Witam!
Wybieram się do Bergen w lipcu i zastanawiam się czy ktoś był w tej okolicy i mógł mi polecić jakieś fajne miejsca do zrobienia krajobrazów, gdzie łatwo można dostać się na klif (?) fiordu itp.
Szukaj
Witam!
Wybieram się do Bergen w lipcu i zastanawiam się czy ktoś był w tej okolicy i mógł mi polecić jakieś fajne miejsca do zrobienia krajobrazów, gdzie łatwo można dostać się na klif (?) fiordu itp.
Do Bergen samolotem, na miejscu możliwe że wypożyczę samochód.
Tu masz stronę ze spisem firm wypożyczających samochody. http://www.avinor.no/en/airport/berg...ort/Car+Rental
Oprócz Bergen (Bryggen, Kościoły, Muzeum Trądy, Stavkirken, Letnia rezydencja królewska położona nad zatoką, dom Griega, wjazd na górę Ulriken, wejście na Floyen i spacer po tamtejszych górach - piękne widoki)
możesz pojechać na Øygarden (https://www.google.no/search?client=...C4a04AT3hYDQBQ) i tam na samą górę do Frohjelmo nad ocean. Po drodze są kamienne domki, i piękne widoki, jest tam też rezerwat ptaków, o zachodzie słońca lub falach nad samym oceanem nie wspominając. Napisz ile masz czasu i czy jesteś gotów na dłuższą drogę z Bergen, np 200 km?
Ostatnio edytowane przez foto4deg ; 14-05-2013 o 14:39
Pobyt wyniesie ok 5 pełnych dni. Szczerze mówiąc 200km w jedną stronę tamtejszymi drogami to chyba max jaki mogę brać pod uwagę. Jeden dzień to na pewno wyprawa do Myrdal, tam kolejka do Flam i w drodze powrotnej może Voss. Dwa dni muszę też chyba liczyć na Bergen i najbliższą okolice.
Czyli cala wycieczka zaplanowanaMoże Trolltunga? 2,5 godziny jazdy samochodem od Bergen choć nie wiem, jak tam teraz pogoda...2 lata temu byliśmy tam pod koniec maja, śnieg+lód=zamknięte wejście. Albo Sognefjord, fakt faktem 3 godziny jazdy, ale krajobrazy pod drodze wspaniałe. Co do klifu fiordu to się nie wypowiem...
Bergen i okolice to minimum dwa dni.
No więc Bergen, wyprawa do Flam, Øygarden, może Trolltunga jak starczy czasu i słyszałem jeszcze centrum wrzosowisk 50km od Bergen. Dziękuje za pomoc![]()
Za wiele nie pomogłemSpać masz gdzie?
Tak, znalazłem sobie hotel w centrumChciałem początkowo w czerwcu jechać ale z nieznanych mi przyczyn ceny wychodziło ok 50% większe.
Skontaktuj się z nami