Zobacz pełną wersję : Bergen/Flam
Witam!
Wybieram się do Bergen w lipcu i zastanawiam się czy ktoś był w tej okolicy i mógł mi polecić jakieś fajne miejsca do zrobienia krajobrazów, gdzie łatwo można dostać się na klif (?) fiordu itp.
foto4deg
14-05-2013, 12:57
Samochodem, czy samolotem?
Do Bergen samolotem, na miejscu możliwe że wypożyczę samochód.
foto4deg
14-05-2013, 14:27
Tu masz stronę ze spisem firm wypożyczających samochody. http://www.avinor.no/en/airport/bergen/tofromairport/Car+Rental
Oprócz Bergen (Bryggen, Kościoły, Muzeum Trądy, Stavkirken, Letnia rezydencja królewska położona nad zatoką, dom Griega, wjazd na górę Ulriken, wejście na Floyen i spacer po tamtejszych górach - piękne widoki)
możesz pojechać na Øygarden (https://www.google.no/search?client=firefox-a&hs=Kba&rls=org.mozilla:pl:official&q=%C3%98ygarden&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.46471029,d.bGE&biw=1366&bih=677&um=1&ie=UTF-8&hl=pl&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=QTCSUYn6C4a04AT3hYDQBQ) i tam na samą górę do Frohjelmo nad ocean. Po drodze są kamienne domki, i piękne widoki, jest tam też rezerwat ptaków, o zachodzie słońca lub falach nad samym oceanem nie wspominając. Napisz ile masz czasu i czy jesteś gotów na dłuższą drogę z Bergen, np 200 km?
Pobyt wyniesie ok 5 pełnych dni. Szczerze mówiąc 200km w jedną stronę tamtejszymi drogami to chyba max jaki mogę brać pod uwagę. Jeden dzień to na pewno wyprawa do Myrdal, tam kolejka do Flam i w drodze powrotnej może Voss. Dwa dni muszę też chyba liczyć na Bergen i najbliższą okolice.
foto4deg
14-05-2013, 14:58
Czyli cala wycieczka zaplanowana :) Może Trolltunga? 2,5 godziny jazdy samochodem od Bergen choć nie wiem, jak tam teraz pogoda...2 lata temu byliśmy tam pod koniec maja, śnieg+lód=zamknięte wejście. Albo Sognefjord, fakt faktem 3 godziny jazdy, ale krajobrazy pod drodze wspaniałe. Co do klifu fiordu to się nie wypowiem...
Bergen i okolice to minimum dwa dni.
No więc Bergen, wyprawa do Flam, Øygarden, może Trolltunga jak starczy czasu i słyszałem jeszcze centrum wrzosowisk 50km od Bergen. Dziękuje za pomoc :)
foto4deg
14-05-2013, 15:19
Za wiele nie pomogłem :) Spać masz gdzie?
Tak, znalazłem sobie hotel w centrum ;) Chciałem początkowo w czerwcu jechać ale z nieznanych mi przyczyn ceny wychodziło ok 50% większe.