Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Sc-28

Domyślnie Sc-28

Witam, czy ktos z Was używa kabelka SC28 lub podobnego (17,19, zamiennik?)?
    Czy to jest bardzo praktyczna i przydatna rzecz czy moze zbedny gadżet... zastanawiam się nad zakupem takiego cuda, czy warto? 200zl to nie są az takie cieżkie pieniądze, więc można wydać
    przewidywane zastosowanie: reportarz, troche pewnie ślub i jakieś plenerki nocne
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Ja coś takiego, bodajże sc17, używałem w czasach analogowych do wyrzucenia lampy poza stopkę. Dobrze się zastanów czy to potrzebujesz teraz, kiedy lampami Nikona steruje sie bezprzewodowo. Chyba, że koniecznie chcesz uniknąć ostrego bezpośredniego błysku. Trzeba mieć trochę doświadczenia z ustawianiem lampy na tym sznurku pod odpowiednim kątem.

Domyślnie

Ja stosuję sc 17 od lat, wolę to, mimo, że taraz już mam CLS. Czasami jest słońce, a lampe ma się z tyłu, za body i CLS nie widzi.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Pozwolę sobie odkopać temat - czy na SC-28 lampka SB-400 będzie działać w 100% (manualna regulacja siły błysku z poziomu aparatu, iTTL i cała reszta)?? Czy może tylko wyrzucę pieniądze ??
    FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez coroner Zobacz posta
    .. czy na SC-28 lampka ...będzie działać w 100%
    tak, ten kabel przenosi wszystko.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki, Jacku. Tak myślałem, ale pewien nie byłem. W końcu SB-400 to nie jest jakaś technologicznie rozwinięta błyskotka, ale w opisie tego kabla na all.. wyczytałem "Kompatybilne lampy: SB-600,SB-800, SB-80DX, SB-50DX, SB-28DX, SB-28, SB-27, SB-26, SB-25, SB-24." 400 nie była wymieniona, stąd pytam..
    Jeszcze raz dziękuję

Domyślnie

brak w spisie jak widzę sb900. Brak metzów. To wszystko działa, po prostu nie wymieniono wszystkiego.

Domyślnie

No właśnie ten brak SB900 dał mi nadzieję A jak jest z użytecznością tego gadżetu? Kabel daje się w miarę bezproblemowo rozprostować, czy wygląda to tak jak w zamiennikach Delty, które są niemal sztywne ??

Domyślnie

Również polecam. Używam z lampą na statywie jak i trzymając błyskograta w ręce. Pożyteczne urządzenie. Powinno być w torbie każdego fotografa.

Domyślnie

StruceL a jak jest z tą elastycznością kabla?? Da się w miarę swobodnie rozciągnąć?? Czy raczej sztywny?? I jakiej mniej wiecej długości jest?? Pytam bo chciałbym się pobawić w wyzwalanie z poza stopki, klasa mojego sprzętu to entry level (D40 + SB-400) i to urządzenie jest moją jedyną chyba nadzieją... Radiówki za drogie..

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez coroner ; 02-09-2008 o 14:14

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów