Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Unhappy 16-35/4 VR epic fail WTF

siemka
    uzbrojony nowy szeroki kąt ruszyłem na podbój Maroka. Na drugi drugi dzień zaplanowailśmy wschód słońca na Saharze (Erg Chebbi). Tak się niefortunnie zlożyło, ze od rana wiał wiatr, a piach pchał sie wszędzie - do ust, oczu, nosa, dosłownie wszędzie.

Zdjęcia wyszły calkiem fajne, ale jakiez jest moje zdziwienie po powrocie - w obiektywie oba pierscienie skrzypią i stawiają wyraźny opór!! @_@ przecież obiektyw mial byc uszczelniony @_@ ja rozumiem ze nie mozna go zanurzac w wodzie, ale nie to chyba lekkie przegięcie w obiektywie tej klasy?!

Dodam, że na miejscu używałem też 50/1.4G i na nim pustynia nie zrobiła żadnego wrażenia - działa tak samo dobrze, jak przed pustynią. Aparat (d700) to samo.

Jestem zdruzgotany - ciezki sprzet za kupe kasy pada po pierwszym czy drugim dniu wyjazdu @_@ WTF

teraz nawet nie wiem czy moge go dalej uzyzwac pomimo wyraznego oporu i skrzypienia, czy lepiej odlozyc?? a z drugije strony - po cholere mi obiektyw, ktorego nie da sie uzywac?!
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Lepiej oddać do czyszczenia, a tak w ogóle to wrzuć te fotki z Erg Chebby Ja tam byłem, to robiłem fotki moją pierwszą cyfrówką - Canonem S2 IS...
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

patent sprzedany mi przez jednego fotoprzyrodnika na ogarniecie tego tematu to
    odkurzacz, maksymalne ssanie, rure przytykamy do krawedzi pierscienia i lekko obracamy
    da sie tak wyssac wiekszosc ziarenek ktore mogly sie dostac pod pierscien

Domyślnie

Z tym odkurzaczem bym tak nie szalał. Już jedno szkło tak czyściłem. Jakież było moje zdziwienie gdy w środku było więcej syfu po aniżeli przed.

Domyślnie

ja po żużlu czyszczę sprzęt odkurzaczem, paru znajomych również i póki co patent się sprawdza

Domyślnie

dzieki za porady, po powrocie do domu na bank odsylam caly sprzed do serwisu na czyszczenie - aparat i wszystkie obiektywy, bo juz troche syfu na matrycy i na matowce jest (zmiany obiektywów w zamiec na pustyni..). zdruzgotany jestem tylko jakością uszczelnień szerokiego kąta - wciąż jestem w maroku i na miejscu po prostu nie mam odkurzacza :S a wycieczka jescze trwa... nie po to kupowalem uszczelniony obiektyw, zeby sie zapiaszczal po *pierwszym* użyciu.....

czy ja za duzo wymagam i to normalne?
    jeśli tak to p... chrzanie zoomy i przesiadam sie na stalki, ale na szerokich kątach to bedzie bolesne...

Domyślnie

Wejście z szerokiego kąta przeważnie bywa bolesne ;P

A na poważnie, to skoro obiektyw uszczelniany, to gwarancja się kłania.

Domyślnie

tez tak to odbieram z ta gwarancja - dla mnie to podpada pod produkt niezgodny z opisem, ale nie jestem ekspertem. ma ktos jakies doswiadczenia na tym polu?

Domyślnie

Mozesz zapodac jakies fotki z tego szkielka ....... bo ja wlasnie czekam na moje a chetnie bym zobaczyl jak w taki warunkach daje rade
    Nikon D700 + GRIP / Nikon D800 + Grip /N50 1.4 / N85 1.8 / N24-70 2.8 / N60 2.8Micro/ N35 1.8 / N70-200 2.8 VRII / SB 900 / MF 190XPROB + MF 496RC2

Uprawnienia umieszczania postów