PDA

Zobacz pełną wersję : RAW'y z D200 i Capture NX

acidjazz
03-04-2007, 22:28
Nie wiem czy dobry dział, ale mam pytanie odnośnie D200, RAW'ów i Capture NX.

Na www.dpreview.com (http://www.dpreview.com) natknąłem sie na taki wątek: http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1032&thread=22709682

gdzie jeden z forumowiczów twierdzi:

"I find that 20D files I worked with few moths ago in a studio were worse then my (then Nikon D70). Now on D200, and shoot only RAW - once you get a hang of Nikon NX in conjunction with Capture you will discover something something I cannot put in words.
I have no doubt 5D is a piece of great equipment, but for such a price difference from D200, it becomes trivial whether you really need two more mpx and FF. And once you get 5fps, there is no going back..."

Wynika z tego, że tylko Capture NX potrafi wyciągnąć z D200 wszystko i to jest "nie do opisania"

Czy ktoś ma podobne refleksje, ze RAW'y z D200 najlepiej "wychodzą" w Capture NX"?

Kaleid
03-04-2007, 22:31
Zdecydowanie Nikon Capture (NX badz 4.3) ACR srednio sobie radzi z NEFami z D200.

QuadMan
03-04-2007, 22:39
Czy ktoś z forumowiczów mógłby zrobić jakieś testy ? Czy po 'wywołaniu' NEF-ów w C1 LE faktycznie otrzymamy fotki gorszej jakości w porównaniu z Capture NX ?

Pozdrawiam, QuadMan.

Czornyj
03-04-2007, 22:39
Ładnie też woła C1 Pro w ustawieniu "Portrait". NC 4.4 daje świetne rezultaty, ale to potworny zamulator, choć i tak błyskawica w porównaniu z NX

acidjazz
03-04-2007, 22:47
Zadałem to pytanie, gdyż zastanawiam sie czy to też odnosi się do D80.

acidjazz
03-04-2007, 22:50
Ładnie też woła C1 Pro w ustawieniu "Portrait". NC 4.4 daje świetne rezultaty, ale to potworny zamulator, choć i tak błyskawica w porównaniu z NX

"ładnie też woła", sorki Czornyj za użycie Twych słów, Raw z D80 przy użyciu ustawień dotyczących D1 Canona - foty są "inne", nie mówię, że lepsze

Czornyj
03-04-2007, 22:55
"ładnie też woła", sorki Czornyj za użycie Twych słów, Raw z D80 przy użyciu ustawień dotyczących D1 Canona - foty są "inne", nie mówię, że lepsze

To skoro już jesteśmy przy cheatach, to ciekawie też jest np. na profilu Leiki R9 ;)

acidjazz
03-04-2007, 22:57
To skoro już jesteśmy przy cheatach, to ciekawie też jest np. na profilu Leiki R9 ;)

to fakt :)

Erie
03-04-2007, 23:26
NX jest super jeśli chodzi o jakość RAWów (testowane na D80 oraz D200) i wygodę korekcji (kocham u-pointy), ma tylko jedną wadę - szybkość pracy :(

monkas
04-04-2007, 09:21
A czy ktoś ma doświadczenia z NX w porównaniu do Camera Raw z PS?

Kaleid
04-04-2007, 09:32
Niestety, efekty z CameraRaw nie sa tak dobre jak z oryginalnego softu Nikona. Szczególnie szumy na wyzszych iso wypadaja na ACR kiepsko w porownaniu z NC. Przyjemne dla oka ziarno z NC, w ACR zmienia sie w jakąs dziwną dziurkowaną fakture. Odkad mam komputer z 2 GB ramu, nie wiem co to wolna predkosc NXa.

monkas
04-04-2007, 09:44
Dzięki,Testowałem ostatnio Lightroom'a, niesamowicie działa Fill Light

krzysztof jot
04-04-2007, 11:53
Zadałem to pytanie, gdyż zastanawiam sie czy to też odnosi się do D80.

Panowie - powracacie do tematu wałkowanego milion razy.
Do obrabiania RAWów softu jest sporo. Zarówno "testerzy" tego forum jak i na forach zagranicznych, jak i ja sam :) robiący w nikonowskich RAWach od prawie 4 lat - stwierdzili jednoznacznie - soft Nikona jest wolny, mulisy i wymagajacy od komputera mocnej konfiguracji - jednak daje najlepsze rezultaty, do których czasem mozna "dojść" stosując inne oprogramowanie - ale dojśc, tu to jest od ręki.
To , ze cos tam ładniej wyciaga cienie a co innego swiatła - jest tylko drobiazgiem w całościowej pracy, gdzie NC robi to co powinien. Dla mnie bardzo istotnym argumentem jest tez to, że "widze" te RAWy tak jak dawniej negatyw - czyli tak jak go zrobiłem. Bo otwarcie pliku w NC pokazuje mi jego oryginalne nastawy z aparatu - inne programy otwieraja w jakichs swoich predefiniowanych ustawieniach, ni huhu czasem nie ma to odzwierciedlenia w tym co zrobiłem - a to wprowadza w bład moją percepcję :) - trudniej jest wyciągac wnioski i uczyć się na błędach.
Mam legalnego NC i NX kupiłbym juz dawno, ale on nie daje się kupić :) - moim zdaniem jast totalnie niedopracowany, są funkcje działajace duzo gorzej niz w NC4x. Wiec pokochałem go, dokupiłem RAMu i pracuje nie mysląc już nawet o innych. Niestety w przypadku D80 temat sie nieco komplikuje - NC nie rusza RAWa z D80 - tylko NX. To jest moim zdaniem kolejny fatalny ruch Nikona -ale trudno, tak jest i koniec.

Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych. Jak poznasz dobrze NC - okaże sie że 400 zdjęc tez można spokojnie zrobic w jeden wieczór - a efekt jest porażający :), czasem goście z labu nie dają wiary, że to fotki tylko przepuszczone z RAWa na JPG bez wiekszej ingerencji z obraz. A jak ich jest 500 to gdzie czas ie bawic. Konwersja w odpowiednich nastawach i do labu :). No... fakt - ja, z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody ;)

Remol71
04-04-2007, 21:43
Panowie - powracacie do tematu wałkowanego milion razy.
Do obrabiania RAWów softu jest sporo. Zarówno "testerzy" tego forum jak i na forach zagranicznych, jak i ja sam :) robiący w nikonowskich RAWach od prawie 4 lat - stwierdzili jednoznacznie - soft Nikona jest wolny, mulisy i wymagajacy od komputera mocnej konfiguracji - jednak daje najlepsze rezultaty, do których czasem mozna "dojść" stosując inne oprogramowanie - ale dojśc, tu to jest od ręki.
To , ze cos tam ładniej wyciaga cienie a co innego swiatła - jest tylko drobiazgiem w całościowej pracy, gdzie NC robi to co powinien. Dla mnie bardzo istotnym argumentem jest tez to, że "widze" te RAWy tak jak dawniej negatyw - czyli tak jak go zrobiłem. Bo otwarcie pliku w NC pokazuje mi jego oryginalne nastawy z aparatu - inne programy otwieraja w jakichs swoich predefiniowanych ustawieniach, ni huhu czasem nie ma to odzwierciedlenia w tym co zrobiłem - a to wprowadza w bład moją percepcję :) - trudniej jest wyciągac wnioski i uczyć się na błędach.
Mam legalnego NC i NX kupiłbym juz dawno, ale on nie daje się kupić :) - moim zdaniem jast totalnie niedopracowany, są funkcje działajace duzo gorzej niz w NC4x. Wiec pokochałem go, dokupiłem RAMu i pracuje nie mysląc już nawet o innych. Niestety w przypadku D80 temat sie nieco komplikuje - NC nie rusza RAWa z D80 - tylko NX. To jest moim zdaniem kolejny fatalny ruch Nikona -ale trudno, tak jest i koniec.

Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych. Jak poznasz dobrze NC - okaże sie że 400 zdjęc tez można spokojnie zrobic w jeden wieczór - a efekt jest porażający :), czasem goście z labu nie dają wiary, że to fotki tylko przepuszczone z RAWa na JPG bez wiekszej ingerencji z obraz. A jak ich jest 500 to gdzie czas ie bawic. Konwersja w odpowiednich nastawach i do labu :). No... fakt - ja, z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody ;)

Słusznie Kolega pisze. Całkowicie sie zgadzam, a SZCZEGÓLNIE z ostatnim i przedostatnim zdaniem.

ekonet
04-04-2007, 22:18
z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody ;)
Nie głupie. I nie tylko Ty.

JK
04-04-2007, 22:48
A może to jednak jest tak, że w cyfrach tylko zaimplementowano stary analogowy sposób obsługi, żeby było prościej starym analogowym fotografom (żeby nie było nieporozumień, to też mnie dotyczy). Coraz częściej łapię się jednak na tym, że właściwie o wielu sprawach można myśleć zupełnie inaczej i młodzi adepci cyfrowej fotografii wcale nie muszą wracać do tego analogowego bagażu doświadczeń. Jedyne co zawsze pozostanie niezmienne, to prawa optyki, ogniskowa, przysłona, głębia ostrości, czas, itp. Ale już takie coś jak czułość (ISO), zostało dołożone tylko umownie, żeby starym analogowym było łatwiej. Charakterystyka matrycy jest liniowa, a nie logarytmiczna. Zasadniczo zmieniła się więc funkcja światłomierza, którego zadaniem w cyfrze powinno być nie tyle dobranie najlepszych parametrów ekspozycji, co zabezpieczenie przed przekroczeniem zakresu sensorów matrycy (przepalenia). Programy do HDR powodują, że na jednym zdjęciu dostępna jest cała przestrzeń czułości matrycy, czyli na jednym zdjęciu, jeśli tylko chcemy, możemy mieć ISO100, ISO200 i ISO1600 na raz. Filtry w większości są zbędne - można je zastąpić suwakami w programach graficznych, a efekty pracy z krzywymi nigdy nie były osiągalne dla starych dobrych filtrów. Nawet Cokin się do tego nie zbliża. Ale to już chyba zupełnie inny temat.

Mont
09-04-2007, 12:04
Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych.
Czy oryginalny soft jest w polskiej wersji?? Jest gdzies do ściągnięcia trail tego programu??
Znalazłem wersję NX ale po ang.nim ją poznam miną lata świetlne :)

Erie
09-04-2007, 12:09
Czy oryginalny soft jest w polskiej wersji?? Jest gdzies do ściągnięcia trail tego programu??
Znalazłem wersję NX ale po ang.nim ją poznam miną lata świetlne :)

lata świetlne to miara odległości nie czasu ;), a poza tym co w tym programie poznawać w tym angielskim - parę suwaków, trochę opcji - na czuja się nauczysz w 10 minut, a same nazwy nawet po chińsku mogłyby być :)

Mont
09-04-2007, 12:25
lata świetlne to miara odległości nie czasu ;), a poza tym co w tym programie poznawać w tym angielskim - parę suwaków, trochę opcji - na czuja się nauczysz w 10 minut, a same nazwy nawet po chińsku mogłyby być :)

masz rację :) zadam jeszcze jedno pytanie z tych w gatunku naiwnych ;) czy w NC jest możliwa praca na warstwach czy tylko "wołanie" i potem PS ??

RomanZWrocławia
09-04-2007, 13:34
Jesli angielski nie jest Tobie zupełnie obcy:

http://nikonimaging.com/global/products/software/capturenx/nxsp/tutorials.htm

było WIELOKROTNIE na forum ......

POZDRAWIAM

Valwit
09-04-2007, 16:03
w capture nie ma layerów ani rzeczy bazujacych na tym typu gumka czy clone stamp. bywaja tez sytuacje gdzie ACR lepiej sobie radzi od CNXa, np przy totalnie skopanym balansie bieli ACR wydaje sie byc lepszy. IMO oba programy sie doskonale uzupelniaja, a konwersja do b/w w CNX to mistrzostwo swiata :)

Mont
09-04-2007, 16:16
Dzięki, doceniam konkretne opinie.
Wiele zależy od umiejętności obsługi poszczególnych programów, niemniej w NC CX udało mi się uzyskać żywsze i cieplejsze barwy. Mam 30dniowego triala trzeb więc ten okres wykorzystać :)

Erie
09-04-2007, 16:18
Valwit przy totalnie skopanym balansie bieli w NXie bawisz się narzędziem set gray point w ustawieniach WB i super efekty wychodzą :), np.:

skopane WB - ustawiony preset wcześniej i zapomniany :D

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img299.imageshack.us/img299/6923/wbskopaneey1.jpg)

poprawny WB - poprzez korekcję gray point i wskazanie, które miejsce ma być szare + lekka korekcja ręczna

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img299.imageshack.us/img299/8141/wbdobrepl0.jpg)

PS Morda na zdjęciu to moja wspaniała owłosiona i paskudna facjata :D

Kaleid
09-04-2007, 16:28
NX nie jest programem graficznym, tylko konwerterem RAW. Nie ma wiec co oczekiwac od niego możliwości Photoshopa. Kosztuje jednak znacznie znacznie mniej.

Mont
09-04-2007, 21:24
NX nie jest programem graficznym, tylko konwerterem RAW. Nie ma wiec co oczekiwac od niego możliwości Photoshopa. Kosztuje jednak znacznie znacznie mniej.

rozumiem, ale i tak daje to pewne pole do pospisu.. zawsze można wywołać a później się bawić w PS. Dzięki.

miron
10-04-2007, 22:18
skoro już jesteśmy przy nx to mam zapytanko
(1)- czy program ten ma taką magiczną funkcje jak "auto enchance"? Na codzień korzystam z nikonowskiego picture project i takie rozwiązanie bardzo przyśpiesza prace, gdyz po takim "a.e."nanosze tylko swoje poprawki
(2) czy powyższa funkcja znajduje się w nikon capture 4 i czy program tez mozna gdzies pobrać w wersji trialowej - chciałbym go poprostu wypróbować,zanim sie zdecyduje.

Czornyj
10-04-2007, 23:21
1) tak
2) tak, na płytce dołączonej do aparatu

miron
11-04-2007, 00:37
dziekuje za odpowiedz. A więc sprawdziłem i na płytce mam tylko linka do triala nikon capture, uruchomiłem go połączyło mnie z stronką i czytam "nie masz uprawnień dostępu do tego dokumentu" ciekawe dlaczego skoro cały sprzęt widnieje jako zarejestrowany windows też w pełni legalny... o co chodzi??

Władca Pixeli
11-04-2007, 01:14
2) tak, na płytce dołączonej do aparatu
I najlepiej od razu ściągnąć Update do wersji 4.4.2
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=61

JerzyCP
11-04-2007, 08:13
dziekuje za odpowiedz. A więc sprawdziłem i na płytce mam tylko linka do triala nikon capture, uruchomiłem go połączyło mnie z stronką i czytam "nie masz uprawnień dostępu do tego dokumentu" ciekawe dlaczego skoro cały sprzęt widnieje jako zarejestrowany windows też w pełni legalny... o co chodzi??

Spróbuj przez polską stronę Nikona, jeżeli tam rejestrowałeś.
Miałem coś podobnego, bo link był do strony azjatyckiej i nie mogłem się zalogować.
Miałem komunikat, czy przypadkiem mój aparat (D200) nie jest przypadkiem z "Grey Market" :???:

Pozdrawiam,
JerzyCP

RomanZWrocławia
11-04-2007, 11:30
bez rejestracji i kłopotów masz go tu:

http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=61

POZDRAWIAM

miron
11-04-2007, 15:40
dziękuje :-)