Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Bled majówkowy

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie Bled majówkowy

Trochę zaniżę poziom moimi nieśmiałymi próbami...

1.

2.
    mirongie
    sprzęt znacznie lepszy niż umiejętności

Domyślnie

Aparat 30 stopni w prawo, tak aby wyspa znalazła się w PMDP
    Fuji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basket Zobacz posta
    Aparat 30 stopni w prawo, tak aby wyspa znalazła się w PMDP
    ale wtedy zniknęłyby z kadru majestatyczne góry!

jakościowo zdjecia nie powalają ale za to te widoki nadrabiają za całość. No i co ważne, co to za piękne miejsce?
    Aparat, jakieś obiektywy i torba używana.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deemes Zobacz posta
    ale wtedy zniknęłyby z kadru majestatyczne góry!

jakościowo zdjecia nie powalają ale za to te widoki nadrabiają za całość. No i co ważne, co to za piękne miejsce?
    Będę się mocno starał żeby jakościowo kiedyś powalały Jakieś konkretne porady?

A miejsce to Bled w północno-zachodniej Słowenii.
    mirongie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirongie Zobacz posta
    ..Jakieś konkretne porady?
    na 1. w PG rogu paproch do występlowania, troszke szerzej jakby było (panorama) byłby super
    na 2. niebo Ci sie rozjechało na ekspozycji, - to chyba nie jest przepalone ale nei wygląda ciekawie. Kadr rewelka.
    Na długim czasie z filtrem ND to byś tu pozamiatał efektem końcowym)
    Generalnie dobre zdjecia, ale przy takim widoku wypadałoby zadbać o szczegóły. Keep going
    Aparat, jakieś obiektywy i torba używana.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deemes Zobacz posta
    Na długim czasie z filtrem ND to byś tu pozamiatał efektem końcowym)
    Nie pakujmy wszędzie tych filtrów ND....
    Jak dla mnie jest OK - miłe dla oka foty
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Ale wtedy zniknęła by fajna góra z lewej. Nie zawsze trzeba się sztywno trzymać wymyślonych idealizacji. Choć z drugiej strony dobra fotografia to sztuka rezygnacji. Pierwsza fota mi sie podoba jak jest, głównie za sprawą światła klimatycznego, takiego jakby przedburzowego. Druga niestety nieco płaska, choć niby góry za mgłą, to jednak długa ogniskowa zgniata perspektywę.
    PS Widzę, że deemes mnie uprzedził z tymi górami.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Ze zdjecia pierwszego mozna jeszcze bardzo duzo wyciagnac... usiadz jeszcze raz bo warto!
    Ja państwu powiem, że ja pracuję cały czas, cały czas czegoś się uczę, bez przerwy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez "mirongie'
    Trochę zaniżę poziom moimi nieśmiałymi próbami...
    Czemu tak nisko siebie cenisz? Ja wiem, czy zaraz zaniżysz... Zależy, co kto widzi i jak odbiera Twoje prace oraz czego od nich oczekuje - nie tylko pod względem poprawności fotograficznej i ogólnie przyjętych zasad. I skoro wrzuciłeś to na forum, to raczej śmiałości Ci nie brakuje

Dla mnie - jako że zajmuję się malarstwem (niedługo także sztalugowym, mam nadzieję) - to jedynka jest wspaniała pod kątem plastycznym. Wygląda jak namalowany obraz, zwłaszcza woda i niebo! Wsadziłbym to w ozdobną drewnianą ramę i na ścianę go! Szkoda tylko, że cała zielenina nie jest taka soczysta i nasycona, jak ta na środku.

Pod kątem fotografii jako takiej - może przesunąłbym budowlę na środek, żeby była centralnie.

Dwójka podoba mi się za sam kadr, góry świetnie wyprane, schowane za głównym tematem.

Dla mnie obie prace są bardzo ładne.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Dzięki za komentarze!

Jeżeli chodzi o obróbkę to obiecuję poprawę. Póki co, zdjęcia były "obrabiane" tylko we ViewNX ale jak tylko znajdę trochę kasy (obym nie szukał za długo to zakupię PSa. Na liście, i to niestety wyżej, jest też monitor bo na moim ciągle zafajdanym laptopie niewiele widać.

Co do mojej oceny własnych prac to zdaję sobie sprawę z moich możliwości i ograniczeń - jak widzę jak tu niektórzy wymiatają to mam opory, żeby wstawiać swoje, niestety zwykle robione w pośpiechu, obrazki
    mirongie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów