Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matówki do F3... błagam o pomoc...

milka420
05-04-2007, 18:08
Witam :)

Mam nikosia f3 z matówką typu T...i wszystko byłoby pięknie, ale kompletnie nie mogę wyostrzyć przy słoiku 24 mm... z obiektywem jest wszystko ok, ponieważ w chwilę "po" wkręcony do FM3a działa bez zarzutu... pozatym kiedyś używałam innej f3 i wszystkie obiektywy działały bez zarzutu...niestety nie mogę sprawdzić jaką matówkę miała założoną :S ...... Mam w związku z tym pytanie? Czy ktoś może wie, jakie są rodzaje matówek [wiem o B, K, T itd...] oraz które stosuje się do czego? Zależy mi na matówce, która ostrzyłaby dobrze w zakresie od 20 do 180 mm... i miałaby to środkowe "oczko" składające ostrość... czyli jednym słowem była uniwersalna... [wiem, że taka istnieje ;D] Błagam o jakieś info, adres strony lub coś w tym rodzaju, bo kompletnie nie wiem jaką matówkę dokupić, a nie zamierzam stać się "szczęśliwą" posiadaczką całego kompletu matówek...;> No chyba, że to nie jest sprawa matówki... ale aparat wygląda na moje oko ok... :]

HYPER
05-04-2007, 18:18
nic dziwnego bo matowka typu to archaiczny wytwor, ktory sluzy tylko i wylacznie do fotografowania ekranu telewizora (monitora). uniwersalne matowki dla F3 to typy K i B. z nimi beda Ci ostrzyc wszystkie obiektywy. Kup taka i bedzie po problemie. Jest jeszcze matowka architektoniczna (typ E), ktora dodatkowo ma naniesiona kratke. Jesli chodzi o ceny to matowki do F3 kosztuja od 100zl-150zl (zaleznie od typu). W sklepach raczej ciezko kupic bo maja w cennikach, ale w magzynie nikt nie ma i sprowadzenie moze trwac tygodniami.
Poszukaj na Allegro - tam powinny pojawiac sie takie matowki.

milka420
05-04-2007, 18:31
No tak... a pozostałe? Jest ich od cholery i ciut ciut... do czego służą? Wielkie dzi za odpowiedź emergency! ;)

kiemlo
05-04-2007, 18:54
http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf3ver2/screens/index.htm

milka420
05-04-2007, 18:59
Dziękuję :* ;) już wszystko wiem :D

slaw74
05-04-2007, 19:49
A po zakupy matowki i innego osprzetu do F3 lepiej sie wybrac na ebay usa niz na nasze allegro...

fIlek
05-04-2007, 19:53
Zajrzyj sobie tutaj: http://www.europafoto.pl/www2/ef_wyprzedaz.xls - firma się zwinęła, ale ceny całkiem OK. Jak znajdziesz coś ciekawego to fajnie :)

Vadim
05-04-2007, 20:44
A po zakupy matowki i innego osprzetu do F3 lepiej sie wybrac na ebay usa niz na nasze allegro...

Albo do Vadima...:-D

Pozdrawiam

milka420
05-04-2007, 20:48
Czyżbyś miał na zbyciu nową matóweczkę K do f-trójeczki? ;D

Vadim
05-04-2007, 21:04
Czyżbyś miał na zbyciu nową matóweczkę K do f-trójeczki? ;D

Mam jedną, używaną, ale wysłałem do kolegi z forum. Jak nie zdecyduje się na zakup, to dam Ci znać. Jak szukasz jeszcze czegoś do F3, to pisz na PM.

Pozdrawiam