Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie Nikon D600 i Sigma 24-70 F2.8 HSM

Witam - mój post dotyczy bardziej Sigmy niż body, ale ponieważ razem z nim wysyłam puszkę uznałem że umieszczę go tutaj.

Sprawa jest bardzo prosta - body kupione tydzień temu, tak jak obiektyw (sprawdzony także na D7000 i D90) okazuje się, że przy 24mm ma totalny BF a na 70mm totalny FF.

Dzień po zakupie, w sklepie w Toruniu, ładnie odesłany do kalibracji. Dziś powrócił - jest tak samo a nawet gorzej bo większe mydło przy 24mm F2.8

Po bardzo nieprzyjemnej rozmowie z serwisem, Pani zażyczyła sobie ZDJĘĆ TESTOWYCH aby pokazać technikowi... może jestem idiotą, ale czy na zdjęciach widać punkt ostrzenia? Raczej nie... No ale nie będę taki, zrobiłem foty na szybko, w sklepie i uważam że najlepiej pokazują wady obiektywu - i od razu odpowiem, nie będę robił tego w warunkach laboratoryjnych bo i nie w takich warunkach ma obiektyw za 3200zł działać poprawnie (a przynajmniej w większości przypadków) i ustawiać ostrość.

Ten ewidentnie robi to źle - co lepsze, widać to przez wizjer.

http://download.mareksysol.pl/img/sigma/

Więc zwracam się do szanownych forumowiczów o opinię - czy jestem idiotą i nie umiem "dobrze" zrobić ostrego zdjęcia? Czy może serwis leci sobie ze mną w kule.

W obu przypadkach ostrość była ustawiona na znak "&" - widać na cropach ewidentny BF i FF a znak & na żadnym zdjęciu nie jest ostry - wszystko tylko nie tam, gdzie postawiłem punkt w aparacie (oczywiście AF-S punkt pojedynczy)

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich - jestem nowy, jeśli źle umieściłem temat to z góry przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez inzmbl ; 10-05-2013 o 17:52

Domyślnie

Co do 70mm to rzeczywiście wygląda na FF, ale co do 24mm, to nie byłbym pewien.
    Czy wiesz dokładnie gdzie została ustawiona ostrość ?? Czy tylko określasz na podstawie tego co widziałeś w wizjerze ??

Jak chcesz zrobić jakikolwiek test, to ustaw pole do ostrzenia w płaszczyźnie równoległej do matrycy - lub jak inni mówią - prostopadłej do osi optycznej.
    Jeśli ostrzysz na obiekt który jest mocno pochylony, to nigdy nie wiadomo, czy ostrość jest tam gdzie Ty chcesz, czy tam gdzie sobie to upatrzył aparat.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Problem w tym - że prostopadle widać nieostrość - ale nie widać czy jest to FF czy BF i w jakim stopniu. Robiłem podobny test z kartami lub 3 figurkami ale to też nie daje idealnych wyników ze względu na długość ogniskowej. Dlatego zrobiłem pod kątem, aby było widać odchylenie.

Oczywiście pewności gdzie jest punt mieć nie mogę - bazuję na tym co mam w wizjerze. Natomiast jest identycznie na 4 body - D600, D7000 oraz 2x D90 więc to chyba jednak o czymś świadczy.

Tak czy siak - nawet jeśli masz rację i nie jest to "duży" problem przy 24mm to mikroregulacja nie jest możliwa - bo jak ruszę to co się dzieje przy 70mm to na 24mm będę miał już totalną bzdurę
    Ostatnio edytowane przez inzmbl ; 10-05-2013 o 18:45

Domyślnie

Nie rozumiem tego Twojego ff/bf testu bo jest jak byk napisane żebyś celował w czerwony krzyżyk... A Ty masz krzyżyk żółty a celujesz w & ....
    Canon 5D MKIII & Sony RX100 III

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inzmbl Zobacz posta
    Problem w tym - że prostopadle widać nieostrość - ale nie widać czy jest to FF czy BF i w jakim stopniu. Robiłem podobny test z kartami lub 3 figurkami ale to też nie daje idealnych wyników ze względu na długość ogniskowej. Dlatego zrobiłem pod kątem, aby było widać odchylenie.

Oczywiście pewności gdzie jest punt mieć nie mogę - bazuję na tym co mam w wizjerze. Natomiast jest identycznie na 4 body - D600, D7000 oraz 2x D90 więc to chyba jednak o czymś świadczy.

Tak czy siak - nawet jeśli masz rację i nie jest to "duży" problem przy 24mm to mikroregulacja nie jest możliwa - bo jak ruszę to co się dzieje przy 70mm to na 24mm będę miał już totalną bzdurę
    Czytaj ze zrozumieniem:
    ak chcesz zrobić jakikolwiek test, to ustaw pole do ostrzenia w płaszczyźnie równoległej do matrycy - lub jak inni mówią - prostopadłej do osi optycznej.
    Nie napisałem nic na temat tego że masz wykonać zdjęcie prostopadłej płaszczyzny.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Czytam ze zrozumieniem - ustawienie pola do ostrzenia w płaszczyźnie do matrycy skutecznie uniemożliwia stwierdzenie FF i BF - możesz otrzymać jedynie rozmyty (nieostry) obraz ale nie wiesz w którą stronę jest odchylenie. Dlatego testy wykonuje się generalnie przy 45 stopniach.

Nawet stawiając obiekt 3D a nie płaski test nie ma dokładnej możliwości stwierdzenia kierunku AF - bo jeśli jest przed obiektem, to w powietrzu go nie widać - to samo jeśli jest za. Dlatego test z 3 kartami lub figurkami nie do końca się sprawdza - pokazuje on jedynie, że nasz AF nie trafia, ale jeśli figurki stają zbyt daleko lub zbyt blisko od siebie to nie powie nam w którą stronę.

Aby stwierdzić tak problem trzeba zablokować ostrość w wybranym punkcie i ruszyć aparatem w przód lub tył - ale to jest trochę naciągane.

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Nie rozumiem tego Twojego ff/bf testu bo jest jak byk napisane żebyś celował w czerwony krzyżyk... A Ty masz krzyżyk żółty a celujesz w & ....
    hehe czerwony nie jest bo nie miałem takiego tuszu - a nie używam tej części testu tylko znak & żeby bardziej przybliżyć go do czegoś, czemu chciałbym zrobić zdjęcie. Nie robię zdjęć kreskom i krzyżykom, ale mógłbym zrobić zdjęcie jakiemuś dyplomowi lub dokumentowi - i wtedy ostrość właśnie poszłaby w diabły. Ja ustawiam na tytuł dyplomu lub zdjęcia a on leci wyżej / niżej.
    Ostatnio edytowane przez inzmbl ; 10-05-2013 o 20:15
    Nikon D600 + GRIP, Tamron 70-200 F2.8, Sigma 24-70 F2.8, Nikkor 50mm F1.8, Zeiss Flektogon 35mm F2.4

Domyślnie

Hmm,
    powiem że jak dla mnie nie wygląda to tragicznie. Natomiast daj może oryginalne JPG tam będą wtedy do sprawdzenia punkty ostrzenia, bo tak to wyciąłeś tam i nie ma jak sprawdzić i nawet jak by chcieć poprzeć Ciebie to nie jest to jednoznaczne.
    Bo raz, że robiłeś to bez statywu i sam wiem po sobie, że z cięższym szkłem czasem przy naciskaniu spustu mnie czasem ręka z body porusza się, a przy takich close'upach to ma znaczenie.
    Dwa, że wybrałeś sam sobie ostrzenie na znak położony bardzo blisko innego takiego samego i przez to nie jesteś w stanie obiektywnie ocenić na co faktycznie poszła ostrość.

Podsumowując zrób raz jeszcze, użyj statywu jak to możliwe, a na pewno powinieneś mimo wszystko spróbować "przełamać się" i ostrzyć na tablicy testowej tam gdzie jest to wskazane. No pokaż pełne JPG aby można było zobaczyć punkty ostrzenia.

O coś takiego zrób:

http://img819.imageshack.us/img819/7135/24702428f.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/4747/24702428c.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/1725/24702470f.jpg

http://img7.imageshack.us/img7/9281/24702470c.jpg
    Ostatnio edytowane przez remos ; 10-05-2013 o 22:40 Powód: Duże foty.
    NIKON D800 | N24-70mm 2.8| N50mm 1.8D| N85mm 1.8G| N70-200VR| SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inzmbl Zobacz posta
    ustawienie pola do ostrzenia w płaszczyźnie do matrycy skutecznie uniemożliwia stwierdzenie FF i BF - możesz otrzymać jedynie rozmyty (nieostry) obraz ale nie wiesz w którą stronę jest odchylenie. Dlatego testy wykonuje się generalnie przy 45 stopniach
    Pole do ostrzenia powinno być ustawione prostopadle do osi obiektywu, natomiast skala pod kątem ok. 45 stopni.
    Postaw sobie coś kontrastowego na skali w miejscu "0" i na to ostrz.
    D300s;T11-16; T17-50; N35; N50; N70-300VR; SB-800 +chęci

Domyślnie

Przecież są to pełne JPG - plus wycięte zbliżenia - chyba, że chodzi Ci RAW bo ja akurat w JPG zdjęć nie robię. A jeśli chodzi o rękę to nie ma to znaczenia ponieważ ostrząc już w wizjerze widzę, że ostrość jest nie tam gdzie punkt AF.

Ponadto - musimy rozdzielić tutaj testy robione przy LV - bo LV nie korzysta z tego samego systemu AF tylko kontrastowego bezpośrednio na sensorze, odległości są inne i ta Sigma akurat przy LV zachowuje się trochę lepiej (zwłaszcza na 70mm)

No ale ja nie będę robił zdjęć na LV - sorry

Ale dzięki - jak wróci po raz drugi to mogę zrobić ze statywu - choć w normalnych fotach obiektów naturalnych praktycznie nic nie jest ostre aż do F5.6

Cytat Zamieszczone przez raven Zobacz posta
    Pole do ostrzenia powinno być ustawione prostopadle do osi obiektywu, natomiast skala pod kątem ok. 45 stopni.
    Postaw sobie coś kontrastowego na skali w miejscu "0" i na to ostrz.
    Popróbuję jak wróci z serwisu.

Tak jak mówię - ja ten chamski test robię tylko dlatego, że żadne "normalne" zdjęcie nie było ostre po kupnie i zacząłem szukać przyczyny - to nie jest tak, że kupiłem obiektyw i robię nim foty tej głupiej tablicy.

Porównanie mam choćby z Tamronem 70-200 przy 70mm - fotografując losowe obiekty. O 50mm 1.8 nie wspomnę bo to żyleta totalna w porównaniu z Sigmą ustawioną na 50mm.

(EDIT, sklejono)

Tutaj zrzuty z ViewNX (zakumałem o co Ci chodziło z tymi "pełnymi JPG" )

http://download.sysol.pl/img/sigma/24mm.jpg
    http://download.sysol.pl/img/sigma/70mm.jpg

O ile przy 24mm można dywagować - 70mm nie pozostawia moim zdaniem żadnych wątpliwości - nie ważne, że to nie jest idealnie 45 stopni itd itp - punkt jest nawet powyżej znaku & a ostrość zupełnie gdzie indziej - no chyba, że chcecie mi powiedzieć, że tylko Nikkorem mogę robić zdjęcia dyplomów i mieć ostrość tam gdzie chcę ;]

A tutaj jeszcze porównanie z Tamronem - przy 70mm, ten sam punkt i nawet F4 nie pomaga

http://download.sysol.pl/img/sigma/tamron.jpg
    http://download.sysol.pl/img/sigma/sigma.jpg
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 11-05-2013 o 14:35
    Nikon D600 + GRIP, Tamron 70-200 F2.8, Sigma 24-70 F2.8, Nikkor 50mm F1.8, Zeiss Flektogon 35mm F2.4

Domyślnie

No bez obrazy ale ten twój test to taka troche lipa... zrób jeszcze jeden test na czymś kontrastowym no i kąt 45 stopni ma znaczenie.
    D50 nex5n x-pro1

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów