Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w D70s

userpablito
02-04-2007, 22:06
Witam,

Przestal dzialac AF. Przy probie ustawienia ostrosci obiektyw kreci w calym zakresie poczym zamiera - do czasu zwolnienia spustu i ponownego wcisniecia do polowy. Czy ktos sie spotkal z takim problemem? Czy usuniecie tej usterki jest kosztowne?

Pozdrawiam.

P.S. Styki wyczyszczone.

beteg
03-04-2007, 00:05
oj... bolesna sprawa... moim zdaniem serwis. Przykro mi...

MYSZ
03-04-2007, 15:01
Obejrzyj jeszcze czy nie masz zabrudzonego lustra,potem podnieś je jak do czyszczenia i wydmuchaj "komorę" za nim, być może na czujnikach siedzi paproszek:)

miklo
03-04-2007, 22:23
A ze wszystkimi szkłami tak masz?

bears_company
03-04-2007, 22:52
Słuchaj a z jakiej odległości ostrzysz ?? Bo jeśli masz podczepiony obietyw który ostrzy np. od 0,5 metra a ty ładujesz z bliskiej odległości to sie nie dziw taką reakcją......

art-74
03-04-2007, 23:07
Efekt taki jak byś miał dekiel na obiektywie :)
Najprawdopodobniej jakiś syf na drodze światła do czujnika. Warto przedmuchać całą drogę. Jak nie pomoże to serwis pozostaje niestety

koledzy a ten czujnik, to czaami nie jest na dole korpusu pod lustrem? Może izopropanolem go ...?

BOAEDON
05-04-2007, 15:26
No to jak serwis już można łzaczać łykać melisę na uspokojenie.

U mnie po niewielkim upadku (z 10 cm) tak pechowo zlecial d 70S że przestal chodzić AF (chociaz tylko z obiektywami "mechanicznymi" bo z AF-S rzecz jasna łazi. Co prawda err nawet nie wyświetla, ale kręcić ostrością nie chce. Wylądowal juz w serwisie a tam na dzień dobry czeka się 3 tygodnie. 3 tygodnie mijaja a pan w serwisie poinformował że jeszcze co najmniej tydzień. Co ciekawe jak dzwoniłem w poniedzialek innny pan powiedzial że w tym tygodniu powinni zrobić. Słowem serwis dalej KLAMIE udzielajac informacji, jest niesłowny terminowo i ma bajzel w papierach. Juz 3 razy mnie puyali czy dostarczyłem gwarancję, chociaz przywuiozlem ja na drugi dzień po dostarczeniu aparatu. Po prostu jakiemuś matołkowi nie chcialo się czegoś wpisać w komputerze.

Jednym słowem idę parzyć melisę ...

Ps - podobno nasza konkurencja na C w ogóle wycofuje sie z Polski z serwisem, liczne skargi sprawily, że zamykaja serwis w polsce a aparaty maja byc wysylane na naprawy do Niemiec gdzie ponoć szybciej i mniej problemowo.

userpablito
05-04-2007, 15:27
Porzadne przedmuchanie pomoglo. Dzieki.

jakubs
08-04-2007, 00:12
ciekawe, czy w serwisie też tak naprawiają AF? ;)