaniem przybliżonego obszaru?
nie, piszę o D70 i Sigmie 17-50, u kolegi na D90 tak samo jak u mnie ...
u mnie też występuje problem z przesuwaaniem powiększonego obrazu. chyba już taki urok tej sigmy
D7000 + sigma 17-50 - nie ma problemu zw zmianą czasu wyświetlania zdjęcia. Przesuwać powiększone zdjęcie też można.
Bambello
04-07-2013, 10:23
Jestem bardzo ciekawy z czego wynika ten problem.
Ale pewnie się nie dowiemy i po prostu trzeba z tym żyć.
Magdalena K.
04-07-2013, 11:03
Problem z płynnym przesuwaniem powiększonego zdjęcia też wystąpił u mnie, tyle ,że dzieje się to bez względu czy mam podpięta sigme czy nikkora.
widocznie tylko i wyłącznie kwestia firmware'u, czekać na poprawki...
Jeśli nie działa również LV, to słać Sigmy do wgrania firmware.
Bambello
04-07-2013, 14:57
Problem z płynnym przesuwaniem powiększonego zdjęcia też wystąpił u mnie, tyle ,że dzieje się to bez względu czy mam podpięta sigme czy nikkora.
To coś nowego.
U mnie tylko z tą konkretną sigmą.
Podpinałem też inny egzemplarz i również była lipa.
Z każdym innym obiektywem Nikkor, sigma, tamron jest ok.
Pozostaje sprawdzić u znajomego Twoją Sigmę podpiętą do jego korpusu. O czegoś musisz zacząć...
Bambello
04-07-2013, 21:57
Pozostaje sprawdzić u znajomego Twoją Sigmę podpiętą do jego korpusu. O czegoś musisz zacząć...
Podpinałem do d600 i d800 i problem nie występuje.
Podpinałem również w sklepie inną S17-50 do d7100 i było to samo.
Podpinałem do d600 i d800 i problem nie występuje.
Podpinałem również w sklepie inną S17-50 do d7100 i było to samo.
Wygląda to na problem z komunikacją tej sigmy z body. Albo problem jest w sofcie Sigmy (co raczej bym obstawiał), albo problem w sofcie Nikona.
Pawełfoto
05-07-2013, 21:54
Mam też ten problem, po powiększeniu niemożna płynnie przesuwać zdjęcia wybierakiem, tylko skokowo.
Czas przejścia do uśpienia również zajmuje około 30 sek.
taki urok, ale jakość zdjęć wszystko mi rekompensuje:)
Mam też ten problem, po powiększeniu niemożna płynnie przesuwać zdjęcia wybierakiem, tylko skokowo.
Czas przejścia do uśpienia również zajmuje około 30 sek.
taki urok, ale jakość zdjęć wszystko mi rekompensuje:)
Czy przy wyłączonej stabilizacji w obiektywie występuje ten problem?
kszysiek2
22-07-2013, 22:51
pawelfoto podeślij pare fotek ze swojego zestawu porównam swoje fotki( nowy nabytek s17-50 2.8.)
Pawełfoto
23-07-2013, 17:52
Zerknij na kilka fotek, wszystkie oryginalne bez żadnej ingerencji.
http://dysk.onet.pl/link/96gq8
kszysiek2
23-07-2013, 21:36
fotki super,kalibrowałeś sime do puchy? bo u mnie zdjęcia trochę niewyrażne
Pawełfoto
24-07-2013, 08:59
fotki super,kalibrowałeś sime do puchy? bo u mnie zdjęcia trochę niewyrażne
Absolutnie nic nie kalibrowałem wszystko jest na zero. Jestem chyba z tych nielicznych którzy nie wysłali puchy do kalibracji.
kszysiek2
24-07-2013, 23:24
ja mam ustawione na -6 ale chyba wyśle na kalibracje do sigmy,
Jesli chodzi o problematyczne przewijanie ekranu po powiększeniu to dostałem odpowiedź od Sigmy
"Jest to problem kompatybilności obiektywu z aparatem D7100, na które nie ma w tej chwili lepszego rozwiązania ze względu na specyfikację tego konkretnego modelu aparatu"
Więc pozostaje z tym żyć...
Chyba jednak coś drgnęło. Serwis polecił odesłanie szkła do wgrania nowego firmware. Odniosłem wrażenie, że problem jest im znany. Wysyłam w przyszłym tygodniu. Zobaczymy.
Bambello
13-08-2013, 12:44
Chyba jednak coś drgnęło. Serwis polecił odesłanie szkła do wgrania nowego firmware. Odniosłem wrażenie, że problem jest im znany. Wysyłam w przyszłym tygodniu. Zobaczymy.
Daj znać, czy coś z tego wyszło.
pozdrawiam
Tako rzecze serwis z Gdyni: "Obiektyw sprawny. Parametry optyczne i mechaniczne obiektywu zgodne z warunkami technicznymi i odpowiadają parametrom wyrobu. Ten model obiektywu przy współpracy z body Nikon D7100 może powodować blokowanie niektórych funkcji aparatu. Jest to spowodowane zastosowaniem niestandardowych rozwiązań elektronicznych i programowych w Nikonie D7100. Zdaniem Sigma Corporation Japan takie zachowanie aparatu przy współpracy z w/w obiektywem jest NORMALNE." Amen. Nie bardzo wiem tylko po kiego dzwona kazano odesłać słoik do serwisu, mając dokładny opis wady z mojej strony?
Bambello
23-08-2013, 00:44
Tako rzecze serwis z Gdyni: "Obiektyw sprawny. Parametry optyczne i mechaniczne obiektywu zgodne z warunkami technicznymi i odpowiadają parametrom wyrobu. Ten model obiektywu przy współpracy z body Nikon D7100 może powodować blokowanie niektórych funkcji aparatu. Jest to spowodowane zastosowaniem niestandardowych rozwiązań elektronicznych i programowych w Nikonie D7100. Zdaniem Sigma Corporation Japan takie zachowanie aparatu przy współpracy z w/w obiektywem jest NORMALNE." Amen. Nie bardzo wiem tylko po kiego dzwona kazano odesłać słoik do serwisu, mając dokładny opis wady z mojej strony?
Dzięki za informację.
Pewnych rzeczy są nie pojęte i trzeba się z tym pogodzić ;)
Szkoda tylko krótkiej baterii.
Bambello
23-08-2013, 10:50
Dokladnie pozeranie prądu w tym zestawie jest upierdliwe.
dezerter_27
23-08-2013, 17:13
to ile fotek mozna robic tym zestawem, tak zapytam
U mnie ok. 400 - 450. Spód puszki mocno się nagrzewa.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Bambello
23-08-2013, 23:30
U mnie ok. 400 - 450. Spód puszki mocno się nagrzewa.
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4
Tego nie zauważyłem, ale to żonka nim foci.
W tempie ślubnym osiąga coś ok 800/1000.
d800 z tą samą baterią coś ok 1700/2000.
No i jak? Drgnęło coś z firmware w Sigmie tak żeby jakaś poprawa była przy d7100?
kszysiek2
21-10-2013, 20:11
No i jak? Drgnęło coś z firmware w Sigmie tak żeby jakaś poprawa była przy d7100?
yazid jest offline Raportuj zły post
irass makro fotografie
04-11-2013, 16:22
Witam. Na dniach kupiłem Sigmę 17-50mm F2.8 EX DC OS HSM i z moim D7100 nie mam takowego problemu o którym piszecie.
Też dzisiaj chciałem zakupić Sigmę. Nie widziałem, że takie są problemy z D7100, ale na szczęście najpierw przetestowałem z body i właśnie ku zdziwieniu napotkałem na problemy, które są tu opisywane.
Bardzo dziwny ten problem i nigdy, bym nie przypuszczał, że taki drogi sprzęt i nie współpracuje poprawnie ze sobą. To jest kpina. A na dodatek ani Sigma ani Nikon nie czują się do tego odpowiedzialni.
Trzeba jednak przyznać, że trochę się napaliłem na to szkło. Gdzie go kupowałeś?
Czemu Nikon ma się czuć odpowiedzialny za to, że kundelek nie współpracuje w 100% poprawnie z ich korpusem?
Nie wiem, a może coś kombinują, żeby więcej nikkorów sprzedawać, bo im puszki coraz mniej schodzą? Czemu te problemy są tylko z D7100. Ciężko stwierdzić. A Sigma niech informuje na swoim towarze, że nie działa on w 100% z takimi czy takimi puszkami. Przynajmniej nie spotykałyby nas takie niemiłe niespodzianki.
irass makro fotografie
05-11-2013, 00:54
Też dzisiaj chciałem zakupić Sigmę. Nie widziałem, że takie są problemy z D7100, ale na szczęście najpierw przetestowałem z body i właśnie ku zdziwieniu napotkałem na problemy, które są tu opisywane.
Bardzo dziwny ten problem i nigdy, bym nie przypuszczał, że taki drogi sprzęt i nie współpracuje poprawnie ze sobą. To jest kpina. A na dodatek ani Sigma ani Nikon nie czują się do tego odpowiedzialni.
Trzeba jednak przyznać, że trochę się napaliłem na to szkło. Gdzie go kupowałeś?
Kupiłem u znajomego w sklepie a On ma towar z Niemiec. Może moja Sigma to jakaś nowsza seria? Podaj jaki masz nr seryjny.
PS. Ciekawostką jest to że mam jakiś inny przedni dekielek niż widuje na zdjęciach w necie :)
Sam dzisiaj zacząłem sprawdzać u siebie jak przeczytałem ten wątek no ale wszystko jak narazie działa jak należy :)
Poza tym z D7100 trafia mi w punkt bez jakiejkolwiek kalibracji, zaś z D7000 mam na -6 .
Nr seryjnego nie mam, bo nie kupiłem jak zobaczyłem co się dzieje z aparatem.
irass makro fotografie
06-11-2013, 01:05
Szperając dalej w necie zauważyłem że również moja osłona przeciwsłoneczna (tulipan) wygląda inaczej.
Czyżby na rynek polski szedł ersatz a na niemiecki die neue spitzenklasse ;-) ?
Tak to wygląda.
zyzio666
06-11-2013, 10:24
Kupiłem u znajomego w sklepie a On ma towar z Niemiec. Może moja Sigma to jakaś nowsza seria? Podaj jaki masz nr seryjny.
PS. Ciekawostką jest to że mam jakiś inny przedni dekielek niż widuje na zdjęciach w necie :)
Sam dzisiaj zacząłem sprawdzać u siebie jak przeczytałem ten wątek no ale wszystko jak narazie działa jak należy :)
Poza tym z D7100 trafia mi w punkt bez jakiejkolwiek kalibracji, zaś z D7000 mam na -6 .
A czy jakiś namiar na tego znajomego można prosić?
Stanowisko serwisu Sigmy jest bez zmian. Wysyłałem do kalibracji w tym tygodniu i otrzymałem odpowiedź taką jak wcześniej cytowana przez bono77.
A ja mam Sigmę 10-20 i w D7100 nie ustawia mi ostrości w LV. Otrzymałem po 3 dniach odpowiedź, że można za 180zł+wysyłka zmienić firmware. Natomiast do 17-50 niby nie istnieje żadne rozwiązanie i nic nie mogą zrobić. To jak to się udało koledze, że wszystko mu działa? Może ma D7200, albo w Sigmie są niepoinformowani.
kszysiek2
09-11-2013, 09:08
u mnie z sigmą 17-50 w LV teź nie ustawia ostrości
Nie działanie AF przy LV wynika ze starego FW obiektywu. Jeszcze z czasów, gdy nie było LV.
17-50/2.8 od początku powinna działać w LV, bo gdy obiektyw wchodził na rynek (2010r.), to D90 był od prawie 2 lat i Sigma miała już poprawiony soft.
U mnie wszystko ładnie się przesuwa na powiększeniu.
A kiedy i gdzie kupowałeś obiektyw?
A kiedy i gdzie kupowałeś obiektyw?
Z tydzień temu w Foto Cyfra w Krakowie. Cena uważam niezła bo mi dali za 1547 zł.
Faktycznie ci się udało. A z jakiej jest dystrybucji? Polskiej?
irass makro fotografie
11-11-2013, 18:50
Czyżby na rynek polski szedł ersatz a na niemiecki die neue spitzenklasse ;-) ?
Tak to wygląda.
Też tak mi się wydaje :)
Jeśli chodzi o namiar sklepu to znajduje się w Rawiczu.
Z ostrzeniem na LV oczywiście również nie mam problemu.
Faktycznie ci się udało. A z jakiej jest dystrybucji? Polskiej?
Wiesz, nawet się nie zastanawiałem, ale brałem u nich niedawno D7100 więc jak zobaczyłem cenę początkową w allegro tej Sigmy, to zwyczajnie napisałem czy za taką kwotę jak w aukcji mi sprzedadzą,l i powiedzieli żeby przyjść do sklepu. No i mam. Ogólnie nie chcę robić reklamy, bo ja wiem czego chciałem i oczekiwałem, ale chłopaki naprawdę w porządku.
A ile masz gwarancji?Masz na pudełku napisane 3+2 lata?
kszysiek2
12-11-2013, 08:54
irass , przy LV cały czas ci ostrzy czy dopiero przy wciśnięciu spustu migawki ?
irass makro fotografie
12-11-2013, 11:04
irass , przy LV cały czas ci ostrzy czy dopiero przy wciśnięciu spustu migawki ?
To zależy jaki tryb AF mam ustawiony. Jeśli ustawione na AF-F to cały czas a jeśli AF-S to po naciśnięciu spustu migawki.
A ile masz gwarancji?Masz na pudełku napisane 3+2 lata?
Zerknę w domu i dam znać.
Zerknę w domu i dam znać.
Na pudełku mam GARANTIE 3 JAHRE ;) Foto Magazin sehr gut ;) zakładam zatem że to niemiecka dystrybucja, co wobec tego że działa ok wcale mi nie przeszkadza;)
Na pudełku mam GARANTIE 3 JAHRE ;) Foto Magazin sehr gut ;) zakładam zatem że to niemiecka dystrybucja, co wobec tego że działa ok wcale mi nie przeszkadza;)
No tyle, że możesz mieć aż 1 rok gwarancji... co na Sigmę jest mało, bo lubi się psuć w ciągu 2-3 lat.
No tyle, że możesz mieć aż 1 rok gwarancji... co na Sigmę jest mało, bo lubi się psuć w ciągu 2-3 lat.
Dlaczego rok? Z samej tylko ustawy mam 2 lata.
Dlaczego rok? Z samej tylko ustawy mam 2 lata.
Z ustawy nie masz ani jednego dnia gwarancji.
Zaryzykowałem i zamówiłem w redconie. Sądząc po cenie pewnie też niemiecka dystrybucja, ale mam nadzieję, że będzie z d7100 działać ok. Najwyżej zwrócę i tyle.
Zaryzykowałem i zamówiłem w redconie. Sądząc po cenie pewnie też niemiecka dystrybucja, ale mam nadzieję, że będzie z d7100 działać ok. Najwyżej zwrócę i tyle.
Na 100% niemiecka. Ja tam brałem Tamrona, kolega Sigmę. Oba wróciły do sklepu z powodu niezgodności towaru z umową (brak informacji o importerze, która jest wymagana przez ustawę).
Z ustawy nie masz ani jednego dnia gwarancji.
Z ustawy mam odpowiedzialność sprzedawcy za produkt która to w polskim systemie prawnym wynosi 24 miesiące i zapewniam Cię że często to lepsza alternatywa niż gwarancja producenta. Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego rok? Czy to wytyczne Sigma Polska? Nie respektują gwarancji z rynku niemieckiego?
Wiesz, nawet się nie zastanawiałem, ale brałem u nich niedawno D7100 więc jak zobaczyłem cenę początkową w allegro tej Sigmy, to zwyczajnie napisałem czy za taką kwotę jak w aukcji mi sprzedadzą,l i powiedzieli żeby przyjść do sklepu. No i mam. Ogólnie nie chcę robić reklamy, bo ja wiem czego chciałem i oczekiwałem, ale chłopaki naprawdę w porządku.
Na 100% niemiecka. Ja tam brałem Tamrona, kolega Sigmę. Oba wróciły do sklepu z powodu niezgodności towaru z umową (brak informacji o importerze, która jest wymagana przez ustawę).
Jak będzie dobrze działał to go zostawię. Szkoda tylko tej gwarancji.
Z ustawy mam odpowiedzialność sprzedawcy za produkt która to w polskim systemie prawnym wynosi 24 miesiące i zapewniam Cię że często to lepsza alternatywa niż gwarancja producenta. Nadal nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Dlaczego rok? Czy to wytyczne Sigma Polska? Nie respektują gwarancji z rynku niemieckiego?
Nie wytyczne Sigma Polska, to czegoś takiego niema, to raz, a dwa - Sigma Corp. daje tylko rok gwarancji.
Po więcej szczegółów odsyłam do gwarancji.
A co do niezgodności towaru z umową (bo tylko o tym jest mowa w ustawie), to tak masz 24 miesiące... ale po 6 to Ty musisz udowodnić, że powstała usterka wynika z wady fabrycznej towaru. Jedyny sposób na to, to ekspertyza z serwisu lub od producenta. Bez tego sprzedawca może ci powiedzieć, że to twoja wina i nie musi udowadniać, że ma rację.
Wysyłka do i z serwisu - ok 80zł, ekspertyza może ze 100zł może 200zł... czyli przy pierwszej usterce masz już kilka stów mniej... warte to oszczędzania 50-60zł ??
Nie wytyczne Sigma Polska, to czegoś takiego niema, to raz, a dwa - Sigma Corp. daje tylko rok gwarancji.
Po więcej szczegółów odsyłam do gwarancji.
A co do niezgodności towaru z umową (bo tylko o tym jest mowa w ustawie), to tak masz 24 miesiące... ale po 6 to Ty musisz udowodnić, że powstała usterka wynika z wady fabrycznej towaru. Jedyny sposób na to, to ekspertyza z serwisu lub od producenta. Bez tego sprzedawca może ci powiedzieć, że to twoja wina i nie musi udowadniać, że ma rację.
Wysyłka do i z serwisu - ok 80zł, ekspertyza może ze 100zł może 200zł... czyli przy pierwszej usterce masz już kilka stów mniej... warte to oszczędzania 50-60zł ??
Jak to nie ma wytycznych z Sigmy Polska skoro ja mam 1 rok, a na polskiej stronie Sigmy piszą że z polskiej dystrybucji to 3 lata plus dwa dodatkowo płatne jeśli chcę?
Kto Cię zmusi do wysyłania do serwisu jak przychodzisz do sprzedawcy reklamować na podstawie niezgodności towaru z umową? To w sklepie zostawiasz produkt i nigdzie nie musisz słać sam.
Czytałem ulotkę gwarancyjną i wiem że gwarancja Sigmy to 1 rok, pytam więc- bo zwyczajnie nie wiem- dlaczego na pudełku mam trzy lata i dlaczego Sigma w Polsce nie będzie chcieć przyjąć mojego szkła w razie potrzeby?
No i przede wszystkim dla mnie nie problem wysłać do Niemiec. Z Krakowa nie mam wiele dalej do Niemiec niż do Gdyni.
Trochę się zapędziłeś z tą ustawą ;). Właśnie za takie praktyki firmy dostają kary bo nie wolno im utrudniać procesu reklamacyjnego konsumentom. Chyba już to tu komuś tłumaczyłem. Nic nie musisz udowadniać i źle interpretujesz zapis o 6 miesiącach.
Te 6 miesięcy wcale nie wyłącza odpowiedzialności sprzedawcy i trwa ona nadal 2 lata. TYLKO przyjmuje się do 6 miesięcy iż wada istniała w chwili wydania i to na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia że było inaczej, natomiast po 6 miesiącach obowiązek ten przechodzi na konsumenta, co nie oznacza ze nie można reklamować towaru, ani też uzależniać reklamacji od jakichś ekspertyz. Takie praktyki stosowała dawna Era, Media Markt i wiele innych za co dostają srogie kary.
Poniżej masz linka do kary dla Media Markt:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,6676267,UOKiK__Media_Markt_ma_zaplacic_75 0_tys__zl_kary.html
Jak to nie ma wytycznych z Sigmy Polska skoro ja mam 1 rok, a na polskiej stronie Sigmy piszą że z polskiej dystrybucji to 3 lata plus dwa dodatkowo płatne jeśli chcę?
Kto Cię zmusi do wysyłania do serwisu jak przychodzisz do sprzedawcy reklamować na podstawie niezgodności towaru z umową? To w sklepie zostawiasz produkt i nigdzie nie musisz słać sam.
Czytałem ulotkę gwarancyjną i wiem że gwarancja Sigmy to 1 rok, pytam więc- bo zwyczajnie nie wiem- dlaczego na pudełku mam trzy lata i dlaczego Sigma w Polsce nie będzie chcieć przyjąć mojego szkła w razie potrzeby?
No i przede wszystkim dla mnie nie problem wysłać do Niemiec. Z Krakowa nie mam wiele dalej do Niemiec niż do Gdyni.
Trochę się zapędziłeś z tą ustawą ;). Właśnie za takie praktyki firmy dostają kary bo nie wolno im utrudniać procesu reklamacyjnego konsumentom. Chyba już to tu komuś tłumaczyłem. Nic nie musisz udowadniać i źle interpretujesz zapis o 6 miesiącach.
Te 6 miesięcy wcale nie wyłącza odpowiedzialności sprzedawcy i trwa ona nadal 2 lata. TYLKO przyjmuje się do 6 miesięcy iż wada istniała w chwili wydania i to na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia że było inaczej, natomiast po 6 miesiącach obowiązek ten przechodzi na konsumenta, co nie oznacza ze nie można reklamować towaru, ani też uzależniać reklamacji od jakichś ekspertyz. Takie praktyki stosowała dawna Era, Media Markt i wiele innych za co dostają srogie kary.
Poniżej masz linka do kary dla Media Markt:
http://wyborcza.biz/biznes/1,100969,6676267,UOKiK__Media_Markt_ma_zaplacic_75 0_tys__zl_kary.html
A no dlatego masz tylko rok, bo tak stanowi gwarancja.
A co do kary - MM to inna sprawa, bo tam od razu przy próbie zgłoszenia twierdzili, że to nie z winy sprzętu.
Jakby wzięli towar i ustosunkowali się do zgłoszenia na piśmie - nie byłoby problemu.
Życzę powodzenia, w ewentualnym dochodzeniu swoich spraw... jednak nie wróżę zbytnich sukcesów.
A no dlatego masz tylko rok, bo tak stanowi gwarancja.
A co do kary - MM to inna sprawa, bo tam od razu przy próbie zgłoszenia twierdzili, że to nie z winy sprzętu.
Jakby wzięli towar i ustosunkowali się do zgłoszenia na piśmie - nie byłoby problemu.
Życzę powodzenia, w ewentualnym dochodzeniu swoich spraw... jednak nie wróżę zbytnich sukcesów.
A te 3 lata z polskiej dystrybucji to co? A to 3 jahre na moim pudełku to co? ;)
Akurat znam sprawę z MM bo byłem w to bezpośrednio zaangażowany i trochę przy tym pracowałem:). Nikt tam nie odrzucał próby zgłoszenia, tylko właśnie utrudniali proces reklamacji jednoznacznie lub pośrednio sugerując że po upływie 6 miesięcy konsument ma udowodnić ekspertyzami, orzeczeniami itp że wada istniała w chwili wydania tpwaru itp. W praktyce nie da się tego udowodnić, więc znów przyjmuje się że towar jest niezgodny z umową gdy produkt nie nadaje się do celu, w jakim zwykle jest używany.
Jeśli chodzi o dochodzenie spraw to świetnie sobie w tym radzę i jeszcze nie zdarzyło się żeby mi ktoś odmówił przyjęcia oraz też uznania reklamacji. Nie zawsze się kończyło na jednym piśmie, ale zawsze osiągnąłem pożądany skutek.
A te 3 lata z polskiej dystrybucji to co? A to 3 jahre na moim pudełku to co? ;)
To gwarancje lokalnych dystrybutorów, nie Sigmy.
Weź sie w końcu za przeczytanie warunków gwarancji, to się dowiesz.
To gwarancje lokalnych dystrybutorów, nie Sigmy.
Weź sie w końcu za przeczytanie warunków gwarancji, to się dowiesz.
No widzisz:). I trzeba było tak od razu ;) Rozumiem więc że jednak mam 3 lata, tylko że w Niemczech:)
No widzisz:). I trzeba było tak od razu ;) Rozumiem więc że jednak mam 3 lata, tylko że w Niemczech:)
Nic nie rozumiesz.
Przeczytaj warunki gwarancji - to jedyny sposób aby wiedzieć co Ci przysługuje.
Kiedyś Sigma miała wyraźnie napisane, że tylko z ichniej dystrybucji i tylko kupiony w DE.
Nic nie rozumiesz.
Przeczytaj warunki gwarancji - to jedyny sposób aby wiedzieć co Ci przysługuje.
Kiedyś Sigma miała wyraźnie napisane, że tylko z ichniej dystrybucji i tylko kupiony w DE.
No to może mnie uświadom zamiast odsyłać kolejny raz do tego samego co zrobiłem na samym początku:).
Ciekawe co mi powiedzą po rejestracji ;).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img822/3173/fscv.jpg)
Rozumiem więc że jednak mam 3 lata, tylko że w Niemczech:)
Nie jest tak. Decyduje miejsce zamieszkania kupującego. Ja kupiłem od brytyjskiego sprzedawcy na ebayu, w ogłoszeniu sprzedaży było napisane o trzech latach gwarancji. Po zgłębieniu tematu okazało się, że owszem - tylko dla rezydentów UK. Mieszkając w Hiszpanii nie mogę z tego skorzystać. Mam rok gwarancji od producenta i dwa lata rękojmi od sprzedawcy, ale jakby co to będę musiał słać szkło na swój koszt do UK.
Czyli w Twoim przypadku - nawet jeśli szkło pochodzi z niemieckiej dystrybucji, a Ty nie mieszkasz w Niemczech - nic to nie zmienia. Masz rok gwarancji od Sigmy, ewentualnie rękojmię od sprzedawcy na 24 miesiące.
No chyba, że Niemcom tak utrujesz albo się wykłócisz że Ci to uznają dla świętego spokoju :razz:
Nie jest tak. Decyduje miejsce zamieszkania kupującego. Ja kupiłem od brytyjskiego sprzedawcy na ebayu, w ogłoszeniu sprzedaży było napisane o trzech latach gwarancji. Po zgłębieniu tematu okazało się, że owszem - tylko dla rezydentów UK. Mieszkając w Hiszpanii nie mogę z tego skorzystać. Mam rok gwarancji od producenta i dwa lata rękojmi od sprzedawcy, ale jakby co to będę musiał słać szkło na swój koszt do UK.
Czyli w Twoim przypadku - nawet jeśli szkło pochodzi z niemieckiej dystrybucji, a Ty nie mieszkasz w Niemczech - nic to nie zmienia. Masz rok gwarancji od Sigmy, ewentualnie rękojmię od sprzedawcy na 24 miesiące.
No chyba, że Niemcom tak utrujesz albo się wykłócisz że Ci to uznają dla świętego spokoju :razz:
Tak, to prawda. Mam rok gwarancji od producenta czyli Sigmy i ok. Mam też prawo reklamować produkt z tytułu niezgodności towaru z umową na podstawie Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej(2 lata obejmuje też całą Europę- Unia Europejska).
Masz jakieś źródło tej informacji dotyczące właśnie miejsca zamieszkania? OWU albo coś w tym stylu?
Masz jakieś źródło tej informacji dotyczące właśnie miejsca zamieszkania? OWU albo coś w tym stylu?
Moją wiedzę zawdzięczam korespondencji mailowej ze sprzedawcą z UK i z serwisem Sigmy w Barcelonie.
Nie dysponuję, niestety, żadnymi konkretnymi aktami prawnymi na ten temat.
Moją wiedzę zawdzięczam korespondencji mailowej ze sprzedawcą z UK i z serwisem Sigmy w Barcelonie.
Nie dysponuję, niestety, żadnymi konkretnymi aktami prawnymi na ten temat.
Spoko, pytałem bo wydaje mi się trochę niepoważne że w dzisiejszym świecie dyskryminują kogoś ze względu na miejsce zamieszkania. Napisałem do Sigmy do Niemiec, jak coś odpiszą to Wam dam znać. W końcu się zarejestrowałem zgodnie z instrukcją, więc ciekaw jestem jakie będzie ich stanowisko.
Tak, to prawda. Mam rok gwarancji od producenta czyli Sigmy i ok. Mam też prawo reklamować produkt z tytułu niezgodności towaru z umową na podstawie Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej(2 lata obejmuje też całą Europę- Unia Europejska).
Niezgodność towaru z umową obowiązuje tylko w Polsce, a nie całej UE.
Każdy kraj na swój sposób wprowadził dyrektywę unijną, mówiącą, że zakup ma być chroniony przez 2 lata. Jedne kraje mają obowiązkowe 2 lata gwarancji, inne mają to inaczej rozwiązane.
Wszystko masz w warunkach gwarancji, albo na karcie gwarancyjnej, albo na stronie gwaranta, albo w ustawach danego kraju.
