Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikon D600 i Sigma 24-70 F2.8 HSM

inzmbl
10-05-2013, 17:42
Witam - mój post dotyczy bardziej Sigmy niż body, ale ponieważ razem z nim wysyłam puszkę uznałem że umieszczę go tutaj.

Sprawa jest bardzo prosta - body kupione tydzień temu, tak jak obiektyw (sprawdzony także na D7000 i D90) okazuje się, że przy 24mm ma totalny BF a na 70mm totalny FF.

Dzień po zakupie, w sklepie w Toruniu, ładnie odesłany do kalibracji. Dziś powrócił - jest tak samo a nawet gorzej bo większe mydło przy 24mm F2.8

Po bardzo nieprzyjemnej rozmowie z serwisem, Pani zażyczyła sobie ZDJĘĆ TESTOWYCH aby pokazać technikowi... może jestem idiotą, ale czy na zdjęciach widać punkt ostrzenia? Raczej nie... :) No ale nie będę taki, zrobiłem foty na szybko, w sklepie i uważam że najlepiej pokazują wady obiektywu - i od razu odpowiem, nie będę robił tego w warunkach laboratoryjnych bo i nie w takich warunkach ma obiektyw za 3200zł działać poprawnie (a przynajmniej w większości przypadków) i ustawiać ostrość.

Ten ewidentnie robi to źle - co lepsze, widać to przez wizjer.

http://download.mareksysol.pl/img/sigma/

Więc zwracam się do szanownych forumowiczów o opinię - czy jestem idiotą i nie umiem "dobrze" zrobić ostrego zdjęcia? Czy może serwis leci sobie ze mną w kule.

W obu przypadkach ostrość była ustawiona na znak "&" - widać na cropach ewidentny BF i FF a znak & na żadnym zdjęciu nie jest ostry - wszystko tylko nie tam, gdzie postawiłem punkt w aparacie (oczywiście AF-S punkt pojedynczy)

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich - jestem nowy, jeśli źle umieściłem temat to z góry przepraszam.

GonzoG
10-05-2013, 18:17
Co do 70mm to rzeczywiście wygląda na FF, ale co do 24mm, to nie byłbym pewien.
Czy wiesz dokładnie gdzie została ustawiona ostrość ?? Czy tylko określasz na podstawie tego co widziałeś w wizjerze ??

Jak chcesz zrobić jakikolwiek test, to ustaw pole do ostrzenia w płaszczyźnie równoległej do matrycy - lub jak inni mówią - prostopadłej do osi optycznej.
Jeśli ostrzysz na obiekt który jest mocno pochylony, to nigdy nie wiadomo, czy ostrość jest tam gdzie Ty chcesz, czy tam gdzie sobie to upatrzył aparat.

inzmbl
10-05-2013, 18:19
Problem w tym - że prostopadle widać nieostrość - ale nie widać czy jest to FF czy BF i w jakim stopniu. Robiłem podobny test z kartami lub 3 figurkami ale to też nie daje idealnych wyników ze względu na długość ogniskowej. Dlatego zrobiłem pod kątem, aby było widać odchylenie.

Oczywiście pewności gdzie jest punt mieć nie mogę - bazuję na tym co mam w wizjerze. Natomiast jest identycznie na 4 body - D600, D7000 oraz 2x D90 więc to chyba jednak o czymś świadczy.

Tak czy siak - nawet jeśli masz rację i nie jest to "duży" problem przy 24mm to mikroregulacja nie jest możliwa - bo jak ruszę to co się dzieje przy 70mm to na 24mm będę miał już totalną bzdurę :)

Adam71
10-05-2013, 18:51
Nie rozumiem tego Twojego ff/bf testu bo jest jak byk napisane żebyś celował w czerwony krzyżyk... A Ty masz krzyżyk żółty a celujesz w & ....

GonzoG
10-05-2013, 19:58
Problem w tym - że prostopadle widać nieostrość - ale nie widać czy jest to FF czy BF i w jakim stopniu. Robiłem podobny test z kartami lub 3 figurkami ale to też nie daje idealnych wyników ze względu na długość ogniskowej. Dlatego zrobiłem pod kątem, aby było widać odchylenie.

Oczywiście pewności gdzie jest punt mieć nie mogę - bazuję na tym co mam w wizjerze. Natomiast jest identycznie na 4 body - D600, D7000 oraz 2x D90 więc to chyba jednak o czymś świadczy.

Tak czy siak - nawet jeśli masz rację i nie jest to "duży" problem przy 24mm to mikroregulacja nie jest możliwa - bo jak ruszę to co się dzieje przy 70mm to na 24mm będę miał już totalną bzdurę :)

Czytaj ze zrozumieniem:

ak chcesz zrobić jakikolwiek test, to ustaw pole do ostrzenia w płaszczyźnie równoległej do matrycy - lub jak inni mówią - prostopadłej do osi optycznej.
Nie napisałem nic na temat tego że masz wykonać zdjęcie prostopadłej płaszczyzny.

inzmbl
10-05-2013, 20:01
Czytam ze zrozumieniem - ustawienie pola do ostrzenia w płaszczyźnie do matrycy skutecznie uniemożliwia stwierdzenie FF i BF - możesz otrzymać jedynie rozmyty (nieostry) obraz ale nie wiesz w którą stronę jest odchylenie. Dlatego testy wykonuje się generalnie przy 45 stopniach.

Nawet stawiając obiekt 3D a nie płaski test nie ma dokładnej możliwości stwierdzenia kierunku AF - bo jeśli jest przed obiektem, to w powietrzu go nie widać - to samo jeśli jest za. Dlatego test z 3 kartami lub figurkami nie do końca się sprawdza - pokazuje on jedynie, że nasz AF nie trafia, ale jeśli figurki stają zbyt daleko lub zbyt blisko od siebie to nie powie nam w którą stronę.

Aby stwierdzić tak problem trzeba zablokować ostrość w wybranym punkcie i ruszyć aparatem w przód lub tył - ale to jest trochę naciągane.

Nie rozumiem tego Twojego ff/bf testu bo jest jak byk napisane żebyś celował w czerwony krzyżyk... A Ty masz krzyżyk żółty a celujesz w & ....

hehe czerwony nie jest bo nie miałem takiego tuszu - a nie używam tej części testu tylko znak & żeby bardziej przybliżyć go do czegoś, czemu chciałbym zrobić zdjęcie. Nie robię zdjęć kreskom i krzyżykom, ale mógłbym zrobić zdjęcie jakiemuś dyplomowi lub dokumentowi - i wtedy ostrość właśnie poszłaby w diabły. Ja ustawiam na tytuł dyplomu lub zdjęcia a on leci wyżej / niżej.

remos
10-05-2013, 22:12
Hmm,
powiem że jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Natomiast daj może oryginalne JPG tam będą wtedy do sprawdzenia punkty ostrzenia, bo tak to wyciąłeś tam i nie ma jak sprawdzić i nawet jak by chcieć poprzeć Ciebie to nie jest to jednoznaczne.
Bo raz, że robiłeś to bez statywu i sam wiem po sobie, że z cięższym szkłem czasem przy naciskaniu spustu mnie czasem ręka z body porusza się, a przy takich close'upach to ma znaczenie.
Dwa, że wybrałeś sam sobie ostrzenie na znak położony bardzo blisko innego takiego samego i przez to nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić na co faktycznie poszła ostrość.

Podsumowując zrób raz jeszcze, użyj statywu jak to możliwe, a na pewno powinieneś mimo wszystko spróbować "przełamać się" i ostrzyć na tablicy testowej tam gdzie jest to wskazane. No pokaż pełne JPG aby można było zobaczyć punkty ostrzenia.

O coś takiego zrób:

http://img819.imageshack.us/img819/7135/24702428f.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/4747/24702428c.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/1725/24702470f.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/9281/24702470c.jpg

raven
11-05-2013, 01:16
ustawienie pola do ostrzenia w płaszczyźnie do matrycy skutecznie uniemożliwia stwierdzenie FF i BF - możesz otrzymać jedynie rozmyty (nieostry) obraz ale nie wiesz w którą stronę jest odchylenie. Dlatego testy wykonuje się generalnie przy 45 stopniach

Pole do ostrzenia powinno być ustawione prostopadle do osi obiektywu, natomiast skala pod kątem ok. 45 stopni.
Postaw sobie coś kontrastowego na skali w miejscu "0" i na to ostrz.

inzmbl
11-05-2013, 03:30
Przecież są to pełne JPG - plus wycięte zbliżenia - chyba, że chodzi Ci RAW bo ja akurat w JPG zdjęć nie robię. A jeśli chodzi o rękę to nie ma to znaczenia ponieważ ostrząc już w wizjerze widzę, że ostrość jest nie tam gdzie punkt AF.

Ponadto - musimy rozdzielić tutaj testy robione przy LV - bo LV nie korzysta z tego samego systemu AF tylko kontrastowego bezpośrednio na sensorze, odległości są inne i ta Sigma akurat przy LV zachowuje się trochę lepiej (zwłaszcza na 70mm)

No ale ja nie będę robił zdjęć na LV - sorry :)

Ale dzięki - jak wróci po raz drugi to mogę zrobić ze statywu - choć w normalnych fotach obiektów naturalnych praktycznie nic nie jest ostre aż do F5.6

Pole do ostrzenia powinno być ustawione prostopadle do osi obiektywu, natomiast skala pod kątem ok. 45 stopni.
Postaw sobie coś kontrastowego na skali w miejscu "0" i na to ostrz.

Popróbuję jak wróci z serwisu.

Tak jak mówię - ja ten chamski test robię tylko dlatego, że żadne "normalne" zdjęcie nie było ostre po kupnie i zacząłem szukać przyczyny - to nie jest tak, że kupiłem obiektyw i robię nim foty tej głupiej tablicy.

Porównanie mam choćby z Tamronem 70-200 przy 70mm - fotografując losowe obiekty. O 50mm 1.8 nie wspomnę bo to żyleta totalna w porównaniu z Sigmą ustawioną na 50mm.

(EDIT, sklejono)

Tutaj zrzuty z ViewNX (zakumałem o co Ci chodziło z tymi "pełnymi JPG" :))

http://download.sysol.pl/img/sigma/24mm.jpg
http://download.sysol.pl/img/sigma/70mm.jpg

O ile przy 24mm można dywagować - 70mm nie pozostawia moim zdaniem żadnych wątpliwości - nie ważne, że to nie jest idealnie 45 stopni itd itp - punkt jest nawet powyżej znaku & a ostrość zupełnie gdzie indziej - no chyba, że chcecie mi powiedzieć, że tylko Nikkorem mogę robić zdjęcia dyplomów i mieć ostrość tam gdzie chcę ;]

A tutaj jeszcze porównanie z Tamronem - przy 70mm, ten sam punkt i nawet F4 nie pomaga

http://download.sysol.pl/img/sigma/tamron.jpg
http://download.sysol.pl/img/sigma/sigma.jpg

barkowx
11-05-2013, 04:55
No bez obrazy ale ten twój test to taka troche lipa... zrób jeszcze jeden test na czymś kontrastowym no i kąt 45 stopni ma znaczenie.

inzmbl
11-05-2013, 14:54
Sorry, ale nie rozumiem - naprawdę chcecie mi wmówić, że to ja robię coś źle? Tamron 70-200 i Nikkor 50mm ostrzy w punkt na tym samym "teście". Aparat za 6tyś i obiektyw za 3tyś NIE JEST w stanie zrobić ostrego zdjęcia tekstu? Co jest bardziej kontrastowe niż czarny tekst na białym tle?

Ale nie będę się już spierał bo chyba nie ma sensu.

Dziękuję, życzę powodzenia i ostrych zdjęć.

Borat1979
11-05-2013, 15:15
Pani zażyczyła sobie ZDJĘĆ TESTOWYCH aby pokazać technikowi... może jestem idiotą, ale czy na zdjęciach widać punkt ostrzenia? Raczej nie... :)

W programie Nikon ViewNX masz opcję Show Focus Point Ctrl+Shift+F, która pokazuje punk ostrzenia.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-zLaswhCXIJ4/UY5Df5kczrI/AAAAAAAAGT4/lx0aBAhbGCU/s720/Clipboard01.jpg)

inzmbl
11-05-2013, 15:28
W programie Nikon ViewNX masz opcję Show Focus Point Ctrl+Shift+F, która pokazuje punk ostrzenia.

Tak - wrzuciłem w poście powyżej 4 zdjęcia z punktem ostrzenia - im też doślę dodatkowo.

http://download.sysol.pl/img/sigma/sigma.jpg
http://download.sysol.pl/img/sigma/tamron.jpg
http://download.sysol.pl/img/sigma/70mm.jpg
http://download.sysol.pl/img/sigma/24mm.jpg

Nie korzystałem z tego programu nigdy bo używam od zawsze Lightrooma stąd musiałem chwilę zatrybić :)

Zrozumcie - ja tylko chcę mieć użyteczny obiektyw - nie bawiłbym się w ogóle w takie pierdoły gdyby normalne foty były ostre... Moja 50mm od Nikkora (D 1.8 na śrubokręcie) ma też BF i ustawiona jest na -10, ja to rozumiem, fizyka i te sprawy - ale ten obiektyw ma na skraju dwie różne przypadłości i nie jestem w stanie go wyregulować - stąd ta cała akcja z "udowadnianiem" :)

barkowx
11-05-2013, 15:58
A jak wyglądają "życiowe" fotki np. portrety,kwiatki,robale? sytuacjia się powtarza czy czasami jest ok? Miałem kiedyś sigme 18-50f2.8HSM z D50tką ostrzyła cacy a z D90tką ostrzyła jak chciała czasami bf a czasami ff ogólnie nie byłem zadowolony z pracy AF, sprawa była o tyle trudna żę nie było powtarzalności AFa także rozumiem Twój problem:)

inzmbl
11-05-2013, 16:37
Na szczęście / nieszczęście zawsze AF trafia tak samo - czyli jest stabilnie :) Ale nie tam gdzie postawię punkt.

Twarze, figurki, tarcze zegarów - takie pierdoły domowe, widać ewidentnie nieostrość - robiłem nawet testy z doostrzaniem ręcznym bo ten obiektyw na to pozwala - lub przesuwaniem się do / od obiektu i w taki sposób mogę uzyskać żyletę. Tak samo jak przy całkowitym ostrzeniu ręcznym.

Więc reasumując problem jest powtarzalny, za każdym razem AF chybia o tyle samo w przód / tył zależy od ogniskowej - co najbardziej mnie drażni, bo gdyby to był jeden kierunek to bym nikomu głowy nie zawracał - ustawił na aparacie nawet -20 / +20 i cieszył się dobrymi fotami :)

Problemem są jeszcze niestety body - bo detekcja fazy w AF to super sprawa... ale jak widać nie do końca. Na LV (czyli detekcja kontrastu) oraz na starszych body jak Twoje D50 mógł taki obiektyw zachowywać się lepiej. Aparatu jednak nie odsyłam do Nikona bo nie dość, że ma tydzień, to jeszcze sprawdzałem na 3 innych (D7000 i dwie sztuki D90) i jest tak samo. Te same przesunięcia w przód i tył - no to nie może być przypadek :)

Nie jestem tylko pewien czy D90 ma AF kontrastowy czy fazowy

Bambello
11-05-2013, 17:01
Zrozumcie - ja tylko chcę mieć użyteczny obiektyw - nie bawiłbym się w ogóle w takie pierdoły gdyby normalne foty były ostre... Moja 50mm od Nikkora (D 1.8 na śrubokręcie) ma też BF i ustawiona jest na -10, ja to rozumiem, fizyka i te sprawy - ale ten obiektyw ma na skraju dwie różne przypadłości i nie jestem w stanie go wyregulować - stąd ta cała akcja z "udowadnianiem" :)

Generalnie osoby, które poddawały krytyce twoje testy, chciały Ci dać do zrozumienia, że nie są one przeprowadzone do końca poprawnie.
Przykładowo w ostrzeniu na literkę &, gdzie w odległości centymetra jest inny kontrastowy napis istnieje możliwość, że aparat przeostrzył na napis, ponieważ był większy i bardziej kontrastowy, lub po prostu się poruszyłeś.
Dlatego też była sugestia dotycząca poprawnego przetestowania, żeby wykluczyć takie ewentualne pomyłki i nie zostawiać pola do dyskusji w serwisie sigmy.
Jak rozumiem, obiektyw wysłałeś i nie możesz teraz zrobić kolejnego prawidłowego testu?
Jeżeli tak, to nie ma się nad czym rozwodzić i trzeba poczekać, aż wróci.

inzmbl
11-05-2013, 17:07
Tak - obiektyw zostawiony w sklepie i w poniedziałek jedzie nazad do Sigmy.

