Panowie - powracacie do tematu wałkowanego milion razy.
Do obrabiania RAWów softu jest sporo. Zarówno "testerzy" tego forum jak i na forach zagranicznych, jak i ja sam

robiący w nikonowskich RAWach od prawie 4 lat - stwierdzili jednoznacznie - soft Nikona jest wolny, mulisy i wymagajacy od komputera mocnej konfiguracji - jednak daje najlepsze rezultaty, do których czasem mozna "dojść" stosując inne oprogramowanie - ale dojśc, tu to jest od ręki.
To , ze cos tam ładniej wyciaga cienie a co innego swiatła - jest tylko drobiazgiem w całościowej pracy, gdzie NC robi to co powinien. Dla mnie bardzo istotnym argumentem jest tez to, że "widze" te RAWy tak jak dawniej negatyw - czyli tak jak go zrobiłem. Bo otwarcie pliku w NC pokazuje mi jego oryginalne nastawy z aparatu - inne programy otwieraja w jakichs swoich predefiniowanych ustawieniach, ni huhu czasem nie ma to odzwierciedlenia w tym co zrobiłem - a to wprowadza w bład moją percepcję

- trudniej jest wyciągac wnioski i uczyć się na błędach.
Mam legalnego NC i NX kupiłbym juz dawno, ale on nie daje się kupić

- moim zdaniem jast totalnie niedopracowany, są funkcje działajace duzo gorzej niz w NC4x. Wiec pokochałem go, dokupiłem RAMu i pracuje nie mysląc już nawet o innych. Niestety w przypadku D80 temat sie nieco komplikuje - NC nie rusza RAWa z D80 - tylko NX. To jest moim zdaniem kolejny fatalny ruch Nikona -ale trudno, tak jest i koniec.
Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych. Jak poznasz dobrze NC - okaże sie że 400 zdjęc tez można spokojnie zrobic w jeden wieczór - a efekt jest porażający

, czasem goście z labu nie dają wiary, że to fotki tylko przepuszczone z RAWa na JPG bez wiekszej ingerencji z obraz. A jak ich jest 500 to gdzie czas ie bawic. Konwersja w odpowiednich nastawach i do labu

. No... fakt - ja, z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody

Skontaktuj się z nami