Zobacz pełną wersję : serwis -zaplata za ekspertyze
flashmen
12-06-2013, 19:27
Pekla mi obudowa w laptopie przy zawiasie.
Oddalem lapka do sklepu powolujac sie na Niezgodnosc towaru z umowa.
Pani poinformowala mnie w Mediamark,ze serwis moze odrzucic moje roszczenia i gdy tak sie stanie to bede zmuszony pokryc koszty ekspertyzy i kuriera i najlepiej jakbym sam odeslal sprzet do serwisu Samsunga. -Nie wiem czy chciala mnie zbyc czy udzielic dobrej rady?
Dziwne bo skorzystalem ze swojego konsumenckiego prawa a pekniecie spowodowane bylo zbyt ciezko "pracujacymi" zawiasami co doprowadzilo do odkszalcen klapy i w konsekwencji pekniecia. Pomijam juz kwestie, ze zaczely scierac sie oznaczenia liter z klawiszy -to tez uwzglednilem w protokole zdawczym.
Powiedzcie mi jakie sa koszty takiej ekspertyzy [i czy wogole maja prawo zadac za to pieniedzy?] bo jesli przekrocza wartosc laptopa to nie oplaca mi sie go odbierac.
Ps.Laptopa kupilem 15 m-cy temu.
Władca Pixeli
12-06-2013, 19:31
Jaki to jest model?
flashmen
12-06-2013, 19:33
Samsung NP300E5A -kupiony za 1699zl
Niezgodność towaru z umową nie ma nic do ekspertyzy w serwisie. Jest to roszczenie wobec sprzedawcy i jeżeli nie odpowiedzą Ci w ciągu 14-stu dni, to możesz ich problem. To nie jest gwarancja!
flashmen
12-06-2013, 19:40
Tak, maja mi odpowiedziec w ciagu 14 dni.
Wiec oni maja swoich "ekspertow od ekspertyz" czy wysylaja do dedykowanego serwisu, ktory stwierdzi, ze zrzucilem lapka z 3 pietra? :)
Jeżeli usterka wystąpiła w ciągu 6-ciu miesięcy od daty sprzedaży, to przyjmuje się, że ta usterka występowała od samego początku. Nie wiem, co trzeba robić aby wyłamać zawiasy w ekranie laptopa w przeciągu 6-ciu miesięcy. To sklep powinien Ci udowodnić, że celowo zniszczyłeś zawiasy łamiąc laptopa, bo przy normalnym użytkowaniu coś takiego nie ma prawa się zdarzyć. A jak dalej będą Cię straszyć jakimiś kosztami jakichś ekspertyz, to idź do Rzecznika praw konsumentów. Szybko zmienią zdanie.
flashmen
12-06-2013, 19:54
Nie no spoko, mysle,ze uda sie to zalatwic z pozytywnym skutkiem.
Laptopa tylko ja uzywam i znam geneze pekniecia tylko,ze oni moga mi wciskac swoje racje i mozemy tak odbijac pileczke bez konca.
Ogolnie zawiasy pracuja z oporem i widac jak pokrywa odkszalca sie w momencie podnoszenia klapki, pech chcial,ze przy drugim zawiasie strzelilo. Niby w niczym to nie przeszkadza ale skoro nie uszkodzilem go mechanicznie to dlaczego mialbym nie reklamowac?
tylko,ze oni moga mi wciskac swoje racje i mozemy tak odbijac pileczke bez konca.
Rzecznik praw konsumenta i tej piłeczki nie odbiją. Chyba, że kupowałeś na firmę, ale skoro jest to niezgodność towaru z umową, to raczej nie.
adriansocho
12-06-2013, 20:32
Nic się nie przejmuj takim gadaniem, pewnie mają to na szkoleniu (żeby zniechęcać klientów do składania reklamacji). Wg moich doświadczeń ze sprzętem komputerowym gwarancja w tym zakresie działałaby równie sprawnie (reklamowałem dwa różne dyski i matrycę w laptopie).
flashmen
12-06-2013, 20:34
Wiec nie odbierac lapka jak cos lub nie placic i poinformowac ich,ze sprawe skieruje do Rzecznika?
Tak, kupowalem jako osoba prywatna. Bylem w sklepie, ludzie brali po 2szt. bo dobra cena to i ja kupilem ;)
Obawiam się, że telefon czy nawet pismo od rzecznika nie za bardzo zwilży sklep pokroju MM. Rzecznik dobry jest ma małe firmy, które prowadzą ludzie nie mający do końca świadomości swoich praw i z rzecznikiem mają do czynienia raz od wielkiego dzwonu. W firmie pokroju MM mają prawników, którzy są odpowiedzialni za obsługę rzecznika i organów nadzoru rynku im nawet powieka nie drgnie jak usłyszą, że mają Rzecznika Konsumentów na linii.
Jeżeli ekspertyza będzie nie po Twojej myśli, to płacisz, zabierasz sprzęt do swojego eksperta, który wystawi opinię, że to nie Twoja wina była, a potem do sądu.
flashmen
12-06-2013, 20:59
czyli gra nie warta swieczki, bo nie mam na to czasu ani checi ;(
a jak wysokie moga byc te oplaty za ekspertyze? i jak mi udowodnia moja wine skoro nie ma na nim sladu upadku, stluczenia?
Opłaty nie powinny być wysokie. Do dwóch stów myślę, zadzwoń do serwisu Samsunga i spytaj się. Takie opłaty zwykle są stałe.
Nie wiem jak udowodnią. Mogą na przykład powołać się na zbytnie zabrudzenie zawiasów, co wpłynęło na ich złe funkcjonowanie i ostatecznie doprowadziło do pęknięcia obudowy. Zabrudzenie powstało w wyniku użytkowania sprzętu w niewłaściwych warunkach.
flashmen
12-06-2013, 21:53
ale musza miec dowody! nie widza przeciez na jakiej melinie mieszkam :)
Władca Pixeli
13-06-2013, 01:19
Pytałem się o model bo z tego co znalazłem na internecie to mieli jakiś podobny problem ale z modelem N510.
Znajoma miła kilka monitorów Samsung. Miały one możliwość regulacji wysokości. Niestety cały ten mechanizm bardzo szybko się uszkadzał. Serwis nie robił problemów próbując wmawiać, że to wina złego użytkowania. Naprawili na gwarancji bez problemów.
Vetinari
13-06-2013, 07:34
Obawiam się, że telefon czy nawet pismo od rzecznika nie za bardzo zwilży sklep pokroju MM. Rzecznik dobry jest ma małe firmy, które prowadzą ludzie nie mający do końca świadomości swoich praw i z rzecznikiem mają do czynienia raz od wielkiego dzwonu. W firmie pokroju MM mają prawników, którzy są odpowiedzialni za obsługę rzecznika i organów nadzoru rynku im nawet powieka nie drgnie jak usłyszą, że mają Rzecznika Konsumentów na linii.
Zależy jaka firma. W tej w której obecnie pracuję (o wiele większej niż MM) pismo od rzecznika w sprawie reklamacji Klienta jest często (nie zawsze, ale dosyć często) rozpatrywane na korzyść Klienta - w myśl zasady: dla "świętego spokoju", żeby Klient nie robił syfu w mediach, internecie i mieć go z głowy.
Ja bym mimo wszystko polecał rzecznika jeżeli za pierwszym razem się nie uda załatwić. Co prawda osobiście nie korzystałem z takich usług bo jakoś nie było okazji (jakoś mam farta że nigdy mi się sprzęt elektroniczny nie zepsuł w okresie "ochronnym".
Andrzej1974
13-06-2013, 19:31
Jeżeli ekspertyza będzie nie po Twojej myśli, to płacisz, zabierasz sprzęt do swojego eksperta, który wystawi opinię, że to nie Twoja wina była, a potem do sądu.
Zanim pójdziesz do sądu to się zastanów 3... nie 4 razy ;-) Ja tam miałem z sądami w różnych sprawach do czynienia i powiem ci, że tam się cyrk dzieje i to dosłownie. Szkoda na sądy zdrowia, czasu i pieniędzy. Jak nie musisz to naprawdę unikaj tego d_z-i_a-d_o-s_t-w_a bo to państwo w państwie i nawzajem się wspierają...
Co do "lokalnego rzecznika UOKIK-u" to warto się do niego zwrócić o pomoc. Ja kiedyś skorzystałem 2 razy z jego usług i... jedna sprawa była pozytywnie załatwiona (jakiś mała firma). Zaś druga nie... gdyż z drugiej strony był... PKO BP...
UOKiK przestał się już zajmować przypadkami pojedynczych ludków, teraz od tego jest Inspekcja Handlowa i Rzecznicy Konsumenta. Obydwa organy podlegają co prawda UOKiKowi, ale w zasadzie działają samodzielnie.
Andrzej1974
13-06-2013, 20:03
UOKiK przestał się już zajmować przypadkami pojedynczych ludków, teraz od tego jest Inspekcja Handlowa i Rzecznicy Konsumenta. Obydwa organy podlegają co prawda UOKiKowi, ale w zasadzie działają samodzielnie.
Ja swoja 1. sprawę chciałem załatwiać właśnie przez PIH. Jednak szybko odesłali mnie do Powiatowego Rzecznika Konsumentów, którego nazwałem "lokalnym rzecznikiem UOKIK-u". ;-)
hackermuz
13-06-2013, 21:29
To ja może powiem jak to jest od drugiej strony (MM i Saturna) - sprzęt nawet jak jest przyjęty jako niezgodność towaru z umową to jest wysyłany normalnie do serwisu producenta potem jak serwis pisze, że jest uszkodzenie mechaniczne to kieras a z reguły z-ca pisze zgrabne pisemko do klienta i wysyła listem poleconym (żeby dotrzymać terminu 14dni). Wiele było tak wysyłanych do Nikona rzeczy ale nigdy za ekspertyzę nie kazali płacić klientowi tylko na jej podstawie odpisywali userowi sprzętu wadliwego :) Minęło w Twoim przypadku 6 miesięcy już od daty zakupu i tutaj problem jest taki - to Ty musisz im udowodnić, że wada istniała w momencie zakupu sprzętu :/
Dziwne bo skorzystalem ze swojego konsumenckiego prawa a pekniecie spowodowane bylo zbyt ciezko "pracujacymi" zawiasami co doprowadzilo do odkszalcen klapy i w konsekwencji pekniecia. Pomijam juz kwestie, ze zaczely scierac sie oznaczenia liter z klawiszy -to tez uwzglednilem w protokole zdawczym.
Dlaczego nie reklamowałeś tych ciężko pracujących zawiasów, a użytkowałeś wadliwie działający sprzęt doprowadzając do uszkodzenia.
Takie tłumaczenie, że zawiasy pracowały ciężko przez 15 miesięcy i dlatego powstała usterka, jest na Twoją niekorzyść. Bo skoro teraz wiesz co było przyczyną pęknięcia, to można domniemywać, że zdawałeś sobie sprawę, że użytkowanie w takim stanie może doprowadzić do pęknięcia.
Andrzej1974
14-06-2013, 18:50
Ja myślę, że niewiele osiągniesz ale życzę powodzenia.
flashmen
20-06-2013, 15:27
lapka oddalem 9 czerwca do MediaMarkt...ile maja czasu na odpowiedz bo wnet mina 2 tyg.i zero odzewu ;/
nied0bry
20-06-2013, 15:39
14 dni roboczych na poinformowanie Cię o sposobie rozpatrzenia reklamacji. Niestety, liczy się data stempla, więc muszą to zrobić poleconym. I najczęściej robią to w ostatnim dniu ;) Przynajmniej tak robiliśmy w MM...
Ale jest światełko w tunelu... Jeśli zrobią to telefonicznie (tylko telefonicznie, bez pisma), to odbierz, wysłuchaj co mają do powiedzenia, poczekaj aż minie 14 dni roboczych od złożenia reklamacji i idź z żądaniem wydania nowego sprzętu (chyba, że żądałeś gotówki, bądź naprawy). Będzie to chamskie zagranie, ale stoisz 'na prawie', bo to oni nie dotrzymali terminu i muszą zrobić to, czego żądałeś w reklamacji. I niech Ci udowodnią, że zostałeś poinformowany... Biling nie jest żadnym dowodem dla sądu - wg ustawy musi być potwierdzenie na piśmie.
pozdr,
kris
flashmen
20-06-2013, 15:47
14 dni roboczych na poinformowanie Cię o sposobie rozpatrzenia reklamacji. Niestety, liczy się data stempla, więc muszą to zrobić poleconym. I najczęściej robią to w ostatnim dniu ;) Przynajmniej tak robiliśmy w MM.
pozdr,
kris
z sobotami i niedzielami?-bo oni pracuja w weekendy ;)
nied0bry
20-06-2013, 15:52
z sobotami i niedzielami?-bo oni pracuja w weekendy ;)
Nie. Oficjalnie, wg przepisów Prawa Pracy, mamy 5-cio dniowy tydzień pracy (a właściwie, to 40 godzinny + 8h nadgodzin).
pozdr,
kris
hackermuz
20-06-2013, 15:57
flashmen zgodnie z prawem
"Art. 8. 3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione."
jest to 14 dni kalendarzowych (jeżeli miałyby to być dni robocze to musiałoby to zostać określone w ustawie)
nied0bry
20-06-2013, 16:48
flashmen: rozmawiałem właśnie z chłopakami z serwisu MM. Spodziewaj się raczej odmowy... ;( I o ile nie powinieneś ponieść żadnych kosztów za wysyłkę i ekspertyzę, to serwis Samsunga uznaje to za uszkodzenie mechaniczne. Polecili skontaktować się z firmą Telmark lub Regenersis w celu wyceny i ew, naprawy.
Co do 14 dni na odpowiedź, to dopytaj dokładnie w Federacji Konsumenta/ u Rzecznika Konsumenta w Twoim mieście. Na ich pomoc raczej nie licz, bo nie dadzą rady MM. Ale zawsze mogą podpowiedzieć jakieś inne opcje rozwiązania problemu - w moim przypadku napisali mi pismo do Inspekcji Handlowej i dzięki temu oddałem towar w H&M bez posiadania paragonu (!), choć wcześniej nie było nawet mowy o reklamacji tegoż...
pozdr,
kris
hackermuz
20-06-2013, 17:40
"I o ile nie powinieneś ponieść żadnych kosztów za wysyłkę i ekspertyzę" łaski mu nie robią, w ustawie nie ma zapisu, że za ewentualną ekspertyzę płaci klient. Nawet jak powiedzieli, że będzie musiał płacić to żaden wewnętrzny regulamin nie jest ponad prawem :)
flashmen masz dwie opcje albo przekroczą termin (co się raczej nie zdarzy - sam w MM kiedyś pracowałem :) ) albo odpiszą zgrabnie, że sam uszkodziłeś i pewnie mają rację bo jak od początku sztywno to chodziło to wtedy powinieneś zgłaszać - zanim stało się bum, a wtedy to poszukaj na szrocie części :)
flashmen
20-06-2013, 18:28
...i pewnie mają rację bo jak od początku sztywno to chodziło to wtedy powinieneś zgłaszać - zanim stało się bum, a wtedy to poszukaj na szrocie części :)
Od poczatku chodzilo z oporem. Klapka odkszalcala sie. Niestety skad moglem wiedziec,ze peknie, Myslalem,ze samsungi tak maja i taki ich urok.
14 dni kalendarzowych minie 24 czerwca plus 2 dni na jakis polecony. Najlepiej to zeby go naprawili bo mam tam duzo waznych danych i zdjec rowniez :)
Babka odbierajaca sprzet ode mnie powiedziala,ze jesli zdecyduje sie na pokrycie kosztow naprawy to ewentualne koszty wysylki i ekspertyzy nie beda uwzgledniane przy rach. koncowym.
hackermuz
20-06-2013, 20:10
Jak się nie zdecydujesz to też nie mogą Cię skasować :) "Klapka odkształcała się" - to już był powód żeby z tym do nich iść, jeżeli coś się odkształca bo nie jest normalne zachowanie. Teraz to już nie ma co gdybać poszło i już, jestem ciekaw jak się sprawa zakończy.
nied0bry
20-06-2013, 20:47
hackermuz: widzisz, niestety mogą... Tego nie reguluje, jak napisałeś 'wewnętrzny regulamin', tylko zasady napraw pogwarancyjnych serwisu. I ustawa nie ma nic do tego, bo odpowiada za sprawy gwarancyjne. Dla przykładu cytat z formularza serwisowego Nikona:
Jestem o tym poinformowany, że sporządzenie wstępnego kosztorysu jest płatne ryczałtem do kwoty 30 PLN/szt., (z VAT) - darmowe - w przypadku udzielenia zlecenia na naprawę. Opłata ryczałtowa za wstępny kosztorys obowiązuje również w przypadku braku lub nieważnych dokumentów gwarancyjnych. Zryczałtowany koszt wysyłki wynosi 25 PLN (z VAT). Zgodnie z warunkami gwarancji Nikon Polska Sp. z o.o. koszty transportu nie są naliczane w przypadku napraw gwarancyjnych.
Ale, jak napisałeś, poczekamy - zobaczymy. Miejmy nadzieję, że Samsung się wykaże i załatwi sprawę jak Lenovo, które bez proszenia wymienia klientom wyłamane zawiasy w lapkach razem z obudowa za free...
pozdr,
kris
Dobra, macie i przestudiujcie sobie:
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fwww.uokik.gov.pl%2Fdownload.php%3 Fplik%3D6397&ei=gE7DUePXK8rNtQbX44GoBw&usg=AFQjCNGLGp9AjVU_F2yxjJ8STi7NY-3q1g&bvm=bv.48175248,d.Yms&cad=rja
Jest trochę do poczytania, ale jest to decyzja prezia UOKiK w sprawie utrudniania przez MM dochodzenia roszczeń z tytułu niezgodności towaru z umową po 6 miesiącach od zakupu.
hackermuz
20-06-2013, 22:22
"hackermuz: widzisz, niestety mogą... Tego nie reguluje, jak napisałeś 'wewnętrzny regulamin', tylko zasady napraw pogwarancyjnych serwisu. I ustawa nie ma nic do tego, bo odpowiada za sprawy gwarancyjne. Dla przykładu cytat z formularza serwisowego Nikona:
Cytat:
Jestem o tym poinformowany, że sporządzenie wstępnego kosztorysu jest płatne ryczałtem do kwoty 30 PLN/szt., (z VAT) - darmowe - w przypadku udzielenia zlecenia na naprawę. Opłata ryczałtowa za wstępny kosztorys obowiązuje również w przypadku braku lub nieważnych dokumentów gwarancyjnych. Zryczałtowany koszt wysyłki wynosi 25 PLN (z VAT). Zgodnie z warunkami gwarancji Nikon Polska Sp. z o.o. koszty transportu nie są naliczane w przypadku napraw gwarancyjnych. "
Widzisz właśnie nie mogą go skasować, a dlaczego? Bo nasz forumowy kolega nie korzysta z gwarancji anie żadnej naprawy pogwarancyjnej tylko z ustawy i nie interesuje go czy MM wyśle tego lapka do serwisu samsunga czy zaniesie do Pana Kazia za rogiem :) Ustawa a gwarancja to zupełnie dwie różne rzeczy, bo Samsung pewnie gwarancję dał roczną a sklep odpowiada przez 2 lata. Tutaj powołałeś się na regulamin Nikona, samsung może mieć podobny ale kogo to obchodzi skoro przed nami odpowiada sklep.
flashmen
20-06-2013, 23:02
Samsung daje 2 lata gwarancji na lapki.
hackermuz
21-06-2013, 08:31
flashmen ale to Ty oddałeś to z gwarancji czy z ustawy?
flashmen
21-06-2013, 12:14
Ustawy.
hackermuz
21-06-2013, 13:20
No to gwarancja nas nie interesuje ani zapisy Samsunga gdziekolwiek :)
flashmen
22-06-2013, 12:07
Pare minut temu otrzymalem sms od MM mowiacy:
"Informujemy, ze reklamacja zostala zakonczona, prosimy o zgloszenie sie do Pkt.Obslugi Klienta z dokumentem zlecenia serwisowego oraz dokumentem zakupu w celu odebrania urzadzenia".
Rozumiem wiec,ze reklamacja nie zostala uwzgledniona?
Tego nie można stwierdzić. Równie dobrze mogli naprawić lub wymienić.
hackermuz
22-06-2013, 12:49
flashman daj cynka, jak Ci odrzucili to powinieneś dostać to na piśmie ze sklepu, nie daj sobie wcisnąć żadnego kwitu od samsunga :)
flashmen
22-06-2013, 12:56
Gdzie w Ustawie pisze, ze powinni poinformowac mnie w ciagu ustawowych 14 dni pisemnie?
W Ustawie tez nic nie ma, ze kupujacy ponosi koszty ekspertyzy.
Wiec ktos tu straszy?
hackermuz
22-06-2013, 13:15
Nie ma tego w ustawie ale możesz żądać bo z czym ewentualnie do uokiku pójdziesz? Co do kosztów ekspertyzy to nie ja Ci tak napisałem :) W ogóle to spokojnie możesz tam zadzwonić i spytać po prostu telefonicznie jaka jest decyzja.
flashmen
22-06-2013, 13:35
Chetnie bym zadzwonil i zapytal ale widze 2 polaczenia w moim telefonie z numeru zastrzezonego, mozliwe,ze z MM ale nawet nie mam jak tego sprawdzic :) W smsie od nich tez nie mam podanego numeru ;/
Ogolnie looz, taraz juz mi wsio czy naprawili czy nie. Z tego co wiem to oddajac sprzet i korzystajac z Ustawy pobieranie oplat za ekspertyze jest bezpodstawne i nie moga tego robic. W przypadku skorzystania z Gwarancji serwis moze pobrac oplate ale tez nie musi -to juz zalezy od serwisu.
flashmen
24-06-2013, 12:11
Laptopa wlasnie odebralem. Firma TelmarK Serwis z W-wy ymienila LCD FRONT i LCD BACK.
Wytarta klawiatura niestety nie podlega wymianie, mozna to zrobic odplatnie.
Oddajac sprzet do sklepu i powolujac sie na Ustawe..., sklep nie moze pobierac oplat zwiazanych z ekspertyza [nawet negatywna] ani za wysylke sprzetu do serwisu. To jest prawo jakie przysluguje kupujacemu!
Dzieki wszystkim za glos w tym temacie ;)
hackermuz
24-06-2013, 15:48
No widzisz :) i co dobrze teraz chodzi? :)
flashmen
24-06-2013, 17:43
On cały czas dobrze "chodził" ;-)
adriansocho
24-06-2013, 18:49
Chyba chodziło w pytaniu o to, czy wymiana tych części załatwia problem źle zaprojektowanych zawiasów na zawsze, czy przedłuża czas użytkowania do następnego pęknięcia:)