Zobacz pełną wersję : Sc-28
Witam, czy ktos z Was używa kabelka SC28 lub podobnego (17,19, zamiennik?)?
Czy to jest bardzo praktyczna i przydatna rzecz czy moze zbedny gadżet... zastanawiam się nad zakupem takiego cuda, czy warto? 200zl to nie są az takie cieżkie pieniądze, więc można wydać
przewidywane zastosowanie: reportarz, troche pewnie ślub i jakieś plenerki nocne
Ja coś takiego, bodajże sc17, używałem w czasach analogowych do wyrzucenia lampy poza stopkę. Dobrze się zastanów czy to potrzebujesz teraz, kiedy lampami Nikona steruje sie bezprzewodowo. Chyba, że koniecznie chcesz uniknąć ostrego bezpośredniego błysku. Trzeba mieć trochę doświadczenia z ustawianiem lampy na tym sznurku pod odpowiednim kątem.
Ja stosuję sc 17 od lat, wolę to, mimo, że taraz już mam CLS. Czasami jest słońce, a lampe ma się z tyłu, za body i CLS nie widzi.
Pozwolę sobie odkopać temat - czy na SC-28 lampka SB-400 będzie działać w 100% (manualna regulacja siły błysku z poziomu aparatu, iTTL i cała reszta)?? Czy może tylko wyrzucę pieniądze ??
.. czy na SC-28 lampka ...będzie działać w 100%
tak, ten kabel przenosi wszystko.
Dzięki, Jacku. Tak myślałem, ale pewien nie byłem. W końcu SB-400 to nie jest jakaś technologicznie rozwinięta błyskotka, ale w opisie tego kabla na all.. wyczytałem "Kompatybilne lampy: SB-600,SB-800, SB-80DX, SB-50DX, SB-28DX, SB-28, SB-27, SB-26, SB-25, SB-24." 400 nie była wymieniona, stąd pytam..
Jeszcze raz dziękuję
brak w spisie jak widzę sb900. Brak metzów. To wszystko działa, po prostu nie wymieniono wszystkiego.
No właśnie ten brak SB900 dał mi nadzieję :) A jak jest z użytecznością tego gadżetu? Kabel daje się w miarę bezproblemowo rozprostować, czy wygląda to tak jak w zamiennikach Delty, które są niemal sztywne ??
Również polecam. Używam z lampą na statywie jak i trzymając błyskograta w ręce. Pożyteczne urządzenie. Powinno być w torbie każdego fotografa.
StruceL a jak jest z tą elastycznością kabla?? Da się w miarę swobodnie rozciągnąć?? Czy raczej sztywny?? I jakiej mniej wiecej długości jest?? Pytam bo chciałbym się pobawić w wyzwalanie z poza stopki, klasa mojego sprzętu to entry level (D40 + SB-400) i to urządzenie jest moją jedyną chyba nadzieją... Radiówki za drogie..
Pozdrawiam
wyzwalacz radiowy kupisz za ok 150zł (nadajnik i odbiornik). To chyba nie tak strasznie drogo:)
Tyle że praca w manualu, bez TTL.
wyzwalacz radiowy kupisz za ok 150zł (nadajnik i odbiornik). To chyba nie tak strasznie drogo:)
Tyle że praca w manualu, bez TTL.
Chińszczyznę jakości wątpliwej.... ponadto lampa nie ma regulacji mocy błysku - ta tylko z poziomu aparatu
StruceL a jak jest z tą elastycznością kabla?? Da się w miarę swobodnie rozciągnąć?? Czy raczej sztywny?? I jakiej mniej wiecej długości jest?? Pytam bo chciałbym się pobawić w wyzwalanie z poza stopki, klasa mojego sprzętu to entry level (D40 + SB-400) i to urządzenie jest moją jedyną chyba nadzieją... Radiówki za drogie..
Pozdrawiam
Z lampą w ręce nie ma problemu. Kabel jest elastyczny i nie przeszkadza. Natomiast lampy ze statywem i parasolką nie odstawisz daleko, max 1-1,5 m. Mimo tego, że źródło światła jest do ciebie niejako przywiązane to możliwości doświetlania są spore. Z wyzwalaczem radiowym masz większe możliwości ale z kolei szybkość działania maleje.
Jak zwykle to bywa nie ma idealnych rozwiązań i musisz pójść na kompromis :mrgreen:.
Aha - kiedyś, chyba na forum canona, znalazłem opisy i linki jak przedłużyć kabel ttl, ale nie pamiętam szczegółów bo zarzuciłem temat.
pozwolę podłączyć się do tematu.
A jak się spisują zamieniki?
znalazlem gdzieś na aledrogo 5m sznurek, podobno przenosi iTTL etc. Czy warto to kupić? Czy też chińskie rączki robią sprzęt wątpliwej jakości?
pozwolę podłączyć się do tematu.
A jak się spisują zamieniki?
znalazlem gdzieś na aledrogo 5m sznurek, podobno przenosi iTTL etc. Czy warto to kupić? Czy też chińskie rączki robią sprzęt wątpliwej jakości?
Wczoraj też go znalazłem, dziś już go nie było ;)
Czytałem na forum, że zamienniki mają bardzo sztywne i mało rozciągliwe kable. Nie wiem jak jest w oryginałach, pytałem kilkukrotnie, ale odpowiedz nie padła
Pozdrawiam
napisałem, że jest elastyczny. zamiennika nie macałem więc nie mogę porównać. jak na mnie jest taki jak ma być. zauważ, że to jest gruby kabel a nie nitka jak np, przewód synchro.