PDA

Zobacz pełną wersję : 16-35/4 VR epic fail WTF

dame
01-06-2013, 12:26
siemka
uzbrojony nowy szeroki kąt ruszyłem na podbój Maroka. Na drugi drugi dzień zaplanowailśmy wschód słońca na Saharze (Erg Chebbi). Tak się niefortunnie zlożyło, ze od rana wiał wiatr, a piach pchał sie wszędzie - do ust, oczu, nosa, dosłownie wszędzie.

Zdjęcia wyszły calkiem fajne, ale jakiez jest moje zdziwienie po powrocie - w obiektywie oba pierscienie skrzypią i stawiają wyraźny opór!! @_@ przecież obiektyw mial byc uszczelniony @_@ ja rozumiem ze nie mozna go zanurzac w wodzie, ale nie to chyba lekkie przegięcie w obiektywie tej klasy?!

Dodam, że na miejscu używałem też 50/1.4G i na nim pustynia nie zrobiła żadnego wrażenia - działa tak samo dobrze, jak przed pustynią. Aparat (d700) to samo.

Jestem zdruzgotany - ciezki sprzet za kupe kasy pada po pierwszym czy drugim dniu wyjazdu @_@ WTF

teraz nawet nie wiem czy moge go dalej uzyzwac pomimo wyraznego oporu i skrzypienia, czy lepiej odlozyc?? a z drugije strony - po cholere mi obiektyw, ktorego nie da sie uzywac?!

adriansocho
01-06-2013, 14:13
Lepiej oddać do czyszczenia, a tak w ogóle to wrzuć te fotki z Erg Chebby:) Ja tam byłem, to robiłem fotki moją pierwszą cyfrówką - Canonem S2 IS...

kichu
01-06-2013, 14:22
patent sprzedany mi przez jednego fotoprzyrodnika na ogarniecie tego tematu to
odkurzacz, maksymalne ssanie, rure przytykamy do krawedzi pierscienia i lekko obracamy
da sie tak wyssac wiekszosc ziarenek ktore mogly sie dostac pod pierscien

bryk77
02-06-2013, 02:51
Z tym odkurzaczem bym tak nie szalał. Już jedno szkło tak czyściłem. Jakież było moje zdziwienie gdy w środku było więcej syfu po aniżeli przed.

krolewicz
02-06-2013, 08:10
ja po żużlu czyszczę sprzęt odkurzaczem, paru znajomych również i póki co patent się sprawdza :)

dame
02-06-2013, 22:23
dzieki za porady, po powrocie do domu na bank odsylam caly sprzed do serwisu na czyszczenie - aparat i wszystkie obiektywy, bo juz troche syfu na matrycy i na matowce jest (zmiany obiektywów w zamiec na pustyni..). zdruzgotany jestem tylko jakością uszczelnień szerokiego kąta - wciąż jestem w maroku i na miejscu po prostu nie mam odkurzacza :S a wycieczka jescze trwa... nie po to kupowalem uszczelniony obiektyw, zeby sie zapiaszczal po *pierwszym* użyciu..... :(

czy ja za duzo wymagam i to normalne?
jeśli tak to p... chrzanie zoomy i przesiadam sie na stalki, ale na szerokich kątach to bedzie bolesne...

Auriell
02-06-2013, 23:46
Wejście z szerokiego kąta przeważnie bywa bolesne ;P

A na poważnie, to skoro obiektyw uszczelniany, to gwarancja się kłania.

dame
03-06-2013, 13:30
tez tak to odbieram z ta gwarancja - dla mnie to podpada pod produkt niezgodny z opisem, ale nie jestem ekspertem. ma ktos jakies doswiadczenia na tym polu?

Koliber44
05-06-2013, 13:52
Mozesz zapodac jakies fotki z tego szkielka ....... bo ja wlasnie czekam na moje a chetnie bym zobaczyl jak w taki warunkach daje rade :)