Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Matówki do F3... błagam o pomoc...

Witam

Mam nikosia f3 z matówką typu T...i wszystko byłoby pięknie, ale kompletnie nie mogę wyostrzyć przy słoiku 24 mm... z obiektywem jest wszystko ok, ponieważ w chwilę "po" wkręcony do FM3a działa bez zarzutu... pozatym kiedyś używałam innej f3 i wszystkie obiektywy działały bez zarzutu...niestety nie mogę sprawdzić jaką matówkę miała założoną :S ...... Mam w związku z tym pytanie? Czy ktoś może wie, jakie są rodzaje matówek [wiem o B, K, T itd...] oraz które stosuje się do czego? Zależy mi na matówce, która ostrzyłaby dobrze w zakresie od 20 do 180 mm... i miałaby to środkowe "oczko" składające ostrość... czyli jednym słowem była uniwersalna... [wiem, że taka istnieje ;D] Błagam o jakieś info, adres strony lub coś w tym rodzaju, bo kompletnie nie wiem jaką matówkę dokupić, a nie zamierzam stać się "szczęśliwą" posiadaczką całego kompletu matówek...;> No chyba, że to nie jest sprawa matówki... ale aparat wygląda na moje oko ok... :]

Domyślnie

nic dziwnego bo matowka typu to archaiczny wytwor, ktory sluzy tylko i wylacznie do fotografowania ekranu telewizora (monitora). uniwersalne matowki dla F3 to typy K i B. z nimi beda Ci ostrzyc wszystkie obiektywy. Kup taka i bedzie po problemie. Jest jeszcze matowka architektoniczna (typ E), ktora dodatkowo ma naniesiona kratke. Jesli chodzi o ceny to matowki do F3 kosztuja od 100zl-150zl (zaleznie od typu). W sklepach raczej ciezko kupic bo maja w cennikach, ale w magzynie nikt nie ma i sprowadzenie moze trwac tygodniami.
    Poszukaj na Allegro - tam powinny pojawiac sie takie matowki.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

No tak... a pozostałe? Jest ich od cholery i ciut ciut... do czego służą? Wielkie dzi za odpowiedź emergency!

Domyślnie

Dziękuję :* już wszystko wiem

Domyślnie

A po zakupy matowki i innego osprzetu do F3 lepiej sie wybrac na ebay usa niz na nasze allegro...

Domyślnie

Zajrzyj sobie tutaj: http://www.europafoto.pl/www2/ef_wyprzedaz.xls - firma się zwinęła, ale ceny całkiem OK. Jak znajdziesz coś ciekawego to fajnie

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    A po zakupy matowki i innego osprzetu do F3 lepiej sie wybrac na ebay usa niz na nasze allegro...
    Albo do Vadima...

Pozdrawiam

Domyślnie

Czyżbyś miał na zbyciu nową matóweczkę K do f-trójeczki? ;D
    Pozdrawiam serdecznie
    Milka
    www.illumistudio.com

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milka420 Zobacz posta
    Czyżbyś miał na zbyciu nową matóweczkę K do f-trójeczki? ;D
    Mam jedną, używaną, ale wysłałem do kolegi z forum. Jak nie zdecyduje się na zakup, to dam Ci znać. Jak szukasz jeszcze czegoś do F3, to pisz na PM.

Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów