Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Jaki obiektyw

Domyślnie Jaki obiektyw

Witam! Jestem nowy na forum, to moj pierwszy post. Planuje kupic nikon d5100 samo body i do tego dokupic szklo , no i wlasnie jakie? Cena do okolo 1200 . Zdjecia , ktore mam zamiar robic na poczatku to glownie moj syn podczas zabaw, jakies widoki tez . Potrzebne szklo z dobrym zoomem i ostroscia. Interesuja mnie tez zdjecia macro ale to juz oczywiscie inny obiektyw ,na ktory musze nazbierac kaske. Bede rownierz chcial krecic filmiki , wiec tez to szklo musi byc do tego dobre. Ogolnie mowiac uniwersalne . Z gory dzieki za porady i sory za brak polskich znakow.

Domyślnie

Uniwersalna to jest hybryda. Skoro już wdepnąłeś w DSLR, to znaczy że masz w planach coś więcej niż tylko automat w aparacie. Jak ma być uniwersalnie, a tanie, to może 18-105 VR, na spacer i na rodzinne spotkanie.
    Następnie, gdy już fundusze pozwolą, stałka 35mm 1.8G, dla upamiętnienia wyczynów syna.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

Jeśli 1200 chcesz przeznaczyć na obiektyw, to może Nikkor 18-105? Nowy dostaniesz za ok 800 zł...

Domyślnie

O uniwersalny chodzilo mi ze taki, ktorym moge na poczatku( zanim kupie inne obiektywy) zrobic fotki i syna i czegos innego , wiem ze nie zrobie zdjec owadow czy ksiezyca jednym szklem.

Domyślnie

Trochę inna opcja, ale koszt większy, ok 1600zł. Sigma 17-70 2.8-4 OS HSM Makro.
    Za:
    - światło,
    - OS, stabilizacja obrazu
    - zabawa GO
    - tryb MACRO
    Przeciw:
    - mniejszy zakres
    - cena
    Dobrych wyborów i zadowolenia.
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

A co sadzicie o kupnie uzywanych obiektywow , czy jest warto czy odradzacie?

Domyślnie

To ten 18-105 nie ma stabilizacji?

Domyślnie

Nie trzeba bać się używek, jednak kupuj z głową na karku, ale używka nie znaczy, że szkło jest już do niczego. Ludzie często kupią szkło, które po czasie okaże się nie spełniać oczekiwań, bo ostrość, bo zakres i wyjście z kłopotu to tylko odsprzedaż.

Cytat Zamieszczone przez urulu Zobacz posta
    To ten 18-105 nie ma stabilizacji?
    Nikkor 18-105 ma stabilizacje, to symbol VR u Nikona, OS w Sigmach, VC w Tamronach.
    Faktycznie trochę opacznie to napisałem, ale 18-105 ma stabilizacje.
    Ostatnio edytowane przez Jacek S ; 30-05-2013 o 14:14
    D700, S24-105/4 ART.

Domyślnie

Dzieki Arwic, poszukam troche jeszcze , ale bede sluchal twoich rad, chyba sie szkusze na 18-105 jednak .

Domyślnie

Powiem tak, ja lubię przekładanie szkieł i dostosowanie szkła do okazji. Nie każdemu to odpowiada i wszystko jasne, osobiste preferencje. Jednak ja brałbym Sigmę, a potem uzupełniał zakres, no i jeszcze sprawa 35mm 1.8, małe pieniążki, a będzie dużo radości.
    D700, S24-105/4 ART.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów