Zobacz pełną wersję : [Wyzwalacz] YN622N
adolfik9501
16-05-2013, 08:45
W końcu pojawił się:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/622n3-1.jpg
źródło (http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2013/05/622n3.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/622n4-1.jpg
źródło (http://www.lightingrumours.com/wp-content/uploads/2013/05/622n4.jpg)
W skrócie:
Zdalne sterowanie lampami, grupy, TTL, AutoFP/HSS.
Na stronie (http://www.hkyongnuo.com/e-detail.php?ID=314) producenta pełny opis możliwości oraz manual w pdf.
Cena: zestaw ok. 95$ (http://www.ebay.com/sch/items/?_nkw=yn-622n&_sacat=&_ex_kw=&_mPrRngCbx=1&_udlo=&_udhi=&_sop=12&_fpos=&_fspt=1&_sadis=&LH_CAds=), jeden ok. 48$.
Na hasło YN622N4LR w sklepie http://www.yongnuostore.com/ jest zniżka 6% na zamówienia złożone przed 21 maja.
Info o wyzwalaczach, zniżce oraz zdjęcia zaczerpnięte ze strony http://www.lightingrumours.com/ (http://www.lightingrumours.com/yongnuo-yn-622n-flash-trigger-for-nikon-now-available-for-sale-3989?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+LightingRumours+%28Lighting+R umours%29).
Chawison
16-05-2013, 08:56
Wyzwalaczy jeszcze nie ma w sprzedaży.
Jest to przedsprzedaz.
Na stronie producenta jest także oświadczenie ze strona http://www.yongnuostore.com/
---NIE--- jest sklepem producenta i stanowczo firma yongnuo odcina sie od jakichkolwiek roszczeń od przedmiotów sprzedawanych przez ta stronę.
Pozdrowienia
adolfik9501
16-05-2013, 10:17
Jeśli nie uda się ściągnąć instrukcji ze strony producenta to zapodaję linka do DB (https://www.dropbox.com/s/2p4j2yp2704qq33/YN622M.zip).
Tylko dlaczego nie jest kompatybilny z serią D3 i D4?
kupie jak tylko pojawia sie w kraju
kupie jak tylko pojawia sie w kraju
mozna już kupic na alledrogo...
czekamy aż ktoś przetestuje i wrzuci na forum...
pozdro
adolfik9501
06-06-2013, 13:42
Póki co pierwsze wrażenia po angielskiemu: http://www.lightingrumours.com/yongnuo-yn-622n-flash-trigger-for-nikon-first-look-hands-on-4102
Jak na razie wiadomo, że:
- kosztuje u nas ok 415 zł,
- można kontrolować grupy za pomocą SB-700/900/910
- można kontrolować grupy również z poziomu nadajnika, wygodnie nie jest, ale zawsze coś.
- budowa na zasadzie nadajniko-odbiornika (jak RF-603).
Jak na razie nie ma nigdzie testów zasięgu, ani wersji do Canona, ani do Nikona :(
Art Erie
06-06-2013, 14:42
[...]- można kontrolować grupy za pomocą SB-700/900/910[...]
Niby jak? Z poziomu menu CLS?
Niby jak? Z poziomu menu CLS?
Dokładnie.
Działa podobnie jak PW TT5 - YN622N przechwytuje komunikację między body a lampą i przekazuje ustawienia CLS do wyzwalaczy.
Niestety jak na razie nie ma potwierdzeń, że można w tym celu wykorzystać lampy innych producentów
Wiadomo, że z SB-800 to nie działa... (PW działa z SB-800)
Edit:
zapomniałem tam też dopisać SU-800, który również może służyć jako kontroler.
Michaelg
06-06-2013, 23:21
Też kupię jak będą bardziej dostępna na allegro i w opcji dwa odbiorniki + nadajnik (nazwy zamiennie:)). Póki co jest na allegro za 419,70 zł + posyłka.
Edit: Na stronie chawison'a jest też opcja dodatkowego odbiornika za 215 zł. Nie wiem czy mogę podawać linki.
Na lightingroumors.com jest druga cześć testu YN622N.
Tym razem skupili się na sprawdzeniu autoFP i ustawianiu różnej mocy dla różnych grup z poziomu nadajnika:
http://www.lightingrumours.com/yongnuo-yn-622n-review-part-2-high-speed-sync-remote-control-mode-4143
Dla tych co nie lubią angielskiego:
autoFP działa bez problemów z lampami to obsługującymi. Studyjnych nie sprawdzali.
Ustawianie mocy.
minusy:
- nie można mieszać ustawień manualnych i TTL, albo wszystkie grupy TTL, albo wszystkie manual (jak w SB-700).
- nie można odczytać jakie są ustawienia :(
- ustawianie nie jest ani szybkie, ani czytelne
plusy:
- jest możliwości kontroli grup z bezpośrednio poziomu nadajnika =D
Jak to działa:
należy nacisnąć spust do połowy, aby nadajnik się uruchomił i :
- dla zmniejszenia/zwiększenia mocy o 1 EV należy przytrzymać +/- i puścić gdy będzie migać dioda przy C1 (gr. A) albo C2 (gr.B) albo C3 (gr.C).
- dla zmniejszenia/zwiększenia mocy o 1/3 EV należy przytrzymać +/- i puścić gdy będzie migać dioda przy "A" albo "B" albo "C"
trzymając guzik "+" lub "-" po kolei migają diody C1, C2, C3, A, B, C.
Przy ustawieniu nadajnika w tryb manualny - przytrzymać guzik GP/MODE aż zaświeci się dioda na pomarańczowo (zielony kolor oznacza TTL).
Jako poziomy wyjściowy najprawdopodobniej jest ustawienie 1/128 mocy. Następnie można ją zmienić dla każdej z grup z osobna jak opisane wyżej.
Na testy zasięgu, działania wspomagania AF i "Super Sync" (cokolwiek to jest), trzeba poczekać do 3. części.
Edit:
Co do ceny - znalazłem na ebay ofertę - 4 szt za ok 610 zł z przesyłką. Przy czym podane, że wysyłka z UK, więc nie ma obaw o cło czy VAT.
Zaciekawiła mnie informacja że do zasilania YN622N potrzebne są baterie alkaliczne a nie akumulatorki, tak wyczytałem w komentarzach na Lightingrumors - taki mały niuans. Zwykłe Sanyo Eneloop 2000mAh nie działają ale akumulatory Sanyo Eneloop XXX 2650mAh zasilają te wyzwalacze poprawnie.
Zaciekawiła mnie informacja że do zasilania YN622N potrzebne są baterie alkaliczne a nie akumulatorki, tak wyczytałem w komentarzach na Lightingrumors - taki mały niuans. Zwykłe Sanyo Eneloop 2000mAh nie działają ale akumulatory Sanyo Eneloop XXX 2650mAh zasilają te wyzwalacze poprawnie.
Tak, nie zawsze chcą działać, ale to nie problem z prądem, a konstrukcją baterii:
Actually today as I was packing/testing my gear, I had a malfunction with Eneloops. First I was really surprised, I put in Rayovac LSD NiMH and it resumed operation, then back Eneloop and failed. Eneloop was charged today, and Rayovac was not so I was really wondering what happened. Suddenly Eneloop worked, and then again it failed.
So I kept testing what/how, and found out the reason. The battery compartment has springs on one end, and this metal-piece on another. The metal piece is recessed, and if you don't press the battery down all the way on that metal piece end, it doesn't reach deep enough to make contact.
źródło: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=1212530&page=112
W skrócie - białe eneloopy mają krótszy styk od "+" i nie chcą one stykać.
Wczoraj odebrałem 2 sztuki. Jedno radio działa na eneloopach drugie nie :/
Krótkie info gdyby ktoś przed przeczytaniem instrukcji dobierał się do operowania tym urządzeniem intuicyjnie, jak zrobiłem to ja.
Mam jedną SB900 więc testowałem trochę zdalną obsługę TTL.
Sabina wyzwala się elegancko w zakresie 1/250 i krócej do 1/8000 na D700. Kompensacja ekspozycji z poziomu nadajnika też działa (choć trochę się wczoraj z tym kręciłem i miałem obawy że coś jest nie tak, dzisiaj co nieco doczytałem i gra i bucy) - mowa tutaj o lampie ustawionej w tryb TTL na plastikowych sankach obok aparatu.
I teraz... Jeśli chcemy posterować mocą lampy manualnie z poziomu nadajnika, nie przekręcamy Sabiny w tryb M tylko zostawiamy ją na TTL i właśnie na nadajniku na body przełączamy się na manual.
Nie wiem czy to oczywiste, dla mnie nie do końca takie było. (Ja ustawiałem Sabinę na M i nadajnik na M - a w ten sposób lampa jest wyzwalana ale na zadanym ustawieniu w lampie, a kompensacja z poziomu nadajnika nie działa).
Wiem że w wątku o Pixel King padają pytania o modele lamp działających na krótkich synchro z tymi wyzwalaczami.
Informuję że w przypadku YN622N z lampą Mettle 600AD (jest to klon Quantuum R+ Dual Power 600Ws tylko z inną naklejką) synchronizują do 1/8000 bezbłędnie na różnych poziomach mocy. Nie robiłem wnikliwych testów, ale klatki wyglądają na doświetlone równomiernie.
Jak na razie jestem zachwycony.
A jakieś info o wyzwalaniu studyjnych z czasami FP? Bo potrzebuję coś kupić w najbliższych 2 tygodniach i nie wiem czy brać Kinga czy YN622N który bardziej kusi ceną :) Ale King znowu sprawdzony i wiadomo, że działa :)
A jakieś info o wyzwalaniu studyjnych z czasami FP? Bo potrzebuję coś kupić w najbliższych 2 tygodniach i nie wiem czy brać Kinga czy YN622N który bardziej kusi ceną :) Ale King znowu sprawdzony i wiadomo, że działa :)
Nie ma żadnych szczegółów. LightingRoumors podali, że w tym tygodniu powinna być 3-ci część testu.
Dołącze się do wątku... lampa sb600 na jednym nadajniku drugi nadajnik na sankach aparatu bez lampy ustawiony tryb TTL (sb 600 i nadajniki zielona dioda) z tego co wiem TTL powinien działać tak, że kiedy wyzwalam błysk robiąc zdjęcie przy danej przysłonie wychodzi odpowiednie natężenie błysku na przedmiocie fotografowanym kiedy zmienię przysłone TTL nie działa i błysk zmienia się wraz z światłem zastanym a powinno się zmienić tylko natężenie światła (zdjęcia są robione w identycznych odległościach od przedmiotu fotografowanego i wszystkie inne parametry zostają nie zmienione. Jest coś co jeszcze trzeba włączyć w radio ? czy może coś robię nie tak ? Wielkie dzięki za pomoc.
Dołącze się do wątku... lampa sb600 na jednym nadajniku drugi nadajnik na sankach aparatu bez lampy ustawiony tryb TTL (sb 600 i nadajniki zielona dioda) z tego co wiem TTL powinien działać tak, że kiedy wyzwalam błysk robiąc zdjęcie przy danej przysłonie wychodzi odpowiednie natężenie błysku na przedmiocie fotografowanym kiedy zmienię przysłone TTL nie działa i błysk zmienia się wraz z światłem zastanym a powinno się zmienić tylko natężenie światła (zdjęcia są robione w identycznych odległościach od przedmiotu fotografowanego i wszystkie inne parametry zostają nie zmienione. Jest coś co jeszcze trzeba włączyć w radio ? czy może coś robię nie tak ? Wielkie dzięki za pomoc.
O ile dobrze zrozumiałem zasadę działanie YN622N, to informują one aparat, że lampa działa w trybie TTL-BL, czyli tak samo jak przy CLS. A to wynika z faktu, że YN622N ma możliwość przekazywania danych CLS do lamp zdalnych.
Ustawienie lampy w tryb TTL nie ma tu najmniejszego znaczenia.
A przynajmniej tak wynika z testów, które do tej pory przeprowadzili na LightingRoumors.
czyli prościej mówiąć to nie będzie działać, przepraszam, ale w CLS nie wgłębiałem się i przez to może głupie pytanie z mojej storny...
Czy ten wyzwalacz zastąpi mi CLS w N D5100? Czy N D5100 jest skazany na manualne ustawianie zdalnej lampy?
Czy ten wyzwalacz zastąpi mi CLS w N D5100? Czy N D5100 jest skazany na manualne ustawianie zdalnej lampy?
Teoretycznie tak, a przynajmniej tak podają w specyfikacji.
Ale sterowanie z poziomu nadajnika nie jest łatwe, zalecane jest do tego posiadanie lampy SB-700/900/910 lub SU-800.
Teoretycznie tak, a przynajmniej tak podają w specyfikacji.
Ale sterowanie z poziomu nadajnika nie jest łatwe, zalecane jest do tego posiadanie lampy SB-700/900/910 lub SU-800.
Ok. Dziękuję za odpowiedź. Myślę o SB-700 i chyba poczekam na testy...
Jedyne co mnie najbardziej martwi w sprawie YN622, to brak możliwości aktualizacji oprogramowania...
Pojawią się nowe lampy, czy nowe aparaty, czy znajdą jakiś błąd w działaniu i będzie potrzeba zmiany softu w wyzwalaczach i d**a...
genghiskhan
02-07-2013, 11:00
Ja zamówiłem Yn-622N, jutro powinien być kurier to się trochę nimi pobawię. Dzięki za info o bateriach, chciałem pchać do nich białe eneloopy no i po prostu zobaczę, jak nie będzie stykać to można podłożyć kawałek blaszki i po bólu :)
Najbardziej kupiła mnie cena i możliwość synchro z krótkimi czasami.
Moje poprzednie bidne phottixy potrafiły świrować już przy 1/125sek zaświetlajac od czasu do czasu pół klatki, miesiąc temu padł w nich jeden odbiornik a wczoraj drugi - o tak po prostu. Nie wiele myśląc kupiłem komplet 3szt YN-622N :)
U mnie całość będzie działać z D700 + SB-900 + SB-600.
genghiskhan
03-07-2013, 11:58
No i są.
1/8000s działa !!! bezboleśnie
przenosi ttl - bezboleśnie
dioda wspomagająca AF - cudo!!!
Dzisiaj będę testował w plenerze a może pod wieczór pobawię się CLS-em :)
ANTEK 72
03-07-2013, 19:48
Kompletnie nie ogarniam zmiany mocy błysku z poziomu nadajnika, coś naciskam, diody mrugają ale nie mogę załapać zależności.
Co, jak po kolei nacisnąć żeby zmienić moc np. o + czy - 1EV.
Może ktoś tak łopatologicznie to opisać?
ANTEK 72
05-07-2013, 06:59
Dzięki za pomoc, już załapałem.
genghiskhan
05-07-2013, 08:26
Dzięki za pomoc, już załapałem.
No to może się podzielisz i wytłumaczysz łopatologicznie :D
No to może się podzielisz i wytłumaczysz łopatologicznie :D
Jest opisane w instrukcji, a oprócz tego tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3147108&postcount=12
ANTEK 72
05-07-2013, 18:42
Jest opisane w instrukcji
Instrukcję mam, ale nie mam chyba obowiązku znać angielskiego albo chińskiego ?
Pozwolę sobie tak łopatologicznie.
Obudzić wyzwalacze naciskając spust do połowy a następnie nie trzymając palca na spuście:
- zmiana o -1 EV naciskamy - i trzymamy aż zapali się dioda
C1 dla grupy A lub
C2 dla grupy B lub
C3 dla grupy C
- zmiana o +1 EV naciskamy + i trzymamy aż zapali się dioda
C1 dla grupy A lub
C2 dla grupy B lub
C3 dla grupy C
zmiana o - 0,3 EV naciskamy - i trzymamy aż zapali się dioda
A dla grupy A lub
B dla grupy B lub
C dla grupy C
zmiana 0 + 0,3 EV naciskamy + i trzymamy aż zapali się dioda
A dla grupy A lub
B dla grupy B lub
C dla grupy C
Trzymając + lub - diody będą mrugać po kolei należy tylko w odpowiednim momencie puścić guzik.
Kosciech
11-07-2013, 07:50
No i ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem YN-622N. Potwierdziło się to co już zostało napisane: po włożeniu Eneloop'ów wyzwalacze nie wystartowały. Ale wystarczy minimalnie podgiąć blaszke w wyzwalaczu i już wszystko śmiga jak złoto :).
genghiskhan
11-07-2013, 08:27
No i ja również stałem się szczęśliwym posiadaczem YN-622N. Potwierdziło się to co już zostało napisane: po włożeniu Eneloop'ów wyzwalacze nie wystartowały. Ale wystarczy minimalnie podgiąć blaszke w wyzwalaczu i już wszystko śmiga jak złoto :).
a u mnie działają zarówno na białych jak i na czarnych eneloopach :)
Z jakimi lampami działa zdalne ustawianie mocy? Mam sb-910 ale chciałbym jeszcze dokupić jakieś tańsze + ten wyzwalacz
Z jakimi lampami działa zdalne ustawianie mocy? Mam sb-910 ale chciałbym jeszcze dokupić jakieś tańsze + ten wyzwalacz
Ze wszystkimi i-TTL.
dmilewski
13-07-2013, 14:46
Pytanie laika: czy ten wyzwalacz zadziała z Nissinem Di866 ??
Czysta ciekawostka nie wnosząca za wiele do tematu, ale proszę zobaczyć jak YN622N przedstawia się memu korpusowi (D700)
Poniżej wycinek exif z ViewNX2. Setup to Body + nadajnik i odbiornik + lampa studyjna. :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.adamfafinski.com/upload/viewnx.jpg)
hej.
od wczoraj szczęśliwy posiadacz 622n i od razu pytanie ! czy inni posiadacze po wył nadajnika na body tracą łączność z lampą ? sądziłem że nadajnik będzie "przeźroczysty" jak PIXEL .
2. u mnie cały czas po wł nadajnik swieci na czerwono i nie mogę go zmusić do świecenie diody zielonej , która ma sygnalizować TTL.
ktos już przerabiał sterowanie odbiornikami przed body ? jakoś nie chce żadna konfiguracja cały czas lampa swieci tak samo....... dopiero zmiany wprowadzone ręcznie na lampie przynoszą efekty ale to chyba nie o to w YN chodziło . Lampki to sb700 i metz 52-af1
ps. i białe i XX enelooopy działają od pierwszego uruchomienia
udało sie .nadajnik swieci na zielono działa tryb TTL a pomarańcz M . czerwona swieci cały czas oznaczając wł urządzenia .naciskamy GP/MODE i trzymamy aż zacznie migać puszczamy guzik i po trzecim mignięciu nadajnik przechodzi w wybrany stan. Takie ustawienia działają jednocześnie dla A,B,C
- odbiornik ustawia sie tak samo
wciśnięcie spustu aparatu do połowy spowoduje wzbudzenie lampy nadajnika i odbiornika i miganie ustawionego wczesniej kanału C1,c2,c3 oraz grupy A,B,C tyle ze kolor diody nadajnika przechodzi w zielony ale nadajnika pozostaje czerwony . Dopiero nacisniecie guzika GP/mode daje podgląd tryby odbiornika.
Przłączenie nadajnika w inny stan (M lub TTL) nie powoduje zmiany stanu odbiornika .
jak ustawić żądaną moc w trybie M ? zmienić w body na M ?
dzis to na tyle.....
jak ustawić żądaną moc w trybie M ? zmienić w body na M ?
Instrukcja - przełącz nadajnik w tryb manualny i ustaw moc - a jak - już 2 razy było w tym wątku pisane:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3147108&postcount=12
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3168226&postcount=31
nigdy za dużo informacji.....
Instrukcję mam, ale nie mam chyba obowiązku znać angielskiego albo chińskiego ?
Pozwolę sobie tak łopatologicznie.
Obudzić wyzwalacze naciskając spust do połowy a następnie nie trzymając palca na spuście:
- zmiana o -1 EV naciskamy - i trzymamy aż zapali się dioda
C1 dla grupy A lub
C2 dla grupy B lub
C3 dla grupy C
- zmiana o +1 EV naciskamy + i trzymamy aż zapali się dioda
C1 dla grupy A lub
C2 dla grupy B lub
C3 dla grupy C
zmiana o - 0,3 EV naciskamy - i trzymamy aż zapali się dioda
A dla grupy A lub
B dla grupy B lub
C dla grupy C
zmiana 0 + 0,3 EV naciskamy + i trzymamy aż zapali się dioda
A dla grupy A lub
B dla grupy B lub
C dla grupy C
Trzymając + lub - diody będą mrugać po kolei należy tylko w odpowiednim momencie puścić guzik.
A jeśli to ma być + 2EV?
BTW- czy jest gdzieś dostępna prosta, polska instrukcja obsługi tego cuda chińskiej myśli technicznej?
A jeśli to ma być + 2EV?
BTW- czy jest gdzieś dostępna prosta, polska instrukcja obsługi tego cuda chińskiej myśli technicznej?
A 2 EV to nie jest 2 * po 1 EV ??
Tak, pętelka.
Bardzo mało intuicyjne, łatwo się pomylić.
Tak, pętelka.
Bardzo mało intuicyjne, łatwo się pomylić.
Żadna pętelka i nic bardziej logicznego... dajesz raz +1 EV i dajesz drugi raz +1 EV... Prostsze już być nie może.
A ja mam takie pytanko. Czy da się uzyskać krótkie czasy synchronizacji ze starymi lampami typu SB-24,25,26 itd. oraz studyjnymi quantuum'ami PT200 i R+300? Może ktoś testował? :)
A ja mam takie pytanko. Czy da się uzyskać krótkie czasy synchronizacji ze starymi lampami typu SB-24,25,26 itd. oraz studyjnymi quantuum'ami PT200 i R+300? Może ktoś testował? :)
Da tylko w przypadku lamp studyjnych z długim czasem błysku.
Przy lampach reporterskich i studyjnych małej mocy - NIE - czas błysku jest za krótki. Chyba, że błyskasz pełną mocą - wtedy jest szansa na poprawną synchronizację przy czasach w od ok 1/1000-1/2000s w dół (w zależności od aparatu i lamp). Jednak nie ma żadnej gwarancji na równomierne naświetlenie kadru.
Żadna pętelka i nic bardziej logicznego... dajesz raz +1 EV i dajesz drugi raz +1 EV... Prostsze już być nie może.
Myślałem o tym, że trzeba przytrzymać przycisk do momentu aż dioda zrobił pętlę.
A da się wyzerować EV? Z tego co wiem, sterownik zapamiętuje ustawienia a z racji braku podglądu fajnie byłoby móc chociaż wyzerować ustawienia.
Jak sobie radzicie z uchwytami do softboksów przy tak wystającym sterowniku?
A da się wyzerować EV? Z tego co wiem, sterownik zapamiętuje ustawienia a z racji braku podglądu fajnie byłoby móc chociaż wyzerować ustawienia. ?
owszem. przytrzymujesz jednocześnie GP i CH przez kilka sekund aż diody zaczą zapalać sie po kolei i nastepuje reset do fabryki .
a ktoś już próbował mieszać np TTL+ M?
to jednak o wiele łatwiej sterować lampa na korpusie...tu faktycznie łatwo sie zamotać i co gorsza za godzine nie wiesz co miałeś ustawione:D a na lampie masz ekranik co wszystko pokazuje
a ktoś już próbował mieszać np TTL+ M?
Ale jak mieszać ?? Z ustawień na nadajniku ?? czy część lamp manualnie (moc na bezpośrednio na lampie), a część w TTL ??
to jednak o wiele łatwiej sterować lampa na korpusie...tu faktycznie łatwo sie zamotać i co gorsza za godzine nie wiesz co miałeś ustawione:D a na lampie masz ekranik co wszystko pokazuje
No, rzeczywiście łatwiej... masz do wyboru wszystkie grupy +1 - -3EV w TTL... a nadajnik pozwala na sterowanie każdą grupą +/- 3 EV lub każdą grupą manualne... Nie wiem co widzisz łatwiejsze w sterowaniu w aparacie...
A jak masz problemy z pamięcią - kup zeszyt 16 kartek i długopis.
zakładającc że mam 2 urządzenia - jeden kanał pracuje w ttl a drugi w M
zakładającc że mam 2 urządzenia - jedo pracuje w ttl a drugie w M
Nie ma czegoś takiego - to nadajnik ustala tryb pracy, a nie odbiorniki. Przeczytaj opis w pierwszych postach tego wątku, to uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie.
przechwytuje komunikację między body a lampą i przekazuje ustawienia CLS do wyzwalaczy.
Niestety jak na razie nie ma potwierdzeń, że można w tym celu wykorzystać lampy innych producentów
metz 52af-1 można użyć w ten sposób
No, rzeczywiście łatwiej... masz do wyboru wszystkie grupy +1 - -3EV w TTL... a nadajnik pozwala na sterowanie każdą grupą +/- 3 EV lub każdą grupą manualne... Nie wiem co widzisz łatwiejsze w sterowaniu w aparacie...
.
ustawiam na lampie (na body) dla kazdej grupy osobno:
- M a do niej wybraną moc lub(i)
- ttl i tu też odpowiednio +-EV
ustawiam na lampie (na body) dla kazdej grupy osobno:
- M a do niej wybraną moc lub(i)
- ttl i tu też odpowiednio +-EV
A nie łatwiej wszystko ustawić z poziomu nadajnika ?? Nie trzeba nigdzie biegać, nic zmieniać na lampach.
Bawiłem się YN622 w sklepie i powiem, że jest to o wiele wygodniejsze niż bieganie do lamp.
Nie mówiąc już o takiej sytuacji, gdy lamę masz na wysokości np. 2.5m na statywie - co za każdym razem aby zmienić jej moc będziesz opuszczał statyw i go podnosił ?? czy biegał po 20m do lampy aby ją przestawić ??
Nie mówiąc już, że możesz zapiąć w nadajnik SB-700/900/910 albo SU-800 i w bardzo prosty sposób sterować każdą z grup w dowolny sposób.
A nie łatwiej wszystko ustawić z poziomu nadajnika ?? Nie trzeba nigdzie biegać, nic zmieniać na lampach.
Bawiłem się YN622 w sklepie i powiem, że jest to o wiele wygodniejsze niż bieganie do lamp.
Nie mówiąc już o takiej sytuacji, gdy lamę masz na wysokości np. 2.5m na statywie - co za każdym razem aby zmienić jej moc będziesz opuszczał statyw i go podnosił ?? czy biegał po 20m do lampy aby ją przestawić ??
Nie mówiąc już, że możesz zapiąć w nadajnik SB-700/900/910 albo SU-800 i w bardzo prosty sposób sterować każdą z grup w dowolny sposób.
no i wreszcie sie dogadalismy. ja wlasnie lampą na nadajniku steruję odbiornikiem .do dzis nie bardzo wiedzialem jak to działa ale od rana nad tym pracowałem i zarówno sb700 jak i metz 52AF bez problemu przestawia wszystko zdalnie na odbiorniku. inaczej sie mają sprawy jak zdejmujesz lampkę z body wtedy nie pozostaje nic innego jak obsługa nadajnikiem.
pozdrowienia
no i wreszcie sie dogadalismy. ja wlasnie lampą na nadajniku steruję odbiornikiem .do dzis nie bardzo wiedzialem jak to działa ale od rana nad tym pracowałem i zarówno sb700 jak i metz 52AF bez problemu przestawia wszystko zdalnie na odbiorniku. inaczej sie mają sprawy jak zdejmujesz lampkę z body wtedy nie pozostaje nic innego jak obsługa nadajnikiem.
pozdrowienia
Czyli mówisz, że Metz 52 też bez problemowo działa jako sterownik ??
tak. od rana próbuję , testuje i jak na teraz wszystko działa
metz 52 w trybie ttl zmienia na odbiorniku (sb700) -+3EV ale zauwazylem ze w M nie przestawia odbiornika . czy mam 1/1 czy 1/64 błysk jest taki sam nawet jesli ręcznie nadajnik przestawie w M( pomaranczowa dioda)
ale jak zamienie miejscami lampy wszystko jest ok czyli pełne sterowanie i w M i w TTL .szkoda ze padły mi aku od sabiny a nie jestem w domu więc nie więcej nie sprawdzę.
.......szkoda ze padły mi aku od sabiny a nie jestem w domu więc nie więcej nie sprawdzę.
Brak akumulatorków w drugiej lampie zmusił mnie do testowania ( i użycia mózgu ) wyzwalaczy tylko na odbiornik i doszedłem WRESZCIE ;/ jak prosto i sprytnie ustawia się moc na nadajniku .
Dziwna sprawa moze nie doczytałem instrukcji ale kompensacja z nadajnika do zdalnej lampy działą u mnie tylko w trzech przypadkach kiedy ustawie przy kanale C1 grupe A lub przy C2 grupe B lub przy C3 grupe C czyli kanał musi odpowiadac w linii poziomej grupie.
Ale np. jeśli ustawie kanał C3 i grupę B po czym puszczam np + na C2 czyli powinienem dostac +1 na grupie B wtedy jest lipa i nie działa ustawianie kompensacji w iTTL z nadajnika dla takiej konfiguracji.
Czy ktos ma podobnie działającą kompensację w trybie i-TTL ?
W trybie manualnym jest inaczej bo mogę ustawic kanał C3 i grupę B i moc błysku mogłem ustawiac z nadajnika czyli tutaj np do danego kanału mogłem ustawic dowolną grupę.
Natomiast działą u mnie kompensacja mocy błysku ustawiona w korpusie - zdalna lampa reaguje poprawnie niezależnie od tego jak ustawię grupy i kanały - testowałem na D300s i D700 z tym, że na korpusie zakres jest mniejszy bo od -3 do +1
Dziwna sprawa...
Otrzymałem od ciebie wiadomość i właśnie byłem w trakcie zgrywania filmiku na YT ;) ale widzę że już opanowałeś co i jak...
Właśnie sprawdziłem następującą konfigurację: kanał C2 i grupa A i u mnie kompensacja działa w momencie zwolnienia przycisku przy podświetlonej diodzie C1 czyli +1EV
Sprawdziłęm u mnie C2 i grupa A takze działa :):) ale np juz nie działa na C3 i grupa B -- taka ciekawostka gdybys to jweszcze mogl sprawdzic ??
Sprawdziłęm u mnie C2 i grupa A takze działa :):) ale np juz nie działa na C3 i grupa B -- taka ciekawostka gdybys to jweszcze mogl sprawdzic ??
Faktycznie i u mnie nie funguje.
czyli ok to wada na grubszą skalę a nie tylko mój egzemplarz super dzięki
Napisałem maila na www.yongnuo.eu przez formularz kontaktowy opisałem ten problem zobaczymy czy zareagują .
a czy mozna z poziomu nadajnika sterowac lampami ustawionymi w trybie M? np zmienic moc z 1/16 na 1/64?
a czy mozna z poziomu nadajnika sterowac lampami ustawionymi w trybie M? np zmienic moc z 1/16 na 1/64?
Sterować możesz tylko lampami ustawionymi w TTL.
Da tylko w przypadku lamp studyjnych z długim czasem błysku.
Przy lampach reporterskich i studyjnych małej mocy - NIE - czas błysku jest za krótki. Chyba, że błyskasz pełną mocą - wtedy jest szansa na poprawną synchronizację przy czasach w od ok 1/1000-1/2000s w dół (w zależności od aparatu i lamp). Jednak nie ma żadnej gwarancji na równomierne naświetlenie kadru.
Długi czas błysku, czyli jaki konkretnie masz na myśli :?:
Tak +/- oczywiście.
Hey
Czy może już ktoś z was używał tego wyzwalacza "w manualu" na AutoFP? Chodzi konkretnie o poprawne wyzwalanie lamp studyjnych z synchro np na 1/800? Da się zrobić / dobrze działa?
Długi czas błysku, czyli jaki konkretnie masz na myśli :?:
Tak +/- oczywiście.
Konkretnie - taki aby wystarczył.
Aby mieć w pełni równo naświetlony kadr przy 1/8000s, to potrzeba lampy z czastem t.5 ok 150-200ms. Przy dłuższych czasach może być trochę krótszy.
Ale to teoria - w praktyce można naświetlić dobrze zdjęcia przy krótszych czasach błysków, tylko wyzwolenie lamp musi być odpowiednio opóźnione w stosunku to wyzwolenia lampy z FP.
Hey
Czy może już ktoś z was używał tego wyzwalacza "w manualu" na AutoFP? Chodzi konkretnie o poprawne wyzwalanie lamp studyjnych z synchro np na 1/800? Da się zrobić / dobrze działa?
Co znaczy ""w manualu" na AutoFP" ??
YN622 synchronizuje się z aparatem z takim czasem z jakimi może się synchronizować aparat. Bez znaczenia z jaką lampą.
Konkretnie - taki aby wystarczył.
Co znaczy ""w manualu" na AutoFP" ??
YN622 synchronizuje się z aparatem z takim czasem z jakimi może się synchronizować aparat. Bez znaczenia z jaką lampą.
Chodziło mi o to, że w manualu = bez dodatkowych sygnałów (tylko 1 pyknięcie do błysku)
Czyli rozumiem, że quantuuma na 1/800 odpalę? :)
Chodziło mi o to, że w manualu = bez dodatkowych sygnałów (tylko 1 pyknięcie do błysku)
Czyli rozumiem, że quantuuma na 1/800 odpalę? :)
Lampa zawsze wyzwalana jest za pomocą jednego jedynego sygnały - zwarcie na masie i środkowym styku na stopce. Nie ma tam żadnych innych sygnałów.
rozumiem :) myślałem po prostu, że np. leci seria sygnałów powiedzmy konfiguracyjnych/informacyjnych.. i potem błyskowy.. :)
Wcześniej ktoś pisał o tym, że rzekomo nadajnik potrafi zastąpić CLS w Nikonach z niższej półki. Nie wiem jak to działa w D5100, ale w D5k mogę wyzwalać lampy tylko i wyłącznie manualnie (przez lampę wbudowaną). Czy jakbym kupił sobie nadajnik i odbiornik, nadajnik wsadził na gorącą stopkę (bez lampy na górze), odbiornik pod Metza, to mógłbym wyzwalać go radiowo z TTLem? To praktycznie załatwiłoby wszystkie moje problemy ze strobingiem
Wcześniej ktoś pisał o tym, że rzekomo nadajnik potrafi zastąpić CLS w Nikonach z niższej półki. Nie wiem jak to działa w D5100, ale w D5k mogę wyzwalać lampy tylko i wyłącznie manualnie (przez lampę wbudowaną). Czy jakbym kupił sobie nadajnik i odbiornik, nadajnik wsadził na gorącą stopkę (bez lampy na górze), odbiornik pod Metza, to mógłbym wyzwalać go radiowo z TTLem? To praktycznie załatwiłoby wszystkie moje problemy ze strobingiem
Nie zastępuje CLS.
Natomiast przenosi komunikację TTL radiowo i umożliwia zdalną korektę ekspozycji oraz manualne ustawienie mocy.
Można wykorzystać lampę z CLS master jako sterownik.
no to mozna ustawiac lampy na odleglosc w manualy czy nie?
a można tak łaskawie przeczytać odpowiedź:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3188706&postcount=70
ANTEK 72
06-08-2013, 06:17
Oczywiście, że można.
Przyciskasz na nadajniku przycisk GP/MODE i trzymasz aż kontrolka zmieni kolor z zielonego na pomarańczowy, do odbiornika i lampy nawet nie podchodzisz, samej lampy i odbiornika nie przełączasz w tryb M (pozostawiasz w trybie TTL) to nadajnik decyduje o przejściu lampy w tryb manualny.
I teraz cieszysz się możliwością sterowania lampą w trybie manualnym dokonując zmian mocy przyciskami + i - na nadajniku według metody opisanej wcześniej tutaj:
http://http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229400&page=4 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229400&page=4)
Opisana jest zmiana w trybie TTL ale tak samo robi się to w trybie M.
Hej, czy ktoś już przetestował YN-622N z SU-800 ?! pozdrawiam.
Hej, czy ktoś już przetestował YN-622N z SU-800 ?! pozdrawiam.
__________________Tak działa
Od razu zaznaczę, że w tej sytuacji nie interesuje mnie zdalne wyzwalanie, tylko czy yn-622n działa poprawnie jako podświetlacz AF z AutoISO włączonym w puszce ? U mnie notorycznie trzyma się zadanych ustawień w puszce (czyli np 1/125, f1.8), przy ciemniejszych scenach klatka jest niedoświetlona mimo włączonego AutoISO, czy ktoś mnie nakieruje na właściwy trop, czy zostaje mi ręczna manipulacja ISO (fakt - rozleniwiłem się tą świetną funkcją :)) ?
Od razu zaznaczę, że w tej sytuacji nie interesuje mnie zdalne wyzwalanie, tylko czy yn-622n działa poprawnie jako podświetlacz AF z AutoISO włączonym w puszce ? U mnie notorycznie trzyma się zadanych ustawień w puszce (czyli np 1/125, f1.8), przy ciemniejszych scenach klatka jest niedoświetlona mimo włączonego AutoISO, czy ktoś mnie nakieruje na właściwy trop, czy zostaje mi ręczna manipulacja ISO (fakt - rozleniwiłem się tą świetną funkcją :)) ?
Zależy od aparatu. Działanie auto ISO w niektórych zależy od tego czy aparat widzi lampę czy nie.
Jak masz taki, w którym lampa zmienia działanie auto ISO, to tak samo będzie w przypadku wyzwalaczy.
D700, autoiso działa z lampą bez zastrzeżeń... chciałbym tego samego z wyzwalaczem, da się ? :)
Również stałem się posiadaczem wyzwalaczy Y622:-) współpracują z Y460II i Y560II. Wcześniej nie miałem styczności z oświetleniem przy zdjęciach (nie licząc blend). Po pierwszych testach uważam, że zakup był trafiony;) głównym agrumentem była synchronizacja z krótkimi czasami oraz w przyszłości błyskanie TTL. Mam 3 szt. wyzwalaczy i żaden nie miał problemów z białymi eneloopami :-)
U mnie rowniez wyzwalacze dzialaja z bialymu Eneloopami ale dlaczego nie synchronizuje D3s powyzej 1/250s? W aparacie ustawione Auto FP i rear mode.
U mnie rowniez wyzwalacze dzialaja z bialymu Eneloopami ale dlaczego nie synchronizuje D3s powyzej 1/250s? W aparacie ustawione Auto FP i rear mode.
autoFP zależy nie tyle od aparatu, a od nadajnika wpiętego w sanki. Jeśli ten nie podaje, że działa z autoFP, to aparat nie pozwoli użyć krótszych czasów.
Co się dzieje gdy na nadajnik wepniesz lampę z autoFP ??
GonzoG, Jesli podlacze do sanek D3s nadajnik Yn-622N a na nim znajduje sie lampa sb-800 i ustawie przykladowo 1/500 f/3.2.. po nacisnieciu migawki na wyswietlaczu w aparacie w miejscu synchronizacji pojawie sie komunikat "err". Cos robie nie tak? Czy zwyczajnie nadajnik Yn-622N nie wspolpracuje powyzej 1/250s z D3, D4 etc..?
Klatka oczywiscie nie naswietla sie, jest cala czarna..
GonzoG, Jesli podlacze do sanek D3s nadajnik Yn-622N a na nim znajduje sie lampa sb-800 i ustawie przykladowo 1/500 f/3.2.. po nacisnieciu migawki na wyswietlaczu w aparacie w miejscu synchronizacji pojawie sie komunikat "err". Cos robie nie tak? Czy zwyczajnie nadajnik Yn-622N nie wspolpracuje powyzej 1/250s z D3, D4 etc..?
Racja... YN-622 nie działa z puszkami bez wbudowanej lampy (D2, D3, D4). Jest to w specyfikacji wyzwalacza.
Wynika to najprawdopodobniej z innej komunikacji tych puszek z lampami.
No to swietnie!. Zatem jesli ktos jest zainteresowany sprzedam okazyjnie trzy nie używane wyzwalacze YN-622N
GoznoG, Bardzo dziekuje za szybka i rzeczowa odpowiedz. Pozdrowienia!
Przed chwila rozmawialem z kolega Grzeskiem i u niego yn-622n ttl synchornizuje z nikonem D3 do 1/8000s. Czy to mozliwe ze rozne partie wyzwalaczy w Polsce moga miec rozny soft i jedne dzialaja a inne nie? Absurdalne to jest... :(
Przeprowadzilem update softu w D3s do 1.02. Pierwsze kilka klatek udalo sie zsynchronizowac powyzej 1/250 (jedna nawet do 1/8000) - niestety byl to tylko chwilowy objaw i wszystko wrocilo do normy. Dalej uparcie synchronizuje tylko do 1/250. Skad ta chwilowa poprawa? Skad ta zmiennosc? Czy pixel king do nikona bez problemu synchronizuje powyzej 1/250 w D3/D3s?
Zacznijmy od początku - jakiej lampy używasz ?? Bo to może mieć największe znaczenie.
Jeśli lampa nie ma synchronizacji z krótkimi czasami, to jej działania z krótkimi czasami jest tylko zbiegiem przypadków.
Dodatkowo, jeśli jest to lampa sterowana IGBT, to z krótkimi czasami będzie działać tylko przy pełnej mocy i to pod warunkiem, że lampa ma odpowiednio długi czas zaświecania się, jak i długi czas błysku. Jeśli i jeden i drugi jest krótki, to zdjęcie będzie mocno niedoświetlone, albo w ogóle nienaświetlone.
Edit:
Wróciłem i doczytałem, że chodzi o SB-800.
Znalazłem też w internecie, że z D4 nie ma większych problemów z YN622. Podobnie D3, natomiast są informacje, że nie działa z D3s :?
Dziwne, ale w domysłach na forach ludzie podają, że YN622 może źle siedzieć w sankach D3s.
Z resztą podobnie ludzie piszą o SB-800 - lampa ma trochę inne odległości mocowania i źle styka z YN622. Trzeba ją minimalnie cofnąć i dopiero zaczyna działać poprawnie.
panowie to jak jest z tymi nadajnikami bo czytam i jakos nie moge zakumac moge sterowac cls z body ? czy tylko z poziomu nadajnika yn?
panowie to jak jest z tymi nadajnikami bo czytam i jakos nie moge zakumac moge sterowac cls z body ? czy tylko z poziomu nadajnika yn?
Tylko z poziomu nadajnika. Z resztą jest do wszędzie dokładnie opisane.
Tylko Canon ma możliwość sterowania z poziomu body.
GonzoG, i tutaj dotykamy sedna. Faktycznie sb-800 siedzi nieco "plytko". Probowalem rowniez z Canonowa blyskotka 600 EX-RT (w manualu) brak synchro powyzej 1/250s. Probowalem tez z lampami Yongnuo YN-560-II - to samo. Trzeba miec duzo szczescia zeby trafic w zestaw Yongnuo akurat z D3s i sb-800 :)
Przerzucam sie na Pixel King-a. Nie wspolpracuje tylko z D2x wiec jest szansa ze polubi sie z D3s i Sb-800. Dziekuje raz jeszcze za pomoc!
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.
Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to tylko użytkownicy Canona mają możliwość kontroli z poziomu menu w body z założonym samym nadajnikiem? W takim układzie najlepszym rozwiązaniem żeby mieć w miarę zobrazowaną kontrolę nad lampami w nikonie jest su-800? Bo zakładanie lampy na 622n i na sanki to według mnie kiepski pomysł. Próbowałem wczoraj i mimo solidności wyzwalaczy niechętnie robiłbym pionowe kadry w takiej konfiguracji. sb900/910 jednak trochę ważą.
Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
Równie dobrze możesz założyć SB-700, czy SB-800. Są mniejsze i lżejsze niż SB-900.
W posiadaniu mam obecnie tylko sb900 i sb910. su800 wydaje mi się najrozsądniejszą inwestycją w tym momencie. I tak koszt całkowity wyjdzie mniejszy niż za taki zestaw np z pocket wizarda (nadajnik i 3 odbiorniki)
Mam D7100 + Yn-622N + Nissin Di866 II - Jak mam nadajnik na aparacie i podłącze na niego lampę, to nie mogę zrobić zdjęcia. wyskakuje bład na aparacie. A jak już robi to lampa nie błyska. Jal zrobić abym mógł mieć lampę i nadajnik na aparacie? Drugie pytanie. Da Się jakoś sterować mocą błysku w grupach w aparacie?
1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.
2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.
1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.
2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.Nie jest w pełni zgodny? Założona lampa na sankach oraz w trybie bezprzewodowym działa super. Więc gdzie ta niezgodność?
Więc jest możliwość błyskania lampą założoną na nadajniku na aparacie?
Nie jest w pełni zgodny? Założona lampa na sankach oraz w trybie bezprzewodowym działa super. Więc gdzie ta niezgodność?
Niezgodność jest w komunikacji. To że błyska dobrze, nie znaczy, że się w pełni poprawnie komunikuje.
np. Nissin Di622 mk I/II, Di700, Di866 mk I do poprawnego działania wymagają od aparatu podania odległości od obiektu.
(obiektywy "AF-D"). Gdy tego nie ma to albo nie błyskają wcale, albo jest to zupełnie nieobliczalne.
Tak samo Nissiny nie działają z wyzwalaczami Pixel King i King Pro na Canonie, a na Nikonie Pixel podaje, że mogą być problemy i lampy te nie są podane jako zgodne.
W skrócie - Nissin poszedł na skróty i zrobił tak, aby lampy działały, bez znaczenia czy komunikuje się w pełni poprawnie czy nie.
Stąd przy działaniu z wyzwalaczami mogą być problemy, bo wyzwalacze nie działają jak kabel TTL, a przekazują tylko część informacji z aparatu to lampy, a do aparatu przekazują tylko własne informacje. W takim wypadku, gdy lampa nie dostaje kompletu danych, nie chce działać poprawnie.
Niezgodność jest w komunikacji. To że błyska dobrze, nie znaczy, że się w pełni poprawnie komunikuje.
np. Nissin Di622 mk I/II, Di700, Di866 mk I do poprawnego działania wymagają od aparatu podania odległości od obiektu.
(obiektywy "AF-D"). Gdy tego nie ma to albo nie błyskają wcale, albo jest to zupełnie nieobliczalne.
Tak samo Nissiny nie działają z wyzwalaczami Pixel King i King Pro na Canonie, a na Nikonie Pixel podaje, że mogą być problemy i lampy te nie są podane jako zgodne.
W skrócie - Nissin poszedł na skróty i zrobił tak, aby lampy działały, bez znaczenia czy komunikuje się w pełni poprawnie czy nie.
Stąd przy działaniu z wyzwalaczami mogą być problemy, bo wyzwalacze nie działają jak kabel TTL, a przekazują tylko część informacji z aparatu to lampy, a do aparatu przekazują tylko własne informacje. W takim wypadku, gdy lampa nie dostaje kompletu danych, nie chce działać poprawnie.
No dobrze ale dlaczego załozona lampa na wyzwalaczu na aparacie nie działa. Dziwne bo gdy przełaczyłem wyzwalacz na manual czyli pomaranczowa lampka, to lampa zaczęła działać w ttl-u, reagowała na zmiany ustawień aparatu. Jednak po kilku błyskach przestała współpracować. Nie błyskaa ani w ttl ani manual wyzwalacza. Mowa cały czas o załozonej lampie na wyzwalaczu umieszczonym w sankach aparatu. Moze cos w wyzwalaczu trzeba ustawić. Nie znam chińskiego a i angielski srednio.
No dobrze ale dlaczego załozona lampa na wyzwalaczu na aparacie nie działa. Dziwne bo gdy przełaczyłem wyzwalacz na manual czyli pomaranczowa lampka, to lampa zaczęła działać w ttl-u, reagowała na zmiany ustawień aparatu. Jednak po kilku błyskach przestała współpracować. Nie błyskaa ani w ttl ani manual wyzwalacza. Mowa cały czas o załozonej lampie na wyzwalaczu umieszczonym w sankach aparatu. Moze cos w wyzwalaczu trzeba ustawić. Nie znam chińskiego a i angielski srednio.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem, ale tym razem ze zrozumieniem...
A jak dalej problem - wywal Nissina i kup lampę, która nie będzie miała problemów z działaniem dostając tylko część informacji (Nikon, Metz, Yongnuo)
kakersik
29-09-2013, 13:01
Nie chcę zakładać kolejnego tematu więc pytam tu. Który lepszy?? YN 622N czy Pixel. Na czym mi zależy?? Na krótkich czasach synchronizacji z Sb900/910 i lampami studyjnymi. Nie muszę mieć automatyki, ani sterowania mocą lampy z poziomu body. Najzwyklejszy manual z krótkimi czasami. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Do synchro z lampami reporterskimi oba są jednakowo dobre.
Do lamp studyjnych - zależy od lamp. YN622 teoretycznie ma "syper-sync", który powinien polepszać synchronizację z lampami beż FP/HSS, ale nikt nie potwierdził, że to działa. Aktualnie jedynie PW MiniTT1, FlexTT5 oraz Phottix Odin mają działającą taką funkcjonalność i pozwalają dostosować opóźnienie w zależności od używanych lamp.
kakersik
29-09-2013, 13:42
Czyli wybór jest w zasadzie decyzją sympatii do danej marki. Dzięki :)
Jedyne do czego mogę się przyczepić , to że raz na kilkanaście/ kilkadziesiąt strzałów ,totalnie przepalają zdjęcie.. Czytałem o tym na zagranicznym forum i sam tego doświadczyłem tak jak mówię nie jest to częste mi nie przeszkadza.
Brak czytelnej kontroli parametrów także może być uciążliwy jeżeli ktoś steruje większą ilością lamp, ale już niedługo pojawi się nadajnik z LCD :D http://flashhavoc.com/yn-622n-tx-first-image-emerges/
Dodatkowo ma mieć złącze USB więc może usuną problem z błyskiem.
Ogólnie polecam :)
Dexter88
04-10-2013, 01:08
Oby tylko ten nadajnik z LCD był w pełni kompatybilny z poprzednikiem.
Gesendet von meinem C6833 mit Tapatalk 4
Oby tylko ten nadajnik z LCD był w pełni kompatybilny z poprzednikiem.
A jak ma być niekompatybilny, skoro to jest to samo, tylko że zamiast paru diod i dziwnego systemu ustawiania ma LCD i normalne sterowanie. Różni się tylko tym, że nie działa jako odbiornik.
Znana jest już data kiedy pojawi się w sklepach ta wersja z LCD?
Znana jest już data kiedy pojawi się w sklepach ta wersja z LCD?
późny listopad albo grudzień...
megamind
06-10-2013, 21:41
Przeczytałem cały wątek i nasunęło mi się kilka pytań.
1. Założenie: posiadam D90 i 2 x Metz 50. Mogę wyzwalać obie lampy lampą wbudowaną z zachowaniem TTL.
Co zyskam poza większą odległością wyzwalania kupując trzy YN622N i stosując jeden jako nadajnik i dwa jako odbiorniki z wspomnianymi lampami?
2. Założenie: jak wyżej. Czy kupując dwa YN622N będę mógł założyć jedną z lamp na nadajniku na aparacie i obie będą działać w TTL?
Taki układ byłby mi najbardziej potrzebny. Zakup 2 x YN622N byłby w tym układzie tańszym rozwiązaniem niż zakup SB 900/910 lub Metz 58, które to mogą działać w CLS w trybie master.
3 Czy lampy nie działające w cls, ale działające w TTL, jak np YN468 założone na odbiornik będą działały TTL?
Przeczytałem cały wątek i nasunęło mi się kilka pytań.
1. Założenie: posiadam D90 i 2 x Metz 50. Mogę wyzwalać obie lampy lampą wbudowaną z zachowaniem TTL.
Co zyskam poza większą odległością wyzwalania kupując trzy YN622N i stosując jeden jako nadajnik i dwa jako odbiorniki z wspomnianymi lampami?
2. Założenie: jak wyżej. Czy kupując dwa YN622N będę mógł założyć jedną z lamp na nadajniku na aparacie i obie będą działać w TTL?
Taki układ byłby mi najbardziej potrzebny. Zakup 2 x YN622N byłby w tym układzie tańszym rozwiązaniem niż zakup SB 900/910 lub Metz 58, które to mogą działać w CLS w trybie master.
3 Czy lampy nie działające w cls, ale działające w TTL, jak np YN468 założone na odbiornik będą działały TTL?
1. Zyskasz 2 rzeczy:
a) zasięg
b) brak błysku lampy wyzwalającej
2. Tak. Można bez problemów używać lampy na nadajniku.
3. Każda lampa z poprawnie działającym i-TTL będzie działać na odbiornikach. Niestety nie każdy producent złamał dobrze komunikację lamp z aparatem i tak Nissin i Sigma mają problemy na wyzwalaczach.
megamind
07-10-2013, 16:03
Ok, dzięki.
Jeszcze do punktu 2. Lampą na nadajniku będzie można sterować /korygować moc błysku/ jak wcześniej z menu lampy? Lampą na odbiorniku, rozumiem z wcześniejszych wypowiedzi, będzie trzeba sterować z poziomu nadajnika, ?
dawid503
08-10-2013, 00:54
U mnie przy podpięciu nadajnika do body d700, zanika opcja auto iso i trzeba ręcznie jechać.
Ok, dzięki.
Jeszcze do punktu 2. Lampą na nadajniku będzie można sterować /korygować moc błysku/ jak wcześniej z menu lampy? Lampą na odbiorniku, rozumiem z wcześniejszych wypowiedzi, będzie trzeba sterować z poziomu nadajnika, ?
Nie. Zmiana ustawień odnośnie lampy w aparacie (korekta błysku i ekspozycji) wpływa na wszystkie lampy.
Lampą na nadajniku sterujesz z poziomu lampy, jeśli posiada ona taką możliwość.
megamind
08-10-2013, 09:53
Chyba się nie zrozumieliśmy. Chodzi mi o korygowanie mocy błysku lampy założonej na nadajnik na aparacie i korygowanie mocy błysku lampy znajdującej się na odbiorniku. Jak to robić by wprowadzić do każdej indywidualne ustawienia?
Lampę na nadajniku obsługujesz z poziomu lampy, te na odbiornikach ustawiasz z nadajnika.
te na odbiornikach ustawiasz z nadajnika.
czyli z aparatu
czyli z aparatu
No nie z aparatu, bo to raczej oznacza, że ustawiasz z menu aparatu (jak przy CLS, czy w Canonie).
sebastian_gora
21-10-2013, 23:47
Witam serdecznie
Czytam tak kolejne posty odnośnie YN-622N i wciąż interesuje mnie pewna rzecz. Pewnie gdzieś ktoś już o tym pisał, jesli przeoczyłem to przepraszam. Mam 3 lampy SB900 i puszkę D700. Czy możliwe jest sterowanie lampami z body (tak jak przy wbudowanej lampie w Commander mode) lampami w iTTL, mając na body założony jedynie YN-622N ale bez lampy? Czy może by sterowac lampami w iTTL musze na nadajnik założyć jednak lampę i nią jako master sterować resztą lamp?
Pozdrawiam
Sebastian
mateo912
21-10-2013, 23:48
Witam serdecznie
Czytam tak kolejne posty odnośnie YN-622N i wciąż interesuje mnie pewna rzecz. Pewnie gdzieś ktoś już o tym pisał, jesli przeoczyłem to przepraszam. Mam 3 lampy SB900 i puszkę D700. Czy możliwe jest sterowanie lampami z body (tak jak przy wbudowanej lampie w Commander mode) lampami w iTTL, mając na body założony jedynie YN-622N ale bez lampy? Czy może by sterowac lampami w iTTL musze na nadajnik założyć jednak lampę i nią jako master sterować resztą lamp?
Pozdrawiam
Sebastian
musisz na body założyć nadajnik i z niego sterować lampami na odbiornikach.
sebastian_gora
22-10-2013, 00:01
musisz na body założyć nadajnik i z niego sterować lampami na odbiornikach.
No dobrze, to wiem. Chodziło mi o to czy wystarczy sam odbiornik do sterowania lampami czy jednak potrzebna jest na nadajniku lampa i błysk sterujący (master). Jeśli nie potrzebujemy lampy i błysku to jaka jest różnica w wyzwalaniu lamp przez sam nadajnik oraz przez lampę master? Jakieś różnice w zasięgu?
Jeśli dobrze rozumiem, lampa master musi swoim błyskiem sięgnąć lampy, tak przynajmniej jest z tego co wiem w klasycznym CLS, inaczej lampa zdalna się nie wyzwala. A w przypadku samego nadajnika na body, pozostałe odbiorniki sterowane są radiowo i bez względu na orientację body względem lamp?
mateo912
22-10-2013, 00:05
No dobrze, to wiem. Chodziło mi o to czy wystarczy sam odbiornik do sterowania lampami czy jednak potrzebna jest na nadajniku lampa i błysk sterujący (master). Jeśli nie potrzebujemy lampy i błysku to jaka jest różnica w wyzwalaniu lamp przez sam nadajnik oraz przez lampę master? Jakieś różnice w zasięgu?
Jeśli dobrze rozumiem, lampa master musi swoim błyskiem sięgnąć lampy, tak przynajmniej jest z tego co wiem w klasycznym CLS, inaczej lampa zdalna się nie wyzwala. A w przypadku samego nadajnika na body, pozostałe odbiorniki sterowane są radiowo i bez względu na orientację body względem lamp?
lampy nie potrzebujesz na nadajniku. Masterem jest nadajnik nie lamp wtedy.
a od zwykłego lampowego CLS różni się zasięgiem i niezawodnością.
slepynajednooko
23-10-2013, 21:25
Witam pierwszym postem na forum!
Mam być może głupie pytanie, ale bardzo mnie irytuje że nie wiem dlaczego - przy włączeniu nadajnika wsuniętego w sanki podświetla mi się górny lcd body. Czy to normalne? Czy coś mam nie tak? Dla ścisłości, używam z D700. Też tak macie?
Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
slepynajednooko
24-10-2013, 22:30
Ponawiam prośbę o rozwiązanie mojej zagadki. :)
Ponawiam prośbę o rozwiązanie mojej zagadki. :)
Odpowiedź masz w tym wątku - tak świeci się.
target_xx
25-10-2013, 16:02
Czytam i tak sie zastanawiam czy nie sprzedac moich 2X yn622 i kupic druga lampe? i wyzwalac przez Commander mode i czy warto i jaka jest roznica?
mateo912
25-10-2013, 16:15
Czytam i tak sie zastanawiam czy nie sprzedac moich 2X yn622 i kupic druga lampe? i wyzwalac przez Commander mode i czy warto i jaka jest roznica?
Różnica jest w niezawodności błysku, zasięgu i braku błysku sterujacegot
Czy warto - TAK/NIE - wybierz poprawną odpowiedź.
Tylko Ty sobie na to pytanie odpowiesz, bo tylko Ty wiesz, czy wyzwalanie przez błysk będzie wystarczająco skuteczne.
Różnica - taka, że CMD w aparacie masz 2 grupy, YN ma 3.
CMD pozwala mieszać TTL i M, YN622 tylko przy użyciu SB-900/910.
Zasięg CLS, to 10m przy lampach niesystemowych i nawet 30-40m przy sabinach, ale i tak muszą się bezpośrednio widzieć (chyba że małe pomieszczenie i się błysk odbije od ścian), zasięg YN622 - 100m, a przez 4 grube ściany z żelbetu ok 30-40m.
target_xx
25-10-2013, 17:34
Tylko Ty sobie na to pytanie odpowiesz, bo tylko Ty wiesz, czy wyzwalanie przez błysk będzie wystarczająco skuteczne.
Zasięg CLS, to 10m przy lampach niesystemowych i nawet 30-40m przy sabinach, ale i tak muszą się bezpośrednio widzieć (chyba że małe pomieszczenie i się błysk odbije od ścian), zasięg YN622 - 100m, a przez 4 grube ściany z żelbetu ok 30-40m.
Wiec yn622 zostawiam! dzieki
megamind
12-11-2013, 21:46
Możesz dopowiedzieć coś na ten temat, bo nie złapałem o co chodzi.
O różnice między YN622, a wyzwalaniem w CLS/AWL (błyskiem).
Sam YN622 powala ustawić TTL albo manual dla wszystkich grup.
CLS master (Commander) w aparacie, czy SB-800/900/910, SU-800 pozwala na dowolne ustawienia trybu dla każdej z grup.
marteenez
13-11-2013, 08:50
Czyli z YN622 taki setup żę lampa główna działa w TTL a lampy dające kontrę czy świecące na tło w M raczej się nie uda?
Wszystkie grupy muszą być albo TTL albo M?
Czyli z YN622 taki setup żę lampa główna działa w TTL a lampy dające kontrę czy świecące na tło w M raczej się nie uda?
Wszystkie grupy muszą być albo TTL albo M?
Jeśli ustawiasz z poziomu nadajnika, to tak się nie da. Jak ustawiasz poprzez SB-900/910 na nadajniku to się da. SB-700 - również nie można wybrać różnych trybów dla grup, bo nie pozwala na to lampa.
Metz 52 i 58 - nie da się, bo nie działają ustawienia mocy M, tyko TTL.
Co z tą wersją z wyświetlaczem? Miała być w listopadzie...
Co z tą wersją z wyświetlaczem? Miała być w listopadzie...
Nie miała być w listopadzie, a przewidywali, że pojawi się na koniec listopada...
YN nie podało żadnej daty.
Witam
Czy tym YN 622 da się wyzwolić lampy nie współpracujące z aparatem, np Metz 40MZ2 lub inne tylko jednym centralnym pinem do wyzwalania?
Witam
Czy tym YN 622 da się wyzwolić lampy nie współpracujące z aparatem, np Metz 40MZ2 lub inne tylko jednym centralnym pinem do wyzwalania?
Da się wyzwolić każdą lampę, ale te nie posiadające iTTL tylko w trybie manualnym, albo automatyki własnej.
Niestety to powoduje, że użycie TTL staje się trudniejsze niż manualne sterowanie lampami - lampy manualne nie są brane pod uwagę przy pomiarze błysku.
TTL sprawdza się tylko gdy manualne nie mają większego wpływu na ilość światła na zdjęciu. Inaczej zdjęcie będzie przepalone.
Mi chodzi właśnie o ustawienia manualne lampy lub przy wykorzystaniu automatyki własnej lampy. iTTL nie działa przy Metz 40MZ2, ona ma tylko centralny pin. Czyli ten wyzwalacz wyzwoli tę lampę, to fajnie.
Oczywiście mógł bym kupić jakiś tańszy wyzwalacz skoro chcę go użyć do starej lampy bez TTL-a ale chcę go również do odpalania nowszej lampy z HSS, a ten wyzwalacz ma możliwość wykorzystania nawet 1/8000s i dlatego chce mieć wyzwalacz do starych typów lamp jak tych nowych współpracujących z aparatem przez dodatkowe piny.
fazerfzr
14-01-2014, 23:59
Witam wszystkich zakupiłem YN-622N jest to świetne urządzenie ale mam problem. Posiadam N D7000 do tego 2x SB800 1xSB900. Z SB900 wszystko pięknie śmiga. Ale z SB800 masakra (w TTL) w zasadzie żadne zdjęcie nie jest do przyjęcia, albo przepala albo nie dopala. Co mogę zrobić by jakoś te 800-setki mi chodziły? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
Witam wszystkich zakupiłem YN-622N jest to świetne urządzenie ale mam problem. Posiadam N D7000 do tego 2x SB800 1xSB900. Z SB900 wszystko pięknie śmiga. Ale z SB800 masakra (w TTL) w zasadzie żadne zdjęcie nie jest do przyjęcia, albo przepala albo nie dopala. Co mogę zrobić by jakoś te 800-setki mi chodziły? Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
SB-800 ma inny kształt stopki i trzeba odpowiednio je ustawić w YN622, to będą działać.
fazerfzr
15-01-2014, 11:21
SB-800 ma inny kształt stopki i trzeba odpowiednio je ustawić w YN622, to będą działać.
Dzięki za odp. Próbowałem już ją ustawić chyba w każdej pozycji. Doczytałem na zagranicznych forach że inni też mają z tym problem, co więcej napisali do Producenta i ten faktycznie potwierdził problemy z komunikacją między lampą SB800 wielka szkoda bo to moim zdaniem najlepsza lampa. Mimo wszystko jak ktoś by coś wymyślił to piszcie swoje uwagi. Pozdrawiam
Dzięki za odp. Próbowałem już ją ustawić chyba w każdej pozycji. Doczytałem na zagranicznych forach że inni też mają z tym problem, co więcej napisali do Producenta i ten faktycznie potwierdził problemy z komunikacją między lampą SB800 wielka szkoda bo to moim zdaniem najlepsza lampa. Mimo wszystko jak ktoś by coś wymyślił to piszcie swoje uwagi. Pozdrawiam
Poczytaj dokładnie - jedynym problemem z SB-800 jest brak poprawnego styku lampy z YN622.
Odpowiednie wysunięcie lampy rozwiązuje całkowicie problem.
fazerfzr
15-01-2014, 18:16
Więc opiszę co dokładnie zrobiłem i swoje uwagi.
Zauważyłem że najistotniejsza jest kolejność podłączenia i włączenia całego zestawu.
1. Podłączyć cały sprzęt
2. Włączyć Lampę
3. Włączyć YN-622N
4. YN-622N na Aparacie
5. Aparat
Mój test: SB800 jak i SB900 Działają świetnie (nie trzeba niczym ruszać na stykach) pomierzyłem i przeanalizowałem stopki i gniazda. Moim zdaniem to kolejność podłączenia i włączenia.
Problemem jest jednak fakt że urządzeniu zdarza się odpalić z pełną mocą lub minimalną zamiast poprawnej. W tym przypadku nie ma znaczenia czy to SB800 czy SB900. Zauważyłem że jak np. błędnie odpali 2 razy to trzeba zmienić przysłonę i potwierdzić połową spustu. W moich czterech YN-622N bez problemu działały białe enelopy.
Reasumując urządzenia są świetne ale czasem potrafią błędnie odpalić.
Ciekawe czy YN-622-TX rozwiąże problemy.
Włączę się do tego wątku z moimi obserwacjami dotyczącymi trybu zdalnego sterowania z nadajnika w trybie manualnym (czyli zdalnie regulujemy moc w całym zakresie). Do testów postawiłem d700 na statywie z nadajnikiem ustawionym w tryb manualny (pomarańczowa dioda). Obok na statywie postawiłem sb910 na odbiorniku, lampa w trybie TTL.
Włączyłem wszystko.
Nadajnikiem zmieniłem moc na maxa (aż odpowiednia dioda odmówiła potrójnego mignięcia dla pełnego kroku, nie weszła też zmiana o 1/3 czyli nadajnik został ustawiony na maxa).
Zrobiłem serię zdjęć zmieniając każdorazowo moc o -1 aż dioda nie zamrugała trzykrotnie. w sumie 8 fotek
Przestawiłem lampę na manual, ustawiłem moc 1/1 i zrobiłem serię zdjęć zmniejszając moc o pełny krok aż do 1/128. Też 8 fotek.
Co się okazało:
Lampa w manualu przy 1/1 świeci mocniej niż maxymalny strzał z nadajnika.
Maxymalny strzał z nadajnika odpowiada 1/2 mocy lampy w manualu.
Minimalny strzał z nadajnika wyemitował mniej światła niż lampa na mocy 1/128 - fotka jest wyraźnie ciemniejsza.
Wniosek taki że nie odpalę lampy na maxa w trybie zdalnego sterowania :/ Cała skala z 8, pełnymi krokami nadajnika jest przesunięta w dół względem lampy. Instrukcja podaje że kompensacja na lampie sumuje się z ustawieniami zdalnymi z nadajnika ale dla zdalnego manuala nic to nie daje. Ustawiłem na lampie +3 w TTL, a nadajnik jak wyżej w transmisji manualnej z mocą na maxa i wynik taki sam jak bez korekcji na lampie (i też słabszy niż full power z lampy w manualu).
poproszę posiadaczy sb910 i yn-622 o zbadanie czy ich wyzwalacze też odpalają lampę manualnie słabiej niż manual bezpośrednio ustawiony na lampie (głównie chodzi mi o górną granicę)
fazerfzr
16-01-2014, 09:17
Mogę dodać że w trybie TTL na SB800 jak i SB900 poprawny strzał jest dopiero po dodaniu w nadajniku +1 (wtedy jest poprawne naświetlenie takie jak by była lampa podpięta bezpośrednio w body) czyli faktycznie tak jak by zakres środkowy jest błędny.
Ciekawostka błędnego odpalania: kiedy złożymy cały sprzęt i z nadajnika kilkakrotnie klikniemy test (nadajnik i odbiornik w TTL) raz na jakiś czas zdarza się że lampa odpali pełną mocą. Może ktoś sprawdzić czy też tak ma?
Mi się tak nie trafiło. Porównywałem też fotki w trybie TTL zrobione z nadajnika jak i z korpusu i były identycznie naświetlone.
Czy Wam też się zdarza, że mając założonego YN622 zawiesza się korpus :?:
W moim przypadku to D700.
Czy Wam też się zdarza, że mając założonego YN622 zawiesza się korpus :?:
W moim przypadku to D700.
To ogólnie znana przypadłość, szczególnie przy D700. Początkowo dużo na to to narzekano w internecie, teraz ucichło... chyba cena YN622, w porównaniu z innymi wyzwalaczami, sprawiła, że przestało to być wielkim problemem.
To ogólnie znana przypadłość, szczególnie przy D700.
Ale dobrze rozumiem, że tylko w duecie YN622+D700 :?:
Czy może przypadłość D700 ogólnie :?:
Pytam, bo korpus mam od 3 lat i w pierwszej chwili przestraszyłem się, że pucha nawala, w ogóle nie powiązałem faktów, dopiero po kilku sesjach wpadłem na "trop" ;)
Ale dobrze rozumiem, że tylko w duecie YN622+D700 :?:
Czy może przypadłość D700 ogólnie :?:
Pytam, bo korpus mam od 3 lat i w pierwszej chwili przestraszyłem się, że pucha nawala, w ogóle nie powiązałem faktów, dopiero po kilku sesjach wpadłem na "trop" ;)
Jak się pojawił YN622, to w chyba w komentarzach do artykułów o nich pisali, że właśnie zdarza się zawiesić YN622 i jednocześnie zawiesić body. Na pewno jedna osoba pisała o D700.
Nie mogę teraz tego znaleźć :(
Spoko, nie muszę mieć tego na piśmie, u mnie jest zatem podobnie. Dzięki.
dawid503
19-01-2014, 14:01
Ja też mam ten sam przypadek, pozostaje wyłączyć i włączyć i po sprawie, tak jak ktoś napisał wcześniej.. cena gra ważną rolę dlatego sprawa ucichła:)
Ja też mam ten sam przypadek, pozostaje wyłączyć i włączyć i po sprawie,
Serio :?: :!: :D :D :D
fazerfzr
20-01-2014, 20:48
Dziś znowu się pobawiłem i mogę dopisać ze nadal raz na jakiś czas przepala lub nie dopala (D7000 + SB800) średnio co ok 10-20 foto. Co do zawieszenia się puszki na chwilę obecną jeszcze mi się nie zdarzyło. Jestem Cieka czy innym też czasem przepala lub nie dopala.
Z tego co wywnioskowałem, zawiechy trafiają się z D700.
Yongnuo podało, że od dzisiaj jest dostępny YN-622N-TX.
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1017358_283851338429674_2086195295_n.jpg)
Piszą, że mimo braku w ofercie w ich sklepie ebay (http://stores.ebay.com/hkyongnuophotoequipment/), należy pisać maila, to będzie można kupić.
No i jest już też w pierwszych sklepach (http://www.eachshot.com/product/yongnuo-yn-622n-tx-i-ttl-lcd-wireless-flash-controller-wireless-flash-trigger-transceiver-for-nikon-dslr/).
Cena 67$.
Jeśli sprawdzą się przeliczniki cen z tego sklepu na ceny w Polsce, to nadajnik powinien kosztować ok 350zł.
Kupilem na eBay za Ł50, czyli okolo 250zl.
Galaxy S2 running CyanFox KK 4.4.2 with Tapatalk
Andrzej1974
23-01-2014, 16:09
Wreszcie się doczekaliśmy.
A ja zgłosiłem problem do dystrybutora z rozbieżnością mocy błysku manualnych nastaw. Problem zdaje się dość egzotyczny, będzie wyjaśniony.
Czy ktoś rozpracował pacę w trybie RPT i zdalnym wyzwalaniem tegoż? U mnie nastawy sprawdzone z body, po przełożeniu lampy na odbiornik nie działają (jeden błysk).
A ja zgłosiłem problem do dystrybutora z rozbieżnością mocy błysku manualnych nastaw. Problem zdaje się dość egzotyczny, będzie wyjaśniony.
Czy ktoś rozpracował pacę w trybie RPT i zdalnym wyzwalaniem tegoż? U mnie nastawy sprawdzone z body, po przełożeniu lampy na odbiornik nie działają (jeden błysk).
Nie ma czego rozpracowywać - nie będzie działać.
Lampę możesz wyzwolić tylko w trybie TTL lub manual.
Przy RPT potrzebne jest ciągłe zwarcie na stopce, a YN622 tego nie mają.
Ktoś wie kiedy ta nowa wersja będzie dostępna w PL?
też właśnie kupiłem, można powiedzieć świeżutkie 4szt, od soboty do poniedziałku będę testował na imprezach, ale z różnymi lampami, zobacze co to pokaze :)
Ktoś wie kiedy ta nowa wersja będzie dostępna w PL?
Nie pamiętam, gdzie to czytałem, ale pisali, że należy się spodziewać w okolicach marca/kwietnia.
Ja osobiście obstawiam nie wcześniej jak początek lub połowa marca - trzeba liczyć gdzieś te półtora miesiąca od pierwszego pojawienia się w sklepach w Chinach.
Właśnie dziś dostałem przesyłkę z Chin. Wieczór zapada się na pracowity.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/uguzuzyq-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/01/31/uguzuzyq.jpg)
nikon90, daj linka do aukcji ebay gdzie kupiłeś? Ile czasu czekałeś na przesyłkę?
Link był w poprzednim poście. Ale dam wieczorem namiary na sprzedawcę. Teraz jest za 150 funtów, to nie warto kupować. Ma też za około 66 dolarów. Tu już można kupować.
Sorry link znikł.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/01/u3ypahez-1.jpg
źródło (http://img.tapatalk.com/d/14/01/31/u3ypahez.jpg)
Pomylka. Post do usuniecia
kurde na tym forum nie idzie usuwac, ani nawet edytowac swoich wlasnych postów albo jest to tak skutecznie ukryte ze nie moge tego znalesc.
link do aukcji
aukcja na ktore kupilem za 5 dych
http://www.ebay.co.uk/itm/281251366321?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
tu w dolarach
http://www.ebay.co.uk/itm/YongNuo-YN-622N-TX-i-TTL-wireless-controller-trigger-transceiver-f-Nikon-DSLR-/281256947437?pt=Camera_Camcorder_Remotes&hash=item417c386eed
napisane ze wysyla na caly swiat z wyjatkiem tych panstw ponizej, polski tam nie widze
Item location: HongKong, Hong Kong
Postage to: Worldwide
Excludes: Africa, Central America and Caribbean, South America, Bermuda, Greenland, Mexico, Saint Pierre and Miquelon, Albania, Andorra, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Republic of, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Gibraltar, Greece, Guernsey, Hungary, Iceland, Jersey, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Malta, Moldova, Monaco, Montenegro, Norway, Portugal, Romania, San Marino, Serbia, Slovakia, Slovenia, Svalbard and Jan Mayen, Sweden, Ukraine, Vatican City State, Brunei Darussalam, Cambodia, Laos, Afghanistan, Armenia, Azerbaijan Republic, Bangladesh, Bhutan, China, Georgia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Maldives, Mongolia, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Bahrain, Iraq, Jordan, Kuwait, Lebanon, Qatar, American Samoa, Cook Islands, Fiji, French Polynesia, Guam, Kiribati, Marshall Islands, Micronesia, Nauru, New Caledonia, New Zealand, Niue, Palau, Papua New Guinea, Solomon Islands, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Wallis and Futuna, Western Samoa
a pierwsze wrazenia z uzytkowania
idzie latwo ustawic zoom na kazdej grupie z osobna, wszystko widac jak na dloni, mogli troche lepiej wykorzystac przyciski gora dół, aby przelaczac sie miedzy grupami (trzeba wciskac ciagle ten sam guzik i przeskakiwac, troche niewygodne jak nie uzywamy jednej grupy), ale i tak jest o niebo szybciej, wystarczy tez ustawic manual na sterowniku, a odbiornik moze zostac na ttl i tak bedzie elegancko ustwaial moc
pierwsze zdjecie na szybko, pare klikniec na urzadzniu daje super efekty
źródło (http://postimg.org/image/rndzpj8sd/)
http://postimg.org/image/rndzpj8sd/
tutaj widac jak mozna sobie wszysko osobno poustawiac
źródło (http://postimg.org/image/v39c8almp/)
Edycja postów możliwa jest tylko przez jakiś czas. Zawsze jak kupowałem cokolwiek z Chin, zamiast awizo otrzymywałem kopertę z UC :) Mnie interesuje czy ten wyzwalacz będzie współpracował w 100% z Di-688?
Jeżeli stary yn623n działa to ten nowy na pewno będzie chodził. I to nawet sprawniej. Przynajmniej mi chodzi teraz o wiele bardziej precyzyjnie. Za każdym strzałem wiem jaką mocą będę dysponował na palnikach.
.:Gerard:.
01-02-2014, 01:34
Jak było to do usunięcia
http://yn.eachshot.com/ (http://yn.eachshot.com/search/yn-622n-tx.html)
Jeżeli stary yn623n działa to ten nowy na pewno będzie chodził. I to nawet sprawniej. Przynajmniej mi chodzi teraz o wiele bardziej precyzyjnie. Za każdym strzałem wiem jaką mocą będę dysponował na palnikach.
Dziękuje za odpowiedź. Jeszcze pójdę sobie do sklepu i porównam yn622 z pixel kingiem.
dzięki nikon90 za linki do aukcji :)
Wertuję wątek ale nie znalazłem odpowiedzi...Chciałem się dowiedzieć jak wygląda sterowanie w trybie manualny mocą lamp - odbywa się to tylko z poziomu nadajnika czy z menu w body też się da?
Wertuję wątek ale nie znalazłem odpowiedzi...Chciałem się dowiedzieć jak wygląda sterowanie w trybie manualny mocą lamp - odbywa się to tylko z poziomu nadajnika czy z menu w body też się da?
Nikon nie ma sterowania mocą lampy z body.
W CLS nie ma?
W CLS ma, ale co to ma wspólnego z YN622 ??
Poza tym, jest jak byk w menu to opisane:
"Sterowanie lampą wbud."
No właśnie się zastanawiam czy ma ;) Z samego nadajnika da się zmieniać moce poszczególnych lamp bez podchodzenia do nich (chodzi mi tylko i wyłącznie o tryb Manualny)? I drugie pytanie - rozumiem żeby zobaczyć nastawy poszczególnej lampy potrzebuję np SB-700,900 lub wersji YN622 tx - tak?
obywatel N
09-02-2014, 10:25
Podepnę się z pytaniem o działanie funkcji Auto ISO z podłączonym nadajnikiem YN622n.
U mnie na D300/D600 nic się nie zmienia:( zasadniczo da się z tym żyć, czasem jednak używam nadajnika, jako światło wspomagające AF i zapominam (z lenistwa:), że czas zacząć pilnować ISO :) ogólnie wyzwalacze super wyzwalają z dowolnymi czasami lampy systemowe, studyjne, a nawet zwykłe żarówki błyskowe:)))
Tylko to Auto ISO !!!
Czytałem pięć stron wcześniej o podobnym problemie z D700, ale nikt nie podjął tematu.
Tak, więc pytanko czy to u Was działa??? Czy może to tylko ja jestem taki leń:)
Gdyby okazało się, że jest jakieś zaklęcie, które odczynia ten urok to wielbiłbym wiecznie takiego czarodzieja (czarownice nawet bardziej:), który zdradziłby mi tą magiczną formułę:))))
mateo912
09-02-2014, 13:41
Podepnę się z pytaniem o działanie funkcji Auto ISO z podłączonym nadajnikiem YN622n.
U mnie na D300/D600 nic się nie zmienia:( zasadniczo da się z tym żyć, czasem jednak używam nadajnika, jako światło wspomagające AF i zapominam (z lenistwa:), że czas zacząć pilnować ISO :) ogólnie wyzwalacze super wyzwalają z dowolnymi czasami lampy systemowe, studyjne, a nawet zwykłe żarówki błyskowe:)))
Tylko to Auto ISO !!!
Czytałem pięć stron wcześniej o podobnym problemie z D700, ale nikt nie podjął tematu.
Tak, więc pytanko czy to u Was działa??? Czy może to tylko ja jestem taki leń:)
Gdyby okazało się, że jest jakieś zaklęcie, które odczynia ten urok to wielbiłbym wiecznie takiego czarodzieja (czarownice nawet bardziej:), który zdradziłby mi tą magiczną formułę:))))
jaka puszka? jak starsza niż d600/800/4 to nic dziwnego że auto-iso Ci nie działa.
nadajnik "imituje" lampę błyskową a jeśli lampa jest w stopce to w starszych puszkach auto-iso nie działa (tzn działa ale w całkiem odwrotny sposób niż człowiek by chciał)
Na d7000 zmienia sie ISO na lampach automatycznie na to samo co w body.
obywatel N
09-02-2014, 14:37
jaka puszka? jak starsza niż d600/800/4 to nic dziwnego że auto-iso Ci nie działa.
nadajnik "imituje" lampę błyskową a jeśli lampa jest w stopce to w starszych puszkach auto-iso nie działa (tzn działa ale w całkiem odwrotny sposób niż człowiek by chciał)
Puszka to D600. Gdy zapinam lampę auto ISO działa aż miło (oczywiście jak się je skonfiguruje)
Ale po podpięciu i włączeniu YN622 wartość ISO pozostaje taka jak zadana w puszce (nie zmienia się wraz z warunkami) Mi to nawet już nie chodzi o lampy, tylko o wykorzystanie YN, jako wspomagacza AF, bo tak ładnie sobie świeci na czerwono i obiektywy go nie zasłaniają:) a AF jak się go dopieści to nawet się stara i trafia dużo szybciej tylko jeszcze miło by było jakby mi to ISO dostosowywało się do zastanego. Mogę zawsze ganiać z podpiętą lampą i zablokować błysk, ale wolę z wyzwalaczem a lampę jakby, co to z zaskoku gdzieś lewym sierpowym odpalić:) :)
u mnie z d90 i podpięciu sb800 w trybie ttl lampa...nie che błyskac :( dopiero idzie w manualu
"Ale po podpięciu i włączeniu YN622 wartość ISO pozostaje taka jak zadana w puszce"
u mnie to samo, też D600
"Ale po podpięciu i włączeniu YN622 wartość ISO pozostaje taka jak zadana w puszce"
u mnie to samo, też D600
na iso nie patrzyłem niestety...
u mnie z d90 i podpięciu sb800 w trybie ttl lampa...nie che błyskac :( dopiero idzie w manualu Ostatnio dzwoniłem do sklepu w sprawie braku komunikacji lampy w trybie TTL na YN622. Rozmowa zaczęła się od pytania czy posiadam d90. Ponoć różnie na tych puszkach to działa i nie wiadomo dlaczego, nie mam innych informacji w tym temacie, może ktoś bardziej zorientowany w temacie się wypowie.
Moje wyzwalacze wróciły z serwisu. Mam raczej kiepskie wieści... U siebie sprawdzałem pracę z sb 800 i 910, serwis też coś tam poczynił i wyszło że te wyzwalacze nie dają pełnej mocy błysku z lampami nikona (!). Z lampami YN nie ma problemu ale na nikonach max z manuala nie dochodzi do maxa z manuala ustawionego w lampie. I tyle. Dystrybutor obiecał zgłosić problem producentowi bo to jest coś nie tak z tym sprzętem. Nie miałem możliwości sprawdzić jak zaświeci lampa przy zastosowaniu mastera na wyzwalaczy - czy to w postaci lampy czy tego nowego cuda z ebaja. Może szczęśliwy nabywca tego mastera ma możliwość porównania mocy błysku (max ustawiony na nadajniku via master i max ustawiony w lampie)
czy ktos próbował do YN622N zaożyć lampe Canona?? czy odpali ją??
czy ktos próbował do YN622N zaożyć lampe Canona?? czy odpali ją??
Tak. Odpali każdą lampę ze stopką ISO.
a czy za pomocą yn 622n jestem w stanie wyzwolić zdalnie aparat?
a jak zrobić zdalne błyskanie lampami i aparatem na statywie?
a jak zrobić zdalne błyskanie lampami i aparatem na statywie?
podpinasz np. tak jak ja to robię 3 lampy pod YN622, aparat na statywie z czwartym elementem umieszczonym w sankach aparatu (tu gdzie lampe błyskową mocujesz), który w tym momencie robi za nadajnik i robisz foty. :)
prawie o to mi chodzi ale...
2 lampy z yn 622 (odbiornik)
aparat z yn 622 w sankach (odbiornik)
kolejne yn 622 w łapce które służy za pilota
tak aby i lampy i aparat wyzwolić zdalnie.
prawie o to mi chodzi ale...
2 lampy z yn 622 (odbiornik)
aparat z yn 622 w sankach (odbiornik)
kolejne yn 622 w łapce które służy za pilota
tak aby i lampy i aparat wyzwolić zdalnie.
no to musisz sobie dokupic jakiegoś pilota zdalnego do tego, innej alternatywy nie ma :(
Przepraszam za OT:
Nie mam pojęcia o systemie Canona ale gdzieś przewinęło mi się, iż w np. 5d jest możliwość ustawiania mocy błysku lampy zdalnej w menu aparatu podczas korzystania radiowego wyzwalacza np yn-622. Czy rozumiem to prawidłowo? (W nikonie też jest ale tyko w CLSie)
Oraz pytanie już stricte do tematu istnieje za pomoca yn-622 zdalne sterowanie mocą błysku lamp manualnych (bez ttla) tj. np. yn-560?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Przepraszam za OT:
Nie mam pojęcia o systemie Canona ale gdzieś przewinęło mi się, iż w np. 5d jest możliwość ustawiania mocy błysku lampy zdalnej w menu aparatu podczas korzystania radiowego wyzwalacza np yn-622. Czy rozumiem to prawidłowo? (W nikonie też jest ale tyko w CLSie)
Oraz pytanie już stricte do tematu istnieje za pomoca yn-622 zdalne sterowanie mocą błysku lamp manualnych (bez ttla) tj. np. yn-560?
jak masz lampy z systemu Nikona, te ze specyfikacji lampy to też zmienisz zdalnie moc. ale bez ingerencji w poszczególnie podpiete lampy, bedzie to hurtowa zmiana
Przepraszam za OT:
1. Tak Canon ma pełne sterowanie lampami z body, ale tyczy się to tylko lamp E-TTL II, wcześniejsze mają tylko ograniczone lub żadnego.
2. Nie ma takiej opcji. Lampy manualne jedyne co rozpoznają, to zwarcie na styku od wyzwalania, więc jak chcesz przekazać im informację o ustawieniach mocy ??
Jak chcesz lamp manualnych z możliwością zdalnego sterowania mocą, to musisz takie kupić - np. Triopo TR-850EX
Kupił już ktoś wyzwalacz YN-622N-TX. Widzialem że na ebay już są. Cena od 200 do 900. Niezly rozrzut cenowy.
http://www.ebay.pl/itm/Yongnuo-YN-622N-TX-LCD-Wireless-i-TTL-Flash-Controller-Trigger-for-Nikon-Cameras-/131116379430?pt=Camera_Flash_Accessories&hash=item1e87252d26&_uhb=1
Na co patrzeć jak się kupuje z Chin?
Ja tam czekam na jakieś wieści od dystrybutora co do problemu z pełną mocą lamp nikona na tych wyzwalaczach...
Ja tam czekam na jakieś wieści od dystrybutora co do problemu z pełną mocą lamp nikona na tych wyzwalaczach...
gdzie wyczytałeś że jest problem? jakiś link?
TX wyzwala lampy z pełna mocą bez żadnego problemu, aż słychać strzał lampy, jak się ustawi na 1/1.
Na co patrzeć jak się kupuje z Chin?
1. Na gwarancje której nie masz
2. Na mozliwość zaginięcia przesyłki
3. Na mozliwośc naliczenia podatku VAT 23%
4. Na mozliwość naliczenia opłat celnych, chyba ok 6%
5. Na absurdalny koszt przelicznika waluty przy płatności paypalem
kalkulacja należy do Ciebie
pozdro
Baart1980
05-03-2014, 11:37
Cześć,
czy w YN 622N w trybie ręcznym (manual) można z poziomu aparatu regulować moc błysku, czy trzeba podchodzić bezpośrednio do lampy ?
Cześć,
czy w YN 622N w trybie ręcznym (manual) można z poziomu aparatu regulować moc błysku, czy trzeba podchodzić bezpośrednio do lampy ?
Nie można z aparatu.
Można tylko z nadajnika YN622N lub lampy z CLS master na nim, albo z YN-622N-TX.
YN-622N-TX jak dla mnie szybciej się obsługuje lampy niż z menu aparatu. A to ze siedzi w gorącej stopce to tak jakby się z aparatu sterowalo.
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4225_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-TX-do-Nikon.html W tym sklepie nadajnik TX jest w cenie 225zł.
Obecnie korzystam z YN RF 603 ale chciałbym je zamienić na coś bardziej zaawansowanego (chcę mieć hss, ttl, zdalne sterowanie zoomem i mocą), jeszcze nie wiem, czy na nadajnik YN 622 TX + odbiorniki 622, czy na komplet Pixel King X. Jako że moje obecne wyzwalacze mnie nie zawiodły, to jestem skłonny trzymać się tej marki, ale możliwość zapięcia lampy na nadajniku Pixel King X mocno mnie kusi...
http://fripers.pl/product_info.php/info/p4225_Wyzwalacz-radiowy-TTL-Yongnuo-622N-TX-do-Nikon.html W tym sklepie nadajnik TX jest w cenie 225zł.
Obecnie korzystam z YN RF 603 ale chciałbym je zamienić na coś bardziej zaawansowanego (chcę mieć hss, ttl, zdalne sterowanie zoomem i mocą), jeszcze nie wiem, czy na nadajnik YN 622 TX + odbiorniki 622, czy na komplet Pixel King X. Jako że moje obecne wyzwalacze mnie nie zawiodły, to jestem skłonny trzymać się tej marki, ale możliwość zapięcia lampy na nadajniku Pixel King X mocno mnie kusi...
YN-622-TX ma jedną przewagę nad Pixelem - możliwość używania dowolnej lampy przy zdjęciach z krótkimi czasami - mają możliwość ustawienia opóźnienia wyzwolenia. Przy Kingach niestety zrobisz już tylko gasnące światło lampy, która nie ma autoFP.
Andrzej1974
20-03-2014, 15:33
Cena za sztukę. Przy 2 sztukach (na aparat i na lampę po jednej) to już prawie 500 zł (z przesyłką). Ciut drogo. ;-)
YN-622-TX ma jedną przewagę nad Pixelem - możliwość używania dowolnej lampy przy zdjęciach z krótkimi czasami - mają możliwość ustawienia opóźnienia wyzwolenia. Przy Kingach niestety zrobisz już tylko gasnące światło lampy, która nie ma autoFP.
Dokładnie! Zależy mi na bezproblemowym HSS, więc ta różnica przemawia na korzyść YN.
Poza tym właśnie mnie olśniło, że przecież mając nadajnik TX i dwa nadajniko-odbiorniki 622 mogę na spokojnych sesjach w plenerze korzystać z pełni korzyści nadajnika, a w sytuacji "reporterskiej" w której przydałaby mi się lampa na sankach (np. sala weselna), mogę wykorzystać jeden z nadajniko-odbiornika na aparacie i z lampą, a TX zostawić w domu. Że też wcześniej na to nie wpadłem :P
Ta nowa wersja TX bez problemów współpracuje z SB600 i 800? Używa ktoś ich z tymi lampami?
SB800 wyzwalany YN 622N-TX testowałem i działa poprawnie ale nie sprawdzałem nigdy z SB600, jednak nigdzie nie znalazłem informacji żeby nie działało, więc powinno być ok.
cezary-k
03-04-2014, 08:30
Mam pytanie. Czy ktoś już testował YN 622N-TX z jednocyfrowym body? Na kilku stronach w liście kompatybilności nie ma jednocyfrowych body, gdzieś znalazłem info, że nie testowane ale powinny działać. Macie jakieś doświadczenie w tej materii?
panoramix
06-04-2014, 01:14
U mnie, bez problemu działa z D3 i D3s. Podobnie z D800, ale ten jest na liście obsługiwanych aparatów.
cezary-k
06-04-2014, 21:31
Panoramix, dzięki wielkie za odpowiedź.
Mam pytanie czy za pomocą tych wyzwalaczy da się odpalić zdalnie lampę za pomocą np. Zenita podpiętego kabelkiem PC-PC.
Mam pytanie czy za pomocą tych wyzwalaczy da się odpalić zdalnie lampę za pomocą np. Zenita podpiętego kabelkiem PC-PC.
Ale jak masz kabel PC-PC, to po co wyzwalacz ??
ps. gniazdo PC na YN-622 jest od podłączenia lampy, nie aparatu.
Ale jak masz kabel PC-PC, to po co wyzwalacz ??
Powodów może być kilka np. brak gniazda PC w lampie sb-600, mam kabelek 15cm, itp.
Czyli odpowiedź na moje pytanie z postu wyżej jest:"nie", bo się rozpisałeś i dalej nie wiem?
PanAmeba
20-05-2014, 10:53
Istnieje jakaś lista (oficjalna bądź nie) lamp, które działają z tymi wyzwalaczami?
Andrzej1974
20-05-2014, 20:12
Istnieje jakaś lista (oficjalna bądź nie) lamp, które działają z tymi wyzwalaczami?
Hmm... strona producenta? Na przykład ten pdf (http://www.yongnuoebay.com/sm/YN-622Nen.pdf) (str 4)?
Hmm... strona producenta? Na przykład ten pdf (http://www.yongnuoebay.com/sm/YN-622Nen.pdf) (str 4)?
u mnie błyska z YN 460II, Metz 44AF-3N, Vivitar 550FD, błyska mam na myśli odbiorniki i nadajniki, nie wiem tylko dlaczego SB800 działa tylko i wyłacznie na odbiorniku :(
PanAmeba
23-05-2014, 00:06
Racja Andrzeju, najciemniej pod latarnią :) A od siebie dodam że wyzwalacze niedawno dotarły (622N-TX i dwa zwykłe), błyskanie z metzami niczym nie różni się od błyskania "sabakami". Działa sterowanie zoomem, działa kontrola mocy i na 1/4000 cały kadr jest ładnie oświetlony.
Witam. Mam pytanie. Odebrałem właśnie wyzwalacze 622 + 622 tx i .... Są problemy. Momentalnie przechodzą w stan uśpienia, spust migawki ich nie wzbudza tylko pomaga przycisk test, no może tak ma być. Problemy są w hss. Przy 1 lampie zamontowanej w wyzwalaczu na body w ttl naświetla właściwie. Przy 1 lampie na body w hss i 2 jako zdalnej w ttl przewala makabrycznie. Tak samo jest gdy 2 lampy zdalne na wyzwalaczach a na boddy sterownik 622tx. Kłania się brak mojej wiedzy czy ten typ tak ma. Sprawdzane na D300 i D3s POMOCY :)
Tak ma być - z tym prześwietlaniem.
Wyzwalacz działa jak jedna lampa i do każdej dobiera taką samą moc, więc każda kolejna lampa to o 1 EV więcej światła.
Dzięki. Tylko po cholerę możliwość korekcji błysku w hss, nawet jak dam obydwie lampy na - 3 to efektu nie widać. Czyli rozwiązanie to 1 lampa w ttl a 2 manual lub całość manual? To wzbudzanie zastawu faktycznie prze przycisk test? Często błyska tylko 1 lampa chyba, że zrobię reset
Emocje opadły i rozum wrócił i odpowiedź GonzoGa jest oczywista. Nerwy mnie zaślepiły i post o ttl w hss jest zbędny i idiotyczny. Przepraszam :) . Jak często macie zawiechę wyzwalaczy ? Działa Wam wzbudzanie wyzwalaczy spustem migawki czy robicie to przyciskiem test. Przepraszam, że nie edytowałem postu.
Działa poprawnie jeśli ustawi się odpowiednio moc lampy manualnej lub korektę ev ekspozycji w aparacie na minus, przy błyskaniu dwoma lampami na wprost obiektu bez korekty ev ekspozycji przepala. Upewnij się że moc manualnej jest odpowiednia, nie powinna dominować.
W instrukcji YN622 masz napisane: "It may overexposure when TTL and manual flash are used at the same time, now the manual flash suits to be used as a backlight."
Gdy świecisz dwoma lampami w trybach manualnym i ttl na ten sam obiekt pod podobnym kątem to automatyka ttl głupieje i prześwietla, lepiej lampy w trybie manual używać na tło lub jako kontra ale zawsze trzeba korygować moc błysku zależnie od dystansu.
Moim zdaniem automatyka TTL w body dobiera moc błysku do zastanego i przekazuje do lampy z włączonym trybem TTL, nie bierze poprawnie pod uwagę błysku z drugiej lampy w trybie manual, trochę pomaga jeśli przedbłyski monitorujące w lampie manualnej ustawimy na pełną moc ale przepalenia i tak będą.
Wypowiedź że wyzwalacze działają jak jedna lampa i dobierają taką samą moc to jakiś kosmos. Po co w takim razie różne grupy, tryby i korekty ustawień dla każdej z nich? Moc w manualu ustawiamy sami jak sama nazwa wskazuje.
Tryb HSS/AutoFP nie ma tu znaczenia jeśli obie lampy go obsługują, można go włączyć dla ttl i manuala. Chyba że miałeś na myśli tryb SS - Super Sync? :)
Co do wybudzania przyciskiem spustu migawki - u mnie działa poprawnie zarówno gdy na stopce aparatu jest 622N jak i 622N-TX.
Dla 622N-TX zainstaluj aktualizacje firmware ze strony producenta, powinno pomóc.
Nie miałem jeszcze nigdy zawiechy tych wyzwalaczy, używam je od roku.
Dobra. Teraz spokojnie :) Przemyślenia, przemyślenia i Właśnie Ty Hosaka masz racje. To jest ttl itp, są grupy więc powinno działać GonzoGa mnie zmylił pomyślałem o starych wyzwalaczach gdzie ten na body był w ttl a zdalny w manualu. Testy trwają i chyba już łapie. Ciągle myślę jak cls nie jak radio i chyba tu jest problem. Hosaka 2 lampy były w ttl. Ciągle zbyt mała różnica w naświetleniu kadru w zakresie -3 do 0. Prześwietlenie widać natychmiast. Jak nie ogarne tego z poziomu wyzwalaczy to osłabię go z poziomu body, może zadziała. Obecne firmware to 1.05. Mam problemy z otwarciem strony producenta więc nie wiem czy to jest najnowszy. Na chwilę obecną wyłączyłem uśpienie lampy i ileś tam razy robiłem reset i działa. Po zmianie myślenia i po kolejnych testach wygląda , że w trybie hss/autoFP wszystko będzie OK. Co było właściwe i logiczne w cls nie musi być w radiu. Już to kiedyś przerabiałem gdy musiałem przestawić się z ciemni na laba, bez monitora :) . Czasem to jest najgorsze, zrozumieć jak widzi to maszyna a jaki efekt ja chcę osiągnąć. Dzięki.
Wypowiedź że wyzwalacze działają jak jedna lampa i dobierają taką samą moc to jakiś kosmos. Po co w takim razie różne grupy, tryby i korekty ustawień dla każdej z nich?
Kosmos ??
To może powiedz mi jak aparat ma wiedzieć, że ma 1, 2 czy 3 lampy ustawione ??
To nie CLS, gdzie dla każdej grupy jest oddzielny pomiar. Dla aparatu masz jedną lampę na sankach i jest tylko jeden pomiar światła.
Nie ma znaczenia ile ustawisz lamp, zawsze będzie jeden pomiar i jedna ustalona moc.
A czemu masz grupy - abyś mógł je sobie ustawiać.
CLS to "komunikacja", i-TTL to "pomiar błysku". Co ma 1 do 2. TTL mierzy światło i podejmuje decyzje kiedy przerwać błysk a czy lamp jast 1 szt czy 100 to nie ma znaczenia. W wyzwalaczach np. yn masz zamienioną błyskową komunikacje CLS na radiową.
W rzeczy samej. System YN622 działa dokładnie tak samo jak system CLS Nikona, tylko że do przesyłania informacji wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Można korzystać z wielu lamp w trybie TTL, Manual i RPT (stroboskop/repeating) w dowolnej konfiguracji i ilości w różnych grupach. Można wykorzystać jedną lampę jako tzw. Master do sterowania wszystkimi grupami - dokładnie tak samo jak w CLS Nikona. Kto posiada te wyzwalacze ten wie takie rzeczy.
@franki: Robiłem szybkie testy różnych złych ustawień żeby sprawdzić czy wystąpią u mnie podobne problemy jak u Ciebie. Nie wystąpiły. :) Kombinowałem, przestawiałem w nieodpowiednie tryby, grupy itp. Zawsze wybudza spustem migawki, naświetla w normie jak na TTL, oczywiste są drobne korekty dla TTL ale działa ok. Wybudza nawet lampy w nieaktywnych grupach. Problemy z prześwietlaniem są tylko gdy mieszam ttl i manual przy oświetlaniu tego sammego przedmiotu pod podobnym kątem o xczym pisałem wcześniej lub gdy totalnie się schrzaniu i w jednej grupie ustawi się kilka lamp w różnych trybach ale to oczywisty błąd i szybki do wyłapania.
Nasunęły mi się na myśl pewne teorie do sprawdzenia. Brak wybudzania spustem migawki może być wywołany brakiem kontaktu na stykach stopki - luzy, niewsunięta do końca lampa, zabrudzone styki itp.
Czytałem też o problemach z wybudzaniem z lampami SB800 i/lub z body D3s. Ja używam SB900/910 i D3s + D3 i nie mam problemów.
Najpopularniejszym błędem i przy tym najmniej oczywistym dla wielu jest niepoprawne zakładanie i włączanie wyzwalaczy. Należy ZAWSZE zakładać/podłączać lampy na wyzwalacze i na stopkę aparatu przy wszystkich urządzeniach wyłączonych. Potem włączamy je ZAWSZE "od góry" tzn, najpierw lampa potem wyzwalacz i potem aparat. Inaczej wyzwalacze zdaża się że "głupieją" i dotyczy to wszystkich radiowych wyzwalaczy, nie tylko YongNuo ale i wszystkich innych marek i modeli.
Najniebezpieczniejsze są drobne wyładowania elektrostatyczne na stopce przy zakładaniu włączonych urządzeń, mogą zawiesić lub zniszczyć któreś urządzenie.
Dodatkowo mało osób wie że lampa umieszczona na stopce YN622 podłączonego na stopce aparatu jako nadajnik działa automatycznie w grupie A, jednak żadne ustawienia z nadajnika YN622 nie są do niej przekazywane, wszystkie ustawienia dla tej lampy wykonujemy w lampie. Pozostałe lampy wyzwalane zdalnie najlepiej wtedy umieścić w grupach B i C.
Można wykorzystać jedną lampę jako tzw. Master do sterowania wszystkimi grupami - dokładnie tak samo jak w CLS Nikona.
Konkretnie lampę, czy wystarczy sam trigger? Bo nie wiem, po co lampa, jesli zamiast CLS-owych błysków mamy transmisję radiową.
Lampa w tym wypadku służy do sterowania grupami, tzn ustalasz tryb (TTL czy Manual) i moc dla każdej z grup, nadajnik tylko przesyła sygnał radiowy do odbiorników.
Zakładasz YN622N na sanki aparatu na niego zapinasz lampę obsługującą tryb Master w CLS czyli SB910, SB900, SB700. Dzięki temu możesz sterować wszystkimi grupami A, B, C w menu tej lampy. To rozwiązanie jest wygodniejsze niż sterowanie przyciskami na YN622N. Warunek jest taki że wszystkie pozostałe lampy muszą obsługiwać tryb Slave CLS Nikona.
Oczywiście jest YN622N-TX który ma bardzo łatwe sterowanie grupami dzięki wbudowanemu wyświetlaczowi ale nie ma on sanek na lampę, a w wielu przypadkach reporterskich przydaje się lampa na sankach aparatu plus inne lampy na tło lub jako kontra.
Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić że system YN622N działa dokładnie tak samo jak CLS Nikona, tylko do przesyłania sygnału wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Mechanizm sterowania grupami i korekcji TTL jest taki sam jak w CLS.
Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić...
Dla mnie ten opis jest bardzo pożyteczny, dzięki. Nie jestem biegły w konfigurowaniu CLS-a na więcej niż jednej lampie, bo posiadam tylko jedną :) Ale interesuję się, bo pewnie za czas jakiś...
Mam więc jeszcze jedno 'lamerskie' pytanie, czy na aparacie nie uda się tego wszystkiego ustawić, co zwalniałoby z konieczności zakładania lampy tylko 'dla wyświetlacza'.
Lampa w tym wypadku służy do sterowania grupami, tzn ustalasz tryb (TTL czy Manual) i moc dla każdej z grup, nadajnik tylko przesyła sygnał radiowy do odbiorników.
Zakładasz YN622N na sanki aparatu na niego zapinasz lampę obsługującą tryb Master w CLS czyli SB910, SB900, SB700. Dzięki temu możesz sterować wszystkimi grupami A, B, C w menu tej lampy. To rozwiązanie jest wygodniejsze niż sterowanie przyciskami na YN622N. Warunek jest taki że wszystkie pozostałe lampy muszą obsługiwać tryb Slave CLS Nikona.
I kolejna bzdura. Po co ci tryb Slave, skoro i tak lampy zdalne muszą być ustawione w TTL ??
Wspomniałem o tym tylko dlatego żeby uzmysłowić że system YN622N działa dokładnie tak samo jak CLS Nikona, tylko do przesyłania sygnału wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną. Mechanizm sterowania grupami i korekcji TTL jest taki sam jak w CLS.
Nie działa tak samo. Już nie jeden to na świecie udowodnił. CLS i wyzwalacze TTL to jedynie podobne rozwiązania.
YN-622 nie jest radiowym CLS, a jedynie przechwytuje ustawienia z lampy na nadajniku. Sterowanie zdalnymi nie odbywa się w oparciu o CLS.
Mineło pare miesięcy, więc chciałem zapytać czy posiada już ktoś z forum YN-622N-TX?? Jeśli tak to jak się spisuje bo nie wiem czy warto kupywać czy lepiej dokupić kolejne wyzwalacz yn622n.
Mineło pare miesięcy, więc chciałem zapytać czy posiada już ktoś z forum YN-622N-TX?? Jeśli tak to jak się spisuje bo nie wiem czy warto kupywać czy lepiej dokupić kolejne wyzwalacz yn622n.
Minęło już kilkanaście stron od czasu kiedy użytkownicy rozpoczęli go opisywać.
czy na aparacie nie uda się tego wszystkiego ustawić, co zwalniałoby z konieczności zakładania lampy tylko 'dla wyświetlacza'.
@apaw: Niestety nie. Ustawienia dokonane z menu aparatu nie są rozpoznawane przez YN622. Wyzwalacz rozpoznaje tylko ustawienia z lampy Master.
W Canonie jest to możliwe, tam ustawienia z menu aparatu są przekazywane.
W Canonie podobało mi się też to, że na lampach zdalnych wyświetlają się informacje w jakim trybie działa lampa i jaką ma ustawioną kompensację. W Nikonie trochę mi tego brakuje.
I kolejna bzdura. Po co ci tryb Slave, skoro i tak lampy zdalne muszą być ustawione w TTL ??
@GonzoG: Owszem, trzeba ustawić lampę w tryb TTL żeby system działał (nie tryb Remote), ale zauważyłem że gdy setup jest zbudowany tylko z lamp obsługujących CLS Nikona podczas gdy ustawienia wykonuje się z lampy Master, to cały setup działa za każdym razem przewidywalnie i z jednakowym skutkiem. Gdy do setupu dołączy się choć jedną lampę TTL, nie obsługującą CLS to zdarzają się sytuacje że mimo iż światło zastane nie zmieniło się i kompensacja dla każdej z grup jest bez zmian to powstają niejednakowo oświetlone kadry, tzn. lampy świecą z różną mocą podczas kolejnych strzałów.
Różnice są subtelne ale czasem skutkuje to niedoświetleniem lub przeswietleniem któregoś miejsca w kadrze. Pomaga przestawienie tej jednej lampy w tryb Manual.
Tego chochlika zauważyłem tylko przy sterowaniu z lampy Master, przy sterowaniu z YN622N-TX nie widziałem takich problemów.
Nie działa tak samo. Już nie jeden to na świecie udowodnił. CLS i wyzwalacze TTL to jedynie podobne rozwiązania.
YN-622 nie jest radiowym CLS, a jedynie przechwytuje ustawienia z lampy na nadajniku. Sterowanie zdalnymi nie odbywa się w oparciu o CLS.
@GonzoG: Pisząc o podobieństwach Nikon CLS i systemu radiowego YN622, chciałem ci tylko uzmysłowić, że dobieranie lamp w grupy i sterowanie kompensacją błysku w obydwu tych systemach działa tak samo a nie jak pisałeś wcześniej że, cytuję:
„Wyzwalacz działa jak jedna lampa i do każdej dobiera taką samą moc, więc każda kolejna lampa to o 1 EV więcej światła.”
Właśnie YN622 to taki radiowy Creative Lighting System (kreatywny system oświetlenia), tylko że nie Nikona a YongNuo.
Proszę cię GonzoG czytaj wypowiedzi innych ze zrozumieniem i wypowiadaj się na temat sprzętu który znasz i używasz a nie o którym się tylko naczytałeś, bo tak powstają prawdziwe bzdury – już nie jeden to na forum udowodnił.
@TomyLee: Jak dla mnie działa wyśmienicie, ustawienia wykonuje się szybko i intuicyjnie, nawet trochę szybciej niż na lampie Master. Nie jest bez wad ale stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem na bardzo atrakcyjnym poziomie. Jeśli nie potrzebujesz lampy na stopce aparatu to zdecydowanie polecam Ci TX’a.