Zobacz pełną wersję : Komp do roboty (po raz kolejny)
Andrzej1974
22-09-2014, 11:16
W LR do 5.5 były poważne problemy z pracą wielowątkową. Bez problemów odpalałem nawet 5 eksportów równolegle. W 5.6 już 2 zajmują całe dostępne moce procesora.
Osobiście nie zauważyłem, pomimo testów, problemów czy różnic w działaniu Lr 5.5 i Lr 5.6, o których piszesz. Dla mnie wykresy z pracy CPU (przy 5 eksportach jednocześnie tych samych plików) w tych aplikacjach wyglądają praktycznie identycznie. I tu i tu procesor jest obciążony praktycznie na maksa.
velaskez
25-09-2014, 16:57
Jako, że są tu osoby, które bardziej ogarniają dzisiejszy sprzęt stacjonarny, to zadam pytanie. Co sądzicie o tym?
http://goo.gl/ik6sgz
Komputer dla architektki, blondynki :mrgreen: pracującej w Autocadzie/Revitcie/3ds maxie.
Do 4000-4500 to absolutny max.
Osobiście doradzam dołożyć ram i zmienić płytę główną na jakąś lepszą...co wy sądzicie?
Pomożecie Agnieszce? (Mam jeszcze trochę fot z tej sesji :mrgreen:)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/vol3/65/10/miniaturki400/5339043.jpg)
Daruj sobie może te zdjęcia koleżanki ;)
Po pierwsze, CPU jak najbardziej tak, chyba, że 2011.
Mobo - też wybrałbym lepsze, ale jeżeli budżet nie pozwala, to coś w tych okolicach nie będzie złe.
Obudowa - warto dołożyć. Gladius M30 jest w swojej cenie dość praktyczną obudową, ale ogólnie, to kiepski metal, kiepska jakość wykonania, etc Nie polecam, chyba, że ktoś ma bardzo ograniczony budżet. ( złożyłem kilka zestawów w tej obudowie )
SSD - Tutaj radziłbym jednak 256GB, nawet wolniejszy - ze względów praktycznych.
8GB RAM - może być mało, zależy od workflow.
Zasilacz - dołożyłbym 100PLN do Corsair RM650 ( lepsza sprawność, modularny )
GPU - tutaj bym zaczekał, na GTX 9xx - zapowiadają się bardzo ciekawie.
B_Marcin
25-09-2014, 17:20
Co do ramu to nie wiem jakie zapotrzebowanie mają te programy, ale rzeczywiście może być mało.
Czytając wątek często ludzie polecają Asusy, ale różnice w mobo się już na dobra sprawę pozacierały. Ja polecam ASRock Z97 PRO4, w swojej cenie płyta rewelacyjna. No i uprzedzam - to nie jest stary ASRock :)
Widzę K w procesorze, będzie podkręcane? Mam nadzieje że tak :)
Zmieniłbym na pewno zasilacz, bo ten BQ powinien kosztować co najmniej stówkę mniej za to co oferuje technologicznie.
Lepszy i tańszy będzie Corsair CX 500W.
Kolega mnie uprzedził :)
Widzę K w procesorze, będzie podkręcane? Mam nadzieje że tak
On ma 4.4GHz w turbo - nie jestem przekonany czy jest sens kręcić tego procka powyżej tego, a jeżeli tak, to tylko na wodzie. Różnica wydajności w stosunku do ilości ciepła jest dość nieduża.
CX 500W to lowend, do mniejszych zestawów. Już lepiej RM550W, zakładając tylko 1 GPU.
Andrzej1974
25-09-2014, 18:10
Mam płytkę MSI i bardzo sobie ją chwalę m.in. za b. dobrą sekcję zasilania a to dla CPU ważne. Ta nie będzie gorsza.
Pamięci 8GB... hmm... nie znam wymagań tych programów ale może warto zwiększyć jak jest kasa?
Obudowa... mam Gladiusa 40 i nie jest zbyt duża. Gladius 30 jest pewnie jeszcze mniejsza. Zmieniłbym na coś większego.
SO. Windows 8.1 64bit. Choćby przez lepsze zarządzanie pamięcią...
Diego,
ja sie zupelnie nie znam na kompach ale jak pokazesz wiecej fot Agnieszki to moze zostane ekspertem
Diego,
ja sie zupelnie nie znam na kompach ale jak pokazesz wiecej fot Agnieszki to moze zostane ekspertem
Dokładnie o to mi chodziło.
Całe szczęście, że niektórzy już się znają na tym... xD
velaskez
25-09-2014, 18:46
Dzięki za pomoc, przynajmniej wiem co tu nie gra ;)
Diego,
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/ej8t54-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/ej8t54.jpg)
velaskez, zaznaczam, że nie jestem ekspertem komputerowym, jednak może uda mi się coś podpowiedzieć koleżance :D, gdyż ostatnio stałem przed podobnym problemem.
Zostawiłem pln na poniższy zestaw:
1. Obudowa - Fractal Design Core 3000 USB 3.0 (oprócz wielu zalet ma zamontowane 3 wiatraki z dołączoną regulacją - super sprawa) - 239 zł
2. Zasilacz - dosyć niedawno wymieniałem i go pozostawiłem - wbrew pozorom nie jest taki głośny a i kabelki można ładnie poukładać (nie jest modularny), zaś ma dobrą jakość wykonania, przyzwoitą cenę i 5 lat gwarancji (po zarejestrowaniu) - XFX Core 550W 80+ SLI PSU - 222 zł
3. Płyta główna - Asus Z97-PRO(Wi-Fi ac) - 680 zł, zaś taniej Asus Z97-A - około 550 zł
4. Procesor - Intel Core i5-4590 3.3 GHz BOX (w turbo 3,7Ghz) - 739 zł - wydawał mi się najbardziej optymalny, gdyż wątpię bym w codziennej pracy dostrzegł różnicę w wybranym przez Ciebie modelu, który jest 500 zł droższy!
5. Chłodzenie do procesora - SilentiumPC Fortis 2 XE1226 (z pastą w zestawie)- 120 zł
6. Dysk - WD Black WD1003FZEX (3,5", 1TB, SATA/600) - 289 zł (oczywiście można wybrać większy - ja nie potrzebowałem - dlaczego Black - 5 lat gwarancji)
7. Dysk SDD - Samsung SSD850 Pro MZ-7KE128BW (2.5", 128GB, SATA/600) - 434 zł (skusiłem się na nową technologię i wydłużoną gwarancję 10 lat lub zapis do 150 TB - póki co polecam - bardzo szybki dysk)
8. Pamięć - Corsair DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 Vengeance Pro Black - 360 zł
9. System - póki co polecam Windows 7 64 bit, ale wersję BOX choć może być problem,
10. Karta graficzna - według potrzeb - ja nie potrzebowałem więc i nie rozglądałem się za nowinkami w tym zakresie...
11. Napęd/nagrywarka - według potrzeb - ja wybrałem Plextora
Pozdrawiam :D, T_P_
B_Marcin
25-09-2014, 19:53
Po co komu płyta za prawie 700zł jak nie będzie tego kręcić? Już ten MSI z 'wstępnego' zestawu będzie bardziej optymalny.
4790k ma 4.4 w turbo, ale nie na wszystkich rdzeniach. Seria Devil's Canyon wprowadziła lepsze połączenie rdzenia z IHS'em, nie ma już gluta, tylko lepsza pasta - temperatury są sporo niższe od starszych procesorów (4770K).
Spokojnie można go pogonić na 4.5GHz na wszystkich rdzeniach na lepszym chłodzeniu i to wcale nie musi być wodne, bo będzie głośne w idlu.
Chociaż zakładam że koleżanka się w OC bawić nie będzie.
WD Black są strasznie głośne, już lepiej REDy, w tej cenie będzie mieć 2TB. Różnicy w wydajności nie zauważy.
Nie jestem przekonany do nowej serii PRO od Samsunga. W 10lat to zdąży już mieć 3 generację SSD (lub coś innego/szybszego). Wolałbym za 400zł MX100 256GB.
Wersja BOX Windowsa przydaje się wtedy kiedy chcemy ją zainstalować na więcej niż jednym stanowisku. Jak ma być na jeden komputer to sensu nie widzę.
Po co komu płyta za prawie 700zł jak nie będzie tego kręcić?
Prędzej można rzec, po co komu procesor z K [niewiele więcej wydajniejszy (zauważalnie) a o 500 zł droższy], jak koleżanka nie będzie podkręcać...
Zaś odnośnie płyty zauważ, że wskazałem tańszy, równie dobry model - od razu wyjaśnię, oba te modele różnią się modułem Wifi i kartą dźwiękową = 130 zł.
WD Black są strasznie głośne, już lepiej REDy, w tej cenie będzie mieć 2TB. Różnicy w wydajności nie zauważy.
Nieraz czytając różne fora mam wrażenie, że osoby które interesują się sprzętem komputerowym, a zwykli użytkownicy tegoż sprzętu, mają odmienny punkt widzenia w zakresie głośności sprzętu - sprzęt stoi pod biurkiem i gdybym na nim nie pracował, to nawet nie wiedziałbym czy komputer jest włączony - lekki pomruk 3 wiatraków od obudowy, które chodzą na 1/3 zakresu... Zaś jak włączę muzyczkę - chyba większość ją słucha podczas pracy, to w ogóle nie słychać, że mam komputer włączony... :D
Nie jestem przekonany do nowej serii PRO od Samsunga. W 10lat to zdąży już mieć 3 generację SSD (lub coś innego/szybszego). Wolałbym za 400zł MX100 256GB.
Ja też nie byłem przekonany, ale 10 latek, to nie 5, zaś przynajmniej ja nie mam "ciśnienia" na zmianę sprzętu po 2-3-5 latach - komputer chodzi do oporu, aż się nie posypie lub nie będę w stanie na nim pracować... :D
Wersja BOX Windowsa przydaje się wtedy kiedy chcemy ją zainstalować na więcej niż jednym stanowisku. Jak ma być na jeden komputer to sensu nie widzę.
Według uznania - ja dołożyłem 200 zł 2 lata temu do BOX i nie musiałem teraz wydawać pln... :D
Tyle z praktycznego, podkreślam - praktycznego punktu widzenia,
T_P_
Edycja: SSD http://ssd.userbenchmark.com/
B_Marcin
25-09-2014, 20:39
W swoim zestawieniu podałeś i5-4590, my wcześniej pisaliśmy o i7-4790K. Rzeczywiście różnica 500zł, ale to są całkowicie inne procesory. Nie różnią się tylko 'K'.
i5 nie ma HT, więc tam gdzie liczy się wielozadaniowość (a tu nam się przyda) będzie w plecy, choć dużej różnicy nie ma.
Rozumiem też, że posiadasz WD BLACK i dla Ciebie jest on w miarę cichy?
Zgodzę się, że zwykli użytkownicy sprzętu, w porównaniu z tymi którzy chociaż w niewielkim stopniu interesują się tematyką komputerową, mają odmienne podejście do ciszy.
Ja sam bardzo cenię sobie ciszę i jestem uczulony na głośne komputery :)
Co do gwarancji, to rzeczywiście każdy ma swoje podejście. Komputer wymieniam co 3 lata, a te stare z reguły działają i je sprzedaję.
Edit: co do Windowsa - 200zł to rzeczywiście mała różnica. Ja 2 miesiące temu kupowałem W8.1 pro i za boxa musiałbym dopłacić ~500zł.
4. Procesor - Intel Core i5-4590 3.3 GHz BOX (w turbo 3,7Ghz) - 739 zł - wydawał mi się najbardziej optymalny, gdyż wątpię bym w codziennej pracy dostrzegł różnicę w wybranym przez Ciebie modelu, który jest 500 zł droższy!
Główne róznice:
i5-4590 vs i7-4790K
Taktowanie bez turbo: 3.3 vs 4.0 [ ~21% różnicy ]
Taktowanie Turbo ( max ) 3.7 vs 4.4 [ ~18% różnicy ]
Cache: 6 vs 8
Czy to się opłaca? Moim zdaniem tak. Ten i7 to najlepsza w tej chwili możliwość na 1150, dość atrakcyjna cenowo. Różnica wydajności na poziomie 20% to dużo. Dodajmy do tego HT i ta różnica się jeszcze powiększa, nie wspominając o cache, które też jakąś role odgrywa.
7. Dysk SDD - Samsung SSD850 Pro MZ-7KE128BW (2.5", 128GB, SATA/600) - 434 zł (skusiłem się na nową technologię i wydłużoną gwarancję 10 lat lub zapis do 150 TB - póki co polecam - bardzo szybki dysk)
Stanowczo za drogo do zestawu w tym budżecie. Komputer dla architekta, który pracuje w aplikacjach 3D najprawdopodobniej nie będzie pracował 10 lat, nawet 5 wydaje się mało realne. Jakiś tani dysk 256GB - Crucial MX100 czy coś w ten deseń.
3. Płyta główna - Asus Z97-PRO(Wi-Fi ac) - 680 zł, zaś taniej Asus Z97-A - około 550 zł
Jeżeli już miałaby być płyta za 700PLN, to ja wolałbym GA-Z97X-UD5H.
W tym budżecie nie ma co patrzeć na płyty z wifi - za wysoki koszt. Płyta to max 500PLN
Proponuję maxymalnie coś pokroju GA-Z97X-UD3H. Powyżej tego różnice są niewielkie.
Niższy model z Gigabyte: GA-Z97-D3H
5. Chłodzenie do procesora - SilentiumPC Fortis 2 XE1226 (z pastą w zestawie)- 120 zł
Chłodzenie za 120PLN to trochę ni pies ni wydra. Lepiej kupić coś tańszego ( osławionego za stosunek jakosc/cena spartana ), albo poczekać i dołożyć 150PLN i kupić coś z górnej półki, mieć spokój na lata.
Spokojnie można go pogonić na 4.5GHz na wszystkich rdzeniach na lepszym chłodzeniu i to wcale nie musi być wodne, bo będzie głośne w idlu.
4.2GHz na wszystkich rdzeniach, o ile mnie pamięć nie myli. Zakładam, że Turbo będzie ustawione do 4.4GHz na wszystkich rdzeniach ( w niektórych sklepach składających sprzęt robią to za free, od ręki ), do czego nie potrzeba w większości przypadków podbicia napięcia, więc temperatury na boxie są znośne, o ile obudowa jest sensowna.
lekki pomruk 3 wiatraków od obudowy, które chodzą na 1/3 zakresu...
Brzmi koszmarnie. Co Ty tam zamontowałeś? :P Wiatraki z bud fractaldesign przeważnie trafiają do kosza, ale żeby aż tak źle było?
Nieraz czytając różne fora mam wrażenie, że osoby które interesują się sprzętem komputerowym, a zwykli użytkownicy tegoż sprzętu, mają odmienny punkt widzenia w zakresie głośności sprzętu
Niektóre z tych osób siedzą przy komputerze całymi dniami i przeszkadza im zauważalny "pomruk" czy "szum". To męczy, mimo, że nie jest bardzo odczuwalne, bo słuch się przyzwyczaja. Szczególnie odczuwa się różnicę pracując w nocy. Po wymianie wszystkich coolerów na Noctuę, wymianie GPU na cichszą ( była GTX260SOC ) i optymalizacji airflow w obudowie zobaczyłem ogromną różnicę.
Aczkolwiek, jeżeli chodzi o dysk twardy, to i tak lepiej chyba włożyć greena, zakładając, że wszystko będzie backupowane. ;) To tak z perspektywy czasu i testów różnych HDD. WD Red to rozwiązanie dedykowane do NASów i pod tym kątem zostały poczynione zmiany. Są testy, gdzie Redy plasują się za greenami jeżeli chodzi o wydajność. I jest to jak najbardziej uzasadnione. Po drodze mamy jeszcze WD Blue i WD Purple o ile mnie pamięć nie myli.
Kurtz, jak bym czytał komputerowe forum... :smile:
Widzisz, wprawdzie nie jestem architektem, a powiedzmy "fotografem", a nadto nie jestem onanistą komputerowym i lubię sensownie wydawać pln, więc postawiłem na zestaw jak opisałem wyżej...
Nie upieram się przy nim, a jedynie chciałbym zauważyć, iż jak wydawać kasę, to na coś co służy i to wykorzystamy, nie zaś kupować podzespoły jedynie dla samej zasady... Bezsensu...!
Różnice pomiędzy moim a przywołanym procesorem znam, ale również potrafię dostrzec to, że w codziennej pracy bym tych 21% nie zauważył, tzn. nie byłbym w stanie wykorzystać w pełni i7 skoro nie potrafię w pełni obciążyć wymienionego i5... Zaś 500 pln, to trochę grosza, które można zdecydowanie racjonalniej wydać...
Odnośnie wyboru dysków, to uzasadniłem swoje stanowisko - widać każdy ma inny punkt widzenia, tym bardziej, że jedni wymieniają sprzęt co 2-3 lata, a inni co 3-7-10...
W kwestii płyty, ponownie zauważam, iż wskazałem tańszy model, równie dobry oraz podałem główne różnice pomiędzy nimi...
Odnośnie chłodzenia - miałeś do czynienia z tym chłodzeniem - ja mam i nie dość, że jest cicho, to i spełnia swoje zadanie... Nie wiem dlaczego negujesz akurat ten wybór (powiedzmy środkowy), skoro nie sądzę by koleżanka kupiła chłodzenie za 300 zł, a także nie sądzę by wydała 60 zł na cooler podobnej klasy i głośności co ma w zestawie - nie widzę tu logiki z Twojej strony...
Nie rozumiem dlaczego wiatraczki z obudów Fractal miałyby trafiać do kosza - są, więc należy je wykorzystać, a ten powiedzmy "pomruk", który zacytowałeś, to był z lekką ironią, odnośnie wcześniejszej wypowiedzi kolegi na temat głośności dysków serii Black...
Dalej, piszesz o ciszy - ja również lubię pracować w nocy, tylko raczej nikt z nas nie pracuje w zupełnie wygłuszonym pomieszczeniu i zupełnej ciszy, by usłyszeć niewiarygodny hałas spod biurka...
Nie dajmy się zwariować - 99% z nas zapewne ma otwarte okno i podczas pracy słucha muzyczki, co już wyklucza słyszalność sprzętu na poziomie jaki wybieramy...
Tyle z mojej strony, choć powtórzę, iż nie upieram się przy swoim zestawie, a jedynie sygnalizuję koleżance, że czasami warto przemyśleć zakup pod swoje potrzeby, aniżeli przykładowo wydawać 1200 zł na procesor, którego nigdy w pełni nie wykorzystamy w codziennej pracy...
T_P_
Odnośnie chłodzenia - miałeś do czynienia z tym chłodzeniem - ja mam i nie dość, że jest cicho, to i spełnia swoje zadanie... Nie wiem dlaczego negujesz akurat ten wybór (powiedzmy środkowy), skoro nie sądzę by koleżanka kupiła chłodzenie za 300 zł, a także nie sądzę by wydała 60 zł na cooler podobnej klasy i głośności co ma w zestawie - nie widzę tu logiki z Twojej strony...
Po pierwsze, pamiętaj, że to co dla Ciebie jest ciche, dla innego może być nie do zniesienia.
Spartan, jest wydajniejszy od boxowego coolera, i niewiele gorszy od Fortis 2. To są chłodzenia dość podobnej klasy. Przy stockowych zegarach, różnica nie będzie zbyt duża. Moja sugestia, to kupienie czegoś taniego, co będzie trochę lepsze od boxa i nie szkoda będzie wyrzucić, albo zostanie przy boxie i w ramach możliwości zmiana na chłodzenie, które będzie znacznie cichsze i kulturalniej pracujące, na przykład Noctua NH-U12S, którą można kupić poniżej 280PLN.
Nie rozumiem dlaczego wiatraczki z obudów Fractal miałyby trafiać do kosza - są, więc należy je wykorzystać, a ten powiedzmy "pomruk", który zacytowałeś, to był z lekką ironią, odnośnie wcześniejszej wypowiedzi kolegi na temat głośności dysków serii Black...
Generalizuję na podstawie doświadczeń swoich znajomych. Większość obudów od Fractal Design ( jak nie wszystkie ) które kupowali moi znajomi trafiała do ludzi którzy cenią sobie ciszę. Wiatraczki Fractal Design po prostu nie należą do najlepszych. W większości obudów ( głównie Define R1-3 ) wylądowały coolery Noctuy.
Tyle z mojej strony, choć powtórzę, iż nie upieram się przy swoim zestawie, a jedynie sygnalizuję koleżance, że czasami warto przemyśleć zakup pod swoje potrzeby, aniżeli przykładowo wydawać 1200 zł na procesor, którego nigdy w pełni nie wykorzystamy w codziennej pracy..
Masz rację. Często lepiej kupić słabszy sprzęt i wymienić co 2 lata, niż mocniejszy na 4-6 lat. Za to koleżanka, ma pracować w aplikacjach gdzie wydajność CPU się przydaje, więc doradzamy jej tak, jak wg nas może być dla niej najlepiej.
Różnice pomiędzy moim a przywołanym procesorem znam, ale również potrafię dostrzec to, że w codziennej pracy bym tych 21% nie zauważył, tzn. nie byłbym w stanie wykorzystać w pełni i7 skoro nie potrafię w pełni obciążyć wymienionego i5... Zaś 500 pln, to trochę grosza, które można zdecydowanie racjonalniej wydać...
Widzisz, nie każdy nie zauważy różnicy 20% w wydajności. Myślę, że wręcz przeciwnie, większość zauważy, jeżeli pracuje na sprzęcie i zna swój workflow. Nie mówię nawet o tak oczywistej rzeczy jak eksport batchowy zdjęć - 20% z 30 minut, to zawsze kilka nowych postów na forum... ;)
Edit:
Tak, miałem okazję testować Fortis, Fortis 2 i Spartan, kiedy zmienialiśmy boxy na AMD w firmie, żeby było ciszej.
...to zawsze kilka nowych postów na forum... ;)...
...i to jest argument :D
T_P_
B_Marcin
26-09-2014, 08:57
Pisząc o pogonieniu na 4.5GHz miałem na myśli po prostu podkręcenie. Tryb Turbo jest już domyślnie włączony i podnosi taktowania procesora gdy jest pod dużym obciążeniem. Gdy procesor nie jest obciążony to taktowanie spada, co pozwala zaoszczędzić i nie marnować energii (oczywiście to już inny tryb, ma tam jakąś nazwę, nie pamiętam jaką).
Wentyle od Fractala są głośne, ale na 12V. Mam budę od Fractala (R4) i te stockowe poszły na przód skręcone na 5V, nie słyszę ich. Pamiętajmy, że nie ma nic za darmo. Noctua ma oczywiście bardzo ciche wentylatory, ale jeśli chodzi o wydajność to jest po prostu średnio. Nie da się wyprodukować (za rozsądne pieniądze) wentylatora, który będzie i cichy i wydajny. Oczywiście nie jest to wadą, ale trzeba mieć świadomość na co się piszemy wybierając Noctuę.
Coolery od SilentiumPC mają bardzo dobry stosunek cena/jakość. Firma jest polska, choć produkowane są oczywiście w chinach (jak zresztą wszystkie coolery).
