Zobacz pełną wersję : jedno rodzinne
spontaniczny pstryk
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img89.imageshack.us/img89/1456/jll8.jpg)
bardzo przyjemne w odbiorze, światło też w sam raz...
Za poprzenikiem. Mam tylko jedną uwagę - odnoszę wrażenie, że coś u młodego na twarzy było grzebane (burning, clarity?) i wygląda tak u mnie jakby młody się nie ogolił ;)
A tak w ogóle to przyjemna fotka :)
u mlodego na szyi komar byl sciagany (ukaszenie w sensie) poza tym nic, zdjecie w zasadzie jest nieobrabiane. Na dole twarzy jest niekorzystny cien, ale w zwiazku z tym, ze to fotografia do albumu rodzinnego po pierwsze powtorek nie bylo, po drugie obrobki tez nie. Mozliwe ze kompresja zdjecia i wyostrzanie adobego cos porobily bo na duzej focie jest to mniej widoczne.
PS
Clarity LR + 10
TheKilla
27-06-2013, 21:00
Mnie nie podoba się, że noga zdominowała zdjęcie... Naprawdę tego nie widzicie?
TheKilla - Ty to widzisz, ja to widzę, oni to widzą. Między innymi dlatego pstryk ten jest w kategorii album a nie portret.
A teraz gwoli wyjaśnienia - nie mylić z tłumaczeniem się: Pani na zdjęci ma 180 cm wzrostu w tym 108 cm nogi (mierzone:). Cieszę się, że akurat nie miała szpilek.
Dwa - pomieszczenie było małe, młody ma obiektywowstręt nie było opcji inaczej kadrować. Była kilkusekundowa chwila, a potem młodego już nie było.
Ciesz się że nie widać reszty ubrania:)
Teraz na serio - nasuwa się pytanie, po co w takim razie wkleiłem to zdjęcie. Ano z tej prostej przyczyny, że w co trzecim domostwie jest lustrzanka. I że należy ją używać. Że da się złapać rodzinę w momencie, który będzie wywołany po latach po spojrzeniu na zdjęcie z zakamarków pamięci. I najważniejsze - że to zdjęcie nie musi wyglądać jak zrobione aparatem za milion luidorów, ale też niech nie wygląda jak zrobione nokią 3310i. O ile miała aparat.
Czy wobec tego zdjęcie to jest warte zachowania w Twoim mniemaniu?
PS
Ja i tak to wydrukuję - to też polecam, bo dzisiaj nikt nie robi zdjęć na papier - a potem lament i płacz jak hdd szlag trafi..
Mnie nie podoba się, że noga zdominowała zdjęcie... Naprawdę tego nie widzicie?
Widzą, ale udają :P
A Ty nie zauważyłeś panującej na forum tendencji? Zdjęcia średnie i przeciętne, ogólnie przyzwoite- krytykuje się od góry do dołu, siląc się na znalezienie jakichkolwiek uchybień, a zdjęcia byle jakie ocenia się jako "fajnie", "przyjemne w odbiorze", "światło w sam raz" itd.
Powyższe zdjęcie moim zdaniem jest przykładem typowego rodzinnego pstryka, który nie został usunięty z poziomu aparatu tylko przez emocjonalny związek fotografującego z fotografowanymi, uniemożliwiający ocenę obrazka. No, tło wyszło przyjemnie.
Powyższe zdjęcie moim zdaniem jest przykładem typowego rodzinnego pstryka, który nie został usunięty z poziomu aparatu tylko przez emocjonalny związek fotografującego z fotografowanymi, uniemożliwiający ocenę obrazka. No, tło wyszło przyjemnie.
Dokładnie tak!
PS
Jakbyś był taki spostrzegawczy, to do szanownej TheKilli pisałbyś zauważyłaś a nie zauważyłeś :)
Bez urazy :)
TheKilla - Ty to widzisz, ja to widzę, oni to widzą. Między innymi dlatego pstryk ten jest w kategorii album a nie portret.
Dział z fotografią albumową nie jest przeznaczony do pokazywania słabszych portretów. Po prostu tematyka zdjęć jest nieco inna. Jeżeli myślisz że w tym dziale krytyka jest łagodniejsza to muszę Cię rozczarować ;)
Co do zdjęcia to poprzednicy już się wypowiedzieli. Noga zdominowała kadr i odwraca uwagę od tematu zdjęcia. Jestem na nie.
TheKilla
27-06-2013, 22:15
zauważyłaś a nie zauważyłeś :)
O tototo właśnie :P!
A na poważnie: jeśli fota rodzinna i są okazje ku częstym pstrykom to pstrykać należy ;) I pstrykać tyle, aż fota na papier zasłuży :)
Pozdrawiam:)
Jeżeli myślisz że w tym dziale krytyka jest łagodniejsza to muszę Cię rozczarować ;)
Co do zdjęcia to poprzednicy już się wypowiedzieli. Noga zdominowała kadr i odwraca uwagę od tematu zdjęcia. Jestem na nie.
Ech, jestem na tym forum od 5 lat. Czasem potrafie sie zdziwic. Czasem.
Wracajac do meritum:
Ja jestem zadowolony z tego zdjecia.
1. Fakt - noga zdominowala pierwszy plan. Ale: noga to najbardziej charakterystyczna czesc mojej zony. Malo tego, nadaje pewne poczucie przestrzennosci na tym zdjeciu.
W zamierzeniu, ma ono przedstawiac osoby na nim sie znajdujace w intrygujacy sposob. No i sadzac po reakcjach, cel zostal osiagniety. Oczywiscie pomijajac skrajne (kosz z pozycji aparatu), moge sie dowiedziec, jak takie zdjecie odbieraja inni, bo to jednak pomaga szerzej spojrzec na to co zrobilem. Oczywiscie nie jest tak, ze nie jestem swiadomy mojej pracy - doskonale wiem jakie sa jej mocene i slabe strony - jednak ja patrze przez pryzmat "emocjonalnego zwiazku". Faktycznie te nogi widze codziennie od 20 lat, wobec czego mnie przeszkadzaja znacznie mniej niz Wam?
Reasumujac: kto twierdzi ze ten pstryk to kosz - smialo prosze pisac.
Jak dla mnie nie jest źle, było dużo gorszych w tym dziale - a było to zlecenia płatne ;)
Gdyby byłe dwie kategorie - okolicznościowa, albumowa - byłoby może mniej przypadków różnicy jakościowej prezentowanych prac, bo każdy złapie się przy swoich zdjęciach rodzinnych na emocjach ;)
Dobre nogi nie są złe :)
Moim zdaniem można by trochę wyciągnąć cienie, niekorzystnie prawa strona twarzy wyszła.
Pozdrawiam Mirek
Witam,
Mój 5 letni syn jak widzi że biorę z półki aparat to zasłania twarz dłońmi i mówi że nienawidzi zdjęć. Za dużo na nim ćwiczyłem i biedakowi nawet z ukrycia ciężko strzelić fotę :) Jak miałem wypożyczone studio na 2 dni to mały wytrzymał przed obiektywem kilka minut. I jedyną istotną sprawą było dla mnie to, aby popatrzył w moją stronę. Na resztę już kompletnie nie zwracałem uwagi :) Do czego zmierzam? Wydaje mi się że niektórzy podchodzą do tego typu zdjęć od złej strony. To nie jest wizja artystyczna ani fotografia na okładkę. To pamiątkowe zdjęcie mamy z synkiem.
Nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi o to żeby teraz usprawiedliwiać każde byle jakie zdjęcie tym, że to moje dziecko i żona. Chyba wszyscy chcemy robić progres.
Moim zdaniem zdjęcie jest super zaświecone, kolorki przyjemne, modele uśmiechnięci, a noga piękna. Dobra robota.
Ja takiego nie zrobiłem podczas tych 2 dni w studio. :)
Zeb McKane
28-06-2013, 08:44
A mi się podoba to ujęcie... Niemniej - nie do końca wierzę, że było spontaniczne... To co mi przeszkadza to nieszczęsna miarka marki OBI - ani to zabawka bo niebezpieczna, ani nie czyni kontekstu "małego Boba Budowniczego" biorąc przez pryzmat całość ujęcia. Ale przecież i tak Tobie ta fotka się podoba i będzie w albumie.
Takie zdjęcie to aż chce się oglądać! Rewelacja. Choć zdjęcia pociech mnie odstraszają ... tu jest rewelacja. Napisz coś więcej o ustawieniach itp...
SligoDarek
28-06-2013, 13:57
Kosz to nie, wywolaj i zachowaj. Duzo w nim niedociagniec, poczynajac od kompozycji poprzez niedoswietlenie i sama obrobke, kolor skory ok choc powinna byc jasniejsza (abstar****e od kalibrowania monitora)
A mi się podoba to ujęcie... Niemniej - nie do końca wierzę, że było spontaniczne... To co mi przeszkadza to nieszczęsna miarka marki OBI - ani to zabawka bo niebezpieczna, ani nie czyni kontekstu "małego Boba Budowniczego" biorąc przez pryzmat całość ujęcia. Ale przecież i tak Tobie ta fotka się podoba i będzie w albumie.
Spontanicznosc polegala na tym, iz przygotowywujac miejsce do zdjec, zona posadzila sobie na kolanach mlodego.
I potem zostal zastosowany myk z OBI - zakazany owoc na tyle absorbuje uwage, ze dzieciak nie skojarzyl tatusia ustawiajacego sie z aparatem. Potem wystarczy wydac z siebie jakies naprawde dziwny, nieartykulowany dzwiek zeby chociaz na chwile zwrocic na siebie uwage i ciach. Powyzsza sekwencja dziala raz do dwoch dziennie.
Co do oswietlenia - jest dokladnie takie jak chcialem. Uzyte sa dwa softboxy, mocne swiatlo z prawej, minimalna kontra z lewej. Co do kalibracji monitora - owszem mam skalibrowane wszystkie monitory w domu. Nie, nie jestem "fotografem" zawodowcem. Tak, jestem gadzeciazem i lubie miec porzadny sprzet.
Co do skory - no coz, mozesz nie wierzyc ale tak wyglada. Opaleni sa, siedza na zewnatrz zamiast sie kisic w kuchni, to tak maja.
Peace
PS
Powyzsze oswietlenie (moze i nienajlepsze) testowane bylo z uzyciem stabilniejszych modeli. Polecam zrobienie sesji z manekinem - ja niestety nie mialem dostepu do takowego a ludziska jednak maja dosc szybko wyczerpujacy sie zapas cierpliwosci.
Jak dla mnie to wątek zawiera za dużo filozofii a za mało fotografii.
+ za tło
SligoDarek
28-06-2013, 23:20
Ja jestem zadowolony z tego zdjecia.
Co do oswietlenia - jest dokladnie takie jak chcialem
Fakt - noga zdominowala pierwszy plan. Ale: noga to najbardziej charakterystyczna czesc mojej zony
To jaki jest powod umieszczania tu zdjecia skoro krytyke i uwagi odrzucasz?
Ja tez nie przyjmuje tu krytyki w wiekszosci przypadkow (nie uwzgledniam jej w tworzeniu moich kolejnych zdjec) zajmujac sie fotografia zawodowo, w wiekszosci umieszczam tu zdjecia glownie w celu zwiekszenia ilosci wejsc na strone w celu polepszenia SEO, i szansy na zwiekszanaia pozyskania klienta. Troche bo lubie to forum
Jesli chce krytyki to place ide do kogos kto sie na tym naprawde zna i uzyskuje informacje co do tego co mam zmieniac nad czym pracowac.
Andrzej1974
29-06-2013, 07:59
Jesli chce krytyki to place ide do kogos kto sie na tym naprawde zna i uzyskuje informacje co do tego co mam zmieniac nad czym pracowac.
Po co płacić za krytykę skoro na tym forum możesz ją mieć za darmo? ;-)