Niezgodność towaru z umową obowiązuje tylko w Polsce, a nie całej UE.
Każdy kraj na swój sposób wprowadził dyrektywę unijną, mówiącą, że zakup ma być chroniony przez 2 lata. Jedne kraje mają obowiązkowe 2 lata gwarancji, inne mają to inaczej rozwiązane.
W jakim kraju masz obowiązkowe dwa lata gwarancji, jeśli gwarancja biegnie niezależnie od prawa danego kraju? Chyba że uściślimy i mówimy o dyrektywie unijnej numer 1999/44/EC. To jednak nie jest gwarancja a odpowiedzialność sprzedawcy.
Wszystko masz w warunkach gwarancji, albo na karcie gwarancyjnej, albo na stronie gwaranta, albo w ustawach danego kraju.
Niestety mylisz się. Nie ma nic w warunkach gwarancji co próbuję Ci powiedzieć od poprzedniej strony. Nie znalazłem też żadnego wpisu na stronie mówiącego o tym że o gwarancji ma stanowić miejsce zamieszkania. Kurcze, myślałem że jeśli znajdziesz coś takiego to zwyczajnie wkleisz i podzielisz się wiedzą :)
Panowie potrzebuję szybkiej odpowiedzi. Kupiłem dwa tygodnie temu 7100 z kitem 18-105, warto sprzedać kita i dołożyć do Sigmy 17-50 czy lepiej zainwestować w SB-910 i zostać przy kicie. Kit na wakacje będzie bardziej uniwersalny a braki światła w pomieszczeniu nadrobię lampą...
Dzisiaj ewentualnie mam zamiar pojechać po Sigmę...
PS.
Przed chwilą podłączyłem Sigmę kolegi, który używa z D7000 i faktycznie z moim D7100 ekran skacze. W 7000 przewija się płynnie.
Jakie jeszcze są te usterki z 7100???
Dzisiaj jadę do Sigma Pro Centrum to sprawdzę kilka sztuk z body. Telefonicznie uzyskałem informację od sprzedawcy, że jestem pierwszym użytkownikiem, który zgłasza problem. Jedynie czytał wcześniej ten temat na forum.
Krzysztof
Imo Sigma pomimo względnie dużej jasności nie zastąpi lampy zewnętrznej, która przydaje się bardzo podczas focenia do kotleta.
kszysiek2
15-11-2013, 16:08
to szkiełko z d7100 tak ma i już
No i nie wytrzymałem, jest Sigma z SPC za 1610 zł. Sprawdzałem trzy sztuki i wszystkie tak samo działały skokowo.
Sprzedawca zapewnia, że Sigma zmieni software na pracujący z 7100.
Krzysztof
irass makro fotografie
16-11-2013, 00:01
Imo Sigma pomimo względnie dużej jasności nie zastąpi lampy zewnętrznej, która przydaje się bardzo podczas focenia do kotleta.
Ale plastyka zdjęć jest o niebo lepsza niż z kita. Niedawno przesiadłem się z Nikkora 18-70 i jestem bardzo zadowolony :).
No i nie wytrzymałem, jest Sigma z SPC za 1610 zł. Sprawdzałem trzy sztuki i wszystkie tak samo działały skokowo. Sprzedawca zapewnia, że Sigma zmieni software na pracujący z 7100.
Krzysztof
Skakanie obrazka na podglądzie to niewielka cena za jakość zdjęć, jakie można zrobić tym obiektywem. Inne niespodzianki we współpracy z D7100 to błędne zapisywanie w Exif "VR On" bez względu na faktyczny stan przełącznika stabilizacji obrazu, opóźnione wyłączanie podglądu na LCD (1 minuta, nie czas ustawiony w menu) oraz utrzymywanie przez ten czas wartości ostatniego pomiaru. Może to wpłynąć na szybsze rozładowywanie się baterii.
Poza tym Sigma jest trochę cięższa od kita 18-105 i ma gwint do filtrów 77mm, więc będą droższe.
Wszystko powyższe to jednak drobiazgi - bardzo dobrze zrobiłeś, IMHO dokonałeś właściwego wyboru.
Życzę Ci wielu udanych zdjęć i dużo satysfakcji z nowego szkła.
(...) to błędne zapisywanie w Exif "VR On" bez względu na faktyczny stan przełącznika stabilizacji obrazu, (...)
To akurat nie błąd, a tak działa stabilizacja w Sigmie. Przełącznik tylko blokuje stabilizowanie obrazu, nie wyłącza stabilizacji. Ta niestety cały czas działa i też pożera prąd, a wyłącza się dopiero po ok 1 minucie, a pomiar światła ustalony czas w menu po wyłączeniu się stabilizacji.
Ale tak jest w każdej Sigmie z OSem.
Dziękuję warpman :-)
Zostawić kita 18-105 na wakacje czy sprzedać? W sumie jest nowiutki ma dwa tygodnie i można wziąć teraz jakieś 650-700 zł a kupić na wakacje coś dłuższego np. 70-300, 18-200. Co radzicie?
Krzysztof
Dziękuję warpman :-)
Zostawić kita 18-105 na wakacje czy sprzedać? W sumie jest nowiutki ma dwa tygodnie i można wziąć teraz jakieś 650-700 zł a kupić na wakacje coś dłuższego np. 70-300, 18-200. Co radzicie?
Krzysztof
Pisać w odpowiednich wątkach.
Co Twój post ma wspólnego z działaniem S17-50 z D7100 ??
No i nie wytrzymałem, jest Sigma z SPC za 1610 zł. Sprawdzałem trzy sztuki i wszystkie tak samo działały skokowo.
Sprzedawca zapewnia, że Sigma zmieni software na pracujący z 7100.
Krzysztof
Na to bym nie liczył. Sigma na razie nie ma rozwiązania problemu współpracy z d7100. Podobno nie ma takiej możliwości technicznej.
kszysiek2
17-11-2013, 10:04
koledzy moja sigma podczas robienia zdjęć w LV i w AF - C nie ostrzy tylko gdy wcisne spust
Krzych179
17-11-2013, 10:16
Trochę nie rozumiem co oznacza utrzymywanie pomiaru 1 minutę czy aparat mierzy światło, czyli zmienia czas przesłone itp... Po czym przechodzi w stan uśpienia a w między czasie można spokojnie robić foty, czy aparat przez 1 minutę blokuję ekspozycję i nie da się nic zmienić i trzeba robić zdjęcia na takich wartościach jakie się zablokowały ?
Trochę nie rozumiem co oznacza utrzymywanie pomiaru 1 minutę czy aparat mierzy światło, czyli zmienia czas przesłone itp... Po czym przechodzi w stan uśpienia a w między czasie można spokojnie robić foty, czy aparat przez 1 minutę blokuję ekspozycję i nie da się nic zmienić i trzeba robić zdjęcia na takich wartościach jakie się zablokowały ?
To pierwsze. Zachowuje się tak samo, jak w przypadku innych obiektywów, z tym, że pomiar światła wyłącza się po ok. 1 min, a nie po czasie ustawionym w aparacie.
koledzy moja sigma podczas robienia zdjęć w LV i w AF - C nie ostrzy tylko gdy wcisne spust
A jak nie wciśniesz to ostrzy?
oraz utrzymywanie przez ten czas wartości ostatniego pomiaru.
Specjalnie teraz to sprawdziłem i u mnie coś takiego nie występuje. Owszem, aktywność pomiaru światła utrzymuje się przez ok. 1 min ale w tym czasie normalnie mogę mierzyć światło. Czy to punktowo - jak zmieniam punkt pomiaru, to zmienia się czas w trybie A, czy matrycowo - jak tylko nacisnę do połowy spust migawki, to pokazuje się inny czas w zależności od ilości światła.
Co ciekawe, mogę też ostrzyć w trybie LV.
Sprawdziłem przed chwilą ze stoperem. Aparat utrzymuje wartości ostatniego pomiaru przez minutę, ale oczywiście jak chcemy dokonać innego pomiaru w tym czasie, to nie ma problemu. Wszystko działa jak należy. Nie miałem na myśli, że blokuje się na ostatnich nastawach, tylko że po zdjęciu palca ze spustu wartości ostatniego pomiaru wyświetlają się w wizjerze przez minutę.
To nie wada, a sposób działania OS'a w Sigmach.
W przeciwieństwie do VR i VC, gdzie wyłącznie stabilizacji powoduje zablokowanie soczewki na magnesach, to w Sigmie soczewka jest trzymana w polu magnetycznym - czyli tak samo jak przy działającej stabilizacji, tylko obiektyw nie koryguje ruchu, ale mechanizm stabilizacji działa cały czas, więc aparat zapisuje prawdziwe dane do EXIF.
Zgodnie z tym co pisze GonzoG, wspomniane zjawisko zachodzi zarówno przy OS/ON jak i OS/OFF, bo układ stabilizacj obrazu w tym obiektywie nigdy nie jest tak naprawdę wyłączony.
Proponuję prosty test, który wykonałem dziś na swoim D7100. Należy w tym celu:
1. Zapiąć obiektyw do korpusu D7100
2. Wyłączyć AF na obiektywie (aby wyeliminować dźwięk napędu autofokusa)
3. Włączyć stabilizację obrazu
3. Włączyć aparat i umieścić obiektyw koło ucha :wink:
4. Nacisnąć spust do połowy
Powinien być słyszalny dźwięk pracy układu stabilizacji obrazu.
W kolejnym etapie powtarzamy w/w kroki z wyłączonym systemem stabilizacji obrazu - dźwięk pracy układu jest nadal słyszalny. Po zdjęciu palca ze spustu po minucie słyszymy wyraźny klik i wspomniany układ się wyłącza... po to, by przy następnym naciśnięciu spustu znowy zadziałać.
Powtórzenie tych samych kroków z obiektywem innej marki niż Sigma (zrobiłem to z Nikkorem i Tamronem) daje inny wynik - przy VR/VC OFF nie słyszymy dźwięku włączonego układu, co oznacza że jest on definitywnie wyłączony, pozbawiony zasilania, nie działa, nie zżera baterii, kropka. Wyświetlacz i wartości ostatniego pomiaru gasną po czasie wybranym w menu ustawień osobistych, podpunkt c4 "Czas wyłączenia monitora"
Konkluzja: bez względu na to ile napiszemy o tym zjawisku - ten typ tak ma. OS w Sigmie się nie wyłącza, działa przez cały czas i trzeba z tym żyć (albo sprzedać obiektyw, jak komuś to bardzo przeszkadza).
Może koledzy, którzy mają inne obiektywy Sigmy z OS mogliby się wypowiedzieć, czy w ich przypadku z D7100 dzieje się tak samo jak w przypadku S 17-50?
kszysiek2
17-11-2013, 22:44
jarkod, w af-c sam nie ostrzy w LV
jarkod, w af-c sam nie ostrzy w LV
Nie rozumiem, a inny tryb sam ostrzy?
W LV nie ma trybu AF-C, jest AF-S i AF-F. W tym drugim ostrzy cały czas, nawet bez naciskania spustu do połowy.
W LV nie ma trybu AF-C, jest AF-S i AF-F. W tym drugim ostrzy cały czas, nawet bez naciskania spustu do połowy.
A na czym konkretnie polega problem? Bo wypróbowałem wszystkie kombinacje AF w LV: AF-S i AF-F, norm, wide, jakiś celownik i rozpoznawanie twarzy i nie zauważyłem różnicy w działaniu między tą Sigma, a np. Nikkorem 35/1,8 G.
kszysiek2
18-11-2013, 00:46
w LV na af-f na aparacie i na filmowaniu af nie ostrzy sam dopiero przy wcisnietym spuście do połowy, nie wiem czy to wina obiektywu czy korpusu a chwilowo nie mam innego szkła na sprawdzenie ,
ale lipa
a moźe nie wiem o jakiś ustawieniach aby sam ostrzył:(
w LV na af-f na aparacie i na filmowaniu af nie ostrzy sam dopiero przy wcisnietym spuście do połowy, nie wiem czy to wina obiektywu czy korpusu a chwilowo nie mam innego szkła na sprawdzenie ,
ale lipa
a moźe nie wiem o jakiś ustawieniach aby sam ostrzył:(
Tak jest i jest to niezależne od obiektywu.
Przy LV aparat nie wie czy jest ostro czy nie i czasami się po prostu gubi i przestaje ostrzyć przy AF-F.
Normalnie ponowne ostrzenie przy AF-F powoduje albo zmiana ostrości na śledzonym obiekcie, albo wyraźna zmiana w polu w którym ma ostrzyć, ale czasami się pogubi i tyle.
Tak samo jest w D7000, D5100 i D5200 (innych puszek nie miałem okazji sprawdzić). Niestety takie są ograniczenia w Nikonie i prawdę mówiąc trzeba zapomnieć o ciągłym AF przy filmowaniu, czy LV - zupełnie się to nie sprawdza.
kszysiek2
18-11-2013, 11:16
wcześniej Jarkod i Top67 pisali ,że u nich taki problem nie występuje
Tak jest i jest to niezależne od obiektywu.
Przy LV aparat nie wie czy jest ostro czy nie i czasami się po prostu gubi i przestaje ostrzyć przy AF-F.
Normalnie ponowne ostrzenie przy AF-F powoduje albo zmiana ostrości na śledzonym obiekcie, albo wyraźna zmiana w polu w którym ma ostrzyć, ale czasami się pogubi i tyle.
Tak samo jest w D7000, D5100 i D5200 (innych puszek nie miałem okazji sprawdzić). Niestety takie są ograniczenia w Nikonie i prawdę mówiąc trzeba zapomnieć o ciągłym AF przy filmowaniu, czy LV - zupełnie się to nie sprawdza.
Dalej nie rozumiem, na czym ma polegać problem z ostrzeniem Sigmy podpiętej do d7100. To aparat ma, czy nie ma sam ostrzyć? Bo jak założyłem Nikkora 35/1,8 G to bez naciśnięcia do połowy spustu migawki nic się nie działo. Nawet podpiąłem 50/1,8 D żeby na słuch sprawdzić czy AF pracuje i nic. Co musiałbym ustawić, żeby to sprawdzić? Bo na razie to mi wychodzi, że przynajmniej ta jedna "wada" Sigmy po prostu nie istnieje.
Przestaw AF na AF-F. Wtedy aparat powinien ostrzyć bez wciskania spustu do połowy.
Przestaw AF na AF-F. Wtedy aparat powinien ostrzyć bez wciskania spustu do połowy.
No bez przesady. Może jeszcze napiszesz, że mam włączyć aparat? Oczywiście, że ustawiłem AF-F (norm, wide - bez różnicy).
kszysiek2
18-11-2013, 18:53
ponownie sprawdziłem i AF-F w LV działa ale dopiero w dziennym świetle w pokoju nie działa ( oczywiście bez wciskania spustu do połowy)
Dalej nie rozumiem, na czym ma polegać problem z ostrzeniem Sigmy podpiętej do d7100. To aparat ma, czy nie ma sam ostrzyć? Bo jak założyłem Nikkora 35/1,8 G to bez naciśnięcia do połowy spustu migawki nic się nie działo. Nawet podpiąłem 50/1,8 D żeby na słuch sprawdzić czy AF pracuje i nic. Co musiałbym ustawić, żeby to sprawdzić? Bo na razie to mi wychodzi, że przynajmniej ta jedna "wada" Sigmy po prostu nie istnieje.
Czytaj uważnie - to nie problem Sigmy, że przy AF-F nie chce ciągle ostrzyć, tylko trzeba naciskać spust.
To ja mam jakieś dziwne aparaty. Zarówno D7100, jak i D600 ostrzą cały czas bez wciskania spustu w AF-F.
kszysiek2
18-11-2013, 21:03
mi też ostrzy :-D aleeee w dobrym dziennym świetle.
To ja mam jakieś dziwne aparaty. Zarówno D7100, jak i D600 ostrzą cały czas bez wciskania spustu w AF-F.
Nie wykluczam błędu operatora (czyli mnie). W sumie dopiero teraz dowiedziałem się, że taki tryb istnieje - po prostu nie używam LV. Może opisz wszystkie ustawienia swojego aparatu, żebyśmy mogli je dokładnie odtworzyć i wtedy sprawdzić jak to jest z naszymi aparatami.
Wciskam LV (niezależnie czy to tryb filmowy czy zdjęciowy) i aparat ostrzy. Po zmianie na AF-S (guzik AF i tylne kółko) ostrzy tylko po naciśnięciu spustu do połowy. Cała tajemnica.
Wciskam LV (niezależnie czy to tryb filmowy czy zdjęciowy) i aparat ostrzy. Po zmianie na AF-S (guzik AF i tylne kółko) ostrzy tylko po naciśnięciu spustu do połowy. Cała tajemnica.
No to na spokojnie sprawdziłem jeszcze raz. Potwierdzam to, co napisałem wcześniej - nie widzę różnicy w działaniu Sigmy 17-50, Sigmy 10-20 i Nikkora 35/1,8 G z tym, że... wszystkie ostrzą automatycznie w trybie AF-F, czy to norm, czy śledzenie ruchu. Oświetlenie to 3 świetlówki 150 W (ekwiwalent). Wcześniej zapaliłem 2 i to mógł być powód, że nie ostrzył, choć teraz przy dwóch też jakoś to idzie, ale gorzej. Czyli za dnia powinno być lepiej.
Zauważyłem za to jedną rzecz - mija jakiś czas, zanim AF zaskoczy po przełączeniu na LV. Nie wiem od czego to zależy, bo obiekty były kontrastowe i po zaskoczeniu aparat ostrzył na nie bez problemu. Na początku tylko jakoś długo "myśli".
No to odpowiedź z Sigmy z Niemiec:
Sehr geehrter Herr ........,
im Falle eines Defekts, müssen Sie das Objektiv an den SIGMA Service in Deutschland senden, wenn Sie von der 3-Jahres-Garantie Gebrauch machen möchten.
Die Serviceadresse lautet:
SIGMA (Deutschland) GmbH
Carl-Zeiss-Str. 10/2
63322 Rödermark
Und endlich alles ist ganz klar.
Czyli mniej więcej to samo, co mi powiedzieli w UK.
Und endlich alles ist ganz klar.
Czyli mniej więcej to samo, co mi powiedzieli w UK.
No ale to oczywiste było dla mnie od początku. Wedle tego co zrozumiałem jednak mam te 3 lata i nieważne że mieszkam w Polsce.
Krzych179
21-11-2013, 20:19
Wybrałem się po sigme 17-50 zabrałem swoje d7100. Podpinam szkiełko w sklepie no i testuję, af trafia, stabilizacja działa, przegladam się tak i przeglądam na ekraniku zrobionym zdjęciom i głowie się o co im chodzi. Zumuje klik klik w lewo klik klik w prawo no o co im chodzi :) dopiero po chwili zauważyłem ze przecież klikam, no zawsze tak robiłem nie wiem może zostało mi to klikanie po moich dawnych aparatach :) .
Fakt jak przytrzyma się wybierak to nie ma płynnego przesuwana ścina strasznie. Popatrzyłem na to usmiechnołem się i sięgnołem po portfel, no jak bym miał tylko takie problemy...
Fakt jak przytrzyma się wybierak to nie ma płynnego przesuwana ścina strasznie. Popatrzyłem na to usmiechnołem się i sięgnołem po portfel, no jak bym miał tylko takie problemy...
Dokładnie tak jak ja :-)
Krzysztof
Krzysztof
Też się "uśmiechnołeś" i "sięgnołeś" po portfel?
Pawełfoto
21-11-2013, 21:58
Wybrałem się po sigme 17-50 zabrałem swoje d7100. Podpinam szkiełko w sklepie no i testuję, af trafia, stabilizacja działa, przegladam się tak i przeglądam na ekraniku zrobionym zdjęciom i głowie się o co im chodzi. Zumuje klik klik w lewo klik klik w prawo no o co im chodzi :) dopiero po chwili zauważyłem ze przecież klikam, no zawsze tak robiłem nie wiem może zostało mi to klikanie po moich dawnych aparatach :) .
I takie podejście jest zdrowe:) Popieram kolegę.
gluszekm
21-11-2013, 23:50
Ja też chciałbym to tak łatwo załatwić - uśmiechnąć się, wyciągnąć portfel i kupić ale im więcej czytam tym coraz bardziej jestem głupi i nadal nie wiem co wybrać, nową sigmę do mojego D7100 czy używanego N 17-55.
Ja też chciałbym to tak łatwo załatwić - uśmiechnąć się, wyciągnąć portfel i kupić ale im więcej czytam tym coraz bardziej jestem głupi i nadal nie wiem co wybrać, nową sigmę do mojego D7100 czy używanego N 17-55.
Popatrz, ilu jest zadowolonych użytkowników S 17-50. Za tę cenę nowe szkło w tej klasie to naprawdę okazja. Nie dajmy się zwariować, zawsze znajdzie się ktoś, komu przeszkadza to, co innym nie robi różnicy.
A co myślicie o nowej S 17-70? Miałem brać S 17-50, ale widząc, że ma problemy z D7100 zaczynam się skłaniać do S 17-70. W jakości obrazu powinno być to samo, tylko to światło.
A co myślicie o nowej S 17-70? Miałem brać S 17-50, ale widząc, że ma problemy z D7100 zaczynam się skłaniać do S 17-70. W jakości obrazu powinno być to samo, tylko to światło.
Przełknij te nic nie znaczące problemy, pewnie i tak za jakiś czas Sigma wypuści nowy firmware i sobie zaktualizujesz poprzez USB Dock, lub wysyłając do serwisu. Bierz 17-50mm f/2.8 OS HSM
Dostałem odpowiedź z Sigmy, że nie mają na ten problem żadnego rozwiązania. Jakby potrafili to naprawić to mieli już no to wystarczająco dużo czasu. Z innych źródeł też czytałem, że raczej żadnego firmware już nie będzie Nawet było , że Sigma pisała, że problem może rozwiązać tylko Nikon wypuszczając poprawkę, choć nie sądzę, że będą mieli na to ochotę.
No a ten S 17-70 to dużo gorszy? bo już nie wiem co robić.
A ten USB dock to jest na razie chyba tylko w kilku nowych obiektywach.
Dostałem odpowiedź z Sigmy, że nie mają na ten problem żadnego rozwiązania. Jakby potrafili to naprawić to mieli już no to wystarczająco dużo czasu. Z innych źródeł też czytałem, że raczej żadnego firmware już nie będzie Nawet było , że Sigma pisała, że problem może rozwiązać tylko Nikon wypuszczając poprawkę, choć nie sądzę, że będą mieli na to ochotę.
No a ten S 17-70 to dużo gorszy? bo już nie wiem co robić.
A ten USB dock to jest na razie chyba tylko w kilku nowych obiektywach.
Są dokładnie takie same problemy z 17-70, jak i 17-50.
Te problemy nie wynikają z samego obiektywu, a działania OS w Sigmach. To wiecznie działający OS powoduje wydłużenie czasu wyłączenia pomiaru/podglądu, czy szarpania przy podglądzie.
Więc to nie problem Nikona tylko Sigmy. Wystarczy wyłączyć programowo OS kiedy nie potrzebny.
Krzysztof
Z 17-70 jest to samo??? Może ktoś to potwierdzić? A jak się wyłącza OS programowo?
Z 17-70 jest to samo??? Może ktoś to potwierdzić? A jak się wyłącza OS programowo?
Potwierdzenie masz tutaj:
https://www.flickr.com/groups/1449225@N25/discuss/72157633148489332/
A OS w Sigmie nie da się wyłączyć, bo soczewka będzie luźno latała.
ja nie rozumiem jednej rzeczy, czy to jest jakiś problem nie płynne przesuwanie obrazu ? czy dłuższe wyświetlanie obrazu ? czy choćby ciągłe działanie OS'a, które nawet wpływa na szybsze zużycie baterii, w stosunku do jakości, ceny i obrazka z tego obiektywu ? Bo ja uważam, że nie.
kropka
Mi się wydaje, że jest.
Ja nie znam innego przypadku, żeby były jakieś problemy z obiektywami konkretnie z jednym modelu aparatu. Jak już coś kupujesz to jesteś przekonany że wszystko będzie OK. Niech przynajmniej Sigma informuje, że obiektyw z D7100 nie działa w 100%, a nie rżną głupa, że pierwszy raz o tym słyszą, albo jeszcze gdzie indziej obiecują, że problem będzie na pewno załatwiony w najbliższym firmware, którego pewnie i tak nie będzie. To mnie wkurza.
Jest też inna sprawa, czy jak kupujesz sprzęt wiesz o tym i się na to decydujesz, ale jest też dużo osób która się o tym dowiaduje już po zakupie i to często już za późno kiedy nie ma już możliwości zwrotu.
Mi się wydaje, że jest.
Ja nie znam innego przypadku, żeby były jakieś problemy z obiektywami konkretnie z jednym modelu aparatu. Jak już coś kupujesz to jesteś przekonany że wszystko będzie OK. Niech przynajmniej Sigma informuje, że obiektyw z D7100 nie działa w 100%, a nie rżną głupa, że pierwszy raz o tym słyszą, albo jeszcze gdzie indziej obiecują, że problem będzie na pewno załatwiony w najbliższym firmware, którego pewnie i tak nie będzie. To mnie wkurza.
Jest też inna sprawa, czy jak kupujesz sprzęt wiesz o tym i się na to decydujesz, ale jest też dużo osób która się o tym dowiaduje już po zakupie i to często już za późno kiedy nie ma już możliwości zwrotu.
Informują, ostatnio Problemy kompatybilności Nikona D5300 z obiektywami Sigma (http://www.optyczne.pl/6355-news-Problemy_kompatybilno%C5%9Bci_Nikona_D5300_z_obiek tywami_Sigma.html)
Mi się wydaje, że jest.
Nie no ludzie,no jaki to problem przewijanie nie płynne lub dłuższe wyświetlanie ?
A ciągle działający OS, to po prostu konstrukcja obiektywu a nie jego wada. Więc dla mnie zaliczanie powyższych sytuacji do problemów, jest co najmniej śmieszne ;)
Ale nie na swoich stronach.
A czemu nie naklejają D7100 incompatible? W D5300 już Sigma rozwiązała problem http://nikonrumors.com/page/2/ Nie zajęło jej to dosyć długo od pojawienia się D5300. D7100 już chwilę na rynku, także kolejne potwierdzenie, że jakby była możliwość poprawienia współpracy to już dawno by to zrobili.
Nie no ludzie,no jaki to problem przewijanie nie płynne lub dłuższe wyświetlanie ?
A ciągle działający OS, to po prostu konstrukcja obiektywu a nie jego wada. Więc dla mnie zaliczanie powyższych sytuacji do problemów, jest co najmniej śmieszne ;)
Oto się rozchodzi, że co innego jakby ten typ tak miał. Ale on działa OK tylko D7100 nie lubi. Taka konstrukcja? D7100 fe? i jeszcze baterie żre.
Krzych179
22-11-2013, 23:28
Ostre, uniwersalny zakres, światełko :), stabilizacja (to co że żre baterie, baterie można wymienić/naładować) nowe za taką kasę ! Panowie nie róbcie sobie jaj.
Otóż to, zgoda w 100% z przedmówcą. To w ogóle nie są problemy, tylko specyfika pracy obiektywu.
Drepczemy w kółko, powtarzając te same dysputy w różnych odmianach co jakiś czas.
Kto nie może żyć ze skaczącym obrazkiem na podglądzie itd., nie musi przecież kupować tej Sigmy na siłę.
Szkoda tylko tak myśleć, bo obiektyw wart jest posiadania.
Krzysztof
I ja;)
Ale nie na swoich stronach.
A czemu nie naklejają D7100 incompatible? W D5300 już Sigma rozwiązała problem http://nikonrumors.com/page/2/ Nie zajęło jej to dosyć długo od pojawienia się D5300. D7100 już chwilę na rynku, także kolejne potwierdzenie, że jakby była możliwość poprawienia współpracy to już dawno by to zrobili.
A co w tym obiektywie nie działa z D7100 ?? Podaj choć jedną rzecz...
Pawełfoto
24-11-2013, 20:49
Kupując tą Sigme 17-50 absolutnie nic nie wiedziałem o tych rzekomych problemach z płynnym przewijaniem obrazka i tak dalej....później jak to odkryłem uznałem że tak musi być i tyle, w użytkowaniu zupełnie mi to nie przeszkadza. Wszędzie sie znajdzie grupa ludzi którym zawsze coś będzie przeszkadzać to takie typowe "polskie". Jak wspomniał jeden kolega, nikt nikogo nie zmusza do kupna tego szkła.
Potwierdzenie masz tutaj:
https://www.flickr.com/groups/1449225@N25/discuss/72157633148489332/
A OS w Sigmie nie da się wyłączyć, bo soczewka będzie luźno latała.
No chyba nie do końca, bo po 1 minucie słychać stuknięcie i obraz już można płynnie przewijać. Coś tę soczewkę utrzymuje na miejscu.
No chyba nie do końca, bo po 1 minucie słychać stuknięcie i obraz już można płynnie przewijać. Coś tę soczewkę utrzymuje na miejscu.
To pyknięcie, to wyłączenie elektromagnesów. Jak po tym potrzepiesz obiektywem, to będzie słychać, że soczewka lata. Nie lata ona przód <-> tył, bo tu jest ograniczona przez mechanizm stabilizacji.
Owszem, można płynnie przewijać obraz do momentu, kiedy ponownie naciśniesz spust - wtedy wszystko wraca, OS się aktywuje, obraz na LCD skacze przy przesuwaniu, itd.
Ale uzgodniliśmy przecież w tym i w innych wątkach, że to nie wada, że ten typ tak ma - może zatem nie wracajmy już do tego ? :?
Mam pytanie co do wydłużonego czasu podglądu, niestety nie znalazłem precyzyjnych informacji albo je przeoczyłem.
Czy dotyczy to tylko wydłużenia czasu podglądu po zrobieniu zdjęcia do 1 minuty? Czy zawsze ten podgląd się włącza? Czy problem dotyczy tylko samego liczenia czasu przez aparat?
Osobiście mam wyłączony automatyczny podgląd po każdym zdjęciu i sam go włączam tylko wtedy kiedy chcę zobaczyć ostatnią fotkę.
A więc czy w przypadku wyłączonego podglądu zdjęć ten będzie się sam pokazywał przez minutę z tym szkłem?
Krzych179
07-12-2013, 15:13
Mam pytanie co do wydłużonego czasu podglądu, niestety nie znalazłem precyzyjnych informacji albo je przeoczyłem.
Czy dotyczy to tylko wydłużenia czasu podglądu po zrobieniu zdjęcia do 1 minuty? Czy zawsze ten podgląd się włącza? Czy problem dotyczy tylko samego liczenia czasu przez aparat?
Osobiście mam wyłączony automatyczny podgląd po każdym zdjęciu i sam go włączam tylko wtedy kiedy chcę zobaczyć ostatnią fotkę.
A więc czy w przypadku wyłączonego podglądu zdjęć ten będzie się sam pokazywał przez minutę z tym szkłem?
Nie nie będzie się pokazywał.
radek386
10-12-2013, 09:49
Witam,
to może i ja dorzucę swoje doświadczenie z akcją serwisową omawianego obiektywu.
Wysłałem obiektyw do serwisu oczywiście opisując dokładnie co wg mnie jest nie tak z obiektywem i po kilku dniach zwłoki dostałem odpowiedź, że:
Pański obiektyw został zakwalifikowany do zwrotu pieniędzy w najbliższym punkcie sprzedaży. Nie jesteśmy w stanie na chwilę obecną usunąć usterek, które zostały opisane.
Oficjalne stanowisko Sigma Japan jest takie, że pracują nad rozwiązaniem problemu kompatybilności- na razie bez rezultatu.
Po dłuższej rozmowie z panią z serwisu poprosiłem o odesłanie obiektywu do mnie, gdyż nadal uważam, że jest to świetne szkło
i nie ma nic, co w tym przedziale cenowym mogło by mi zrekompensować oddanie tego obiektywu.
A jak będzie oficjalne rozwiązanie od Sigmy (w co wątpię ;)) można będzie jeszcze raz wysłać sprzęt na gwarancję.
Tyle ode mnie Dzięki....
mamil_km
10-12-2013, 11:03
Liczy się podejście firmy , a takie jak opisałeś zasługuje na pochwałę. Nie tak jak np. w Tamronie 5 lat gwarancji z tym, że jak masz problem to "mieści się w tolerancjach producenta" i mają Cię w du...
na szczęście mój działa dobrze, ale strach pomyśleć co by było gdyby...
radek386
10-12-2013, 17:11
Podejście w tym wypadku rzekłbym nawet zaskakujące . Nie spodziewałem się takiej propozycji ze strony serwisu. Jednak szkła nie oddam i będę się nim cieszył, a
drobne niedoskonałości postaram się wymazać z pamięci ;)
a nóż, widelec sigma się zreflektuje i poda rękę do nikona :D
Czyli dobrze zrozumialam iż jesli wyłącze podglad zdjęc w menu aby po kazdym pstryknieciu podglad nie wyskakiwał to bedzie wszystko działało cacy ? bo troszke sie napalilam na te sigme kiedy poczytalam wasze posty i poogladalam zdjęcia.
Czyli dobrze zrozumialam iż jesli wyłącze podglad zdjęc w menu aby po kazdym pstryknieciu podglad nie wyskakiwał to bedzie wszystko działało cacy ? bo troszke sie napalilam na te sigme kiedy poczytalam wasze posty i poogladalam zdjęcia.
Jak go nie wyłączysz, to też wszystko będzie cacy... To pitolenie o problemach jest jeszcze bardziej rozdmuchane niż kurz w D600.
Pooglądałam zdjęcia z tej sigmy na różnych portalach i powiem że...WOW. Strasznie mi sie podoba jak rysuje ta Sigma. Gdybym kupiła tę Sigmę zamiast Tamrona to z uwagi iż jest to dobre szkło już bym przy nim została jako taki spacerzoom, nie musiałabym kupować 35-tki 1.8 gdyz owszem ciut jasniejsza 35-tka ale porównując o wiele mniej ostra i wolniejsza od Sigmy. Na 35 mm na 2.8 także ładnie rozmyje tło ( jesli za obiektem będzie pusto). Wtedy mogłabym szeroki kąt odpuścić ( owszem 17 mm to nie do co 10 czy 12 ale myślę że tragedii by nie było) i kase zainwestować w 85 1.8 D używkę które sa juz od 900 zł. Miałabym coś ciut szerszego i uniwersalnego, potem portretówkę zostałoby tylko uzbierać na uzywke 70-300 VR za 1000 zł i miałabym w miare pokryte wszystko. Dobrze rozumuję ?
S 17-50 to świetny obiektyw, ale jako jedyny raczej się nie sprawdzi.
Być może nie zadowoli Cię też on w zakresie niskich ogniskowych, a konkretnie 17-28mm, a według niektórych nawet do 35mm. Nie skarżę sie na swój egzemplarz albo nie umiem dostrzec jego felerów, ale paru kolegów skarżyło się na forum na nieostre rogi kadru przy krótkich ogniskowych. Nie piszę tego, by Ci odradzić kupno Sigmy, tylko żebyś zwróciła na to uwagę przy zakupie.
Niemniej kupić go warto, jak już go będziesz mieć, to sama ocenisz czego najbardziej Ci brak i jakie szkło kupisz w następnej kolejności.
matys.ldn
12-12-2013, 01:22
To raczej nie sigma musi się przeprosić z Nikonem. Tylko Nikon z Sigma. I to nie tylko z Sigmą. To, co Nikon ostatnio wyprawia ze swoimi aktualizacjami firmware to lekkie przegięcie. Boje się że niedługo nic do nikona nie podepniemy, tylko oryginały.
Dorzucę tylko, że u mnie występują te same symptomy co u kolegów wcześniej. Zestaw d7100 + 17-50 kupiłem we wrześniu(dystrybucja UK), więc puszka i obiektyw miały już wrzucone najnowsze FW jakie jest obecnie dostępne. Wysyłam ten zestaw w styczniu do kalibracji, napomknę im też o tych problemach, zobaczę co odpiszą.
mnie głownie zalezy wasnie na szerszych ogniskowych zatem jesli sigma na szerokosci mnie nie zadowoli to co ? :( tamron na szerokim koncu lepszy ?
ja własnie dostałem Sigmę 17-50 i moja nie potrzebuje żadnej kalibracji, trafia idealnie:)
Archibald6803
14-12-2013, 15:16
mnie głownie zalezy wasnie na szerszych ogniskowych zatem jesli sigma na szerokosci mnie nie zadowoli to co ? :( tamron na szerokim koncu lepszy ?
Nie
Na szerokim końcu (17-21) lepszy od sigmy jest nikkor. Ale tylko w tym przedziale i tylko na rogach kadru.
Nie miałem żadnego z tych obiektywów, ale według testów photozone, wersja non-VC tamrona jest lepsza od Sigmy w całym zakresie, a porównując zachowanie poza centrum kadru praktycznie Sigme miażdży...
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/838-sigma175028os?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/637-tamron175028d7000?start=1
Archibald6803
14-12-2013, 19:11
Nie miałem żadnego z tych obiektywów, ale według testów photozone, wersja non-VC tamrona jest lepsza od Sigmy w całym zakresie, a porównując zachowanie poza centrum kadru praktycznie Sigme miażdży...
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/838-sigma175028os?start=1
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/637-tamron175028d7000?start=1
Ja , przed finalnym wyborem i zakupem dla siebie krótkiego, jasnego zooma , testowałem na własny użytek , bardzo intensywnie przez 2 tygodnie , wszystkie trzy obiektywy o których mowa ; podtrzymuję stanowczo to co napisałem 2 posty wyżej ; ......................"niezależne testy" mnie od dawna nie interesują z powodów o których wielokrotnie już pisałem ;
matys.ldn
14-12-2013, 22:32
Moja Sigma na szerokim(krótkim) końcu trafia dobrze i jakość obrazu jest dobra, jak dla mnie lepsza niż na tamronie. Powyżej (powiedzmy)35-40mm zaczynają sie małe cyrki z focusem i lekkim mydłem. Dlatego wysyłam do kalibracji.
Archibald6803
15-12-2013, 10:32
Moja Sigma na szerokim(krótkim) końcu trafia dobrze i jakość obrazu jest dobra, jak dla mnie lepsza niż na tamronie. Powyżej (powiedzmy)35-40mm zaczynają sie małe cyrki z focusem i lekkim mydłem. Dlatego wysyłam do kalibracji.
Koniecznie wysyłaj; długi koniec w tym obiektywie to ma być żyleta.
matys.ldn
15-12-2013, 22:28
Wyślę, wyślę, ale to po świętach, teraz dam jeszcze radę.
Parę dni temu zakupiłem aparat jak w temacie (zastępując swojego D "czysta"). Problem polega na tym że Sigma 2,8 OS nie do końca z nim współpracuje, objawia sie to tym że podczas odtwarzania zdjęcia na LCD aparatu nie mażna przesunąć kursora w trybie ciągłym, a jedynie poprzez pojedyńcze "klikniecia". Nadmieniam że inne obiektywy działaja bezproblemowo, a rzeczona Sigma działa tak ze wszystkimi korpusami D7100 - sprawdzone w F.J.
Proszę o info czy ktoś zna remedium na ten problem. Info w rodzaju "kup sobie Nikkora 17-55 2,8" prosze sobie darować ponieważ (i tu posypią się na mnie gromy) - nie bardzo mi sie podoba obraz z Nikkorów - w sensie rozmycia tła i plastyki ( z wyłączeniem 180 2,8 + 30-70 2,8 + starego 80-200 2,8).
I jeszcze na koniec - rzeczona Sigma nie jest nowym szkłem, ma ok 30 tyś pstryków i działała bezproblemowo z D"czysta" + D90 mojego syna + D7000 (sprawdzanego z tym body w F.J).
shelby89
26-12-2013, 17:31
Jest tu na forum ten problem szeroko opisany, poszukaj.
Hmm, jak ja lubie takie "merytoryczne" odpowiedzi - to poproszę choć o link do rzeczonego wątku, jak Pan łaskaw.
adrianek32
26-12-2013, 17:52
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057
Dzięki adrianek32 - Niestety, z całej długiej dyskusji z rzeczonego wątku - jedyne co wynika, ze nie ma ma na razie rozwiązania problemu.
adrianek32
26-12-2013, 18:37
no nie ma trzeba z tym zyc tez tak mam chociaz dopiero dzisiaj zwrocilem na to uwage a sigme mam od 5 dni
Hmm, jak ja lubie takie "merytoryczne" odpowiedzi - to poproszę choć o link do rzeczonego wątku, jak Pan łaskaw.
Jak ja lubię takich co to wszystko chcą mieć podane na tacy. Wystarczy poświęcić pięć minut na szukanie i byś wszystko wiedział.
KG
adrianek32 - życie z tym to męka, a Ci co piszą że nie ma co sie martwić to (przy całym szacunku) głupcy, bo to tak jak mieć skrzynię 6 bigową, a używać tylko 5'ciu biegów. Chyba że ci co im nie przeszkadza używaja wyłącznie środkowago AF, ja używam wielu, bo jak przypomnę poprawna kompozycja obrazu nie polega na uwypukleniu tego co na środku zdjecia. Więc sprawdzenie czy dobrze wyostrzył coś co jest w powiedzmy 1/3 kadru w wypadku zestawu D7100 + Sigma 17-50 2,8 wymaga kilkudziesieciu "klików" wybieraka, zamiast jednego-a nie bardzo wierze że jest on tak "wieczny" jak w wypadku chociażby mojego starego D "czysta". Tak na marginesie dodam ze masz naprawdę bardzo dobre szkło i go nie sprzedawaj bo daje lepszy (podobny do analogu z czasuw Velvi lub Provi) obrazek od cieżkiego i klockowatego Nikkor'a 17-55 2,8. A to że nie bardzo działa z D7100 to zdecydowanie wina.... Nikona, ponieważ jakoś takoś działa z innymi body Nikona tylko z D7100 nie bardzo, wiec chyba bezpowrotnie mineły czasy gdzie do nowoczesnego body nikon'a mozna było podpiąć 20'letnie szkło i wszystko działało -TERAZ KSIEGOWI RZĄDZĄ
To kup se pan inny obiektyw/body i nie pitol, jak nie pasi...
Sivir - trzeba kochać kobiety a nie aparaty, wiec chyba można napisać "że coś nie halo" z danym zestawem. Jeśli jest Pan zakochany "na zabój" w swoim body Nikon'a i nie przyjmuje słów krytyki to polecam inne żywe body, z pewnoscią kontakt z nimi bedzie przyjemniejszy..... - bez urazy oczywiscie.
Nie rozwijajcie dwóch identycznych wątków: Sigma 17-50 2.8 i dziwne zachowanie D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057)
Napiszę z pozycji "głupców", że nawet pomimo skaczącego podglądu obrazka na D7100 jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu i kupiłbym go jeszcze raz. Jakość zdjęć jak dla mnie kompensuje tę niedogodność.
Nie należy obrażać tych, którzy myślą inaczej.
Zarówno Sigma jak i Nikon mają omawiane zjawisko w głębokim poważaniu i rozwiązania raczej nie będzie.
Poza tym - Sivir to kobieta, więc ... nie każ Jej kochać kobiet :wink:
warpman - chyba nie przeczytałeś tego co napisałem o Sigmie 17-50 2,8 - też uważam ze to wspaniałe szkło, ale jest do używania, a nie podziwiania, a z D7100 to tak bardziej do podziwiania. Hmm a że Sivir to kobieta, to nie wiedziałem (jest napisane "oszczedny w słowach" wiec myślałem że to nasza brzydsza płeć - ej, stary już jestem...
Forum niestety nie rozróżnia płci - cóż za dyskryminacja...! Stąd też mój żeński avatar i ostrzeżenie w podpisie.
Nie chciałam nikogo obrazić. Nie ma rozwiązania problemu - no to trudno, narzekanie nic tutaj nie pomoże.
Święta są, wrzućcie na luz, schowajcie aparat do torby i zjedzcie karpika. Chociaż na chwilę zapomnijmy o problemie sprzętowym :)
Tak - teraz już wiem że Sivir to kobieta. Sprzęt jest ważny, ale tak jak wcześniej pisałem (do Ciebie jako faceta :-) ) kobiety ważniejsze - fotografuj więc dalej, nie patrz na opinie i zasady, ponieważ koniki najlepiej się robi wbrew zasadom - wtedy są żywe. Wesołych Świąt -choć już ich mało nam zostało.
adrianek32
26-12-2013, 23:18
Góral bez urazy wielu uzywa sigmy z D7100 i jakos zyja z tym felerem ja nawet specjalnie na to nie zwrocilem uwagi moze i ta wada przeszkadzac ale nie powoduje ze szklo staje sie do kitu bo to naprawde bardzo dobre szklo a jak ktos juz napisal jak Ci to ta przeszkadza to zmien na tamrona napewno ktos od Ciebie z checia odkupi sigme :) albo doloz do nikkora 17-55 ;)
adrianek32 - życie z tym to męka, a Ci co piszą że nie ma co sie martwić to (przy całym szacunku) głupcy, bo to tak jak mieć skrzynię 6 bigową, a używać tylko 5'ciu biegów. Chyba że ci co im nie przeszkadza używaja wyłącznie środkowago AF, ja używam wielu, bo jak przypomnę poprawna kompozycja obrazu nie polega na uwypukleniu tego co na środku zdjecia.
A możesz powiedzieć, co tak bardzo nie działa w tym zestawie ?? Bo ja i kolega nie wiedzielibyśmy nic o tym problemie, gdyby ktoś nie zrobił larum na forum.
Bo wybacz, ale jak na razie to twoje biadolenie przypomina mi tylko stare powiedzenie... o baletnicy.
Bo wybacz, ale jak na razie to twoje biadolenie przypomina mi tylko stare powiedzenie... o baletnicy.
O właśnie.
Ale Polacy ogólnie lubią narzekać na wszystko.
nie patrz na opinie i zasady, ponieważ koniki najlepiej się robi wbrew zasadom - wtedy są żywe.
No to będę babą-ignorantką od koników, heja! :cool:
O rany, ale się porobiło. Widzę że w dobie SMS'ów i maili, czyli skracania wszystkiego jak można co poniektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem tego co napisałem, wiec potarzam:
-fotografuje prawie wyłącznie Sigmami ponieważ w/g mnie dają o niebo lepszą plastyke obrazu i rozmycie tła niż np Nikkor'y, o Tamronach już nie mówiąc (są też wyjatki o których wcześniej pisałem).
-Sigma 17-50 2,8 OS wo wyjątkowe szkło i NIGDZIE nie napisałem ze nie jestem zadowolony z tego jaki daje obraz
-rzeczona Sigma NIE WSPÓŁPRACUJE W PEŁNI Z D7100, polega to na tym że nie można podczas podgladu zdjęcia płynnie przesunąć obrazu by sprawdzić np. interesujacy nas szczegół (który nie jest na srodku kadru), jest to bardzo ważne gdy właśnie nie ostrzymy na srodek kadru, czyli robimy prawdziwe zdjęcia.
-jesli komuś to nie przeszkadza to albo wyłącznie używa środkowego pola AF, wiec nie zna podstaw fotografii, lub używa aparatu jako szpanerskiej ozdoby by sie pochwalić przed znajomymi że ma TAKI SPRZĘT......
Tyle, wiem że zaraz posypią sie na mnie gromy, ale stary już jestem i mogę sobie pozwolić na mówienie tego co myślę, a nie to co wypada....
Do Sivir, niestety nie zrozumiałaś tego co napisałem nt. koników, robisz bardzo ostre, nieźle skadrowane zdjęcia, super drogim sprzętem.... ale są banalne, dlatego napisałem abyś zrobiła coś wbrew regułom, jesli chcesz to wyślę Ci przykład (żeby nie było że stary tylko się mądrzy) to może to w czymś pomoże (oczywiście jeśli nie obraziłaś się na śmierć)
[...]jesli komuś to nie przeszkadza to albo wyłącznie używa środkowego pola AF, wiec nie zna podstaw fotografii, lub używa aparatu jako szpanerskiej ozdoby by sie pochwalić przed znajomymi że ma TAKI SPRZĘT......
Tyle, wiem że zaraz posypią sie na mnie gromy, ale stary już jestem i mogę sobie pozwolić na mówienie tego co myślę, a nie to co wypada....
Patrzyłeś co się stanie po wciśnięciu przycisku OK?
Fortaigne
27-12-2013, 23:42
Dzisiaj będąc w Warszawie podjechałem na ulicę Żeromskiego 77 gdzie mieści się Sigma Pro Centrum. Będąc tak blisko nie odmówiłem sobie sprawdzenia sigmy 10-20 o której myślałem, ale też sigmy 17-50 2.8 o której to wiele dobrego słyszę. Szczególnie interesowała mnie współpraca z D7100. Pan obsługujący bardzo miły i rzeczowy, zapytał nawet czy chciałbym sobie popstrykać tylko czy sprawdzam pod kątem zakupu. Odpowiedziałem, że z zamiarem zakupu (chociaż w ogóle takiego zamiaru nie miałem - ale nie chciałem aby potraktował mnie jak zwykłego napaleńca który przyszedł pobawić się szklarnią) toteż od razu zamknął gablotę i z zaplecza przyniósł kilka sztuk nowych zapakowanych szkiełek. Podpiąłem ową sigmę 17-50 2.8 i...począłem sprawdzać jak radzi sobie z moim korpusem - czyli standardowe pstryki na BF, FF, tudzież na ostrość boków. Następnie popatrzyłem na opisywane przez Was problemy tandemu D7100 + S17-50 2.8.
Wnioski:
Opisywanych problemów typu zawiechy - brak
Po wciśnięciu OK - żadnych dziwnych objawów działa tak jak OK ma działać
Opisywanych problemów typu zacinki czy zawiechy podczas podglądu - brak
Po pstryknięciu fotki kierowałem AF w inne miejsca aby sprawdzić czy na nowo (bez wciskania spustu) zadziała pomiar ( niektórzy pisali że wisi do momentu naciśnięcia spustu) - brak problemów
Jedyny opisywany problem to taki ( jesli w ogóle można nazwać go problemem) iż po pstryknięciu zdjęcia podgląd nie gasnie po ustawionym czasie 10 s, ale wystarczy wcisnać spust do połowy i wszystko ok.
Zatem z moim korpusem owych błędów albo nie było, albo nawet ich nie zauważyłem.
Jeśli chodzi o testy zdjęć:
Nie zauważyłem BF ani FF, jeśli jest to tak mały iż nawet go nie widzę. Korekta na 0 wszystko w punkt. Po domknięciu przysłony i pstryknieciu gazety na brzegach nie zauważyłem żadnego drastycznego spadku ostrości który wskazywałby że coś jest ze szkłem nie tak. Owszem względem środka jest mniej ostro ale to naturalne i w normie. Ogólnie żyletka.
Miałem przy sobie plecak z 35-tką i 85-tką. Z uwagi róznić ogniskowych 85-tki nie podpinałem. Podpiąłem 35-tke i zrobiłem kilka testowych pstryków. Potem to samo zrobiłem z sigmą na tej samej ogniskowej.
Wnioski:
na pełnych dziurach ( tak wiem Nikkor 1.8 nie 2.8 ) bardzo zdecydowanie ostrzejsza sigma
Po domknięciu 35-tki do 2.8 - Sigma dalej ostrzejsza
Siadłem zatem i zacząłem się zastanawiać czy 35-tka jest mi potrzebna....Owszem jaśniejsza, ale żeby chociaż zbliżała się ostrością do sigmy i tak musiałem ją przymykać do 2.8 zatem różnica w świetle w tym momencie przestała być atutem. W mega kiepskich warunkach nie focę, w sigmie mam dodatkowo stabilizację gdybym owe warunki trafił a nie chciał zamrażać ruchu tylko coś statycznego przyfocić. AF szybszy w sigmie....Jeśli dołożyłem do tego fakt iż nie musiałbym ściągać 35-tki i zmieniać na 50-tke, oraz to że poniżej 35 mm nie miałem nic....postanowiłem kupić te sigmę. 35-tke odsprzedaje pojutrz ekoledze za 500 zł więc dołożyłem 1145 zł ale:
mam coś poniżej 35 mm
mam coś szybszego niż 35-tka
mam tak samo dobry a jeśli chodzi o ostrość to nawet i lepszy obrazek
mam coś powyżej 35mm bez przekładania szkła
To wszystko za 1145 zł...Przekonało mnie to i dlatego zmieniłem 35-tkę na sigmę dopłacając wcale nie majątek. Dodatkowo szkło wziąłem na fakturę na firmę kolegi to jeszcze odpali mi połowę vatu czyli dołożyłem mniej niż 1000 zł.
Są to oczywiście moje subiektywne odczucia, ale chciałem się tym doświadczeniem z Wami podzielić, może ktoś ma podobne dylematy.
-rzeczona Sigma NIE WSPÓŁPRACUJE W PEŁNI Z D7100, polega to na tym że nie można podczas podgladu zdjęcia płynnie przesunąć obrazu by sprawdzić np. interesujacy nas szczegół (który nie jest na srodku kadru), jest to bardzo ważne gdy właśnie nie ostrzymy na srodek kadru, czyli robimy prawdziwe zdjęcia.
D7100 można ustawić tak, że domyślnie powiększa fragment, na który było ostrzone.
Fortaigne
27-12-2013, 23:54
U mnie można przesunąć obraz, nie trzymam wtedy wybieraka w sposób ciągły tylko kilka razy go naciskam ale nic sie nie wiesza. Jedno naciśnięcie to przesunięcie obrazu o daną wartość. Zazwyczaj kilka przyciśnięć starcza abym znalazł się zaznaczonym polem w miejscu ostrzenia. TOP67 gdzie to się ustawia aby powiększał fragment na którym było ostrzone ?
Dla mnie jedyna zmora D7100 były plamki oleju które czasem się pojawiały, ale od kiedy nauczyłem sie je stemplować ( nie czyszcząc matrycy jeżdżąc po niej, a stawiać delikatnie szpatułką jakby stempel fizycznie na matrycy w miejscu plamki ) problem zniknał. Teraz jestem zadowolony z body w 100%.
Wystarczy szpatułką dotknąć matrycy delikatnie w miejscu plamki i schodzi.
knopers1
28-12-2013, 00:00
Tak jest, S17-50 jest ostrzejsza od N35. Pisalem juz o tym, i dowiedzialem sie ze mam niesprawnego N35 ;).
Ja moja 35ke takze opchne, czekam tylko jak przyjdzie moja S30 1,4 ktora wysle na kalibracje.
TOP67 gdzie to się ustawia aby powiększał fragment na którym było ostrzone?
Zdefiniuj powiększenie pod klawiszem OK. Menu f1.
Fortaigne
28-12-2013, 00:04
Ostrość ostrością knopers ale jeszcze te 17mm daje swoje :) Nie miałem nic poniżej 35mm często było za wąsko, zanim dokupię UVA te 17 mm w wielu sytuacjach mnie uratuje :)
Fortaigne
28-12-2013, 00:11
ok TOP dziala :)
Jest. W trybie odtwarzania ustaw zoom na średni lub mały.
Potem naciśnij OK na podglądzie.
Zdefiniuj powiększenie pod klawiszem OK. Menu f1.
mój Ty zbawco:D wspaniała opcja hehe
Jedyna rzecz, której mi brakuje w D600.
Fortaigne
28-12-2013, 00:18
Jest. W trybie odtwarzania ustaw zoom na średni lub mały.
Potem naciśnij OK na podglądzie.
Juz wlasnie sprawdzilem ten zoom i dziala. Super sprawa :)
W tym momencie jedyna niekompatybilnosc tej sigmy z D7100 przestaje istnieć :) Chciaż u mnie normalnie fotke moglem przesuwać kazde nacisniecie wybieraka to skok o dana wartość.
Jak to miło przeczytać opinię człowieka zadowolonego z Sigmy 17-50/2.8 :smile:
Całkowicie ją podzielam, bo ten obiektyw w pełni na nią zasługuje.
@TOP67, dzięki za usprawnienie podglądu obrazka z Sigmą.
adrianek32
28-12-2013, 01:22
knopers1 w koncu kupiles sigme 30mm :) tylko ktora ta co ja czy wersje "A" ?
knopers1
28-12-2013, 01:29
Mam ta wersje EX. (Starsza). Niestety nie obejdzie sie bez kalibracji. Mam spory BF,jakies 3-5cm... Odesle do kalibracji jak zajade do domu. Narazie urlop w PL ;)
adrianek32
31-12-2013, 15:29
ciekaw jestem ja sprawowałaby się wersja "A" czy rzeczywiście jest dużo lepsza od starej
knopers1
31-12-2013, 16:28
No nie wiem... O dziwo moja wersja starsza trafia zawsze prawie na skrajnych polach, a w srodkowym mam BF.
No nic, wysle do kalibracji na puche i zobaczymy. Obrazek jest miodzio z tej sigmy, jak trafi to banan na twarzy gwarantowany...
Tego z N35 sie niestety nie wycisnie...
adrianek32
31-12-2013, 16:40
a mozesz cos wstawic? najlepiej taki sam kadr z obu szkiel
knopers1
31-12-2013, 16:55
No nie zabardzo... Testow porownawczych pomiedzy N35 a S30 nie robilem. Mam jedynie foty z Sigmy robione na skrajnych polach AF.
Pokazac cos moge najwczesniej za tydzien, nie ma mnie momentalnie w domu a do internetu sluzy mi jedynie tablet. Wiec tutaj nawet nie mam jak wstawic cokolwiek z karty aparatu.
adrianek32
31-12-2013, 16:58
spoko mialbym porownanie do mojej sigmy, uzywasz jej z d3100?
knopers1
31-12-2013, 17:57
Tak, mam d3100. Ale foty dla porownania zapodam lepiej po kalibracji na puche. Bedzie na pewno lepiej po jak przed kalibracja....
Wstawie cos jak dostane szklo z serwisu.
Zauważyłem, że mój N słabo przewija podgląd w trybie powiększenia. Po powiększeniu zdjęcia (przyciskiem lupy) naciskam wybierak wielofunkcyjny (strzałkę) z wybranej strony (lewo, prawo itd.) i trzymam. Zdjęcie przesuwa się jeden raz, czasami trzykrotnie. Dla dalszego scrollowania muszę ponownie naciskać strzałkę. Ten sam wybierak działa w trybie przesuwania punktu ostrzenia automatycznie. A więc uszkodzenie "mechaniki" raczej odpada.
Podobny problem mam z klawiszami lupy. Dłuższe przytrzymanie nie daje efektu - dla zwiększenia stopnia croppa trzeba nacisnąć jeszcze raz.
Czy ktoś to może potwierdzić: czy ma tak samo. Jakoś wydaje mi się, że działało to u mnie wcześniej inaczej, ale pewny nie jestem....
Z góry dziękuję za komentarze :)
U mnie naciskam lupę i trzymam. Zdjęcia się powiększa automatycznie ileś razy. Naciskam wybierak i zdjęcie przesuwa się od lewej do prawej cały czas.
U mnie naciskam lupę i trzymam. Zdjęcia się powiększa automatycznie ileś razy. Naciskam wybierak i zdjęcie przesuwa się od lewej do prawej cały czas.
Dzięki za odp.
Teraz co z tym robić...
Resetować body? Ale czy to usunie też wgrane ustawienia Picture Control?
nikkor83
02-02-2014, 14:16
A nie używasz czasami szkła Sigmy? Jezeli tak to normalka.
A nie używasz czasami szkła Sigmy? Jezeli tak to normalka.
Tak, właśnie sprawdziłem. Po odpięciu Sigmy 17-50 wszystko wraca do normy. Co ciekawe, po wpięciu stałki S 30 1.4 też jest w porządku. Sigma Sigmie nie równa.
Czyli feler Sigmy już jeden odkryłem.
Teraz będę rozmyślał, czy zwrócić ten "prawie" kompatybilny obiektyw do sprzedawcy (póki mam do tego prawo).
Może ktoś ma na w tym temacie jakieś przemyślenia?
Nawet wiele.
Nawet wiele.
Czyli jak rozumiem tak zwana "promocja" to wyprzedaż wadliwej (niedoskonałej) serii. W tym punkcie nazwę to oszustwem. Promocja powinna oznaczać, że sprzedawany jest produkt pełnowartościowy, a obniżona cena rekompensuje tylko ryzyko związane z nowością na rynku.
Wracając do rzeczy istotnych: czy coś wiadomo nt. zapowiadanego FW, który ma być lekiem na problemy AF i LV? Składając do kupy informacje, że pojawiły się nowe modele S 17-50 bez problemu z przewijaniem, i ww. zapowiedzi FW, wydaje się, że jest szansa na wyleczenie tych Sigm z problemów z D7100.
Ktoś coś może wie w tym temacie?
Czyli jak rozumiem tak zwana "promocja" to wyprzedaż wadliwej (niedoskonałej) serii. W tym punkcie nazwę to oszustwem. Promocja powinna oznaczać, że sprzedawany jest produkt pełnowartościowy, a obniżona cena rekompensuje tylko ryzyko związane z nowością na rynku.
Wracając do rzeczy istotnych: czy coś wiadomo nt. zapowiadanego FW, który ma być lekiem na problemy AF i LV? Składając do kupy informacje, że pojawiły się nowe modele S 17-50 bez problemu z przewijaniem, i ww. zapowiedzi FW, wydaje się, że jest szansa na wyleczenie tych Sigm z problemów z D7100.
Ktoś coś może wie w tym temacie?
A co jest tu oszustwem ?? Co jest wadliwe ??
Ryzyko z nowością?? Ten obiektyw jest na rynku od 4 lat.
Ta Sigma działa absolutnie bez problemów z D7000, D5100, D5200... i działa również zupełnie poprawnie z D7100. A to, że przycina się przewijanie - naciskaj kilka razy, a nie trzymaj guzik, to nie będzie się przycinać, albo kup se nowego Nikkora 17-55/2.8.
A składając do kupy informacje, to jest tylko jedna wersja S17-50/2.8 i tylko z jednym oprogramowaniem.
A co jest tu oszustwem ?? Co jest wadliwe ??
Ta Sigma działa absolutnie bez problemów z D7000, D5100, D5200...
Ryzyko z nowością?? Ten obiektyw jest na rynku od 4 lat.
A składając do kupy informacje, to jest tylko jedna wersja S17-50/2.8 i tylko z jednym oprogramowaniem.
GonzoG, chyba niedokładnie przeczytałeś, co napisałem. Promocje stosuje się najczęściej przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek. Obniża się cenę, aby pierwsi "odważni" kupili model i uwiarygodnili. Promocja nie ma mieć nic wspólnego z obniżaniem ceny wskutek odkrycia jakichś problemów konstrukcyjnych.
Takie problemy konstrukcyjne zostały odkryte, o czym informuje producent. Wymieniasz modele, z którymi działa ten obiektyw. Pewnie takich modeli jest więcej. Ale to nie ma znaczenia, bo obiektyw wg oferty jest kompatybilny z systemami Nikon Dx, a nie z wybranymi modelami (choćby prawie wszystkimi). Ta kompatybilność z D7100 nie jest całkowita, o czym wie producent. Stąd mój wpis. Ale nie ma sensu do tego wracać - nie jestem wyrocznią i mój głos nie ma większego znaczenia (słuszny czy nie słuszny).
Druga część "jest tylko jedna wersja z jednym oprogramowaniem".
Zobacz post: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3282022&postcount=192 i skomemtuj, jak to w takim razie pogodzić.
GonzoG, chyba niedokładnie przeczytałeś, co napisałem. Promocje stosuje się najczęściej przy wprowadzaniu nowego produktu na rynek. Obniża się cenę, aby pierwsi "odważni" kupili model i uwiarygodnili. Promocja nie ma mieć nic wspólnego z obniżaniem ceny wskutek odkrycia jakichś problemów konstrukcyjnych.
Myślałem, że to właśnie za nowości płaci się więcej, ale co ja tam wiem...
Druga część "jest tylko jedna wersja z jednym oprogramowaniem".
Zobacz post: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3282022&postcount=192 i skomemtuj, jak to w takim razie pogodzić.
Zadzwoń do Sigmy i spytaj się czy zaktualizują Ci firmware. Nie - bo nie ma nowszego.
Dzisiaj będąc w Warszawie podjechałem na ulicę Żeromskiego.....
Dzieki za ten post!
Wlasnie rozmyslam nad pozbyciem sie 35 i 50 na rzecz rzeczonej Sigmy.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
Fortaigne
02-02-2014, 17:58
Aktualnie mogę dodać jesli Cię to interesuje ze po pewnym czasie użytkowania w ogóle nie żałuję tej decyzji i zrobiłbym tak drugi raz. Przez 90% czasu w ogóle nie odpinam tej sigmy. Przekładam tylko gdy zapinam typowo portretówkę (85mm) lub teleobiektyw. Pozostałą robote wykonuje owa sigma i robi to bardzo dobrze. Jeśli focę w domu malucha to nawet nie zapinam 85-tki bo za wąsko, 50 mm 2.8 i tez jest ładnie.
Skonczy sie, ze bede mial same S.
S10-20 (ra z gorszym swiatlem)
S50-150 bez stabilizacji
I teraz ta.... zeby tez byla bez stabilizacji..byloby cudnie. Bateria w D7100 i tak nie starcza na dlugo a z ta stabilizacja bedzie jeszcze gorzej.
Sent from my ALCATEL ONE TOUCH 6033X using Tapatalk 2
Aktualnie mogę dodać jesli Cię to interesuje ze po pewnym czasie użytkowania w ogóle nie żałuję tej decyzji i zrobiłbym tak drugi raz. Przez 90% czasu w ogóle nie odpinam tej sigmy. Przekładam tylko gdy zapinam typowo portretówkę (85mm) lub teleobiektyw. Pozostałą robote wykonuje owa sigma i robi to bardzo dobrze. Jeśli focę w domu malucha to nawet nie zapinam 85-tki bo za wąsko, 50 mm 2.8 i tez jest ładnie.
Ok, napisz, jak to jest z Twoją Sigmą 17-50. Czy problem z przewijaniem podglądu występuje, czy jakimś cudem - nie. Uściślijmy: focisz przez wizjer, nie na LV. A może w Twoim egz. OS po prostu nie działa, bo np. jest źle podlutowany?
Ok, napisz, jak to jest z Twoją Sigmą 17-50. Czy problem z przewijaniem podglądu występuje, czy jakimś cudem - nie. Uściślijmy: focisz przez wizjer, nie na LV. A może w Twoim egz. OS po prostu nie działa, bo np. jest źle podlutowany?
W mojej Sigmie przewijanie się przycina i nie mam z tym najmniejszego problemu. To bardzo dobre szkło i doskonale rysuje. Cena i jakość obrazka rekompensują mi ten "straszliwy feler" jakim jest przycinające się przewijanie.
Zanim nazwiesz kogoś oszustem, zastanów się dwa razy, bo jak trafisz na krewkiego, to Ci przemodeluje facjatę. Dopóki nie wyszły nowe aparaty Nikona, Sigma 17-50/2,8 OS działała bez problemu. Nikon zmienił konstrukcję aparatów (drugi cytat (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3300510&postcount=133)), i przestała. Tylko nie zaczynaj roztrząsać czyja to wina Sigmy, czy Nikona.
Nie ma wadliwej serii i nie ma promocji na ten obiektyw. Sigma obniżyła cenę, żeby zrobić miejsce dla nowego 18-35/1,8.
I masz spaczone pojęcie o cenach nowości.
Zanim nazwiesz kogoś oszustem, zastanów się dwa razy, bo jak trafisz na krewkiego, to Ci przemodeluje facjatę. Dopóki nie wyszły nowe aparaty Nikona, Sigma 17-50/2,8 OS działała bez problemu. Nikon zmienił konstrukcję aparatów (drugi cytat (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3300510&postcount=133)), i przestała. Tylko nie zaczynaj roztrząsać czyja to wina Sigmy, czy Nikona.
Nie ma wadliwej serii i nie ma promocji na ten obiektyw. Sigma obniżyła cenę, żeby zrobić miejsce dla nowego 18-35/1,8.
I masz spaczone pojęcie o cenach nowości.
Zalecam kilka łyków zimnej wody. To tyle tytułem komentarza. Życzę dobrej nocy "krewki forumowiczu".
W mojej Sigmie przewijanie się przycina i nie mam z tym najmniejszego problemu. To bardzo dobre szkło i doskonale rysuje. Cena i jakość obrazka rekompensują mi ten "straszliwy feler" jakim jest przycinające się przewijanie.
Zwróć uwagę, że są różne zastosowania obiektywów. Podam przykład: zdjęcia wieczorne bez lampy (po to F2.8 ), reporterka (czyli scena dynamiczna, niepozowana). Chciałbym tak zbalansować ISO i czas, aby uchwycić dynamizm sceny lekkim rozmyciem ruchu. Nie za małym, nie za dużym. Po to chcę użyć powiększenia podglądu, aby to sprawdzić. Ale niekoniecznie w środku, tylko w istotnych punktach - dlatego chcę użyć przewijania. Ale nie za wolno, bo jak będę klikał strzałeczkami, to scena ucieknie.
Czy mówię od rzeczy, czy może proponuję zastosowanie, którego Ty nie używasz i dlatego kwitujesz problem stwierdzeniem "nie mam z tym problemu"?
Wierzę, że nie masz, ale to nie znaczy, że ktoś inny nie będzie miał...
nikkor83
02-02-2014, 23:13
Zwróć uwagę, że są różne zastosowania obiektywów. Podam przykład: zdjęcia wieczorne bez lampy (po to F2.8 ), reporterka (czyli scena dynamiczna, niepozowana). Chciałbym tak zbalansować ISO i czas, aby uchwycić dynamizm sceny lekkim rozmyciem ruchu. Nie za małym, nie za dużym. Po to chcę użyć powiększenia podglądu, aby to sprawdzić. Ale niekoniecznie w środku, tylko w istotnych punktach - dlatego chcę użyć przewijania. Ale nie za wolno, bo jak będę klikał strzałeczkami, to scena ucieknie.
Czy mówię od rzeczy, czy może proponuję zastosowanie, którego Ty nie używasz i dlatego kwitujesz problem stwierdzeniem "nie mam z tym problemu"?
Wierzę, że nie masz, ale to nie znaczy, że ktoś inny nie będzie miał...
Kolego, w menu masz możliwość ustawienia podglądu zdjęcia w miejscu ustawienia af. W przypadku tej Sigmy opcja taka praktycznie załatwia problem.
nikkor83, dziękuję, wiem. Inna sztuczka polega na przełączeniu się na czas podglądu na tryb LV.
Tak czy inaczej borykam się z decyzją, czy chce kupić szkło, które na samym starcie jest niezgodne z moim aparatem i obniża jego funkcjonalność. Pewnie dlatego dxomark.com w ogóle nie uwzględnił go w rankingu:
http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Part-I/Best-Zoom-models-for-the-D7100
Jak dla mnie, jedyny mocny argument za tym wyborem to brak sensownej alternatywy :/
N17-55 ma kilka zalet (pełna kompatybilność, FTM, standardowy nikonowski kierunek kręcenia zooma, większy zakres itd.), ale ta cena...
Ponawiam pytanie do Fortaigne.
cz4rnuch
03-02-2014, 09:35
Tak czy inaczej borykam się z decyzją, czy chce kupić szkło, które na samym starcie jest niezgodne z moim aparatem i obniża jego funkcjonalność. Pewnie dlatego dxomark.com w ogóle nie uwzględnił go w rankingu:
http://www.dxomark.com/Reviews/Best-lenses-for-the-24M-Pix-Nikon-D7100-Part-I/Best-Zoom-models-for-the-D7100
Nie zastanowiło cię, że w podlinkowanym zestawieniu nie ma ani jednego standardowego zooma, są za to prawie same dłuższe lufy ;) Zerknij na ten link http://www.dxomark.com/Reviews/Sigma-18-35mm-F1.8-DC-HSM-A-Nikon-mount-lens-review-Unrivalled-Standard-Zoom/Best-Standard-Zoom-mounted-on-D7100 a się przekonasz, że sigma jest i to nawet wyżej niż N17-55(z czym akurat nie wszyscy muszą się zgadzać). Poza tym dxomark w swoich zestawieniach zajmują się tylko jakością optyczną, nie biorą pod uwagę takich spraw jak budowa, AF a już tym bardziej przewijanie podczas podglądu. Pozdrawiam.
Nie zastanowiło cię, że w podlinkowanym zestawieniu nie ma ani jednego standardowego zooma, są za to prawie same dłuższe lufy ;)
Dzięki za sprostowanie. Oczywiście to zestawienie było tylko dygresją (w porannym pośpiechu nie analizowałem danych).
Fortaigne
03-02-2014, 18:18
Foce przez wizjer, przewijajac w ten sposob iz naciskam skokowo przewijak nic sie nie zacina, jedyna zacinka jest jesli chcesz przytrzymac w sposob ciagly wybierak i przewinac. Ale ja mam ustawiony przycisk OK tak ze po nacisnieciu od razu pokazuje gdzie łapal AF. Innych wad nie zauwazylem (ze niby trzyma ustawienia ekspozycji itp) Wszystko działa u mnie pięknie tyle że przewijam obraz skokowo naciskajac wybierak a ni etrzymajac go ciągle. Po ustawieniu jak nadmieniłem pod przyciskiem OK miejsca gdzie celowal AF w ogole nie przewijam bo nie jest mi to juz potrzebne. Jestem bardzo zadowolony z tej sigmy praktycznie nie odpinam jej od body. 35-tka została pogoniona w trybie natychmiastowym.
Foce przez wizjer, przewijajac w ten sposob iz naciskam skokowo przewijak nic sie nie zacina, jedyna zacinka jest jesli chcesz przytrzymac w sposob ciagly wybierak i przewinac. Ale ja mam ustawiony przycisk OK tak ze po nacisnieciu od razu pokazuje gdzie łapal AF. Innych wad nie zauwazylem (ze niby trzyma ustawienia ekspozycji itp) Wszystko działa u mnie pięknie tyle że przewijam obraz skokowo naciskajac wybierak a ni etrzymajac go ciągle. Po ustawieniu jak nadmieniłem pod przyciskiem OK miejsca gdzie celowal AF w ogole nie przewijam bo nie jest mi to juz potrzebne. Jestem bardzo zadowolony z tej sigmy praktycznie nie odpinam jej od body. 35-tka została pogoniona w trybie natychmiastowym.
Dzięki za sprostowanie. Wreszcie jest jasne, że masz standardową niekompatybilność :)
Fortaigne
03-02-2014, 20:23
Zupełnie nieistotna ta niekompatybilnosc zawsze mozesz przewinac naciskajac pare razy przewijak lub ustawić przycisk OK jako pokazujacy punkt ostrzenia. Powiem szczerze że obrazek jaki daje ta sigma oraz dzisiajsza jej cena rekompensuje to z nawiązką. Moim zdaniem świetne szkło nie mające w tej cenie konkurencji.
Zupełnie nieistotna ta niekompatybilnosc zawsze mozesz
Wiem o tym, ale od dłuższego czasu usiłowałem się dowiedzieć faktu: czy ktoś posiada egzemplarz bez niekompatybilności, czy nie. To inna kwestia niż takie rzeczy jak jakość szkła, cena i sposoby obejścia.
Posłałem pytanie do Sigmy czy są w dystrybucji obiektywy z usuniętą niekompatybilnością. Jeden ze sprzedawców twierdzi, że tak (powołuje się na oficjalnego dystrybutora). Ale jak widać od zapewnień do zweryfikowanych faktów jest dość daleka droga :)
Aby dodać łyżkę dziegciu wspomnę o problemie w prądem. Obiektyw dość mocno "pije" i gdyby przyszło iść z aparatem na kilkugodzinną sesję, podejrzewam że jedna bateria zapasowa może nie wystarczyć. Grip pewnie pomoże, ale to znowu kilka stów i kilkaset gramów ciężaru.
Badam temat, nie podjąłem jeszcze żadnej decyzji.
Wiem o tym, ale od dłuższego czasu usiłowałem się dowiedzieć faktu: czy ktoś posiada egzemplarz bez niekompatybilności, czy nie. To inna kwestia niż takie rzeczy jak jakość szkła, cena i sposoby obejścia.
Posłałem pytanie do Sigmy czy są w dystrybucji obiektywy z usuniętą niekompatybilnością. Jeden ze sprzedawców twierdzi, że tak (powołuje się na oficjalnego dystrybutora). Ale jak widać od zapewnień do zweryfikowanych faktów jest dość daleka droga :)
Aby dodać łyżkę dziegciu wspomnę o problemie w prądem. Obiektyw dość mocno "pije" i gdyby przyszło iść z aparatem na kilkugodzinną sesję, podejrzewam że jedna bateria zapasowa może nie wystarczyć. Grip pewnie pomoże, ale to znowu kilka stów i kilkaset gramów ciężaru.
O prąd się nie martw. Wytrzymuje ponad godzinę ciągłego nagrywanie FHD. To przy zdjęciach wytrzyma i cały dzień na jednej baterii.
A o prądzie, to wiadomo od czasu pojawienia się pierwszej Sigmy z OS. Tak działało zawsze i z każdym Nikonem.
[...]dość mocno[...]podejrzewam[...]może
Tzn ile zrobiłeś na pełnej baterii zdjęć?
Akurat prądem bym się nie martwił, bo każda Sigma OS tak ma.
Fortaigne
03-02-2014, 20:43
No właśnie nie zauwazyłem picia tego pradu. Ja zawsze ładuje na max a potem łaże sobie pstrykam. Potem kilka dni lezy, potem znowu pstrykam i tak w kołko do wyczerpania. Nie zauważyłem szybszego picia mniej wiecej tyle trzyma ile z 35-tką. Może to poprawili :)
No właśnie nie zauwazyłem picia tego pradu. Ja zawsze ładuje na max a potem łaże sobie pstrykam. Potem kilka dni lezy, potem znowu pstrykam i tak w kołko do wyczerpania. Nie zauważyłem szybszego picia mniej wiecej tyle trzyma ile z 35-tką. Może to poprawili :)
Sigma zżera szybciej prąd, bo przez 60s po zdjęciu trzyma i pomiar i zasilanie OS'a (bez znaczenia czy włączony czy nie). Ale nie są to jakieś straszne ilości.
A jak ktoś często jeszcze włącza/wyłącza aparat i ma ustawione czyszczenie matrycy, to to co wcina obiektyw, to już nie ma prawie żadnego znaczenia.
Tzn ile zrobiłeś na pełnej baterii zdjęć?
Akurat prądem bym się nie martwił, bo każda Sigma OS tak ma.
Około 2 tys (dwie baterie). Był taki event... Baterie jeszcze trzymały. Ale to był Nikkor, a nie Sigma. I argumenty, że przecież "wszystkie sigmy tak mają" do mnie akurat nie przemawiają. Nie miałem jeszcze żadnej sigmy z OS.
Fortaigne
03-02-2014, 23:13
No właśnie nie zauważyłem aby pomiar mi trzymała. Tylko nie przewija trzymajac ciagle kursor. A innych przypadlosci ( zzeranie, pomiary itp) nie występuja u mnie ( nie zauważyłem )
I argumenty, że przecież "wszystkie sigmy tak mają" do mnie akurat nie przemawiają. Nie miałem jeszcze żadnej sigmy z OS.
Jeśli to nie jest argument, to kup se Tamrona 17-50/2.8, albo Nikkora 17-55/2.8 i przestań narzekać na obiektyw, którego nigdy na oczy nie widziałeś.
Jeśli to nie jest argument, to kup se Tamrona 17-50/2.8, albo Nikkora 17-55/2.8 i przestań narzekać na obiektyw, którego nigdy na oczy nie widziałeś.
Kolejny mądrala.
nikoniarz
04-02-2014, 08:02
argumenty, że przecież "wszystkie sigmy tak mają" do mnie akurat nie przemawiają.
I doskonale. Nikt Cie do zakupu nie zmusza. Nie chcesz- nie kupuj. Chcesz ponarzekac bo taka Twoja natura? Spoko, nikt Ci tego nie zabroni. A czy to cos zmieni to watpie. Jak chcesz lepsze szko to wez Nikkora jak Gonzo pisal. Ale wtedy moze zaczniesz narzekac na cene? Sorry za OT ale zrzedliwosc niektorych nie zna granic.
Mówiąc po krakowsku: jojczysz jak stara baba.
Najpierw oskarżasz Sigmę o oszustwo, co jest pomówieniem karanym na podstawie niesławnego art. 212 par. 1 KK. Potem okazuje się, że nie znasz znaczenia słowa "promocja" i zdradzasz kompletną nieznajomość zasad, według których funkcjonuje rynek (niższe ceny nowości, które "rekompensują" coś klientowi). Próbujesz podeprzeć swoją argumentację powołując się na tabelki, których zawartość ma się nijak do tematu.
Mam wrażenie, że siejesz tu zwykły FUD, żeby potencjalni kupcy tego obiektywu zmienili zdanie.
cz4rnuch
04-02-2014, 10:18
Kolejny mądrala. Oj, apaw. Widzę, że ty również wszystkie rozumy pozjadałeś :) Problem prądu jest tak samo istotny jak i przewijanie(oczywiście tylko dla innych, dla Ciebie to jak widać sprawa kluczowa). To drugie można umiejętnie obejść a prądożerność to już szukanie dziury w całym. To co prawda żaden miarodajny wynik i używałem do tego D90 ale na wycieczce udało mi się zrobić ok 1500 zdjęć(tak na oko) na jednym akumulatorze z podpiętą Sigmą. Widzę, że na siłę próbujesz sobie ten obiektyw obrzydzić więc idę z pomocą i wymieniam kolejne wady: nie da się przeostrzyć na szybko bo pierścień manualnego ostrzenia porusza się podczas pracy AFu(trzeba przestawić obiektyw na manual), mały skok pierścienia manualnego ostrzenia, rozmiar filtra 77(tamron chyba 67), cięższy od tamiego, gwarancja tylko 3 lata (u konkurencji można wyszarpać 5-letnią). Dodatkowo jak się zdecydujesz na używkę istnieje prawdopodobieństwo, że dostaniesz z nią tulipana który wg niektórych za łatwo schodzi. Nie zapominajmy też o cenie. Tysiąc pincet peelenów to rozbój w biały dzień. Tamrona można kupić pewnie ze 100 złotych taniej więc się można doposażyć w statyw <<klik>> (http://www.oleole.pl/statywy2/first-mini-w-60.bhtml?from=skapiec) torbę fotograficzną <<klik>> (http://www.amsta.pl/pl_PL/p/sklep/3296) filtry <<klik>> (http://foto-tip.pl/pl/filtr-uv-mc-67mm-akira.html) i jeszcze zostanie na Hobbita i goździka dla naszej królowej. Ewentualnie można sobie to wszystko odpuścić i umówić się z kumplem na 0,7 brązowej.
Archibald6803
04-02-2014, 11:06
Czyli jak rozumiem tak zwana "promocja" to wyprzedaż wadliwej (niedoskonałej) serii. W tym punkcie nazwę to oszustwem. Promocja powinna oznaczać, że sprzedawany jest produkt pełnowartościowy, a obniżona cena rekompensuje tylko ryzyko związane z nowością na rynku. .................
...........Zwróć uwagę, że są różne zastosowania obiektywów. Podam przykład: zdjęcia wieczorne bez lampy (po to F2.8 ), reporterka (czyli scena dynamiczna, niepozowana). Chciałbym tak zbalansować ISO i czas, aby uchwycić dynamizm sceny lekkim rozmyciem ruchu. Nie za małym, nie za dużym. Po to chcę użyć powiększenia podglądu, aby to sprawdzić. Ale niekoniecznie w środku, tylko w istotnych punktach - dlatego chcę użyć przewijania. Ale nie za wolno, bo jak będę klikał strzałeczkami, to scena ucieknie. ..............
..............Aby dodać łyżkę dziegciu wspomnę o problemie w prądem. Obiektyw dość mocno "pije" i gdyby przyszło iść z aparatem na kilkugodzinną sesję, podejrzewam że jedna bateria zapasowa może nie wystarczyć. Grip pewnie pomoże, ale to znowu kilka stów i kilkaset gramów ciężaru.
......feler(y) Sigmy ......... już odkryłem.
Teraz będę rozmyślał, czy zwrócić ten "prawie" kompatybilny obiektyw do sprzedawcy (póki mam do tego prawo).
Może ktoś ma na w tym temacie jakieś przemyślenia?
Wobec powyższego ZDECYDOWANIE (całkiem poważnie) zalecam Ci zwrot tego obiektywu i w to miejsce zakup "w pełni kompatybilnego" , (teraz niepoważnie) najlepszego z możliwych , Nikkora 17-55/2,8 .
Będziesz miał zdrowszą psychikę podczas focenia (poważnie) , a przy okazji my - tu na forum - nie będziemy musieli wyczytywać , jak to określił po krakowsku jeden z kolegów , "jojczeń starej baby" .........
Szanowni koledzy ( nawiasem mówiąc co niektórzy zadowoleni z tak obrzydzanego tutaj tytułowego obiektywu ), daliście się sprowokować , bo marudzenia kolegi "apaw'a" na takową prowokację wyglądają :)
A ja tam jest mega zadowolony z tego szkła i nie wydaje mi się, aby skokowe przewijanie było wielką ujmą dla tego zacnego szkła.
Pozdrawiam zadowolonych :)
Oj, apaw. Widzę, że ty również wszystkie rozumy pozjadałeś :) Problem prądu jest tak samo istotny jak i przewijanie(oczywiście tylko dla innych, dla Ciebie to jak widać sprawa kluczowa). To drugie można umiejętnie obejść a prądożerność to już szukanie dziury w całym. To co prawda żaden miarodajny wynik i używałem do tego D90 ale na wycieczce udało mi się zrobić ok 1500 zdjęć(tak na oko) na jednym akumulatorze z podpiętą Sigmą. Widzę, że na siłę próbujesz sobie ten obiektyw obrzydzić więc idę z pomocą i wymieniam kolejne wady: nie da się przeostrzyć na szybko bo pierścień manualnego ostrzenia porusza się podczas pracy AFu(trzeba przestawić obiektyw na manual), mały skok pierścienia manualnego ostrzenia, rozmiar filtra 77(tamron chyba 67), cięższy od tamiego, gwarancja tylko 3 lata (u konkurencji można wyszarpać 5-letnią). Dodatkowo jak się zdecydujesz na używkę istnieje prawdopodobieństwo, że dostaniesz z nią tulipana który wg niektórych za łatwo schodzi. Nie zapominajmy też o cenie. Tysiąc pincet peelenów to rozbój w biały dzień. Tamrona można kupić pewnie ze 100 złotych taniej więc się można doposażyć w statyw <<klik>> (http://www.oleole.pl/statywy2/first-mini-w-60.bhtml?from=skapiec) torbę fotograficzną <<klik>> (http://www.amsta.pl/pl_PL/p/sklep/3296) filtry <<klik>> (http://foto-tip.pl/pl/filtr-uv-mc-67mm-akira.html) i jeszcze zostanie na Hobbita i goździka dla naszej królowej. Ewentualnie można sobie to wszystko odpuścić i umówić się z kumplem na 0,7 brązowej.
poprawiłes mi nastrój ;)