Każdy ma inną definicję ciszy. Dla mnie komputer przestaje być słyszalny jak otworzę okno w dzień, a mieszkam w dość spokojnej okolicy.
Pamiętajmy, że nie ma nic za darmo. Noctua ma oczywiście bardzo ciche wentylatory, ale jeśli chodzi o wydajność to jest po prostu średnio.
Mocno się tutaj nie zgodzę z Tobą. W ofercie Noctua masz spory wybór wentylatorów, do określonych zastosowań - wysokie ciśnienie statyczne, wysoki airflow, czy cisza. Ich wentylatory, przy takiej samej wydajności co konkurencja są cichsze i generują milszy dla ucha dźwięk. Wszystkie które testowałem były pod tym względem świetne, a było tego trochę.
Radzę też pamiętać, że prawie nikt nie używa w obudowie wentylatorów Noctuy na 100% mocy, a i tak ich wydajność jest wystarczająca. U mnie w komputerze mam 5 wentylatorów od Noctua, NH-D14 i i7-920 podkręcony do 4.2GHz w turbo, i temperatury są całkowicie sensowne, a wentylatory pracują w okolicach 30-60%.
Nie da się wyprodukować (za rozsądne pieniądze) wentylatora, który będzie i cichy i wydajny. Oczywiście nie jest to wadą, ale trzeba mieć świadomość na co się piszemy wybierając Noctuę.
Da się, poczytaj recenzje i wyniki testów wentylatorów Noctuy ;) Jedyne co mogę powiedzieć o wydajności wentylatorów Noctua to to, że w większości przypadków nie jest "ekstremalna". W perspektywie potrzeb, wentylatory Noctua są jednymi z najwydajniejszych i najcichszych. Prawie nigdy nie potrzeba większej wydajności, jedynie w ekstremalnych przypadkach.
To ja też zapytam o opinię o konfiguracji, którą sobie wymyśliłem i powoli zamierzam finalizować :-) sporo poczytałem ten i inne wątki i skleciłem takie coś:
Płyta główna Asus Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K)
Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K)
Pamięć Kingston HyperX Beast 8GB FURY 1866 (na razie 1 kość, w ciągu miesiąca - dwóch dokupię drugą, ruszy to na jednej kości? teoretycznie lepiej 2x4GB, ale docelowo chcę mieć 2x8GB, słyszałem że nowe płyty powinny pracować i na jednej, czy to prawda?)
Dysk SSD Crucial M500 120GB SATA3 2.5' 500/130 MB/s 7mm+9.5mm adapter CT120M500SSD1.PK01
Zasilacz Corsair CX500
dysk twardy przełożę ze starego komputera, tak jak i napęd DVD
I jeszcze pytanie na koniec - nie mam zamiaru nic podkręcać, chcę mieć spokój z komputerem na kilka lat i zamiast grzebać się w pamięciach, płytach itp -to wolę robić zdjęcia, komp przede wszystkim do PS i Lightroom, Corel Draw - generalnie grafika, bez gier. Czy jest sens kupować w takiej sytuacji i7-4790K, czy wystarczy zwykły i7-4790, jest 150 pln tańszy?
B_Marcin
26-09-2014, 11:34
@Kurtz, wygląda na to że mamy inne poglądy i tyle :) Nie wiem czy jest sens w ogóle wchodzić w dyskusję. Przykro mi, ale nie znalazłem testu w którym wentylator Noctuy będzie tak samo wydajny jak i cichy.
Do tego dochodzi cena. W nowych obudowach instaluje się wentylatory 14cm, a ceny N są w granicach 100zł. To dużo, bardzo dużo biorąc pod uwagę, że jednego wentylatora nie ma sensu wymienić.
@sruba, konfiguracja jest ok. Wszystko ma bardzo dobry stosunek cena/jakość. Czy jest sens dopłacać do K? Raczej tak, K oprócz odblokowanego mnożnika ma wyższe taktowania i może za 2-3 lata jak się już komputer zestarzeje to go sobie trochę podkręcisz i wtedy docenisz literkę K :)
...
I jeszcze pytanie na koniec - nie mam zamiaru nic podkręcać, chcę mieć spokój z komputerem na kilka lat i zamiast grzebać się w pamięciach, płytach itp -to wolę robić zdjęcia, komp przede wszystkim do PS i Lightroom, Corel Draw - generalnie grafika, bez gier. Czy jest sens kupować w takiej sytuacji i7-4790K, czy wystarczy zwykły i7-4790, jest 150 pln tańszy?
"K" ma swoje zalety, ot choćby zapas mocy, który powoduje że te procesory są zwykle bardziej stabilne, szczególnie, gdy się ich jednak nie pokręca.
A i budy nie trzeba wówczas tak mocno przewietrzać. ;)
To ja też zapytam o opinię o konfiguracji, którą sobie wymyśliłem i powoli zamierzam finalizować :-) sporo poczytałem ten i inne wątki i skleciłem takie coś:
Płyta główna Asus Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K)
Procesor Intel Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K)
Pamięć Kingston HyperX Beast 8GB FURY 1866 (na razie 1 kość, w ciągu miesiąca - dwóch dokupię drugą, ruszy to na jednej kości? teoretycznie lepiej 2x4GB, ale docelowo chcę mieć 2x8GB, słyszałem że nowe płyty powinny pracować i na jednej, czy to prawda?)
Dysk SSD Crucial M500 120GB SATA3 2.5' 500/130 MB/s 7mm+9.5mm adapter CT120M500SSD1.PK01
Zasilacz Corsair CX500
dysk twardy przełożę ze starego komputera, tak jak i napęd DVD
1. Komputery od zawsze pracowały na jednej kości pamięci (z pewnymi wyjątkami)
2. i7-4970K -jak zamierzasz go podkręcać, jak nie wystarczy bez K. Do tego z K obowiązkowe lepsze chłodzenie, choć do każdego lepiej mieć coś lepszego bo box strasznie wyje jak się obciążył procesor.
3. RAM nie wiem czy jest sens pchania się w kości 1866MHz, z reszta nie podałeś ich czasów (CL). Równie dobrze będą się sprawowały 1600 z CL 9 czy 8.
4. SSD lepiej zainteresuje się MX100 256GB. 120 to mało aby wykorzystać zalety SSD, szczególnie, że ten podany ma bardzo niska prędkość zapisu.
-----------
Edit:
5. Płyta główna - nie ma potrzeby ładowania 500zł w płytę, która jest do taktowania, jak tego nie zamierzasz robić.
ASRock Z97 Pro jest blisko 100zł tańsza, a:
- ma lepszą kartę dźwiękową
- ma złącze Thunderbolt
Reszta parametrów taka sama.
Dzięki bardzo za opinie, może faktycznie przyoszczędzić te 150 zł na procesorze, a w zamian dołożyć do SSD... Różnica na kościach RAM między 1866 a 1600 jest minimalna - ze 4 zł... Te kości mają CL 10.
Dzięki bardzo za opinie, może faktycznie przyoszczędzić te 150 zł na procesorze, a w zamian dołożyć do SSD... Różnica na kościach RAM między 1866 a 1600 jest minimalna - ze 4 zł... Te kości mają CL 10.
A i jeszcze jedna sprawa na temat RAMu - bez taktowania będą pracowały z prędkością 1600MHz.
Aha, no to jasna sprawa, 1600 :-) Dzięki bardzo :-)
i7-4790K Jest 10% szybszy niż i7-4790. Jeżeli komputer ma być na dłużej, to zainwestowanie 150PLN więcej za 10% więcej mocy obliczeniowej CPU moim zdaniem ma sens, przy tej klasie procesorów.
Kości 1866, mogą pracować na niższej częstotliwości, np 1600, najprawdopodobniej na lepszych CL.
Zdecydowanie bardziej warto dokładać do większego SSD, ja mam w komputerze stacjonarnym i7 2600K, który od lat śmiga aż miło, ale dopiero dyski SSD pokazały co to komfort pracy. 10% szybkości procesora jest nie do zauważenia przy obróbce zdjęć, a dodatkowe GB jak najbardziej się przydadzą.
i7-4790K Jest 10% szybszy niż i7-4790.
Ma 10% wyższe taktowanie, a nie "jest 10% szybszy"
Tu można wprost porównać do mocy silników - 2x mocniejszy nie będzie 2x szybciej jechał.
Kości 1866, mogą pracować na niższej częstotliwości, np 1600, najprawdopodobniej na lepszych CL.
Mogą, ale nie muszą. To trzeba sprawdzić w szczegółowej specyfikacji kości.
A w przypadku wielu spotkałem się z tym, że CL nie bardzo maleje przy mniejszych prędkościach. A nawet jeśli, to nie proporcjonalnie do spadku taktowania.
Ma 10% wyższe taktowanie, a nie "jest 10% szybszy"
Tu można wprost porównać do mocy silników - 2x mocniejszy nie będzie 2x szybciej jechał.
Bzdura. Analogie do samochodów w IT się nie sprawdzają, udowadnialiśmy to już. Taktowanie, określa ilość cykli, każda instrukcja kosztuje określoną ilość cykli, ergo, same instrukcje będą się wykonywać częściej. W przypadku 2 praktycznie identycznych procesorów, w identycznej architekturze a szczególnie o identycznej konstrukcji ( tutaj mamy ewentualnie inny bin, reszta jest taka sama ) różnice w taktowaniu to różnice wydajności.
Mogą, ale nie muszą. To trzeba sprawdzić w szczegółowej specyfikacji kości.
A w przypadku wielu spotkałem się z tym, że CL nie bardzo maleje przy mniejszych prędkościach. A nawet jeśli, to nie proporcjonalnie do spadku taktowania.
Nie jest to proporcjonalnie, ale prawie zawsze, kości o wysokich zegarach, po zejściu z taktowaniem osiągają CL takie same bądź niższe, niż kości niżej taktowane tego samego producenta. Możliwe, że nie jest to liniowo proporcjonalne ( co nie ma znaczenia ), ale faktem jest, że niższe taktowanie to niższe CL
sokolnik
28-09-2014, 13:03
Zdecydowanie bardziej warto dokładać do większego SSD, ja mam w komputerze stacjonarnym i7 2600K, który od lat śmiga aż miło, ale dopiero dyski SSD pokazały co to komfort pracy. 10% szybkości procesora jest nie do zauważenia przy obróbce zdjęć, a dodatkowe GB jak najbardziej się przydadzą.
a jakie pliki obrabiasz na swoim i7 oraz jakich programów do tego używasz? Co robisz na tym komputerze?
Bzdura. Analogie do samochodów w IT się nie sprawdzają, udowadnialiśmy to już. Taktowanie, określa ilość cykli, każda instrukcja kosztuje określoną ilość cykli, ergo, same instrukcje będą się wykonywać częściej. W przypadku 2 praktycznie identycznych procesorów, w identycznej architekturze a szczególnie o identycznej konstrukcji ( tutaj mamy ewentualnie inny bin, reszta jest taka sama ) różnice w taktowaniu to różnice wydajności.
Przez ostatnie kilkanaście lat już tysiące razy udowadniano, że nie ma linowej zależności miedzy taktowaniem a wydajnością. Jeśli nadal wierzysz w te mity z czasów XT, to najwyższy czas abyś przestał.
Przez ostatnie kilkanaście lat już tysiące razy udowadniano, że nie ma linowej zależności miedzy taktowaniem a wydajnością. Jeśli nadal wierzysz w te mity z czasów XT, to najwyższy czas abyś przestał.
W żadne mity tylko w swoja wiedzę z budowy komputerów klasy PC. Mówimy o 2 praktycznie identycznych CPU. Benchmarki tych CPU pokazują ok 10% różnicy. One też wierzą w mity ?
B_Marcin
07-10-2014, 23:02
Czy ktoś z was dokładał sobie do komputera dysk SSD na rawy?
Mam 256gb ssd na programy i system, a nefy trzymam na hdd i zastanawiam się czy taka operacja ma sens.
Mam i5 4690k @ 4.5ghz i 16gb ram.
Czy ktoś z was dokładał sobie do komputera dysk SSD na rawy?
Mam 256gb ssd na programy i system, a nefy trzymam na hdd i zastanawiam się czy taka operacja ma sens.
Mam i5 4690k @ 4.5ghz i 16gb ram.
Nie będzie to miało zauważalnego efektu.
SSD przydaje się tam, gdzie masz ciągły dostęp do dysku - czyli często uruchamiane programy, cache aplikacji.
RAWy nie potrzebują prędkości SSD. Generowanie podglądu z plików i tak trwa wielokrotnie dłużej niż jego odczytanie z dysku.
Mam tak samo jak Ty - SSD na system, programy i ich dane, a resztę na SSHD (2 TB z 8 GB cache SSD).
Sprawdzałem czy da się zauważyć różnicę, gdy RAWy wrzucę na SSD i nie zanotowałem żadnych zmian w działaniu.
B_Marcin
08-10-2014, 14:46
Wydaje mi się, że umieszczenie rawów na dysku systemowym, który non-stop coś 'mieli' i w jakimś stopniu zapycha magistralę nie jest do końca dobrym przykładem. Sam tak robiłem no i rzeczywiście nie było różnicy, ale tłumaczyłem to sobie właśnie tym użyciem dysku również przez system. Rozumiem, że generowanie podglądów to głównie zadanie procesora?
W sumie to jestem na kupnie ssd do laptopa to sprawdzę jak się to sprawuje w w/w sytuacjach.
Pozostaje czekać na odblokowane Broadwell'e :)
Czy korzystałeś wcześniej z dysków talerzowych bez ssd cache? Daje to coś?
Wydaje mi się, że umieszczenie rawów na dysku systemowym, który non-stop coś 'mieli' i w jakimś stopniu zapycha magistralę nie jest do końca dobrym przykładem.
Przy normalnej pracy z SSD to nie powinno mieć większego znaczenia. Problemem sa czasy dostępu w dyskach talerzowych, w SSD tego problemu nie ma.
Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Mając wolny CPU, nie przyśpieszymy wiele operacji przenosząc zdjęcia na SSD. Mając szybki, wielordzeniowy procesor, różnica w transferze i czasie dostępu już może mieć większe znaczenie. Chodzi o odpowiednie balansowanie tych parametrów tak aby wyeliminować wąskie gardła. Podajcie dokładną konfigurację sprzętową, a może ktoś mający taką bądź zbliżoną konfigurację zrobi testy i będzie mniej więcej wiadomo czego się spodziewać.
[/quote]Mam tak samo jak Ty - SSD na system, programy i ich dane, a resztę na SSHD (2 TB z 8 GB cache SSD).
Sprawdzałem czy da się zauważyć różnicę, gdy RAWy wrzucę na SSD i nie zanotowałem żadnych zmian w działaniu.[/quote]
A sprawdzałeś jaki wpływ na to miało cache? Postarałeś się aby było czyste i nie zmieniło wyników? Ja swego czasu zauważyłem różnice między SSD i HDD, na procesorze, który dzisiaj jest co najwyżej średni.
Hej co myślicie o takim zestawie do obróbki zdjęć (lightroom5,photoshop,captureone)
CPU : I7 4790k
MB : Asrock Z97 Pro4
RAM : G.Skill RipjawsX 2x8GB DDR3 2 133 mhz CL9
SSD : Plextor M6S 256GB
HDD : WD Blue 1TB
DVD-RW : Samsung SH-224DB
Buda : Corsair Carbide 300R
System: Windows 8.1
Jaki możecie polecić zasilacz do tego zestawu, oraz czy polecacie dodatkowe chłodzenie na procesor ?
Asrock Z97 Pro4
Mi osobiście nie podoba się ułożenie slotów na tej mobo, ale w tym zestawie i tak nie ma grafiki ani nic na M.2, więc ujdzie.
Jeżeli dobrze widzę, to napięcie wynosi 1.6V. Być może przy zmniejszeniu taktowania do 1866 bądź 1600 będzie można obniżyć do 1.5, ale moim zdaniem nie warto tutaj przepłacać.
Lepiej, znaleźć kości 1600MHz CL8 w sensownej cenie.
Ogólnie, solidny zestaw.
Zasilacz, w zależności od zasobności portfela. Corsair RM550 bądź RM650 jeżeli planujesz dołożenie mocnego GPU w przyszłości.
Dodatkowe chłodzenie na procesor - zależy jak bardzo cenisz sobie ciszę, bo zakładam, że nie będziesz go podkręcać. Na początek jak najbardziej możesz zostawić boxowe i później, jeżeli będzie dla Ciebie zbyt głośne, zmienić na coś lepszego.
Reszta wygląda dość solidnie. SSD kwestia uznania, Obudowa kwestia gustu ( aczkolwiek ta mi się całkiem podoba ), DVD-RW bez znaczenia, System i CPU jak najbardziej.
"Jeżeli dobrze widzę, to napięcie wynosi 1.6V. Być może przy zmniejszeniu taktowania do 1866 bądź 1600 będzie można obniżyć do 1.5, ale moim zdaniem nie warto tutaj przepłacać." - możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć :)
Obudowa czysto losowa, jeżeli masz coś fajnego do polecenia to proszę o link :). SSD na jaki byś wymienił ?
"Jeżeli dobrze widzę, to napięcie wynosi 1.6V. Być może przy zmniejszeniu taktowania do 1866 bądź 1600 będzie można obniżyć do 1.5, ale moim zdaniem nie warto tutaj przepłacać." - możesz mi to jakoś łopatologicznie wytłumaczyć :)
Jeśli trzeba to tłumaczyć, to znaczy, że po grzyba jest to Pani potrzebne. Kupić trzeba normalne pamięci, nie do podkręcania i tyle. Parę zł zostanie w portfelu. Ciekawy wskaźnik jakości: Im mniej wydziwianych blach, trupich czach, potworów i innych ozdobników, tym pamięci lepsze.
SSD na jaki byś wymienił ?
Najszybszy jaki się da. Dysk, nawet SSD to najwęższe gardło w całym systemie. We współczesnych, mocnych komputerach, warto przechodzić na dyski na magistrali PCI-E. Droższe, ale i nawet kilka razy szybsze. Ew tańszym rozwiązaniem jest układ RAID0 z conajmniej 2 dysków zwykłych SSD, łączonych SATA.
B_Marcin
09-10-2014, 12:59
@Kurtz
O eliminacje wąskiego gardła mi właśnie chodzi.
Jak pisałem wyżej mam
[email protected], 16gb ram, 256gb na system i programy, no i zostaje HDD na rawy, które moim zdaniem może zwalniać resztę podzespołów.
Hej co myślicie o takim zestawie do obróbki zdjęć (lightroom5,photoshop,captureone)
CPU : I7 4790k
MB : Asrock Z97 Pro4
SSD : Plextor M6S 256GB
HDD : WD Blue 1TB
DVD-RW : Samsung SH-224DB
Buda : Corsair Carbide 300R
System: Windows 8.1
Jaki możecie polecić zasilacz do tego zestawu, oraz czy polecacie dodatkowe chłodzenie na procesor ?
1. wywalić te pamięci, bo i tak bez umiejętnego taktowanie będą chodziły na 1600MHz CL9. No i nie są zalecane do tej płyty głównej.
W zupełności wystarczą pamięci 1600MHz
2. Płytę, jak już to AsRock Z97 Extreme 4
3. SSD - nie jest najgorszy, ale są szybsze - Samsung 840 EV0, Intel 530, ADATA XPG SX900
4. HDD - WD Blue to najniższa półka wśród dysków twardych. Raczej jako rzadziej używany dysk, niż dysk na ciągłe mielenie dużą ilością danych.
Z WD polecam serię Black lub Red, od Seagete dyski SSHD oraz dyski Hitachi
5. Nagrywarka - LG BH16NS40 - bo obsługuje m.in. M-disc.
6. Obudowa jak obudowa... a gdzie się podział zasilacz ??
O zasilaczu myślałam takim : http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-pure-power-bqt-l8-cm-530w-80-plus-bronze-activepfc-2xpci-e-bn181-418344/
a co polecacie z gotowców, dla tych co nie maja ochoty i wiedzy składać, co by się do plików z D610 obrabianych w NX-D nadawało ?
nie wyjdzie to taniej, albo przynajmniej bezproblemowo, jak jakaś solidna firma weźmie to pod gwarancje ?
a co polecacie z gotowców, dla tych co nie maja ochoty i wiedzy składać, co by się do plików z D610 obrabianych w NX-D nadawało ?
nie wyjdzie to taniej, albo przynajmniej bezproblemowo, jak jakaś solidna firma weźmie to pod gwarancje ?
Każdy większy sklep składa komputery, więc nie trzeba nic robić samemu.
Z resztą, to każdy "gotowiec" to taki sam "składak", jak każdy inny, tylko gdzie indziej składany.
A... i najważniejsze - jak bierzesz "gotowca", to często są plomby na obudowie, więc w razie jak być chciał coś dołożyć, czy wymienić, musisz się z tym zgłosić do sprzedawcy lub serwisu.
ahm, ..no to może polecisz jakiś solidny, sprawdzony sklep, co by złożył wg. wytycznych tu przedstawionych,
generalnie, gdybym się na takie rozwiązanie zdecydował, to raczej nie miałbym potrzeby do środka zaglądać w czasie trwania gwar., dla mnie komp to takie samo narzędzie , jak łopata, ma działać i tyle
zapytam jeszcze z innej strony,
- jest szansa jakoś sensownie ulepszyć/przyspieszyc to co mam ?
- Intel Core i5-2500K 3,3GHz
- Ram 16GB
- dwa twarde zwykłe dyski
- Win7 64
co jeszcze podać i skąd to odpisać ?
Z małych DELL Optiplex, Mac Mini. Z silniejszych DELL Precision, Mac Pro.
Z resztą, to każdy "gotowiec" to taki sam "składak", jak każdy inny, tylko gdzie indziej składany.
Nie każdy, acz najtańsze biurowe HP, DELLe Studio, Lenovo faktycznie niewiele się różnią od składaka. Zarówno ideowo jak technicznie.
ahm, ..no to może polecisz jakiś solidny, sprawdzony sklep, co by złożył wg. wytycznych tu przedstawionych,
generalnie, gdybym się na takie rozwiązanie zdecydował, to raczej nie miałbym potrzeby do środka zaglądać w czasie trwania gwar., dla mnie komp to takie samo narzędzie , jak łopata, ma działać i tyle
- Ram 16GB
- Win7 64
Z rzeczy, które w jakikolwiek sposób coś poprawią, to jedynie dorzucić SSD.
Następnie dobre chłodzenie i podkręcić procesor ile się da. Więcej już nic nie zrobisz.
Nie każdy, acz najtańsze biurowe HP, DELLe Studio, Lenovo faktycznie niewiele się różnią od składaka. Zarówno ideowo jak technicznie.
Poza logiem, to się niczym nie różnią. Też części od różnych producentów składane razem przez jakiegoś tam człowieka. Na ile to razem zgrane ?? Na tyle samo co każdy składak.
Poza logiem, to się niczym nie różnią. Też części od różnych producentów składane razem przez jakiegoś tam człowieka. Na ile to razem zgrane ?? Na tyle samo co każdy składak.
To są zbyt daleko idące wnioski. Komputery markowe, nawet najtańsze są z reguły klepane w jednej fabryce. Oczywiście wszędzie jest wykorzystywany outsource'ing, choćby przy pamięciach czy zasilaczach. W najniższych liniach modelowych, faktycznie, podobieństwo do składaka jest duże, szczególnie wizualnie. Nawet zdarza się stosować typowe rozmiary montażowe płyt np MiniATX. Natomiast lepsze serie ze składakiem nie mają nic wspólnego. Poza architekturą, a i to nie zawsze. Polecam zajrzeć pod maskę DELLa Precision, o popielniczce Vadera nie mówiąc bo to w ogóle techniczny odlot.
To są zbyt daleko idące wnioski. Komputery markowe, nawet najtańsze są z reguły klepane w jednej fabryce. Oczywiście wszędzie jest wykorzystywany outsource'ing, choćby przy pamięciach czy zasilaczach. W najniższych liniach modelowych, faktycznie, podobieństwo do składaka jest duże, szczególnie wizualnie. Nawet zdarza się stosować typowe rozmiary montażowe płyt np MiniATX. Natomiast lepsze serie ze składakiem nie mają nic wspólnego. Poza architekturą, a i to nie zawsze. Polecam zajrzeć pod maskę DELLa Precision, o popielniczce Vadera nie mówiąc bo to w ogóle techniczny odlot.
To, że płyty główne różnią się kształtem nic nie znaczy.
np. cała seria Optiplex jest tylko markowane przez Della... no może poza biosem. Jedyne co Dell zrobił - to projekt graficzny komputera.
np. cała seria Optiplex jest tylko markowane przez Della... no może poza biosem. Jedyne co Dell zrobił - to projekt graficzny komputera.
Jak Pan uważa. Moim zdaniem jednak, głosi Pan pogląd tyleż popularny co fałszywy.
Proponuję przyjrzeć się bliżej. Na przykład podpięcie wentylatorów PWM odbywa się przez gniazda 5pinowe, dostęp do większości komponentów jest beznarzędziowy, długość kable zasilacza jest dopasowana do umiejscowienia komponentów w obudowie a każda obudowa ma port Kensington lock umożliwiający fizyczne zabezpieczenia sprzętu. W byle składaku nie ma żadnej z tej rzeczy.
Dla mnie największą różnicą jest oferowana przez Dell'a mega gwarancja NBD. Kto używał, wie, że jest to jedna z najlepszych usług serwisowych elektroniki realizowana w Polsce ;)
- Ram 16GB
- Win7 64
Mam ten sam zestaw i mocno się zastanawiałem, czy jest sens zmienić teraz na coś nowego. Po przewertowaniu testów i benchmarków stwierdziłem, że chyba nie ma, bo to silna konfiguracja pomimo 3 lat na karku. Jeśli nie masz SSD to nie ma dyskusji - odczujesz porządnego kopa kupując choćby 128GB na system. Ale czy jest sens zmieniać na i7-4970k - moim zdaniem przyrost prędkości nie będzie odczuwalny podczas normalnej pracy.
- Ram 16GB
- Win7 64
W tej chwili, nie. Jedynie dodać SSD, ewentualnie RAM, jeżeli możesz wykorzystać więcej. Jedyne co być może możesz zrobić, to podkręcić CPU do 4.0+, kupując sensowne chłodzenie.
dzięki za opinie, wychodzi na to, że chyba lepiej pokombinować z tym co mam, niż wykosztować się na zupełnie nowe
RAMu raczej mam dość, (ostatnio zresztą już dokupiłem okazyjnie 8GB i jest OK, poprzednio rzeczywiście było już mało)
Czyli SSD na system i wszystkie inne programy np.NX-D ("odmuli" się wtedy :) ?
dzięki za opinie, wychodzi na to, że chyba lepiej pokombinować z tym co mam, niż wykosztować się na zupełnie nowe
RAMu raczej mam dość, (ostatnio zresztą już dokupiłem okazyjnie 8GB i jest OK, poprzednio rzeczywiście było już mało)
Czyli SSD na system i wszystkie inne programy np.NX-D ("odmuli" się wtedy :) ?
Tak. Będzie pan zadowolony.
Ewentualnie podkręć to co masz, jeśli płyta pozwala.
Tak. Będzie pan zadowolony.
Ewentualnie podkręć to co masz, jeśli płyta pozwala.
płyta Asus P8H67-M EVO, da się podkręcić ?
płyta Asus P8H67-M EVO, da się podkręcić ?
Raczej nie.
raczej, tzn. można spróbować, ale nie liczyć na dobry wynik ?
tak w ogóle to w czym jest problem, gdy jedna płyta da się, a inna nie ?
Ta płyta ma chipset który nie ma możliwości zmiany mnożnika, a od i5-2500k to właśnie w ten sposób podkręca się procesory intela.
Można podciągnąć BCLK o kilka MHz, ale to całkowicie bez sensu do domowego użytku.
no to d...pa,
powiedz mi jeszcze, czy zastosowanie SSD w moim przypadku, skróci np. generowanie podglądu 100% z matrycy 24mpx w NX-D ?
przy obecnej konfiguracji mieli mi z kilkanaście sek. (zależy jeszcze, które suwaki pozmieniam),
tak na chłopski rozum, powinno to zależeć od szybkości procka, ale może ja czegoś nie wiem ...
no to d...pa,
powiedz mi jeszcze, czy zastosowanie SSD w moim przypadku, skróci np. generowanie podglądu 100% z matrycy 24mpx w NX-D ?
przy obecnej konfiguracji mieli mi z kilkanaście sek. (zależy jeszcze, które suwaki pozmieniam),
tak na chłopski rozum, powinno to zależeć od szybkości procka, ale może ja czegoś nie wiem ...
Nieznacznie, ale skróci.
Dopiero znaczne zwiększenie wydajności procesora spowoduje wyraźne skrócenie generowania podglądów.
Nieznacznie, ale skróci.
Dopiero znaczne zwiększenie wydajności procesora spowoduje wyraźne skrócenie generowania podglądów.
no to w takim razie cała "zabawa" w unowocześnianie zestawu komp., nie ma dla mnie sensu, bo po co mi taki SSD, jak tylko do szybszego uruchamiania systemu, czy może szybkiego generowania miniaturek w PS Bridge
no to w takim razie cała "zabawa" w unowocześnianie zestawu komp., nie ma dla mnie sensu, bo po co mi taki SSD, jak tylko do szybszego uruchamiania systemu, czy może szybkiego generowania miniaturek w PS Bridge
W twoim przypadku raczej ponowna instalacja systemu wielokrotnie przyśpieszy działanie NX-D.
Sprawdzałem u siebie na laptopie z i5-2410M - dużo słabszym od stacjonarnego i5-2500K i generowanie 100% podglądu na monitorze FHD trwa w porywach do 10s.
kompa czyszczę CCleaner'em, nie wiem na ile to jest skuteczne, ale po każdym razie, coś tam usuwa
u mnie podgląd 100% potrafi się generować nawet w 2-3sek, ale to na pliku prosto z puszki -nie ruszanym, później w miarę wachlowania suwakami i upływu czasu, ten wynik się pogarsza
madebyzosiek
10-10-2014, 17:35
CCleaner'em to Ty nie czyścisz kompa, tylko robisz masakrę w rejestrze... GonzoG dobrze mówi, zrób formata, zobaczysz różnicę. Pozdrawiam!
CCleaner'em to Ty nie czyścisz kompa, tylko robisz masakrę w rejestrze... GonzoG dobrze mówi, zrób formata, zobaczysz różnicę. Pozdrawiam!
ha!, no to super!
programik do czyszczenia, polecał ktoś z forum i sobie bardzo chwalił,
nie znam sie zupełnie na tym, ale na czym polega ta "masakra", - komp chodzi, bez zwiech i takich tam na razie bez problemu
CCleaner nie robi nic innego jak usuwa i tak nic nie znaczące pliki czy wpisy w rejestrze. W 90% przypadków nie ma to żadnego pozytywnego wpływu. Raczej negatywny.
A ci co wierzą w skuteczność tych programów, równie dobrze mogą wierzyć w Św. Mikołaja wchodzącego przez kominy...
Poza tym jedynym sposobem na wyczyszczenie Windowsa jest jego wbudowana funkcja - format c:
ok, pewnie się skuszę na format, ale nie "dziś" jeszcze, bo za dużo mam do roboty.
z doświadczenia wiem tylko (nie żebym w tym miejscu umniejszał Waszą wiedze, nie to mam na myśli), ale zawsze w przeszłości, ilekroć coś tam narzekałem na działanie kompa, to mi polecano właśnie format c, robiłem to i tak naprawdę niewiele to zmieniło.
Ja wiem, że "współcześni" (nie z mojego pokolenia) użytkownicy, instalują mnóstwo róznych programów, by za chwile je odinstalowywać i stąd bierze się "zasyfienie" systemu, ale ja nie z tych..
ok, pewnie się skuszę na format, ale nie "dziś" jeszcze, bo za dużo mam do roboty.
z doświadczenia wiem tylko (nie żebym w tym miejscu umniejszał Waszą wiedze, nie to mam na myśli), ale zawsze w przeszłości, ilekroć coś tam narzekałem na działanie kompa, to mi polecano właśnie format c, robiłem to i tak naprawdę niewiele to zmieniło.
Ja wiem, że "współcześni" (nie z mojego pokolenia) użytkownicy, instalują mnóstwo róznych programów, by za chwile je odinstalowywać i stąd bierze się "zasyfienie" systemu, ale ja nie z tych..
Kolego, SSD. To naprawdę zrobi różnicę.
Format niekoniecznie.
Kolego, SSD. To naprawdę zrobi różnicę.
Format niekoniecznie.
no to teraz koledzy, uzgodnijcie wersje :)
jeden poleca to, drugi tamto ??
Kup ssd i zrób format. Uwierz odczujesz ogromną różnicę w codziennym wykorzystaniu komputera. Responsywność oraz czas uruchamiania aplikacji znacznie się poprawia. Obecnie nie wyobrażam sobie kompa bez systemu na ssd.
SSD, na pewno zwiększy komfort pracy, ale nie poprawi wyniku w wyświetlaniu podglądu Rawów. Jednak mimo to zdecydowanie warto !
Andrzej1974
10-10-2014, 22:58
Tzw czysta instalacja SO zawsze pomaga. Dodatkowo jak postawisz SO na SSD to też będzie na plus nie tylko dla niego ale i aplikacji, które na nim będą zainstalowane.
SSD, na pewno zwiększy komfort pracy, ale nie poprawi wyniku w wyświetlaniu podglądu Rawów. Jednak mimo to zdecydowanie warto !
właśnie mi o to chodziło, że dla "muła" NX-D niewiele taki SSD pomoże
Tzw czysta instalacja SO zawsze pomaga. Dodatkowo jak postawisz SO na SSD to też będzie na plus nie tylko dla niego ale i aplikacji, które na nim będą zainstalowane.
pewnie tak zrobię wkrótce, bo to najtańszy sposób na polepszenie sobie komfortu,
szkoda roboty przy instalowaniu nowego SO na starym twardzielu, lepiej "upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu" :)
Andrzej1974
11-10-2014, 10:01
pewnie tak zrobię wkrótce, bo to najtańszy sposób na polepszenie sobie komfortu,
szkoda roboty przy instalowaniu nowego SO na starym twardzielu, lepiej "upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu" :)
Na pewno odczujesz różnicę i komfort pracy po podstawieniu nowego SO na SSD. Instalacja „od podstaw” SO to MZ rozwiązanie idealne, gdyż wszystkie ustawienia systemowe będą wolne od błędów, przez co zyskasz nie tylko lepszą stabilność ale także wydajność SO. Nie ma nad czym się zastanawiać tylko instalować od nowa SO. Roboty trochę jest ale opłaca się.
czy instalacja SO na SSD, wiąże się z jakimiś ustawieniami innymi, niż w przypadku "twardziela", coś trzeba dodatkowo robić ??
sam tego robić nie będę, ale lubię wiedzieć
Hehe, windows ma już 28 lat i nadal najlepszym rozwiązaniem reinstallka? :mrgreen:
Jeżeli dobrze widzę, to napięcie wynosi 1.6V. Być może przy zmniejszeniu taktowania do 1866 bądź 1600 będzie można obniżyć do 1.5, ale moim zdaniem nie warto tutaj przepłacać.
Lepiej, znaleźć kości 1600MHz CL8 w sensownej cenie.
.
http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ddr3_do_core_i5_haswell_test_ddr3_13 332400_mhz?page=0,0
1. wywalić te pamięci, bo i tak bez umiejętnego taktowanie będą chodziły na 1600MHz CL9. No i nie są zalecane do tej płyty głównej.
W zupełności wystarczą pamięci 1600MHz
3. SSD - nie jest najgorszy, ale są szybsze - Samsung 840 EV0, Intel 530, ADATA XPG SX900
http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ddr3_do_core_i5_haswell_test_ddr3_13 332400_mhz?page=0,0
W czym są szybsze od m6s? I o ile procent?
A jakiś Twój komentarz do tego?
Mam w swoim 1333MHz, gdyż ludzie pisali, że nie ma różnicy i nie warto przepłacać. Jednak jak okazuje się to jednak warto dopłacić, do co najmniej 1866MHz. Dziś wolniejszych niż 1866MHz bym nie kupił.
To czy się opłaca, zależy od różnicy cenowej.
Mam w swoim 1333MHz, gdyż ludzie pisali, że nie ma różnicy i nie warto przepłacać. Jednak jak okazuje się to jednak warto dopłacić, do co najmniej 1866MHz. Dziś wolniejszych niż 1866MHz bym nie kupił.
I co Ci niby to 1866 da ?? Jak ich nie przetaktujesz, to będą chodziły dokładnie tak samo jak 1600.
B_Marcin
11-10-2014, 15:47
Dysk SSD to mz podstawa przy pracy.
Komfort się bardzo poprawia, jak już kupisz SSD to będziesz się zastanawiał dlaczego wcześniej tego nie zrobiłeś.
Mam w planach kupno 128gb ssd do starego laptopa na chipsecie, który nawet nie obsługuje sata3, a tylko zwykłe sata, ale i tak spodziewam się dużej różnicy.
Witam, potrzebuję zestaw komputerowy do obrabiania zdjęć. Pracuję w photoshopie 6, Adobre Camera Raw oraz Lightroom 5.
Podstawą jest aby komputer był szybki, aby bez problemu radził sobie z wywoływaniem dużej ilości rawów.
System jaki już posiadam to Win 8.1 64 bit
Budżet jakim dysponuję to 3 tys.( kwota tylko na budęz bebechami, bez monitora, klawiatury itp) czy jest to wystarczająca kwota aby złożyć zestaw do moich potrzeb ?
Przejrzyj sobie ten wątek kilka-kilkanaście stron wstecz, oraz inne wątki, które w ostatnim czasie się pojawiły w tym dziale. Nawet na pierwszej wyświetlanej stronie są cztery takie...
lucja89
ada89
kurde, siostry?
Hej zajmuję się fotografią ślubną, zmontowałam ostatnio nowy zestaw komputerowy pod obróbkę, teraz pora na monitor.
Pisałaś, że już masz zestaw pod obróbkę :]
lucja89
ada89
kurde, siostry?
Pewno bliźniaczki... :)
Pewno bliźniaczki... :)
Miała zły start, to próbuje jeszcze raz, pytanie tylko, dlaczego najpierw 4k, a teraz już tylko 3k (?). :)