Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ginger love...
Sapphiron
17-05-2013, 10:22
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/59705033/forum/_FLA3611final.jpg)
Ciekawe za co polecą teraz gromy ;) Chociaż znając życie to i tak nikt nie skomentuje ;)
no właśnie o komenty ostatnio ciężko ;)
in +:
światło
in -:
kadrowanie jak dla mnie- ciąłbym bardziej z prawej, tam gdzie kończy się ramie i dał więcej prawej dłoni.
szymon708
17-05-2013, 10:42
A ja sobie skomentuję. A raczej zapytam. Rozmycie włosów po prawej stronie wygląda mi na nienaturalne. Porównuje sobie obie strony i wychodzi mi, że jest inny bokeh. Ale może mam zwidy :-)
Poza tym podoba mi się światło od tyłu, ale już otwarte usta nie :-)
Sapphiron
17-05-2013, 10:46
Szymon, nie bajeruję nic z bokehem w programie, od tego mam obiektyw :)
szymon708
17-05-2013, 11:05
Szymon, nie bajeruję nic z bokehem w programie, od tego mam obiektyw :)
Mówię Ci mam zwidy :-) Wygląda dla mnie po prostu jakby przejechane rozmyciem. Ale teraz jak patrze to pewnie ułożenie głowy. Prawa strona bliżej obiektywu i rozmycie mniejsze niż po lewej. Ułożenie włosów też miało na to wpływ :-)
Sapphiron
17-05-2013, 11:09
o widzisz :)
Co prawda mógłbym Ci blendę trzymać ale gdybyś poświecił Eve po oczach światłem modelującym to miałbyś więcej tęczówek. Tak wyszła czarna dziura.
Sapphiron
17-05-2013, 13:08
Nie przesadzajmy że czarna dziura :)
Czy modelka ma wadę wzroku (lekkiego zeza)? Nie piszę tego złośliwie, ale oczy prezentują się źle.
Sapphiron
20-05-2013, 18:15
nie ma zeza.
Kartofelinder
20-05-2013, 22:22
Grzechu, to może ja Cię ostrzelam, jeśli można :)
- Rozmycie zupełnie nie potrzebne. Tam gdzie się pojawiło jest za dużo kontrastu więc wygląda po prostu brudno. Druga sprawa, że akurat tam też znajduje się odbicie światła i wzrok automatycznie wędruje na lewe ramię.
- Na tej dziewczynie to konkretne światło jest płaskie. Wyszła duża twarz, duże palce, duża ręka.
- Samo ułożenie rąk konkuruje ostatnio na równi z bokehem o pierwsze miejsce na liście najbardziej ubitych środków wyrazu. Nuda, ale to nie Twoja wina. Po prostu taki nasz forumowy monotemat.
- Ciemno w studio i zgubiły się gdzieś tęczówki
Ogólnie średnio i robiłeś lepsze i normalnie bym takiego zdjęcia nawet nie skomentował, ale skoro to Ty, to po starej uprzejmosci... :)
Jestem delikatnie pod wpływem, ale .... mam ochotę coś popisać.
W Twoich wątkach za zwyczaj się nie udzielam ale zawsze oglądam - z czystej ciekawości jak rozwinie się dyskusja.
Nie jestem znawcą fotografii portretowej, glamour i w ogóle żadnego rodzaju.
Masz pewien talent - pokazywania niekorzystnych cech osób, które fotografujesz.
W każdym wątku forumowicze wytykają trafnie rzeczy, które Ci umknęły podczas robienia zdjęć, obróbki - jak grochem o ścianę.
Twoją taktyką jest odbijanie piłeczki, nie było chyba w żadnym Twoim wątku próby wdrożenia uwag w czyn - a może warto by było.
Spójrz jak bardzo różnią się Twoje zdjęcia z początku w porównaniu do dzisiejszych.
U większości osób z upływem czasu widać znaczy progres, Ty natomiast mimo dość poważnych inwestycji, zaangażowania w sztukę fotografii i chyba ukierunkowania na zarobek - stoisz moim zdaniem w miejscu, powielając w kółko swoje błędy.
Nie eksperymentujesz, nie bawisz się tylko wciąż serwujesz Sapphironowe Love, które w żaden sposób dobrze mi się nie kojarzy.
Z przyjemnością obejrzę Twoje następne, mam nadzieję tym razem dobre "inne" zdjęcia.
Jeżeli Cię uraziłem .... trudno.
Pozdrawiam Mirek
Sapphiron
21-05-2013, 00:49
potwierdza się stare powiedzenie - "piłeś - nie pisz"
A ja się w pełni zgadzam z @nimnull, nawet nie wiem co jeszcze można by do tego dodać.
Jak mówi jeszcze starsze powiedzenie - in vino veritas.