Zobacz pełną wersję : test obiektywu AF-S VR 105
sprocket
02-04-2007, 05:24
http://www.optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=70
No teraz się popisali
"Wady:
zmienna wartość maksymalnego otworu względnego w zależności od odległości od fotografowanego obiektu,
trochę problemów przy pracy pod ostre światło,
wygórowana cena.
Co można napisać w podsumowaniu? Nikkor 2.8/105 VR to niewątpliwie bardzo udany instrument, który umożliwi nam robienie świetnych i co najważniejsze bardzo ostrych zdjęć. Problem (problem dla Nikona, nie dla klientów) w tym, że w klasie obiektywów makro o ogniskowej 100 mm konkurencja jest bardzo duża. W stosunku do swoich przeciwników Nikkor może pochwalić się poważną zaletą w postaci stabilizacji, ma jednak także poważną wpadkę konstrukcyjną związaną ze zmiennym światłem, której nie uświadczymy u konkurentów. Czy wobec tego lepsza niż u Sigmy, Tokiny i Tamrona praca autofokusa daje podstawy by płacić za niego 3000 zł, czyli dwa razy więcej niż za konkurentów? Naszym zdaniem zdecydowanie nie i dopóki cena ta nie spadnie, producenci niezależni mogą spać spokojnie nie bojąc się o wyniki sprzedaży swoich "szkieł" makro."
czego się spodziewałeś, nie pierwszy raz optyczne.pl dają d...
Oj chyba usunę ich z zakładek...
Tylko pogratulować profesjonalizmu, ale dziś już chyba każda głupota uchodzi płazem, a w porównaniu z rządzącymi to i tak mały pikuś. Ja ich usunąłem juz dawno.
Hmm...
Autor testu właśnie stwierdził, że to był żart Prima Aprilisowy. Jeśli już to drugo kwietniowy...
pewnie, bo nie potrafi przyznać się do błędu...
Taaa. a data w teście to pierwszy kwietnia. Ciekawe, że tylko ten wskazany tu kawałek został oznaczony jako żart, ech..
Test ukazał się dziś w nocy z datą 2 kwietnia. Po uwagach i komentarzach zmienili datę i udają głupa, próbując zachować twarz. Przecież to "profesonaliści" - oni nie popełniają błędów.
Test ukazał się dziś w nocy z datą 2 kwietnia. Po uwagach i komentarzach zmienili datę i udają głupa, próbując zachować twarz. Przecież to "profesonaliści" - oni nie popełniają błędów.
potwierdzam :-?
szampo___
02-04-2007, 14:45
sztuka jest sie przyznac do bledu! ale widac ze nawet tego nie potrafia...
Już są uwagi, że całe zamieszanie to dzieło sekty Nikoniarzy :)
Eee tam - testy na optyczne.pl utracily wiarygodnosc w momencie kiedy wiekszosc szkiel miedzysystemowych zaczela byc testowana glownie na Canonach ktore np.z Tamronami maja najwiecej przypadkow BF/FF(pomijajac ze np 17-50/2.8 dla C jest ciut inaczej zbudowany - ma silnik),potem dobili testem d50(moj trabancik po przeczytaniu testu przestal robic dobre zdjecia i nie wylazi z torby;])
Ale czad - jedyny "zart", ktory mnie rozbawil. :) A tak na serio to optyczne.pl sie powoli stacza.
DXT> Problemy z BF/FF w Canonie byly jednym z powodow dlaczego kupilem D50+T17-50 inne to m.in. ergonomia, cena, forum itp. A wracajac do optycznych to moze by tak zaczeli testowac szkla nikona przez przejciowki na cannonie - wtedy by juz bylo na 100 obiektywne porownanie obiektywow zwlaszcza w kwestii AF ? ;)
Tyle ze po takich "testach" na Canonach wychodzi ze dane szkla maja tendencje do BF/FF a z tego co sie dowiedzialem to raczej Canon ma problemy ze szklami niesystemowymi(opinia Canoniera - wlasciciela sklepu)
Photozone.de z jakiegoś powodu podkreśla, że testy szkieł są ściśle przywiązane do danego systemu.
bo wielkość matryc i wielkość pikseli ma znaczenie (kilka procent, ale zawsze)
canon i nikon mają te swoje wielkości matryc tak naprzemiennie.
Ale ja nie zadawałem pytania :) Różnie też wygląda sprawa napędów AF.