PDA

Zobacz pełną wersję : Komp do roboty (po raz kolejny)

Strony : 1 [2] 3

sokolnik
14-03-2014, 00:46
Czemu akurat wybrałeś tą płytę, interesuje mnie to zwłaszcza w kontekście wcześniej proponowanej MSI?

Nie znam się, po prostu czytam opinię i strzelam :) gadałem w firmie z jednym informatykiem, mówił że Gigabyte to dobre płyty główne.
Może nie ma co wymyślać i brać te MSI?
teraz tak patrze że te MSI ma słabe opinie (http://proline.pl/?p=MSI+Z87M-G43)
Kiedyś bym podkręcił pewnie ten procek :)
Obie karty mają displayport. Nie wiem którą płytę wybrać.

Kurtz
14-03-2014, 00:51
Ja bym wolał mobo Gigabyte, bo ostatnio używam tylko ich płyt i jeszcze nie miałem problemów, ale to żadna miarodajna opinia.
Zasilacz kupiłbym z serii Corsair HX ( jeżeli zamierzasz podkręcać i dokładać GPU, to na pewno nie zabraknie mocy ), ale ten seasonic wygląda OK. Spojrzę na to jutro jeszcze jak znajdę chwilę to spróbuję dopytać się, czy do tego Zalmana wejdzie NH-D14

GoOrange
14-03-2014, 01:45
Ja bym wolał mobo Gigabyte, bo ostatnio używam tylko ich płyt i jeszcze nie miałem problemów, ale to żadna miarodajna opinia.
Zasilacz kupiłbym z serii Corsair HX ( jeżeli zamierzasz podkręcać i dokładać GPU, to na pewno nie zabraknie mocy ), ale ten seasonic wygląda OK. Spojrzę na to jutro jeszcze jak znajdę chwilę to spróbuję dopytać się, czy do tego Zalmana wejdzie NH-D14

Sęk w tym że te płyty to dwie różne półki, dlatego pytałem czemu zamienia płytę za 350 zł na taką za 650 zł.

STOP Gigafail (http://hamac.pl/topic/4848-plyty-gigabite-forum-vs-inne-fora/) Większość nie zwróci uwagi, dla mnie to kiepszczyzna... :)

sokolnik
14-03-2014, 08:55
To może brać płytę ASUS?

Andrzej1974
14-03-2014, 09:09
To może brać płytę ASUS?

Ja bym został przy płycie MSI.

sokolnik
14-03-2014, 09:20
Bez podkręcania za rok albo dwa? Wiadomo ze programy są z biegiem czasu bardziej wymagające i nawet taki i7 4770 się kiedyś zamuli...

Kurtz
14-03-2014, 10:13
tym że te płyty to dwie różne półki, dlatego pytałem czemu zamienia płytę za 350 zł na taką za 650 zł.

STOP Gigafail Większość nie zwróci uwagi, dla mnie to kiepszczyzna...

Ta płyta Gigabyte ma całkiem niezłe wyposażenie, jest o klasę wyżej, to i kosztuje swoje. Moim zdaniem, do kompa z OC jest to lepszy wybór.

Co jest w tym wątku, wskazującego na to, że płyty gigabyte są złe? To wątek o tym, że gigabyte się nie nadają na hackintosha, co w tym wypadku nie wiem czy ma znaczenie.

GoOrange
14-03-2014, 11:25
Ta płyta Gigabyte ma całkiem niezłe wyposażenie, jest o klasę wyżej, to i kosztuje swoje. Moim zdaniem, do kompa z OC jest to lepszy wybór.

Co jest w tym wątku, wskazującego na to, że płyty gigabyte są złe? To wątek o tym, że gigabyte się nie nadają na hackintosha, co w tym wypadku nie wiem czy ma znaczenie.

Dlatego ja piszę z mojej perspektywy, zwłaszcza że to nie jest tak że nie można znaleźć podobnej płyty od MSI czy Asusa, w podobnej cenie. Nigdy nie wiadomo co w przyszłości się wydarzy... To tak troszkę pół żartem, pół serio, bardziej mnie zastanawiało z jakiego powodu takie zmiany... Ale już wiem.

Nie znam się, po prostu czytam opinię i strzelam gadałem w firmie z jednym informatykiem, mówił że Gigabyte to dobre płyty główne.
Może nie ma co wymyślać i brać te MSI?
teraz tak patrze że te MSI ma słabe opinie
Kiedyś bym podkręcił pewnie ten procek
Obie karty mają displayport. Nie wiem którą płytę wybrać.

Poszperaj dzień czy dwa w necie, poszukaj opinii, testów i wpisów na forach. jeśli to nie jest tak że masz sztywną kasę na kompa i możesz tak pływać +/- 300 zł na podzespołach to rzeczywiście zamykanie się na jeden polecony przez kogoś model wcale nie musi być dla Ciebie optymalny.

Przede wszystkim poczytaj o OC i czego w płycie potrzebujesz, nie wiem jaką masz wiedzę w tym temacie, ale jeśli żadnej, albo co gorsza sprzed 10 lat ;) to warto ją odświeżyć. Kiedyś OC procka wyglądało (z grubsza) tak, że ustawiało się mnożnik i/lub magistralę, napięcie, sprawdzało temperatury stabilność i heja...
Dziś wygląda to troszkę inaczej, procesor nie jest non-stop podkręcony i nie ma non-stop maksymalnego napięcia, to wszystko pływa w zależności od potrzeb, plyta powinna zapewniać wszystko co potrzebne do takiego trybu podkręcania. Nie zawsze to takie oczywiste... Można ustawić na sztywno mnożnik i napięcie i oglądać filmy na 4.5GHZ i 1.4V zamiast 1.6GHZ i 0,8V ale to bez sensu.

Poczytaj...

sokolnik
14-03-2014, 13:08
Już ostateczny zestaw:
i7 4770K + płyta Gigabyte GA-Z87X-UD3H = 1844 z przysyłką - http://www.agito.pl/zestaw-oc-gigabyte-ga-z87x-ud3h-intel-core-i7-4770k-79-859911.html
Ram 8gb Crucial 269 zł (sklep stacjonarny)
1xSSD 240 GB Crucial 455 zł (sklep stacjonarny)
1xHDD 1TB Caviar WD 10EZEX, 3,5" /7200 RPM/64mb - 233 zł (sklep stacjonarny)
zasilacz
http://proline.pl/?p=SEA+S12G-450 - 269+18 = 287 zł
obudowa Zalman 11 Plus (http://itpromo.pl/p/1542/41175/obudowa-zalman-z11-plus-usb3-0-czarna-obudowy-komputerowe-podzespoly-komputerowe.html) 229+18 = 247 zł

razem: 3 335 PLN
co sądzicie? Zasilacz uciągnie? Pamięci może nie są najwyższych lotów ale chyba mają extra stosunek ceny do pojemności.
Pewnie dokupię 128gb SSD na nefy podczas obróbki itp. ale to za pewnie po testach itp.

Jeszcze czekam na:

Spojrzę na to jutro jeszcze jak znajdę chwilę to spróbuję dopytać się, czy do tego Zalmana wejdzie NH-D14

Andrzej1974
14-03-2014, 13:10
Już ostateczny zestaw
[...]

Kurna blade, ale te ceny podskoczyły przez ostatnie 7-8 m-cy. Ja za "podobne" bebechy (bez dysku HDD) dałem 2,5k. ;-)

Kurtz
14-03-2014, 13:50
NH-D14 powinna sie zmieścić do tego Zalmana. Nie znam nikogo kto montował taki zestaw, ale wiem, że w Zalamanie zmieściło się większe chłodzenie ( też dual tower, dual fan ), więc powinno być ok.
U mnie Noctua NH-D14 jest w CM 690 Advanced.

Zasilacz, powinien CI wystarczyć, o ile nie będziesz dokładał mocnej GPU.

sokolnik
14-03-2014, 14:01
I jak ta noctuda się sprawuje? Jak ja oceniasz?

Kurtz
14-03-2014, 14:37
Ja u siebie mam procek który się grzeje, więc nie mam spektakularnych osiągów, ale u znajomych, na tym samym modelu procesora było bardzo dobrze.
Mam i7-920,@4.0+turbo. Temperatury w stresie ok 70-85 stopni, w zależności od temperatury w pomieszczeniu i miejsca w którym stoi komputer - teraz stoi w rogu pod biurkiem przy firance i grzejniku, co skutecznie ogranicza przepływ powietrza, więc przy dłuższym wygrzewaniu T dochodzi do 85 stopni na jednym rdzeniu. Jak stał przy biurku, na otwartej przestrzeni, to miałem temperatury ok 75 stopni max. Mam ustawione sterowanie napięciem na płycie głównej - prędkość wiatraków dostosowana jest do ilości generowanego ciepła. Jezeli procesor nic nie robi, to Noctuy prawie nie słyszę. W pełnym stresie, gdzie wszystkie wiatraki w obudowie pracują na wysokich obrotach nie jest już tak różowo.

Dla nowszych procesorów, i7-2xxx+ mamy sporo mniejsze ilości ciepła, więc jest tylko lepiej.
Jest to jedne z najlepszych chłodzeń patrząc ogólnie. Są wydajniejsze, są cichsze, praktycznie nie ma lepiej wykonanych. NH-D14 potrafi być cicha a jednocześnie wydajna, a kiedy potrzeba większej wydajności, jest niewiele słabsza ( w zakresie 2-3 stopni w testach zazwyczaj ) od topowych rozwiązań, które są głośniejsze, ze względu na zastosowane wentylatory. W cenie NH-D14 dostajesz 2 świetne wentylatory, które posłużą Ci w dobrym stanie nawet kilka lat, topową jakość wykonania i podejścia do klienta, pastę NT-H1, która est wszystkim czego potrzebujesz i możliwość dokupienia mocowania na przyszłe podstawki. Moim zdaniem warto - produkt na lata ( przez kilka lat jak jest na rynku nie pojawiło się nic co by go deklasowało ), świetnej jakości.

GonzoG
14-03-2014, 14:53
Już ostateczny zestaw:
i7 4770K + płyta Gigabyte GA-Z87X-UD3H = 1844 z przysyłką - http://www.agito.pl/zestaw-oc-gigabyte-ga-z87x-ud3h-intel-core-i7-4770k-79-859911.html
Ram 8gb Crucial 269 zł (sklep stacjonarny)
1xSSD 240 GB Crucial 455 zł (sklep stacjonarny)
1xHDD 1TB Caviar WD 10EZEX, 3,5" /7200 RPM/64mb - 233 zł (sklep stacjonarny)
zasilacz
http://proline.pl/?p=SEA+S12G-450 - 269+18 = 287 zł
obudowa Zalman 11 Plus (http://itpromo.pl/p/1542/41175/obudowa-zalman-z11-plus-usb3-0-czarna-obudowy-komputerowe-podzespoly-komputerowe.html) 229+18 = 247 zł

co sądzicie? Zasilacz uciągnie? Pamięci może nie są najwyższych lotów ale chyba mają extra stosunek ceny do pojemności.
Pewnie dokupię 128gb SSD na nefy podczas obróbki itp. ale to za pewnie po testach itp.

Jeszcze czekam na:

Ta płyta, to chyba lekka przesada - ~640zł za samą płytę, która i tak nie zostanie wykorzystana ??
Co to reszty - poza zasilaczem, to wszystkie podzespoły znalazłem w jednym sklepie w cenach takich samym lub niższych - cały zestaw:
http://www.arest.pl/konfiguracja-739343
Wrzuciłem zasilacz 550W, już nie mają 450W z tej serii. I jest tylko "80+ silver"

Zasilacz na 100% da rady, dopóki nie podepniesz jakieś prądożernej karty graficznej.
Co do RAMu - bierz raczej 16 GB. Mam 8 GB i LR 5 czy PSE 12 bardzo szybko go zjadają.

GoOrange
14-03-2014, 15:06
Co do RAMu - bierz raczej 16 GB. Mam 8 GB i LR 5 czy PSE 12 bardzo szybko go zjadają.

Tak właśnie od jakiegoś czasu czytam jak ludzie piszą że im 8GB starcza, mnie nie starcza ale że w większości sytuacji ludzi pytających tu na forum jest opcja dołożenia to jakoś nie polemizuję z tym.

W sytuacji kiedy od rana normalnie (internetowo :) ) używam kompa, wiadomości, allegro, fora, itp. potem biorę się za robotę, C1 + Ps + Nik i ciągła rotacja między nimi, w międzyczasie jakieś przerwy na yt czy film, itp. itd., to jednak 8GB u mnie jest za mało. Gdybym miał 8GB to pewnie jakoś bym optymalizował obróbkę (zamykał niepotrzebne aktualnie programy, czyścił pamięć itp.).

Tak czy siak kolega będzie mógł w przyszłości dołożyć RAM-u więc problem nie jest jakiś wielki.

Kurtz
14-03-2014, 15:13
@GonzoG
Już lepiej Corsair RM550 niż to co podałeś.
A czy płyta nie zostanie wykorzystana? Przy OC liczy się trwałość komponentów, bo mamy sytuacje, gdzie pobór mocy, a zatem i ilość ciepła jest większa. Zastosowane lepsze komponenty dają większą szanse na dłuższą i stabilniejszą pracę. Trzeba to mieć na uwadze kupując płytę główną

sokolnik
14-03-2014, 15:31
a ja wymalowałem taki sam zestaw (inny zasilacz). Może ten lepszy bo modularny?
http://www.arest.pl/konfiguracja-739353
ale procek i płyte znalazłem taniej (wcześniej)

Andrzej1974
14-03-2014, 16:21
a ja wymalowałem taki sam zestaw (inny zasilacz). Może ten lepszy bo modularny?

Modularny CX500M (http://www.arest.pl/produkt/33795/CORSAIR-CX500M-500-W-modularny-80/wlasciwosci) czy "niemodularny" CX500 (http://www.arest.pl/produkt/Zasilacze/14,172,,CORSAIR+CX500+500+W+,0,0,0,,/31851/CORSAIR-CX-Series-CX500-500-W-80/) to praktycznie to samo. Poza niewielką różnicą w cenie (modularny droższy ok. 25 zł) i możliwością odpinania zbędnych kabelków.

robin102
15-03-2014, 12:53
W sytuacji kiedy od rana normalnie (internetowo :) ) używam kompa, wiadomości, allegro, fora, itp. potem biorę się za robotę, C1 + Ps + Nik i ciągła rotacja między nimi, w międzyczasie jakieś przerwy na yt czy film, itp. itd., to jednak 8GB u mnie jest za mało. Gdybym miał 8GB to pewnie jakoś bym optymalizował obróbkę (zamykał niepotrzebne aktualnie programy, czyścił pamięć itp.).

Tak czy siak kolega będzie mógł w przyszłości dołożyć RAM-u więc problem nie jest jakiś wielki.
A czy to nie jest zbytnie ryzyko tego samego komputera używać do pracy i wielu innych rzeczy rozrywkowych ?

Kurtz
15-03-2014, 12:55
Teraz wszystko jest ryzykiem...
W jaki sposób rozumiesz to ryzyko, robin102?

Andrzej1974
15-03-2014, 12:56
Tak właśnie od jakiegoś czasu czytam jak ludzie piszą że im 8GB starcza, mnie nie starcza [...]

Mi "starcza" 8GB RAM-u. I naprawdę niczego nie muszę zamykać aby płynnie i bezstresowo pracować i... się zabawiać np. YT. ;-)

Hmm... a jaki masz CPU w swoim kompie?

EDIT:

Jeśli chodzi o RAM to... mam... "In use" na poziomie 1,2 GB a "Available"... 6,7 GB. Tak więc jest spoko... ;-)

Kurtz
15-03-2014, 13:04
Ilość zużywanego RAMu bardzo zależy od stylu obróbki - ilość warstw, zastosowane filtry, etc.

GoOrange
15-03-2014, 13:16
A czy to nie jest zbytnie ryzyko tego samego komputera używać do pracy i wielu innych rzeczy rozrywkowych ?

Nie chcę wywoływać niepotrzebnej polemiki ale z OS X nie jest to żaden problem, z jednej strony tego systemu niemal nie imają się problemy jakie obserwuję na Windowsie używanym także rozrywkowo, z drugiej strony natywny soft do kopii zapasowych, Time Machine (http://support.apple.com/kb/HT1427?viewlocale=pl_PL) jest tak genialnym narzędziem że nie mam żadnych oporów mając kopie w dwóch miejscach, lokalnie na kompie, na drugim dysku i na zewnątrz, na NAS-ie. Mogę się cofać o godzinę z ostatnich 24 godzin, codziennie wstecz z ostatniego miesiąca i co tydzień wstecz (jak dysk pozwoli to nawet lata wstecz).
W ramach istniejących kopii mogę sobie wyodrębnić pojedynczy plik, folder czy przywrócić cały system.

Cytat z linkowanej strony:

Mechanizm działania programu Time Machine różni się pod jednym względem od innych aplikacji tworzących kopie zapasowe — oprócz zapisywania kopii zapasowej każdego pliku, zapisuje on stan systemu z każdego dnia. Można więc powrócić do stanu komputera Mac z przeszłości. Program Time Machine przechowuje cogodzinne kopie zapasowe z ostatnich 24 godzin, codzienne kopie zapasowe z ostatniego miesiąca i cotygodniowe kopie zapasowe, aż do zapełnienia dysku archiwizacyjnego.

Pewnie w Windowsie można tak samo ale w życiu nie jest to takie intuicyjne, natywne i nieskomplikowane a co za tym idzie, normalnie rzadko wdrażane.

Pomijając nawet Time Machine i kopie przyrostowe, wystarczy mieć skopiowaną zawartość dysku na inny, może to być pendrive, dysk USB, czy inny na SATA i po prostu z niego odpalić system, kiedy ten pierwotny szwankuje. Nie jakieś migracje i zabiegi, wystarczy po prostu tylko normalnie skopiować dane.
Mało tego, można skopiować tylko katalog domowy z innego kompa (systemu) i wskazać go na innym jako swój. Trzymając rzeczy domyślnie (pulpit, dokumenty, obrazki, pobrane, itp.), mamy swoje dane na nowym kompie.

Generalnie w takim stanie rzeczy jaki mamy odkąd ja mam OS X i dopóki te różnice będą zachowane nie widzę szans na powrót do Windowsa... Zarządzanie kolorem jest tylko miłym dodatkiem do funkcjonalności OS X.

Reasumując, będąc tak zabezpieczonym można się bawić, czyż nie?

Kurtz
15-03-2014, 13:21
Ale właśnie zaczynasz bezsensowną polemikę, praktycznie reklamując OSX i to jeszcze w dość naiwny sposób.Kopie zapasowe w Windowsie też istnieją, też są ( moim zdaniem ) bardzo intuicyjne, a ich możliwości, są rozbudowane, szczególnie w systemach 8.1 i 2012 R2.

GoOrange
15-03-2014, 13:36
Ale właśnie zaczynasz bezsensowną polemikę, praktycznie reklamując OSX i to jeszcze w dość naiwny sposób.Kopie zapasowe w Windowsie też istnieją, też są ( moim zdaniem ) bardzo intuicyjne, a ich możliwości, są rozbudowane, szczególnie w systemach 8.1 i 2012 R2.

Wiem, wiem że istnieją, tylko nic z tego nie wynika. Prosty przykład masz w pytaniu, na które odpowiadałem... Codziennie widzę na pęczki te kompy. Tak jak istniały tablety, palmtopy i telefony przed "erą Apple" a teraz co niektórzy nawet pakuję podobnie urządzenia!

Kurtz
15-03-2014, 13:57
Oczywiście, że wynika. A to pytanie jest tak nieprecyzyjne, żę zdziwiło mnie, że Twoja odpowiedź może być jeszcze bardziej. Bezpieczeństwo, to nie tylko kopie zapasowe.

GoOrange
15-03-2014, 14:05
Oczywiście, że wynika. A to pytanie jest tak nieprecyzyjne, żę zdziwiło mnie, że Twoja odpowiedź może być jeszcze bardziej. Bezpieczeństwo, to nie tylko kopie zapasowe.

To wytłumacz mi o jakie zagrożenia chodzi, i jaki strach (o co) miałbym mieć, który wynika oczywiście z tych zagrożeń? Chodzi mi (zgodnie z sugestią w pytaniu), o te zagrożenia, które dot. kompa używanego równocześnie do pracy i rozrywki?

Hektor
15-03-2014, 17:44
I jak ta noctuda się sprawuje? Jak ja oceniasz?

Urządzenia z tej półki praktycznie zawsze sprawują się tak jak powinny. Mam m.in. Silver Arrowa Thermalrighta i podobnie jak ta Noctua wszystko jest znakomicie wykonane i może pracować długie lata. Po ok. roku pracy zaczął hałasować wentylator (co mnie bardzo zdziwiło) ale okazało się, że to odkleił się brzeg nalepki i pojawił się drobny świerszczyk.
Nawet jak wysiądzie wentylator to w komplecie jest jeszcze drugi. Miałem maszyny które robiły za serwery i chodziły z podobnym chłodzeniem po grubsze kilka lat bez żadnych problemów. Padały płyty a chłodzenie pracowało dalej.

Jacol
15-03-2014, 19:57
Mam Noctue U12P, śmiga już 5 lat na podkręconym sprzęcie. Droga ale warta swoich pieniędzy, wyposażenie dobre, przede wszystkim świetny support u austriaków. Kiedyś mocowania dosyłali za free, teraz już sprzedają bo co chwile Intel zmienia podstawki ale i tak grosze to kosztuje. Jakościowo najwyższa pólka. Noctuę mam zapiętą do płyty MSI i do tej pory działa podkręcona na core2duo, zasilacz Corsair HX520, ram GSkill PK. Całość w LianLi PC7SB.

sokolnik
15-03-2014, 20:03
@Hektor - dzięki za opinie.
Zastanawiam się nad zasilaczem...bo pewnie w ciągu pół roku kupie jakaś kartę graficzną za max 500 zl i się zastanawiam czy zasilacz pociągnie. Może 450W to za malo?

Kurtz
15-03-2014, 20:31
Może Corsair RM550 ? 80+Gold, dobrej klasy sprzęt, modularny, cichy.
450W powinno i tak pociągnąć, jeżeli kupisz coś nowego od nvidia za te 500PLN, a nie jakąś używaną kanapkę ;)

GoOrange
15-03-2014, 21:11
@Hektor - dzięki za opinie.
Zastanawiam się nad zasilaczem...bo pewnie w ciągu pół roku kupie jakaś kartę graficzną za max 500 zl i się zastanawiam czy zasilacz pociągnie. Może 450W to za malo?

Min. tutaj (http://www.enermax.outervision.com/) możesz sobie +/- policzyć ile potrzebujesz czy w przyszłości będziesz potrzebował mocy. Zawsze lepiej mieć zapas.

Andrzej1974
15-03-2014, 21:32
Dawniej 300W zasilacze "ciągnęły" a teraz 450W czy 500W ma nie pociągnąć? Moc wszystkich urządzeń idzie policzyć i można spokojnie dobrać zasilacz na miarę a nie na oko. ;-)

sokolnik
15-03-2014, 21:43
Hmm dzięki za linki. Chyba czas zamawiać sprzęt

Jacol
16-03-2014, 11:47
Jeżeli nie planujesz mocnej karty do gamingu w przyszłośći to 450W to aż za duzo.

sokolnik
16-03-2014, 12:01
Planuje kartę ale nie za 1500 PLN tylko jakaś kartę do max 500 PLN. Nie gram w gry i nie mam w ogóle ciśnienia na gry. Jednak na zimowe wieczory pewnie by się pograło w coś nie wymagającego cud grafiki.
Teraz najważniejsze są zdjęcia i ich obróbka.
Kolejność rozbydowy:
8Gb ram
120 GB Ssd
noctuda
Grafika na koncu

Jacol
16-03-2014, 13:05
To inaczej, karty do 700 zł pobierają średnio 300W podczas gamingu - http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_do_700_zl_przeglad_gtx_650_t i_boost?page=0,23

i7 4770k nie kręcony, pobiera około 113W pod obciązeniem. Karta + sam procesor daje już 400W lub nawet więcej, a do tego dochodza takie grosz jak płyta główna, napęd, dyski, ram.
5 lat temu kupiłem Corsaira HX520W i po dziś dzień gdybym miał na nim składać nowy komputer z bebechami z tego roku, wystarczyłby spokojnie. Jest do tego cichy i modularny.
Więc zakup minimum 500W jest wskazany, z rekomendacją nawet na więcej. Tani i bardzo dobry jest Seasonic S12II 620W tylko nie jest modularny. Wersję modularne są droższe.
No i można obrać dwie drogi - kupić zasilacz wkorzystywany w 80-90% lub jakiś 600-650 W, który wykorzystasz w mniejszym stopniu, ale będzie też cichszy bo wentylator na pwm nie będzie musiał wskakiwać na wyższy bieg prz obciążeniu około 60-70%.

Kurtz
16-03-2014, 14:34
@Jacol

Do pomiarów prądu pobieranego z gniazdka przez platformę testową (bez monitora) posłużył nam watomierz cyfrowy. Zmierzyliśmy ile Wat konsumuje zestaw w spoczynku na jednym monitorze

300W, pobierał cały zestaw z gniazda.
Zasilacz powinien być na ok 50-80% mocy podzespołów, dobrze nie przekraczać dolnej granicy 40% oraz górnej 90% ze względu na wydajność ( jest to bardzo zależne od modelu, więc nie należy się dokładnie sugerować tymi liczbami ).
Z grafiką średniej klasy, ok 500-600W powinien być ok do rozbudowanego zestawu.

sokolnik
16-03-2014, 20:47
wybrałem ten zasilacz (http://proline.pl/?p=SEA+S12G-550). Mam nadzieję że to dobry wybór w tej cenie.

sprzęcik zamówiony :) dzięki wszystkim za pomoc w wyborze sprzętu! Teraz odebrać zamówienie i złożyć :/
taką pamięć RAM kupiłem:
http://www.agito.pl/pamiec-crucial-ballistix-sport-ddr3-8gb-1600mhz-cl9-box-707-834176.html

chyba będzie pasować? :) budżetowy ram, wiem.

GoOrange
16-03-2014, 20:54
sprzęcik zamówiony :)
jeszcze taką pamięć RAM kupiłem:
http://www.agito.pl/pamiec-crucial-ballistix-sport-ddr3-8gb-1600mhz-cl9-box-707-834176.html

chyba będzie pasować? :) budżetowy ram, wiem.

1600MHz, 9-9-9-24, 1.5V - spoko, nie taka budżetowa :)

sokolnik
16-03-2014, 21:06
1600MHz, 9-9-9-24, 1.5V - spoko, nie taka budżetowa :)

aa to mnie pocieszyłeś :)
została 1 zagwostka... SSD :/ ale to nie ten wątek

Jacol
16-03-2014, 23:54
@Jacol

300W, pobierał cały zestaw z gniazda.
Zasilacz powinien być na ok 50-80% mocy podzespołów, dobrze nie przekraczać dolnej granicy 40% oraz górnej 90% ze względu na wydajność ( jest to bardzo zależne od modelu, więc nie należy się dokładnie sugerować tymi liczbami ).
Z grafiką średniej klasy, ok 500-600W powinien być ok do rozbudowanego zestawu.

Oczywiście racja, nie doczytałem i po analizach recek topowych kart graficznych, którę biorą masakrycznie dużo Watów błędnie uprościłem, że były podane tylko pobory kart graficznych. Pospiech nie służy.

sokolnik
17-03-2014, 00:03
dlatego wybrałem 550W a nie 450W

Andrzej1974
17-03-2014, 00:38
RAM dobry wybrałeś @sokolnik. Co do SSD 120 np. Plextora też będzie ok. Jakieś Kingstony sobie odpuść. I inne wynalazki...

sokolnik
17-03-2014, 01:03
teraz tak sobie czytam o tej Noctua (http://proline.pl/?p=NOC+NH-D14) i zastanawia mnie jeden komentarz na dole:

Rozwodzicie się o super-wydajności tego coolera (w którą osobiście nie wątpię), ale zapominacie o znacznym obciążeniu socketa/płyty głównej. W końcu to chłodzenie waży aż 1, 24 KG!
I wydaje mi się że to może być problem - przeciążenia na płycie głównej spowodowane wagą radiatora. Ktoś mądrze zwrócił na to uwagę.
Może kupić coś mniejszego, albo w jakiś ekwilibrystyczny sposób przymocować/podeprzeć radiator do obudowy?
Dziś mógłbym kupić za 293zł (dorzucili by do reszty zamówionego sprzętu). Później cena może podskoczyć + kurier i będzie 350 PLN.
Chybaaa pojadę na boxowym na razie a sprawę przemyślę.

Kurtz
17-03-2014, 02:03
U mnie na GA-EX58-UD5 wisi od co najmniej 3 lat ( pamięć dobra, ale krótka, może ok 4 lat ), komputer był przewożony samochodem kilkukrotnie, w domu nie pieszczę się z nim za bardzo ( ale też nie podrzucam go w rytm najnowszego kawałka Rammsteina :P ) i nie wygląda aby miało się cokolwiek złego stać.

Mocowanie od Noctuy jest bardzo dobrej jakości i dość równo obciąża płytę główną - może najcieńsze, najgorsze płyty mogą mieć problemy - popatrzę na MSI w pracy jeszcze jutro, jak to wygląda. Mam gdzieś jedną uszkodzoną, ciekawe jak mocno mogę nacisnąć na mocowanie... xD

Edit:

Widzisz, NH-D14 nie jest nowym produktem na rynku, rzekłbym, że ma już swoje lata - nie widziałem zbyt wiele głosów o tym, że NH-D14 połamała komuś płytę. Prawdę mówiąc, nie widziałem żadnego, a jako że wciąż polecam ten cooler, to patrzę na różne fora, opisy.
Masz też alternatywę, nową NH-U14S + dodatkowy cooler - powinna oferować bardzo podobną wydajność do NH-D14, przy mniejszej wadze.

Andrzej1974
17-03-2014, 13:19
Chybaaa pojadę na boxowym na razie a sprawę przemyślę.

Do normalnej pracy (i nie tylko) dostarczane wraz z CPU chłodzenie spokojnie da radę. Chyba, że faktycznie chcesz na maksa tego CPU podkręcać to może wtedy być jakiś problem.

sokolnik
17-03-2014, 13:30
nie chce podkręcać go na MAXa. Nie chce go spalić. Chce żeby pracował w jak najniższej temperaturze by jak najdłużej mi słuzył.
Moja obudowa Zalman ma 2 wentylatory na procesor (tył i góra (http://www.pcgameware.co.uk/images/Zalman-Z11-Plus-final-installation.jpg)) + boxowy = także myślę że na początek będzie ok.
Może się okaże że ten procesor ma takiego "kopa" że nie 3ba będzie podkręcać do moich nefów z D7100. Problem pojawi się po zmianie puchy - ale tej nie planuje zmieniać - chyba że się rozleci na kawałki.
Dziś idę do Empika po książkę o PS :) czuję że praca w PS będzie przyjemnością teraz a nie jak do tej pory - odechciewało się po 20min :/

Kurtz
17-03-2014, 14:39
Różnice na pewno sporą odczujesz. Na Boxowym chłdozeniu proponuję nie podkręcać procesora ;)
W dzisiejszych czasach spalić możesz praktycznie tylko podbijając napięcie do niebezpiecznych wartości. Przy Normalnym OC ( zgodnym z poradnikami w necie na przykład ) prawdopodobieństwo że coś się stanie są prawie zerowe.
Nie musisz podkręcać teraz CPU - różnica między podkręconym a nie nie będzie kolosalna, dla Ciebie może nawet nie bardzo zauważalna. Warto o tym pomyśleć za pewien czas, jak będziesz miał więcej gotówki.
Pamiętaj, że chłodzenia nie zmienia się tylko po to, żeby móc podkręcać - wiele osób zmienia po to, aby mieć po prostu ciszej w budzie, przy większym obciążeniu :)

sokolnik
17-03-2014, 14:55
ja się spodziewam że ten boxowy wentylator będzie głośny po pewnym czasie. Pewnie na początku będzie cicho, nie wiem, zobaczę.
Noctua zawita o ile nie wyrwie mi pół płyty głównej z powodu swojej wagi :)

Andrzej1974
17-03-2014, 21:59
Moja obudowa Zalman ma 2 wentylatory na procesor (tył i góra (http://www.pcgameware.co.uk/images/Zalman-Z11-Plus-final-installation.jpg)) + boxowy = także myślę że na początek będzie ok.
Może się okaże że ten procesor ma takiego "kopa" że nie 3ba będzie podkręcać do moich nefów z D7100.

Spokojnie i7 da radę na boxowym coolerze. Nie ma czym się przejmować. Ja też mam w swojej obudowie dodatkowo 2 wentylatory: z przodu i z tyłu i... wszystko, po 9 m-cach używania, jest cichutkie niczym zaraz po zakupie. :-D

EDIT:
Po ponad 9 godzinach pracy na kompie temperatura na i7... tylko 28 st. C. :-D Boxowy coolerek spisuje się rewelacyjnie.

frytek
17-03-2014, 22:02
Żeby już nie zakładać nowego wątku.. interesuje mnie 2x8GB RAMu. Ale jest tyle odmian... Black'i/Beasty jakieś blue itp.. a to tylko w zakresie Kingstona. Jakby jeszcze porównywać z innymi to w ogóle.. Wiem, że ma to być 2x8GB i 1,5V. Co polecacie? Chciałbym coś dobrego, ale nie najdroższego (taka średnia półka - na poziomie i5 4670;) )

Andrzej1974
17-03-2014, 22:07
Żeby już nie zakładać nowego wątku.. interesuje mnie 2x8GB RAMu. Ale jest tyle odmian... Black'i/Beasty jakieś blue itp.. a to tylko w zakresie Kingstona. Jakby jeszcze porównywać z innymi to w ogóle.. Wiem, że ma to być 2x8GB i 1,5V. Co polecacie? Chciałbym coś dobrego, ale nie najdroższego (taka średnia półka - na poziomie i5 4670;) )

Posiadam Cruciale i nie narzekam. Cenowo też są przystępne.

EDIT:

@sokolnik wcześniej o nich wspominał w tym wątku (klik (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3336548&postcount=289)).

GoOrange
17-03-2014, 22:58

To jeszcze o XMP pomyśl, upraszcza sprawę...

frytek
18-03-2014, 09:46
Z tego co widzę to Crucial 16gb (2x8GB) Ballistix Sport DDR3 1600MHz CL9 1.5V mają XMP. Zastanawiam się tylko jaka jest między nimi różnica a np. Kingston HyperX DDR3 2x8GB XMP Beast, które to mają te same opóżnienia napięcia itp. (na papierze), a są 100zł droższe. Bardzo dobrze wiem, że czasem nie warto kierować się tylko ceną stąd to dochodzenie..

frytek
18-03-2014, 10:49
Nie mogę już edytowąc..

Chyba jednak nie mają XMP. Nie ma to jak allegro:/

Jacol
18-03-2014, 13:09
A po co Ci XMP ? Tylko tak na poważnie.

frytek
18-03-2014, 15:27
O ile dobrze rozumiem to jest po prostu przygotowany przez producenta setup parametrów zapisany fizycznie na kości? jeżeli ustawię ręcznie napięcie i częstotliwość (opóźnienia?) to w zasadzie XMP jest niepotrzebne, tak?

W takim wypadku chyba najlepsze byłyby te Crucial'e - 100zł tańsze od konkurentów. Z drugiej strony nigdy nie kupowałem innych pamięci niż Kingstony - i nigdy nie miałem problemów...

A jeszcze taki off top - jak to jest, że pare lat temu te wartości CL były na poziomie 2-3 a teraz są na 10-11 ? To wynika z wyższej częstotliwości pamięci?

sokolnik
18-03-2014, 15:41
paczki otrzymałem. Mogę polecić sklepy agito i proline. Przelew w nd. Księgowanie i wysyłka w pon. Dziś do 14 miałem kurierów z paczkami. Wszystko ok, zapakowane bardzo dobrze.
Jeszcze tylko SSD kupić i składać.
Jutro będzie NEC.

Kyle
18-03-2014, 18:29
To jeszcze o XMP pomyśl, upraszcza sprawę...... osobiście mam chyba zwykły SPD (Kingston Value RAM 4x4GB) ... kostki włożone i samodzielnie się ustawiły. ... po co więc XMP?

EDIT:
Po ponad 9 godzinach pracy na kompie temperatura na i7... tylko 28 st. C. :-D Boxowy coolerek spisuje się rewelacyjnie.Sprawdź jeśli możesz programem AIDA/Everest i podaj temperaturę ... jeśli program poda:
- rdzeń I: 29st
- rdzeń II: 28st
- rdzeń III: 21st
- rdzeń IV: 24st

to temperatura CPU równa jest 29st. ... aha, i byśmy wiedzieli o czym rozmawiamy, to temp. w pomieszczeniu niech ma typowe ~~21st C

Jacol
18-03-2014, 18:34
O ile dobrze rozumiem to jest po prostu przygotowany przez producenta setup parametrów zapisany fizycznie na kości? jeżeli ustawię ręcznie napięcie i częstotliwość (opóźnienia?) to w zasadzie XMP jest niepotrzebne, tak?

W takim wypadku chyba najlepsze byłyby te Crucial'e - 100zł tańsze od konkurentów. Z drugiej strony nigdy nie kupowałem innych pamięci niż Kingstony - i nigdy nie miałem problemów...

A jeszcze taki off top - jak to jest, że pare lat temu te wartości CL były na poziomie 2-3 a teraz są na 10-11 ? To wynika z wyższej częstotliwości pamięci?

Dopłata do XMP nie ma sensu zupełnie - jeżeli ktoś kręci to i tak większość musi ustawić ręcznie, w tym pamięci jeżeli je również chce kręcić.
Tylko że kręcenie pamięci przy procesorach i3/5/7 nie ma zupełnie sensu bo to widać głównie w benchmarkach syntetycznych. To już nie te czasy, że kręciło się DDR2 z 800Mhz do 1150 Mhz na G.Skillach lub Crucialach.
CL też są inne ze względu na to, że to DDR3. Przy DDR2 opóźnienia były mniejsze.

Odkąd pojawiły się procesory iCore i zmieniła się metoda podkręcania to już liczy się tak naprawdę tylko wydajność procesora z odblokowanym mnożnikiem z serii K oraz mocna karta graficzna. Ram to już można sobie poogladać tylko w SuperPI czy innych testach przy dużym OC.

To tak mocno upraszczając.

Kyle
18-03-2014, 18:38
Przy DDR2 opóźnienia były mniejsze.
Opóźnienia są mniejsze w DDR3 (przeciętny DDR3 vs przeciętny DDR2), pomimo że cykli opóźnienia jest więcej w tych DDR3 (dzięki wyższej częstotliwości czas się skraca)

Jacol
18-03-2014, 18:42
Odnoszę się tylko do CL bo trudno porównywać ramy taktowane 2x więcej, zwłąszcza że Cl nie wpływa bezpośrednio na wydajność tak jak taktowanie.

Andrzej1974
18-03-2014, 21:46
Sprawdź jeśli możesz programem AIDA/Everest i podaj temperaturę ... jeśli program poda:
- rdzeń I: 29st
- rdzeń II: 28st
- rdzeń III: 21st
- rdzeń IV: 24st

to temperatura CPU równa jest 29st. ... aha, i byśmy wiedzieli o czym rozmawiamy, to temp. w pomieszczeniu niech ma typowe ~~21st C

Hmm... czytałem kilka razy twoją wypowiedź i... nie bardzo łapię. Możesz ciut jaśniej? Sorki, ale jestem po kilku nockach więc mój umysł jest przytępiony.

sokolnik
18-03-2014, 22:18
Rozpakowałem obudowę. Jest super extra. Dużo lepsza niż na zdjęciach produktowych. Wykonanie jak na razie sprawia wrażenie solidnej, przemyślanej.
Składanie kompa zostawię sobie na jutro albo pojutrze. Nie spieszy się za bardzo...
chociaż i7 4770K --> Korci :)

radekone
19-03-2014, 13:17
ja się spodziewam że ten boxowy wentylator będzie głośny po pewnym czasie. Pewnie na początku będzie cicho, nie wiem, zobaczę.
Noctua zawita o ile nie wyrwie mi pół płyty głównej z powodu swojej wagi :)
Jeśli nie grasz w gierki, to przy wentylatorach w obudowie ta Noctua to będzie modelowy 'overkill' :)

sokolnik
19-03-2014, 13:21
Jeśli nie grasz w gierki, to przy wentylatorach w obudowie ta Noctua to będzie modelowy 'overkill' :)

Nie gram bo nigdy nie miałem jakiegoś fiołą na punkcie gier. Owszem grałem ale to było całkowicie kontrolowane przez moją wolę :)
Teraz nie mam karty graficznej i wcale nie żałuję :)

radekone
19-03-2014, 13:36
Dlatego pisze, ze ta Noctua to mocno na wyrost jest. Jestem w podobnej sytuacji i wlasnie testowalem jak to wyglada w praktyce.

sokolnik
19-03-2014, 13:40
Dlatego pisze, ze ta Noctua to mocno na wyrost jest. Jestem w podobnej sytuacji i wlasnie testowalem jak to wyglada w praktyce.

Może i na wyrost :) ale sprzęt warto dobrze chłodzić żeby długo i wydajnie służył.
Kupię pewnie za kilka miesięcy.

Kurtz
19-03-2014, 13:43
Overkill to niekoniecznie pejoratywne określeni ;)

Gry wcale nie generują najwięcej ciepła na CPU. Eksport kilkuset RAWów z D800 generuje go więcej niż praktycznie wszystkie gry, bo pracuje wielowątkowo - tutaj boxowy cooler będzie znacznie głośniejszy niż ta Noctua. Praca z filmami również generuje takie obciążenia.

Jacol
19-03-2014, 13:45
Nie jest na wyrost jeżeli zależy na ciszy bo ma ona regulator obrotów i można ja ustawić na sztywno na minimalnych obrotach. Poza tym ona nie musi chłodzić obciążenia pochodzącego z gier, jakaś zmasowana obróbka lub automaty do konwersji też mogą ładnie rozgrzać procesor.

Oczywiście, jak najbardziej można kupić coś podobnego i tańszego, to prawda. Ja wiem po sobie, że jest mi milej i mam lepszy komfort psychiczny gdy kupuje markowy produkt, dobrze wykonany, z dobrym suportem i w zestawie dostaje gruby śrubokręt na dokręcanie mocowania zamiast szukać samemu w swojej skrzynce. Lepiej mi się wsiada do nowego Audi, niż do nowego Opla :)

update: o właśnie Kurtz odpisał szybciej o co chodzi z tym chłodzeniem.

radekone
19-03-2014, 14:11
Oczywiście macie rację, ale odnoszę sie do tego:

Na 10 warstwach może kiedyś panoramy, hdr, export do JPG około 150-200 fotek z jednego "tematu". Obróbka filmów nie interesuje mnie dlatego karty graficznej nie kupuje. Chyba ze kiedyś kupie jakąś średniej klasy. Gry tez mnie nie interesują.

Taki komputer niespecjalnie będzie sie przemęczał. Mam bardzo podobne potrzeby i prawie już kupiłem Enermaxa T40. Ale zrobiłem spory research, wymieniłem wiatraki w obudowie na enermaxy, sprawdziłem temperatury... i zastanawiam sie nad pasywnym.

Jacol
19-03-2014, 14:21
Taki komputer można zmęczyć spokojnie zapuszczając pełne skanowanie systemu MS Essentials i włączając sobie gale oskarów w 1080p w media playerze. I po to jest to chłodzenie aby w takim wypadku nie było 80-90 stopni na rdzeniach przy stockowym chłodzeniu i wiatraki nie buczały na najwyższych obrotach.
Chodzi o zapas możliwości.

Każdy ma inne podejście, można zrobić zestaw pasywny ale trzeba go zrobić i przetestować pod maksymalne obciążenie danego zestawu, właśnie na wypadek awaryjnej sytuacji lub zapomnienia się.

prz3mo
19-03-2014, 14:31
Ja wczoraj kupiłem płytę tu wcześniej wspomnianą tj. MSI Z87-G43. Złożyłem wszystko do dupy, spoko śmigało... do dziś rano. Zaczęły się jakieś problemy z włączeniem kompa (zasianie się załączało, ale płyta wisiała, nie było możliwości wejścia do Bios/UEFI). Pomagało odłączenie zasilania i ponowne włączenie. Potem zaczął sypać jakimiś błędami... Zacząlem więc szukać podobnych problemów w google i okazało się, że ta płyta wcale taka cudna nie jest i gro osób ma z nią problemy. Owszem sporo jest zachwytów, ale dużo też osób, które trafiły podobne problemy jak ja - z zasilaniem, ale i jakieś cyrki z dźwiękiem, portami USB3...Pośpieszyłem się z jej wyborem.... Przed chwilą ją oddałem i jutro będę składał kompa, ale już z Asusem. Mimo, że droższy i gorsze osiągi przy podkręcaniu procka (choć pewnie i tak tego póki co nie będę robił) to jednak bardziej ufam tej marce. Wcześniej miałem kilka Asusów (głównie pod AMD) i nie zawiodłem się na nich. Więc wracam do tej marki.
Nie mówię, że ta płyta MSI jest zła. Ale podobne problemy do moich miało sporo osób, więc mój przypadek nie był odosobniony.

sokolnik
19-03-2014, 14:42
ja o tym czytałem...dlatego wybrałem Gigabyte GA-Z87X-UD3H. Mimoże że kosztuje ponad 600 zł zdecydowałem się na nią. Mam nadzieję że nie będzie żadnych problemów.
Czy przy składaniu kompa, musze specjalnie na coś zwrócić uwagę? Za bardzo nie jestem pewny gdzie podłączyć wentylatory i dyski twarde + napęd.
Mógłby mi ktoś zaznaczyć w paincie na obrazku? :)
jpg gigabyte (http://twojepc.pl/html/przeglad_plyt_gigabyte_z87x/GA-Z87X-UD3H-3.jpg)

Jacol
19-03-2014, 14:48
Ja akurat od zawsze z MSI ale do nowych procesorów brałbym tylko MPower zamiast tych prostszych modeli bo jest nieco inna i nie ma z nią niespodzianek. Gigabyte pamiętam jeszcze z czasów P35 DS3L, mam do tej pory 3 działające, bardzo fajna płyta w tamtym okresie.

Andrzej1974
19-03-2014, 14:48
Czy przy składaniu kompa, musze specjalnie na coś zwrócić uwagę? Za bardzo nie jestem pewny gdzie podłączyć wentylatory i dyski twarde + napęd.
jpg gigabyte (http://twojepc.pl/html/przeglad_plyt_gigabyte_z87x/GA-Z87X-UD3H-3.jpg)

@Sokolnik w instrukcji drukowanej masz dokładnie krok po kroku opisane gdzie jaki kabelek wpiąć na płytę. Zdjęcie, kóre podałeś, jest bardzo nieczytelne (opisów zworek nikt nie przeczyta ;-)).

Wentylator np. od CPU podłączasz pod CPU_FAN (białe gniazdo z prawej przy napisie Socket 1150). Ten opis akurat widzę. ;-)

Wentylatorki z obudowy podpinasz pod SYS_FAN1 (i następne numerki aż do SYS_FAN4). Szukaj ich na bokach płyty (jedno SYS_FAN1 widze masz z prawej strony napisu Gigabyte GA-Z....). CPU, RAM-y i dyski chyba wiesz gdzie podpiąć. ;-)

W lewym dolnym rogu płyty masz kolorowe zworki (nieczytelne na zdjęciu), w kóre wpinasz wtyczki od wszelkiego rodzaju błyskotek wyprowadzonych na obudowę (od diód sygnalizacyjnych np. pracę dysku).

Jacol
19-03-2014, 14:57
ja o tym czytałem...dlatego wybrałem Gigabyte GA-Z87X-UD3H. Mimoże że kosztuje ponad 600 zł zdecydowałem się na nią. Mam nadzieję że nie będzie żadnych problemów.

Na zdjęciu masz 4 bolcowe gniazda na wtyczkę wentylatora z pwm - jedno jest przy prawej krawędzi, przy otworze mocującym płytę - przy tym logo Twojepc.pl. Tu podłączasz noctuę. Na lewo od napisu UltraDurable masz takie samo gniazdko, tylko czarne z 4 bolcami. Tez z pwm. Trzecie jest na lewo od wyświetlacza lcd, tylko ma 3 bolce. Czwarte jest na lewo kątowych slotó sata, tych szarych. Piąte lewy górny róg, pod slotem SPDIF.

Zasilanie podłączasz z wiązki zasilacza, dyski kabelkami sata pod wtyczki kątowe przy lewej dolnej krawędzi płyty. Wtyczkę zasilającą płytę podpinasz bod jedyną taką wtyczkę pod slotami na ram. Drugą mniejszą wtyczkę z zasilaniem połączasz w prawym górnym rogu - 8 pinów.

W instrukcji masz to jeszcze czytelniej opisane. Mój opis odnosi się do zdjęcia.

prz3mo
19-03-2014, 15:11

1. Dziesiątek różanca na klęczkach przed otwartą obudową.
2. Klepnij kaloryfer, coby ładunek elektr. mu przekazać, a nie płycie gł. ;)
3. Zgrzewka browaru (jak coś nie pójdzie to mniejszy w****)
4. Jak procesor nie chce wejść w podstawkę to nie wbijaj młotkie, tylko zobacz czy znaczek trójkąta na procku pokrywa się z tym na płycie (róg procka)
5. Staraj się nie rozlewać piwa w obudowie komputera, bo szkoda piwa :P

;)

Andrzej1974
19-03-2014, 15:16
4. Jak procesor nie chce wejść w podstawkę to nie wbijaj młotkie, tylko zobacz czy znaczek trójkąta na procku pokrywa się z tym na płycie (róg procka)

Dokładnie.Z CPU uważaj. Delikatniej trzeba z nim się obchodzić niż z kobietą... ;-)

sokolnik
19-03-2014, 15:30
dzięki za cenne rady :)
bez nich bym nie dał rady :)

tu większe zdjęcie (http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/focus/2013/05/gigabyte/_MG_7091b.jpg).
Może komuś się zachcę pozaznaczać SSD, HDD, DVD
i 3 wentylatorki.
boxowy wentylator CPU to wiem gdzie.

ale o co chodzi ze zworkami, to ja za Chiny Ludowe nie wiem :)

jo44
19-03-2014, 16:16
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/03/zu0byd-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/zu0byd.jpg)
Czerwony - wiatraki
Zielony - SSD
Niebieski - HDD, DVD
Reszta w instrukcji. :)

prz3mo
19-03-2014, 16:16
ale o co chodzi ze zworkami, to ja za Chiny Ludowe nie wiem :)

Każda płyta domyślnie ma wszystko ustawione. Wpinasz co trzeba i odpalasz. Na zabawę to potem będziesz miał czas.

Jacol
19-03-2014, 16:25
Pod szare porty sata nie podłącza się napedu ani ssd/hdd jeżeli pozostałe sloty są wolne. Szare Sata jest dostarczane przez zewnętrzny kontroler Marvela na płycie. Podpinaj pod czarne, jak zabraknie to wtedy pod szare.

sokolnik
19-03-2014, 16:35
dzięki za pomoc :) !

Czyli: teraz podpinam SSD, HDD, DVD pod czarne? A później jak dokupię 2gi SSD to podpinam go pod szary?
i będzie dobrze?
coś w biosie muszę ustawiać podczas 1 uruchamiania (przed instalacją WIN)? Płyta zabootuje się sama czy mam ustawić kolejność napędów?
Jaka kolejność?
SSD
HDD
DVD?

Jacol
19-03-2014, 16:45
No masz 6 czarnych więc jak będziesz miał 7 urządzenie to wtedy pod szare. Kolejności nie trzeba ustawiać bo teraz jak się bootuje to naciskasz F8 lub F10 lub F11, lub F2 czy jakikolwiek inny klawisz odpowiedzialny za Boot menu i wybierasz nośnik z Win7.
Jeżeli w kolejnośći CD masz wcześniej i często zostawiasz płytę w napędze to wtedy lepiej na sztywno ustawić kolejność aby płyta nie mieliła dvd-rom z każdym uruchomieniem sprawdzając czy płyta jest bootowalna.

Hint: można zrobić bootowalnego pendrive'a ze skopiowaną zawartością Win7 i wtedy instalacja z pena to 10 minut.
Hint2: nie podłacza siępod szare/zewnętrzne kontrolery Sata napędów jeżeli nie jest to konieczne aby skrócić czas bootowania samej płyty. Można też ten kontroler wyłączyć w biosie/uefi aby w ogóle nie był inicjalizowany.

Kurtz
19-03-2014, 17:07
Rękawiczki lateksowe do składania komputera, maseczka chirurgiczna na twarz tez nie zawadzi ( trochę śliny na sockecie może być szkodliwe :P )
Dotknięcie uziemienia ( prawdziwego ) wielce wskazane.
Nie składaj na żadnej wykładzinie, dywanie, etc - najlepiej jakaś naturalna podłoga, gdzie nie będzie generowania niepotrzebnej elektrostatyki. Uważaj tez na ubranie. Jedno wyładowanie elektrostatyczne w CPU i możesz mieć po CPU :P
Jak dotkniesz gdzieś paluchem bez rękawiczki - wytrzyj szmatką z IPA, delikatnie.
Wszystko staraj się robić delikatnie - jak nie wchodzi, to sprawdź 2 razy czy w dobrą... dobre gniazdo.
Procesor - musi ładnie pasować, masz jeden róg inaczej niż inne ( trójkąt ) i wcięcia, które muszą pasować.
Między zdjęciem ochrony socketu, wyjęciem CPU z ochronnego plastyku i włożeniem CPU w socket musi minąć jak najmniej czasu. Najlepiej robić to na wydechu, nie chuchając w stronę socketu, etc. Socketu ani pinów na CPU NIE dotykamy, niczym.

Wszystkie wtyczki i gniazda mają: rowki, wcięcia, prowadnice, etc które nie pozwalają połączyć w złą stronę - sprawdzać za każdym razem jak łączysz - jak nie idzie, sprawdzić jeszcze raz.
RAM może potrzebować trochę siły żeby wskoczyć dobrze w slot i zamknąć zatrzaski.

Zdejmij wszystkie naklejki z płyty głównej jeżeli jakieś są - czasem są w stylu "super duper extra blah blah", aczkolwiek na gigabyte, na wyższych modelach tego nie widziałem. ( mówię o zdejmowalnych naklejkach ofc ).

Cooler Boxowy Intela - Musisz docisnąć 4 zatrzaski naraz, będzie takie charakterystyczne "cyknięcie" jak zaskoczą - sprawdź i tak czy nie rusza się cooler pociągając go do góry stosunkowo delikatnie.

Jak masz wątpliwości - wysyłaj zdjęcia na PM czy w wątku i pytaj.

sokolnik
19-03-2014, 17:15
Dzięki za rady ?:-)
dziś składam wszystko oprócz SSD. odbiór jutro niestety.
Także dziś kompa nie włączę.

Andrzej1974
19-03-2014, 17:19
[...]
Czerwony - wiatraki
Zielony - SSD
Niebieski - HDD, DVD
Reszta w instrukcji. :)

Hmm... coś mało tu zaznaczone gniazd na wiatraki...

Mam... Pod zaznaczonym na zielono kółeczkiem masz jeszcze niezaznaczone na czerwono kolejne gniazdo do podłączenia dodatkowego wiatraczka z obudowy (przy szarym gnieździe SATA masz SYS_FAN)...

sokolnik
19-03-2014, 17:39
w prawo skos do góry od gniazda CPU jest białe gniazdo z napisem CPU FAN - tam podłączam boxowy wentylator CPU?
A pozostałe wentylatory do pozostałych gniazd FAN?

jo44
19-03-2014, 17:40
Hmm... coś mało tu zaznaczone gniazd na wiatraki...
Fakt! :)

sokolnik
19-03-2014, 17:46
CPU wytrzeć czymś przed założeniem wentylatorka?

Jacol
19-03-2014, 18:08
Możesz przetrzeć szmatką z izopropanolem, mała dawka pasty z Noctuy i jazda.

Andrzej1974
19-03-2014, 18:30
w prawo skos do góry od gniazda CPU jest białe gniazdo z napisem CPU FAN - tam podłączam boxowy wentylator CPU?
A pozostałe wentylatory do pozostałych gniazd FAN?

Dokładnie. Pod SYS_FAN-y podpisnasz wiatraczki z obudowy. Biały jest do coolera CPU.

sokolnik
19-03-2014, 22:36
PC złożony. Bios się odpalił na TV :)
Na początku brakowało mu mocy. Włączał się i wyłączał. Podpieliśmy jeden kabel i wszystko stabilnie chodzi.
SSD będzie jutro.
Jutro wielka instalacja i konfiguracja.

Jak sprawdzić czy wszystko dobrze podpiąłem z kolegą?
Na górze obudowy mam lampkę HDD. Teraz mam i dysk HDD. Jutro będzie dodatkowo SSD.
Czy w takim razie muszę podpiąć gdzie indziej kabel odpowiadający za diodę od HDD na górze obudowy? Czy poprostu ona będzie się paliła i tak naprawdę nie będzie wskazywała pracy dysku?

Hektor
20-03-2014, 09:10
Rękawiczki lateksowe do składania komputera, maseczka chirurgiczna na twarz tez nie zawadzi ( trochę śliny na sockecie może być szkodliwe :P )
Dotknięcie uziemienia ( prawdziwego ) wielce wskazane.
Nie składaj na żadnej wykładzinie, dywanie, etc - najlepiej jakaś naturalna podłoga, gdzie nie będzie generowania niepotrzebnej elektrostatyki. Uważaj tez na ubranie. Jedno wyładowanie elektrostatyczne w CPU i możesz mieć po CPU :P
Jak dotkniesz gdzieś paluchem bez rękawiczki - wytrzyj szmatką z IPA, delikatnie.
Wszystko staraj się robić delikatnie - jak nie wchodzi, to sprawdź 2 razy czy w dobrą... dobre gniazdo.
Procesor - musi ładnie pasować, masz jeden róg inaczej niż inne ( trójkąt ) i wcięcia, które muszą pasować.
Między zdjęciem ochrony socketu, wyjęciem CPU z ochronnego plastyku i włożeniem CPU w socket musi minąć jak najmniej czasu. Najlepiej robić to na wydechu, nie chuchając w stronę socketu, etc. Socketu ani pinów na CPU NIE dotykamy, niczym.

Wszystkie wtyczki i gniazda mają: rowki, wcięcia, prowadnice, etc które nie pozwalają połączyć w złą stronę - sprawdzać za każdym razem jak łączysz - jak nie idzie, sprawdzić jeszcze raz.
RAM może potrzebować trochę siły żeby wskoczyć dobrze w slot i zamknąć zatrzaski.

Zdejmij wszystkie naklejki z płyty głównej jeżeli jakieś są - czasem są w stylu "super duper extra blah blah", aczkolwiek na gigabyte, na wyższych modelach tego nie widziałem. ( mówię o zdejmowalnych naklejkach ofc ).

Cooler Boxowy Intela - Musisz docisnąć 4 zatrzaski naraz, będzie takie charakterystyczne "cyknięcie" jak zaskoczą - sprawdź i tak czy nie rusza się cooler pociągając go do góry stosunkowo delikatnie.

Jak masz wątpliwości - wysyłaj zdjęcia na PM czy w wątku i pytaj.

Możesz przetrzeć szmatką z izopropanolem, mała dawka pasty z Noctuy i jazda.

Panowie,
Jak chłopaki z forów sprzętowych znajdą Wasze "porady" to niechybnie będziecie bohaterami najśmieszniejszych stopek pod postami. Szczególnie Kurtz. Rękawiczki, maseczka, bezdech... Litości! Zapomniałeś jeszcze o pudży w intencji powodzenia startu nowego komputera.

Sokolnik,
Jeśli jesteś dorosłym facetem to kieruj się po prostu zdrowym rozsądkiem. Czyste ręce, porządek na biurku aby nic Ci nie wpadło na płytę i możesz sobie nawet popijać piwo przy składaniu. Daruj sobie te wszystkie rękawiczki i maseczki bo to nie chirurgia.

sokolnik
20-03-2014, 09:13
Oczywiście składałem bez rękawiczek itp na bardzo czystym stole :-)
Jak narazie wszystko w porządku. Dziś Ssd i instalacja.
Ktoś z Was używa win8? Jak się sprawuje? Nie denerwują kafelki i dziwne menu start?

Jacol
20-03-2014, 09:41
Panowie,
Jak chłopaki z forów sprzętowych znajdą Wasze "porady" to niechybnie będziecie bohaterami najśmieszniejszych stopek pod postami. Szczególnie Kurtz. Rękawiczki, maseczka, bezdech... Litości! Zapomniałeś jeszcze o pudży w intencji powodzenia startu nowego komputera.

Drogi Hektorze, proszę wskaż mi co napisałem nie tak w związku z moją ostatnią wypowiedzią. Udzielam się na forum sprzętowym i do tej pory nie stałem się żadnym bohaterem historyjek na pure. Nie jedno kręcenie za mną, podobnie jak smarowania procesorów najróżniejszymi pastami łącznie z liquid pro więc chciałbym się dowiedzieć co robiłem nie tak do tej pory ?

sokolnik
20-03-2014, 10:33
Dziś powinienem mieć dysk SSD.
Czy dysk HDD powinienem jakoś też skonfigurować itp? Partycje musze robić koniecznie?

maj0nez
20-03-2014, 11:47
Przy instalacji win wypnij HDD zostaw SSD jak duży zakupiłeś pewnie tylko jedna partycja tam będzie?
Później możesz podpiąć HDD i zrobić po instalacji partycje, dyski sata możesz podpinać na włączonym komputerze.

sokolnik
20-03-2014, 11:59
Przy instalacji win wypnij HDD zostaw SSD jak duży zakupiłeś pewnie tylko jedna partycja tam będzie?
Później możesz podpiąć HDD i zrobić po instalacji partycje, dyski sata możesz podpinać na włączonym komputerze.

Właśnie tak planowałem zrobić czyli wypiąć HDD i po instalacji podpiąć spowrotem.

Pewnie zrobię 2 partycję z czasem.
1TB.
Mam 2 zewnętrzne dyski 2,5" (2x1Tb)

Andrzej1974
20-03-2014, 12:09
Ktoś z Was używa win8? Jak się sprawuje? Nie denerwują kafelki i dziwne menu start?

Nie ma co obawiać się W8 i jego osławionych kafelków bo to najlepszy system operacyjny jaki wypuścił M$. I to pod każdym względem. Takie jest MZ i... nie tylko. Inni nie muszą podzielać mojego zdania.

Co do dzielenia dysków na partycje to ja zawsze je dzielę (nawet SSD podzieliłem), choćby ze względu na porządek, który lubię. Jednakże gdzieś tu na forum ktoś się kiedyś naśmiewał z tych, co dzielą SSD na partycje. Ten ktoś uważał, że w przypadku dysków SSD nie ma sensu takich partycji zakładać. Zresztą w sieci również znajdziesz wielu zwolenników, jak i przeciwników dzielenia/niedzielenia dysków SSD na partycje. Ja je dzielę, inni nie muszą.

Kurtz
20-03-2014, 12:10
Panowie,

Sokolnik,
Jeśli jesteś dorosłym facetem to kieruj się po prostu zdrowym rozsądkiem. Czyste ręce, porządek na biurku aby nic Ci nie wpadło na płytę i możesz sobie nawet popijać piwo przy składaniu. Daruj sobie te wszystkie rękawiczki i maseczki bo to nie chirurgia.

Widzisz, to nie są moje wymysły tylko ośób które zajmowały się składaniem i serwisowaniem sprzętu przez lata. Rękawiczki chronią sprzęt przed tłustymi śladami które można zostawić palcami - akurat a propos rękawiczek, to stosuje się taką praktykę w wielu serwisach, bo dodatkowo chronią przed wyładowaniami elektrostatycznymi, a tutaj niewiele potrzeba żeby zniszczyć CPU.
A maseczka - widziałeś kiedyś opluty małą kropelką śliny socket? Niby można wytrzeć, niby będzie działać, ale warunki przewodnictwa się zmieniają i w perspektywie czasu mogą powodować problemy, szczególnie przy OC i podniesionym natężeniu prądu.
A najlepsze, że Ty śmiejesz się z rzeczy które nic Cię nie kosztują, a dają znacznie większy margines bezpieczeństwa, co szczególnie ważne jest dla osoby która komputerów nigdy nie składała.

Czyste ręce, porządek na biurku aby nic Ci nie wpadło na płytę i możesz sobie nawet popijać piwo przy składaniu.
A najlepiej to pij nad otwartą obudową, a puszkę trzymaj zębami. Tylko, jak zaplujesz socket, poleci Ci kropla piwa na sloty pamięci, czy gdzieś indziej, to miej pretensje do siebie. Niektórzy szanują swój sprzęt komputerowy, niektórzy częściej go wymieniają. Nie dziwie się, że niektórzy mają takie podejście - zazwyczaj to tacy, którzy nie widzieli problemów z komputerem przez "luźne podejście", albo składają tylko komputery dla innych.

Wycieranie IHS szmatką z IPA to standardowa rzecz, przed nałożeniem pasty na CPU, nie widzę w tym nic do czego można się przyczepić, wręcz przeciwnie.

PS

Pomodlić się również przy tej okazji warto - w tym też nie widzę nic zdrożnego :)

Edit:

Jeżeli chodzi o partycje, to w tej chwili, w systemie desktopowym, na niewielkim SSD można nie robić partycji.
Partycje dają Ci to, że możesz trzymać obraz partycji systemowej i w razie czego wgrać go w 30 minut z dysku sieciowego. Minusem jest to, że to sztywne podzielenie wielkości SSD i może się okazać, że jedna partycja będzie za mała, gdy na drugiej będzie jeszcze spory margines.
Ja nie dzielę na partycje na laptopach i desktopach z SSD - jako magazyn zazwyczaj stosuję dyski w NAS i dyski HDD w jednostce, więc nie odczuwam takiej potrzeby. Obraz całego dysku robiłem kiedyś 2x w tygodniu ( zautomatyzowane, wysyłanie na NAS, kasowanie po 10 obrazach ), ale chwilowo w związku z przeprowadzką musiałem przestać.

Win 8 - jest o tym cały wątek.

sokolnik
20-03-2014, 12:16
jeszcze raz dzięki za wszystkie rady :)
dam znać w weekend jak działa nowy PC. Mam nadzieję że będzie szybko i cicho :) A PS nie będzie się zatykać po 5 przerobionych nefach na jpg :/ he
Może i kupiłem sprzęt na wyrost ale mam nadzieję że wystarczy na kilka dobrych lat (ja nie z tych co zmieniają komputer co roku) oraz zapewniłem sobie możliwość rozbudowy w przyszłości. Obudowa jest super, płyta główna też nie była najtańsza.
Teraz tylko dokładać:
RAM
SSD
NOCTUA (chłodzenie)
KARTA GRAFICZNA
jest co rozbudowywać i "ulepszać".

Andrzej1974
20-03-2014, 12:32
Mam nadzieję że będzie szybko i cicho :) A PS nie będzie się zatykać po 5 przerobionych nefach na jpg :/ he

Spoko spoko. Jak uruchomisz wszystko (z SSD włącznie - nie zapominaj o konfiguracji, do której link ci wcześniej podałem) to rogal nie będzie jeszcze długo schodził z twarzy a obróbka będzie samą przyjemnością.

Bym zapomniał... Niektórzy eksperci od bezpieczeństwa zalecają (klik (http://niebezpiecznik.pl/post/dyski-ssd-ciezko-bezpiecznie-wyczyscic/)), przed pierwszym użyciem SSD, aby zaszyfrować go. Ale tobie chyba to nie jest potrzebne bo nie będziesz przechowywał na nim "wrażliwych" danych i nie będziesz go w przyszłości np. sprzedawał... ;-)

GoOrange
20-03-2014, 13:34
Panowie,

Sokolnik,

Akurat Kurtz ma sporo racji i nie ma w tym nic śmiesznego. Przy statystyce - strzelam, 1% uszkodzeń, kiedy się nie dba o zabezpieczenia, to można nigdy w życiu nie doznać strat składając teraz nawet swój dziesiąty czy piętnasty komputer w życiu. Z doświadczenia wiem że nawet jak amator ma taki problem i coś mu podczas wymiany czy konserwacji "padnie" to nie powiąże tego np. z wyładowaniem elektrostatycznym. Kiedy jednak zagląda się do kilku kompów dziennie to dość szybko można się przekonać o tym jak to ważne.

Ile razy to już słyszałem o niedziałających od nowości pamięciach czy płytach, na pewno część z tych uszkodzeń leży po stronie majstra w domu. Że nie wspomnę o sprzęcie, który nie przeżył czyszczenia :)

Gdybym to robił pierwszy raz w życiu to:

- sprawdził bym na sucho wszystkie elementy na zasadzie gniazdko - wtyczka, co do czego pasuje i gdzie i jak to potem wpinać. Być może to oczywiste ale dla nowicjusza zobaczenie tego 20 cm przed nosem, w luźnym i oświetlonym otoczeniu może okazać się niezbędne kiedy potem będzie próbował wpinać coś na ślepo, pomiędzy innymi kablami

- procesor z chłodzeniem i pamięci zamontował bym przed wsadzeniem płyty w obudowę. Procesor trzeba delikatnie umieścić na gniazdku upewniając się że leży idealnie, żadnych przesunięć na pinach czy poprawek innych niż podniesienie go z powrotem do góry i ponowna próba. Poprawny montaż chłodzenia trzeba sprawdzić zerkając na płytę od spodu. Czasem ostatni zatrzask nie zaskoczy, co dalej to wiadomo...

- być może w przypadku tej płyty warto wpiąć wcześniej wszystkie kable SATA (nawet na zapas), przy złączu krawędziowym i niekorzystnych okolicznościach potem może być zabawa

- w przypadku rozszczepionych kabli łączących front USB2 z płytą trzeba sprawdzić czy to co wywróżyłem z instrukcji odpowiada schematowi czerwony, biały, zielony, czarny (o ile są takie kolory kabli), ponieważ to w 95% standard to każda inna możliwość włącza lampkę i sprawdzamy jeszcze ze dwa razy :)

- dysk montujemy tak aby w przyszłości, kiedy zechcemy dołożyć kartę nie mieć wnerwu i nie przekładać go i rwać ładnie upiętych kabli :)

- jeśli buda jest średnia i ma pseudo - gównianą maskownicę na DVD to od razu ją wywalamy bo dość często zawodzi. Jeśli nam się podoba a działa to "coś nie teges" to można zdemontować z DVD przód tacki.

Jak mi się coś przypomni to dopiszę...

sokolnik
20-03-2014, 14:03
Już mnie nie strasz(cie) że coś źle zrobiłem :)
przez pierwsze dni/tygodnie będę obserwować temperatury podzespołów itp

Czy wentylator CPU powienien się kręcić cały czas czy on się włącza gdy temperatura podskoczy?
Bo chyba u mnie się nie kręci "non stop". Ale komp był włączony 5 min, oglądaliśmy bios itp

Jacol
20-03-2014, 14:17
Odnośnie tego co napisał Kurtz to jest to sama prawda, dla niektórych pewnie mocna przesada ale są lekarze operujący w nieskazitelnie czystej sali operacyjnej w maskach i rękawiczkach, są też weterynarze którzy również wyciągną kulę z pleców i w obu przypadkach pacjent pożyje długo i szczęśliwie bez powikłań. Każdy wybiera taka kulturę składania jaka mu odpowiada. Dla jednych to śmiech na sali i przesadyzm, dla innych zminimalizowanie ryzyka. Nie ma nic niepoważnego w tym, że ktoś komuś radzi zminimalizować ryzyko z 10% do 2% z powodu jakiejś "śmiesznej" maski czy tam rękawiczek.

Andrzej1974
20-03-2014, 14:22
Sporo trafnych uwag przedstawili @Kurtz i @GoOrange. Odniosę się do 2 tego drugiego:

- procesor z chłodzeniem i pamięci zamontował bym przed wsadzeniem płyty w obudowę. Procesor trzeba delikatnie umieścić na gniazdku upewniając się że leży idealnie, żadnych przesunięć na pinach czy poprawek innych niż podniesienie go z powrotem do góry i ponowna próba. Poprawny montaż chłodzenia trzeba sprawdzić zerkając na płytę od spodu. Czasem ostatni zatrzask nie zaskoczy, co dalej to wiadomo...

Bardzo trafna uwaga. Sam, pomimo że składałem już dziesiątki komputerów w swoim krótkim życiu, wiem, że szczególnie do CPU trzeba odpowiednio podejść bo zupełnie niechcący można go zniszczyć. A dokładniej jego delikatne "piny". Tu nie ms żartów. Kiedyś, przez niewygodną pozycję, załatwiłem starego AMD-ka (kilka pinów się pokrzywiło a próba delikatnego ich wyprostowania niestety zakończyła się ich wyłamaniem). Najlepiej wkładać CPU w gniazdo płyty tak, jak opisał to @GoOrange tj. przed wsadzeniem płyty w obudowę.

- być może w przypadku tej płyty warto wpiąć wcześniej wszystkie kable SATA (nawet na zapas), przy złączu krawędziowym i niekorzystnych okolicznościach potem może być zabawa

Kolejna trafna uwaga. Jak sobie przypomnę swoje przeboje z podpinaniem kabli SATA w obudowie BT-40... szkoda gadać. Najlepiej wszystko, co możliwe podpiąć zanim płyta wyląduje w obudowie.

sokolnik
20-03-2014, 14:27
rozumiem że gdyby CPU był źle wsadzony to by się w ogole nie zamknęła jego przykrywka? A komp by się nie włączył albo pracował bardzo niestabilnie. W najgorszym razie w ogole by się nie włączył itp
w bios chyba widziałem i7 4770k czyli chyba dobrze u mnie jest... :) szkoda by było 1 250 PLN za i7 :/

Kurtz
20-03-2014, 14:48
Jeżeli byłby źle wsadzony, to zamykając socket najprawdopodobniej byś go uszkodził.

Andrzej1974
20-03-2014, 15:40
Jak źle wsadzisz (przy użyciu siły) to możesz pokrzywić nóżki a wtedy jest big problem. CPU trzeba bardzo delikatnie wsadzać w gniazdo, sam musi wejść, bez użycia siły. ;-)

sokolnik
20-03-2014, 15:44
dobrze było :) wszystkie rowki po bokach były dopasowane itp także nie może być problemu :) skoro działa, pracuje jak narazie stabilnie. Kolega i ja patrzyliśmy także jest dobrze !

Andrzej1974
20-03-2014, 15:45
Skoro komputer podłączałeś pod TV i chodził to jest ok.

GoOrange
20-03-2014, 16:48
Skoro komputer podłączałeś pod TV i chodził to jest ok.

Dokładnie, we wszystkich LGA chodzi o to ze jak się źle umieści procesor na podstawce to potem zamykając zapadkę powoduje się niezłe zamieszanie w pinach w gnieździe. Prostowanie tego to naprawdę żmudna robota...

prz3mo
20-03-2014, 18:19
Panowie,

Ty tak na poważnie? Naprawdę wziąłeś to co pisaliśmy na serio? :lol:
Całe szczęście, że pytający załapał, że to jaja :)

Ja już po instalacji wszystkiego. Z płytą Asusa poszło gładko i jak na razie wsio śmiga :)

Andrzej1974
20-03-2014, 18:21
Dokładnie, we wszystkich LGA chodzi o to ze jak się źle umieści procesor na podstawce to potem zamykając zapadkę powoduje się niezłe zamieszanie w pinach w gnieździe. Prostowanie tego to naprawdę żmudna robota...

Aż ciarki przechodzą na samą myśl podejścia do próby prostowania pinów w takiej super maszynie, jaką jest i7 4770/K... ;-) Starego AMD-ka czy Celerona pal licho ale nie taką maszynę...

GoOrange
20-03-2014, 20:51
Aż ciarki przechodzą na samą myśl podejścia do próby prostowania pinów w takiej super maszynie, jaką jest i7 4770/K... ;-) Starego AMD-ka czy Celerona pal licho ale nie taką maszynę...

Akurat piny na płycie trzeba prostować bo procesor jest ich pozbawiony.

Andrzej1974
20-03-2014, 21:41
Akurat piny na płycie trzeba prostować bo procesor jest ich pozbawiony.

No to teraz mnie zabiłeś...

Hmm... czy w i7 4770 "piny" ("igiełki") wystają z procesora czy z gniazda LGA 1150 na płycie? Bo w starym AMD-ku, który zniszczyłem pamiętam, że 'szpilki" wystawały z CPU.

EDIT:
Faktycznie! Spojrzałem na płytę @sokolnika (http://twojepc.pl/html/przeglad_plyt_gigabyte_z87x/GA-Z87X-UD3H-3.jpg) i... widzę, że w gnieździe LGA 1150 są "szpilki".

Hehehe... LGA 1150 ma 1150 wystające szpilki do nawiązania kontaktu z nakładkami na procesorze. A ja byłem przekonany, że jest odwrotnie. Jak to życie zaskakuje. Dzięki za zwrócenie uwagi. :-D

sokolnik
20-03-2014, 23:26
jest MOC ! :)
jestem MEGA zadowolony :)
system chodzi pięknie :)
jeśli chodzi o obróbkę to wszystko chodzi pięknie. Export nef do jpg to teraz przyjemność :) praca w ACR również.
**
kto wie czy na mojej płycie głównej powinna się palić dioda maleńka na pomarańczowo?
ekran kodów wyświetla A0 czyli - IDE initialization is started - o co chodzi?
a przycisk ON na płycie głównej pali się na pomarańczowo.
Wiatraczki chodzą, pracuje równo i stabilnie. Nic się nie grzeje.

Hektor
21-03-2014, 08:51
Panowie "sprzętowcy",
Mam nadzieję, że wybaczycie mi brak polemiki z Waszymi "poradami". Oczywiście, każdemu wolno odstawić dowolny kabaret podczas banalnego składania prostego komputera. Można przecierać, nacierać, wcierać i wycierać w dwóch (komputer może wtedy żyć dwa razy dłużej) maseczkach i rękawiczkach. Najważniejsze, że poprzez budowę odpowiednio napiętej atmosfery wokół banalnej czynności wsadzenia kilku wtyczek Wasz image nabiera bardziej fachowego blasku.
Pozdrawiam z nadzieją na Wasze dalsze wskazówki.

jo44
21-03-2014, 10:02
Panowie "sprzętowcy",
Mam nadzieję, że wybaczycie mi brak polemiki z Waszymi "poradami". Oczywiście, każdemu wolno odstawić dowolny kabaret podczas banalnego składania prostego komputera. Można przecierać, nacierać, wcierać i wycierać w dwóch (komputer może wtedy żyć dwa razy dłużej) maseczkach i rękawiczkach. Najważniejsze, że poprzez budowę odpowiednio napiętej atmosfery wokół banalnej czynności wsadzenia kilku wtyczek Wasz image nabiera bardziej fachowego blasku.
Pozdrawiam z nadzieją na Wasze dalsze wskazówki.
Ten Pan ma rację! :)
Kilka miesięcy temu musiałem wymienić płytę główną, przekładając procesor do nowej. Operacja była więc bardziej skomplikowana niż złożenie kompa a mimo to zajęła mi nie więcej niż pół godziny. Bez rękawiczek i maseczek.
Nie demonizujmy więc tej prostej czynności.

sokolnik
21-03-2014, 11:12
mam pytanie odnośnie WIN8 64bit.
Czy to normalne że na dysku C mam folder z plikami x86? Czyli 32bit?
Dokładnie ścieżkę mogę podać po południu.

Andrzej1974
21-03-2014, 11:14

Tak, to jest normalne. Ścieżki nie musisz podawać.

sokolnik
21-03-2014, 12:23
Może ktoś z Was będzie wiedział :)
Mam głośniki 2.1 Creative. Działały dobrze do pewnego momentu. Obecnie nie ma tego pilocika na kablu... jest inny kabel łączący głośniki z komputerem.
Problem polega na tym że testowałem różne kable i na każdym te głośniki "buczą".
Gdy nic nie "gra" to nie można wytrzymać przy włączonych głośnikach bo słychać buczenie.
Co to może być za problem?
Jak się nie da ich naprawić to będzie trzeba kupić 2.1 Logitecha jakieś za 150 zł...

frytek
21-03-2014, 16:22

Programy 64 bit domyślnie będą się instalowały w Program Files a te 32bit w Program Files (x86)

Nie obraź się ale może nie zaniżajmy poziomu wątku i forum pytaniami na które google odpowiada w pierwszym wyniku?

sokolnik
21-03-2014, 16:25
Programy 64 bit domyślnie będą się instalowały w Program Files a te 32bit w Program Files (x86)

Nie obraź się ale może nie zaniżajmy poziomu wątku i forum pytaniami na które google odpowiada w pierwszym wyniku?

Nie obrażam się :) tylko w google już takie cuda wyczytałem że szok. Szybkie pytanie i krótka odpowiedź.
Później najwyżej mod wyczyści z pierdół.

jerryjola
21-03-2014, 17:33
jest MOC ! :)
jestem MEGA zadowolony :)
system chodzi pięknie :)
jeśli chodzi o obróbkę to wszystko chodzi pięknie. Export nef do jpg to teraz przyjemność :) praca w ACR również.
**
(...)

...niestety, kawy już nie zdążysz w międzyczasie zaparzyć, ani wypić...

Miałem to samo, jak wyrzuciłem starego amd-ka i przesiałem się na A10 z 16 gb ram... nawet Vista odżyła...

Kyle
21-03-2014, 21:55
Może ktoś z Was będzie wiedział :)
Mam głośniki 2.1 Creative. Działały dobrze do pewnego momentu. Obecnie nie ma tego pilocika na kablu... jest inny kabel łączący głośniki z komputerem.
Problem polega na tym że testowałem różne kable i na każdym te głośniki "buczą".
Gdy nic nie "gra" to nie można wytrzymać przy włączonych głośnikach bo słychać buczenie.
Co to może być za problem?
Jak się nie da ich naprawić to będzie trzeba kupić 2.1 Logitecha jakieś za 150 zł...Przydźwięk sieciowy 50Hz? Pewnie przez kiepskie zasilanie (np. kiepski zasilacz w głośnikach, czyli w subie), lub się jakaś pętla mas tworzy. Ogólnie takie głośniki 2.1 za 150zł 2.1, są tyle warte co monitory LCD za 150zł ... i nie buczenie mam na myśli, tylko naturalność dźwięku.

Andrzej1974
22-03-2014, 17:02
[...] mam na myśli, tylko naturalność dźwięku.

Obawiam się, że nie ma takiego sprzętu pod komputer, który by ową "naturalność dźwięku" ci zapewnił... ;-)

sokolnik
22-03-2014, 17:06
Jeśli kopiuję dane z karty przez czytnik kart 3.0, przez USB 2.0 w komputerze to powinno się kopiować wolniej niż gdybym użył USB 3.0 na komputerze? Kopiuje na SSD

Kurtz
22-03-2014, 17:11
Jeżeli mówisz o:
karta -> czytnik [usb3.0] -> [usb3.0] komputer
vs
karta -> czytnik [usb3.0] -> [usb2.0] komputer

to druga opcja ma mniejszą maksymalną prędkość - USB 2.0.

sokolnik
22-03-2014, 17:14
taaak?

Zrobiłem test: i opcja 2 okazała się szybsza o 2sek.

10gb danych skopiowało się przez USB 3.0 w 4,31min a przez USB 2.0 4,29 min czyli 2 sek szybciej za pomocą portu USB 2.0 w komputerze.
Czytnik Kingston USB 3.0.
Kupiłem właśnie i testuję.

Jacol
22-03-2014, 17:21
Albo masz karty wolne takie, które spokojnie przesyłają się po USB 2.0 albo czytnik Kingstone'a może być urządzeniem 3.0 tylko z nazwy.
Jakie były prędkośći transferu w obu przypadkach ?

Andrzej1974
22-03-2014, 17:22
Kopiowanie z "czytnika USB 3.0" podłączonego do USB 3.0 w kompie powinno przebiegać znacznie szybciej od tegoż samego czytnika podłączonego do USB 2.0.

sokolnik
22-03-2014, 17:29
test na karcie SanDisk 95mb/s EXTREME PRO.
Fakt może to być marketingowa ściema. Patrze w komputerowym że mają czytnik kart pamięci za 35 zł to kupiłem :D a to taki bubel :/

Jacol
22-03-2014, 17:31
Jeżeli transfery były koło 30-25MB w zapisie lub odczycie to USB 2.0.
Sprawdzony czytnik Kingston'a i działający pod USB 3.0 kosztował koło 100 zł jak dobrze pamiętam.

sokolnik
22-03-2014, 17:34
a teraz podłączyłem czytnik do USB 3.0 bezpośrednio do płyty głównej (z tyłu pc) i czas 2,11 min.
Czyli co? moje 2 porty USB 3.0 z przodu obudowy nie działają? :/ chyba dobrze są podłączone do USB 3.0 na płycie głównej...

Andrzej1974
22-03-2014, 17:34
Czyli co? moje 2 porty USB 3.0 z przodu obudowy nie działają? :/ chyba dobrze są podłączone do USB 3.0 na płycie głównej...

Wszystko na to wskazuje... ;-)

sokolnik
22-03-2014, 17:37
Wszystko na to wskazuje... ;-)

No i teraz mam problem...przecież tak to nie może zostać, trzeba to naprawić/sprawdzić czy wszystko dobrze podłączone.

Czyli 30 zł nie poszło w błoto :)

mam 2 porty USB z przodu obudowy. Podłączyłem do tego 2go portu i wynik 2.11min. Czyli chyba wszystko ok.

Kurtz
22-03-2014, 17:42
USB 3.0 i USB 2.0 mają zupełnie inne wtyczki do płyty głównej z tego co pamiętam - w końcu inna jest liczba pinów. Nie powinieneś tutaj popełnic błędu jeżeli faktycznie obudowa ma złącza 3.0. Obudowa Zalman Z11 ma tylko USB 2.0. Obudowa Zalman Z11 Plus ma 2 porty USB 3.0.

Edit:
Nie wiem czemu pomyślałem, że kupiłeś Zalman Z11 ^^
Jeżeli chodzi o Z3 PLus, to ona ma chyba 2 porty USB 2.0 i 1 port USB 3.0, tak?

Andrzej1974
22-03-2014, 17:44
Jakiego koloru i kształtu są u cb wtyczki na kablu od USB 3.0? I ile mają styków?

sokolnik
22-03-2014, 17:44
Zalman Z11 PLUS ma 2xUSB 2.0 oraz 2xUSB 3.0

Jakiego koloru są u cb wtyczki na kablu od USB 3.0? I ile mają styków?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie to bym musiał obudowę rozkręcać itp

jest czas 2min zamiast 4min - czyli jest dobrze - na porcie z przodu obudowy

Andrzej1974
22-03-2014, 18:02
jest czas 2min zamiast 4min - czyli jest dobrze [...]

Jest lepiej ale czy zupełnie dobrze?

Hmm... jeżeli, teoria mówi, że USB 3.0 jest szybsze od USB 2.0 (ups, raczej powinno być;-)) aż 10-krotnie... Ale wiadomo, że teoria to jedno a życie to drugie i... tak pięknie to nie ma... ;-)

Jacol
22-03-2014, 18:07
USB 3.0 może być 10 krotnie szybsze tylko jeszcze trzeba mieć nośnik w tym czytniku, który to potwierdzi swoimi prędkościami.

boeing
23-03-2014, 05:13
Jest lepiej ale czy zupełnie dobrze?

Hmm... jeżeli, teoria mówi, że USB 3.0 jest szybsze od USB 2.0 (ups, raczej powinno być;-)) aż 10-krotnie... Ale wiadomo, że teoria to jedno a życie to drugie i... tak pięknie to nie ma... ;-)

ale to tylko teoria jak sam zauważyłeś. Do tego prędkość karty ma swoje znaczenie (w tym przypadku kolega podawał 95 MB/s)..

ważna jest odpowiedź na wcześniej zadane pytanie - przy transferze 2-minutowym jaki transfer jest osiągany?

@sokolnik
nie chcę przegrzebywać całego tematu - podaj jeszcze dodatkowo jaki masz dysk twardy?

sokolnik
23-03-2014, 12:40
Crucial M 500 240 GB

boeing
23-03-2014, 21:56
to jeszcze tylko jaki transfer uzyskujesz..

Dysk nie będzie na pewno wąskim gardłem. Mój krucek spokojnie trzyma transfery przekraczające prędkość Twojej karty.. ja podejrzewam że wąskim gardłem może być już sama karta..

sokolnik
24-03-2014, 10:47
Po weekendzie testów mogę powiedzieć, że jest moc i jestem bardzo zadowolony. Teraz się dziwię że wcześniej nie zdecydowałem się na zakup (bądź co bądź nie najtańszego zestawu). Nie żałuję żadnej złotówki wydanej na sprzęt. Wiem że to tylko sprzęt komputerowy, który traci na wartości strasznie szybko ale swojej wydajności zapewne dłuugo nie straci (chyba że kupię FX D900 i tam będzie 50mln pikseli)...
Spakowanie (RAR) około 300 zdjęć trwa bardzo szybko. Teraz obróbka to przyjemność. Faktycznie, gdy robię export z nef do jpg(szerokość 2000pikseli) to wrzucam w kolejkę 200zdjęć a PC mieli aż wymieli :) To co kiedyś robiłem 3 dni(wieczory) to dziś jestem w stanie zrobić w 4h.
Jeszcze nie miałem zużycia RAM powyżej 50%... Fakt że komp jest prawie pusty a ja go nie katowałem prawie wcale.
CPU na maxa podstakiwał do 3,85GHz a wykorzystanie/obciążenie na poziomie 50-60%...100% miał tylko na teście PS (wątek w dziale OPROGRAMOWANIE) i taktowanie 3,65-3,70GHz, nie wiem czemu, inżynierem procesorów nie jestem...W BIOSie mam ustawione LOW (na szytywno) na wiatraczku od CPU, może dlatego taktowanie nie podskakuje do 100% i 3,90GHz? A może ja sobie wymyślam że coś jest nie tak? Gdyby było nie tak to by się grzał niesamowicie a nic takiego nie zauważyłem...
Komputer uruchamia się w 8-10 sek. Nie zdażę dobrze usiąść a już mam pulpit przed oczami.
Dobra, wystarczy mojego dumania nad sprzętem itp
Zbieracie na nowy komputer? Zastanawiacie się nad zmianą? Nie czekajcie, kupujcie nowe procki :) !
Ja po 2óch laptopach na studiach klasy Celeron 1.7GHz i Core2Duo 2.2GHz z 4GB RAMu jestem mega zadowolony. Czuć różnicę. A dysk SSD to super wynalazek :) Dochodzę do wniosku że 8GB ramu wystarczy na początek. Pewnie kupię RAM razem z kartą graficzną - ale to nastąpi pewnie za rok.
Wg mnie najważniejsze w nowym PC to:
CPU
SSD
Karta graficzna - ja świadomie z niej zrezygnowałem
RAM
reszta
Teraz aż chce się uczyć obróbki...

Dobrze że nie kupiłem nowego laptopa... za 3 tyś... aż mnie wzdryga jak sobie przypomnę że rozważałem taką opcję :)

Andrzej1974
24-03-2014, 11:00
Jeszcze nie miałem zużycia RAM powyżej 50%
[...]
CPU [...] wykorzystanie/obciążenie na poziomie 50-60%

U mnie bardzo podobnie tj. 8GB RAMu nigdy jeszcze nie przekroczyłem 50% a CPU i7 4770 maks był obciążony 70% (przy eksporcie około 70 plików w Lr do JPEG). Testu jak powyżej tj. w Ps nigdy nie robiłem. Generalnie mój sprzęcik śmiga milutko a obróbka to naprawdę przyjemność...

A... co do SSD to jest inny świat jak się przechodzi ze zwykłego HDD (w moim przypadku był to skok z SATAII).

fotoon
24-03-2014, 11:38
Też mam ten problem, że i7 4770K się oszczędza, mało kiedy podskoczy do 80%. Trochę szkoda, że np podglądy w LR mogły by się 40% szybciej wyrenderować, ale jestem na zakupie nowego chłodzenia i zobaczę jak będzie po wymianie boxowego.

sokolnik
24-03-2014, 11:39
Też mam ten problem, że i7 4770K się oszczędza, mało kiedy podskoczy do 80%. Trochę szkoda, że np podglądy w LR mogły by się 40% szybciej wyrenderować, ale jestem na zakupie nowego chłodzenia i zobaczę jak będzie po wymianie boxowego.

Będzie kręcił CPU? Mocno?

Andrzej1974
24-03-2014, 11:43

Myślisz, że nowy cooler ci cos pomoże? Hmm... wątpię... MZ boxowe sobie dobrze radzi.

fotoon
24-03-2014, 12:18
Nie będę kręcił, tylko skoro procek się oszczędza, to szukam rozwiązania, no i ten boxowy jest dla mnie za głośny (pomijam fakt, że od kilku słabszych modeli jest ten sam cooler). W ogóle sytuacja jest denerwująca, nie po to wydawałem na blaszaka 3k zł żeby sobie leciał na max 80%. Chyba, że trzeba go w jakiś unikatowy sposób zoptymalizować..

sokolnik
24-03-2014, 20:02
oto mój subwoofer (2.1 Creative Inspire M2600) od środka

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://copy.com/wyD6sIRtusBF)
Wygląd zestawu od zewnątrz (zdjęcie pożyczone z google)

źródło (http://img15.allegroimg.pl/photos/oryginal/40/77/81/04/4077810463)

Głośniki grają, bas jest - jedyne co robią co wkurza to buczenie.
Może ktoś (kto się zna) czy te głośniki można uratować czyt. pozbyć się buczenia?
Nie rozmawiajmy o jakości tych głośników, ponieważ jakość (a raczej jej brak) jest mi znana :)

Jacol
24-03-2014, 21:25
http://www.youtube.com/watch?v=2kl8AP6CoyIodłączone pod inny sprzęt również buczą ? Pod tv na wyjściu słuchawkowym ? Pod kinem domowym, tunerem/ampli albo dvd ?

sokolnik
25-03-2014, 15:26
buczą jak tylko się je włączy. Nawet jak nie są podłączone do urządzenia typu komputer albo TV

zrobiłem test (przerwałem po 10min bo nie chciało mi się czekać) CPU w programie AIDA64 (Extreme 4.20.2800 chyba ta wersja) i użycie procka cały czas 100% 3,85GHz temp 70 stopni C.
Zużycie RAM teście wyniosło około 98%.
Dziwne że jeszcze ani razu nie widziałem 3.90 GHz :/

Jacol
25-03-2014, 15:35
Pisałem o tym już wcześniej, że inne taktowanie osiąga procesor gdy program obciąża tylko jeden rdzeń, a inne gdy wszystkie 4.
Masz tu tabelę:

http://www.intel.com/support/processors/corei7/sb/CS-032279.htm

sokolnik
25-03-2014, 15:39
dzięki! no to teraz "problemu" nie ma :)

ASAHI
25-03-2014, 23:16
Głośniki buczą bo zapewne wzmacniacz jest tak słabej jakości że sam się wzbudza i brzęczy. Masz 2 opcje: 1 - zrobić nowy wzmacniacz na zamówienie, 2 - wywalić te głośniki i kupić coś porządnego.

sokolnik
25-03-2014, 23:32
Głośniki buczą bo zapewne wzmacniacz jest tak słabej jakości że sam się wzbudza i brzęczy. Masz 2 opcje: 1 - zrobić nowy wzmacniacz na zamówienie, 2 - wywalić te głośniki i kupić coś porządnego.

2 opcja wygrała

ars
14-05-2014, 10:19
Koledzy...? Może ktoś ma doświadczenie jakieś porównawcze praktyczne w kwestii pracy na LR czy PS na amdku fx 8350 względem jakiegoś starszego modelu cpu hm ? Bo siedzi mi na płycie całkiem nieźle nadal kręcący się phenomII X4 970BE. Z SSD i 16giga ramu naprawdę przyzwoicie się w lightroomie pracuje nawet, ale kusi mnie wymienić cpu samo, bo płyta umożliwia osadzenie tam również fx 8350. I tak się zastanawiam czy relacja phenoma2 x4 do 8350 jest na tyle in plus żeby wymienić cpu czy raczej przyrost mocy będzie nie aż tak widoczny hm ? Człowiek się zastanawia, czy samo cpu czy poczekać i zmienić za jakiś czas całość do platformy na i7 może.

Johanan
14-05-2014, 12:40
http://cpuboss.com/cpus/AMD-Phenom-II-X4-Black-970-vs-AMD-FX-8350

Greg81
06-09-2014, 16:13
Witajcie, wątek dosyć ciekawy i obszerny ale powoli skłaniam sie do własnego zestawu i tu chciałbym sie doradzić, nie ukrawam ze chciałbym się trochę wzorować na składaku kolegi sokolniku :)
A więc wstępnie

Intel Core i7-4790K
Płyta ??? (proszę o pomoc gigabyte za ~550 zł raczej nie, szukam czegoś dobrego ale tańszego, nie zamierzam podkręcać procka
SSD crucial 240mb
2x 8GB ram crucial 1600
Zasilacz corsair 550w
obudowa np zelman
Grafika w przyszłości
Windows 7 profesional 64

Andrzej1974
06-09-2014, 16:34
Nie chcesz podkręcać CPU a takowy kupujesz (K na końcu)? Hmm... dziwne. Po co przepłacać za CPU skoro nie chce się go kręcić?

Płyta? Hmm... np. MSI za 200-300 zł w zupełności wystarczy (z chipsetem Intela, który nie obsługuje kręcenia CPU np. B zamiast Z w nazwie).

System... ja brałbym Windows 8...

Grafikę (dobrą i wystarczjącą) masz w CPU. Zewnętrzna MZ zbędna.

Kurtz
06-09-2014, 16:38
Co to znaczy dobrego, ale tańszego? :)
Ja polecam Gigabyte GA-Z97X-UD3H-BK. Średniej klasy płyta, z sensownym osprzętem, która powinna posłużyć ładnych parę lat ( To wersja BK, więc tym bardziej ). Trzeba tylko kupić najnowszą rewizję ( 1.1 chyba teraz ).
SSD - Kupując sensowną płytę z M.2 polecam kupić podpinany pod M.2 SSD - prędkość spora, a sloty SATA zostają.
Zasilacz corsair, ale jaki? Jaką planujesz grafikę?

Nie chcesz podkręcać CPU a takowy kupujesz (K na końcu)? Hmm... dziwne. Po co przepłacać za CPU skoro nie chce się go kręcić?
Zorientuj się co to za procesor i jakie ma parametry. To bardzo dobry wybór, nawet bez OC.

Płyta? Hmm... np. MSI za 200-300 zł w zupełności wystarczy (z chipsetem Intela, który nie obsługuje kręcenia CPU np. B zamiast Z w nazwie).
Jaka jest definicja "w zupełności wystarczy" ? Mi by nie wystarczyło.

Moim zdaniem, w tej chwili najlepszym wyborem, jeżeli chodzi o wyposażenie i możliwości, jest chipset Z97. Ewentualnie można rozważyć H97, jako tańszą, ale gorzej wyposażoną alternatywę.

Jedynie tu się zgodzę.

Do czego wystarczającą? Pamiętajcie, żeby nie mierzyć innych swoją miarą.

Greg81
06-09-2014, 16:46

Z "k " cena jest ta sama, a w stosunku do wersji 4770 jest już fabrycznie podkrecony do 4 GHZ, co do Windowsa to do 8 nie mam przekonania, tak naprawdę to w czym mnie ograniczy 7 , grafika to odległy temat , wiem o tym że jest w procku.

sokolnik
06-09-2014, 16:51
Witajcie, wątek dosyć ciekawy i obszerny ale powoli skłaniam sie do własnego zestawu i tu chciałbym sie doradzić, nie ukrawam ze chciałbym się trochę wzorować na składaku kolegi sokolniku :)
A więc wstępnie

Intel Core i7-4790K
Płyta ??? (proszę o pomoc gigabyte za ~550 zł raczej nie, szukam czegoś dobrego ale tańszego, nie zamierzam podkręcać procka
SSD crucial 240mb
2x 8GB ram crucial 1600
Zasilacz corsair 550w
obudowa np zelman
Grafika w przyszłości
Windows 7 profesional 64

ooo dzięki Grzesilla :)

to ja się wypowiem :)

po pół roku (kupowałem kompa jakoś marzec/kwiecień)... Nie kupuj i7 4770K tylko ten i7 (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/intel-core-i7-4790k-test/strona/22354.html) :)

Ram - na początek wystarczy 8 gb...

SSD - 240mb to zdecydowanie za mało :) bierz 240 gb na system :)

GonzoG
06-09-2014, 17:04
A więc wstępnie

Intel Core i7-4790K
SSD crucial 240mb
2x 8GB ram crucial 1600
Zasilacz corsair 550w
obudowa np zelman
Grafika w przyszłości
Windows 7 profesional 64

j.w.
Skoro nie chcesz taktować CPU, to branie wersji "K" jest tylko wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Płyta gówna - wyborów jest dużo:
MSI, Gigabyte, AsRock - jedno ważne pytanie - obudową będzie na pełną ATX, czy mniejszą płytę ??
Pod i7-4970 zalecany chipset Z97

Dysk SSD - Cruciam MX100 512 GB - jest spora różnica w prędkości zapisu i odczytu wielowątkowego między tymi dwoma dyskami. Ma to bardzo duże znaczenie gdy będzie to dysk systemowy.
Oprócz tego jeszcze jakiś zwykły dysk. Szkoda męczyć SSD maglowaniem setek GiB przez niego. Lepiej używać go tylko pod to co potrzebuje dużej prędkości.

System - polecam W 8.1. Może i jest uciążliwy w poruszaniu się po nim, ale jest trochę szybszy od 7-ki.
Jeśli chodzi o W7, to nie ma sensu dopłacać do "Pro" jeśli nie potrzebujesz zaawansowanych funkcji pracy w sieci.

SSD - Kupując sensowną płytę z M.2 polecam kupić podpinany pod M.2 SSD - prędkość spora, a sloty SATA zostają.

I po co martwić się o brak slotów SATA, skoro większość płyt ma ich przynajmniej 6...
A kontroler SATA na PCI-E to koszt paru zł i masz kolejne 4 porty...

Zorientuj się co to za procesor i jakie ma parametry. To bardzo dobry wybór, nawet bez OC.

i7-4790 z odblokowanym licznikiem, za co dopłaca się przynajmniej 150zł. Czyli płaci się za możliwość taktowania, czego Grzesiulla wyraźnie nie chce.

Greg81
06-09-2014, 17:09
ooo dzięki Grzesilla :)

to ja się wypowiem :)

po pół roku (kupowałem kompa jakoś marzec/kwiecień)... Nie kupuj i7 4770K tylko ten i7 (http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/intel-core-i7-4790k-test/strona/22354.html) :)

Ram - na początek wystarczy 8 gb...

SSD - 240mb to zdecydowanie za mało :) bierz 240 gb na system :)

Sokolnik jak jeszcze raz popatrzysz na spis to właśnie i7 4490 mam na oku :)
a co do SSD to nie wystarczy na początek sam ssd240 mb ,mam przenośny 1 TB usb3.0 ?
A jak już się Odezwałeś to Napisz mi o necu- spostrzeżenia jeśli nie tu to na PW

Co by sprecyzować - nie przeszkadza mi to że płyta bedzie miała możliwość podkrecania ale pod warunkiem że bedzie w podobnej cenie, gdyż i tak procesor wziąłem na wyrost fabrycznie podkręcony i jak na parametry w dobrej cenie.

sokolnik
06-09-2014, 17:32
Monitor hmm nie mam za bardzo porównania do innych monitorów. Wcześniej miałem laptopa...świeciły jak latarnie morskie he nec świeci całkiem fajnie. Czasami widać takie latające paski ale to mi nie przeszkadza.

Kurtz
06-09-2014, 19:28
j.w.
Skoro nie chcesz taktować CPU, to branie wersji "K" jest tylko wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

A fakt, że i7-4790 ma taktowanie o 0.4GHz mniejsze to już nie ma znaczenia? Bierz K, warto.

I po co martwić się o brak slotów SATA, skoro większość płyt ma ich przynajmniej 6...
A kontroler SATA na PCI-E to koszt paru zł i masz kolejne 4 porty...

A patrzyłeś kiedyś na wydajność tych kontrolerów za "parę PLN" ?
Ilość sensownych portów zazwyczaj zależny jest od chipsetu. Kontrolery na mobo często nie nadają się do pracy z szybszymi dyskami.
Niemniej jednak M.2 ma do zaoferowania prędkości sporo większe niż SATA i pozwoli lepiej wykorzystać odpowiedni dysk SSD.

i7-4790 z odblokowanym licznikiem, za co dopłaca się przynajmniej 150zł. Czyli płaci się za możliwość taktowania, czego Grzesiulla wyraźnie nie chce.
Jak wspomniałem, płaci się te 150PLN za 0.4GHz, czyli circa 10% wydajności tego procka. Ja uważam, że warto

ssd240 mb
Myślę, że chcialeś napisać 240GB ;) Pomyśl o dysku na M.2.

Andrzej1974
06-09-2014, 19:35

Hmm... możesz jaśniej? Nie powiesz mi chyba, zę ten CPU sięnie podkręca? Klik (http://pclab.pl/news58326.html).

Jaka jest definicja "w zupełności wystarczy" ? Mi by nie wystarczyło.

No widzisz, a mi w zupełności wystarcza... ;-)

Do czego wystarczającą? Pamiętajcie, żeby nie mierzyć innych swoją miarą.

Niekt nikogo nie mierzy żadną miarą. Dawniej karta graficzna była wręcz niezbędna ale dzisiaj, przy nowych CPU Intela, można spokojnie się bez niej obejść. Tym bardziej, że dobre grafiki swoje kosztują...

GonzoG
06-09-2014, 19:40
A fakt, że i7-4790 ma taktowanie o 0.4GHz mniejsze to już nie ma znaczenia? Bierz K, warto.

A no fakt... daje to niesamowite 1-2% wzrostu wydajności...

A patrzyłeś kiedyś na wydajność tych kontrolerów za "parę PLN" ?
Ilość sensownych portów zazwyczaj zależny jest od chipsetu. Kontrolery na mobo często nie nadają się do pracy z szybszymi dyskami.
Niemniej jednak M.2 ma do zaoferowania prędkości sporo większe niż SATA i pozwoli lepiej wykorzystać odpowiedni dysk SSD.

A możesz mi powiedzieć, skąd te super prędkości, jeśli dyski M.2 są w 90% na interfejsie SATA3 ??
Tylko inaczej się nazywa wtyczka.

Kurtz
06-09-2014, 20:03
A no fakt... daje to niesamowite 1-2% wzrostu wydajności...
Może ja znam inną matematykę, ale wzrost z 3.6GHz do 4.0GHz to jest to z grubsza 11.(1)% mocy obliczeniowej procesora. Licząc jedynie prędkość turbo to jest to 10%.

A możesz mi powiedzieć, skąd te super prędkości, jeśli dyski M.2 są w 90% na interfejsie SATA3 ??
Tylko inaczej się nazywa wtyczka.
Może stąd, że nie trzeba kupować czegoś z tych "90"% ?
Zawsze jest to możliwość upgrade, szczególnie biorąc pod uwagę, że szybkich dysków na M.2 będzie coraz więcej.

Hmm... możesz jaśniej? Nie powiesz mi chyba, zę ten CPU sięnie podkręca?
Chodziło mi o to, że nawet nie podkręcając procesora ( a może szczególnie? ) jest to świetny wybór, bo daje standardowo 4.0-4.4GHz z możliwością dalszego OC.

Niekt nikogo nie mierzy żadną miarą. Dawniej karta graficzna była wręcz niezbędna ale dzisiaj, przy nowych CPU Intela, można spokojnie się bez niej obejść. Tym bardziej, że dobre grafiki swoje kosztują...
To, że Ty możesz się obejść, nie znaczy, że ogólnie można się obejść. Karty graficzne są dobre w specyficznych obliczeniach i jeżeli programy wykorzystują moc karty graficznej do obliczeń, różnica w prędkości może być znaczna. Wszelkie zastosowania związane z poważną grafiką 3D wymagają znacznie więcej mocy niż karta zintegrowana może zaoferować.

sokolnik
06-09-2014, 21:50
Jaka karta jest potrzebna do komfortowego obrabiania filmów z D7100/D610?
Co jest ważne w karcie graficznej przeznaczonej do obróbki foto? A co jest potrzebne do gier?
Bity? Ilość pamięci ram na karcie?
Kolega chce kupić sobie kartę do gier, a ja tu myślę że może tez Bym kupił z przeznaczeniem gry/obróbka filmów (amatorsko)

Andrzej1974
06-09-2014, 21:53
Do specyficznych zastosowań dedykowana karta graficzna ok. Ale dla zwykłego Kowalskiego jest w 99% zbędna bo spokojnie wystarcza ta w CPU.

Kyle
06-09-2014, 22:22
... pod warunkiem, że Kowalski nie gra.

GonzoG
06-09-2014, 22:28
Może ja znam inną matematykę, ale wzrost z 3.6GHz do 4.0GHz to jest to z grubsza 11.(1)% mocy obliczeniowej procesora. Licząc jedynie prędkość turbo to jest to 10%.

Najwyraźniej nie rozróżniasz taktowania procesora i mocy obliczeniowej...
Ale przecież nikt nie wymaga świadomości tego co się wygaduje w internecie...

Starszy 4770K, nie dość, że 15% wolniejszy, to jeszcze ze starym jądrem ma osiągi 10-15% słabsze, gdzie główną różnicą jest właśnie nowe jądro.
Różnica między w osiągach 4790 i 4790K jest marginalna.

Może stąd, że nie trzeba kupować czegoś z tych "90"% ?
Zawsze jest to możliwość upgrade, szczególnie biorąc pod uwagę, że szybkich dysków na M.2 będzie coraz więcej.

Dyski są SATA, albo PCI Express - M.2 to tylko wtyczka... jaki sens płacenia 15-20% więcej za to samo tylko z inną wtyczką ??

BTW, najtańszy PCI Express 256 GB (Plextor M6e) to jakies 1000zł... 512GB to ok 2000zł...
Nie mówiąc już, że przy wielu płytach będzie problem z montażem, bo są to gołe płytki, a gniazda M.2 na wielu są płytach usytuowane identycznie co SATA... czyli teraz jeszcze trzeba jeszcze specjalnie szukać płyty.

GonzoG
06-09-2014, 22:38
Jaka karta jest potrzebna do komfortowego obrabiania filmów z D7100/D610?
Co jest ważne w karcie graficznej przeznaczonej do obróbki foto? A co jest potrzebne do gier?
Bity? Ilość pamięci ram na karcie?
Kolega chce kupić sobie kartę do gier, a ja tu myślę że może tez Bym kupił z przeznaczeniem gry/obróbka filmów (amatorsko)

Do zdjęć dodatkowa karta będzie zbędna. ACR i LR nie wykorzystują zupełnie możliwości kart.

Do filmów - w zależności od tego jak mocna krata - przy 4790 możesz zyskać od 10% do ponad 2x większej mocy przy renderingu wideo.

Sensownym zakupem będzie karta z wyjście Display Port i przynajmniej coś z GF GTX 660 albo ATI R270 lub lepsze (koszt od ok 700zł, ale zapewnią już skrócenie czasu renderowania wideo o 1/3-1/2).
To wideo ważna jest ilość i wydajność procesorów strumieniowych (rdzeni CUDA w nVidii, w ATI często oznaczane jako "SP").

Do gier ważna ogólna moc karty.

Kurtz
06-09-2014, 23:07
Najwyraźniej nie rozróżniasz taktowania procesora i mocy obliczeniowej...
Ale przecież nikt nie wymaga świadomości tego co się wygaduje w internecie...

Starszy 4770K, nie dość, że 15% wolniejszy, to jeszcze ze starym jądrem ma osiągi 10-15% słabsze, gdzie główną różnicą jest właśnie nowe jądro.
Różnica między w osiągach 4790 i 4790K jest marginalna.

Po co osobiste wycieczki bez żadnych faktów? Rozróżniam taktowanie, wydajność procesora i sporo innych zagadnień z tematu.
Co do tego ma starszy 4770K ?
Różnica w osiągach miedzy nimi jest praktycznie taka sama jak różnica w taktowaniu. To ta sama architektura, pewnie po prostu inny bin. 10% różnicy to dla mnie nie jest mało, szczególnie, w przypadku takiej ceny. To najtańszy upgrade jaki możesz zrobić zostając w klasie sprzętu dla przeciętnego kowalskiego.

BTW, najtańszy PCI Express 256 GB (Plextor M6e) to jakies 1000zł... 512GB to ok 2000zł...
A patrzyłeś na wydajność? Bierzesz pod uwagę to, że dyski M.2 PCI Express będą bardziej popularne, po tym jak w wielu płytach z Z97 pojawiła się możliwości użycia tego? Ja tego plextora rozważam, prawdę mówiąc, tak samo jak swego czasu miałem RevoDrive.

GonzoG
06-09-2014, 23:24
A patrzyłeś na wydajność? Bierzesz pod uwagę to, że dyski M.2 PCI Express będą bardziej popularne, po tym jak w wielu płytach z Z97 pojawiła się możliwości użycia tego? Ja tego plextora rozważam, prawdę mówiąc, tak samo jak swego czasu miałem RevoDrive.

A możesz choć raz się konkretnie wyrazić...

Nakłaniasz do zakupu dysków M.2, bo są zdecydowanie szybsze od SATA i zwalania się jeden slot SATA... przy czym zdecydowana większość tych dysków to dyski SATA
Później twierdzi, że dlatego że mają potencjał - jaki ??
A teraz jeszcze piszesz, że wręcz trzeba kupić taki dysk, bo za rok może będzie popularny... PO CO ??

Po co kupować dysk M.2 ?? który jest droższy od identycznego SATA o 10-20% albo który jest 3x droższy od dysku SATA i 20% szybszy... ??

Kurtz
07-09-2014, 00:42
Nie rozumiesz, bo nie rozróżniasz 2 problemów. Sensu posiadania płyty z M.2 oraz kupowania dysku SSD na M.2.
Moim zdaniem, opłaca się kupić płytę z M.2, bo wygląda to na przyszłościową opcję. Dysk SSD na M.2 - czemu nie, o ile cena nie powali na kolana... :]

GonzoG
07-09-2014, 00:48
Nie rozumiesz, bo nie rozróżniasz 2 problemów. Sensu posiadania płyty z M.2 oraz kupowania dysku SSD na M.2.

Ja tylko czytam co piszesz:

Wychodzi na to, że nie wiesz co polecasz.

Moim zdaniem, opłaca się kupić płytę z M.2, bo wygląda to na przyszłościową opcję. Dysk SSD na M.2 - czemu nie, o ile cena nie powali na kolana... :]

Nigdzie nie negowałem zakupu płyty z gniazdem M.2.

Kurtz
07-09-2014, 01:28
Wychodzi na to, że nie wiesz co polecasz.
Niby czemu? Co w tym napisałem jest dziwnego? uważam, że zarówno kupowanie płyty z M.2 oraz SSD na M.2 ma sens. W czym problem?

Hektor
07-09-2014, 09:49
Nakłaniasz do zakupu dysków M.2, bo są zdecydowanie szybsze od SATA i zwalania się jeden slot SATA...

Nie zwalnia się, bo dany kanał obsługuje albo M.2 albo SATA.

sokolnik
07-09-2014, 13:27
Do zdjęć dodatkowa karta będzie zbędna. ACR i LR nie wykorzystują zupełnie możliwości kart.

Do filmów - w zależności od tego jak mocna krata - przy 4790 możesz zyskać od 10% do ponad 2x większej mocy przy renderingu wideo.

Sensownym zakupem będzie karta z wyjście Display Port i przynajmniej coś z GF GTX 660 albo ATI R270 lub lepsze (koszt od ok 700zł, ale zapewnią już skrócenie czasu renderowania wideo o 1/3-1/2).
To wideo ważna jest ilość i wydajność procesorów strumieniowych (rdzeni CUDA w nVidii, w ATI często oznaczane jako "SP").

Do gier ważna ogólna moc karty.

Wypatrzyłem takie 3 karty:

gtx 770 OC 2gb (http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-770-oc-2gb-ddr5-pci-e-box-84-856821.html?cid=66)

gtx 770 OC 4gb (http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-770-oc-4gb-ddr5-pci-e-box-84-863803.html?attr=250-480954)

i tu killer wg mnie :) oczywiście są lepsze karty... wiem o tym :)
gtx 780 3gb (http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-780-ghz-edition-3gb-ddr5-pci-e-box-84-919437.html?cid=66)

czy może nie warto tyle kasy inwestować i lepiej wybrać coś w stylu:
gtx 660 OC 3gb (http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-660-oc-3gb-ddr5-pci-e-box-84-1007667.html?attr=246-1611)

najbardziej do mnie przemawia gtx 770 oc 2 gb.
Ilość GB do czego jest potrzebne? Te gb karty mają wbudowane czy korzystają (zabierają) z naszego ram w PC ? Czyli jeśli mam 8gb ramu to karta która "ma" 4 gb będzie korzystać z moich 8 gb ramu czyli mi zostanie 4gb?
Nie rozumiem... :/

GonzoG
07-09-2014, 14:13
Jakie są rzeczywiste osiągi (w przyspieszaniu renderingu) poszczególnych kart nie wiem.
Podałem te 2 karty, bo takie pożyczyłem od kolegi w celu sprawdzenia jaki będzie realny wzrost szybkości renderingu, a poza tym GTX 660 to minimum nVidii z Display portem.
Obie karty skracały czas renderingu nawet o ~połowę, ale nie robiłem żadnych skomplikowanych operacji, jedynie stabilizacja + delikatne wyostrzenie i AA na 30s filmiku. W moim odczuciu GTX 660 radził sobie minimalnie lepiej od R9 270.
Przy i7-4790 i płycie z Z97 myślę, że dla osoby robiącej filmy jest to dość dobre rozwiązanie. Mocniejszych kart nie sprawdzałem, bo interesowało mnie względnie tanie rozwiązanie.

Co do RAMu karty - jest to pamięć własna. Te karty w ogóle nie używają RAMu komputera, z resztą było by to jedynie "wąskim gardłem", bo pamięć GDDR5 jest o wiele wydajniejsza od DDR3.
Natomiast programy korzystające z procesorów strumieniowych mogą (zazwyczaj to robią) korzystać z pamięci karty graficznej. W jakiej ilość jej potrzebują - nie wiem, ale podejrzewam, że przy obróbce materiału FHD nie trzeba więcej jak 2 GB. Przy grach natomiast będzie może być to mało. Gry ładują wszystkie tekstury w RAM karty graficznej, więc 2 GB przy wielu nowych grach to jest kropla...

Cichy
08-09-2014, 12:27
A więc wstępnie

Intel Core i7-4790K
SSD crucial 240mb
2x 8GB ram crucial 1600
Zasilacz corsair 550w
obudowa np zelman
Grafika w przyszłości
Windows 7 profesional 64

Upatrzyłem sobie podobny zestaw, ale mam pytanie do osób mocniej siedzących w temacie - da się tak wydajne flaki upchnąć do obudowy mini ITX ?

jazco
08-09-2014, 13:29
Upatrzyłem sobie podobny zestaw, ale mam pytanie do osób mocniej siedzących w temacie - da się tak wydajne flaki upchnąć do obudowy mini ITX ?

Evga Hadron Air, Bitfenix Prodigy, jest mnóstwo opcji.

Cichy
08-09-2014, 15:20
Dzięki. To jeszcze zapytam - czy do LR5 i PS Elementsa potrzeba 16GB Ramu, czy wystarczy 8 ? Będzie jakakolwiek różnica ?

Greg81
08-09-2014, 15:40
Znalazłem MSI H87-G43 DVI HDMI USB3.0 SATAIII pod i7 4790k - co Sądzicie?

Greg81
08-09-2014, 16:56
Lub http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97x-gaming-3-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97x-gaming-3-641682/

sokolnik
08-09-2014, 17:24
Ja mam 8 GB i nie zauważyłem by mi brakowało. Chyba za składam panoramy z 10 zdjęć w panoramę dużej rozdzielczości. To wtedy się lekko zatyka. Jak będzie mi mocno brakować to kupię ram. Teraz jest drogi to mi się nie opłaca.
Wole kupić kolejny SSD dysk niż ram. Karta graficzna tez by się przydała :-)

Andrzej1974
08-09-2014, 19:00
Dzięki. To jeszcze zapytam - czy do LR5 i PS Elementsa potrzeba 16GB Ramu, czy wystarczy 8 ? Będzie jakakolwiek różnica ?

MZ 8GB wystarczy. Szczególnie do Lr, który wykorzysta maks. 4GB (pozostałe 4GB się nudzi). ;-)

Lub http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z97x-gaming-3-z97-dualddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-ga-z97x-gaming-3-641682/

Ta płyta jest dedykowana do nowego CPU (ma chipset Z97). Ze starszymi płytami może być różnie.

Cichy
08-09-2014, 22:05
Evga Hadron Air, Bitfenix Prodigy, jest mnóstwo opcji.

Dzięki, trochę one są duże, upatrzyłem sobie Cooler Master Elite 130. Jednak mam wątpliwości, czy do tak małej obudowy da się włożyć jakiś wydajny niskoprofilowy wydajny cooler? Tutaj ktoś zmontował taki zestaw z i7-4790k i chłodzenie "wodne" - ma to sens ?

http://www.jessebandersen.com/2014/07/mini-itx-computer-geforce-gtx-780-intel.html

sokolnik
08-09-2014, 22:19
chłodzenie wodne? Jeśli nie zamierzasz podkręcać procka to uważam że to przerost formy nad treścią. Można za 200-300 zł kupić wydajny Cichy :) radiator i gitara gra :)
ja kupiłem duużą budę i nie matwie się że coś się nie zmieści... narazie nie mam karty graficznej 30cm ale może sobie kupię. O duużym radiatorze na i7 też myślę. Mając małą budę bym tych rzeczy nie zmieścił. Przemyśl dokładnie czy chcesz rozbudowywać w przyszłości swój komputer, by za rok się nie okazało że masz za mało miejsca w środku, na dysk, kartę graficzną czy lepsze chłodzenie...

Cichy
08-09-2014, 22:24
chłodzenie wodne? Jeśli nie zamierzasz podkręcać procka to uważam że to przerost formy nad treścią. Można za 200-300 zł kupić wydajny Cichy :) radiator i gitara gra :)

No właśnie tutaj normalne chłodzenie nie wejdzie niestety, a boxowy wentylator na pewno będzie za kiepski.

sokolnik
08-09-2014, 22:25
No właśnie tutaj normalne chłodzenie nie wejdzie niestety, a boxowy wentylator na pewno będzie za kiepski.

za kiepski? do czego ?

ja planuję kupić coś takiego:
NOCTUA (http://www.agito.pl/noctua-nh-u9b-se2-82-866601.html). Kupię go razem z kartą graficzną bo:
od czasu do czasu w coś będę grać
pobawię się w obrabianie filmów. Kiedy to nastąpi - nie wiem.
lub poprostu zechce mi się podkręcić proca. Teraz jadę na boxowym i nie boję się o sprzęt. Boxowy daję radę :)

GonzoG
08-09-2014, 22:41
Dzięki, trochę one są duże, upatrzyłem sobie Cooler Master Elite 130. Jednak mam wątpliwości, czy do tak małej obudowy da się włożyć jakiś wydajny niskoprofilowy wydajny cooler? Tutaj ktoś zmontował taki zestaw z i7-4790k i chłodzenie "wodne" - ma to sens ?

http://www.jessebandersen.com/2014/07/mini-itx-computer-geforce-gtx-780-intel.html

W tak małej obudowie, to najlepiej wstawić wodne, szczególnie że jest nie wiele droższe, a o wiele wydajniejsze.
Jedyny znacznie wydajniejszy od boxowego chłodzenia to Scythe Big Shuriken 2 (http://www.arest.pl/produkt/29,19,,SHURIKEN,0,0,0,,/27224/SCYTHE-BIG-SHURIKEN-2-rev-B-Intel-2011-1366-115x-775-478-AMD-754-939-940AM2-AM3-33-67-dB/)
a chłodzenie wodne to koszt ok 200zł:
Cooler Master Seidon 120V (http://www.arest.pl/produkt/Wentylatory/29,19,,,0,0,0,,/41933/System-Chlodzacy-COOLER-MASTER-Seidon-120V-Intel-2011-1366-115x-775-AMD-AM3-AM2-FM1-FM2/)

Cichy
08-09-2014, 23:14
W tak małej obudowie, to najlepiej wstawić wodne, szczególnie że jest nie wiele droższe, a o wiele wydajniejsze.
Jedyny znacznie wydajniejszy od boxowego chłodzenia to Scythe Big Shuriken 2 (http://www.arest.pl/produkt/29,19,,SHURIKEN,0,0,0,,/27224/SCYTHE-BIG-SHURIKEN-2-rev-B-Intel-2011-1366-115x-775-478-AMD-754-939-940AM2-AM3-33-67-dB/)

Dzięki, ale odpada bo się grafiki nie dołoży :)

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_chlodzenia_htpc_noctua_scythe _silverstone&strona=3

Andrzej1974
09-09-2014, 07:08
[...] a boxowy wentylator na pewno będzie za kiepski.

Bez przesady. Nie będzie za kiepski i spokojnie da radę. Mi wróżono, na tym forum, że boxowy wentylator po roku mi wysiądzie. Rok już minął i wszystko działa aż miło a nie ma dnia by komp nie chodził kilku godzin dziennie. MZ nie ma sensu wydawać Np. 500 czy 700 zł na dodatkowe chłodzenie skoro w 100% wystarcza to, które jest dołączane z procesorem. Poza tym dodatkowe wentylatory gabarytowo są większe i może być problem z ich włożeniem w obudowę.

jazco
09-09-2014, 08:11

Hadron Air ma 15L
Cooler Master 130 ma 18L
Prodigy jest faktycznie duże

Moim zdaniem chłodzenie wodne nie ma sensu bez OC. Może Noctua NH-L9i ?
Temperatury będą wysokie, ale za to będzie cicho.

Cichy
09-09-2014, 09:34
Patrzyłem w testach ta Noctua tylko niewiele lepsza od boxowego. Nic większego z wiatrakiem chyba się nie zmieści...

Kurtz
09-09-2014, 11:30
Może Noctua NH-L9i ?
To jest model którego główną cechą jest mały rozmiar. Wydajność idzie tutaj na 2, albo nawet 3 miejscu, bo kultura pracy jest ważniejsza w małym sprzęcie na biurko.

Chłodzenie wodne - ma swoje ogromne plusy, ale ma też minusy. Plusy oczywiste - ogólnie pojęta wydajność i bezwładność całego układu. Minusem jest zazwyczaj kultura pracy - przepychanie powietrza przez finy chłodnicy powoduje sporo hałasu, a ciepło trzeba odprowadzić. Większość zamkniętych zestawów chłodzących cieczą generowała sporo większy hałas niż moja Noctua NH-D14 nie dając jednocześnie powalających zysków w wydajności, dopóki wentylatory nie weszły na maksymalne obroty. Ale wtedy, hałas był już bardzo zauważalny.

Oczywiście, jak zwykle, polecam wszystkie produkty Noctua, bo na żadnym jeszcze się ni zawiodłem, a przeszło ich przez moje ręce kilka. Koszta - może dla niektórych spore, ale jak dostaje się pudełko, to od razu wiadomo za co się zapłaciło. Później, jest tylko lepiej, o ile dobrze dobrało się sprzęt do zapotrzebowania ;)

rebuz89
16-09-2014, 12:50
Witam. Też właśnie staje przed problemem wyboru komputera, tu właśnie zaczynają się schody... Co wybrać???
Pierwsze moje pytanie jaki procesor myślałem Intel i7 4770K lub i7 4790K ale znajomi mówią mi żeby brać AMD np. FX9590.
Sprawdzałem są tańsze dają podobne rezultaty w testach, chociaż nie wygrywają i są dużo bardziej prądożerne.

Na forum zawsze jak widzę to każdy bierze Intel'a, ja też bardziej skłaniam się ku i7 ale czy warto przepłacać??

komputer ma służyć głównie do obróbki zdjęć. Gry raczej nie.

GonzoG
16-09-2014, 13:10
Witam. Też właśnie staje przed problemem wyboru komputera, tu właśnie zaczynają się schody... Co wybrać???
Pierwsze moje pytanie jaki procesor myślałem Intel i7 4770K lub i7 4790K ale znajomi mówią mi żeby brać AMD np. FX9590.
Sprawdzałem są tańsze dają podobne rezultaty w testach, chociaż nie wygrywają i są dużo bardziej prądożerne.

Na forum zawsze jak widzę to każdy bierze Intel'a, ja też bardziej skłaniam się ku i7 ale czy warto przepłacać??

komputer ma służyć głównie do obróbki zdjęć. Gry raczej nie.

Brać intela.
Do AMD będzie trzeba porządnego chłodzenia, bo LR ładnie daj w kość procesorowi.
Poza tym komputer będzie znacznie głośniejszy, bo te 150W będzie jakoś musiał wywiać.

rebuz89
16-09-2014, 13:33
Dzieki GonzoG. Tak właśnie myślałem a różnice w cenie zwróci mi się po roku używania w rachunku za prąd.. ;)

A może jakieś porady co do płyty głównej? I całej reszty, bo grafikę chyba na początek będę musiał mieć z procka.
Mój budrzet to ok 4000zł tzn 800£

Kurtz
16-09-2014, 13:57
i7-4790k jest jedną z najciekawszych propozycji od intela ostatnich lat ( na równi z odblokowanymi Pentium ). Wysokie taktowanie bazowe, bardzo wysokie z turbo, nie wpieprzające masy prądu jak AMD i to wszystko w stosunkowo niewysokiej cenie, przeznaczone dla przeciętnego kowalskiego.
i7-4790K pozamiata FX-9590 podłogę, zużyje znacznie mniej prądu a co za tym idzie wygeneruje mniej ciepła. Jest droższy, ale przy częstym korzystaniu z komputera i wysokich cenach energii, ta różnica może się zwrócić dość szybko.
Płyta główna - może GA-Z97X-UD5h ? Płyty z serii UD5 są zazwyczaj wytrzymałe, lepiej radzą sobie z wysokimi temperaturami, mają mocne sekcje zasilania. Ja miałem dwie, wszystkie jeszcze pracują. Jeżeli planujesz komputer na 4-5 lat, to warto o tym pomyśleć.

GPU na początek z procka nie jest problemem.

Zasilacz, jak w wątku obok - jeżeli nie planujesz mocnej rozbudowy kompa, dużego OC to Corsair RM650 powinien spokojnie starczyć - Certyfikat 80+ Gold ( jeżeli martwisz się o rachunki za prąd i żywotność sprzętu, to kolejna rzecz o której warto pomyśleć ).

Edit:

A FX9590 to nie ten, który sprzedawany jest bez chłodzenia i zalecane jest do niego chłodzenie wodne? :)

GonzoG
16-09-2014, 14:59
A FX9590 to nie ten, który sprzedawany jest bez chłodzenia i zalecane jest do niego chłodzenie wodne? :)

Jest bez chłodzenie i jest zalecane wodne, bo przy standardowym taktowaniu i "przeciętnym" obciążeniu generuje ok 150-160W ciepła.
TDP procesora to 220W, a z takim to najtańsze wodne nawet sobie nie radzą dobrze.
i7-4790K przy standardowym taktowaniu i "przeciętnym" obciążeniu wytwarza ok 60-65W ciepła.

Różnica w cenie zużytego prądu w ciągu roku może być większa niż w cenie procesorów.
Nie wspominając już, że do tego AMD przydałoby się chłodzenie w cenie od 250-300zł. (czyli tyle co różnica cenowa).

Kurtz
16-09-2014, 15:10
H100 albo Noctua NH-D14 to tutaj praktycznie minimum. Myślę, że przy takich ilościach ciepła koszt będzie większy niż 300 PLN, bo trzeba to z obudowy odpowiednio szybko jeszcze odprowadzić.
Przy zegarze 5.0 nie dziwie się, że takie ilości ciepła generuje - podkręcają stare FXy do podobnego poziomu można zaobserwować dość podobne zachowanie, bo architektura AMD się znacząco nie zmieniła, tylko FXy mają podbite taktowania, żeby nadrabiać braki.

Moim zdaniem FX9590 nie jest w żadnym stopniu atrakcyjny. Przy cenie ok 950PLN, całość wyjdzie drożej niż i7-4790K, a będzie mniej wydajna. Policzmy mocną płytę ( przy 220W sekcja zasilania musi być na prawdę dobra i chłodzona, a płyta przemyślana ), chłodzenie wodne zintegrowane coś pokroju H100, dodatkowe wentylatory i mamy spokojnie 100-200PLN różnicy, znacznie głośniejszy sprzęt, żrący więcej prądu, mocniej grzejący. Sprzęt dla bardzo bardzo mocno "zaangażowanych" fanów AMD...

adrian
16-09-2014, 16:20
H100

Mam, bardzo polecam. Można na nim zamontować jakieś ciche wentyle (np. seria ULN z noctuy) i będzie bardzo dobrze!

Kurtz
16-09-2014, 20:50
Mam, bardzo polecam. Można na nim zamontować jakieś ciche wentyle (np. seria ULN z noctuy) i będzie bardzo dobrze!

Zapomniałeś dodać, że:
- chodnica jest co najmniej sporawa
- wentylatory muszą mieć spore ciśnienie statyczne
- Żeby zrównać się z Noctua NH-D14 przy średnim/większym OC trzeba bardzo szybkie wentylatory ( najlepiej 4 )
- Dopiero przy bardzo mocnym OC widać różnicę na plus względem wymienionej Noctuy, ze względu właśnie na parametry wody. Okupujemy to jednak bardzo dużym hałasem, bo wentlatory muszą chodzić na 1.5-2k RPM+.

Testowałem H100 oraz NH-D14 na i7-920 oraz Phenomie x6 1100T ( albo 1055T ? Pamięć zwodna, ale OC obydwu było do 4.2GHz ) i woda zawsze była głośniejsza przy takich odrobinę lepszych i ( czasem ) gorszych wynikach od powietrza. To dość naturalne - o ile NH-D14 jest w stanie odprowadzić ciepło z radiatora, to ma ono do pokonania krótszą drogę ( procesor-powietrze), oraz przekazywane jest lepiej ( heatpipe ). Dopiero kiedy chłodzenie powietrzem dochodzi do kresu swoich możliwości, to wyjący na wentylatorach 2k RPM H100 pokazuje pazur.
Woda ma inną charakterystykę i nie do wszystkiego jest potrzebna. W chłodzeniu z obiegiem zamkniętym, mamy wydajność chłodzenia nieporównywalnie niższą w stosunku do prawdziwego chłodzenia wodą. Jedyną zaletą takich rozwiązań jest to, że nie są bardzo podatne na przewiewność obudowy, odprowadzają ciepło z radiatora wprost za obudowę, mają inną bezwładność, oraz, są w stanie pociągnąć OC o krok dalej, przy odpowiedniej ilości wentylatorów. Radiatory mają za to inną zaletę - wymuszają większy ruch powietrza dookoła procesora - sekcja zasilania, RAM, etc.

Ogólnie - nie polecam nikomu H100. ;) H110 nie miałem nigdy w rękach, więc nie wypowiem się, ale filozofia ta sama, a cena za wysoka, dla przeciętnego użytkownika. Chyba, że podkręcacie, ale wtedy, nie ciche wentylatory Noctua, tylko mocne wentylatory Noctua ;)

Edit:

Żeby nie było nieporozumienia - H100 spełni swoje zadanie, ale jego cena jest dość wygórowana i znaczna większość, na pewno powyżej 95% osób na tym forum nie skorzysta z możliwości które to chłodzenie daje. Ogólnie, przy trendzie zmniejszania TDP procesorów po "tej lepszej, niebieskiej stronie mocy" produkty jak Corsair H100 stają się odrobinę reliktami. To dzięki AMD odzyskują sens istnienia, aczkolwiek, nie do końca jestem przekonany czy to dobrze... ;)

Hektor
17-09-2014, 07:32
Kurtz: "i7-4790k jest jedną z najciekawszych propozycji od intela ostatnich lat ( na równi z odblokowanymi Pentium ). Wysokie taktowanie bazowe, bardzo wysokie z turbo [...]"

Powiedziałbym wręcz, że taktowanie w trybie Turbo jest, proporcjonalnie, zaskakująco niskie.

adrian
17-09-2014, 07:38
Co prawda mam i5 2500K, ale:
- podkręcony na 4.5GHz
- chłodzony H100 podczepionej na górze obudowy, chłodzą go dwa średniej jakości wentyle (póki co) i temperatury są całkiem okej!

Poniżej screenshot zrobiony po godzinie od włączenia 100% obciążenia na każdy rdzeń:

źródło (https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/393644_313749968643684_1984725276_n.jpg?oh=ba89aa9 dcfb9f142926ed18654573217&oe=54864A98)

wunat
17-09-2014, 08:53
Jakie napiecie?

adrian
17-09-2014, 09:23
Jakie napiecie?

Żebym ja to pamiętał...

Kurtz
17-09-2014, 10:59
Powiedziałbym wręcz, że taktowanie w trybie Turbo jest, proporcjonalnie, zaskakująco niskie.

Proporcjonalnie do?
4.4GHz w Turbo, które na większości płyt można ustawić na stałe to jest całkiem sporo. To, że jest to tylko 10% z 4.0GHz to mi nie robi różnicy - w końcu to jest wysoka poprzeczka. To najmocniejszy procesor na mainstreamowej podstawce, 4.4GHz dla przeciętnego kowalskiego który nie wie co to OC. Gdyby Intel dał ~5.0GHz musiałby bardzo bardoz mocno zaatakować w linii dla pro/entuzjastów, żeby nie zaniedbać tego rynku.

@Adrian

A skąd jest brany ten pomiar temperatury CPU? To jakaś średnia rdzeni, czy z pojedynczego czujnika temperatury? Możesz pokazać pomiar temperatury per rdzeń pod obciążeniem? Czym generujesz obciążenie?
i5-2500K kręcił się świetnie i grzał nieporównywalnie mniej od mojego starego i7-920 ( ogólnie poprzedniej generacji )

adrian
17-09-2014, 11:55
@Adrian

A skąd jest brany ten pomiar temperatury CPU? To jakaś średnia rdzeni, czy z pojedynczego czujnika temperatury? Możesz pokazać pomiar temperatury per rdzeń pod obciążeniem? Czym generujesz obciążenie?
i5-2500K kręcił się świetnie i grzał nieporównywalnie mniej od mojego starego i7-920 ( ogólnie poprzedniej generacji )

Pomiar jest brany prawdopodobnie z płyty, czyta to jakiś soft, który zainstalowałem do testów. Generalnie przy takim samym obciążeniu na boxowym "chłodzeniu" procek doszedł błyskawicznie do 95 stopnii i po prostu twardo wyłączyłem kompa, bo się bałem, że pójdzie z dymem.

Obciążenie generowałem za pomocą komendy 'yes' w OS X - po jednej dla każdego rdzenia:
yes > /dev/null & yes > /dev/null & yes > /dev/null & yes > /dev/null &

Kurtz
17-09-2014, 12:12
yes nie jest dobrym narzędziem do burntestów. Obciąża niewiele części procesora. Odpal sobie prime95, na odpowiednim teście (jeżeli jest na osx ;P ) i zobacz jaka wtedy będzie temperatura.
4.5GHz to już "trochę" podbite Vcore, więc box nie miał tutaj szans wytrzymać.

adrian
17-09-2014, 12:31
yes nie jest dobrym narzędziem do burntestów. Obciąża niewiele części procesora. Odpal sobie prime95, na odpowiednim teście (jeżeli jest na osx ;P ) i zobacz jaka wtedy będzie temperatura.
4.5GHz to już "trochę" podbite Vcore, więc box nie miał tutaj szans wytrzymać.

Nie wczytywałem się w to, co 'yes' potrafi, ale niech będzie ;-)
Natomiast to co chciałem powiedzieć, to to, że H100 zmiażdżył boxa, dosłownie. Te same narzędzia i metody testowania, ja boxowym dałoby się wodę ugotować, H100 - elegancka temperatura.

Kurtz
17-09-2014, 13:31
Jasne. Prawie Każdy cooler powyżej tych ~60PLN jest lepszy od boxa przy OC. Przy chłodzeniu topowym dramatyczne różnice są jak najbardziej oczekiwane ;)

adrian
17-09-2014, 14:57
Jasne. Prawie Każdy cooler powyżej tych ~60PLN jest lepszy od boxa przy OC. Przy chłodzeniu topowym dramatyczne różnice są jak najbardziej oczekiwane ;)

Na pewno! :)

Dune
20-09-2014, 20:22
Zamierzam kupić kompa opartego na procesorze i5-4690. Jaką polecilibyście do niego płytę główną.

Komputer stacjonarny wykorzystuję do oglądania i obróbki zdjęć (PS i CNX), nie będę montował karty graficznej.

wasilewk
20-09-2014, 21:08
Zamierzam kupić kompa opartego na procesorze i5-4690. Jaką polecilibyście do niego płytę główną.

Komputer stacjonarny wykorzystuję do oglądania i obróbki zdjęć (PS i CNX), nie będę montował karty graficznej.

1. Jak się za coś brać - to tak żeby był efekt (trzeba przygotować trochę kasy).
2. Poniżej i7-4770K bym nie schodził.
3 Jeśli nie montujesz karty graficznej (np. GTX-750), to po co w ogóle to przedsięwzięcie ?
4. Płyta główna: najszybsza: ASUS, najbardziej stabilna: GIGABYTE.

Pzdr.

GonzoG
20-09-2014, 21:37

Karty graficznej nie trzeba.
Z płyt głównych polecane teraz są na chipsecie Z97.

1. Jak się za coś brać - to tak żeby był efekt (trzeba przygotować trochę kasy).
2. Poniżej i7-4770K bym nie schodził.
3 Jeśli nie montujesz karty graficznej (np. GTX-750), to po co w ogóle to przedsięwzięcie ?
4. Płyta główna: najszybsza: ASUS, najbardziej stabilna: GIGABYTE.

Pzdr.
Tak samo, jak bez D4s i najdroższych szkieł Nikona nie da się już zdjęć robić.

sokolnik
20-09-2014, 21:40
Płyta główna gigabyte. Martw się SSD i ramem :-)

wasilewk
20-09-2014, 21:41
Karty graficznej nie trzeba.

Tak samo, jak bez D4s i najdroższych szkieł Nikona nie da się już zdjęć robić.

Można kupić D65 i bawić się w chemię... ...tylko po co ?

(Ładować pieniądze w coś, co JPG z D800 nie może obrobić) :(

Dałem przykład mojego kompa, który ma już 2 lata i obrabiam JPG z D700. Nowszy sprzęt, to już chore pieniądze a D810 nie planuję.

Pzdr.

Dune
20-09-2014, 21:51
Dzięki za odzew.

Różnica będzie w stosunku do tego co mam obecnie piorunująca :-)

Myślałem o SSD Plextora M6S (nie wiem czy 128 GB czy niezbędny będzie 256 ?). W planach mam 8GB RAM 1600 Hz, czy tutaj też mam na coś zwrócić uwagę ? sądziłem, że stawka jest w tej dziedzinie wyrównana.

wasilewk
20-09-2014, 21:54
RAM jest stosunkowo tani, SSD to standard (przynajmniej na system) - no i ja chwalę Windows 8.1, bo uruchamia się 10-razy szybciej od XP i sam sterowniki uzupełnia.

Pzdr.

Kurtz
20-09-2014, 22:35
Czy jest gdzieś potwierdzenie, najlepiej w formie sensownych testów, że LR/PS/CNX potrafi wykorzystać GPU przy obróbce w stopniu większym niż 5-10% ?
Jeżeli nie, to GPU można odpuścić i skupić się na lepszym CPU - i7-4790K.

Sugeruję SSD jednak 256GB. Może Plextor M6E ? ;) Na pewno z dobrą płytą wydajność będzie świetna.

RAM 8GB - trochę mało. 1600MHz - ok, ale jakie timingi? Popatrz na coś pokroju CL7. Nie wiem ile da to na nowej platformie, ale różnice cenowe nie powinny być duże. Pamiętaj, że kupując kości o większym taktowaniu, zawsze możesz je ustawić na mniejsze i zazwyczaj masz wtedy dość niskie timingi.

Jeżeli chcesz kupować GPU, to poczekaj na serię GTX 9xx. Z tego co widać na testach, będzie świetna w kategorii power/performance.

Dune
20-09-2014, 23:17
Dzięki. I7-4790K kusi parametrami ;-)

GonzoG
21-09-2014, 00:21
LR w ogóle nie korzysta z karty graficznej.
PS wykorzystuje, ale odczujesz to dopiero przy bardziej skomplikowanych efektach.

CNX - nie wiem, ale w VNX nie zauważyłem różnic.

Co do RAMu - do większości starczy 8 GB, aktualnie przy LR nawet 6GB nie trzeba dla całego systemu.
PS CS/CC wykorzysta dopiero przy pracy na większej ilości zdjęć na raz, albo jak składasz wieksze panoramy.
Nie mniej lepiej kupić od razu 16GB, RAM nie jest drogi.
1600MHz CL10 starczy spokojnie. Przy CL 8 nie zauważyłem różnic w działaniu.

natomiast między i5-4690K i i7-4790 (bez K)jest wyraźna różnica.

Kurtz
21-09-2014, 07:45
Co do RAMu - do większości starczy 8 GB, aktualnie przy LR nawet 6GB nie trzeba dla całego systemu.
PS CS/CC wykorzysta dopiero przy pracy na większej ilości zdjęć na raz, albo jak składasz wieksze panoramy.

Wystarczy więcej warstw i już pamięć operacyjna znika w zastraszającym tempie. Dodaj do tego kilka okien przeglądarki, odtwarzacz muzyki, komunikator, antywirusa, etc i 8 GB przy pracy ze zdjęciami może być mało.

malibu
21-09-2014, 09:30
8 ramu mam w kompie sprzed kilku lat... do zdjęć ze współczesnych korpusów 24/36 mp te 8 ramu nie będzie pozwalalo na komfortowa prace.

GonzoG
21-09-2014, 09:53
Wystarczy więcej warstw i już pamięć operacyjna znika w zastraszającym tempie. Dodaj do tego kilka okien przeglądarki, odtwarzacz muzyki, komunikator, antywirusa, etc i 8 GB przy pracy ze zdjęciami może być mało.

8 ramu mam w kompie sprzed kilku lat... do zdjęć ze współczesnych korpusów 24/36 mp te 8 ramu nie będzie pozwalalo na komfortowa prace.

Mam 16GB i tylko udało mi się tak zapchać RAM aby było potrzebne więcej niż 8 - robiąc panoramę z 15 zdjęć 24Mpix.
Może na kompie sprzed kilku lat mało, ale w przy W8.1 i i7-4790 wystarcza do większości zastosowań prze zdjęciach.

malibu
21-09-2014, 10:09
odpal ps,capture one, pracuj na wielu plikach jednoczesnie,używaj NIKów w miedzyczasie rób np okładke na płyte w ls, do tego dodaj pliki np z d800 i komfort pracy będzie super :) nie mówie że się nie da ale jeśli to ma być komp do roboty a nie do okazjonalnej obróbki to nie wmówisz mi że 8 ramu wystarczy a przy cenie obecnej nawet bym sie nie zastanawiał

Kurtz
21-09-2014, 10:13
Widzisz, a niektórym udaje się to na co dzień i potrzebują 16GB RAM. Z resztą, sam widziałem, jak w kilka minut obróbki RAWa z D800, z użyciem warstw 8GB RAM zrobiło się mało. Te 8GB zazwyczaj starcza, ale trzeba brać pod uwagę, że jeszcze przed wymianą komputera może nie starczać i trzeba będzie wymienić bądź dokupić kolejne kości.

Win8.1 w żaden magiczny sposób nie obniży zapotrzebowania PS na pamięć.

Andrzej1974
21-09-2014, 11:13
Ja mam "tylko" 8GB RAMu i naprawdę nie udało mi się go wykorzystać nawet w połowie (pracuję na W8.1). Fakt, że najwększe pliki, jakie obrabiałem (w Lr) pochodziły z D7100 i D610. Nie wiem, jak by to wyglądało podczas obróbki plików z D800 np. w Ps-ie.

P.S. Podczas instensywnej obróbki w tle działały różne aplikacje, żeby zajechać RAM - bez skutku. ;-)

sokolnik
21-09-2014, 11:17
i czasami brakuje ramu (w sensie widzę użycie powyżej 90% ale "mieli" dalej) podczas składania planetek z tiffów :) ale chwilę poczekać aż przemieli i gra muzyka :)

po co kupować mam kolejną kość ramu? żeby jej nigdy nie użyć podczas codziennej pracy w kompie? Kto potrzebuje 16gb lub 32gb ramu to raczej o tym wie i nie ma problemu ile kupić ramu :) tylko kupuje i używa :)

GonzoG
21-09-2014, 11:27
odpal ps,capture one, pracuj na wielu plikach jednoczesnie,używaj NIKów w miedzyczasie rób np okładke na płyte w ls, do tego dodaj pliki np z d800 i komfort pracy będzie super :) nie mówie że się nie da ale jeśli to ma być komp do roboty a nie do okazjonalnej obróbki to nie wmówisz mi że 8 ramu wystarczy a przy cenie obecnej nawet bym sie nie zastanawiał

A możesz mi powiedzieć, jak Ty to robisz, że potrafisz pracować na 5 aplikacjach równocześnie ??
Może czas pomyśleć nad lepszą organizacją pracy... bo w ten sposób to więcej czasu tracisz na połączanie się między aplikacjami niż na obróbkę zdjęć.

Wybacz, ale normalny człowiek, na jednym komputerze, nawet z 2 monitorami nie jest w stanie robić więcej jak 2-3 rzeczy naraz. To jedna sprawa, a druga - coś się tak zawziął na tego D800... ktoś ci go na nogę rzucił ??

Import plików do LR nie potrzebuje więcej jak 10% RAW, a generowanie podglądów 1:1 z D610 w 3 potokach równocześnie (najwydajniejsze czasowo przy LR 5.6 i i7-4790) zużywa aż 2 GB RAM... no i 110% procesora, więc nie da się nic więcej robić.

malibu
21-09-2014, 12:37
może mam workflow poprostu zły ale w capture one służy mi do wywoływania rawów nie robię tego pojedynczo ale po ok 20-30 plików z tej samej lokalizacji jeden raw wywołuje zazwyczaj w 2-3 wersjach i pózniej to łącze w ps na warstwach/maskach nie mam czasu pieścić się pojedynczo z każdym rawem, w ps używam czasem NIKów color efex pro, vivezy, silver efex pro i one potrafią zjadać dużo ramu, W tle słucham muzyki z przeglądarki, robię beckup gotowego materiału na copy/serwer ftp - robię mnóstwo różnych rzeczy. Nie widzę naprawdę sensu oszczędzania na ramie, tak samo jak od dawna nie wyobrażam sobie pracy bez dysku ssd. Wiem że mógłbym nastawić wywoływarkę rawów i w tym czasie pójść na kawę wrócić itp ale to komputer jest dla mnie a nie ja dla komputera -mówię o komfortowej pracy.

Dune
21-09-2014, 13:28
Jak sądzicie, jaka może być różnica w wydajności między i5-4690 a i7-4790k (bez podkręcenia) przy pracy na pliku z matrycy 36mp przy zastosowaniu w PS-ie np. filtra NIK Silverefex Pro 2- 10-15 % ?

Pytam, ponieważ przewaga tego drugiego wydaje się być oczywista, jednak dla osoby, która nie obrabia jednocześnie większej ilości plików, różnica w czasie wykonania zadania rzędu 1-2 s nie miałaby takiego znaczenia.

Kurtz
21-09-2014, 13:55
To ta sama architektura, więc różnicę wydajności obciążenia jednowątkowego ( jeden rdzeń ) można z grubsza sprowadzić do różnic w taktowaniu, czyli ok 15%.
Przy obciążeniach wielowątkowych i7 będzie "uciekał" jeszcze bardziej ze względu na HT. Pewne różnice może jeszcze powodować większe cache w przypadku i7, ale to już bardziej skomplikowany temat. Ten i7 to całkiem fajna propozycja cenowa i o te 15% bardziej przyszłościowa ;)

Jeżeli filtry które wykorzystujesz pracują w więcej niż jednym wątku, wtedy i7 może dawać jeszcze większy margines.

GonzoG
21-09-2014, 14:24
To ta sama architektura, więc różnicę wydajności obciążenia jednowątkowego ( jeden rdzeń ) można z grubsza sprowadzić do różnic w taktowaniu, czyli ok 15%.
Przy obciążeniach wielowątkowych i7 będzie "uciekał" jeszcze bardziej ze względu na HT. Pewne różnice może jeszcze powodować większe cache w przypadku i7, ale to już bardziej skomplikowany temat. Ten i7 to całkiem fajna propozycja cenowa i o te 15% bardziej przyszłościowa ;)

Jeżeli filtry które wykorzystujesz pracują w więcej niż jednym wątku, wtedy i7 może dawać jeszcze większy margines.

Tylko, że wymagających aplikacji stricte jednowątkowych już dawno nie ma.

ku6i
21-09-2014, 15:47
Tylko, że wymagających aplikacji stricte jednowątkowych już dawno nie ma.

Podziwiam optymizm i zazdroszczę. W fotografii może i tak, ale w bardziej wyspecjalizowanych dziedzinach jednowątkowość, ba! 32 bity trzymają się mocno.

Kurtz
21-09-2014, 19:42
Podziwiam optymizm i zazdroszczę. W fotografii może i tak, ale w bardziej wyspecjalizowanych dziedzinach jednowątkowość, ba! 32 bity trzymają się mocno.

W większości aplikacji foto, w większości sytuacji główne obciążenie jest na jednym wątku.
Batchowe przerabianie plików, tak, ale praca z jednym plikiem - często jednowątkowa.
Rozbicie algorytmu na kilka wątków zazwyczaj nie jest zadaniem prostym, a nawet jak jest, to wymaga przeprojektowania dużej części silnika, a czasem po prostu się nie opłaca, bo synchronizacja zjada cały zysk ( szczególnie w przypadku dość krótkich obliczeń ).

GonzoG
21-09-2014, 21:08
W większości aplikacji foto, w większości sytuacji główne obciążenie jest na jednym wątku.
Batchowe przerabianie plików, tak, ale praca z jednym plikiem - często jednowątkowa.
Rozbicie algorytmu na kilka wątków zazwyczaj nie jest zadaniem prostym, a nawet jak jest, to wymaga przeprojektowania dużej części silnika, a czasem po prostu się nie opłaca, bo synchronizacja zjada cały zysk ( szczególnie w przypadku dość krótkich obliczeń ).

LR, CNX2, VNX2, PS CS6, PS CC, cały Corel X5 i X6 - wszystko na jednym pliku pracuje wielowątkowo.

Kurtz
21-09-2014, 21:49
Photoshop - od CS6 ( jak napisałeś ), oraz, oczywiście nie wszystkie rzeczy są realizowane wielowątkowo - nie wszystkie się da. PS CC tak samo od nowszych wersji. LR - moim zdaniem dotychczas wyglądało to dość słabo.
Więc ok, masz rację, nie w większości - najpopularniejsze, nadgoniły temat.

GonzoG
22-09-2014, 00:06
W LR do 5.5 były poważne problemy z pracą wielowątkową. Bez problemów odpalałem nawet 5 eksportów równolegle. W 5.6 już 2 zajmują całe dostępne moce procesora.