Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie RAW'y z D200 i Capture NX

Nie wiem czy dobry dział, ale mam pytanie odnośnie D200, RAW'ów i Capture NX.

Na www.dpreview.com natknąłem sie na taki wątek: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=22709682

gdzie jeden z forumowiczów twierdzi:

"I find that 20D files I worked with few moths ago in a studio were worse then my (then Nikon D70). Now on D200, and shoot only RAW - once you get a hang of Nikon NX in conjunction with Capture you will discover something something I cannot put in words.
    I have no doubt 5D is a piece of great equipment, but for such a price difference from D200, it becomes trivial whether you really need two more mpx and FF. And once you get 5fps, there is no going back..."

Wynika z tego, że tylko Capture NX potrafi wyciągnąć z D200 wszystko i to jest "nie do opisania"

Czy ktoś ma podobne refleksje, ze RAW'y z D200 najlepiej "wychodzą" w Capture NX"?
    FM3a + Nikkor 50/1.2; M9 + 28/2.8, 50/1.4, 35/1.4; 5D + 50/1.2

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Zdecydowanie Nikon Capture (NX badz 4.3) ACR srednio sobie radzi z NEFami z D200.

Domyślnie

Czy ktoś z forumowiczów mógłby zrobić jakieś testy ? Czy po 'wywołaniu' NEF-ów w C1 LE faktycznie otrzymamy fotki gorszej jakości w porównaniu z Capture NX ?

Pozdrawiam, QuadMan.
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Domyślnie

Ładnie też woła C1 Pro w ustawieniu "Portrait". NC 4.4 daje świetne rezultaty, ale to potworny zamulator, choć i tak błyskawica w porównaniu z NX

Domyślnie

Zadałem to pytanie, gdyż zastanawiam sie czy to też odnosi się do D80.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez acidjazz Zobacz posta
    Zadałem to pytanie, gdyż zastanawiam sie czy to też odnosi się do D80.
    Panowie - powracacie do tematu wałkowanego milion razy.
    Do obrabiania RAWów softu jest sporo. Zarówno "testerzy" tego forum jak i na forach zagranicznych, jak i ja sam robiący w nikonowskich RAWach od prawie 4 lat - stwierdzili jednoznacznie - soft Nikona jest wolny, mulisy i wymagajacy od komputera mocnej konfiguracji - jednak daje najlepsze rezultaty, do których czasem mozna "dojść" stosując inne oprogramowanie - ale dojśc, tu to jest od ręki.
    To , ze cos tam ładniej wyciaga cienie a co innego swiatła - jest tylko drobiazgiem w całościowej pracy, gdzie NC robi to co powinien. Dla mnie bardzo istotnym argumentem jest tez to, że "widze" te RAWy tak jak dawniej negatyw - czyli tak jak go zrobiłem. Bo otwarcie pliku w NC pokazuje mi jego oryginalne nastawy z aparatu - inne programy otwieraja w jakichs swoich predefiniowanych ustawieniach, ni huhu czasem nie ma to odzwierciedlenia w tym co zrobiłem - a to wprowadza w bład moją percepcję - trudniej jest wyciągac wnioski i uczyć się na błędach.
    Mam legalnego NC i NX kupiłbym juz dawno, ale on nie daje się kupić - moim zdaniem jast totalnie niedopracowany, są funkcje działajace duzo gorzej niz w NC4x. Wiec pokochałem go, dokupiłem RAMu i pracuje nie mysląc już nawet o innych. Niestety w przypadku D80 temat sie nieco komplikuje - NC nie rusza RAWa z D80 - tylko NX. To jest moim zdaniem kolejny fatalny ruch Nikona -ale trudno, tak jest i koniec.

Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych. Jak poznasz dobrze NC - okaże sie że 400 zdjęc tez można spokojnie zrobic w jeden wieczór - a efekt jest porażający , czasem goście z labu nie dają wiary, że to fotki tylko przepuszczone z RAWa na JPG bez wiekszej ingerencji z obraz. A jak ich jest 500 to gdzie czas ie bawic. Konwersja w odpowiednich nastawach i do labu . No... fakt - ja, z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody
    Ostatnio edytowane przez krzysztof jot ; 04-04-2007 o 11:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    Panowie - powracacie do tematu wałkowanego milion razy.
    Do obrabiania RAWów softu jest sporo. Zarówno "testerzy" tego forum jak i na forach zagranicznych, jak i ja sam robiący w nikonowskich RAWach od prawie 4 lat - stwierdzili jednoznacznie - soft Nikona jest wolny, mulisy i wymagajacy od komputera mocnej konfiguracji - jednak daje najlepsze rezultaty, do których czasem mozna "dojść" stosując inne oprogramowanie - ale dojśc, tu to jest od ręki.
    To , ze cos tam ładniej wyciaga cienie a co innego swiatła - jest tylko drobiazgiem w całościowej pracy, gdzie NC robi to co powinien. Dla mnie bardzo istotnym argumentem jest tez to, że "widze" te RAWy tak jak dawniej negatyw - czyli tak jak go zrobiłem. Bo otwarcie pliku w NC pokazuje mi jego oryginalne nastawy z aparatu - inne programy otwieraja w jakichs swoich predefiniowanych ustawieniach, ni huhu czasem nie ma to odzwierciedlenia w tym co zrobiłem - a to wprowadza w bład moją percepcję - trudniej jest wyciągac wnioski i uczyć się na błędach.
    Mam legalnego NC i NX kupiłbym juz dawno, ale on nie daje się kupić - moim zdaniem jast totalnie niedopracowany, są funkcje działajace duzo gorzej niz w NC4x. Wiec pokochałem go, dokupiłem RAMu i pracuje nie mysląc już nawet o innych. Niestety w przypadku D80 temat sie nieco komplikuje - NC nie rusza RAWa z D80 - tylko NX. To jest moim zdaniem kolejny fatalny ruch Nikona -ale trudno, tak jest i koniec.

Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych. Jak poznasz dobrze NC - okaże sie że 400 zdjęc tez można spokojnie zrobic w jeden wieczór - a efekt jest porażający , czasem goście z labu nie dają wiary, że to fotki tylko przepuszczone z RAWa na JPG bez wiekszej ingerencji z obraz. A jak ich jest 500 to gdzie czas ie bawic. Konwersja w odpowiednich nastawach i do labu . No... fakt - ja, z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody
    Słusznie Kolega pisze. Całkowicie sie zgadzam, a SZCZEGÓLNIE z ostatnim i przedostatnim zdaniem.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

z lat młodosci mam jeszcze jedno głupie przyzwyczajenie - staram się uzyskać prawidłowy materiał już w aparacie, a nie dopiero w komputerze. Ale to stare nawyki, podobno wychodzą z mody
    Nie głupie. I nie tylko Ty.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Polecam wiec zdecydowanie soft nikona - poszukaj gdziec NC 4.4.2 i nie myśl o innych.
    Czy oryginalny soft jest w polskiej wersji?? Jest gdzies do ściągnięcia trail tego programu??
    Znalazłem wersję NX ale po ang.nim ją poznam miną lata świetlne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Ładnie też woła C1 Pro w ustawieniu "Portrait". NC 4.4 daje świetne rezultaty, ale to potworny zamulator, choć i tak błyskawica w porównaniu z NX

"ładnie też woła", sorki Czornyj za użycie Twych słów, Raw z D80 przy użyciu ustawień dotyczących D1 Canona - foty są "inne", nie mówię, że lepsze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów