Zobacz pełną wersję : M42 - Helios - automatyczne przymknięcie przesłony
Witam
Mam obiektyw Helios 44-2 z ręcznym przymykaniem przesłony. Łapię ostrość przy największym świetle i przed pstryknięciem przymykam otwór. A może orientujecie się jak to wygląda w obiektywach z automatycznym przymknięciem przysłony (np. Helios 44-4)? Tzn. czy łapie się przymkięcie przysłony do systemu Nikona czy cały czas mam przymkniętą bądź otwartą?
Mam nadzieję, że napisałem jasno. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
temporalis
02-04-2007, 15:42
Manual przez przejściówkę jest w 100% manualny. Natomiast przysłona może działać na bagnecie F ale chyba tylko z d200
A może ktoś się orientuje w takim razie czy wkręcając obiektyw z automatycznie przymykaną przesłoną pstrykając fotki mam możliwość zmiany przesłony? Z tego co pamietam w Heliosach jakiś "dzyndzel" wystaje do przymykania przesłony, więc jest ryzyko, że zawsze będę miał przesłone 2....
temporalis
02-04-2007, 16:22
Oczywiście, że masz możliwość ponieważ popychacz przysłony wduszony daje cały czas zadaną wartość. Wciśnij i pokręć pierścieniem przysłony to zobaczysz. Manual to manual. Jedyny problem to fakt, że jak ciemno to ostrości nie zawsze widać.
Super, dzięki za odpowiedź. Czyli ten starszy obiektyw co mam jest lepszy, bo bez popychacza :)
[Update] Odnalazłem tego drugiego Heliosa. Jestem po remoncie i cały dobytek w kartonach. I jak słusznie podejrzewałem mała kiszka... Ten popychacz jest niedociśnięty i można pstrykać tylko na przesłonie 2. Nie da rady zmienić na inną.... Starszy lepszy...
Super, dzięki za odpowiedź. Czyli ten starszy obiektyw co mam jest lepszy, bo bez popychacza :)
[Update] Odnalazłem tego drugiego Heliosa. Jestem po remoncie i cały dobytek w kartonach. I jak słusznie podejrzewałem mała kiszka... Ten popychacz jest niedociśnięty i można pstrykać tylko na przesłonie 2. Nie da rady zmienić na inną.... Starszy lepszy...
Ja zablokowałem ten dzindzel w 44M-4 i przysłona działa... a regulacja tylko skokowa
Lepiej pracują obiektywy z przełącznikiem auto/manual. Niektóre wersje Heliosa też taki przełącznik miały. Jeżeli obiektyw jest tylko "auto" wtedy są dwa wyjścia: albo praca tylko na pełnej dziurze (bez sensu), albo zablokować ten dzyndzel jakoś na stałe.
A najlepeij, jak już chcesz bawić się w M42 to poszukaj jakiegoś Pentacona, Pancolara, albo Sonnara!!!
Czy moze ma ktos sprawnego heliosa z popychaczaem przysłony?Bardzo bym prosil o kontakt gdyz mam zepsuty w moim heliosie mechanizm calej przysłony w tym i popychacz a szklo jest naprawde fajne jakosciowo w tym je troszke zmodyfikowalem(ostrzy od 20cm do nieskonczonosci ze zwykla przejsciowka;)i ostrosciowo zaskakujaco dobre a nie moge regulowac przyslony tylko mam regul 2,2-28 tak na oko. Jezeli ktos rozbieral go troche to prosze o kontakt na priv mialbym pare pytan. Btw mam wersje 44m-4