Ja rozumiem komentarze dot. poprawnego testowania - z drugiej jednak strony wydaje mi się, że gdyby aparat faktycznie szukał się między znakiem & a innymi słowami to nie trafiał by zawsze tak samo - na 4 różnych body.

Zwłaszcza - że Tamron i Nikkor nie mają takiego problemu i ostrzą dokładnie na znaku &

Ale tak jak mówisz - zobaczymy jaki będzie teraz stan po powrocie. Nie raz czytałem o wysyłaniu 2-3 krotnie do Sigmy zanim efekt był zadowalający, dlatego zupełnie się tego nie boję. Nie jestem typem klienta, który stwarza problemy - wręcz jestem w stanie wiele przemilczeć i machnąć ręką bo przecież to nie oni są producentem etc. No ale jako serwis jednak oczekuję, że dostanę obiektyw którym jak ustawię ostrość na płot to obiektyw nie poleci mi na powietrze za nim lub przed nim :)

MYSZ
11-05-2013, 20:39
Spróbuj jeszcze włączyć AF-C, moja sigma 50 trafia w punkt, ale często dopiero po doostrzeniu co chwilę trwa. Taki jej urok, musi sobie pobzyczeć silnikiem ;)

inzmbl
11-05-2013, 21:42
Dzięki - ale to chyba jednak nie załatwia problemu :) Ja potwierdzam AF zawsze kilkukrotnie, taki nawyk - on po prostu cały czas jest ileś przed lub ileś za punktem. Niech serwis się wykaże w końcu :)

Jacek_Z
12-05-2013, 00:01
Nie jestem tylko pewien czy D90 ma AF kontrastowy czy fazowyWszystkie wypuszczone do tej pory cyfrowe lustrzanki Nikon mają AF fazowy w normalnym trybie pracy i AF kontrastowy w pracy na LV.

inzmbl
12-05-2013, 01:16
Oj chyba nie bardzo :) Z tego co wiem wszystkie aparaty starsze i z niższej półki (D40, D50, D60, D70, D80) mają AF kontrastowy.

Ale D90 sprawdziłem - ma fazowy.

Jacek_Z
12-05-2013, 01:28
Oj chyba nie bardzo :) Z tego co wiem wszystkie aparaty starsze i z niższej półki (D40, D50, D60, D70, D80) mają AF kontrastowy.Oj to chyba źle wiesz.
Zbyt szybko nastawiają AF.
No i popatrz sobie na specyfikacje tych body. np za optyczne.pl Nikon D50:

czujnik fazowy TTL (Nikon Multi-CAM900), czułość: -1 - +19EV

http://www.optyczne.pl/85-Nikon_D50-specyfikacja_aparatu.html

inzmbl
12-05-2013, 01:33
No to ciekawe bo na snapsort.com np podany jest kontrastowy. Ale nie kłócę się - bo nie ma to znaczenia w tej chwili :)

I jak tu wierzyć internetom :)

P.S. ale czy czujnik światła na pewno odpowiada za AF? Czy nie jest to osobny system przypadkiem?

Jacek_Z
12-05-2013, 02:26
P.S. ale czy czujnik światła na pewno odpowiada za AF? Czy nie jest to osobny system przypadkiem?Osobny, oczywiście.

inzmbl
12-05-2013, 02:33
No ok. Wg snapsort nie masz racji, ale tak jak pisałem - nie ma to już znaczenia bo każdy nowy aparat ma na pewno fazę.

http://snapsort.com/compare/Nikon_D200-vs-Nikon_D80

Jacek_Z
12-05-2013, 13:17
No ok. Wg snapsort nie masz racji, ale tak jak pisałem - nie ma to już znaczenia bo każdy nowy aparat ma na pewno fazę.Uwierz mi, a nie jakiemuś snapsort :)
Fazowy miały już aparaty analogowe, to nie jest nic nowego!

barkowx
12-05-2013, 18:12
inzmbl d600 to Twoja pierwsza lustrzanka?

inzmbl
12-05-2013, 18:29
Niet - wcześniej D50, D80, D90, D7000 (kupiony w styczniu i wciąż jeszcze wystawiony na Allegro http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=1848523)

Zdjęcia aparatu na fotelu robiłem już D600 z 50tką Nikkora :) Jeśli chodzi o ostrość to żaden zoom jej nie dorówna (jak każdej stałce z resztą)

Po prostu czas jest teraz dobry na przejście w FX - choć wiadomo, że D600 to tylko model wejściowy i tak po krótkich testach bije D7000 pod względem plastyki i ISO 3200 w górę. Różnica w cenie między D7100 a D600 nie jest już tak duża - 39 punktów AF mi wystarcza (ba 11 w D80 mi wystarczało) a wolę jednak FX niż moduł AF z D4 :)

A reszta to prawie to samo - ta sama puszka, trochę wyższa :)

inzmbl
20-05-2013, 22:55
Chciałbym odświeżyć temat.

Obiektyw wrócił - oczywiście serwis stwierdził, że zdjęcia są "nie miarodajne" i wg nich wszystko jest idealnie.

No to zrobiłem kolejne ;]

Zdjęcie z dopiskiem lock to ten sam punkt ostrości ale przytrzymany i wykonany ruch aparatem do przodu / tyłu kilka mm. Widać ewidentnie jak ostre zdjęcia powinny być, a jaka lipa dupa i grzyb jest... i jeszcze mi serwis zwala winę na nie miarodajne testy.

http://download.mareksysol.pl/img/af_lock/

Napisałem, że już teraz domagam się wymiany na inny egzemplarz wolny od wad bo nie mam czasu na ciągłe wysyłanie body i obiektywu - jeśli tego mi nie uznają, to co mi pozostaje? Jakiś rzecznik praw konsumenta czy ostrość tych zdjęć to "kwestia wolnej interpretacji" i ktoś może powiedzieć, że w sumie to te na auto są ostre ;]

fridrih
10-03-2014, 00:41
Witaj, przechodziłem podobną historię z Sigmą
Kupiłem 24-70/2,8 i niby w sklepie było ok ale w domu po kilku fotach dzieciaków coś mi nie pasowało.
Po małym teście okazało się że jest okropny BF. Tak na oko skale musiałbym mieć większą ze 4 razy aby to ustawić.
Szkło trafiło do Serwisu (w sumie było tam chyba 4- 5 razy na przestrzeni 5 tygodni, już nawet nie pamiętam musiałbym popatrzeć w protokoły) Po ostatnim razie wymienili na drugi i okazało się że jest nieco lepiej ale okazało się że podczas zumowania coś trzeszczy zatem zażądałem zwrotu kasy i oddali.

Generalnie po każdym powrocie pisali że jest ok i że działa poprawnie ale tylko z ich D90 na moich korpusach (D300 i D600) było źle

Jak chcesz pogadać to pisz na prv

TOP67
11-03-2014, 11:33
Oj chyba nie bardzo :) Z tego co wiem wszystkie aparaty starsze i z niższej półki (D40, D50, D60, D70, D80) mają AF kontrastowy.

Nie w temacie, ale dla potomności. Jest dokładnie odwrotnie. Wszystkie starsze lustrzanki mają AF fazowy. Te nowsze mają też kontrastowy, bo do tego potrzebny jest LV. W bezlusterkowcach pojawił się AF hybrydowy, czyli fazowy w trybie LV (czujniki są na matrycy zamiast niektórych pikseli).

Jacek_Z
11-03-2014, 11:45
.W bezlusterkowcach pojawił się AF hybrydowy, czyli fazowy w trybie LV (czujniki są na matrycy zamiast niektórych pikseli).W lustrzankach też to wprowadzają - Canon 70D.