Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [Wyzwalacz] YN622N

Strony : 1 [2]

GonzoG
25-06-2014, 01:14
Właśnie YN622 to taki radiowy Creative Lighting System (kreatywny system oświetlenia), tylko że nie Nikona a YongNuo.
Proszę cię GonzoG czytaj wypowiedzi innych ze zrozumieniem i wypowiadaj się na temat sprzętu który znasz i używasz a nie o którym się tylko naczytałeś, bo tak powstają prawdziwe bzdury – już nie jeden to na forum udowodnił.

I tu się bardzo mylisz.
Dużo osób tak myślało, ale niestety tak nie jest.
Mimo iż zapięcie YN622 powoduje, że aparat rozpoznaje go jako lampe CLS Master, to nie działa to tak samo jak CLS.
Nie chce mi się teraz szukać, ale jest w internecie test porównujący działanie zestawu 3 SB-910 (1 master i 2 slave) wyzwalanych przy pomocy CLS i YN622. Różnice przy użyciu obu systemów są bardzo wyraźne.
Test polegał m.in. na oświetleniu przez lampy powierzchni o różnej jasności - przy CLS/AWL wszystkie zostały naświetlone poprawnie, przy użyciu YN622 już nie i aby uzyskać zbliżony wynik, trzeba było każdą lampę ustawić z inną korektą.

A co do nie równego naświetlenie - tak jest zawsze w TTL. A, że przy użyciu jeden bez CLS masz różnice - to wynika już tylko z samego TTL w tej lampie.
Ustawienie lampy w TTL powoduje, że ma ona całkowicie w d**pie wszelkie możliwości CLS.

TomyLee
25-06-2014, 09:39
Minęło już kilkanaście stron od czasu kiedy użytkownicy rozpoczęli go opisywać.

Nie kilkanaście, a kilka. Przeczytałem je, a chciałem dowiedzieć się opinii osób użytkujących sprzęt trochę dłużej

@TomyLee: Jak dla mnie działa wyśmienicie, ustawienia wykonuje się szybko i intuicyjnie, nawet trochę szybciej niż na lampie Master. Nie jest bez wad ale stosunek ceny do możliwości jest moim zdaniem na bardzo atrakcyjnym poziomie. Jeśli nie potrzebujesz lampy na stopce aparatu to zdecydowanie polecam Ci TX’a.

Dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło.
Dzięki Hosaka.

Hosaka
25-06-2014, 13:52
Używam dwóch SB900 i jednej SB910 i nie zauważyłem wyraźnej różnicy w działaniu TTL gdy wyzwalam je przez fotocele czy radiowo.
Różnice są subtelne i nie wykraczają poza granice tolerancji błędu systemu TTL. Różnice działania TTL są tu tak subtelne jak między różnymi producentami. Każdy producent sprzętu fotograficznego czy to Nikon, Canon, Nissin, YongNuo etc. wykorzystuje inne algorytmy do przeliczania w systemie pomiaru światła TTL. To oczywiste że YongNuo ma swoje patenty a Nikon swoje. YN622 tłumaczy te algorytmy Nikona na swoje, stąd różnice. Tak samo można zaobserwować różnice między TTL Nikona a TTL Sony etc. Ogólnie system TTL nie jest dość dokładnym systemem, za pomocą ręcznych światłomierzy i manualnego sterowania lampami można uzyskać idealną ekspozycję, system TTL jest automatyczny i nie dokładny i jedynie daje efekty zbliżone do tej idealnej ekspozycji.

Dużo osób tak myślało, ale niestety tak nie jest.
Mimo iż zapięcie YN622 powoduje, że aparat rozpoznaje go jako lampe CLS Master, to nie działa to tak samo jak CLS.
Nie twierdzę że system radiowy YongNuo jest kopią CLS Nikona. Nikon Creative Lighting System to nazwa opatentowanego systemu zdalnego sterowania lampami stworzonego przez inżynierów Nikona. Inżynierowie YongNuo stworzyli swój system radiowy, kompatybilny z systemem i sprzętem Nikona. Tyle.

Ja tak uważam i wiele innych osób też tak uważa, że radiowe systemy sterowania lamp z wykorzystaniem pomiaru światła TTL np. YN622, Pocket Wizard itp. są takimi kreatywnymi systemami oświetlenia (Creative Lighting System) i nikt nie twierdzi że to ten sam system co Nikona. Ty uważasz inaczej - ok, twoja sprawa. Tylko nie troluj wątku jeśli nikomu nie chcesz tutaj pomóc.
Powtórzę:
Proszę cię GonzoG czytaj wypowiedzi innych ze zrozumieniem i wypowiadaj się na temat sprzętu który znasz i używasz a nie o którym się tylko naczytałeś

GonzoG
25-06-2014, 14:12
Używam dwóch SB900 i jednej SB910 i nie zauważyłem wyraźnej różnicy w działaniu TTL gdy wyzwalam je przez fotocele czy radiowo.
Różnice są subtelne i nie wykraczają poza granice tolerancji błędu systemu TTL. Różnice działania TTL są tu tak subtelne jak między różnymi producentami. Każdy producent sprzętu fotograficznego czy to Nikon, Canon, Nissin, YongNuo etc. wykorzystuje inne algorytmy do przeliczania w systemie pomiaru światła TTL. To oczywiste że YongNuo ma swoje patenty a Nikon swoje. YN622 tłumaczy te algorytmy Nikona na swoje, stąd różnice. Tak samo można zaobserwować różnice między TTL Nikona a TTL Sony etc. Ogólnie system TTL nie jest dość dokładnym systemem, za pomocą ręcznych światłomierzy i manualnego sterowania lampami można uzyskać idealną ekspozycję, system TTL jest automatyczny i nie dokładny i jedynie daje efekty zbliżone do tej idealnej ekspozycji.

Nie twierdzę że system radiowy YongNuo jest kopią CLS Nikona. Nikon Creative Lighting System to nazwa opatentowanego systemu zdalnego sterowania lampami stworzonego przez inżynierów Nikona. Inżynierowie YongNuo stworzyli swój system radiowy, kompatybilny z systemem i sprzętem Nikona. Tyle.

Ja tak uważam i wiele innych osób też tak uważa, że radiowe systemy sterowania lamp z wykorzystaniem pomiaru światła TTL np. YN622, Pocket Wizard itp. są takimi kreatywnymi systemami oświetlenia (Creative Lighting System) i nikt nie twierdzi że to ten sam system co Nikona. Ty uważasz inaczej - ok, twoja sprawa. Tylko nie troluj wątku jeśli nikomu nie chcesz tutaj pomóc.
Powtórzę:

A Ty na przyszłość się zdecyduj...
Raz piszesz, że YN-622 to CLS, tylko że radiowy, teraz piszesz, że to nie to samo.

A YN622 używałem i nie piszę wyssanych z palca historyjek.

Hosaka
25-06-2014, 14:15
Powtórzę:
@GonzoG: Pisząc o podobieństwach Nikon CLS i systemu radiowego YN622, chciałem ci tylko uzmysłowić, że dobieranie lamp w grupy i sterowanie kompensacją błysku w obydwu tych systemach działa tak samo a nie jak pisałeś wcześniej że, cytuję:
„Wyzwalacz działa jak jedna lampa i do każdej dobiera taką samą moc, więc każda kolejna lampa to o 1 EV więcej światła.”

Właśnie YN622 to taki radiowy Creative Lighting System (kreatywny system oświetlenia), tylko że nie Nikona a YongNuo.

GonzoG
25-06-2014, 14:19
W rzeczy samej. System YN622 działa dokładnie tak samo jak system CLS Nikona, tylko że do przesyłania informacji wykorzystuje drogę radiową a nie świetlną.
Możesz powiedzieć, gdzie tu jest o tym, że tylko daje takie same możliwości ustawienia grup ??

Hosaka
25-06-2014, 22:47
Dlatego prosiłem żebyś czytał wypowiedzi innych ze zrozumieniem a nie wyciągaj wypowiedzi z kontekstu i analizuj je po swojemu. Jakbyś chciał zauważyć od kilku postów tłumaczę ci to najprościej jak się da i już najzwyczajniej nie chce mi się dłużej tego kontynuować. Żyj sobie wesoło w swoim świecie. Pozdrawiam.

franki
26-06-2014, 14:37
Hosaka dziękuje Ci pięknie za porady. Lampy zresetowane, wgrany kolejny raz soft do TX, uruchamiam wszystko w kolejności którą opisałeś i wygląda, że wszystko OK. Sprawdzę już w boju za 2tyg. Przykro mi, że wywołałem zbędną przepychankę słowną z GonzoG. Przepraszam :) . Pod Twoimi słowami też się podpisuję. Jest gaduła i tyle :).

.... Żyj sobie wesoło w swoim świecie. Pozdrawiam.

Dzięki. Pozdrawiam

apaw
27-06-2014, 07:12
Hosaka, ja również dziękuję za rzucenie światła na temat. Bardziej teraz widzę sens dokupienia drugiej lampy. Jak to zrobię, wypróbuję zestaw z YN. Pozdrawiam

Boa
02-07-2014, 14:02
/.../nie wiem czy warto kupywać /.../Bezpieczniej kupOwać.

pmedela
03-07-2014, 20:32
Witam wszystkich Nikoniarzy.

Przeczytałem cały ten wątek 2 razy i nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, więc proszę o pomoc:

Zakupiłem 3 szt. YN-622N

Na 2 odbiorniki zakładam lampy SB-800 (odpowiednio ustawiam stopkę, wiadomo, że styki muszą zagrać)
Ustawiam na lampach zdalnych TTL i odpowiednio ch1/grA i ch1/grB i tryb manual (pomarańczowa dioda)
Na D700 zakładam 1 nadajnik, a na niego SB-800 w trybie master
Na nadajniku na body ustawiam ch1/grAB i tryb manual (pomarańczowa dioda)
Po wciśnięciu spustu migawki do połowy jest komunikacja, lampy zdalne się wybudzają, diodki migają na zielono.

I teraz problem:
Pomimo sterowania mocą lamp na lampie master, wszystkie zdalne lampy błyskają zawsze pełną mocą, nie reagują na korekcję
nawet jak ustawię że mają być wyłączone, czyli "--" to też błyskają.

Może coś źle ustawiam z kanałami/grupami ?

Chciałbym, aby tak jak w przypadku cls przez fotocele działała korekcja lamp zdalnych, którą ustawiam na lampie na body,
ktoś pomoże jak to ustawić ???

--
pozdrawiam
nelson

pmedela
03-07-2014, 22:32
Sam sobie odpowiadam:
SB-800 nie może pracować jako master z nadajnikiem YN-622N, co zresztą doczytałem
w instrukcji. Pozostaje zakupić SB-900, która działa wyśmienicie (sprawdziłem).
Temat do zamknięcia.

--
nelson

GonzoG
03-07-2014, 22:54
Sam sobie odpowiadam:
SB-800 nie może pracować jako master z nadajnikiem YN-622N, co zresztą doczytałem
Temat do zamknięcia.

--
nelson

O ile dobrze pamiętam, to gdy używasz lampy do sterowania YN622, to musi on być ustawiony w TTL, a nie manual.
To na lampie później określasz w jaki sposób ustawiana jest moc.

pmedela
04-07-2014, 06:27
No i niestety... po nocnych testach dalej jestem w lesie.
SB-900 różni się od SB-800 tylko tym, że jak na SB-900 wyłączę lampę zdalną, to ta zdalna faktycznie siedzi cicho,
ale jak ją włączę, to niezależnie jaką bym jej moc ustawiał, zawsze błyska tak samo :-(

Dla pewności sprawdziłem wszystko na fotocelach i działa idealnie, korekcja jest, zresztą nie ma co
sprawdzać, bo używam tego na co dzień.

Poradźcie coś ludziska, bo chyba zwrócę te nadajniki sprzedawcy.

Sprawdzałem na różnych grupach, kanałach, trybach (ttl, manual) i zawsze to samo :-(

Poza tym, ta "pełna" moc jest mniejsza na YN-622N od 1/1 jak działam na fotoceli... :-(

--
pozdrawiam
nelson

franki
04-07-2014, 18:33
Zresetuj nadajniki. Zachowaj kolejność włączania jak pisał Hosaka czyli lampa, wyzwalacz, body. Po resecie nadajniki wrócą do ustawień fabrycznych i będą w trybie ttl zielona dioda na nadajniku przy przyciskaniu spustu kolejne zdalne mają inny kolor, skleroza. Lampy na odbiornikach w ttl, nadajnik mastrer. Wszystko na tym samym kanale tylko podział na grupy. Tu w masterze lampy ustawiasz jak mają pracować lampy ttl czy manual. Z nadajnikiem nie kombinuj ma być w ttl. Kolory trubu radia masz w instrukcji.

Kamiel
17-07-2014, 22:53
Mam problem z tymi wyzwalaczami. Nie wiem czy coś źle robię czy to problem sprzętowy.

Mianowicie sb-900 w ttl na odbiorniku ustawionym również w ttl (zielona dioda) nie chce się wyzwalać gdy odbiornik jest też w ttl. Przenosi zoom, wybudza się gdy wciśniemy spust do połowy, wyzwala błyski do redukcji czerwonych oczu lecz nie wyzwala błysku głównego.
Gdy ustawię nadajnik na manual (pomarańczowa dioda) lampa się wyzwala. Lecz mam wrażenie że regulacja mocy nie działa prawidłowo bo lampa błyska dużą mocą.

Resetowałem wyzwalacze i nie pomaga. Testowane na d610 i d300.

pmedela
18-07-2014, 06:42
franki, dzięki za pomoc !!!
Wszystko działa jak należy :-)

--
nelson

franki
21-07-2014, 14:24
Proszę Bardzo ale powinny być dla Hosaka. On pomógł mi a ja tylko powieliłem info. Pozdrawiam :)

galowy
27-07-2014, 22:09
Sam sobie odpowiadam:
Temat do zamknięcia.

--
nelson
rozwiązanie jest dużo tańsze i prostsze. YN-622N-TX to koszt 219 pln, SB900 ....sporo więcej.
Za pomocą TX mamy możliwość szybkiego sterowania wszelkimi ustawieniami lamp (zdalnie) zamontowanych na odbiornikach YN622N.

pmedela
28-07-2014, 13:25
galowy, a podpowiesz nam jak na Yn-622 tx założyć lampę ?
Na pewno wszyscy chętnie się dowiemy :-)

--
nelson

galowy
28-07-2014, 14:34
galowy, a podpowiesz nam jak na Yn-622 tx założyć lampę ?
Na pewno wszyscy chętnie się dowiemy :-)
A po co ją zakładać? Potrzebujesz płaskie światło z sanek aparatu czy potrzebujesz lampy master zamontowanej na stopce yn-622 do sterowania innymi lampami. Jeżeli to drugie wystarczy ci YN-622N-TX.
--
nelson

A po co ją zakładać? Potrzebujesz płaskie światło z sanek aparatu czy potrzebujesz lampy master zamontowanej na stopce yn-622 do sterowania innymi lampami. Jeżeli to drugie wystarczy ci YN-622N-TX.
No to teraz wiemy wszyscy :)

pmedela
28-07-2014, 14:59
Potrzebuję lampy master zamontowanej na stopce yn-622 do sterowania innymi lampami. Możesz mi powiedzieć jak zamontować lampę na yn-622n-tx ? Bo albo nie rozumiesz o co pytam, albo się drażnisz.

--
nelson

galowy
28-07-2014, 15:19
Potrzebuję lampy master zamontowanej na stopce yn-622 do sterowania innymi lampami. Możesz mi powiedzieć jak zamontować lampę na yn-622n-tx ? Bo albo nie rozumiesz o co pytam, albo się drażnisz.

--
nelson

Ty nie rozumiesz że do YN-622N-TX nie potrzeba lampy typu master. Wyzwalacz z końcówką TX jest sterownikiem w trybie master i na nim dokonujesz wszelkich ustawień. Po to posiada wyświetlacz, który na bieżąco informuje o ustawieniu każdej grupy: typu tryb pracy lampy, moc, kompensacji, zoom palnik. Dlatego nie potrzeba jest mocowania lampy typu master na tym urządzeniu.

pmedela
28-07-2014, 15:32
Człowieku, potrzebuję mieć lampę błyskową NA SANKACH, tak trudno to zrozumieć ? Wiem co potrafi yn622n-tx, wiem też czego nie potrafi... przyjąć na plecy lampy błyskowej.
Z mojej strony eot.

--
nelson

galowy
28-07-2014, 15:40
Rozumiem że nie posiada sanek, tylko jeszcze jedno pytanie do ciebie ta lampa którą chcesz zamontować na 622N ma w jakiś sposób doświetlać czy tylko sterować innymi lampami?
Jeżeli tylko sterować innymi lampami nie potrzebujesz montować lampy na TX-sie z jego poziomu sterujesz innymi lampami.
Natomiast jeżeli chcesz doświetlać z lampą zamontowaną na sankach aparatu na zamontowanym 622 to rzeczywiście nie ma takiej możliwości. Tylko po co błyskać na wprost skoro można bardziej kreatywnie?

PS. irytowanie się w niczym ci nie pomoże.

marcin szyszkowski
28-07-2014, 16:13
Rozumiem że nie posiada sanek, tylko jeszcze jedno pytanie do ciebie ta lampa którą chcesz zamontować na 622N ma w jakiś sposób doświetlać czy tylko sterować innymi lampami?
Jeżeli tylko sterować innymi lampami nie potrzebujesz montować lampy na TX-sie z jego poziomu sterujesz innymi lampami.
Natomiast jeżeli chcesz doświetlać z lampą zamontowaną na sankach aparatu na zamontowanym 622 to rzeczywiście nie ma takiej możliwości. Tylko po co błyskać na wprost skoro można bardziej kreatywnie?

PS. irytowanie się w niczym ci nie pomoże.

Raczej nie będzie potrzebował sterować innymi lampami za pomocą lampy błyskowej mając na aparacie nadajnik radiowy.

Zamontowanie lampy na nadajnik daje sporo różnychy możliwości - sam tak ich używam, tyle że ja mam Pixel Kinga Pro

galowy
28-07-2014, 16:24
Potrzebuję lampy master zamontowanej na stopce yn-622 do sterowania innymi lampami...

--
nelson
z jego słów wynika inaczej.
YN-622N potrzebował zamontowaną lampę w trybie master (wykluczając SB800) do regulacji poszczególnych funkcji. Można to było zrobić za pomocą przyciskologii ale nie widzieliśmy wartości ustawionych parametrów grup. Dlatego powstała druga wersja urządzenia w której faktycznie nie ma sanek jednak jest wyświetlacz. Oraz możliwość sterowania innymi lampa zamontowanymi na yn 622.

pmedela
28-07-2014, 16:33
Używam lampy sb900 na nadajniku yn622n na sankach body. Tą lampą doświetlam pierwszy plan, oraz steruję 3 sztukami sb800
na odbiornikach yn622n, które rozstawiam na statywach. Wszelkich korekcji mocy lamp zdalnych dokonuję na wyświetlaczu sb900,
tak się przyzwyczaiłem i tak mi jest wygodnie. Myślę, że teraz wszystko jasne :-)

--
pozdrawiam
nelson

galowy
29-07-2014, 08:44
Dokładnie, teraz wszytko jasne.

Pozdrawiam
Darek

LensFoto
09-08-2014, 16:21
pytanie zza 100 pkt .. jezeli mam YN-622N i lampe YN-565EX ktora nie obsluguje FP High Speed czy dzieki temu bede mial mozliwosc blyskania np przy 1/500 ?

GonzoG
09-08-2014, 16:52
pytanie zza 100 pkt .. jezeli mam YN-622N i lampe YN-565EX ktora nie obsluguje FP High Speed czy dzieki temu bede mial mozliwosc blyskania np przy 1/500 ?
Taką samą jak przy zapięciu tej lampy do aparatu.

Boa
13-08-2014, 17:52
No i 100pkt'ów leci do GonzoG :D :D :D

przemas-J
15-02-2015, 20:13
Nie polecam tego delikatnego g...
Jestem mega wkurzony... dziś podczas sesji zdjęciowej podniosłem parasolkę i spadła mi lampa wraz z odbiornikiem. Wszystko było dobrze przykręcone, ale odpadła stopka od odbiornika, bo całe to ustrojstwo trzyma się na 4 malutkich śrubkach, które puściły i powpadały do środka.. ;/ (dodam ze to była 4 sesja tego odbiornika wraz z sb910)
Lampa na szczęście przetrwała, niestety trochę się porysowała :(
W dodatku okazało się, że podczas przeprowadzki, zapodziałem gdzieś gwarancję od tego cholerstwa ;/ czy miał ktoś może podobną przygodę i wie jak samemu to naprawić?

witboy
16-02-2015, 06:24
a ja ze swojej strony mam pytanie- majac 2 szt, moge po podpieciu yn622n sterowac sb900 w cls? czy tylko za pomoca dodatkowego sterownika? chodzi mi o zmiejszenie mocy sb w ttl o jakies 0.3-0.7 chyba ze o tyle ogarne zmiejszajac moc blysku kompensujac go w body d700 tym malym guziczkiem i zmiejszajac moc o te 1 dzialke?

GonzoG
16-02-2015, 13:11
a ja ze swojej strony mam pytanie- majac 2 szt, moge po podpieciu yn622n sterowac sb900 w cls? czy tylko za pomoca dodatkowego sterownika? chodzi mi o zmiejszenie mocy sb w ttl o jakies 0.3-0.7 chyba ze o tyle ogarne zmiejszajac moc blysku kompensujac go w body d700 tym malym guziczkiem i zmiejszajac moc o te 1 dzialke?

Jak masz radio to nie masz CLS.
YN-622 udaje SU-800 - czyli sterownik CLS zapinany na aparat i sterowanie możliwe jest tylko z niego (lub lampy z masterem na nim).

Globalna korekta błysku w body powinna działać.

perek83
16-02-2015, 21:27
czy ktos z was Ma Yongnuo 622-TX i pracuje razem z D800 ?? bo u mnie jakis problem jest :/

galowy
17-02-2015, 16:43
Co dokładnie się dzieje?

perek83
17-02-2015, 17:00
kupilem bez polskiej instrukcji. Nie mogło zatrybić z D800 ale juz działa. Ale nie dokońca wiem czy to normalne poniewaz nagle zaczeło działać. druga rzecz. Kabelek który jest w zestawie nie bardzo wiem do czego służy. Mysle ze instrukcja rozwiałą by mi wiele watpliwosci

GonzoG
17-02-2015, 17:28
kupilem bez polskiej instrukcji. Nie mogło zatrybić z D800 ale juz działa. Ale nie dokońca wiem czy to normalne poniewaz nagle zaczeło działać. druga rzecz. Kabelek który jest w zestawie nie bardzo wiem do czego służy. Mysle ze instrukcja rozwiałą by mi wiele watpliwosci

W zestawie 2x YN-622N lub YN-622N-TX+YN-622N są następujące kable:
1 - kabel synchronizacyjny do lampy PC<->jack
2 - kabel (lub 2) do wyzwalania aparatu - jack 2.5mm -> z wtyczką do aparatu. Nikon ma 2 różne gniazda w zależności od modeli - 10pinowe nakręcane go modeli pro (D300/s, D700, D8x0, Dx) i wtyczkę płaską do niższych modeli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/YN622NTX_N1_N2-1.jpg
źródło (http://flashhavoc.com/wp/wp-content/uploads/2014/01/YN-622N-TX_N1_N2.jpg)

Z samym nadajnikiem zazwyczaj były oba kable do wyzwalania aparatów oraz kable do lampy jack<->jack.

perek83
17-02-2015, 17:49
W zestawie 2x YN-622N lub YN-622N-TX+YN-622N są następujące kable:
1 - kabel synchronizacyjny do lampy PC<->jack
2 - kabel (lub 2) do wyzwalania aparatu - jack 2.5mm -> z wtyczką do aparatu. Nikon ma 2 różne gniazda w zależności od modeli - 10pinowe nakręcane go modeli pro (D300/s, D700, D8x0, Dx) i wtyczkę płaską do niższych modeli:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/YN622NTX_N1_N2-1.jpg
źródło (http://flashhavoc.com/wp/wp-content/uploads/2014/01/YN-622N-TX_N1_N2.jpg)

Z samym nadajnikiem zazwyczaj były oba kable do wyzwalania aparatów oraz kable do lampy jack<->jack.

Dzieki, juz ogarnałem angielska instrukcje. Na poczatku nie synchronizowałęm odbiornikó z nadajnikiem stąd problem chyba był. Juz działa. Czy Orientujesz sie moze czy za pomoca kabla zrobie taka sztuczke zeby na kablu podlaczyc bezposrednio nadajnik z ustawieniami a na sankach zapiac jeden odbiornik i np dwa inne odbiorniki sterowane zdalnie sterować za pomocą nadajnika podczepionego pod kabel ??

przemas-J
17-02-2015, 18:29
czy ktos z was Ma Yongnuo 622-TX i pracuje razem z D800 ?? bo u mnie jakis problem jest :/

Nie wiem jak jest przy kliku lampach ale przy jedenj wystarczy na odbiorniku wcisnąć jednoczesne test oraz gp mode i ustawia się z automatu pod ustawienia nadajnika czyli grupa oraz kanał

PanMarecq
17-02-2015, 18:37
Taką samą jak przy zapięciu tej lampy do aparatu.

Hmm a moje Yn 560 na stopce aparatu synchronizują się tylko przy 1/250 ale jak na stopkę nałożę yn622 i na to lampkę to i z 1/4000 się synchronizują ;)

perek83
17-02-2015, 18:38
Nie wiem jak jest przy kliku lampach ale przy jedenj wystarczy na odbiorniku wcisnąć jednoczesne test oraz gp mode i ustawia się z automatu pod ustawienia nadajnika czyli grupa oraz kanał

no dobrze ale mowisz teraz o sytuacji kiedy nadajnik podpiety jest na kablu do Body czy na sankach ? bo chciałbym miec możliwość tym zestawem podłaczenie lampy na sankach i jednoczesnie sterowanie lampami zdalnie z nadajnika ale nie tylko w manualu.

przemas-J
17-02-2015, 18:52
Oczywiście nadajnik na sankach
Do twojego rozwiązania to lepsze by by były pixel kingi pro (o których sam rozmyślam )

GonzoG
17-02-2015, 19:10
Czy Orientujesz sie moze czy za pomoca kabla zrobie taka sztuczke zeby na kablu podlaczyc bezposrednio nadajnik z ustawieniami a na sankach zapiac jeden odbiornik i np dwa inne odbiorniki sterowane zdalnie sterować za pomocą nadajnika podczepionego pod kabel ??

Chodzi ci, aby mieć lampę na odbiorniku na aparacie i do tego TX-a podpiętego pod aparat ??

Da się tak, ale tylko pod warunkiem, że odizolujesz nadajnik wpięty w sanki od styków w aparacie.
Do tego będziesz potrzebował kabel TTL, który pozwala na aparacie zamontować lampę. Widziałem gdzieś taki z przełącznikiem czy ma działać lampa na kablu, czy na aparacie, więc odbiornik będzie odizolowany od aparatu.

Znacznie prostszym i wygodniejszym rozwiązaniem (podejrzewam, że też taniej) jest kupno bracketu, na którym będziesz mógł zamontować lampę z odbiornikiem, a nadajnik na aparacie.
mowa o czymś podobnym (http://allegro.pl/bracket-l-uchwyt-do-aparatu-dslr-na-dwie-lampy-i4905223993.html).

perek83
17-02-2015, 19:30
moze idiotyczne pytanie zadam, ale nie wiem dlatego pytam. po co w takim razie jest kabel łączacy Body z nadajnikiem ? jakie ma zadanie ?

GonzoG
17-02-2015, 19:35
moze idiotyczne pytanie zadam, ale nie wiem dlatego pytam. po co w takim razie jest kabel łączacy Body z nadajnikiem ? jakie ma zadanie ?

Przecież napisałem:

(...)
2 - kabel (lub 2) do wyzwalania aparatu - jack 2.5mm -> z wtyczką do aparatu. Nikon ma 2 różne gniazda w zależności od modeli - 10pinowe nakręcane go modeli pro (D300/s, D700, D8x0, Dx) i wtyczkę płaską do niższych modeli.
(...)

perek83
17-02-2015, 20:31
sorki nie doczytałem najwazniejszego ze to do wyzwalania aparatu ;) myslalem ze to działa w druga strone.

Larson
19-02-2015, 20:41
Czy ktoś testował te wyzwalacze na mrozie czy w niskich temperaturach? Z doświadczenia wiem że rf-603 klękają na mrozie....

przemas-J
20-02-2015, 15:04
Strzelałem przy zerowej temperaturze i było ok po niżej nie wiem

Larson
20-02-2015, 19:57
dzięki przemas-J - to już coś 603 jki nawet kiedy jest lekko powyżej zera, robią problemy...

r_m
20-02-2015, 21:39
dzięki przemas-J - to już coś 603 jki nawet kiedy jest lekko powyżej zera, robią problemy...

Zasilane z akumulatorów czy z normalnych baterii?

SerU
20-02-2015, 22:06
Tak na mój gust, to prędzej lampa klęknie (a właściwie jej źródło zasilania) przy temperaturach poniżej zera, niż RF 603 - używałem ich na mrozie i najczęściej problemem było oczekiwanie na naładowanie lampy, a nie kłopoty z wyzwalaczami.

przemas-J
21-02-2015, 17:03
Nie wiem jakie macie lampy oraz akumulatory ?
Ja uzywam sb 910 do tego eneloop od panasonica wy się że są szybsze od sanyo (chyba ze już zaorałem je )
Oczywiście przy temperaturze około 0 robię na zestawie maksymalnie 250 błysków gdzie w domowym studio około 40/450

mario
24-02-2015, 11:13
Witam.
Wczoraj odebrałem przesyłkę 1x622N-TX i 2x622N.
Przeczytałem instrukcję, zacząłem testy. Urządzenia widzą się bez problemu, SB800 na odbiornik działa, NY565EX na drugim odbiorniku działa. Akumulatorki eneloop kontaktują bez problemu. W manualnych ustawieniach chyba OK.
Ale żeby nie było tak różowo problem jest z TTL i nie wiem gdzie popełniam błąd.
Nadajnik 622n-TX na sankach (D610 lub D7000 – efekt taki sam) na odbiorniku SB800 , otrzymuję kadr niedoświetlony o co najmniej 1 EV. Lampa SB800 na sanki aparatu – kadr doświetlony poprawnie. Nadajnik 622n-TX na sankach aparatu, na odbiorniku lampa YN565EX , kadr niedoświetlony o co najmniej 1 EV. Lampa na sanki aparatu – kadr poprawnie naświetlony.
Pomyślałem , że problem jest w nadajniku 622N-TX, więc na aparat założyłem 622N. Niestety sytuacja taka jak wyżej opisana.
No nic, poszedłem za ciosem, na sanki aparatu 622N-TX na odbiorniki SB800 i YN565EX , wszystko w grupie A, kanał 1. Znowu kadr niedoświetlony jak wyżej. Ustawiam na nadajniku +1 EV dla grupy A , kadr doświetlony dużo lepiej.
Może ktoś mądrzejszy wytłumaczy mi gdzie robię błąd i czy zawsze trzeba w TTL przez YN622 ustawiać kompensację na +1 żeby otrzymać w miarę poprawnie naświetlony kadr.
Wersja oprogramowania nadajnika 622 TX to 1.05 – czyli najnowsza.
No i jeszcze jedno, po założeniu nadajnika na sanki AutoISO przestaje działać zarówno w D610 jak i D7000 (ktoś już pisał o tym w związku z innym korpusem)

przemas-J
24-02-2015, 12:04
Tak czytam i nie wiem gdzie może leżeć problem (kiedyś gdzieś czytałem że ze starszymi lampami są jakieś problemy)
A odbijałeś od czegoś światło ?? np parasolka

mario
24-02-2015, 12:38
Witam.

Próbowałem różnych kombinacji:

- dyfuzor na lampie i odbicie od sufitu
- dyfuzor na lampie na wprost
- goła lampa na wprost

Kard był zawsze mniej lub bardziej niedoświetlony. Lampę ustawiałem w różnych miejscach:
- w połowie odległości pomiędzy aparatem i przedmiotem
- obok aparatu

Natomiast gdy lampę zakładałem na aparat (nie zmieniając miejsca) doświetlenie kadru było dużo lepsze.

Poeksperymentuję wieczorem, może coś wymyślę.

sloma_p
24-02-2015, 12:52
Jaki czas migawki ustawiłeś?
Jaki zoom na Txie (sprawdź, czy masz taki jak na lampach)?

GonzoG
24-02-2015, 13:32
A co do poprawności naświetlenia - to jest symulacja działania CLS - tu pomiar światła działa inaczej i trzeba się nauczyć wszystkiego używać.

Lampa na aparacie to nie lampa wyzwalana zdalnie przez CLS czy YN-622.

Poza tym SB-800 często ma problemy z poprawnym działaniem w TTL z YN-622.

mario
24-02-2015, 14:34
Witam.

Problem raczej nie tkwi w SB800 , gdyż sprawa wygląda identycznie z YN565EX.
Co do CLSu , to może być jakiś trop. Przetestuję ten sam kadr przez radio i przez podczerwień.

sloma_p
24-02-2015, 16:02
Możesz zrobić fotę wyświetlacza TXa, żeby można było zobaczyć, co jest ustawione?

GonzoG
24-02-2015, 16:36
Co do CLSu , to może być jakiś trop. Przetestuję ten sam kadr przez radio i przez podczerwień.

A niby co ma ten test pokazać ??

YN-622 to nie radiowy transmiter sygnałów CLS, a emulator tego systemu. Działa podobnie, ale nie tak samo.

avlimoney
07-01-2016, 03:58
no i wreszcie sie dogadalismy. ja wlasnie lampą na nadajniku steruję odbiornikiem .do dzis nie bardzo wiedzialem jak to działa ale od rana nad tym pracowałem i zarówno sb700 jak i metz 52AF bez problemu przestawia wszystko zdalnie na odbiorniku. inaczej sie mają sprawy jak zdejmujesz lampkę z body wtedy nie pozostaje nic innego jak obsługa nadajnikiem.
pozdrowienia

witam,
jak to "lampą na nadajniku" - przecież ten nadajnik ma lcd i nie ma sanek, w które można byłoby wpiąć lampę.. ? pzdr.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie zastępuje CLS.
Natomiast przenosi komunikację TTL radiowo i umożliwia zdalną korektę ekspozycji oraz manualne ustawienie mocy.
Można wykorzystać lampę z CLS master jako sterownik.

Czyli mogę zapiąć na sanki w body "odbiornik" (z sankami) i w te sanki wpiąć np. sb910 i z poziomu wyświetlacza lcd tej lampy sterować drugą lampą zapiętą na takim samym odbiorniku zdalnie ? :)

- - - - kolejny post - - - - - -

1. Nissin nie jest w pełni zgodny z iTTL, więc mogą być problemy na wyzwalaczach radiowych z TTL. Dużo osób w internecie zgłasza różne problemy właśnie z lampami Nissina.

2. W nikonie sterowanie tylko z poziomu nadajnika lub lampy/sterownika na nadajniku.

Jak to? Przecież na nadajniku nie ma sanek a więc nie można do niego wpiąć lampy... ?

GonzoG
07-01-2016, 04:01
YN-622N to nie jest odbiornik. To również nadajnik. Jego funkcja zależy od tego gdzie jest wpięty.

YN-622N-TX jest sterownikiem i tylko nadajnikiem i ten nie ma sanek.

avlimoney
07-01-2016, 22:52
A więc super! - będzie możliwość zapięcia na niego (na YN-622N) SB910 i sterowania lampami zdalnymi z poziomu lcd SB910... :) Zgadza się?

cezary-k
07-01-2016, 23:02
Nie zgadza się ;)

avlimoney
07-01-2016, 23:39
czyli kaplica..
Co kupić żeby móc pracować właśnie w takiej konfiguracji?
I czemu się nie zgadza? bo widzę, że jedni piszą tak a inni tak..
To jak w końcu jest ?? Pzdr.

GonzoG
08-01-2016, 00:15
Jest tak jak masz napisane w instrukcji YN-622N, wielu recenzjach, czy filmach na YT... nie problem to znaleźć.
np. tu: https://www.youtube.com/watch?v=ayznMXs4zbk

avlimoney
08-01-2016, 00:56
czekam na merytoryczną odpowiedź :)

GonzoG
08-01-2016, 01:04
czekam na merytoryczną odpowiedź :)
Dostała już kilka razy, jak i kilka razy w tym wątku jest to napisane. Wystarczy chcieć znaleźć, a nie czekać aż wszystko podadzą na tacy.

avlimoney
08-01-2016, 01:38
jakby ktoś chciał na ten temat podyskutować to ja chętnie.
Bo przeczytałem cały temat, 32 strony i wersje na tak oraz te o przeciwnych wnioskach przeplatają się regularnie.. :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/xbzCepk-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/xbzCepk.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/jmf8CZq-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/jmf8CZq.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/JNGXKnL-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/JNGXKnL.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/9x1kXkD-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/9x1kXkD.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/01/KdLdJHw-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/KdLdJHw.jpg)
:)

yacekk
21-01-2016, 12:38
Wnioskuje, że używając 622N na body + lampa nikona można z meny lampy sterować mocą błysku na innej lamie, która tez ma 622N lub systemowa lampa YN. Sterowanie mocą z 622N na body, ale bez lampy na body np. w plenerze wiążę się z chodzeniem do lampy ustawiając moc ręcznie. ???

Szukam cos do wyzwalania mojej systemowej SB700 i YN560III lub IV. Nie wiem co wybrać mając na uwadze niski budżet.

GonzoG
21-01-2016, 13:15
Wnioskuje, że używając 622N na body + lampa nikona można z meny lampy sterować mocą błysku na innej lamie, która tez ma 622N lub systemowa lampa YN. Sterowanie mocą z 622N na body, ale bez lampy na body np. w plenerze wiążę się z chodzeniem do lampy ustawiając moc ręcznie. ???

Szukam cos do wyzwalania mojej systemowej SB700 i YN560III lub IV. Nie wiem co wybrać mając na uwadze niski budżet.

Tak, nie, nie i nie.

YN-622N pozwala na sterowanie tylko i wyłącznie zdalnymi lampami TTL wpiętymi w YN-622N. Lampa (musi to być Nikon z CLS Master) wpięta w nadajnik ułatwia jedynie to sterowanie. Bez lampy na nadajnik też można sterować, ale jest to trudniejsze i ograniczone.

Tak więc jak chcesz połączyć sterowanie lampą TTL i YN-560III/IV to się nie da tego zrobić jednym wyzwalaczem. Sterowanie YN-560III/IV możliwe jest tylko i wyłącznie z YN-560-TX lub YN-560 IV.
Nie wyzwolisz też YN-560III/IV używając nadajnika YN-622N. Trzeba będzie dokupić do nich odbiorniki, albo użyć dodatkowo RF-602/RF-603 lub RF-605 do wyzwolenia.

yacekk
21-01-2016, 14:34
Tak, nie, nie i nie.

YN-622N pozwala na sterowanie tylko i wyłącznie zdalnymi lampami TTL wpiętymi w YN-622N. Lampa (musi to być Nikon z CLS Master) wpięta w nadajnik ułatwia jedynie to sterowanie. Bez lampy na nadajnik też można sterować, ale jest to trudniejsze i ograniczone.

Tak więc jak chcesz połączyć sterowanie lampą TTL i YN-560III/IV to się nie da tego zrobić jednym wyzwalaczem. Sterowanie YN-560III/IV możliwe jest tylko i wyłącznie z YN-560-TX lub YN-560 IV.
Nie wyzwolisz też YN-560III/IV używając nadajnika YN-622N. Trzeba będzie dokupić do nich odbiorniki, albo użyć dodatkowo RF-602/RF-603 lub RF-605 do wyzwolenia.

Ale YN560III/IV ma wbudowany odbiornik RF602, 603
Chciałbym sterować mocą błysku lampy z poziomu aparatu comandera. Chyba zostaje tylko 560 TX lub 622TX kupić

GonzoG
21-01-2016, 18:26
Ale YN560III/IV ma wbudowany odbiornik RF602, 603
RF-602/603/605 tak, ale nie YN-622.

avlimoney
29-01-2016, 19:48
jestem po testach tych KONTROLERÓW YN (zarówno urządzenia z wyświetlaczem jak i urządzenia z sankami) z lampami Nikona (SB-600, SB-800 i SB-910).
Wszystko chodzi w różnych konfiguracjach (czyli i z lampą na sankach body i bez lampy a tylko z urządzeniem z wyświetlaczem) do ok. 50 m. bez żadnego problemu.
Oczywiście wsio ze zdalnym sterowaniem mocą lamp. Wszystko się opiera o tryb TTL.
Ogólna ocena póki co: bardzo dobra! ;) a stosunek niezawodności i powtarzalności do ceny: znakomity! ;)
Pozdrawiam.
Chętnie wyjaśnię krok po kroku wszelkie wątpliwości w razie wątpliwości :) Ahoj.

YANOSZ
10-02-2016, 03:31
Witajcie,
jestem po testach YN-622. oraz Voeloon 810-RT
Przy konfiguracji wyzwalacz na body + SB-900 w żaden sposób nie działa AUTO ISO.
Czy istnieje możliwość właczenia AUTO ISO, jest na to jakiś sposób przy tej konfiguracji?

Pepis
16-02-2016, 14:04
Mam :
- YN622N x 1
- YN622 N TX x 1
- YN560 IV x 1
- YN 568 x 1

Proszę o info czy nie potrzebuje jeszcze jednego YN622N aby móc sterować (manualnie) nie podchodząc do YN560 IV

EDIT:

Body aparatu -> na sanki RF 603 -> na RF 603 wpiąć YN622 TX ?

GonzoG
16-02-2016, 15:41
Mam :
- YN622N x 1
- YN622 N TX x 1
- YN560 IV x 1
- YN 568 x 1

Proszę o info czy nie potrzebuje jeszcze jednego YN622N aby móc sterować (manualnie) nie podchodząc do YN560 IV

EDIT:

Body aparatu -> na sanki RF 603 -> na RF 603 wpiąć YN622 TX ?
Nie da się w żadnej konfiguracji, bo nie masz.niczego, co mogłoby sterować YN-560IV.Do tego potrzebujesz YN-560-TX albo YN-560IV.

A żeby połączyć YN-560IV z YN-568, to będzie trzeba 2x YN-622N, YN-622N-TX i YN-560-TX.
622N-TX na aparat, 568 na jeden 622N, YN-560-TX na drugi 622N.
Sterowanie 568EX z 622-TX, a 560iv z 560-Tx.

Pepis
16-02-2016, 17:30
Dziękuję za rzeczową odpowiedź :)

Pepis
17-02-2016, 08:40
Nie da się w żadnej konfiguracji, bo nie masz.niczego, co mogłoby sterować YN-560IV.Do tego potrzebujesz YN-560-TX albo YN-560IV.

A żeby połączyć YN-560IV z YN-568, to będzie trzeba 2x YN-622N, YN-622N-TX i YN-560-TX.
622N-TX na aparat, 568 na jeden 622N, YN-560-TX na drugi 622N.
Sterowanie 568EX z 622-TX, a 560iv z 560-Tx.

Nie wiem jak edytować, a chcę coś dopytać

Więc:
622N TX będzie sterować 560 TX zapiętym na 622N ?

Więc:
622N TX na body, na statywie 622N + 568, na drugim statywie sama 560 IV, obok body (pod ręką) 622N + 560 TX hmm?

GonzoG
17-02-2016, 17:09
Nie.560-tx sterować musisz ty. YN622 będzie jedynie przekazywać wyzwolenie lamp do 560-tx.

Mateo2
04-03-2016, 00:00
Witam, czytając wcześniejsze posty rozumiem że, jak mam 560IV i dokupię sobie YN622TX to wyzwoli on 560IV warunek jest taki, że nie przeniesie ustawień tylko 560 będzie trzeba ręcznie sterować ?

r_m
04-03-2016, 02:25
mam 560IV i dokupię sobie YN622TX to wyzwoli on 560IV

Nie, nie wyzwoli

marzar
13-12-2016, 21:11
Witam,
nie mogę poradzić sobie z konfiguracją D90 + SB-600 + wyzwalacz Yongnuo YN-622N

Ustawiłem w body D90:
[e2] sterowanie lampą wbudowaną --> [C] sterownik błysku

wbudowana tryb ---
grupa A tryb ---
grupa B tryb TTL
kanał 3

ustawiłem w wyzwalaczu YN-622N:

C3 B

ustawiłem w lampie

kanał 3
grupa b

i nic się nie dzieje, próbowałem zmieniać grupy ale nic. Co robię źle ?

hostman22
13-12-2016, 21:30
na samym początku błąd...., żaden sterownik błysku albo CLS, albo wyzwalacz - zdecyduj się? ;)

marzar
13-12-2016, 21:35
sterować chcę z poziomu aparatu :) aby aparat sterował lampą (np w zależności od zoom)

GonzoG
13-12-2016, 22:20
To nie Canon. Przy Nikonie z YN-622N możesz sterować tylko i wyłącznie z lampy na wyzwalaczu. To raz, a 2, to niby do czego ma nadajnik wysłać sygnał ?? Bo SB-600 nie ma odbiornika radiowego.
Tak więc coś tego sygnał musi odebrać i dopiero do lampy przekazać.

Aby cokolwiek działało musisz mieć 2x YN-622N albo 1x YN-622N-TX (sterownik) i 1x YN-622N (jako odbiornik pod lampę).

marzar
13-12-2016, 22:54
Dzięki. Wobec tego nie pozostaje mi nic innego jak dokupić do zestawu YN-622N-TX