Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co po D300s?

Traviz
30-05-2013, 09:50
Moi drodzy,
Od pewnego czasu borykam się z taką zagadką: Co kupić po D300s?
Dodam, że zajmuję się fotografią głównie reporterską i okolicznościową.
Polityka Nikona zaskoczyła mnie strasznie, ponieważ moim celem było kupno D3s, który obecnie nie jest już do nabycia w stanie sklepowym, a używane sztuki można policzyć na palcach jednej ręki (dobrego nikt się nie pozbywa ;) ).

Zależało mi na dwóch slotach na karty pamięci, szybkości, a przede wszystkim na matrycy i jej zdolności do fotografowania w trudnych warunkach np. kościół.

Zastanawiałem się ostatecznie nad D700, choć liczyłem na to, że zmiana będzie trochę bardziej odczuwalna - w tym przypadku musiałbym zrezygnować z kilku rzeczy dla niewiele lepszej matrycy - pomijając już to, problem z kupieniem nowej sztuki jest niemal analogiczny jak w przypadku D3s. W D800 zniechęca mnie matryca 36mpx - przy reportażu zapewne skutecznie wypełni wolne przestrzenie dyskowe i spowolni masową obróbkę. D4 jest natomiast zdecydowanie poza moim zasięgiem... Czasem zaczynam żałować, że kupiłem Nikona. Gdybym miał sprzęt Canona, prawdopodobnie kupiłbym 5D mkIII i załatwiłoby to sprawę...

Ktoś walczy z podobnym problemem?

remos
30-05-2013, 10:10
Nuuda, ile można.

D800 możesz sobie cropa zostawić i masz mniejsze pliki,
kupić dodatkowy hdd 300-400PLN to nie problem (przy zakupie nowego FF)
jakie masz szkła?
poczytaj co już wszystko zostało wcześniej opisane.
Kup D600.

Traviz
30-05-2013, 10:19
W którym wątku była o tym dyskusja? W tym dziale widzę 39 tematów, z czego żaden nie pasuje do mojego pytania...

Ze szkieł najczęściej korzystam z 50 1.4 i 85 1.4, dodatkowo 10-20 3.5 oraz 28-75 2.8.

MstrG
30-05-2013, 10:19
Traviz, napisz jakie masz szkła i ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakupy.

Traviz
30-05-2013, 10:31
Traviz, napisz jakie masz szkła i ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na zakupy.

Szkła w poprzednim poście. Na body planowałem przeznaczyć ok. 13'000.
Większość szkieł, które mam będzie pasować. Wyjątkiem jest Sigma 10-20 f3.5, którą planuję sprzedać i zamienić na coś pod FX lub zostawić pod body zapasowe, którym zostanie D300s.

pprofanum
30-05-2013, 10:45
Ja kupiłem D3s, "ustrzelenie" jakiegoś z niskim przebiegiem wcale nie jest takie trudne. Chwila cierpliwości...
Wymieniłeś dokładnie te cechy, które były ważne i dla mnie, z ta różnicą, że wg mnie podwójny slot kart jest podstawą w reporterskiej puszcze, i nikt mi nie będzie wmawiał, że awarie kart są rzadkie...
A D800 jest demonizowane za te pliki, tak jak napisał @remos, dyski są tanie...
Więc przyjdzie i kolej na niego...

MstrG
30-05-2013, 10:53
Skoro rozważasz 5Dmk3 to lepiej kup D800. Jest tańszy, więc możesz dodatkowo zmodernizować komputer, aby obróbka zdjęć była szybsza. Rawy możesz też pozmniejszać (szkoda, że nie bezpośrednio w puszce), archiwizować na zewnętrznych dyskach twardych czy choćby na płytach dvd czy bluray.
Jeśli nie zajmujesz się filmowaniem - tutaj 5Dmk3 IMO jest lepszy, D800 da Ci za to o wiele lepszą jakość obrazka, DR i głębię kolorów. Do tego masz niesamowitą możliwość kadrowania zdjęcia w postprodukcji.

Zastanów się jeszcze nad D600, ma podobną ilość MP, zalety względem 5Dmk3 bądą takie same jak w przypadku D800, czyli lepsza jakość obrazka, DR i głębia kolorów. Wbrew pozorom D600 ma rewelacyjną matrycę, dużym minusem jest to, że nie jest wpisany na polską listę NPS (a jest np w DE i USA) oraz problem "kurzenia" przez pierwsze kilka tysięcy zdjęć.

Jacek_Z
30-05-2013, 10:57
..i nikt mi nie będzie wmawiał, że awarie kart są rzadkie....Są rzadsze niż awarie body.
D800 nie jest do reporterki. No chyba, że reporterka to śluby.
Traviz - kup D600.

Traviz
30-05-2013, 11:09
pprofanum, z racji prowadzonej działalności chciałbym kupić body na fakturę, a to zawęża kryterium poszukiwania...
Co do kart pamięci - mam dokładnie to samo. Między innymi był to jeden z powodów, dla których nie dołożyłem kilka lat temu do D700.
Dyski są tanie - fakt. Mam kilka, ponieważ stosuję backup plików na kilku jednocześnie. Problem natomiast może pojawić się podczas obróbki - korzystam z laptopa, gdzie jest jeden dysk SSD 256GB, a te dyski nie należą już do tych najtańszych - 512GB to koszt ok. 1500zł. Choć jak okaże się, że trzeba, to nie będzie wyjścia. Tylko potem się jeszcze może okazać, że i7 i 8GB ramu to też za mało żeby to ogarnąć :) A jak do tej pory przez 2 lata aż miło jest pracować.

pprofanum
30-05-2013, 11:18
Tak, zestaw D600 + D300s jest ok, chyba, że sprzedasz 3sete i kupisz jako zapas drugie FX (dołożysz to co ci zostanie po kupnie D600), to też nie jest opcja bez racji bytu.
Co do kart, może mogłem precyzyjniej, osobiście nigdy nie zgrywam fot przez kabel prosto z puchy, więcej, nigdy bym nie podpiął aparatu przez kabel do niczego co znajduje się pod napięciem sieciowym, może to moja fanaberia, ale tak mam.
Przypadek miałem z kartą SD, ale z winy czytnika, jak się okazało, dało sie odzyskać ok 50% materiału. Gdybym nie miał zapasu na CF...

Traviz
30-05-2013, 11:31
D800 nie jest do reporterki. No chyba, że reporterka to śluby.
Traviz - kup D600.
Śluby, koncerty, imprezy itp.
D800 odpada ze względu na ilość kl./s czy jeszcze z jakiegoś powodu?

Miren
30-05-2013, 11:39
dużym minusem jest to, że nie jest wpisany na polską listę NPS (a jest np w DE i USA) oraz problem "kurzenia" przez pierwsze kilka tysięcy zdjęć.

Dla mnie dużym minusem tego body jest wąskie, centralne umieszczenie punktów AF, właściwie cały układ AF.
Minusy, które wypisałeś, dla mnie są pomijalne.

pprofanum
30-05-2013, 11:41
To nie kumam, jeśli D800 zbyt wolny, to sam sobie odpowiedziałeś, albo zmieniasz system, albo polujesz na D3s z fakturą, bo przecie D600 szybszy nie jest...

MstrG
30-05-2013, 11:47
Dla mnie dużym minusem tego body jest wąskie, centralne umieszczenie punktów AF, właściwie cały układ AF.
Minusy, które wypisałeś, dla mnie są pomijalne.

Uważasz, że 5Dmk3 jest duzo lepsze pod tym względem?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_5D_Mark_III/images/Canon5D3_viewfinder.gif)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/Canon_5D_Mark_III_AIServoAFTrackingDispl-1.jpg
źródło (http://media.digitalcameraworld.com/files/2012/03/Canon_5D_Mark_III_AI-Servo-AF-Tracking-Display.jpg)

Aczkolwiek zgadzam się, że D600 nie rozpieszcza punktami AF

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://mykopitiam.com/forum/hooks/viewfinder-nikon-d600-i2.png)

Traviz
30-05-2013, 11:49
To nie kumam, jeśli D800 zbyt wolny, to sam sobie odpowiedziałeś, albo zmieniasz system, albo polujesz na D3s z fakturą, bo przecie D600 szybszy nie jest...
Źle mnie zrozumiałeś. Nie napisałem, że zbyt wolny, tylko czy oprócz jego prędkości jest coś jeszcze co może go wyłączyć z tej dziedziny :) Z szybkości korzystam sporadycznie, może nawet dałoby się bez tego żyć.

pprofanum
30-05-2013, 11:56
OK, mea culpa.
Więc co, w końcu chcesz kupić?

Traviz
30-05-2013, 12:05
Na podstawie Waszych odpowiedzi najlepszym wyborem byłby D800. Najpierw jednak będę pewnie szukał używki D3s z fakturą - choć do tej pory każde body miałem od nowości, jakoś tak mam, że czuję się pewniej co do historii użytkowania :)
Gdyby ktoś chciał coś jeszcze doradzić w tej kwestii to będę wdzięczny.

Nie wychodzi nic nowego w tym roku tak pomiędzy D800 i D4? :)

Miren
30-05-2013, 12:07
Uważasz, że 5Dmk3 jest duzo lepsze pod tym względem?

Nie interesuje mnie to, co ma Canon, napisałem o D600.

MstrG
30-05-2013, 12:13
Nie interesuje mnie to, co ma Canon, napisałem o D600.

Czasem warto zobaczyć co oferuje konkurencja, w tym przypadku za dużo większe pieniądze.

pprofanum
30-05-2013, 12:20
Widzę, że mamy bardzo podobnie, trójka była pierwszą "używką" jaką kupiłem. Sprawdziłem, gdzie mogłem, pomacałem, niewielki przebieg, ładny był...
I kupiłem.

coroner
30-05-2013, 13:10
Bujam się z identycznym dosłownie problemem, i wybór (nie)stety padł na D800, niby dobra pucha, ale jakoś nie będzie pokrywać moich potrzeb w 100%.
Oczywiście można mowic ze dyski co raz tansze ale to nadal pieniądze, a z kolejnych stówek robią się tysiące itd...
Zaraz ktoś mi napisze że nikt nie obiecywał, że będzie tanio, ale chyba nie do konca o to w fotografii chodzi.

MstrG
30-05-2013, 13:22
Bujam się z identycznym dosłownie problemem, i wybór (nie)stety padł na D800, niby dobra pucha, ale jakoś nie będzie pokrywać moich potrzeb w 100%.
Oczywiście można mowic ze dyski co raz tansze ale to nadal pieniądze, a z kolejnych stówek robią się tysiące itd...
Zaraz ktoś mi napisze że nikt nie obiecywał, że będzie tanio, ale chyba nie do konca o to w fotografii chodzi.

Musisz trzymać wszystkie rawy w 36MP?

Zelber
30-05-2013, 13:41
To może podobny problem(D600 vs D800) od trochę innej strony:
Czy lepszy AF w D800 jest warty dopłacania 3000zł w stosunku do D600?

coroner
30-05-2013, 14:40
Musisz trzymać wszystkie rawy w 36MP?

Wieksze RAWy to nie tylko wymóg większej przestrzeni dyskowej, to też potrzeba sporo większej mocy obliczeniowej do obróbki, a do obróbki akurat warto mieć te 36MPX, zważywszy, że zdarza mi się robić powiększenia do 100x70.

MstrG
30-05-2013, 14:57
Wieksze RAWy to nie tylko wymóg większej przestrzeni dyskowej, to też potrzeba sporo większej mocy obliczeniowej do obróbki, a do obróbki akurat warto mieć te 36MPX, zważywszy, że zdarza mi się robić powiększenia do 100x70.

Wychodzi na to, że chcesz i nie chcesz 36MP ;) problemem staje się tu nie wielkość pliku, a słaby komputer.
Do pierwszej obróbki możesz przecież wykorzystać pełną rozdzielczość, w archiwum wystarczy 24 czy nawet 12MP, chyba że często wracasz do obrabiania starych plików.

Traviz
30-05-2013, 15:29
A to teraz takie pytania:
- ile fizycznie powierzchni dyskowej zajmuje jedno zdjęcie? Obstawiam okolice 60-70MB. [edit] znalazłem - ok. 50MB
- da się zmniejszyć RAW czy po prostu rozmawiamy tu o robieniu zdjęć w mniejszej rozdzielczości tj. DX?
- ktoś kto ma D800: jakiego sprzętu do obróbki używasz?
Czy komputer z: Intel i7 2-2.9GHz, NVIDIA GeForce GT 525M, 8GB RAM, 256GB SSD, Windows 8 64bit da sobie z tym radę?

Przywykłem do wrzucania po ok. 50 zdjęć do ACR i korygowaniu jednego po drugim. Później dokładniejsza obróbka na zasadzie otwierania poszczególnych zdjęć, choć zdarzało się otwieranie jednocześnie ponad 20 w PS.

Raczej nie wracam do starych materiałów. Trzymam pliki RAW jedynie ważniejszych wydarzeń, resztę po obróbce trzymam w JPEG.

Pobrałem z sieci ok. 20 plików NEF z D800 i wrzuciłem je razem do ACR. Samo wczytywanie trwa odrobinę dłużej, ale całkiem naturalnie (nie muszę iść w tym czasie robić sobie kawy). Słuchałem muzyki, a w międzyczasie poprawiałem zdjęcia (suwak balansu bieli, ekspozycja, ustawienia predefiniowane i tak w kółko), nic nie przycina, zmiany widoczne są w na obrazie z milisekundowym opóźnieniem. Wygląda na to, że wszystko będzie działać bardzo płynnie. Przy okazji zobaczyłem sobie szumy przy ISO 6400 i 12800. Wygląda to wszystko całkiem nieźle. Przy kolejnych zleceniach ustawię sobie tryb CL na 4kl/s i sprawdzę czy da się z tym żyć :) Myślę, że nie jest tak źle.

p4oj
30-05-2013, 18:36
I właśnie o to chodzi Nikon-owi :/ Każdy kto chce zmienić D300 staje przed dylematem. I w większości pada na D800.
Osobiście najpierw bede pracował w trybie DX (15Mpx) to i tak wiecej niż 12Mpix z D300.
Po zakupie mocniejszego komputera i wymiana szkieł wskoczę na pełną klatkę.
Wg mnie jedyne wyjście to D800 i jakie przyszłościowe, bo pozwala na "łagodne" przejście z Dx na FX.
Pewnie dlatego nie ma D400 i nie bedzie, bo D800 to taki D400 w trybie DX :)

Traviz
30-05-2013, 20:05
OK. Jak już kolega wcześniej wspomniał - to nie jest takie typowe body do reporterki. Czemu muszę wybierać pomiędzy body za 9 tys. a takim za 20 tys.? Nie można było zrobić coś pomiędzy? Dam 9 tys. a i tak nie jest do korpus w pełni dopasowany do tego co robię.

D300s jest naprawdę świetnym body w swojej klasie. Gdy wychodziło było idealnym kompromisem. Obecny klient IMO ma naprawdę słaby wybór.

Miren
30-05-2013, 20:26
Czasem warto zobaczyć co oferuje konkurencja, w tym przypadku za dużo większe pieniądze.

Dużo większe pieniądze, bo i półka inna. Bez sensu porównanie D600 do 5D MkIII.

Jacek_Z
30-05-2013, 20:31
OK. Jak już kolega wcześniej wspomniał - to nie jest takie typowe body do reporterki. Czemu muszę wybierać pomiędzy body za 9 tys. a takim za 20 tys.? Nie można było zrobić coś pomiędzy? Dam 9 tys. a i tak nie jest do korpus w pełni dopasowany do tego co robię.

D300s jest naprawdę świetnym body w swojej klasie. Gdy wychodziło było idealnym kompromisem. Obecny klient IMO ma naprawdę słaby wybór.Kup D600. Szybsze od D800, 24 Mpx to i tak za dużo. Zaoszczędzona kasa przyda się na optykę (dobry szeroki kąt jest problemem - czeka ciebie spory wydatek).

MstrG
30-05-2013, 20:50
Dużo większe pieniądze, bo i półka inna. Bez sensu porównanie D600 do 5D MkIII.

Chodziło mi dokładnie o viewfinder - w dwa razy droższym Canonie nie ma rewelacji względem D600.
Nie można porównywać D600 z 5Dmk3? Musisz napisać koniecznie do tych co już to zrobili:
http://www.digitalrev.com/article/nikon-d600-vs-d800-vs/NDgwNTY1ODU_A
http://www.youtube.com/watch?v=Ot7aMeUmojY
http://www.ronmartblog.com/2012/10/review-nikon-d600a-5d-mark-iii-killer.html

Miren
30-05-2013, 22:15
Chodziło mi dokładnie o viewfinder - w dwa razy droższym Canonie nie ma rewelacji względem D600.
Nie można porównywać D600 z 5Dmk3? Musisz napisać koniecznie do tych co już to zrobili:
http://www.digitalrev.com/article/nikon-d600-vs-d800-vs/NDgwNTY1ODU_A
http://www.youtube.com/watch?v=Ot7aMeUmojY
http://www.ronmartblog.com/2012/10/review-nikon-d600a-5d-mark-iii-killer.html

Zgadza się, D600 ma super matrycę, aparat zapewnia fantastyczne rezultaty w zwyczajnym użytkowaniu, przy dobrych warunkach pogodowych.
Problem pojawia się natomiast w warunkach trudniejszych, choćby w dniu dzisiejszym, na stadionie w Bełchatowie czy Kielcach, tutaj uwidacznia się ta różnica.
Porównujmy sprzęt jako całość, nie poszczególne elementy.

Jacek_Z
30-05-2013, 22:36
Problemem jest co? Szumy? AF?
Do jakiego aparatu to odnosisz? Do D3s?

Jarkod
31-05-2013, 00:50
Pewnie dlatego nie ma D400 i nie bedzie, bo D800 to taki D400 w trybie DX :)

Być może jednak będzie (http://photographylife.com/nikon-d400-is-definitely-coming).

Traviz
31-05-2013, 10:11

Też jestem ciekawy, bo w takich warunkach pracuję najczęściej...

MstrG
31-05-2013, 10:15

Do tego ja bym chciał się dowiedzieć jakie to były te trudniejsze warunki, bo mnie nie było w dniu wczorajszym na stadionie w Bełchatowie czy Kielcach.
Przy jakich warunkach pogodowych D600 się wysypie?

Miren
31-05-2013, 10:36

Sorry, jestem trochę nieobcykany, ze zwyczajami panującymi na tym forum.
Po czym mam się zorientować, do kogo skierowane jest Twoje pytanie?
Poniżej użytkownicy wskazali, ze chyba do mnie, chociaż po treści pytania ciężko to ze sobą zestawić. Jakie d3s????????
Ktoś wymienił jako wadę d600, że nie został gdzieś tam dopisany do jakiejś listy, napisałem tylko, że dla mnie większą wadą tego modelu jest brak AF-a takiego jak np. d300, d7100, a że gdzieś tam nie dopisano jest dla mnie pomijalne.
Później runęła jakaś lawina pytań, których nie kumam, o Canona 5D, teraz Ty pytasz o D3s.
O co Wam chodzi????

Jacek_Z
31-05-2013, 10:39
Pytałem pod twoim postem, więc pytanie do ciebie.
Jeśli ktoś pisze, że D600 spisuje się słąbo w trudnych warunkach to pytam się do jakiego body ma porównanie? Ten D3s to był taki "pomysł". Ty po prostu nie napisałeś zbyt wiele, stąd moje pytania.
Z odpowiedzi zaczynam sądzic, że opinie powielasz z netu.

MstrG
31-05-2013, 10:42
Sorry, jestem trochę nieobcykany, ze zwyczajami panującymi na tym forum.
Po czym mam się zorientować, do kogo skierowane jest Twoje pytanie?
Poniżej użytkownicy wskazali, ze chyba do mnie, chociaż po treści pytania ciężko to ze sobą zestawić. Jakie d3s????????
Ktoś wymienił jako wadę d600, że nie został gdzieś tam dopisany do jakiejś listy, napisałem tylko, że dla mnie większą wadą tego modelu jest brak AF-a takiego jak np. d300, d7100, a że gdzieś tam nie dopisano jest dla mnie pomijalne.
Później runęła jakaś lawina pytań, których nie kumam, o Canona 5D, teraz Ty pytasz o D3s.
O co Wam chodzi????

Napisałeś wcześniej

Zgadza się, D600 ma super matrycę, aparat zapewnia fantastyczne rezultaty w zwyczajnym użytkowaniu, przy dobrych warunkach pogodowych.
Problem pojawia się natomiast w warunkach trudniejszych, choćby w dniu dzisiejszym, na stadionie w Bełchatowie czy Kielcach, tutaj uwidacznia się ta różnica.

Jacek tylko spytał jaki problem pojawia się w warunkach trudniejszych, a ja dodatkowo bym się chciał dowiedzieć co to za ciężkie warunki były.

Miren
31-05-2013, 10:51
Pytałem pod twoim postem, więc pytanie do ciebie.

Gdyby Twoje pytanie było skierowane do kogoś wcześniej, w tym samym czasie, to też znalazło by się pod moim postem, skąd więc Twój, z dużym przekonaniem napisany wniosek, że pytanie do mnie?

Z odpowiedzi zaczynam sądzic, że opinie powielasz z netu.

Gdybym opinie powielał z netu, sugestię przeczytaną tutaj, o wyższości d600 nad 5dmarkIII, podpieraną trzema linkami z czego....? ...z netu, - łyknąłbym bez zmrużenia okiem. A tak przecież nie jest, więc o co kaman...??????

tmk_t
31-05-2013, 12:22
http://www.procamerashop.co.uk/clearance/nikon-d3s-fx-digital-slr-body.html
A moze to pomoze, jesli cena jest do zaakcteptowania

MstrG
31-05-2013, 12:37
Gdybym opinie powielał z netu, sugestię przeczytaną tutaj, o wyższości d600 nad 5dmarkIII, podpieraną trzema linkami z czego....? ...z netu, - łyknąłbym bez zmrużenia okiem. A tak przecież nie jest, więc o co kaman...??????

Gdzie jest niby sugestia o wyższości D600 nad 5Dmk3? Podane przeze mnie linki prowadzą tylko do porównania obu aparatów, co wg Ciebie jest bez sensu bo to "inna półka".
Odpowiedz na poprzednie pytania:
Jaki problem dla D600 pojawia się w warunkach trudniejszych?
Co to za ciężkie warunki były na boisku?

//edit
Jeszcze jedno pytanie - czy na tym boisku, w tych trudnych warunkach Canon 5D mark III dawał radę?

Jacek_Z
31-05-2013, 12:42
Gdyby Twoje pytanie było ...Nie dyskutujmy o dyskutowaniu :) bo to drugorzędna rzecz. Odnieś sie do pytań:

Miren
02-06-2013, 11:09
Nie dyskutujmy o dyskutowaniu :) bo to drugorzędna rzecz. Odnieś sie do pytań:

Mniej solidna budowa korpusu, z elementami plastikowymi, gorszy balans z dobrymi szkłami, uszczelnienie "gąbeczkami" zamiast uszczelkami gumowymi, AF bez rewelacji, 1/4000, konstrukcja raczej nieprojektowana dla warunków deszczowo - błotnych. Z tych dwóch d600 vs 5dIII na ciężkie warunki pogodowe jednak ten drugi dłużej posłuży.

MstrG
02-06-2013, 11:54
Mniej solidna budowa korpusu, z elementami plastikowymi, gorszy balans z dobrymi szkłami, uszczelnienie "gąbeczkami" zamiast uszczelkami gumowymi, AF bez rewelacji, 1/4000, konstrukcja raczej nieprojektowana dla warunków deszczowo - błotnych. Z tych dwóch d600 vs 5dIII na ciężkie warunki pogodowe jednak ten drugi dłużej posłuży.

I to wszystko wyczytałeś w internecie?
Na boisku większość zdjęć robi się na statywie, więc balans nie ma tutaj większego znaczenia, zresztą korpus można jeszcze dociążyć BP.
Podaj link do źródła Twojej wiedzy dotyczącej uszczelnień korpusów, sam chętnie poczytam i się z tym zapoznam.
Konstrukcja też raczej nie była projektowana pod prysznic (http://www.youtube.com/watch?v=SD1JoAcBZRk)

Uważasz, że do sportu musi być 1/8000s? Zobacz temat w dziale sport, choćby:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230284
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230351

Co masz na myśli mówąc, że jest AF bez rewelacji? Za wolny, nie trafia?
Sam teraz porównujesz aparaty z "innej półki" do tego na boisku, a do tej pracy jest np D3s

Jacek_Z
02-06-2013, 11:56
Jedyne wiec co na tym konkretnym meczu mogło spowodować taką, a nie inną opinie to AF bez rewelacji.
Narzekanie na AF trochę dziwne. D700 miał bardzo dobrą opinię, D600 ma podobno AF nie gorszy - więc nie można powiedzieć, że to słaby AF. Wręcz przeciwnie.

Miren
04-06-2013, 18:06
Teraz żałuję, że w ogóle się odzywałem.
Masz rację, największym minusem D600 jest to, że nie został dopisany do NPS, gdyby go kiedyś dopisali, zacznie robić jeszcze lepsze zdjęcia.
Pozdrawiam.

remos
04-06-2013, 18:18
Masz rację, największym minusem D600 jest to, że nie został dopisany do NPS, gdyby go kiedyś dopisali, zacznie robić jeszcze lepsze zdjęcia.
Pozdrawiam.

Ale jest dopisany, gdzieś ktoś wstawiał na forum odpowiedniego PDF'a z rozpiską, tyle że to nie w Polszy.

Jacek_Z
04-06-2013, 19:15
Miren, napisałeś:

.D600 ma super matrycę, aparat zapewnia fantastyczne rezultaty w zwyczajnym użytkowaniu, przy dobrych warunkach pogodowych.
Dopytałem więc:

Na co wreszcie usłyszeliśmy:

Mniej solidna budowa korpusu, z elementami plastikowymi, gorszy balans z dobrymi szkłami, uszczelnienie "gąbeczkami" zamiast uszczelkami gumowymi, AF bez rewelacji, 1/4000, konstrukcja raczej nieprojektowana dla warunków deszczowo - błotnych. .Jedyna część wypowiedzi dotyczące problem na stadionie mogłą sie tyczyć AF (bo chyba nie tego, że uszczelki sa z gąbki)

Masz rację, największym minusem D600 jest to, że nie został dopisany do NPS, gdyby go kiedyś dopisali, zacznie robić jeszcze lepsze zdjęcia.Co ma NPS do oceny puszki jako takiej?
Jeśli chcesz dyskutować to musisz byc przygotowany na argumentowanie tego co piszesz, a nie tylko powielanie opinii z netu. Napisałeś coś, to to obroń. Choćby opisz jak ci AF w D600 się spisywał słabo, a jak inny model (jaki?) robił to dobrze.
Jeśli się nie ma porównania z innym body w tych samych warunkach to co można mieć za wnioski?

MstrG
04-06-2013, 20:11
Ale jest dopisany, gdzieś ktoś wstawiał na forum odpowiedniego PDF'a z rozpiską, tyle że to nie w Polszy.

NPS USA (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf)
NPS DE (https://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
NPS RU (http://www.nikon.ru/ru_RU/pro/pro_nps_main.page?lang)
NPS GB (http://www.europe-nikon.com/en_GB/pro/Pro_NPU.page?)
NPS FR (http://www.nikonpro.fr/photographe/rep-appareils.html)

Dalej nie chce mi się szukać :)

Pozdrawiam.

Nie zacznie robić lepszych zdjęć, to jest oczywiste. Dla niektórych jednak jest to bardzo ważna cecha, gdyż dzień bez korpusu jest dniem straconym i liczy się szybkość ewentualnej naprawy oraz body zastępcze.

Nie ma co żałować, podpieraj tylko swoje wypowiedzi argumentami lub pewnymi źródłami.

Miren
04-06-2013, 21:39
NPS USA (http://nikonpro.com/Renewal-NPS-Equipment-List.pdf)
NPS DE (https://nps.nikon.de/pdf_downloads/NPS_Rahmenbedingungen_DE.pdf)
NPS RU (http://www.nikon.ru/ru_RU/pro/pro_nps_main.page?lang)
NPS GB (http://www.europe-nikon.com/en_GB/pro/Pro_NPU.page?)
NPS FR (http://www.nikonpro.fr/photographe/rep-appareils.html)

Dalej nie chce mi się szukać :).

I właśnie tak wygląda dyskusja z Tobą, doskonale wiesz, że chodzi o polski NPS, to będziesz wyszukiwał po świecie gdzie jest wpisany, kończąc "dalej nie chce mi się".

Jacek_Z, nie miałem zamiaru wdawać się w żadne dyskusje, bo marne moje doświadczenie, i dopiero poznaję ten temat. Jednak nawet dla nowicjusza czuć różnicę między niektórymi sprzętami, choćby podobny przykład d300s vs D7000, gdzie niby sam obrazek z D7000 będzie lepszy ale.....no właśnie, inna obudowa, inny AF, inna żywotność, to miałem na myśli.
Odpowiedziałem tylko na jeden szczegół z posta #7, postem #12, a jak potoczyła się dalsza dyskusja...,trudno.

nyny1
04-06-2013, 21:44
Jacek_Z, nie miałem zamiaru wdawać się w żadne dyskusje, bo marne moje doświadczenie, i dopiero poznaję ten temat. Jednak nawet dla nowicjusza czuć różnicę między niektórymi sprzętami, choćby podobny przykład d300s vs D7000, gdzie niby sam obrazek z D7000 będzie lepszy ale.....no właśnie, inna obudowa, inny AF, inna żywotność, to miałem na myśli.

No ale co w tym dziwnego?
Przeciec te dwie puszki naleza do roznych segmentow.

pozdro

MstrG
04-06-2013, 23:17
I właśnie tak wygląda dyskusja z Tobą, doskonale wiesz, że chodzi o polski NPS, to będziesz wyszukiwał po świecie gdzie jest wpisany, kończąc "dalej nie chce mi się".
[...]

:roll:
Przecież to było odpowiedź na post remosa.

piosiata
06-06-2013, 12:52
Witam w tym watku! Zainteresowal mnie poniewaz mam podobny problem! W moim przypadku to by byla przesiadka z D300 (obecnie w serwisie NIKON UK - watek D300 klopoty). Czesto jestem w UK i tam tez nabylem D300tke! Coraz czesciej mysle o jakiejs zmianie oczywiscie coby lepiej bylo nie gorzej! Tu pojawia sie pytanie czy D800 to jest to? Wlasnie przegladalem Ebay UK i jest sporo osiemsetek niektore po przesledzeniu licytacj ida po 1500 -1600 funtow a cena sklepowa to prawie 2000 daje nam to oszczednosc 400 do 500 funtow ale... Jak tu przesledzilem watki zwiazane z D800 to jest kilka usterek ktore moga sie pojawic w uzywce z Ebaya!!! Problem z AF , olej czy kurz na matrycy, dioda wspomagajaca AF, zielonkawy wyswietlacz, metny wizjer, zawieszajacy sie aparat ! Moglem o czyms zapomniec hehehe! Sporo tego jak na jedno body! Liczyc na uczciwosc sprzedawcy ktory szczerze powie czy cos jest nie tak? No niewiem! Czy ktos z szanownych forumowiczow zaliczyl juz taka "przesiadke"??? Jesli tak to prosilbym o wrazenia! Jak to jest z tymi "poruszonymi" zdjeciami czy to tylko na 36mpx czy zejscie z rozdzielczosci poprawia cos? Prosze o jakies wskazowki ktore pomoglyby mi podjac sluszna decyzje! (Przepraszam za brak pl-czcionki ale korzystam ze sluzbowego angielskiego komputera) Pozdrowienia dla wszystkich fotografujacych!

SerU
10-06-2013, 01:14
@piosiata:
Skoro jesteś często w UK to dlaczego zawracasz sobie głowę ebay skoro zależy Ci na gwarancji? Tutaj jest masa firm handlujących używanym sprzętem i dają na niego gwarację (z reguły 6 miesięcy) Zobacz -TU- (http://www.mifsuds.com/acatalog/Used-Nikon-DSLR-s.html) - przewiń stronę w dół i znajdziesz D800 z przebiegiem 3300 klatek za 1699 funtów. Po co szukać dalej? Jak to mało, to wpisz w google.co.uk used nikon cameras i sprawdzaj każdą stronę po kolei. Sam w jednej z takich firm kupiłem praktycznie nowe D300s (prawdziwy, nie kombinowany przebieg 35 klatek! - da się rozróżnić nówkę sztukę od podpicowanej popeliny :) ) z roczną gwarancją za 460 funtów (jak go kupowałem to w sklepach były po prawie 900).

Powodzenia :)

piosiata
10-06-2013, 11:22
Dzieki za info! Popatrze i moze cos mi sie uda zlowic!