PDA

Zobacz pełną wersję : D800 i spust migawki

dloogiDM
15-05-2013, 20:40
Słuchajcie, takie pytanie ni z gruchy ni z pietruchy, bo jakoś nie znalazłem wątku o tym.

Ostatnio nareszcie dane mi było pobawić się d800 i pierwsza rzecz jaka mnie "uderzyła" oprócz gabarytów tego potwora to spust migawki.
Dokładnie chodzi o to, że np na moim wysłużonym d90 wciskam do połowy, łapie ostrość i dalej do końca - pach - jest zdjęcie.

W d800 za nic nie mogłem wyczuć tego "schodka" pomiędzy złapaniem AF a zrobieniem zdjęcia...

Ja mam jakieś wypaczone paluchy czy ten typ tak ma?

Maciek N
15-05-2013, 21:02
Coś słabo się bawiłeś:)

romek257
15-05-2013, 21:23
ten typ tak ma. Ja tez zaraz po przesiadce z d90 to zauwazylem.

GonzoG
15-05-2013, 22:05
Nie tylko w D800 tak jest. W D7k, D7100 jest podobnie - spust jest bardziej czuły.
Jednak jak się uważniej pobawisz, to wyczujesz.

Karrampuk
18-05-2013, 00:03
wydaje mi się, że przy takim rozwiązaniu chodzi o nie poruszone zdjęcie. Gdyby przycisk był "sztywniejszy" łatwiej jest poruszyć tego "kloca"

Panerai
18-05-2013, 00:20
Zgadzam się z Karrampukiem. Przy marginalnie krótkich czasach (dla tego modelu jeszcze krótszych) lepiej nie zerwać "strzału" jeśli chcesz mieć nie poruszone zdjęcie.

Tom0909
19-05-2013, 14:34
A w d700? Jest pierwszy wyczuwalny opór kiedy włącza się AF, ale potem nie ma drugiego "oporu", po którym zwalniana jest migawka. Spust jest jakby miękki. Nie twierdzę, że jest nie precyzyjny lub zepsuty. Czyli migawka jest wyzwalana pomiędzy przekroczeniem pierwszego oporu i dotarciem przycisku spustu do "ostatecznego" końca. Przesiadłem się z Pentaxa, jest inaczej, dlatego pytam.

GregB
19-05-2013, 14:44
A w d700? Jest pierwszy wyczuwalny opór kiedy włącza się AF, ale potem nie ma drugiego "oporu", po którym zwalniana jest migawka. Spust jest jakby miękki. Nie twierdzę, że jest nie precyzyjny lub zepsuty. Czyli migawka jest wyzwalana pomiędzy przekroczeniem pierwszego oporu i dotarciem przycisku spustu do "ostatecznego" końca. Przesiadłem się z Pentaxa, jest inaczej, dlatego pytam.

W D700 mam dokładnie tak samo, potwierdzam

Tom0909
19-05-2013, 17:44
Ok. dzięki za info. Fajna rzecz przy spokojnym fotografowaniu. Przy bardziej "nerwowym" trochę trudniej. Ale to kwestia przyzwyczajenia.

devilcape
19-05-2013, 19:57
Przy bardziej nerwowym... i wogole przy foceniu, daj sobie af-a na AF-on, odlącz ostrzenie ze spustu migawki, zostaw tam blokade ekspozycji, będziesz miał 100% przyrost prędkości pracy i zapomnisz o jakichstam oporach;)
Niezaprzeczalnym plusem jest to, ze przy szybkich akcjach, kiedy np. zrobienie jakiegokolwiek zdjecia jest lepsze niż jego nie zrobienie ze względu na jakieś kłopoty z ostrzeniem, po prostu ustawienie ostrosci i spust migawki sa niezalezne i brak ostrosci nie blokuje spustu migawki.
Bardzo ergonomiczne rozwiazanie, choć na początku trzeba sie przyzwyczaić.

HiPhoto
19-05-2013, 21:29
Mam od paru dni D800. "Uczę się go pilnie, jak z pierwszej czytanki" - a instrukcja niekiepska w objętości i mało dla człowieka z Ciemniogrodu intuicyjna ;-) Niemniej jednak zrywność spustu jest na pierwszy "nacisk palca" ździebko irytująca.
Nie tracę ducha. Doświadczenie przyjdzie z czasem ;-)

HiPhoto
19-05-2013, 21:32
Przy bardziej nerwowym... i wogole przy foceniu, daj sobie af-a na AF-on, odlącz ostrzenie ze spustu migawki, zostaw tam blokade ekspozycji, będziesz miał 100% przyrost prędkości pracy i zapomnisz o jakichstam oporach;)
Niezaprzeczalnym plusem jest to, ze przy szybkich akcjach, kiedy np. zrobienie jakiegokolwiek zdjecia jest lepsze niż jego nie zrobienie ze względu na jakieś kłopoty z ostrzeniem, po prostu ustawienie ostrosci i spust migawki sa niezalezne i brak ostrosci nie blokuje spustu migawki.

Dzięki. Metodą kolejnych przybliżeń okiełznam mustanga ;-)

Jacek_Z
19-05-2013, 23:05
ustawienie ostrosci i spust migawki sa niezalezne i brak ostrosci nie blokuje spustu migawki.
Hm. W trybie AF-C domyślnie i tak jest priorytet spustu. A w trybie AF-S można sobie ten priorytet na takowy jak chcesz zmienić.

devilcape
19-05-2013, 23:24
Hm. W trybie AF-C domyślnie i tak jest priorytet spustu. A w trybie AF-S można sobie ten priorytet na takowy jak chcesz zmienić.

Można, prawda;)
Ja myśle raczej o wypracowaniu techniki pracy z lustrzanką, która jest dość ergonomiczna i uniwersalna.
Ustawić w Dxxx można wiele rzeczy, a proponowany sposób pracy nie wymusza ustawiania/pamiętania ustawienia.

Jacek_Z
19-05-2013, 23:38
Tak, rozumiem. Dopisałem to, by nie wynikało z tego co piszesz, że priorytet spustu to zasługa twoich ustawień, bo można to otrzymac też inaczej. Co wiecej, reporterzy robiąc głównie w AF-C mają i tak priorytet spustu.
Czyli po prostu - mogłes tego nie wymieniac jako zalety swoich ustawień, bo w standardzie dostaje się to samo.

zajcef
16-02-2014, 15:35
Dla mnie ten nowy (choć nie taki nowy już) spust jest beznadziejny. Nawet po przyzwyczajeniu się kiedy okiełznałem te spusty. W d90 było czuć "schodek". Kiedy chciałem aby ktoś zrobił zdjęcie mi nie było problemu (chwila wytłumaczenia- wciśnij do polowy, złap ostrość i dociśnij) nawet za dawnych czasów zdarzało mi się mieć swój wizerunek na fotografii. Teraz kiedy jestem wszędzie z d610 albo 7100 już nie ma mnie na zdjęciu. Żaden laik, przechodzień nie jest w stanie pojąć jak wcisnąć guzik. Mi osobiście do tej pory przytrafia się wcisnąć za mocno i zrobić niepotrzebne zdjęcie jeszcze w trakcie ostrzenia.

dem
16-02-2014, 18:03
Nigdy z żadną puszką Nikona, nie miałem problemu z wyczuciem spustu. Co więcej, nie zauważyłem różnicy pomiędzy D80, D300, D700 i D800. No ale może mało wrażliwy jestem.

Maciek N
16-02-2014, 18:45
Nigdy z żadną puszką Nikona, nie miałem problemu z wyczuciem spustu. Co więcej, nie zauważyłem różnicy pomiędzy D80, D300, D700 i D800. No ale może mało wrażliwy jestem.

albo odwrotnie. Masz tak czułe palce że szybko akceptujesz trochę inne działanie spustu:)

GonzoG
16-02-2014, 19:06

Mam dokładnie tak samo. Żadnych problemów z wyczuciem spustu w Nikonie, nawet w rękawiczkach da się robić zdjęcia.

sprocket
16-02-2014, 19:46
Pamietam jak kiedys dajac koledze potrzymac F80 wywalil mi pol filmu bo chcial tylko podswietlic w wizjerze sobie cyferki, tez mysle ze to kwestia wprawy raczej.

saron
16-02-2014, 19:55
Mam dokładnie tak samo. Żadnych problemów z wyczuciem spustu w Nikonie, nawet w rękawiczkach da się robić zdjęcia.

Podpisuje sie pod tymi słowami:) nie wiem skąd ten problem, lata pracowałem na d90 teraz na 800setce i nie widze różnicy:)

deep
16-02-2014, 20:02
Nie zdziwiłbym się gdyby poszczególne sztuki różniły się minimalnie pod tym względem i stąd różne wasze doznania :)

J1
16-02-2014, 20:42

Popieram takie rozwiązanie w 110%. Kiedy przesiadłem się na D700 również mi to poradzono.

Takie rozwiązanie bardzo przyspiesza prace. Ja poszedłem jeszcze dalej i mam tryb AF ustawiony na AF-C. Dzięki temu w razie czego nie muszę tracić czasu na przełączanie trybu AF. Wybór pomiędzy AF-S a AF-C odbywa się w prosty sposób: trzymam cały czas wciśnięty AF-On i mam AF-C, puszczam po ustawieniu ostrości przycisk AF-On i mam AF-S. Tak na wszelki wypadek mam też ustawioną wajchę od punktów AF na pojedynczy z 9 wspomagającymi.

Z kolei pod spustem migawki wciśniętym do połowy mam blokadę ekspozycji.

Początkowo wydawało mi się to nie do opanowania... dzisiaj nie wyobrażam sobie pracy w inny sposób.