PDA

Zobacz pełną wersję : M42 - Helios - automatyczne przymknięcie przesłony

mpwt
02-04-2007, 15:35
Witam

Mam obiektyw Helios 44-2 z ręcznym przymykaniem przesłony. Łapię ostrość przy największym świetle i przed pstryknięciem przymykam otwór. A może orientujecie się jak to wygląda w obiektywach z automatycznym przymknięciem przysłony (np. Helios 44-4)? Tzn. czy łapie się przymkięcie przysłony do systemu Nikona czy cały czas mam przymkniętą bądź otwartą?

Mam nadzieję, że napisałem jasno. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

temporalis
02-04-2007, 15:42
Manual przez przejściówkę jest w 100% manualny. Natomiast przysłona może działać na bagnecie F ale chyba tylko z d200

mpwt
02-04-2007, 15:49
A może ktoś się orientuje w takim razie czy wkręcając obiektyw z automatycznie przymykaną przesłoną pstrykając fotki mam możliwość zmiany przesłony? Z tego co pamietam w Heliosach jakiś "dzyndzel" wystaje do przymykania przesłony, więc jest ryzyko, że zawsze będę miał przesłone 2....

temporalis
02-04-2007, 16:22
Oczywiście, że masz możliwość ponieważ popychacz przysłony wduszony daje cały czas zadaną wartość. Wciśnij i pokręć pierścieniem przysłony to zobaczysz. Manual to manual. Jedyny problem to fakt, że jak ciemno to ostrości nie zawsze widać.

mpwt
02-04-2007, 19:17
Super, dzięki za odpowiedź. Czyli ten starszy obiektyw co mam jest lepszy, bo bez popychacza :)

[Update] Odnalazłem tego drugiego Heliosa. Jestem po remoncie i cały dobytek w kartonach. I jak słusznie podejrzewałem mała kiszka... Ten popychacz jest niedociśnięty i można pstrykać tylko na przesłonie 2. Nie da rady zmienić na inną.... Starszy lepszy...

Nikuś
03-04-2007, 11:46
Super, dzięki za odpowiedź. Czyli ten starszy obiektyw co mam jest lepszy, bo bez popychacza :)

[Update] Odnalazłem tego drugiego Heliosa. Jestem po remoncie i cały dobytek w kartonach. I jak słusznie podejrzewałem mała kiszka... Ten popychacz jest niedociśnięty i można pstrykać tylko na przesłonie 2. Nie da rady zmienić na inną.... Starszy lepszy...

Ja zablokowałem ten dzindzel w 44M-4 i przysłona działa... a regulacja tylko skokowa

Jacek S
03-04-2007, 12:24
Lepiej pracują obiektywy z przełącznikiem auto/manual. Niektóre wersje Heliosa też taki przełącznik miały. Jeżeli obiektyw jest tylko "auto" wtedy są dwa wyjścia: albo praca tylko na pełnej dziurze (bez sensu), albo zablokować ten dzyndzel jakoś na stałe.
A najlepeij, jak już chcesz bawić się w M42 to poszukaj jakiegoś Pentacona, Pancolara, albo Sonnara!!!

karabud
22-07-2009, 22:30
Czy moze ma ktos sprawnego heliosa z popychaczaem przysłony?Bardzo bym prosil o kontakt gdyz mam zepsuty w moim heliosie mechanizm calej przysłony w tym i popychacz a szklo jest naprawde fajne jakosciowo w tym je troszke zmodyfikowalem(ostrzy od 20cm do nieskonczonosci ze zwykla przejsciowka;)i ostrosciowo zaskakujaco dobre a nie moge regulowac przyslony tylko mam regul 2,2-28 tak na oko. Jezeli ktos rozbieral go troche to prosze o kontakt na priv mialbym pare pytan. Btw mam wersje 44m-4