Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Domyślnie Jaki program wybrać?

Witam

Potrzebuję obrobić zdjęcie np. kubka aby było na białym tle.
    Robiłem zdjęcie na tle białej kartki ale i tak na moim sklepie widać szarość tej białej kartki a potrzebuję aby kubek był na tle bielutkim jak tło w sklepie internetowym.

Jaki darmowy program polecacie?

Z góry bardzo wam dziękuję drodzy forumowicze

Domyślnie

przepal tło za kubkiem lampą i program Ci nie potrzebny, a tak to jakiś darmowy gimp lub trial photoshopa po pytaniu wnioskuje że i tak się nie znasz na obróbce więc pierwszy lepszy wystarczy...

ew. wrzuć fotę do działu pomoc w obróbce myślę że jedną fotkę ktoś zrobi cacy

Domyślnie

Dzięki darkmajin. Zainstalowałem program GIMP i teraz pytanie czy aby było idealnie białe tło trzeba dokładnie obrysować ten kubek i wyciąć po czym kleić na białe tło? czy jest jakiś łatwiejszy sposób aby kubek był na idealnie białym tle?

Z góry dziękuję za odpowiedź forumowicze

Domyślnie

z góry to my prosimy, wstukaj frazę w google , metod jest co najmniej kilka, zależnie jaki masz materiał wyjściowy
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

To własnie google skierowało mnie na forum chyba forum jest tez po to aby się zapytac co jak zrobic prawda?

Jestem przekonany że znajdzie się tu osoba która napisze jak to mozna zrobić w inny sposób bo jak wycinałem nożyczkami to w niektórych miejscach obrabiany przedmiot został przycięty
    Ostatnio edytowane przez xyzzielony ; 04-06-2013 o 18:09

Domyślnie

szybciej i łatwiej będzie jak obejrzysz jakiś tutorial na youtubie... ale tak musisz obrysować ten kubek i wtedy robisz z tłem co chcesz... na ile naturalnie to będzie wyglądało to już inna sprawa, musisz dokładnie oznaczyć przedmiot jest pare narzędzi nawet i w gimpie do tego... wrzuć fotkę może ktoś Ci zrobi ( chyba że masz więcej to naucz się przyda się na przyszłość )

Domyślnie

dzięki, fotek jest więcej i chcę sie tego nauczyć

Domyślnie

http://www.dfv.pl/warsztaty-gimp.html

Dodatkowo książki:
    - Paweł Brągoszewski, Fotografia cyfrowa, Edycja zdjęć w Linuksie - stara, może być niedostępna; to że ma w tytule "Linux" nic nie znaczy, od 2. rozdziału jest już wyłącznie o obróbce zdjęć w Gimpie
    - Klaus Golker - GIMP 2.6 dla fotografów - techniki cyfrowej obróbki zdjęć
    - Włodzimierz Gajda, GIMP. Praktyczne projekty. Wydanie II - zwłaszcza tu znajdziesz porady jak wycinać i wklejać

Domyślnie

Trial Photoshop ew. Photoshop Elements -> zaznać predmiot i Refine Edge. Po robocie.

Domyślnie

P.S. Miałem na myśli oczywiście "zaznacz", sorry.
    Kup sobie Elements, jest chyba 10-ka nówka pudełko za niecałe 300 zł na aledrogo, to rozwiąże wszystkie problemy.
    Sciągnij triala 5-ke Photoshopa i jeżeli ciągle będziesz potrzebował dużo przedmiotów bez tła, zapisz w nim akcje i wrzuć do Elementsa - dwa kliknięcia po zaznaczeniu i gotowe.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów