Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie serwisowe do aparatu
Ciekaw jestem jak wygląda sprawa legalności takiego oprogramowania. Jako że nie jest to produkt komercyjny, to używania chyba nie można nazwać "piractwem". Co Wy o tym sądzicie?
A co daje to oprogramowanie zwykłemu Kowalskiemu ze tak spytam
Assire, a skąd u licha wytrzasnąłeś oprogramowanie serwisowe nikona?
Oczywiście, że jego używanie przez użytkowników sprzętu Nikona nie jest legalne, jeśli przeznaczone jest ono tylko do produkcji i serwisowania sprzętu.
Przecież wiadomo że wyciekło
Przecież wiadomo że wyciekło
Mnie tam nic takiego nie wiadomo, ale dobrze że o tym wspominasz.
Pytasz do czego, praktyczne zastosowania mogą być wielorakie, ale trzeba toto stosować znając nastawy dla konkretnego body, bo w ciemno, to można co najwyżej stawiać w hazardzie.
Można wyregulować AF, AE, sprawdzić przyciski, zresetować licznik migawki itp. Ale nie wszystko da sie zrobić bez specjalnych narzędzi, wymienionych w instrukcji serwisowej.
Do każdego body jest oddzielny pogram, każdy ma z reszta trochę inne funkcje.
Znaleźć nie jest trudno, leży na wierzchu, że sie tak wyrażę.
Ze slyszenia wiem że można zmniejszyć ilość strzelonych klatek czyli zacznie się bangladesz jak z samochodami
Ze slyszenia wiem że można zmniejszyć ilość strzelonych klatek czyli zacznie się bangladesz jak z samochodami
No to second hand zdechł i to definitywnie.
Nie do końca. Mimo, że wydaje sie to prosfe w obsłudze, to wcale takie nie jest, a instrukcji do tych programów nigdzie sie nie uświadczy.
Poza tym, tak jak w samochodach, widać stopień zużycia obudowy. 200tyś zajechane reporterką da sie na pierwszy rzut oka odróżnić od 15tys zdjęć rodziny na spacerze i wcale nie trzeba patrzeć na przebieg. No i czy te 5-10 tysięcy w tą czy w tamtą ma jakieś praktyczne znaczenie? Mało kto dojeżdża na jednym modelu do 20 tysięcy a to przecież 1/5 deklarowanego.
Jak dla mnie najbardziej przydatną funkcją i tak jest programowa kalibracja AF.
W takim razie poproszę o program :-)
Góralu nie załamuj mnie. :)
Wpisz w googlu frazę: "Nikon service software".
I po bólu. ;)
Za piękne by było prawdziwe z tą regulacją AF
Johanan dobrze mówi :)
Trzeba tylko uważać na pliki od D3, mogą mieć trojana, reszta jest czysta :)
A regulacja AF na D80 działa i trudna nie jest.
właśnie na D80 mam sigme 50 macro z BF chyba z kilometr
Jeśli to kwestia obiektywu, to chyba się tego nie da aż tak poprawić, można kalibrować tylko puszkę. Ale pewności nie mam, coś tam jest o obiektywie, ale nie wiem co.
devilcape
29-04-2013, 15:46
Poczytajcie sobie Panowie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343
...zanim zaczniecie używać do rożnych celów.
Poczytajcie sobie Panowie.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224343
...
Wątek, do którego podałeś linka jest więcej niż niestrawny, więc Ci raczej za ten adres nie podziękuję. ;)
Istnieją tylko dwie opcje, które można brać pod uwagę w stosunku do tego oprogramowania:
- albo jest to hackerski żart, być może z konsekwencjami dla podłączonych body
- albo zwykłe pospolite złodziejstwo, jakiego w sieci bez liku.
W każdym z przypadków, warto zapomnieć o tym, że coś takiego w ogóle istnieje.
Dla dobra własnego i swojego sprzętu.
ps. No i przestać kupować body z drugiej ręki, chyba, że od kogoś godnego zaufania.
Wątek, do którego podałeś linka jest więcej niż niestrawny, więc Ci raczej za ten adres nie podziękuję. ;)
I robisz głupio, bo w tym wątku jest WSZYSTKO w temacie. I nie trzeba tutaj znowu debatować o tym samym. Tobie polecam jednak przejrzeć wskazany wątek, a moderacji sugeruję zamknięcie tego tematu zanim zrobi się takie samo bagno jak poprzednio.
Istnieją tylko dwie opcje, które można brać pod uwagę w stosunku do tego oprogramowania:
- albo jest to hackerski żart, być może z konsekwencjami dla podłączonych body
- albo zwykłe pospolite złodziejstwo, jakiego w sieci bez liku.
Powtórzę raz jeszcze - we wskazanym wątku są wszystkie niezbędne informacje. Nie musisz wyważać otwartych drzwi i dywagować na temat, który został już rozwałkowany z każdej możliwej strony.
Moderatorze, ten wątek warto szybko zamknąć.
I robisz głupio, bo w tym wątku jest WSZYSTKO w temacie. I nie trzeba tutaj znowu debatować o tym samym. Tobie polecam jednak przejrzeć wskazany wątek, a moderacji sugeruję zamknięcie tego tematu zanim zrobi się takie samo bagno jak poprzednio.
...
Przekartkowałem CAŁY Twój wątek, ale jakiejś szczególnej mądrości w nim nie odnalazłem, generalnie wszystko mieści się w moim podsumowaniu powyżej.
I nie baw się w moderatora (!).
Przekartkowałem CAŁY Twój wątek, ale jakiejś szczególnej mądrości w nim nie odnalazłem, generalnie wszystko mieści się w moim podsumowaniu powyżej.
I nie baw się w moderatora (!).
Może trzeba było przeczytać, a nie kartkować? :) Zaraz minie pół roku od tego wycieku, a nadal znajdują się tacy jak Ty, którzy nie mogą uwierzyć, że to naprawdę soft serwisowy i chcą (ponownie) roztrząsać temat na lewo i prawo...
Hm, po zaznajomieniu się z wątkiem pepe też jestem zdania, że i mój wątek trzeba szybko zamknąć. I przyznaję sie, nie sprawdziłem czy już ktoś podobnego tematu nie założył, moja wina :)
taaa znalazlo sie znow paru "moderatorow" od zamykania watkow. nie podoba sie to tu nie zagladaj. to chyba proste?
taaa znalazlo sie znow paru "moderatorow" od zamykania watkow. nie podoba sie to tu nie zagladaj. to chyba proste?
Nie zauważyłeś, że to jest wypowiedź autora tego tematu? Chyba ma prawo poprosić o zamknięcie swojego własnego wątku, to chyba proste?
tyle, ze to Ty usilnie probujesz sie zabawic w moderatora i wybawce calego forum od tresci w Twoim przekonaniu niepotrzebnych na chwile obecna
tyle, ze to Ty usilnie probujesz sie zabawic w moderatora i wybawce calego forum od tresci w Twoim przekonaniu niepotrzebnych na chwile obecna
Wyczyniasz tutaj jakieś nadinterpretacje, albo w ogóle nie zrozumiałeś tego, co przeczytałeś. EOT.
devilcape
03-05-2013, 17:22
HYPER, twoje wypowiedzi w tym wątku maja charakter agresywny i kompletnie nic nie wnoszą, proszę przemysl swoje działanie.
Zważ, jak wyglądała dyskusja do tej pory. Jak zapewne zauważysz, została samoistnie wygaszona, ponieważ istniał już taki wątek, w którym powiedziano wszystko i nawet wiecej.
Masz coś merytorycznego? Wal!
Jeśli nie, nie szukaj zaczepki.
Taka prośba, nie tylko w moim imieniu. Rozważ proszę.
Ma ktoś ten programik na dysku i może podesłać?
Walczę z migającym Err w moim D700, może dzięki niemu uda mi się dowiedzieć czegoś więcej, co mu dolega ;(