Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D800 i spust migawki

Słuchajcie, takie pytanie ni z gruchy ni z pietruchy, bo jakoś nie znalazłem wątku o tym.

Ostatnio nareszcie dane mi było pobawić się d800 i pierwsza rzecz jaka mnie "uderzyła" oprócz gabarytów tego potwora to spust migawki.
    Dokładnie chodzi o to, że np na moim wysłużonym d90 wciskam do połowy, łapie ostrość i dalej do końca - pach - jest zdjęcie.

W d800 za nic nie mogłem wyczuć tego "schodka" pomiędzy złapaniem AF a zrobieniem zdjęcia...

Ja mam jakieś wypaczone paluchy czy ten typ tak ma?

Domyślnie

ten typ tak ma. Ja tez zaraz po przesiadce z d90 to zauwazylem.

Domyślnie

Nie tylko w D800 tak jest. W D7k, D7100 jest podobnie - spust jest bardziej czuły.
    Jednak jak się uważniej pobawisz, to wyczujesz.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

wydaje mi się, że przy takim rozwiązaniu chodzi o nie poruszone zdjęcie. Gdyby przycisk był "sztywniejszy" łatwiej jest poruszyć tego "kloca"

Domyślnie

Zgadzam się z Karrampukiem. Przy marginalnie krótkich czasach (dla tego modelu jeszcze krótszych) lepiej nie zerwać "strzału" jeśli chcesz mieć nie poruszone zdjęcie.
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

A w d700? Jest pierwszy wyczuwalny opór kiedy włącza się AF, ale potem nie ma drugiego "oporu", po którym zwalniana jest migawka. Spust jest jakby miękki. Nie twierdzę, że jest nie precyzyjny lub zepsuty. Czyli migawka jest wyzwalana pomiędzy przekroczeniem pierwszego oporu i dotarciem przycisku spustu do "ostatecznego" końca. Przesiadłem się z Pentaxa, jest inaczej, dlatego pytam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom0909 Zobacz posta
    A w d700? Jest pierwszy wyczuwalny opór kiedy włącza się AF, ale potem nie ma drugiego "oporu", po którym zwalniana jest migawka. Spust jest jakby miękki. Nie twierdzę, że jest nie precyzyjny lub zepsuty. Czyli migawka jest wyzwalana pomiędzy przekroczeniem pierwszego oporu i dotarciem przycisku spustu do "ostatecznego" końca. Przesiadłem się z Pentaxa, jest inaczej, dlatego pytam.
    W D700 mam dokładnie tak samo, potwierdzam
    Dalmierze, M42-ki (lata 80-te); Minolta XG-1; N60; N70, N90S, F5; D70; D700; D300s; D3; D810; trochę obiektywów

Domyślnie

Ok. dzięki za info. Fajna rzecz przy spokojnym fotografowaniu. Przy bardziej "nerwowym" trochę trudniej. Ale to kwestia przyzwyczajenia.

Domyślnie

Przy bardziej nerwowym... i wogole przy foceniu, daj sobie af-a na AF-on, odlącz ostrzenie ze spustu migawki, zostaw tam blokade ekspozycji, będziesz miał 100% przyrost prędkości pracy i zapomnisz o jakichstam oporach
    Niezaprzeczalnym plusem jest to, ze przy szybkich akcjach, kiedy np. zrobienie jakiegokolwiek zdjecia jest lepsze niż jego nie zrobienie ze względu na jakieś kłopoty z ostrzeniem, po prostu ustawienie ostrosci i spust migawki sa niezalezne i brak ostrosci nie blokuje spustu migawki.
    Bardzo ergonomiczne rozwiazanie, choć na początku trzeba sie przyzwyczaić.
    Ostatnio edytowane przez devilcape ; 19-05-2013 o 20:00
    oko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów