Zobacz pełną wersję : Tamron do D3100...?
Witam!!!Mam dylemat odnośnie wyboru obiektywu Tamrona 17-50 mm. Czy do typowo amatorskich zastosowań obejdzie się bez VC... Pomużcie.
irek6311
02-06-2013, 19:06
Obejdzie się bez VC (stabilizacji) bo stale światlo f/2,8 ten obiektyw ma ...
można w trudniejszych warunkach zdjęcia nieporuszone robić .
Tylko musisz kupić wersję z silnikiem, a ona lubi trochę doostrzać przez co ma wolniejszy AF od wersji pierwszej bez silnika.
@puciek
a to doostrzanie to także występowało w szkłach dla Nikona. Obiło mi się gdzieś o oczy że występowało to jedynie w pierwszych wersjach pod Canona.. (chyba muszę się swojemu 17-50 dokładniej przyjrzeć, bo jeszcze nie zwróciłem uwagi na ten feler)..
Pozdro, BNG
Czasami się zdarza także ze szkłem do nikona - w gorszych warunkach. Przy dobrym świetle jest ok. I nie wiem, czy wszystkie tak mają.
knopers1
03-06-2013, 06:21
Dokladnie, mialem tamrona bez VC razem z D3100. Doostrzal tylko w trudnych warunkach. Obrazek dawal swietny jak trafil AF w punkt. Niestety czesto lubial spodlowac. No i AF jest powolny. Na statyczne foty dzialal prawidlowo, niestety mojej 3 letniej corce nie dawal rady....
Jak chcesz cos pozadnego w tym zakresie to proponuje Sigme 17-50 ze stabilizatorem. AF siedzi praktycznie zawsze w punkt. Dostaniesz go juz za 399€.
Dzięki za sugestie. A gdyby tak porównać Tamrona 17- 50 oraz Sigmę 18-50 obydwa bez stabilizacji. Któryś ma przewagę jako amatorskie szkiełko czy po prostu w obu przypadkach trzeba trafić udany egzemplarz.
knopers1
12-06-2013, 19:31
Dam Ci kolego naprawde dobra rade! Zastanow sie nad sigma 17-50 !!! Cena ciut wieksza ale bez przesady! Obrazek, szybki AF i stabilizacja naprawde super! Szklo ostre niesamowiecie! Mialem tamrona bez VC i znam roznice! Sigma warta kazdej zlotowki. Jak bym wiedzial ze jest tak dobra, zakupil bym ja juz na samym poczatku! A szklo warte moim zdaniem duzo wiecej pieniedzy.
Dam Ci kolego naprawde dobra rade! Zastanow sie nad sigma 17-50 !!! Cena ciut wieksza ale bez przesady! Obrazek, szybki AF i stabilizacja naprawde super! Szklo ostre niesamowiecie! Mialem tamrona bez VC i znam roznice! Sigma warta kazdej zlotowki. Jak bym wiedzial ze jest tak dobra, zakupil bym ja juz na samym poczatku! A szklo warte moim zdaniem duzo wiecej pieniedzy.
Tak jak kolega powiedział, Sigma tydzień temu zabiła Tamrona, bo obniżyła cenę swoich szkieł z 2700 do 1700 zł. Teraz nie ma absolutnie sensu kupować Tamrona, który jest o klasę gorszy od niej. Ba, jakbyś odwiedził giełdę do okazuje się że zaczynaja sie na niej pojawiać również N17-55 f/2.8, bo ta Sigma jest równie dobra i niechybnie ceny używek Nikkora pójdą w dół.
Brałbym w ciemno i w dodatku jak najszybciej, bo z tego co słyszałem już muszą zamawiać z Japonii bo się im pokończyły. Poszukaj sobie Sigma-Centrum i idz przymierz z paru sztuk.
Ja niedługo idę zrobić to samo :)
Dzięki za sugestie. A gdyby tak porównać Tamrona 17- 50 oraz Sigmę 18-50 obydwa bez stabilizacji. Któryś ma przewagę jako amatorskie szkiełko czy po prostu w obu przypadkach trzeba trafić udany egzemplarz.
jak kolega wyżej wspomniał - zapomnij o Tamronie 17-50, zapomnij o Sigmie 18-50/2.8...
Sigma 17-50/2.8, jest w cenie 1700zł. Lepszego szkła nie znajdziesz.
Ciekawe gdzie znajdziesz te parę sztuk?
A jak u niej z AF ?
Archibald6803
16-06-2013, 11:58
Zero problemu ;
57 strzałów w różnych warunkach oświetleniowych , 55 celnych. Wszystkie strzały oddawane na F2,8 na losowych ogniskowych z całego zakresu.
Andrzej1974
16-06-2013, 12:08
jak kolega wyżej wspomniał - zapomnij o Tamronie 17-50, zapomnij o Sigmie 18-50/2.8...
Ostatnio niezła jest podnieta z Sigmą 17-50/2.8 w tak atrakcyjnej cenie. Sam mam ochotę na to szkiełko...
Ciekawe gdzie znajdziesz te parę sztuk?
Jak będzie dostawa z Japonii pod koniec czerwca.
PONOĆ :D
A jeszcze przed tym hypem (w zeszły poniedziałek) dzwoniłem do Foto-Net to mieli 4 sztuki do przymiarek
Jeśli mają w tej fajnej cenie to dobrze że użyłeś czasu przeszłego.:)
A jak u niej z AF ?
AF prawie tak samo dobry jak w N17-55/2.8. Może trochę wolniejszy przy dłuższym końcu i przy bardzo słabych warunkach oświetleniowych.
Co do FF/BF - chyba się zdarza, ale z komentarzy wynika że bardzo rzadko, tzn gdzieś kiedyś trafiłem na komentarz, że obiektyw miał jakiś problem, ale czas w jakim serwis sigmy naprawia obiektywy jest wzorowy - ja wysłałem w piątek, we wtorek wrócił, czyli zaledwie 1 dzień był w serwisie.