PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Kasia

militarius
11-05-2013, 17:00
Zapraszam :)

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://cluster014.ovh.net/~valhallap/kuba/nikoniarze/DSC_8088.jpg)

basket
11-05-2013, 23:00
Cień trochę dziwny powstał. Domniemam, że to świadomie. Ale nie za "czysto" to nie wygląda.

militarius
12-05-2013, 08:37
wszystko jest świadomie zrobione ;) i "czysto".

jeszcze jedno skoro nikt nic więcej:

2.

źródło (http://cluster014.ovh.net/~valhallap/kuba/nikoniarze/DSC_8118.jpg)

Andrzej1974
12-05-2013, 09:36
2. zdecydowanie fajniejsza w odbiorze. Nie tylko przez ładniejsze kolory... ;-)

d-spot
12-05-2013, 11:49
Wyszarpuj tło, rozmyj je i delikatnie rozjaśni. 2 samo w sobie dobre choć kadr "dziwny" za dużo przestrzeni u góry a za mało z dołu.

orelob
13-05-2013, 16:30
Ogólnie nic ciekawego - modelka, tło, lampa - cyk i jest fotka. Jakich miliony.

militarius
14-05-2013, 19:25
to jeszcze jedno, takie proste :)

3.

źródło (http://cluster014.ovh.net/~valhallap/kuba/nikoniarze/DSC_8101.jpg)

ars
15-05-2013, 18:30
Nic ciekawego - to widzę w tych kadrach. Przepraszam, ale nawet modelka taka jakaś nijaka, jałowa i bezpłciowa jakby i ta mina na trójce...niee. Nie ma tego pazura tutaj, nie ma stylizacji chociaż, bo to co jest na modelce w pierwszym zdjęciu to jakiś stylistyczny koszmar.

De Camtrois
15-05-2013, 18:39
Ja nie jestem specjalistą w fotografii studyjnej, ale na pierwszy rzut oka rzucają mi się niepotrzebne cienie (na szyi, podbródku), niedoświetlone tło, a najoryginalniesza w tym wszystkim jest... bluza, która oryginalna to była ale 3 lata temu. Tak jak ktoś już wyżej powiedział - wystarczy D3000 +18-55, dziewczynę spod pierwszego lepszego liceum, pstryk i zrobione. Pewnie nawet lepiej, bo studio nie dawałoby złudzenia profesjonalizmu... Może trochę ostro, ale to moje szczere, osobiste, subiektywne zdanie.

militarius
15-05-2013, 19:36
na pierwszy rzut oka rzucają mi się niepotrzebne cienie (na szyi, podbródku)

ciekawe jak miałbym je zredukować świecąc jedną lampą w takim setupie ;)

niedoświetlone tło

j.w., użyta jedna lampa :) i efekt całkowicie zamierzony.

wystarczy D3000 +18-55, dziewczynę spod pierwszego lepszego liceum, pstryk i zrobione. Pewnie nawet lepiej, bo studio nie dawałoby złudzenia profesjonalizmu...

taaa... ale:

Ja nie jestem specjalistą w fotografii studyjnej

;)

pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

strebor
15-05-2013, 19:40
militarius skoro wiesz że wszystko jest pięknie i zrobione perfect to może trzeba było napisać "proszę nie komentować"
Ale przyznam że De Camtrios trochę przesadził w komentarzu

militarius
15-05-2013, 20:14
zawsze proszę o konstruktywne komentarze :) a nie widzę powodu, dla którego De Camtrios skomentował i wytknął takie rzeczy nie mając zbytniego pojęcia o fotografii studyjnej ;)
podsumowując - technicznie wszystko jest zrobione świadomie :) co do reszty - foty trwały 20 minut wraz z przebraniem, więc nie mam wiele ciekawych kadrów

ars
15-05-2013, 21:37
Kolega militarius niech się nie obraża na kolegę De Camtriosa, bo to naprawdę nie wygląda za dobrze a nie trzeba być kucharzem aby wiedzieć co smakuje lepiej a co gorzej. De Matrios wytknął rzeczy, które są istotne, bo rolą fotografa jest nie tylko zadbanie o właściwą ekspozycję i kadr ale również o to co fotografuje, szczególnie gdy jest to sesja studyjna. Co fotografuje czyli Twoją rolą jest zadbanie również o wizerunek osoby fotografowanej. To w końcu Ty podpisujesz sie pod tymi zdjęciami a nie ktoś inny, nie modelka. Ja wiem, że raz wyjdzie coś gorzej raz lepiej. Życie. Ale trzeba mieć świadomość , że fotograf rozliczany jest za całokształt zdjęcia i jego klimat a nie tylko za światło i koniec.
Trochę merytoryki zresztą też było w słowach De Camtriosa, bo istotnie o ile zaplanowany cień jest ok, chociaż lepiej mogłeś nim dużo zagrać, tak tło (raczej nie kartonowe) jest do korekt. Faktura tła widoczna szczególnie w cieniach jest do korekty. Od dołu odbicie jakieś lub soft, zasadniczo w świetle na tzw. muszlę, upiększyłoby szyję. W trójce masz wymiziana twarz i gęsia skórkę na szyi. JAk już to koryguj i szyje pędzlem smoothingu czy czym tam to robisz. W dwójce jej dłoń jest w bardzo niefortunnej pozycji ..tam na dole, ściął bym też powietrze na górze podobnie jak w jedynce. Goń modelki ile sił aby pokazywały się jak trzeba a nie trzymały sie raz za włosy a raz za ..nie wiem co. Ćwicz, dbaj o szczegóły i elegancję...Szczególnie, że pokazujesz te zdjęcia w dziale moda/glamour/beauty a to zobowiązuje :)

De Camtrois
15-05-2013, 23:34
zawsze proszę o konstruktywne komentarze :) a nie widzę powodu, dla którego De Camtrios skomentował i wytknął takie rzeczy nie mając zbytniego pojęcia o fotografii studyjnej ;)
podsumowując - technicznie wszystko jest zrobione świadomie :) co do reszty - foty trwały 20 minut wraz z przebraniem, więc nie mam wiele ciekawych kadrów

Nie trzeba specjalizować się w fotografii studyjnej, żeby trochę wiedzieć na temat fotografii w ogólności. Może sam nie zrobiłbym tego lepiej, ale dlatego nie przedstawiam tu niewykończonych zdjęć i nie bronię się przed krytyką mówiąc, że miałem 20 minut, jedną lampę... brak ciekawych kadrów itp. itd.

Piotrek 77
18-05-2013, 18:33
2 jest całkiem fajna.
1 oprócz tego co powiedziano to nie pasują mi jeszcze buty.

Wydaje mi się że problem nie tkwi w jednej lampie, ale w tych 20 minutach. Nawet jednalampa można zrobić dobre zdjęcie. Tobie prawie wyszło na 2. Spróbuj ustawić modelke lekko odroczona w stronę lampy to trochę cienzniwelujesz .Albo lepiej zrób jakąś sobie blende np że styropianu.

BsK1
03-06-2013, 23:03

w 20min? to miales chyba przerwe obiadowa w szkole.. j/w