Zobacz pełną wersję : Jaki program wybrać?
xyzzielony
03-06-2013, 11:20
Witam
Potrzebuję obrobić zdjęcie np. kubka aby było na białym tle.
Robiłem zdjęcie na tle białej kartki ale i tak na moim sklepie widać szarość tej białej kartki a potrzebuję aby kubek był na tle bielutkim jak tło w sklepie internetowym.
Jaki darmowy program polecacie?
Z góry bardzo wam dziękuję drodzy forumowicze :)
darkmajin
03-06-2013, 11:46
przepal tło za kubkiem lampą i program Ci nie potrzebny, a tak to jakiś darmowy gimp lub trial photoshopa po pytaniu wnioskuje że i tak się nie znasz na obróbce więc pierwszy lepszy wystarczy...
ew. wrzuć fotę do działu pomoc w obróbce myślę że jedną fotkę ktoś zrobi cacy ;)
xyzzielony
04-06-2013, 16:55
Dzięki darkmajin. Zainstalowałem program GIMP i teraz pytanie czy aby było idealnie białe tło trzeba dokładnie obrysować ten kubek i wyciąć po czym kleić na białe tło? czy jest jakiś łatwiejszy sposób aby kubek był na idealnie białym tle?
Z góry dziękuję za odpowiedź forumowicze:)
hostman22
04-06-2013, 17:41
z góry to my prosimy, wstukaj frazę w google ;), metod jest co najmniej kilka, zależnie jaki masz materiał wyjściowy
xyzzielony
04-06-2013, 18:07
To własnie google skierowało mnie na forum ;) chyba forum jest tez po to aby się zapytac co jak zrobic prawda?
Jestem przekonany że znajdzie się tu osoba która napisze jak to mozna zrobić w inny sposób :) bo jak wycinałem nożyczkami to w niektórych miejscach obrabiany przedmiot został przycięty :(
darkmajin
04-06-2013, 18:22
szybciej i łatwiej będzie jak obejrzysz jakiś tutorial na youtubie... ale tak musisz obrysować ten kubek i wtedy robisz z tłem co chcesz... na ile naturalnie to będzie wyglądało to już inna sprawa, musisz dokładnie oznaczyć przedmiot jest pare narzędzi nawet i w gimpie do tego... wrzuć fotkę może ktoś Ci zrobi ( chyba że masz więcej to naucz się przyda się na przyszłość )
xyzzielony
04-06-2013, 18:31
dzięki, fotek jest więcej i chcę sie tego nauczyć :)
http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html
Dodatkowo książki:
- Paweł Brągoszewski, Fotografia cyfrowa, Edycja zdjęć w Linuksie - stara, może być niedostępna; to że ma w tytule "Linux" nic nie znaczy, od 2. rozdziału jest już wyłącznie o obróbce zdjęć w Gimpie
- Klaus Golker - GIMP 2.6 dla fotografów - techniki cyfrowej obróbki zdjęć
- Włodzimierz Gajda, GIMP. Praktyczne projekty. Wydanie II - zwłaszcza tu znajdziesz porady jak wycinać i wklejać
Trial Photoshop ew. Photoshop Elements -> zaznać predmiot i Refine Edge. Po robocie.
P.S. Miałem na myśli oczywiście "zaznacz", sorry.
Kup sobie Elements, jest chyba 10-ka nówka pudełko za niecałe 300 zł na aledrogo, to rozwiąże wszystkie problemy.
Sciągnij triala 5-ke Photoshopa i jeżeli ciągle będziesz potrzebował dużo przedmiotów bez tła, zapisz w nim akcje i wrzuć do Elementsa - dwa kliknięcia po zaznaczeniu i gotowe.
W tym miejscu masz darmowy program do edycji online : KLIK (http://ipiccy.com/) , pobaw się opcją "exposure" na pewno poprawisz wygląd ;-)