Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: jedno rodzinne

La
    Gość

Domyślnie jedno rodzinne

spontaniczny pstryk

Domyślnie

bardzo przyjemne w odbiorze, światło też w sam raz...
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Za poprzenikiem. Mam tylko jedną uwagę - odnoszę wrażenie, że coś u młodego na twarzy było grzebane (burning, clarity?) i wygląda tak u mnie jakby młody się nie ogolił

A tak w ogóle to przyjemna fotka
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

La
    Gość

Domyślnie

u mlodego na szyi komar byl sciagany (ukaszenie w sensie) poza tym nic, zdjecie w zasadzie jest nieobrabiane. Na dole twarzy jest niekorzystny cien, ale w zwiazku z tym, ze to fotografia do albumu rodzinnego po pierwsze powtorek nie bylo, po drugie obrobki tez nie. Mozliwe ze kompresja zdjecia i wyostrzanie adobego cos porobily bo na duzej focie jest to mniej widoczne.

PS
    Clarity LR + 10

Domyślnie

Mnie nie podoba się, że noga zdominowała zdjęcie... Naprawdę tego nie widzicie?
    WWW || FB || BK
    jestem babą

La
    Gość

Domyślnie

TheKilla - Ty to widzisz, ja to widzę, oni to widzą. Między innymi dlatego pstryk ten jest w kategorii album a nie portret.
    A teraz gwoli wyjaśnienia - nie mylić z tłumaczeniem się: Pani na zdjęci ma 180 cm wzrostu w tym 108 cm nogi (mierzone. Cieszę się, że akurat nie miała szpilek.
    Dwa - pomieszczenie było małe, młody ma obiektywowstręt nie było opcji inaczej kadrować. Była kilkusekundowa chwila, a potem młodego już nie było.
    Ciesz się że nie widać reszty ubrania

Teraz na serio - nasuwa się pytanie, po co w takim razie wkleiłem to zdjęcie. Ano z tej prostej przyczyny, że w co trzecim domostwie jest lustrzanka. I że należy ją używać. Że da się złapać rodzinę w momencie, który będzie wywołany po latach po spojrzeniu na zdjęcie z zakamarków pamięci. I najważniejsze - że to zdjęcie nie musi wyglądać jak zrobione aparatem za milion luidorów, ale też niech nie wygląda jak zrobione nokią 3310i. O ile miała aparat.
    Czy wobec tego zdjęcie to jest warte zachowania w Twoim mniemaniu?

PS
    Ja i tak to wydrukuję - to też polecam, bo dzisiaj nikt nie robi zdjęć na papier - a potem lament i płacz jak hdd szlag trafi..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TheKilla Zobacz posta
    Mnie nie podoba się, że noga zdominowała zdjęcie... Naprawdę tego nie widzicie?
    Widzą, ale udają :P
    A Ty nie zauważyłeś panującej na forum tendencji? Zdjęcia średnie i przeciętne, ogólnie przyzwoite- krytykuje się od góry do dołu, siląc się na znalezienie jakichkolwiek uchybień, a zdjęcia byle jakie ocenia się jako "fajnie", "przyjemne w odbiorze", "światło w sam raz" itd.
    Powyższe zdjęcie moim zdaniem jest przykładem typowego rodzinnego pstryka, który nie został usunięty z poziomu aparatu tylko przez emocjonalny związek fotografującego z fotografowanymi, uniemożliwiający ocenę obrazka. No, tło wyszło przyjemnie.

La
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BolzZ Zobacz posta
    Powyższe zdjęcie moim zdaniem jest przykładem typowego rodzinnego pstryka, który nie został usunięty z poziomu aparatu tylko przez emocjonalny związek fotografującego z fotografowanymi, uniemożliwiający ocenę obrazka. No, tło wyszło przyjemnie.
    Dokładnie tak!
    PS
    Jakbyś był taki spostrzegawczy, to do szanownej TheKilli pisałbyś zauważyłaś a nie zauważyłeś
    Bez urazy
    Ostatnio edytowane przez La ; 27-06-2013 o 21:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lassar Zobacz posta
    TheKilla - Ty to widzisz, ja to widzę, oni to widzą. Między innymi dlatego pstryk ten jest w kategorii album a nie portret.
    Dział z fotografią albumową nie jest przeznaczony do pokazywania słabszych portretów. Po prostu tematyka zdjęć jest nieco inna. Jeżeli myślisz że w tym dziale krytyka jest łagodniejsza to muszę Cię rozczarować

Co do zdjęcia to poprzednicy już się wypowiedzieli. Noga zdominowała kadr i odwraca uwagę od tematu zdjęcia. Jestem na nie.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lassar Zobacz posta
    zauważyłaś a nie zauważyłeś
    O tototo właśnie :P!

A na poważnie: jeśli fota rodzinna i są okazje ku częstym pstrykom to pstrykać należy I pstrykać tyle, aż fota na papier zasłuży

Pozdrawiam
    WWW || FB || BK
    jestem babą

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów