Zobacz pełną wersję : Jaki Pocket Wizard?
Namnożyło się tego przez ostatnie lata, a ja prawdę mówiąc nigdy do końca się tym nie interesowałem. W robocie wystarczały mi jakieś chińczyki, kabelki, fotocele czy SU-800. Podjąłem jednak decyzję o uporządkowaniu tego bajzlu i postawieniu na jeden, w miarę niezawodny system i rozwiązanie, które będzie wspólne dla poniższych:
- SB-910, SB-800
– studyjne ELFO
– plenerówki pokroju Quantuum DP
Chciałbym coś, co będzie bezproblemowo współpracowało z tym majdanem, dając synchro z krótkimi czasami i przynajmniej regulację mocy Sabin w trybie M. Ideałem byłaby dodatkowo praca w iTTL, ale nie jest to najistotniejsze.
Wybaczcie wątek, skoro mogę sobie zajrzeć na stronę PW. Nie jestem w tym szpeju tak otrzaskany, żeby informacje producenta przetłumaczyć ze 100% pewnością na swoje lakoniczne potrzeby podczas pracy. Poza tym na forum na pewno jest masa ludzi, którzy tym sprzętem pracują od lat w różnych warunkach i konfiguracjach. Informacje od Was są dla mnie ważniejsze niż zapewnienia producenta, a przy okazji zawsze można zadać „pytania pomocnicze”. ;)
dawid503
13-05-2013, 00:17
Popieram przedmówcę, sam chciałbym taki zestaw i niekoniecznie specjalnie firmy PW :)
cezarycezary
26-06-2013, 12:21
Namnożyło się tego przez ostatnie lata, a ja prawdę mówiąc nigdy do końca się tym nie interesowałem. W robocie wystarczały mi jakieś chińczyki, kabelki, fotocele czy SU-800. Podjąłem jednak decyzję o uporządkowaniu tego bajzlu i postawieniu na jeden, w miarę niezawodny system i rozwiązanie, które będzie wspólne dla poniższych:
- SB-910, SB-800
– studyjne ELFO
– plenerówki pokroju Quantuum DP
Chciałbym coś, co będzie bezproblemowo współpracowało z tym majdanem, dając synchro z krótkimi czasami i przynajmniej regulację mocy Sabin w trybie M. Ideałem byłaby dodatkowo praca w iTTL, ale nie jest to najistotniejsze.
Wybaczcie wątek, skoro mogę sobie zajrzeć na stronę PW. Nie jestem w tym szpeju tak otrzaskany, żeby informacje producenta przetłumaczyć ze 100% pewnością na swoje lakoniczne potrzeby podczas pracy. Poza tym na forum na pewno jest masa ludzi, którzy tym sprzętem pracują od lat w różnych warunkach i konfiguracjach. Informacje od Was są dla mnie ważniejsze niż zapewnienia producenta, a przy okazji zawsze można zadać „pytania pomocnicze”. ;)
Stig i jak co wybrałeś?
Przede mną podobny problem i identyczne dylematy.
Stig i jak co wybrałeś?
Przede mną podobny problem i identyczne dylematy.Wielkiego wyboru nie było. Zdecydowałem się na Pixel Kinga. Na razie jestem zadowolony. Oczywiście lampami z niego nie posterujesz w M, ale coś za coś.
cezarycezary
26-06-2013, 12:28
Wielkiego wyboru nie było. Zdecydowałem się na Pixel Kinga. Na razie jestem zadowolony.
Nie pomogłeś mi powyższą wypowiedzią...już Pocket Wizarda miałem w koszyku ;)
Coś opróćz ceny przemawia na korzyść Pixel Kinga?
Coś opróćz ceny przemawia na korzyść Pixel Kinga?Nie znam dokładnie możliwości PW i dodatków do nich, ale porównaj ceny – to powinno chyba wystarczyć. Z PK mam to, co chciałem – oprócz wspomnianej regulacji. Mam pracę w iTTL, synchro do 1/8000. Czego chcieć więcej? Za to, co musiałbym dopłacić do równie funkcjonalnego zestawu PW (nadajnik + 3 odbiorniki) mógłbym pewnie jakąś lampę spokojnie kupić.
Coś opróćz ceny przemawia na korzyść Pixel Kinga?
PK poza tym, że przekazują TTL i można synchronizować z krótkimi czasami, nie dają nic więcej.
PW FlexTT5 pod tym względem są lepsze, bo mają możliwość sterowania niektórymi lampami studyjnymi (za pomocą dodatkowych przystawek), jak i mają HyperSync - czyli opóźnienie wyzwolenia lamp studyjnych przy używaniu krótkich czasów, przez co zmniejsza powstający gradient naświetlenia.
Teraz doszły jeszcze Yongnuo YN622N, które mają sterowanie lampami TTL z poziomu nadajnika, jak i za pomocą SB-700/900/910 i SU-800, mają też funkcję "Super Sync" - coś podobnego do HyperSync z PW.
Ogólnie mają większą funkcjonalność jak PK, a dodatkowo każde urządzenie może być nadajnikiem i odbiornikiem.
Ja czekam tylko na test Super Sync'a na LightingRoumors i jeśli się okaże, że to działa, to pewnie znajdą się w moim posiadaniu.
cezarycezary
26-06-2013, 13:52
Nie znam dokładnie możliwości PW i dodatków do nich, ale porównaj ceny – to powinno chyba wystarczyć. Z PK mam to, co chciałem – oprócz wspomnianej regulacji. Mam pracę w iTTL, synchro do 1/8000. Czego chcieć więcej? Za to, co musiałbym dopłacić do równie funkcjonalnego zestawu PW (nadajnik + 3 odbiorniki) mógłbym pewnie jakąś lampę spokojnie kupić.
Synchronizacja przy krótkich czasach działa poprawnie :) ?
Trochę szkoda tego:
UWAGA. Stopka w nadajniku nie jest przeznaczona do zamontowania dodatkowej lampy błyskowej (stopka służy do zamontowania kontrolera N-iTTL).
Nie brakuje Ci tej możliwości?
Trochę szkoda tego:
UWAGA. Stopka w nadajniku nie jest przeznaczona do zamontowania dodatkowej lampy błyskowej (stopka służy do zamontowania kontrolera N-iTTL).
Nie brakuje Ci tej możliwości?
Ta informacja o kontrolerze, to jest kopia z opisu PK do Canona. W momencie gdy pojawił się PK do Nikona, była możliwość używania lampy na nadajniku.
A co do synchro z krótkimi czasami za pomocą PK jest m.in. tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=49
jak i kilka stron wcześniej.
W skrócie - jednym działa innym powstaje gradient.
cezarycezary
26-06-2013, 14:05
Ta informacja o kontrolerze, to jest kopia z opisu PK do Canona. W momencie gdy pojawił się PK do Nikona, była możliwość używania lampy na nadajniku.
A co do synchro z krótkimi czasami za pomocą PK jest m.in. tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204548&page=49
jak i kilka stron wcześniej.
W skrócie - jednym działa innym powstaje gradient.
Przy opisie Nikona też jest ;)
http://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-sterowanie/pixel-king-nikon,16234s
Przy jakich czasach pojawia się problem gradientu?
Dzięki GonzoG :)
Synchronizacja przy krótkich czasach działa poprawnie :) ?Nie zauważyłem żadnych problemów.
Trochę szkoda tego:
Nie brakuje Ci tej możliwości?Nie używam – nie miałem takiej potrzeby, więc nawet nie wiem czy to jest problem we wszystkich systemach, czy jak wspomniał GonzoG – Nikona nie dotyczy.
cezarycezary
26-06-2013, 14:33
Nie zauważyłem żadnych problemów.
Nie używam – nie miałem takiej potrzeby, więc nawet nie wiem czy to jest problem we wszystkich systemach, czy jak wspomniał GonzoG – Nikona nie dotyczy.
To może inaczej. Z jakimi najkrótszymi czasami robiłeś :) ?
Coraz poważniej myślę jednak nad PK
To może inaczej. Z jakimi najkrótszymi czasami robiłeś :) ?Tyle, ile aparat wydolił – 1/8000. :)
Przy opisie Nikona też jest ;)
http://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-sterowanie/pixel-king-nikon,16234s
Wynika to z niewiedzy ludzi w sklepie - jak pisałem, skopiowali opis z wersji z Canona i przerobili pod oznaczenia Nikona.
Witam.
Na wstępie od razu napiszę, że nie miałem do czynienia ani z Pixel Kingiem, ani z Yongnuo YN622N, więc w sumie nie mam żadnego porównania. Używam PW : Mini TT1, wrza z AC3 i 2 szt Flex TT5 i jestem bardzo zadowolony, szczególnie jeśli chodzi o HyperSync. Poza sterowaniem Sabinek w iTTL, zależało mi na wyzwalaniu lamp studyjnych z krótkimi czasami, tu PW zprawdza się bardzo dobrze. Mam w sumie ten zestaw krótko, ostatnio specjalnie testowałem wyzwalanie swoich lamp studyjnych ( Powerlux ) i z czasami nie krótszymi niż 1/1250s gradient jest minimalny, strata mocy lamp jest niezauważalna, powyżej - no cóż, nie da się uniknąć ani gradientu, ani straty mocy - bo to wynika z zasady wyzwalania lampy studyjnej z krótkimi czasami. Pragnę jednak podkreślić, że w praktyce, przy pracy z krótkimi czasami jest również nieźle i da się pracować na 1/8000 s, no chyba że ktoś fotografuje jedynie białe tła ;-).
Pozdrawiam, QuadMan.