Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw
Witam! Jestem nowy na forum, to moj pierwszy post. Planuje kupic nikon d5100 samo body i do tego dokupic szklo , no i wlasnie jakie? Cena do okolo 1200 . Zdjecia , ktore mam zamiar robic na poczatku to glownie moj syn podczas zabaw, jakies widoki tez . Potrzebne szklo z dobrym zoomem i ostroscia. Interesuja mnie tez zdjecia macro ale to juz oczywiscie inny obiektyw ,na ktory musze nazbierac kaske. Bede rownierz chcial krecic filmiki , wiec tez to szklo musi byc do tego dobre. Ogolnie mowiac uniwersalne . Z gory dzieki za porady i sory za brak polskich znakow.
Uniwersalna to jest hybryda. :) Skoro już wdepnąłeś w DSLR, to znaczy że masz w planach coś więcej niż tylko automat w aparacie. Jak ma być uniwersalnie, a tanie, to może 18-105 VR, na spacer i na rodzinne spotkanie.
Następnie, gdy już fundusze pozwolą, stałka 35mm 1.8G, dla upamiętnienia wyczynów syna.
Jeśli 1200 chcesz przeznaczyć na obiektyw, to może Nikkor 18-105? Nowy dostaniesz za ok 800 zł...
O uniwersalny chodzilo mi ze taki, ktorym moge na poczatku( zanim kupie inne obiektywy) zrobic fotki i syna i czegos innego , wiem ze nie zrobie zdjec owadow czy ksiezyca jednym szklem.
Trochę inna opcja, ale koszt większy, ok 1600zł. Sigma 17-70 2.8-4 OS HSM Makro.
Za:
- światło,
- OS, stabilizacja obrazu
- zabawa GO
- tryb MACRO
Przeciw:
- mniejszy zakres
- cena
Dobrych wyborów i zadowolenia.
A co sadzicie o kupnie uzywanych obiektywow , czy jest warto czy odradzacie?
To ten 18-105 nie ma stabilizacji?
Nie trzeba bać się używek, jednak kupuj z głową na karku, ale używka nie znaczy, że szkło jest już do niczego. Ludzie często kupią szkło, które po czasie okaże się nie spełniać oczekiwań, bo ostrość, bo zakres i wyjście z kłopotu to tylko odsprzedaż.
To ten 18-105 nie ma stabilizacji?
Nikkor 18-105 ma stabilizacje, to symbol VR u Nikona, OS w Sigmach, VC w Tamronach.
Faktycznie trochę opacznie to napisałem, ale 18-105 ma stabilizacje.
Dzieki Arwic, poszukam troche jeszcze , ale bede sluchal twoich rad, chyba sie szkusze na 18-105 jednak .
Powiem tak, ja lubię przekładanie szkieł i dostosowanie szkła do okazji. Nie każdemu to odpowiada i wszystko jasne, osobiste preferencje. Jednak ja brałbym Sigmę, a potem uzupełniał zakres, no i jeszcze sprawa 35mm 1.8, małe pieniążki, a będzie dużo radości.
Kurcze juz mam metlik, czyli na moim miejscu wzialbys sigme albo 18 ? Czy myslisz ze na poczatek wystarczy do tego co napisalem? Oczywiscie cudow nie oczekuje , chodzi mi o dobre , ostre zdjecia.
Ciężko mi powiedzieć, bo są to dwa różne zakresy i dwa różne "światła", chyba jednak brałbym Sigmę, bo mam światło, a i szybciej życie zmusi mnie do kupna czegoś długiego.
Kupujesz Sigmę, po czasie Nikkor 70-300 VR i po sprawie, dla zastosowań domowych wystarczy na pewno, a... i nie zapominaj o 35mm, stałka to stałka.
Dzieki Arwic, poszukam troche jeszcze , ale bede sluchal twoich rad, chyba sie szkusze na 18-105 jednak .
N 18-105 nie jest zły na początek i nie tylko na początek (dla amatora). Zaczynałem z nim ponad 4 lata temu moją przygodę z D-90, parę razy chciałem go sprzedawać i jakoś ciągle jest u mnie. Sprawdza się dobrze jako spacer-zoom, chociaż nie jest to kosmiczna technologia. Istotna wada to plastikowy zaczep, ale hebluję nim od stycznia 2009 i wszystko gra. Za cenę jaka osiągnął - brać i nie dyskutować :p
Poniżej istotne linki:
Cały wątek o 18-105 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=69944)
Porównanie z innymi obiektywami (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=215815)
Pozdrawiam
Andrzej1974
30-05-2013, 06:44
Planuje kupic nikon d5100 samo body i do tego dokupic szklo , no i wlasnie jakie
Jeśli chcesz kupić D5100 to zapoznaj się z linkiem http://thenewcamera.com/nikon-d5100-recommended-lenses/
Na początek bierz tego Nikkora 18-105VR. Oczywiście, że ma on redukcję drgań, będzie najlepszym rozwiązaniem, jeżeli sam jeszcze nie wiesz czego potrzebujesz. To świetne szkło za małą kasę, używając go sam zobaczysz co cię się jeszcze przyda.
Jakiś czas temu namówiłem znajomego na D90 z tym właśnie obiektywem, do dziś jest zadowolony, potem dokupił tylko 70-300VR, żeby przedłużyć zakres i jest jak na razie spełniony, nic mu nie brakuje.
Stałki to oczywiście świetna sprawa, ale na początek przyzwoity zoom powie Ci jakich ogniskowych najczęściej używasz, wtedy poszukasz jakiejś stałki.
Przy budżecie 1200 mógłbyś poszukać używek i kupić od razu 18-105 i 35/1.8. Wg mnie to byłoby najlepsze rozwiązanie
malwinka
17-06-2013, 14:58
nie bój się używek, to że ktoś sprzedaje nie znaczy że to złom. Często ludzie sprzedają bo po pewnym czasie stwierdzają że taki obiektyw jest im już nie potrzebny lub kupili coś lepszego. To nie jest aparat który ma bardziej ograniczoną żywotność
megasnajper
07-07-2013, 23:18
Na początek, moim zdaniem w tej cenie najlepszy będzie N18-105. Sam zobaczysz jakie ogniskowe są przez Ciebie najczęściej wykorzystywane i w razie potrzeby dokupisz następne obiektywy lub zmienisz ten na np. jaśniejszy.
Jeżeli kupisz używany, nie powinieneś na tej operacji zbyt dużo stracić przy odsprzedaży