Witam - mój post dotyczy bardziej Sigmy niż body, ale ponieważ razem z nim wysyłam puszkę uznałem że umieszczę go tutaj.
Sprawa jest bardzo prosta - body kupione tydzień temu, tak jak obiektyw (sprawdzony także na D7000 i D90) okazuje się, że przy 24mm ma totalny BF a na 70mm totalny FF.
Dzień po zakupie, w sklepie w Toruniu, ładnie odesłany do kalibracji. Dziś powrócił - jest tak samo a nawet gorzej bo większe mydło przy 24mm F2.8
Po bardzo nieprzyjemnej rozmowie z serwisem, Pani zażyczyła sobie ZDJĘĆ TESTOWYCH aby pokazać technikowi... może jestem idiotą, ale czy na zdjęciach widać punkt ostrzenia? Raczej nie...No ale nie będę taki, zrobiłem foty na szybko, w sklepie i uważam że najlepiej pokazują wady obiektywu - i od razu odpowiem, nie będę robił tego w warunkach laboratoryjnych bo i nie w takich warunkach ma obiektyw za 3200zł działać poprawnie (a przynajmniej w większości przypadków) i ustawiać ostrość.
Ten ewidentnie robi to źle - co lepsze, widać to przez wizjer.
http://download.mareksysol.pl/img/sigma/
Więc zwracam się do szanownych forumowiczów o opinię - czy jestem idiotą i nie umiem "dobrze" zrobić ostrego zdjęcia? Czy może serwis leci sobie ze mną w kule.
W obu przypadkach ostrość była ustawiona na znak "&" - widać na cropach ewidentny BF i FF a znak & na żadnym zdjęciu nie jest ostry - wszystko tylko nie tam, gdzie postawiłem punkt w aparacie (oczywiście AF-S punkt pojedynczy)
Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich - jestem nowy, jeśli źle umieściłem temat to z góry przepraszam.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami