Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Bled majówkowy
mirongie
08-05-2013, 23:41
Trochę zaniżę poziom moimi nieśmiałymi próbami...
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/MIR_1786JPG-2.jpg
źródło (https://plus.google.com/photos/104878779636666396938/albums/5754986007052308449/5875720698315572802)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/MIR_1761JPG-2.jpg
źródło (https://plus.google.com/photos/104878779636666396938/photo/5875720169270071506)
Aparat 30 stopni w prawo, tak aby wyspa znalazła się w PMDP:-P
Aparat 30 stopni w prawo, tak aby wyspa znalazła się w PMDP:-P
ale wtedy zniknęłyby z kadru majestatyczne góry!:)
jakościowo zdjecia nie powalają ale za to te widoki nadrabiają za całość. No i co ważne, co to za piękne miejsce?
mirongie
09-05-2013, 00:19
ale wtedy zniknęłyby z kadru majestatyczne góry!:)
jakościowo zdjecia nie powalają ale za to te widoki nadrabiają za całość. No i co ważne, co to za piękne miejsce?
Będę się mocno starał żeby jakościowo kiedyś powalały ;-) Jakieś konkretne porady?
A miejsce to Bled w północno-zachodniej Słowenii.
Ale wtedy zniknęła by fajna góra z lewej. Nie zawsze trzeba się sztywno trzymać wymyślonych idealizacji. Choć z drugiej strony dobra fotografia to sztuka rezygnacji. Pierwsza fota mi sie podoba jak jest, głównie za sprawą światła klimatycznego, takiego jakby przedburzowego. Druga niestety nieco płaska, choć niby góry za mgłą, to jednak długa ogniskowa zgniata perspektywę.
PS Widzę, że deemes mnie uprzedził z tymi górami. :-)
..Jakieś konkretne porady?
na 1. w PG rogu paproch do występlowania, troszke szerzej jakby było (panorama) byłby super
na 2. niebo Ci sie rozjechało na ekspozycji, - to chyba nie jest przepalone ale nei wygląda ciekawie. Kadr rewelka.
Na długim czasie z filtrem ND to byś tu pozamiatał efektem końcowym:))
Generalnie dobre zdjecia, ale przy takim widoku wypadałoby zadbać o szczegóły. Keep going:)
Bartekkw
09-05-2013, 10:46
Na długim czasie z filtrem ND to byś tu pozamiatał efektem końcowym:))
Nie pakujmy wszędzie tych filtrów ND....
Jak dla mnie jest OK - miłe dla oka foty
Sebastianito
09-05-2013, 17:46
Ze zdjecia pierwszego mozna jeszcze bardzo duzo wyciagnac... usiadz jeszcze raz bo warto!
Trochę zaniżę poziom moimi nieśmiałymi próbami...
Czemu tak nisko siebie cenisz? Ja wiem, czy zaraz zaniżysz... Zależy, co kto widzi i jak odbiera Twoje prace oraz czego od nich oczekuje - nie tylko pod względem poprawności fotograficznej i ogólnie przyjętych zasad. I skoro wrzuciłeś to na forum, to raczej śmiałości Ci nie brakuje ;)
Dla mnie - jako że zajmuję się malarstwem (niedługo także sztalugowym, mam nadzieję) - to jedynka jest wspaniała pod kątem plastycznym. Wygląda jak namalowany obraz, zwłaszcza woda i niebo! Wsadziłbym to w ozdobną drewnianą ramę i na ścianę go! Szkoda tylko, że cała zielenina nie jest taka soczysta i nasycona, jak ta na środku.
Pod kątem fotografii jako takiej - może przesunąłbym budowlę na środek, żeby była centralnie.
Dwójka podoba mi się za sam kadr, góry świetnie wyprane, schowane za głównym tematem.
Dla mnie obie prace są bardzo ładne.
mirongie
10-05-2013, 09:38
Dzięki za komentarze!
Jeżeli chodzi o obróbkę to obiecuję poprawę. Póki co, zdjęcia były "obrabiane" tylko we ViewNX ale jak tylko znajdę trochę kasy (obym nie szukał za długo :) to zakupię PSa. Na liście, i to niestety wyżej, jest też monitor bo na moim ciągle zafajdanym laptopie niewiele widać.
Co do mojej oceny własnych prac to zdaję sobie sprawę z moich możliwości i ograniczeń - jak widzę jak tu niektórzy wymiatają to mam opory, żeby wstawiać swoje, niestety zwykle robione w pośpiechu, obrazki :)
...Jeżeli chodzi o obróbkę to obiecuję poprawę. Póki co, zdjęcia były "obrabiane" tylko we ViewNX ale jak tylko znajdę trochę kasy (obym nie szukał za długo :) to zakupię PSa...
Co do mojej oceny własnych prac to zdaję sobie sprawę z moich możliwości i ograniczeń - jak widzę jak tu niektórzy wymiatają to mam opory, żeby wstawiać swoje, niestety zwykle robione w pośpiechu, obrazki :)
Jeżeli mogę coś doradzić zanim wydasz sporo PLN i "zachłyśniesz" się efektami PS-a... Weź statyw (jeżeli nie masz, to kup go w pierwszej kolejności) i udaj się w swoje najciekawsze miejsce podczas wschodu czy zachodu słońca. Kiedy słońce, które będziesz miał za plecami (na dobry początek) delikatnie zacznie doświetlać obiekt który wypatrzyłeś, wówczas zaczniesz dostrzegać nie tylko zalety swojego sprzętu, ale również zdasz sobie sprawę, jak sam ograniczałeś siebie fotografując w pośpiechu...
Odnosząc się do zdjęć, to niewątpliwie ciekawe miejsce, warte zatrzymania się na dłużej i pokombinowania z kadrowaniem. W szczególności patrząc na pierwszą odsłonę, gdzie wydaje mi się, iż można stworzyć ciekawe lusterko...
Odnośnie kolorystyki kadrów, to mam wrażenie, że wkradła się żółta dominanta...
T_P_
mirongie
13-05-2013, 13:53
Jeżeli mogę coś doradzić zanim wydasz sporo PLN i "zachłyśniesz" się efektami PS-a... Weź statyw (jeżeli nie masz, to kup go w pierwszej kolejności) i udaj się w swoje najciekawsze miejsce podczas wschodu czy zachodu słońca. Kiedy słońce, które będziesz miał za plecami (na dobry początek) delikatnie zacznie doświetlać obiekt który wypatrzyłeś, wówczas zaczniesz dostrzegać nie tylko zalety swojego sprzętu, ale również zdasz sobie sprawę, jak sam ograniczałeś siebie fotografując w pośpiechu...
Odnosząc się do zdjęć, to niewątpliwie ciekawe miejsce, warte zatrzymania się na dłużej i pokombinowania z kadrowaniem. W szczególności patrząc na pierwszą odsłonę, gdzie wydaje mi się, iż można stworzyć ciekawe lusterko...
Odnośnie kolorystyki kadrów, to mam wrażenie, że wkradła się żółta dominanta...
T_P_
Dzięki za radę ale niestety możemy się posługiwać tylko tymi środkami, które są dla nas dostępne... W moim przypadku tym czego mam za mało jest czas :( Staram się go wyrywać jak najwięcej na fotografowanie ale nie zawsze się udaje - mimo to nie zamierzam się poddawać :)
Mam nadzieję że kupienie monitora rozwiąże być może problem żółtej dominanty a Lightrooma da możliwość lokalnego skorygowania ekspozycji a oprócz tego uda mi się załapać na "złotą godzinę" bez presji czasu.
mirongie
13-05-2013, 13:55
Lightroom już jest więc poniżej nieśmiała próba korekty nieba:
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/05/MIR_1791_lroom-2.jpg
źródło (https://plus.google.com/photos/104878779636666396938/albums/5754986007052308449/5877430616681094818)
No, zdecydowanie lepiej, również kompozycyjnie. Co do kolorystyki, to teraz chyba niewielki nadmiar magenty się pojawił.
mirongie
13-05-2013, 14:18
No, zdecydowanie lepiej, również kompozycyjnie. Co do kolorystyki, to teraz chyba niewielki nadmiar magenty się pojawił.
no i jak tu żyć :-P
spadam czytać wątek - monitor dla amatora ;)