Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Jaki Pocket Wizard?

Namnożyło się tego przez ostatnie lata, a ja prawdę mówiąc nigdy do końca się tym nie interesowałem. W robocie wystarczały mi jakieś chińczyki, kabelki, fotocele czy SU-800. Podjąłem jednak decyzję o uporządkowaniu tego bajzlu i postawieniu na jeden, w miarę niezawodny system i rozwiązanie, które będzie wspólne dla poniższych:
    - SB-910, SB-800
    – studyjne ELFO
    – plenerówki pokroju Quantuum DP

Chciałbym coś, co będzie bezproblemowo współpracowało z tym majdanem, dając synchro z krótkimi czasami i przynajmniej regulację mocy Sabin w trybie M. Ideałem byłaby dodatkowo praca w iTTL, ale nie jest to najistotniejsze.

Wybaczcie wątek, skoro mogę sobie zajrzeć na stronę PW. Nie jestem w tym szpeju tak otrzaskany, żeby informacje producenta przetłumaczyć ze 100% pewnością na swoje lakoniczne potrzeby podczas pracy. Poza tym na forum na pewno jest masa ludzi, którzy tym sprzętem pracują od lat w różnych warunkach i konfiguracjach. Informacje od Was są dla mnie ważniejsze niż zapewnienia producenta, a przy okazji zawsze można zadać „pytania pomocnicze”.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Popieram przedmówcę, sam chciałbym taki zestaw i niekoniecznie specjalnie firmy PW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Namnożyło się tego przez ostatnie lata, a ja prawdę mówiąc nigdy do końca się tym nie interesowałem. W robocie wystarczały mi jakieś chińczyki, kabelki, fotocele czy SU-800. Podjąłem jednak decyzję o uporządkowaniu tego bajzlu i postawieniu na jeden, w miarę niezawodny system i rozwiązanie, które będzie wspólne dla poniższych:
    - SB-910, SB-800
    – studyjne ELFO
    – plenerówki pokroju Quantuum DP

Chciałbym coś, co będzie bezproblemowo współpracowało z tym majdanem, dając synchro z krótkimi czasami i przynajmniej regulację mocy Sabin w trybie M. Ideałem byłaby dodatkowo praca w iTTL, ale nie jest to najistotniejsze.

Wybaczcie wątek, skoro mogę sobie zajrzeć na stronę PW. Nie jestem w tym szpeju tak otrzaskany, żeby informacje producenta przetłumaczyć ze 100% pewnością na swoje lakoniczne potrzeby podczas pracy. Poza tym na forum na pewno jest masa ludzi, którzy tym sprzętem pracują od lat w różnych warunkach i konfiguracjach. Informacje od Was są dla mnie ważniejsze niż zapewnienia producenta, a przy okazji zawsze można zadać „pytania pomocnicze”.
    Stig i jak co wybrałeś?
    Przede mną podobny problem i identyczne dylematy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezarycezary Zobacz posta
    Stig i jak co wybrałeś?
    Przede mną podobny problem i identyczne dylematy.
    Wielkiego wyboru nie było. Zdecydowałem się na Pixel Kinga. Na razie jestem zadowolony. Oczywiście lampami z niego nie posterujesz w M, ale coś za coś.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 26-06-2013 o 12:27
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wielkiego wyboru nie było. Zdecydowałem się na Pixel Kinga. Na razie jestem zadowolony.
    Nie pomogłeś mi powyższą wypowiedzią...już Pocket Wizarda miałem w koszyku
    Coś opróćz ceny przemawia na korzyść Pixel Kinga?

Domyślnie

Nie znam dokładnie możliwości PW i dodatków do nich, ale porównaj ceny – to powinno chyba wystarczyć. Z PK mam to, co chciałem – oprócz wspomnianej regulacji. Mam pracę w iTTL, synchro do 1/8000. Czego chcieć więcej? Za to, co musiałbym dopłacić do równie funkcjonalnego zestawu PW (nadajnik + 3 odbiorniki) mógłbym pewnie jakąś lampę spokojnie kupić.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

PK poza tym, że przekazują TTL i można synchronizować z krótkimi czasami, nie dają nic więcej.
    PW FlexTT5 pod tym względem są lepsze, bo mają możliwość sterowania niektórymi lampami studyjnymi (za pomocą dodatkowych przystawek), jak i mają HyperSync - czyli opóźnienie wyzwolenia lamp studyjnych przy używaniu krótkich czasów, przez co zmniejsza powstający gradient naświetlenia.

Teraz doszły jeszcze Yongnuo YN622N, które mają sterowanie lampami TTL z poziomu nadajnika, jak i za pomocą SB-700/900/910 i SU-800, mają też funkcję "Super Sync" - coś podobnego do HyperSync z PW.
    Ogólnie mają większą funkcjonalność jak PK, a dodatkowo każde urządzenie może być nadajnikiem i odbiornikiem.
    Ja czekam tylko na test Super Sync'a na LightingRoumors i jeśli się okaże, że to działa, to pewnie znajdą się w moim posiadaniu.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie znam dokładnie możliwości PW i dodatków do nich, ale porównaj ceny – to powinno chyba wystarczyć. Z PK mam to, co chciałem – oprócz wspomnianej regulacji. Mam pracę w iTTL, synchro do 1/8000. Czego chcieć więcej? Za to, co musiałbym dopłacić do równie funkcjonalnego zestawu PW (nadajnik + 3 odbiorniki) mógłbym pewnie jakąś lampę spokojnie kupić.
    Synchronizacja przy krótkich czasach działa poprawnie ?

Trochę szkoda tego:
    UWAGA. Stopka w nadajniku nie jest przeznaczona do zamontowania dodatkowej lampy błyskowej (stopka służy do zamontowania kontrolera N-iTTL).
    Nie brakuje Ci tej możliwości?

Domyślnie

Trochę szkoda tego:
    UWAGA. Stopka w nadajniku nie jest przeznaczona do zamontowania dodatkowej lampy błyskowej (stopka służy do zamontowania kontrolera N-iTTL).
    Nie brakuje Ci tej możliwości?
    Ta informacja o kontrolerze, to jest kopia z opisu PK do Canona. W momencie gdy pojawił się PK do Nikona, była możliwość używania lampy na nadajniku.

A co do synchro z krótkimi czasami za pomocą PK jest m.in. tu:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...204548&page=49
    jak i kilka stron wcześniej.
    W skrócie - jednym działa innym powstaje gradient.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ta informacja o kontrolerze, to jest kopia z opisu PK do Canona. W momencie gdy pojawił się PK do Nikona, była możliwość używania lampy na nadajniku.

A co do synchro z krótkimi czasami za pomocą PK jest m.in. tu:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...204548&page=49
    jak i kilka stron wcześniej.
    W skrócie - jednym działa innym powstaje gradient.
    Przy opisie Nikona też jest
    http://fotozakupy.pl/wyzwalanie-i-st...g-nikon,16234s

Przy jakich czasach pojawia się problem gradientu?
    Dzięki GonzoG

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów